Sukupolvenvaihdos ei luopumistuella

viljattomski

Meillä on peltoa ja metsää vähäsen. Viljatilaksi voi sanoa. Jatkaja on tiedossa. Ollaan oltu ulkopuolella töissä lähes koko työura. Toinen meistä jää vuoden sisään eläkkeelle ansiotyöstään. Toinen on varmaan työttömänä monta vuotta ennen eläkettä.

Luopumistuet yms. eivät koske meitä, tilan tuotto on nollilla eikä ole koskaan paljoa tuottanut. Ja noi systeemit päättyy tänä vuonna kaikilta. Jätetään siis ne tän ketjun ulkopuolelle.

Me vanha pari jäädään tilalle asumaan ja jatkaja asuu muualla.

Mitä kaikkea tässä pitäisi tehdä/ajatella/suunnitella ? Kiitän asiallisista kommenteista. Asiattomista en kiitä, muttei se teitä häiritse.

29

1041

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 200eneuvvontakerta

      Oikeesti ? Keppi heppa laukkaa taas.

      Teille on yksi aino paikka missä se selvinneen ja se on PRO-AGRIA.

      • viljattomski

        Se on varmaan hyvä paikka sitten virallisesti, kiitän. Eikö asiasta voisi keskustella täälläkin, vaikka epävirallisesti.?
        Meillä on toinenkin lapsi, joka ei ole kiinnostunut maatouhuista pätkääkään ja asuu ja on työt muualla. Kuitenkin jonkinlaista tasapuolisuutta lasten välillä pitäisi harrastaa. Rahan ottaminen omalta lapselta on jotenkin vaikeaa.


    • kohtaitselläkinedessä

      Mitäpä tuossa kummempia, tuskin kannattaa sitä proagriaa käyttää, ainakin minulla sellainen kokemus asiasta.
      Omassa pankissa teette kauppakirjat, jos ette itse niitä väännä tekstinkäsittelyohjelmalla. Kaupanvahvistaja pitää olla sitten kaupanteossa mukana. Suosittelen sitä pankin palvelun käyttämistä, jos olette maalaispankin asiakkaita, he ovat tehneet paljon näiden tilakauppojen kauppakirjoja ja homma toimii.
      Asumisoikeudesta kannattaa tehdä kunnolla maininnat kauppakirjaan ja siten vielä, että kumpikin osapuoli sisäistää, että mitä on todella tarkoitettu ja mihin sitoudutaan. Se tässä teidän tapauksessa on nyt tärkeintä. Ja tarvittaessa haette kiinnityksen asumisoikeuteenne, jos tarkoitus on asua siellä maatilla pidempään. Jos ette kiinnitä asumisoikeuttanne, voi asumisenne jäädä lyhyeksikin, jos ostaja myykin tilan heti kohta. Tämäkin on otettava huomioon.
      Asumisoikeuteen ei kannata sotkea toista sisarusta tai jos sotkette, niin miettikää asetelma todella tarkkaan.
      Kaupan voitte tehdä pelkästään ostajan kanssa, ei siis tässä vaiheessa mitään perintöjen jakoja. Lapsenne perivät sitten aikanaan, kun ja jos on perittävää. Jatkajallekaan tämä tilakauppa ei ole mikään kultakaivos!
      Voitte pidättää kaupassa muitakin oikeuksia, jotka alentavat tilan hintaa verottajan silmissä, jos se on tarpeen esim. lahjaveron suhteen. Muita oikeuksia kannattaa pidättää ihan käytännönkin vuoksi, jos ostaja sattuu myymään tilan heti kohta, niin ette jää vaikkapa ilman polttopuita, maa-aineksia, muiden rakennuksien käyttöä yms. Näitä kannattaa miettiä ennen kauppaa, eikä sitten kaupan jälkeen. toki monet asiat on sovittavissa kaupanteon jälkeenkin, jos ostajana on ollut oma lapsi, mutta tilanteet voivat muuttua kovin äkkiä kaupanteon jälkeenkin molemmista osapuolista riippumattomista syistä.
      Selvittäkää myös ennen kauppaa, että kuka maksaa ja mitä asumiseenne liittyvistä kuluista, esim. sähköt, tiemaksut, vakuutukset jne. Kirjatkaa ne myös kauppakirjaan.

      • tuleesitoumukset

        Etkö sinä tyhymä tajua? Ei siinä huojennukseen riitä kauppakirjat.


      • kohtaitselläkinedessä
        tuleesitoumukset kirjoitti:

        Etkö sinä tyhymä tajua? Ei siinä huojennukseen riitä kauppakirjat.

        ????? Siis mitkä sitoumukset?? Jos kyseessä ei ole luopumistukeen liittyvä sukupolvenvaihdos, niin mitkä sitoumukset??
        Selitä nyt tarkemmin, kun tiedät!
        Ensin voi tietty tehdä tilakaupasta luonnoskauppakirjan, JOS haluaa varmistaa lainoitusta ym. ja vaikka sitten verottajan ennakkopäätökseen, ettei tule yllätystä lopullisen kaupan suhteen.
        Lahjavero ei ole nyt mitenkään mahdoton, vaikka sitä tulisi maksettavaksi. kaikki tueha rahan maksu tilan ulkopuolelle myyjän ja ostajan väliltä kannattaa minimoida.
        Tietty voi käyttää metsässä vaikka Mhy:n arviojan arvioimassa metsän arvon, siis onhan näitä, jos haluaa tehdä homman vaikeaksi.
        Vaan pääpiirtein homma menee, että tehdään kauppakirjat vaikka kotona valmiiksi omalla porukalla ja mennään niiden kanssa maistraattiin kaupanvahvistajan luokse allekirjoitukseen.
        Olen tässä nyt ostanut kymmenisen tilaa tähän omaan farmiin, niin näin se on mennyt pääpiirtein. Yhden metsäarvion olen ostajana teettänyt (turhaan), kun ostin yhden metsätilan 1€ hintaan suurelta yhtiöltä, kun tämän palstan "asiantuntijat" pelottelivat lahjaverolla. Verottaja ei ole kysellyt mitään koko kaupan perään, tuonne jä kallis paperi kansioon turhan pantiksi.
        Eli kyllä sanoisin, että tärkein juttu on kirjata ne asumiseen liittyvät oikeudet kauppakirjaan, ettei niiden kanssa tule tulkintaa myöhemmin. Ja jos tukioikeuksia on siirrettävänä, niin niistä tietty sopimukset ja niiden siirrot sitten erikseen. Niistä sitten maaseutuasiamiehen juttusille.


      • valtiokiittää

        No, vittu kärsi nahoissasi, jos se äly ei anna periksi soittaa Pro-agrialle. Tarkemmin en selitä.


      • kohtaitselläkinedessä
        valtiokiittää kirjoitti:

        No, vittu kärsi nahoissasi, jos se äly ei anna periksi soittaa Pro-agrialle. Tarkemmin en selitä.

        No mitä hyvää sieltä proagriasta muka tulee? Meillä oli kerran proagrian tyyppi yhden päivän vääntämässä ihan turhaa tilakaupoissa, ei mitään hyötyä koko hepusta. Ei kerrasssa mitään hyötyä!! Ei kehdannut laittaa edes laskua, kun tajusi, ettei ollut mitään hyötyä. Olisi tehnyt mieli laskuttaa tarjotut kahvit ja paakelssit siltä jätkältä!
        Eli voisitko kertoa, että mihin ihmeeseen tarvitaan sitä proagriaa siinä tilakaupassa?
        Tilakaupassa riittää kauppakirja ja siihen kaupanvahvistaja! Kauppakirjaan tuolla em. asiat asumisoikeuksista ym. jutuista.


      • omaontappiosi

        Kuten mainittu jo edellä.


    • EskoKirnuvaara

      Tuossa niitä tulikin nimim. kohtaitselläkinedessä lueteltuna. Kauppakirjaan kannattaa erotella peltojen salaojat ja rakennukset, niistä jatkaja saa tehdä heti poistoja. Jos homma ei ole tuttu, niin pankissa kannattaa teettää kauppakirjat minun mielestäni. Jos ei ole luopumistuesta kyse, niin homma aika yksinkertainen. Onnea kauppoihin.

    • viljattomski

      Kiitän, kyllä sinne pankkiin joskus mennään. Itse tehtiin kauppoja pankissa tuossa viime vuosituhannella. Ja on niitä muitakin kaupanvahvistajia tuttavapiirissä. Pankissa vaan on vähentynyt maataloustietämys ja tilalle on tullut joku nuori juristikloppi, joka ei pahemmin maataloudesta tiedä.

      Asumisoikeuden kiinnitys varmaan on hyvä. Ei sitä koskaan tiedä mitä edestään löytää. Jos jatkajan tila päätyykin vasaran alle. Jonkin metsätilaläntin voisi kai pitääkin omissa nimissä, jos ei-jatkaja sitten joskus sen perii? Samaten tässä tuvan vieressä olevat puut saisi vielä kasvaa. Kiinnostaisi pitää jonkinlainen hallintaoikeus ihan lähimetsään. Kauempana sijaitsevat metsäläntit saa jatkaja parturoida mielensä mukaan.

      Sitten noi kulut? Puhutaan vaikka kattorempasta. Se kai joskus tulee eteen. Tai jokin muu kallis juttu. Se voi olla ongelma. Eläke ei tule olemaan kovin suuri.

      • eimeneniin

        Mitä asumisoikeudella on merkitystä konkurssissa?
        Luuletko sen suojaavan? Eikä elinikäinen asumisoikeus ole jurisdisesti kuin 10 vuotta ja sen voit vaikka tarkistaa.


      • jahöpöhöpötaasen
        eimeneniin kirjoitti:

        Mitä asumisoikeudella on merkitystä konkurssissa?
        Luuletko sen suojaavan? Eikä elinikäinen asumisoikeus ole jurisdisesti kuin 10 vuotta ja sen voit vaikka tarkistaa.

        Asumisoikeus on elinikäinen, jos sen on kiinnittänyt. Jos tila menee konkurssiin, jää se asumisoikeus sen haltijalle ja sitä voidaan toki muuttaa asumisoikeuden haltijan suostumuksella vaikkapa rahakorvaukseksi indeksiin sidottuna, että asumisoikeuden haltija voi asua jossain muualla. Konkurssi ei katkaisen kiinnitettyä asumisoikeutta, se on rasite, kuten muutkin rasitteet esim. kuten tierasitteet, venevalkamat jne.
        Viestiketjun aloittajalle sen verran, että voitte pidättää tilakaupassa myös elinikäisen hallintaoikeuden metsään, jolloin voitte myydä metsästä puuta vuosikasvun verran vuosittain. Teidän jälkeenne ei tarvitse ostajan enään suorittaa mitään perintöveroja ym. koska metsä on jo hänen omistuksessaan.

        Olen itse ostanut aika monta kiinteistöä pakkohuutokaupoista ja ollut mukana vielä lukuisemmissa pakkohuutokaupoissa mukana, niin ajoittain esiin tulee näitä asumis-, eläke- ja hallintaoikeuksia, jotka on kiinnitetty.


      • voitihanuskoa

        Ei todellakaan ole mikään elin-ikäinen.


      • jahöpöhöpötaasen
        voitihanuskoa kirjoitti:

        Ei todellakaan ole mikään elin-ikäinen.

        Heitä sitten linkki, jos muka mielestäsi on niin!
        Minulla nimittäin on maatila ostettuna, missä myyjät ovat pidättäneet oikeuksia ja ne ovat niin pitkään voimassa, kun he elävät. Ne ovat rasitteina!!
        Pakkohuutokaupoissa myös ilmoitetaan, jos näitä asumis- ym. oikeuksia on.
        Kaveri osti v. 1981 pakkohuutokaupasta maatilan, jossa oli vanhalle emännälle asumisoikeus, se loppui nyt vasta muutama vuosi sitten, kun tuo vanhaemäntä kuoli. Asumisoikeus muutettiin jossain vaiheessa indeksiin sidotuksi eläkkeeksi, kaveri maksoi sitäkin 30 vuotta. Maatilan hinta kolminkertaistui tuon maksetun eläkkeen myötä!


      • syytinkipappa

      • elinikäinenasumisoikeus
        voitihanuskoa kirjoitti:

        Ei todellakaan ole mikään elin-ikäinen.

        Kyllä vaan on elinikäinen, jos on myyjä aikanaan pidättänyt elinikäisen asumisoikeuden tai jonkin muun hallintaoikeuden. Näistä on joskus riitaa, kun ostajat ei oikein ymmärrä, että se todella tarkoittaa elinikäistä rasitetta kiinteistöön. Pankinjohtajakin saattaa kysyä leikkisästi; "ostitko mummonmökin mummolla vai ilman", jos mummo tulee kaupanpäälle, niin kiinteistön arvo aika olematon.

        https://www.laki24.fi/elinikainen-nautintaoikeus/


      • muttauskokaamitähaluatte

        Laki katsoo sen enintään 10 vuodeksi.


      • viljattomski
        muttauskokaamitähaluatte kirjoitti:

        Laki katsoo sen enintään 10 vuodeksi.

        Sano sitt se lainkohta. Ja voit kertoa oikeustapauksiakin, jos niitä on tiedossasi. Muuten voisit häipyä tästä ketjusta. Kiitos vain osanotostasi.


      • elinikäinenasumisoikeus
        muttauskokaamitähaluatte kirjoitti:

        Laki katsoo sen enintään 10 vuodeksi.

        Voitko ystävällisesti linkittää meille tänne lainkohdan missä todistat väitteesi. Asian voi nimittäin tarkistaa helposti vaikkapa Veronmaksajain keskusliitosta, jonka Taloustaito lehdessä aika usein käsitellään juuri näiden elinikäisten asumis- ja hallintaoikeuksien verotukseen liittyviä kysymyksiä. https://www.veronmaksajat.fi/Perinto-ja-lahja/

        Ja tuossakin oikeustapauksessa mainitaan heti alussa taustatiedoissa; "Myyjille oli pidätetty kaupassa elinikäinen asumisoikeus."

        https://www.finlex.fi/fi/oikeus/ho/2009/rho20090033

        Asumis- tai hallintaoikeus voi olla toki määräaikainenkin, mutta se on oltava myös mainittu, muuten se on elinikäinen.

        https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/lahja/hallintaoikeuden_pidattaminen_lahjavero/


      • sittenkaduttaa
        viljattomski kirjoitti:

        Sano sitt se lainkohta. Ja voit kertoa oikeustapauksiakin, jos niitä on tiedossasi. Muuten voisit häipyä tästä ketjusta. Kiitos vain osanotostasi.

        Onpa se kova paikka uskoa, veronmaksajien lässytys ei ole LAKI. Kohta huojennuksen takia kirjataan elinikäiseksi, mutta teille apinoille lienee turha väittää, miten asia oikeasti menee.

        Jos, lapsesi vittuuntuu, hänellä on kymmenenvuoden jälkeen oikeus heittää ulos talosta.

        Yrittäisitte edes selvittää asioita, mutta apinat huutaa, ei me mennä pro-agrialle.


      • elinikäinenasumisoikeus
        sittenkaduttaa kirjoitti:

        Onpa se kova paikka uskoa, veronmaksajien lässytys ei ole LAKI. Kohta huojennuksen takia kirjataan elinikäiseksi, mutta teille apinoille lienee turha väittää, miten asia oikeasti menee.

        Jos, lapsesi vittuuntuu, hänellä on kymmenenvuoden jälkeen oikeus heittää ulos talosta.

        Yrittäisitte edes selvittää asioita, mutta apinat huutaa, ei me mennä pro-agrialle.

        Koeta nyt uskoa, että ei edes ulosottoviranomaiset saa asumisoikeudella olevaa pois talosta, jos asumisoikeus on kiinnitetty. Eikä siinä proagria pysty mitenkään auttamaan.
        Tämä on monasti riidan aihe maatiloilla (ja vapaa-ajanasunnoillakin), kun on menty kauppoja tehdessä tekemään elinikäinen asumis- tai hallintaoikeus ja se on kiinnitetty, sitä ei omat lapsetkaan pääse purkamaan, vaikka kuinkan olisi tilanteet muuttuneet.
        Hurjimpia tilanteita on, kun on tehty asumisoikeuksia vielä vanhempien lisäksi jollekin sisarukselle ja sitä ei ole määritelty mitenkään. Tilan ostanut hankkii perhettä ja yksi sisaruksista siivestää siinä koko talossa.
        Olen näitä työni ja luottamustehtävieni puolesta nähnyt niin monenlaisia tapauksia, että elinikäinen on todella elinikäinen, ellei etuuden haltija siitä vapaaehtoisesti luovu. Muutamissa tapauksissa tuo elinikäinen asumisoikeus on muutettu indeksiin sidotuksi eläkkeeksi, jolloin kiinteistön omistaja on maksanut tuota eläkettä tuon alkuperäisen elinikäisen asumisoikeuden haltijan kuolemaan asti. Ja sillä ei todellakaan ole merkitystä, vaikka tuo henkilö olisi jo kuinka huonossa kunnossa hyvänsä laitoksessa, se eläke pitää maksaa.
        Näistä tapauksista tulee joskus melko surkuhupaisiakin, kun elinikäisen asumisoikeuden haltija elääkin reippaasti yli 100 vuotiaaksi. Kuuluisin lienee ranskalaisen Jeanne Louise Calmentin tapaus, joka eli yli 122vuotta ja hän myi talonsa eläkettä vastaan, ostajakin ehti kuolemaan jo siinä välissä, joen hänen jälkeensä toiset maksoivat tuota eläkettä Jeanne Louise Calmentille hänen kuolemaansa saakka.
        Suomessakaan ei ole tavatonta, että jollekin yli 100 vuotiaalle on maksettu maatilaan kiinnitettyä eläkettä, joka on alkujaan ollut asumisoikeus.


    • Tuontiruokamaistuu

      Kaikista suomen maatiloista pitäisi luopua. Ruokaa tuotaisiin ulkomailta (halvempaa kuin kotimainen). Loppuisi ainainen vinkuna ja narina tuottajilta.

      • tuontiduunariparasta

        Kaikista suomen PALKKAUS MAFIA SÄÄNNÖISTÄ pitäisi luopua. DUUNARIT tuotaisiin ulkomailta (halvempaa kuin kotimainen). Loppuisi ainainen vinkuna ja narina LAKKOILU DUUNARILTA.


    • viljattomski

      Asiat selvitetään kyllä, mutta nyt keskustellaan aiheesta. Päätila, jossa asumme nyt ja aiomme pitää hallintaoikeuden, koostuu pelloista, rakennuksista ja metsästä, on molempien nimissä. Jotain puutavaraa on säilytettävänä tilalla, joka on yksin mun nimissä. Joku läntti on sitten siippani nimissä.
      En halua hankaloittaa tilanpitoa tuolla hallintaoikeuden pidolla. Jatkajan on saatava myydä puuta, jos tarpeen. Sitten noi kulut.. tavalliset sähkölaskut yms juoksevat kulut maksetaan me niin kauan kuin asutaan. Sitten isommat remppakulut? Mitä ajatuksia niistä? Nostaahan se asunnon arvoa, joten jatkaja voisi jotain maksaa..?

      • jatkajatsiis

        Sulla on hyvä sydän. Monet joutuvat maksamaan vakuutukset, sähköt, jne.


      • viljattomski
        jatkajatsiis kirjoitti:

        Sulla on hyvä sydän. Monet joutuvat maksamaan vakuutukset, sähköt, jne.

        Niin, tarviihan se jatkaja sitten vettäkin satoja litroja ja sähköäkin jonkin verran. Ei oikein onnistu ajella täyden myrkkyruutan kanssa myrkyttämään kymmenien km päähän asunnostaan. Sen puoleen jatkajan olisi hyvä jotain maksaa ja saa sitt vähentää ne kulut verotuksessaan. Löytyykö tästä jotain kokemusta keltään?


      • tarkkanasähkönkanssa
        viljattomski kirjoitti:

        Niin, tarviihan se jatkaja sitten vettäkin satoja litroja ja sähköäkin jonkin verran. Ei oikein onnistu ajella täyden myrkkyruutan kanssa myrkyttämään kymmenien km päähän asunnostaan. Sen puoleen jatkajan olisi hyvä jotain maksaa ja saa sitt vähentää ne kulut verotuksessaan. Löytyykö tästä jotain kokemusta keltään?

        Noista sähkökuluista saa olla tarkkana. Yhden tapauksen tiedän, missä ei sähkön osuutta ollut kunnolla määritelty siihen asumisoikeuteen, kun kiinteistön omistajan vanhin veli oli jättänyt itselleen elinikäisen asumisoikeuden luopuessaan osuudestaan pienestä tilasta. Ehtoihin oli vain kirjattu, että huolehtii itse asumiskuluistaan.
        Veljeksille tuli tietty riitaa aikaa myöten, kun kiinteistön omistajakin olisi halunnut käyttää KOKO kiinteistöä. Niin tämä kiinteistön omistaja hankki piharakennukseen talveksi vuokralaisen. Tuo piharakennus ei tietenkään ollut kunnolla talviasuttava, joten vuokralainen lämmitti surutta sitä sähköllä ja sähkö tuli päärakennuksen mittarin kautta.
        Seurauksena oli aivan infernaalinen sähkölasku talossa asuvalle vanhemmalle veljekselle ja valitettavasti hän ei ollut osannut asennuttaa omaan käyttöönsä erillistä sähkömittaria, johon olisi voinnut vedota oman sähkönkulutuksensa vähyyteen.


      • viljattomski
        tarkkanasähkönkanssa kirjoitti:

        Noista sähkökuluista saa olla tarkkana. Yhden tapauksen tiedän, missä ei sähkön osuutta ollut kunnolla määritelty siihen asumisoikeuteen, kun kiinteistön omistajan vanhin veli oli jättänyt itselleen elinikäisen asumisoikeuden luopuessaan osuudestaan pienestä tilasta. Ehtoihin oli vain kirjattu, että huolehtii itse asumiskuluistaan.
        Veljeksille tuli tietty riitaa aikaa myöten, kun kiinteistön omistajakin olisi halunnut käyttää KOKO kiinteistöä. Niin tämä kiinteistön omistaja hankki piharakennukseen talveksi vuokralaisen. Tuo piharakennus ei tietenkään ollut kunnolla talviasuttava, joten vuokralainen lämmitti surutta sitä sähköllä ja sähkö tuli päärakennuksen mittarin kautta.
        Seurauksena oli aivan infernaalinen sähkölasku talossa asuvalle vanhemmalle veljekselle ja valitettavasti hän ei ollut osannut asennuttaa omaan käyttöönsä erillistä sähkömittaria, johon olisi voinnut vedota oman sähkönkulutuksensa vähyyteen.

        En odota tämänkaltaisia ongelmia. Kiitän kuitenkin viestistäsi.


    • Anonyymi

      Mitens sellainen järjestely, että tehdään kauppakirja ja velkakirja ja lahjaverotuksen sallima summa annetaan velkaa anteeksi vuosittain t. joka 3.vuosi?

      Viljattomski edelleen miettii...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      140
      4411
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      90
      2094
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      2061
    4. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      72
      1841
    5. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1512
    6. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      142
      1512
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      104
      1375
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      75
      1306
    9. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      99
      1248
    10. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      120
      1099
    Aihe