Vammaton tahtoisi tutustua vammaiseen?

Moips3287

Onko mahdotonta näin vammattomana kohdata ihmisiä ilman ennakkoluuloja ja ihan vaan mielenkiinnon ja oppimisen kannalta?

10

757

  Vastaukset

  • Aika kummalta tuntuisi, että joku haluaisi tutustua minuun sen takia, että olen vammainen. Heräisi kysymys, että miksi. Mitä sellaista haluaisit oppia, jota vammaton ei osaisi opettaa mutta vammainen osaisi?

   Kannattaa muistaa, että vammaisiakin on hyvin erilaisia. Tuskinpa tulisit kaikkien kanssa toimeen. Jotkut vammaiset taas ovat mukavia.

   • Juu uskon että oot vahvasti oikeessa... en voi tietää mistään mutään näillä tiedoilla kiitos ja anteeksi jos sua loukkasin


  • Kannattaisiko sopivassa live tilanteessa mennä vammaisen luokse ja alkaa juttelemaan ihan tavallisesti ja olla mitenkää korostamatta, että haluat olla hänen kaveri. Kerro itsestäsi joku aivn tavallinen asia ja naruta toinen kertomaan itsestään asia ja luokaa keskustelua.... kun tutustut häneen, niin voit sitten vaikka pyytää FB kamuksi ja jostain sattumassa vaikka jutella siellä lisää.

   Ystävyys tai kaveruus ei ole sopimus. Ihmiset vaan tutustuu toisiinsa ja löytää yhteisiä asioita ja sitä rataa.... Kaikilla on sekin mahdollisuus, että ei tutustukaan hyvässä, vaan opitaan myös pahsta.

   teeskentely on huono asia

   • vampeli jatkaa!

    Itse olen liikuntavammainen mies. Tuli mieleen lisätä kommenttia omani perään.

    Olen kyllä elämäni aikana kohdannut monta vastakkaisen sukupuolen ihmistä, jotka osaa kyllä puhua asioita ja olla, mutta ei kuitenkaan sitten ole mitään.
    Kun on syntynyt netittömänä aikana, niin omaikäiset ihmiset tulee vastaan ja menee.... Mutta nykyään kun on tuo vasepuuki, niin se antaa mahdollisuuksia.
    Eli, jos sinä ap. haluat tutustua johonkin ihmiseen, niin selvitä ellet jo tiedä kuka se ihminen on, ja laita hänelle kaveripyyntö ja älä tee sitä mitä itse olen kokenut...
    KOKEMUS! Itsellä on muutama omaikäinen naispuoleinen kaveri, jotka ovat juuri kertoneet kuinka maino olen yms. niin nämä ihmiset eivät koskaan tule juttelemaan ja kysy mitää, eli eivät tee sitä mitä tuossa edellisessä viestissä kirjoitin, eli eivät kysy mitään tai kerro mitään. Eivät sytytä keskustelua.
    Eli sinä ap. tee niin, että jos tiedät sen ihmisen jonka kanssa haluat tutustua, niin laita se kaveripyyntö, ja laita messenger viesti ja kerro tahdostasi olla kaveri ja jutella joskus jotain. Ja muista, että juttelet sitten kanssa.... ja pyydä häntä myös tulemaan rohkeasti jutuille, sillä kaveruus on sitä vuorovaikutusta. Pari kertaa kuussa pieni hetki sopivana aikana ei varmaa ole paljon pois keltään, ei sinulta eikä onnelliselta jolta saa luottamuksesi.

    Ihmiset on kuitenkin yhdenvertaisia tuon kaikkivoipan edessä.

    Itseä harmittaa helvetisti aika ennen nykynettiä tai kännykkää, jolloin livetilanteet oli pahoja, tekstarit ja sposti olisi pelastanut asioita.

    ÄSH! Tätä on vaikea selvittää!


   • Mä olen poistanut kaikki tuntemattomilta tulleet FB-kaveripyynnöt. Ei sitä koskaan tiedä mikä motiivi jollakin tuntemattomalla on taustalla.


   • Minun mielestä yleensä on outoa, että livestä ulkopuolinen pyytää facekaveriksi. Tietty, jos on jutellut edes chateissa.

    Mutta tämän ketjun alkajan kannattaa sitten siellä facessa tulla juttelemaan vaikka meseen ja käyttää siihen aikaa eikä teeskennellä mitää pyhimystä tai odottaa sitä toiselta


  • Meitä vammaisia on täällä arjessa muiden keskuudessa, ja on monia tilaisuuksia tutustua ihmisiin. Paras tilaisuus siihen on, kun on jokin yhteinen kiinnostuksen kohde, eli vaikka harrastus tai jokin ajanviete.

   Aika monihan tutustuu uusiin ihmisiin esimerkiksi koiraa ulkoiluttaessa. Koirat yhdistävät myös ihmisiä. Kun itsekin liikun yksin, eivät vieraat tule herkästi juttelemaan, mutta kun olen koiran kanssa, tilanne muuttuu heti. On helppo murtaa jää kysymällä koiran ikää, rotua tai muuta.

   Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei vammaista välttämättä kiinnostaa vieraalle omaa taustaansa tai tarinaansa. Minultakin usein esimerkiksi taksikuskit kysyvät olenko syntynyt vammani kanssa vai mikä tausta on. Tavallaan ymmärrän uteliaisuuden, eikä asia ole erityisen arka, mutta en ihan ymmärrä miksi minun pitäisi heille raportoida elämääni. Usein vain haluan lukea lehteä, seuraan Facebookia tai haluan. levätä hetken.

  • Nykyään on niin paljon tätä invojen inspirational-pornoa eli motivaatio-puhujia, että terve voi luulla että vammaiset on aina super-aurinkoisia, vahvoja, ja optimistisia.
   Tälläkin palstalla myös usein korostetaan omaa pärjäämistä ja sitä ettei vamma rajoita yhtään.
   Itse olin nuorena sellainen itsekin, oli tarve korostaa omaa tavallista elämäänsä ja pärjäämistä.
   Iän tuodessa sairauden radikaalia pahentumista, myönnän jo auliisti että kyllä tää rajoittaa ja tosi paljon rajoittaakin.
   Apuakin on ollut pakko tottua ottamaan vastaan, edelleen inhoan sitä.
   Koen myös häpeää avuttomasta tilastani, joskus nolottaa olla tällainen.
   Että eivät invat aina jaksa olla aurinkoisia, ystävällinen kyllä yleensä olen.

  • En ole törmännyt ainakaan tietoisesti moiseen "superoptimistioletukseen", mutta silti uskoisin tietyn kohteliaisuusoletuksen koskevan myös meitä liikuntavammaisia. Hyvä siis kuulla, että yleensä ystävällisesti käyttäydyt.

   Ehkä koska vammauduin aikuisiällä, olen aina tiedostanut rajallisuuteni, mutta yritän silti pitää yllä illuusiota itsenäisestä elämästä. Ehkä häpeä ja itseinho niin suuria. Jätän mieluummin asioita tekemättä, kun annan mahdollisuuden epäonnistumiselle.

   Nykysellään olen kuitenkin hieman pehmentynyt ja suostun ottamaan tarjottua apua vastaan. Eipä ole tuo pieni helpotus minulle, kuin plussaa ja saattaa tuoda toiselle hyvän mielen.

   Ihmiset ovat kyllä yleensä liian tuppisuita ja kehtaavat lähestyä vasta alkoholin avustuksella. Liekö syynä sitten opetettu "kohteliaisuus", ettei vammaa saa huomioida ja varmuudeksi jätetään koko henkilö huomiotta.

   Mutta aloittajalle: Ei väliä lähestymisen alkutarkoituksella, jos mahdollisuus hyvään. Rohkeutta, kansa!

  • Alkoholi on kyllä viimeinen keino lähestyä ketään. Itse huomasin äskettäin keskustelevani asioita itseäni muutaman vuoden nuoremman naisen kanssa hänen aloitteesta. Heitin hänelle sähköpostiosoitteesi, mutta juttelu jatkuu kuitenkin vain kasvotusten. Ei ole siis posti kolissut

  Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kulmunille koulutusta 50 000 eurolla

   Veronmaksajat maksaa https://www.is.fi/politiikka/art-2000006527878.html Näin niitä verorahoja käytetään
   Maailman menoa
   367
   4152
  2. No niin....Tiemaksut sitten tulee.

   Jopa 1000€ lisää kuluja autoilijalle. Näin se Suomi varmaan yrittää ylöspäin mutta muistaa pitäisi että se raha on taas pois muusta kulutuksesta.Jälle
   Maailman menoa
   149
   3922
  3. Miksi Halla-aho vaikenee USAn mellakoista?

   Johtuuko siintä että hän ei voi/saa kritisoida Putinia eikä Trumpia!?
   Maailman menoa
   204
   2412
  4. Mielipiteitä amk pääsykokeesta?

   Itselle englanti ja eettiset taidot oli vaikeimpia... Jäikö teillä paljon vastaamatta kysymyksiin? Minulla joka osiossa jäi johonkin vastaamatta.
   Pääsykokeet
   40
   1885
  5. Henkirikos

   Tietoa kenelläkään viime yön puukotuksesta..?
   Jämsä
   15
   1876