Harkitsemassa maakilpikonnaa :)

KysymyksiäTäynnä

Heipä hei! Olen miettinyt perheeni kanssa ostaa jonkun maakilpikonna lajin :D tiedän ettei ne ole syli lemmikkejä! Ajattelen alussa vaikka sitä nelivarvasta mutta kun tuo ikä vähän kauhistutti :0 olen kyllä kuullut että ne isot kilpikonnat elää kauan mutta tuli yllätykseks kun tuommoinen pikkune elää kauan :,D kyllä ymmärsin kuitenkin hyvin, koska linnuthan elää myös pitkään. Jos minun elämässäni sitten jotain sattuu etten voi pitää niin luovun sitten. Voi olla surullista luopua joskus :(. Mutta ajattelin alussa jotain muita matelijoita kuten liskoja ja myös käärmeitä, mutta hyi nuo ötökät mitä niille syötetään (en ole mikään yyber herkkä mutta silti) kun siis käärme oli ehdoton ei koska en ole koskaan edes pitänyt käärmeistä tai käsitellyt niitä :0 ja osa kasvaa isoiks. Kilpikonna tarvitsee tilaa ja sen ymmärrän, mutta minulla on muutamia kysymyksiä eli

1. Onko se suht helppo eläin pitää? (Erimielisyyksiä monella on)

2. Mitkä kasvikset/vihannekset riittää sille ruuaksi?

3. Kun on olemassa jotain perusruoka höskää kaupassa missä on kaikki tarpeellinen niin milloin sellaista voi antaa?

4. Kuinka usein ruokin konnani vai onko kipossa aina jotain tarjottavaa? Esim. Kuuluuko aamurutiiniin ruuan lisäys? Vai päivällä? Vai voiko asian maalaisjärjellä hoitaa?

5. Mikä laji joka olisi suht pieni kokoinen?
6. Voiko terraarion pohjalle laittaa joskus sanomalehteä?

7. Onko olemmassa muita yleisiä oireita kilpikonnan huonovointisuudesta kuten kalkin puute eli se pehnenevä kilpi? Luetelkaa muita "yleisiä"

8. Kuinka usein terran täytyy vaihtaa?
9. Kuinka usein koko terra pestään?
10. Onko usein kauhean agressiivisia?
(Yksilö kysymys kylläkin)

11. Onko horros vain sellaista että kilppari nukkuu enemmän ja pysyttelee luolassaan ja syö/juo kun on tarve? Voiko sitä silloin pitää vapaana huoneessa valvottuna tai käsitellä/kylvettää?

12. Pitääkö uv valo ja lämpölamppu sammuttaa yöksi meillä kun katsos voi kotona olla 18 astetta :0
13. Meluaako ne? Esim. Aamulla koska yöllä ne varmasti ei enää kolistele kun valot on sammutettu.
14. Tuleeko konnan kanssa pulmia/lääkärikäyntejä/terveystarkastuksia/kynsien leikkuuta/nokan hoitoa/viilaamista?

15. Tarviiko konnaa 3h välein katsoa mitä se puuhaa vai pärjääkö mainiosti yksinkin?
16. Pärjääkö konna varmasti yksin ilman konna kaveria?

Siinä kysymykset oli :,D anteeksi taisi olla pitkä lista. Osa kysymyksistä on vain varmistus kyssäreitä. Tiedän että herppi.netistäkin saa tietoa ja muista mutta en jaksa rullata keskusteluja läpi ja etsiä samankaltaista kysymystä/vastauksia konnista. Kiitos paljon jos vastaatte edes joihinkin! Katson vastauksia kun niitä tulee!

3

2256

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 8. Kysymyksessä tuli virhe eli kuinka usein se pohja täytyy vaihtaa?

      Ps. Kotona meillä on koira :)

    • kilppari11

      Moikka!

      Kilpikonnan hankkiminen lemmikiksi on tosiaan iso päätös, koska ne pienimmätkin elävät usein yli sata vuotta! Kilpikonnat myös sairastuvat helposti jos niitä hoitaa väärin, joten niistä täytyy pitää erityisen hyvää huolta. Esimerkiksi Faunattaren nettisivuilta löytyy hyvä lista pienikokoisista maakilpikonnista, jotka sopivat lemmikiksi ja joita Suomessa myydään joko eläinkaupassa tai kasvattajilta. Herppi-net on myös tosiaan hyvä paikka kerätä infoa, koska siellä tiedetään usein asioista enemmän kuin eläinkaupassa, tai jopa eläinlääkärissä. Itse olen kilpikonnaharrastaja, ja on tosi kiva kuulla että olet kiinnostunut sellaista hankkimaan. Koitan vastata kysymyksiisi parhaani mukaan. :)

      1. Tavallaan on. Tavallaan ei. Kilpikonna on siinä mielessä helppo, että ostettuasi sen häkin ja muut tarvikkeet, siitä koituvat kulut ovat melko pieniä. Lisäksi kilpikonna ei vaadi kauheasti esim. tilaa, jos kyseessä on tuollainen pienempi laji. Lisäksi ne pärjäävät hyvin välillä omissa oloissaankin, eikä niiden parissa tarvitse olla ihan 24/7. Lisäksi kilpikonna ei vaadi juurikaan suurempia toimenpiteitä, kuten esim. kynsien leikkuuta ynnä muuta vastaavaa, vaan jos terveitä ovat, niin pärjäävät aika "pienellä" hoidolla. Lisäksi kilpikonnat sotkevat aika vähän, joten niiden terraarion siistiminen on melko helppoa ja nopeaa verrattuna vaikka kanin häkkiin.
      Toisaalta kuten mainitsin jo aiemmin, kilpikonna sairastuu helposti jos sitä hoitaa väärin, joten niiden pitäminen on hyvin vastuullista, ja esim. ruokinnan kanssa tulee olla tarkka. Kilpikonna myös nukkuu talviunta, vaikka sitä pitäisikin lämpöisissä sisätiloissa (koska sen elimistö on suunniteltu nukkumaan, sen täytyy päästä talvilevolle). Talvihorros on sinäänsä helppo toteuttaa, mutta se vaatii tietynlaisia toimepiteitä, esim. tarkkaa lämpötilan seuraamista, sekä kilpikonnan pitämistä talven yli viileässä paikassa. Ei tämäkään mitään maailman vaikeinta hommaa ole sitten kun sen oppii, mutta siinä on omat mahdolliset haasteensa.

      2. Maakilpikonnan ravinto on todella yksinkertaista ja yksipuolista. Todella monissa lähteissä sanotaan, että kilpikonnat syövät mm. salaattia, vihanneksia ja hedelmiä, mutta todellisuudessa ne EIVÄT tarvitse, eikä niille edes saisi antaa, läheskään sellaista ravintoa. Parasta ruokaa kilpikonnalle on sama eläinkaupasta ostettava heinä, jota marsuille tai kaneillekin annetaan. Kilpikonnat tulevat luonnossa karuista ja kuivista oloista, joten niiden elimistö ei ole tottunut sulattamaan makeita hedelmiä tai vihanneksia. Tavalliset salaatinlehdet ja muut vihannekset ovat ekstraherkkua, jota voi antaa pieniä määriä vaikka kaksi kertaa viikossa. Hedelmiä tai muita vihanneksia ei saa antaa ollenkaan. Kesäisin salaatin voi korvata esimerkiksi voikukanlehdillä tai apilalla. :)

      3. 4. Kaupassa ei tavallisesti myydä purkissa mitään "kilpikonnanruokaa" ja jos myydään, niin en suosittele ostamaan. Kuten jo tuossa sanoin, pehmeä lehtevä heinä on parasta ruokaa, ja sitä voi olla kilpparilla koko ajan tarjolla. :) Se voi kuulostaa vähältä, mutta kilpikonna tosiaan pärjää heinällä erinomaisesti. Se ei tarvitse käytännössä mitään muuta. Lisäksi kilpikonnalle tulisi antaa kuitenkin ehdottomasti kalkkia silloin tällöin, vaikka noin joka toinen päivä pieni ripaus esim. salaatin päälle. Nutrobal-merkkinen kalkki on hyvää ja sitä saa useimmista eläinkaupoista purkissa. Yksi purkki riittää moneksi viikoksi. Hyvä tapa heinän kanssa on antaa sitä lisää sitä mukaan kun sitä kuluu, ja jos kilpikonna on hidas syömään sitä, tulisi liian kuivunut heinä vaihtaa uuteen. Sen kuivuuden oppii kyllä arvioimaan, jos vertaa antamaansa heinää paketissa olevaan tuoreeseen. :)

      5. Pienimpiä Suomessa myytäviä lemmikkikilpikonnia ovat nelivarvaskilpikonnan lisäksi esim. sellaiset kuin espanjankilpikonna, kreikankilpikonna ja reunuskilpikonna. Kaikkien näiden lajien hoito on hyvin samanlaista. Nelivarvaskilppari on kuitenkin se yleisin.

      6. Sanomalehteä ei saa laittaa, koska siitä irtoaa painomustetta, joka voi aiheuttaa kilpikonnalle pahoja terveydellisiä ongelmia sen ryömiessä sitä pitkin. Se saattaa myös syödä paperia, mikä on erittäin epäterveellistä. Paras pohjamateriaali on ihan tavallinen hiekka. Eläinkaupoissa myydään välillä kilppareille tarkoitettua turvetta pohjamateriaaliksi, mutta sen pH-arvo on oikeasti niin korkealla, että se on lähes myrkyllistä konnan ihoa vasten, joten ÄLÄ osta myöskään sellaista. Hiekkapohjaa pitää kostuttaa välillä suihkuttamalla vettä sille esim. suihkepullolla, koska hiekasta irtoava pöly voi olla kilpikonnalle haitallista hengittäessä. Lisäksi konna tykkää jos ilma on välillä kosteaa. :) Hiekkaakin yleensä myydään eläinkaupoissa matelijahyllyillä.

    • killpari11

      Viestini oli niin pitkä, että jatkan toiseen:

      7. Kilpikonnat ovat tottuneet elämään lämpimässä, joten ne vilustuvat helposti. Siksi on erittäin tärkeää, että konnalla on aina lämpölamppu jonka alle se pääsee lämmittelemään. Kilpikonnaa ei myöskään saa laittaa mihinkään viileään paikkaan tämän takia, esim. pihalle liian kylmällä säällä. Sopiva ulkoilulämpötila on kesäisin kun on aurinkoista noin 20 asteista.
      Nokan ja kynsien liikakasvua voi esiintyä välillä, jolloin niitä tulisi leikata lyhyemmäksi. Tämän voi tehdä ihan tavallisilla pienen koiran kynsisaksilla. Jos leikkaaminen pelottaa, eläinlääkärikin voi tehdä sen. :)

      8. Kilpikonnalle sopii siis hiekkapohja, mikä yleensä pysyy puhtaana todella pitkään. Suosittelen että noukit aamurutiinina konnan kakat ja pissaiset kohdat pois, mutta muuten hiekkaa ei juurikaan tarvitse siivota. Sitä kannattaa kuitenkin "myllätä" välillä, niin ettei pohjalla oleva hiekka kovetu kovaksi kököksi, vaan että koko pohjahiekka pysyy pehmoisena ja puhtaana. Hiekkaa ei välttämättä tarvitse ikinä kunnolla vaihtaa, mutta voit toki vaihtaa koko hiekan esim. talvella kun kilppari on nukkumassa, jotta keväällä on uusi puhdas pohja. :)

      9. Tämä riippuu paljon siitä millaisessa terraariossa pidät kilpikonnaa. Terrassa ei saa muuten olla kattoa, koska kilpikonnalla pitää olla hyvä ilmanvaihto! Terran laseja voi putsata tarvittaessa. Kilpikonna sotkee niin vähän, ettei koko terraa tarvitse varsinaisesti siivota kunnolla milloinkaan, mutta tässäkin on hyvä tapa tehdä perusteellinen suursiivous talvella konnan nukkuessa. Jos sulla on terrassa kuitenkin paljon erilaisia mökkejä, kiipeilyramppeja tai muuta vastaavaa, niin niitä on tietysti hyvä pestä vedellä silloin kun ovat likaisia. Kilpikonnalla tulee olla matala astia vettä, josta se voi juoda ja mahdollisesti kylpeä. Tämä astia olisi hyvä pestä joka päivä ja vesi vaihtaa.

      10. Tämä tosiaan riippuu tosi paljon yksilöstä, mutta tavallisesti kilpikonnat ovat oikein kilttejä ja rauhallisia lemmikkejä. :) Jos vietät konnan kanssa paljon aikaa ja olet sille ystävällinen, suurella todennäköisyydellä siitä kasvaa kiltti ja herttainen lemmikki. Kilpikonnat purevat harvoin, mutta sekin riippuu tietty yksilöstä.

      11. Talvihorroksessa kilpikonna vaipuu syvään uneen, jonka aikana se ei syö mitään. Horrostavalla kilpikonnalla ei siis pidä olla ruokaa saatavana, mutta vettä olisi hyvä pitää varmuuden vuoksi. Kilpparin ruoansulatus ei ole toiminnassa talvilevon aikana, joten jos se söisi, ruoka jäisi pilaantumaan sen vatsaan. Levon aikana kilpikonna valitsee yleensä terraarion nurkan tai pesäluolan, jossa se nukkuu sikeästi muutaman kuukauden juurikaan liikkumatta. Silloin sitä ei tarvitse muuten hoitaa, paitsi tarkistaa välillä että konna on yhä elossa, katsomalla esim. hengittääkö se. Kilpparia kannattaa myös punnita muutaman viikon välein levon aikana, koska sen paino ei saisi alkaa laskea hurjasti.
      Kilpikonnaa ei kannata pitää vapaana huoneessa, koska ne vilustuvat herkästi kylmällä lattialla. Kilpikonnaa ei myöskään tule kauheasti käsitellä, vaan on parempi koskea niihin mahdollisimman vähän. Kilpparia voi kuitenkin huoletta kylvettää silloin tällöin, kunhan tietää miten sitä käsitellään oikealla tavalla. :) Muista etteivät maakilpikonnat varsinaisesti ui, vaan niiden jalkojen tulee yltää vedessä aina pohjaan!

      12. Juu, kaikki kilpikonnan valot pidetään yöllä kiinni, koska eihän niillä luonnossakaan olisi lämpöä tuovaa aurinkoa öisin. :) 18 astetta riittää kyllä yölämpötilaksi.

      13. Tavallisesti kilpikonnan olemassaoloa ei edes huomaa, koska ne ovat niin hiljaisia. Kilpparit eivät normaalisti juurikaan ääntele, ja koska ne liikkuvat niin vähän, ne ovat tosi hiljaisia lemmikkejä. Öisin ne tosiaan nukkuvat, joten terraa voi hyvin pitää vaikka makuuhuoneessa.

      14. Mainitsin jo aiemmin noiden sairauksien kohdalla, että kynsien ja nokan leikkuun kanssa voi tosiaan mennä lääkäriin. Eläinlääkäriin pitää mennä aina jos kilpikonna vaikuttaa sairaalta, mutta jos se pysyy terveenä, lääkärikäyntejä on harvoin.

      15. Kilpikonna pärjää hyvin yksin, joten sitä ei tarvitse vahtia koko ajan. Jos on oikein kiireinen päivä, periaatteessa riittää käydä katsomassa konnaa muutaman kerran päivässä. Kilpikonnat ovat kuitenkin tosi älykkäitä eläimiä, joten ne tykkäävät kun niille pitää seuraa. Ne eivät ole varsinaisesti sosiaalisia eläimiä, mutta siitä huolimatta niitä ei pidä jättää täysin yksin. Mutta ei tosiaan täydy koko ajan olla läsnä, vaan ne viihtyvät myös omissa oloissaan.

      16. Kilpikonnat elävät luonnossakin yksin, joten ne pärjäävät yksin. Silloin on kuitenkin hyvä pitää niille itse seuraa joka päivä - jutella niiden kanssa ja paijailla niitä jos tykkäävät siitä. :) Kilpparit tulevat usein toimeen myös lajitoverien kanssa, joten niitä voi toki olla useampikin, mutta jotkut kilpikonnat voivat tapella keskenään, tai haluta luonteensa takia elää yksin.


      Tässäpä nämä vastaukset. Kirjoitin nämä aika väsyneenä, mutta toivottavasti näistä on jotain apua sulle!! :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5248
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3407
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1542
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      186
      1410
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      968
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    Aihe