Guillain-Barren vai Polyneuropatia

kirsikkainen1

Hei! Löytyisikö vertaistukea ja samankaltaisia kokemuksia?

Minulla alkoi kuin pystymetsästä ja puun takaa 1,5 viikkoa sitten ensin oikean käden sormien ja kämmenselän sekä kyynärvarren häiritsevällä pistelyllä oireet, jotka ovat lisääntyneet nyt koko kehoon. Jalkapohjissa, varpaissa, nilkoissa, pohkeissa, reisissä, sormissa, kämmenissä, käsivarsissa on vaihdellen vihlaisuja, polttelua, pistelyä, sähköiskun tunnetta.. Myös pakarassa, selässä, kyljissä, vatsassa, päälaessa, poskissa, kaulalla, olkapäissä samoja oireita on, mutta aavistuksen ehkä vähemmän. Vasemmassa reidessä välillä on nykinyt. Toisinaan palelen voimakkaasti ja etenkin iltaisin jalkaterät ovat aivan jääkylmät. (Olen aina ollut vilukissa, ääreisverenkierto huonoa, mutta tällaista palelemista en aiemmin terveenä ollessa ole kokenut.) Kivut ja tuntemukset vaihtelevat eri vuorokauden aikoina; toisinaan päivät sujuvat niin, että pystyn lähes normaalisti toimimaan ja öisin kivut ovat kovia ja toisena vuorokautena taas päinvastoin. Kipuja tulee randomilla koko ajan ympäri kehoa. Kivut ovat olleet kohtaisen siedettäviä, mutta tämä kaikki on hyvin pelottavaa. Kävelen normaalisti, eikä ainakaan toistaiseksi ole ilmennyt elintoimintoja haittaavia vaivoja. Öisin on ollut vaikeaa nukahtaa, kun pelkään sitä, että herään halvaantuneena taikka hengitys on vaikeaa. Mitään tällaisia oireita ei kuitenkaan ole ollut.

Pään, selkä- ja lannerangan magneetilla suljettiin pois neurologin vastaanotolla ms-tauti ja kasvaimet. Kaikki otetut verikoearvot, pissanäyte ja sydänfilmi ovat myös normaaleja. Ensi viikolla tehdään ENMG-tutkimus. Tautiepäilynä on tällä hetkellä hermojuuritulehdus tai reumaperäiset sairaudet. Itse olen löytänyt netistä mm. polyneuropatian.

Olen tietysti hädissäni googlannut kaikkea mahdollista. Pelottaa aivan hirveästi!!! Nukkuminen on vaikeaa sekä kipujen että pelon vuoksi. Selällä maatessa kivut tuntuvat pahenevan ja kylkiasento on öisin ainoa tapa yrittää nukkua edes siedettävästi. Olen perusterve, mitään flunssia ei ole pitkään aikaan ollut. En myöskään käytä mitään säännöllisiä lääkityksiä.

Kiitollinen olisin vastaavista kokemuksista!

14

1251

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Loppusjo

      Kurjan kuuloisia oireita sinullakin. Nopeasti olet päässyt tutkimuksiin! Itse olen myös oireillut nyt reilu 2kk vähän vastaavanlaisilla oireilla. Omani alkoivat puutumisilla jaloista, käsistä ja naamasta, jonka jälkeen seurasivat lihaskrampit, heikkouden tunne, haparointi, elohiiret ja sähkötykset. Jonkinasteisesta virtsavaikeutta myös ollut. Keho värisee sisäisesti ja välillä vapisee. Iho välillä kosketusarka, joskus viiltelyitä ja tuikkauksia siellä täällä. Syytä ei ole löytynyt. Pään ja selän MRI sekä ENMG ok. Ahdistus ja pelko valtava.

      • Yksityisesti menin, siksi pääsin nopeasti. Minulla on vakuutus, joka korvaa tutkimukset. Koska sinulla on virtsaamisvaivaa, niin oireesi sopisivat paremmin hermojuuritulehdukseen. Kumma juttu, ettei ENMG:ssä selvinnyt mitään. Voimia ja tsemppiä kovasti sinulle!!! Laitathan viestiä, kun jotakin selviää. Mielestäni hermojuuritulehdus, missä on elintoimintoja haittaavia oireita (virtsaamis- tai ulostamisvaivat, hengitysongelmia tai jalat menevät alta), tulisi hoitaa sairaalassa. Onko sinulta otettu selkäydinnestenäytettä?


      • Loppusjo
        kirsikkainen1 kirjoitti:

        Yksityisesti menin, siksi pääsin nopeasti. Minulla on vakuutus, joka korvaa tutkimukset. Koska sinulla on virtsaamisvaivaa, niin oireesi sopisivat paremmin hermojuuritulehdukseen. Kumma juttu, ettei ENMG:ssä selvinnyt mitään. Voimia ja tsemppiä kovasti sinulle!!! Laitathan viestiä, kun jotakin selviää. Mielestäni hermojuuritulehdus, missä on elintoimintoja haittaavia oireita (virtsaamis- tai ulostamisvaivat, hengitysongelmia tai jalat menevät alta), tulisi hoitaa sairaalassa. Onko sinulta otettu selkäydinnestenäytettä?

        Mua ei oo missään vaiheessa otettu kovin vakavissaan julkisella, joten oon kans käynyt myös yksityisen kautta tutkimuksissa. Sairaalan neurologi ei suostunut ottamaan punktiota, kun magneetit ok. Pitää toiminnallisena tai peräti psyykkisenä oireiluna, koska samalla olen äärimmäisen peloissani ja ahdistunut. Itse kuitenkin tiedän, että kaikki ei ole ok ja ahdistun lisää, kun en tiedä mistä saisin apua. Sain nyt yksityiseltä lähetteen punktioon (julkiselle), mutta aikaa ei ole vielä tullut.

        Polyneuropatia käsittääkseni etenee hitaasti vuosien kuluessa? Alkoivatko oireesi äkillisesti?


      • Minulla alkoi oireet äkillisesti, nyt ovat parin päivän ajan olleet lievenemään päin. Oireet kuitenkin aaltoilevat, toisena päivänä on helpompaa, toisena pahempaa. Sairaanhoitajaystäväni ovat kaikki kertoneet, että selkäydinnestenäyte kuuluu perustutkimuksiin. Sitä pitää siis vaatia! Hyvä, että sait yksityisesti lähetteen!! Minulla on B12 otettu 11/2017, normiarvo. Tuo arvo käsittääkseni ei muutu nopeasti?


    • kaukaa.haettua

      Onko verikokeissa tutkittu B-vitamiinit, folaatti ja rauta? Tietyt ravintoainepuutokset voivat aiheuttaa polyneuropatian kaltaisia oireita. Puutokset taas johtuvat huonosta ruokavaliosta tai imeytymishäiriöstä kuten keliakia.

      • Monisairas

        Olin just ehdottamassa noita. Lisäksi hyvä mitata natrium ja kalsium.


      • ohikulkija_vaan

        Edellämainittuja pitää ensin tutkia oikein sairaalassa, eikä millään vitamiinin myjällä.
        Toiseksi, jos on puutteita, ne ei korvaannu omilla vitamiinipurkeilla.


    • Maaliskuu-18

      Samanlaisia oireita täälläkin. Aluksi puutumista, pistelyä ja sähköiskuja raajoissa, sisäistä väreilyä, nyttemmin jalkapohjien polttelua ja arkuutta. Myös kämmenissä polttelua lievempänä. Oireet alkoivat maaliskuussa lievän flunssan jälkeen ja aaltoilevat. Mm. Verkokeet, sydänfilmi, sokerirasitus, keliakiatesti ja ENMG negatiiviset. Otin influessarokotteen syksyllä. Kuinka teillä oireet jatkuneet?

      • Loppusjo

        Jatkuu oireet edelleen, vähän lievempinä onneksi. Magneetit, punktio ja ENMG ok eikä nyt enää mitään sovittuja tutkimuksia.


      • Loppusjo

        Ja nuo sun oireet kuulostavat kyllä tutuilta! Jalat olivat välillä kovinkin kosketusarat, aivan kuin jotain lasinsiruja olisi jalkapohjissa. Onko sulla lihasoireita? Itsellä häiritsevin on heikko rasituksensieto lihaksissa


    • Maaliskuu-18

      Lihasoireita ei ole mulla ollut. Jalkapohjien polttelu vähänkin pidemmän kävelyn tai seisomisen takia on tympein oire. Kämmenissä on samaa, mutta harvemmin kohdistuu niihin vastaavaa rasitusta. Raajat myös puutuvat normaalia herkemmin. Toiminnallista häiriötä on minullakin diagnoosina. Oireet kuitenkin nyt helpottaneet viimeisten viikkojen aikana....onneksi.....ehkä tämä tästä.

    • Anonyymi

      Itselläni ohutsäieneuropatia. Käykää d-vitamiinin arvot tarkistuttamassa itselläni oli alle 20. Sain norsupiikin vitamiinia ja auttoi hetken. Nyt oon kipuillut 2vuotta ja viikon ollut kivut luokka 7-10. Lopetuspiikin pyydän jos ei löydy lääkettä pian. M45

      • Anonyymi

        Sain ohutsäieneuropatia -diagnoosin kuukausi sitten. Syy ei vielä tiedossa, mutta kesän / alkusyksyn aikana tiedossa jatkotutkimuksia. Mistä sinulle tuli sairaus ja miten oireilet? Onko sinulle annettu taudin ennustetta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sain ohutsäieneuropatia -diagnoosin kuukausi sitten. Syy ei vielä tiedossa, mutta kesän / alkusyksyn aikana tiedossa jatkotutkimuksia. Mistä sinulle tuli sairaus ja miten oireilet? Onko sinulle annettu taudin ennustetta?

        Miten sait diagnoosin ? Mitä tutkimuksia tehtiin?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7598
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2832
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2422
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      116
      2139
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1809
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1563
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1426
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1414
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1341
    Aihe