Oliko sisällissota välttämätön ?

mie.ttivä

Sisällisodan tv kuvausten tuominen kuvaruutuun saa miettimään, mikä aiheutti tuon verisen kahtiajaon?
On mentävä 1800 luvun loppupuolelle teollistumisen aikaan, jolloin vielä sääty-yhteiskunta oli olemassa.

Kansa luokiteltiin koko euroopassa säätyihin: aatelisto, papisto, porvaristo ja suomessa myös talonpoikiin.
Talonpojat, joihin omat esi-isänikin kuuluivat oli 26 % koko väestöstämme, ja muu väestö luokiteltiin:

vuokratorpparit, mäkitupalaiset, itselliset palkkatyöläiset, rengit ja piiat, muonamiehet ja loiset!

Melkoinen määrä kansalaisia, jotka oli kuin kiertävä työvoimareservaatti, aateliston ja papiston kun ei ollut soveliasta tehdä työtä.

Pisti vihaksi tuo luokittelu "loinen", ihmisistä joka maksoivat työllään ruokansa ja joutuivat asumaan parempiosaisten nurkissa! Avioituessaan he "ylenivät" vasta mäkitupalaisiksi.

Kun talonpoikienkaan tilat pieninä, eivät elättäneet kaikkia lapsia, lisääntyi tuo työtä tekevä "muut" ryhmä kurjissa olosuhteissa, joten en ihmettele kansakunnan heräämistä epäoikeudenmukaisuuteen.

Ei ollut muuta menetettävää, kuin henkensä, yhtyessään kamppailuun, oikeuksiaan vaativaan porvariston ylenkatsomaan kansalaisrymään. Moni nuori, ei edes tajunnut mitä se tulisi heiltä vaatimaan.
Sivistyneistö aikanaan olivat pettyneitä menettäessään etujaan, en edes kestä ajatella sitä vihaa, mitä vangitut saivat kokea uskaltaessaan nousta vaatimaan oikeutta, mutta Suomen tasavallan syntyhistoriaa tähän päivään se kuvaa, ja demokratian syntyä.

83

1538

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rehellisyyttä

      Miten ihminen olettaa että hänellä on oikeuksia jotka joku toinen kustantaa ? Ei se että on ihminen ole mikään peruste sillä uhanalainen ihminen ei ole .

      • liberaali

        Säätyihinkin syyttömästi synnyttiin, samoin pyytämättään yllämainittuihin loisiin.
        Aikamme ylin luokka on eliitti, alin on leipätyöläinen. Luokkajako ei niin vaan häviä


      • Väkivalta-aina-väärin

        Sota ja väkivalta on aina väärin.
        Joka pyssyyn tarttuu, se aseeseen hukkuu!


      • Loiset
        liberaali kirjoitti:

        Säätyihinkin syyttömästi synnyttiin, samoin pyytämättään yllämainittuihin loisiin.
        Aikamme ylin luokka on eliitti, alin on leipätyöläinen. Luokkajako ei niin vaan häviä

        Sukututkijana olen törmännyt kirkonkirjoissa nimitykseen "loinen". Se oli merkitty seurakuntalaiselle, jolla ei ole vakituista työtä, vaan elää tilapäisansioilla. Myöhemmin ko. henkilöä nimitettiin sekatyömieheksi, koska oli monitoiminen mies, joka pystyi monenlaisiin töihin.
        Asunto-olot olivat kehnot, noina aikoina ei varattomalle kansanosalle rakennettu vuokrataloja, joutuivat asumaan siellä, mistä tilan saivat. Usein mm. saunoissa. Perheettömät isännän pirtin penkillä. Kerjäläisilläkin piti olla kerjuulupa jossa mainittiin kylät, joissa sai ammattiaan harjoittaa, muuten joutui irtolaislain kouriin.
        On pitkälle edistytty noista ajoista. Huutolaisiakin kaupattiin taloihin vielä 1900-luvulla.


    • ayyyy

      Luokkajako on aina säilyhyt, Ruotsissa hyvin kauan ja melko julmalla tavalla. Suomessa sisällissota johtui paljon myös Venäjän läheisyydestä.

    • 543-6

      Voisko joku kertoa missä maassa tällä pallolla ei ole luokkajakoa?

      Sanoisin, että sellaista maata ei ole eikä tule olemaan.

      • omakansani

        Niin, Pihlajakosken pappa( äidinisäni), otti nimen Luokkanen, ) ent. Jouhikainen, luokkayhteiskunnan aikana säätyajan jälkeen . Äidinäiti taas oli vankkaa hämäläistä talonpoikaissukua, talollisia satoja vuosia taaksepäin. Ei mitään tarinaa punaisista tai valkoisista.

        Kuhmoisista olen lukenut teloituksista, mutta ei sukukertomuksissa ole viitattu sisällissotaan.
        Suuria, satoja h. olevia tiluksia on ollut kantatilana, joista lohkottu jälkipolville 10 h. tiloja.
        Mutta lukiessa äidinäidin sukuhistoriaa, 1700 ajalta, oli useimmat ainakin kymmenhenkisiä lapsiperheitä, joista maininta,.... osa lapsista kirkonkirjoissa on piikana , renkinä, siellä ja siellä,...kuollut keuhkotautiin ym. joten palkkatyöläisinä loisinakin oli esi-isät ja äidit.

        Äidinisän sukuhistoriaa ei ole tutkittu, luin hänen olleen itäpuolelta Päijänteen...Padasjoelta.


    • Sellai

      Tapahtumat ovat senverran ikävää luettavaa etten halua niitä kerrata vaikka kosketti lähiseutuani aika raskaasti, mummoni joka oli syntynyt 1880 kertoi mutta enhän lapsena niistä ymmärtänyt.

    • eräsmielipide

      Sanotaan, että valtaa ei anneta, se otetaan. Yhtä vaikeaa on luopua saadusta tai otetusta vallasta. Tietenkään sota ei ollut välttämätön, jos valkoiset eli vallassa oleva luokka olisi noudattanut edes kohtuullista palkkapolitiikkaa, sosiaalipoiltiikkaa ja ylipäätään luonut kohtuulliset elinolot työväestölle, olivatpa nämä maalla tai kaupungissa. Perustelen näin siksi, etä vasta sisällissodan jälkeen meille on kehittynyt sosiaalilainsäädäntö ja kohtuulista toimeentuloa ajavat ammattiliitot. Selvää on, että työväestön olot paranivat merkittävästi aikaisempaan verrattuna, mutta hinta oli hirvittävä ja tulosta saatiin vasta vuosien kuluttua.

      Kun vallassa oleva luokka ei muutoksen tarvetta halunnut nähdä ja eli jonkinlaisessa ylemmyyden huumassa pitäen piikoja, renkejä, tehdsatyöläisiä jne. "alempana" luokkana näiden sivistyksen puutteen vuoksi (jota eivät halunneet edistää, koska orjatyöstä oli toki heille enemmän hyötyä ), muutos tuli sodan myötä ja kaikki luokat maksoivat hinnan, kukin tavallaan.

      Ei valtaa pitävä väki poikennut vallitsevasta kulttuurista vaan apinoi sitä. Venäläinen yläluokka tai yläluokat maksoivat myös kovan hinnan ylenkatsestaan ja teettämästään orjatyöstä. Muutokset ja erityisesti suuret muutokset ovat aina vaikeita. Kuka vallan sisälissodasta sitten lopulta otti? Porvaristo toki, mutta muutoksen tuulet olivat jo alkaneet puhaltaa eikä niitä voinut tukahduttaa. Paluuta entiseen kuitenkin haikailtiin vallanpitäjien toimesta, olihan Suomesta jossakin vaiheessa suunnitteilla jopa kuningaskunta ja päämies olisi saatu Saksasta, kuinkas muuten. Jos tämä olisi toteutunut, entinen meno olisi ennenpitkää jatkunut eli vanhat luokkajaot olisivat syntyneet uudelleen entistä voimakkaampina. Niin ei käynyt.

      Luokkajaot tulivat kuitenkin takaisin, ehkä hiukan kulissien takana eikä julkisesti puhuttuina, mutta sivistyksen myötä mukaan on tullut luokkaretkelle työväestön piiristä nousseita ja toki edelleen vanhan rahan edustajia, rikastuneita yrittäjiä jne. Katsokaa ympärillenne, mistä eduskunta muodostuu ja sen ympärillä parveilevat lobbarit. Aateliskalenteriakin kannattanee vilkaista, yliopistojen päällikkötsoa,samoin papiston. Eliitti on ehkä hiukan lajentunut, mutta hävinnyt se ei ole. Sisällissota ei ollut välttämätön, mutta koska ihmisen ahneus ja haluttomuus antaa omasta hyvästään toiselle on päättymätöntä, kapinalle tulee toisinaan tilaisuus ja tilaus.

      • Olemme.suomalaisia

        On hyvä, että nyt sadan vuoden kuluttua annetaan faktatietoa mediassa meille, jotka olemme saaneet tietomme aina väritettynä kertojan asenteiden mukaisesti.
        Tuntuu vain siltä, että ollaan nyt kääntämässä valkoisten niskaan koko revohka. Se ei tunnu hyvältä ajatukselta. Riitaan tarvitaan aina kaksi. Eilinen dokkari leimasi valkoiset raakalaismaisiksi voittajiksi vankileireineen ja telotuksineen. Toivottavasti se ei jää viimeiseksi näkemykseksi tapahtumista.
        Luin erään mielipiteen , jossa kerrottiin, että Suomen hallitus oli myöntynyt kaikki työväen vaatimuksiin, työaikaa oli lyhennetty, torpparilakia laadittiin, kaikkia sosiaalidemokraattien vaatímuksia noudatettiin. Meillähän oli tsaarin aikaiset asenteet ja käytännöt. Se ei ollut kenenkään mielestä oikeudenmukaista.
        Edustuslaitos oli demokraattinen, ja kuitenkin Kullervo Mannisen johdolla haluttiin tehdä vallankumous. Tanner vastusti. Tannerista tuli lopuksi ikäänsä vasemmiston vihaama, koska hän ei hyväksynyt aseisiin tarttumista.
        Alun alkaen konflikti alkoi venäläisten joukkojen aseista riisumisella. Ei hyväksytty, että vieraan valtion armeija vetelehti Suomessa ilman mitään syytä, raskaasti aseistettuna.
        Väkivalta riistäytyi yht äkkiä käsistä. Ei ollut mitään järkeä jakautua kahteen taistelevaan ryhmään, sille ei ollut perusteita. Suomi oli juuri itsenäistynyt, se vasta järjestäytyi.
        Pohjimmiltaan varmaan koko kansa oli sitä mieltä, että taistelut oli käyty turhaan, samaan olisi päästy laillisinkin keinoin.
        Ihmeellistä, että maa toipui kuitenkin ja työhön tartuttiin uuden itsenäisen kotimaan rakentamiseksi. Kaiken tapahtuneen jälkeenkin sosiaalidemokraatit olivat eduskuntatyössä mukana. Missä muussa maassa näin on heti sisällissodan jälkeen tapahtunut?
        Sitä pitäisi korostaa. Meihin ei jäänyt leppymätöntä salavihaisuutta toisinajattelijoita kohtaan. Ilman uutta näkemystä ei Talvisodan ihmettä olisi syntynyt.


    • Oli se välttämätön, molemmilla puolilla oli suuri halu aloittaa sota ja saada kunniaa sotasankarina. Enemmän halua lienee ollut punaisten joukossa. Renkipoika ylennettiin plutoonan päälliköksi, ei hän rauhaa halunnut. Syistä miksi sota aloitettiin hänellä ei ollut mitään käsitystä.

    • kärjistettiin

      Sisällissotaan kuului pieni joukko suomalaisia. Murhaaminen lopussa oli turhinta..

    • Ihmettelen ettei nykyään nuortaväkeä kiinnosta omavaraistalous, luontaistalous, siinä hyvät mahdollisuudet tulla itselliseksi yrittäjäksi niin kuin muutkin yrittäjät.
      Se ei ole nyt muodissa mutta se mahdollisuus on aina olemassa. Siinä voi lähes kaiken tuottaa itse itselleen ja ylimääräisen myydä. Näitä kyllä on Suomessa.
      Pieniä tiloja on joita joskus ihmiset hyljänneet, voisi ottaa käyttöön. Luulen että sekin aika tulee vielä, kaikki eivät halua muuttaa kaupungin rotankoloihin......
      Se on viitseliäisyydestäkin kiinni ja "veren pitäisi vetää" 🐈🐕☘

    • roletaari

      Ei ollut välttämätöntä. Olisimme voineet liittyä Venäjän bolsevikkihallinnon kaltaiseen hallintojärjestelmään ilman valkoista vastarintaa.
      Luonnollinen jatkumo olisi ollut suomen neuvostotasavalta osana suurta ja mahtava.

      • Hyi-kauheata-

        oletko käynyt neukuissa?


      • 0687

        Tarkoitin vihreätä peukkua, mutta lipsahti väärin. Tätä ei voi edes korjata.


      • roletaari
        Hyi-kauheata- kirjoitti:

        oletko käynyt neukuissa?

        Olen käynyt. Olin siellä töissä 1967.
        Kahdesti Viipurissa ja kerran Leningradissa.

        Tutustuimme vaimon kanssa myös neuvosto Viroon.
        Latviasta ja Liettuasta olemme vain yöpyneet kerran sekä meno-, että paluumatkalla.

        Kommunismin aikaan olin KTM:n työkeikalla Puolassa 1975.
        Unkarissa useampaan otteeseen.

        Kaikissa mainitsemissani maissa olemme vierailleet myös kommunismin kaaduttua.


    • että.jokin.muu.päivä

      Vuoden 1918 kansannousu ja sen kukistaminen osoittivat, ettei kansa ollut vielä kypsynyt valtiolliseen itsenäisyyteen.
      Tästä syystä meillä ei olisi aihetta juhlia itsenäisyyspäivää. Kansallisen juhlapäivän pitäisi olla jokin muu tälle koko kansalle merkittävä vuosipäivä.

    • kevätpurosuli

      Jos hyökkääjälle jättää vapaat kädet niin jokainen tietää miten rauhaa rakastavien käy? Vastarinta on oltava, ei siviilejä eikä aseettomia sodassa säästetä.
      Mitähän aloittaja ajaa takaa?

      • Sisällissodan ollessa mediassa ajakohtainen, yritin perehtyä mikä perimmäinen syy oli tuohon kansanousuun meillä.

        Kyllä ajatus johti ihan keskiaikaiseen feodaalijärjestelmään, (kuninkaasta talonpoikaan) jossaa vallitseva hierarkia silloisine oikeuksineen, vääjäämättä sorti ja riisti alinta luokkaa.
        Historia saa juuri kysymään, oliko silloinen murros välttämätön.

        PS. Eipä sen kummempaa, luonnonlakeihin jo siirtyi ajatukseni,.... mutta nyt aamiaiselle , heippa!


      • sukuni-ei-osallistunut

        "Mitähän aloittaja ajaa takaa?"

        Mitä itse tarkoitat tällä:
        "Jos hyökkääjälle jättää vapaat kädet niin jokainen tietää miten rauhaa rakastavien käy? "

        Lukisit uudestaan aloittajan viestin, jossa mainitaan;

        "Ei ollut muuta menetettävää, kuin henkensä, yhtyessään kamppailuun, oikeuksiaan vaativaan porvariston ylenkatsomaan kansalaisrymään. Moni nuori, ei edes tajunnut mitä se tulisi heiltä vaatimaan."

        Siis kuka aloitti, mutta lopettaja tiedetään. Sekin, että molemmat osapuolet tekivät hirvittäviä virheitä muka puolustaessaan oikeuksiaan.

        Tosin, kun lukee tämän palstan kirjoituksia on vahvat viiteet siitä, että uusi sisällisota on tulossa ja aika pian, mikäli ei Lipposta, Sipilää ja Orpoa saada eliminoitua tästä yhteiskuunasta!D


    • rahojenvienti

      Sikamaista oli lahtarien murhaaminen ja raiskaukset.

    • arvo_demokratialle

      Ei ollut viisasta pyrkiä köyhälistön diktatuuriin. Neuvostoliitto oli siitä esimerkki.

      • Mihinkään diktatuuriin ei ole viisasta pyrkiä, demokratia on kaikista puutteistaan tähän mennessä paras, parempaakaan ei ole keksitty.


    • ReilunKaupan

      Sisälliskapina olisi näinä aikoina oiva väline saattaa porukat ruotuun . Katsottais kuka on se joka määrää , säästäisimme turhat vaalilupaukset joita Rinne lapsiperheille , työttömille & eläkeläisille lupaa ja kansalla maksattaa . Sota ei lie kalliimppaa

    • tid.itiden

      Aika on ollut, iso talon mies sanoi punikin poika, tätä en koskaan unohda.
      En myöskään omaa historiaani Suomessa. Olen hyvin onnellinen tänään 71 vuotias.

      Tätä tuskin olisi tänään Suomessa!

      • fi.to

        Täysin paskaa ja multaa!!!!


    • jossien.kuluttaja

      Kysymyksessä on liin monta jos-sanaa. Sadan vuoden jossittelu ei jostain syystä muuta mitään.

    • leikkauksilla

      Se oli turha. Nyt sipiläntollo kärjistää samaan..

    • jossittelua

      "Jos hyökkääjälle jättää vapaat kädet niin jokainen tietää miten rauhaa rakastavien käy? "


      JOS...niin olisimme nyt neukkujen miehittäminä.

      • valtashesan

        Saksalaiset tänne hyökkäsi tollo..


      • TäysinUutta
        valtashesan kirjoitti:

        Saksalaiset tänne hyökkäsi tollo..

        Oho. Tietääkseni hallitus pyysi saksalaiset tänne.

        Onko sinulla jotain dokkaria väittämästäsi?


      • ratkasevaa
        TäysinUutta kirjoitti:

        Oho. Tietääkseni hallitus pyysi saksalaiset tänne.

        Onko sinulla jotain dokkaria väittämästäsi?

        Mikä hallitus? Oli sisällissota. Lahtarit pyysi Saksan avukseen.


      • TäysinUutta
        ratkasevaa kirjoitti:

        Mikä hallitus? Oli sisällissota. Lahtarit pyysi Saksan avukseen.

        "Oli sisällissota." Älä helvetissä!


      • historiaatollo
        TäysinUutta kirjoitti:

        "Oli sisällissota." Älä helvetissä!

        Kuvittelitko ,että vain lahtarien kansanmurha?


      • Ei.jossittelua

        Meidän lähin kaupunkimme olisi Vladiwostok, jos punaiset olisivat päässeet valtaan ja alkaneet kulkea Leninin kannolla.


      • HERÄÄ

        Höpö-höpö-höpö-höpö ...


    • että.ei.trvitse

      Näistäkin kirjoitteluista näkee, että vuoden 1918 kansannousun muistot elävät edelleen voimakkaina.
      Punaisten harjoittama väkivalta ja sotiminen oli yleensäkin laitonta.
      Laittomia ja epäinhimillisiä olivat myös valkoisten kostotoimet jo antautuneita ja aseettomia punaisia kohtaan.

      Muistomerkkejä ei ansaitse kumpikaan osapuoli. Kansa ei ollut kypsynyt itsenäisyyteen.

    • 11..27

      Aloittaja kysyy, oliko vuoden 1918 sota täällä välttämätön.

      Voi vastata tuohon, että se oli ainakin hyödyllinen. Sen jälkeen saatiin vähitellen kuntoon monta asiaa työväestön hyväksi. Työväestö näki myös, ettei kannata tavoitella tähtiä taivaalta.

      Saatettiin myös todeta, miten mieletöntä on hurmahenkinen isänmaallisuus.

      Tuo sota oli suuri kansallinen murhenäytelmä. Sen muistomerkit pitäisi poistaa.

      • Samaa.kansaa

        Ei ole syytä poistaa kansaa raastaneen ajan muistomerkkejä. Historiamme pitää olla tiedossa, eikä sen tapahtumia pidä pitää pimennossa. Jokainen tapahtuma menneisyydessämme on pohjana sille kansakunalle, joka olemme nyt. Joka ei historiaansa tunne, tekee samat virheet uudelleen.
        Kuolema pyyhkii pois ihmisen teot, Hän on seissyt joukossa, osallistunut, taistellut, kaatunut. Jokainen henkensä menettänyt ansaitsee muistomerkin. Monen kaatuneen kohtalo on traaginen. Monen kaatuneen muisto on säilynyt jälkipolville elävänä ja esimerkillisenä.
        Me tarvitsemme uskon, että kaikki kuitenkin oli välttämätöntä ja esivanhempamme antoivat henkensä aatteensa ja tulevaisuuden puolesta. Niin on ajateltu tähänkin asti, muuten emme olisi pystyneet jatkamaan yhdessä.


    • tuomiot

      Sodan jälkeinen jälkilahtaushan on sotarikos, ei se muutu miksikään ,vaikka kuin siloitellaan.Siihen ovat syylistyneet ,niin valtionpää meis ja sen aikainen sotilasjohto ja kaikki mutkin johto henkilöt jatka johtivat sitä terroria.Ontullut ilmi raakoja murhia ,joita suoritti esim. se Tahko Pihkala varsinainen äärilahtari ,"suuri suomalainen urheilu johtaja".On kuulemma ollut aivan johtopaikoilla ampumassa suomen kansalaisia,kyllä on olut peto ja arakalainen ja tuota vielä on pidetty mallina urheilulle,thyi saatana.

    • että.sotarikoksia.tapaht

      Kansalaissodan haavat eivät ole ensmmäisen sadan vuoden aikana umpeutuneet. Nyt uskalletaan käyttää oikeata nimitystä valkoisten mielivaltaisista toimista antautuneita aseeettomia punaisia kohtaan. Se nimitys on sotarikos.

    • 100.v.jälkeen

      Tämän vuoden aikana toivottavasti saadaan faktoihin nojautuvaa historiatietoa tästä asiasta.

      Palstan kirjoittajat unohtavat, että Suomessa oli tsaarin armeijan joukkoja, vaikka maa oli itsenäistynyt. Joukkoja alettiin häätää Venäjän puolelle, mutta ei kotiin meno houkuttanut, sillä siellä oli vallankumous meneillään. Aluksihan liikehdintä oli venäläisten joukkojen vastahanka.
      Kun kotiinmeno ei ollut mieleinen, siirtyivät venäläiset punaisten avuksi, sillä punaisillahan ei ollut minkäänlaista sotilaskoulutusta.
      Paljonko sitä valkoisillakaan mahtoi olla. Saksassa koulutetut jääkärit olivat nuoria poikia, Mannerheim taas oli eläkkeelle jäänyt tsaarin armeijan upseeri. Suojeluskunnissa oli opittu jotain, mutta jo se käsistä riistäytynyt tappaminen ja kohtuuttomuus osoitti, ettei kummallakaan puolella ammattitaito ollut hallussa.
      Odotan innolla dokumentteja ja tutkijoitten haastatteluja. Joitakin on jo kuultu, yksi kertoi Viipurin valloituksesta toukokuussa 1918. Hyytävä kertomus.

    • noinhan.ne.lähtivät

      Monessa maassa olot olivat ennen vuotta 1918 pitkälti samanlaiset kuin Suomessa. Niissä kuitenkin vältettiin sisäinen kapinointi.
      Miksi juuri Suomessa piti noin käydä? Ovatko suomalaiset niin yksinkertaisia , että lähtivät laumana jonkin kapinanjohtajan perään? Oliko kyseessä eräänlainen suomalaisiin herätysliikkeisiin verrattava ilmiö?

      • 100.v.jälkeen

        Ehkä tuleva vuosi antaa vastauksia näihin ihmettelyihimme. Toivotaan, että tutkijat ovat olleet tarkkoina.


    • totuusai

      100 vuotta sitten taisi lahti ja tappaminen olla kovaa.

      Hyvä kun joku lehti tuo esille totuutta kansalle joka elää unelmissa eikä koskaan ole nähnyt totuutta myöskään 1939-1945.

    • Jutkulutkut.uuniin

      Oli välttämätön. Valitettavasti lopetettiin kesken ja joudutaan uusimaan näin sata vuotta myöhemmin.

    • Aseet.vaietkoot

      Kaikki sisällissodat osoittavat, että sotimiseenkin tarvitaan ammattitaitoa. Muuten seuraukset ovat pelkkää tappamista, kun tämän päivän dokumentissa kerrottiin., Antautuneet punikit ammuttiin armotta. Niinpä joukot taistelivat viimeiseen mieheen. Miksi antautua ammuttavaksi?

    • no.jästipäitä.oli

      Kyseinen kapina ja sen jälkihoito osoittivat , että tässä maassa on riittänyt jästipäitä puolella jos toisellakin.
      Eipä ollut ihme, että jouduttiin talvisotaan.

      • 100.v.jälkeen

        Äläs nyt. Talvisota ei ollut sisällissota. Kyllä Suomi oli ja on itsenäinen valtakunta.


    • Hallaahon.äänestäjä44

      SUOMEN SISÄLLISSOTA EI JOHDU LUOKKAEROISTA, EI MARXISTA joka kirjoitti Pääoman saksaksi ja ensin se käännettiin englanniksi sekin vei aikaa ja vaivoin kymmenien vuosien kuluessa suomeksi kaikki kolme osaa lopulta 1950-luvulla

      Ei ollut siis mitään mahdollisuutta edes lukea kommunismista tai marxilaisuudesta teoreettisesti

      SUOMALAISET PUNAISET EIVÄT OLLEET KOMMUNISTEJA TEOREETTISESTI, EIVÄTKÄ TIENNEET TYÖNARVOTEORIOISTA HÖPPÄSEN PÖLLÄHTÄVÄÄ

      SUOMEN SISÄLLISSOTA JOHTUU BOLSHEVIKKIEN VALLANKAAPPAUKSESTA, JOKA LAINEHTI SUOMEN PUOLELLE VENÄJÄLTÄ. Venäjä ei pystynyt HETI valtaamaan Suomea Kuusisen armeijalla omien ongelmiensa takia JOTEN hyökkäys Kuusien johdolla Suomea vastaan alkoi vasta Kuusisen armeijan lähtiessä 1939 taisteluun Talvisodassa. Talvisota on siis bolshevisten vallankaappauksen jatkosota

      Kaikkialla on köyhää mutta kaikkialla ei ollut sisällisotaa, koska kaikki eivät olleet liian lähellä Pietaria ja leninististä vallankaappausta

      Suomalaiset ja puolalaiset olivat liian lähellä ja he saivat maksaa venäläisten puuhista verisesti vuosien 1918 ja 1939 tienoilla

      • Komppaan

        Lehdistössä oli punaisten vallankaappaukseen provosoivia uutisia Venäjältä.

        Stalin piti Suomen valtauksen jääneen -18 suorittamatta ja sen hän aikoi korjata aloittamalla Talvisodan.


      • Vain

        punaiset aloittivat.


    • totuus.sekin

      Oli se välttämätön, koska punaiset ja valkoiset eivät nähneet muuta mahdollisuutta kuin sotia.

    • WappuaamunRaportti
    • sotimatta.paras

      Sisällisodan tapahtumat ovat suurelta osin arvailujen varassa, vastakkaiset mielipiteet rämpivät menneiden vuosien lumissa. Tärkeintä lienee se, ettei anneta tuolle sodalle uutta mahdollisuutta.

    • Herrahissinhullutuksia

      Mikään sota ei ole "välttämätön". Ei ole koskaan ollut eikä tule ikinä olemaan. Kyse on vain ison tyhmyyden kasaantumisesta samaan paikkaan ja liian liki ampuma- yms. sotakaluja. Harvojen hullun- ja vallankiilto silmissä olevien leikkivälineitä, joita on pakko kokeilla joskus oikeasti kansojen kustanuksella.

    • Venäjän

      vallankumousta innostuivat matkimaan. Alkoivat pyssyä käyttämään. Sitten
      valittavat jälkeenpäin.

      • sotimatta.paras

        Kiirehtivät liikaa, Venäjän vallankumouksen jälkeen venäläisten sotilaiden huolto oli pahoissa hankaluuksissa Suomessa, mm. hevosten ruokinnan vuoksi sotilaiden oli pakko varastaa heiniä.
        Oli odotettavissa joukkojen vetäytyminen Suomesta, osana siitä asteittainen aseista luopuminen.


    • 100.v.jälkeen

      Joku kirjoitti, että oli monissa muissakin maissa vaikeuksia, mutta vain Suomessa ajauduttiin sisällissotaan. Niissä muissa maissa ei oltu tsaarin Venäjän osana. Halusimme itsenäisyyden ja sen saimme, mutta Venäjän vallankumoukselliset ja osa Suomen työväestä halusi tänne sosialismin Venäjän malliin.
      Siihen ei suostuttu, ja siksi tuli ristiriita, jota selvitettiin asein. Suomalaiset halusivat olla länsimainen demokratia, kaikeksi onneksi kuningasinnostus katkesi lyhyeen.

      Paleface on tehnyt kolmiosaisen dokumentin TvI:lle. Ensimmäinen osa tuli jo keskiviikkona. Varmaan katsottavissa Areenassa. Paleface tekee juuri kuten olen toivonut: etsii faktoja, haastattelee, käy tapahtumapaikoilla, on kaivanut valokuvia, kirjeitä jne. Hän sanoo itse, että hänestä on tuntunut, että häntä on pidetty pikkuisen pimennossa kansalaissodan asioista. Ei ole ainoa.
      Moni meistä on kuullut vain sen. minkä tutut sukulaiset ja sodassa olleiden lapset ja lapsenlapset ovat kuulleet. Kuulopuheilla on aina siivet. Joitakin kirjojakin on kirjoitettu, mm. arvostettu romaani "Täällä Pohjantähden alla". Mutta se on yksi näkemys. Linnan näkemys, siinä kuin "Tuntematon sotilaskin".

      Toivottavasti asiallista tietoa saamme edelleenkin.
      Kaikki kunnia isoisille, jotka kertoivat hurjia juttuja ja kauhutarinoita kokemuksistaan. Niitä ei vähätellä, mutta pitää muistaa, että tarinoita on yhtä paljon kuin sotaan osallistuneitakin, joten paljon on vielä kuulematta.

      • Enummarra

        Mitä? Eikö niitä sisällissotia käydä parasta aikaakin maailmalla?


    • että.kannattikohan.tuo

      Sothan siemenhän kylvettiin silloin kun mentiin julistamaan itsenäisyys. Sitä eivät suinkaan kaikki silloisessa eduskunnassa kannattaneet.
      Jos itsenäisyyden julistusta ei olisi annettu, maassa olisi luultavasti ollut aika rauhallista. Tämä maa olisi tullut osaksi suurvaltaa.

    • hämeen_hiras

      Yleensäkin voidaan kysyä, ovatko sodat tarpeen. Kai ne ovat, koska niin kansa kuin kansa on niitä käynyt ja hakenut niillä oikeuttaan.

      On yksi kansa, jonka ei tiedetä koskaan sotineen. Se kansa ovat romanit, mustalaiset. Ne tosin eivät tiettävästi ole koskaan pyrkineetkään luomaan oma valtiotaan tai hallintoaluettaan.Vuoden 1918 tapahtumistaon käytetty monta nimitystä. Ylevin niistä on vapaussota, mutta sen käyttö on nyt häviämässä, kun yhä enemmän paljastetaan kyseisten tapahtuminen luonnetta seuramuksineen.

      Sodastakaan ei pitäisi puhua, koska silloin helposti jätetään huomiotta ne tapahtumat, jotka seurasivat sodan päättymistä ja jotka johtivat aseettomien entisten vastustajien laajamittaiseen tuhoamiseen.

      Punaisten joukot koostuivat pääosin hyväuskoisista hölmöistä, kansan ihmisistä, jotka uskoivat asiansa oikeutukseen ja johtajiensa sanaan. Johtajat kyllä välttivät heidän kohtalonsa, ainakin tässä maassa.

      Voittajien toimenpiteitä vastustajien antauduttua ei voida pitää sopivina sivistysvaltiolle edes vuosisata sitten. Se on ollut poistumaton häpeätahra kansan historiassa ja tullut aivan perustellusti korostetuksi nyt 100-vuotistapahtumia muistellessa.

      Ehkä sen verran opittiin, ettei ikinä enää käydä asein omaa kansaa vastaan.

      Lakkoilemisesta ei sentään vielä ole päästy eroon, mutta ehkä sekin aika tulee. Entisessä Neuvostoliitossahan lakkoja ei ollut.

    • Outo-kysymys

      Onko tarpeen alkaa ampua lähimmäisiään? Ja sitten valittaa js itseäkin ammutaan?

    • uatu

      Vuoden 1918 kapina yhtä hyvin kuin sen jälkihoito osoittivat, etttei kansa ollut vielä kypsynyt siihen, että se muodostaisi valtion.

    • Yli sata vuotta Suomen sisäisen aseellisen selkkauksen jälkeen on näennäisen helppoa analysoida asioita. Nykyisin meillä on semmoista tietämystä, mitä suomalaisilla ei ollut samalla tavalla ja samassa laajuudessa tuolloin vuosina 1917 ja 1918.

      Nykyisin voimme perustellusti todeta, että kaikille ihmisille ja niin myös kaikille suomalaisille kuuluu yksi ja sama ihmisarvo täysimääräisenä. Tämä ihmiskäsitykseen kuuluva määritelmä ei ollut juurtunut sata vuotta sitten suomalaiseen yhteiskuntaan samalla tavalla kuin nykyään on. Päin vastoin silloin sata vuotta sitten ja varsinkin itse sotatapahtumien kuten myös sen jälkeen voittajien suorittamien rankaisutuomioitten aikaan ihmisarvoinen ihmiskäsitys ei ollut johtavana ohjesääntönä.

      Valtataistelun syövereissä pinnalle nousivat myös eritaustaisten johtoryhmien väliset ristiriidat. Yksi pahimmista valtataistelun paikoista oli armeijan sisällä. Saksassa oppinsa saaneet jääkärit jylläsivät päätöksenteossa. Tosin jääkärien keskuudestakin oli sysätty syrjään maltillisemmat jääkärit. Joka tapauksessa armeijan sisällä jääkärit pääsivät lyhyessä ajassa sodan jälkeen niskan päälle suhteessa Venäjän armeijassa palvelleisiin upseereihin nähden. Mannerheim joutui ahtaalle myös hän. Sinänsä pätevää ja kokenutta tsaarin armeijan upseeristoa monet kenraalit mukaanlukien joutui kokemaan syrjäyttämisen kohtalon. Mannerheimin lisäksi sopii mainita Kaarlo Kivekäs ja Karl Vilkama.

      Nykyisin näemme tilanteet toisella katsannolla kuin silloin sata vuotta sitten omana aikanaan, jolloin tapahtumien tahti olikiivas ja tunteetkin vaikuttamassa asetelmiin. Olisiko tapausten kulku voinut edetä toisin, sitä on mahdotonta sanoa edes nykyään. Opiksi otettavaa meillä kyllä riittää ja sen johdosta historiaan on viisasta perehtyä.

    • että.ajat.ovat.muuttunee

      Sen verrran ainakin ovat asenteet muuttuneet, että enää ei tapaa nimitystä vapaussota juuri muualla kuin vuosikymmeniä sitten pystytetyissä hautamuistomerkeissä. Olkoot siellä - kuvaamassa vanhakantaista ajattelua nyt yli sadan vuoden jälkeen noista katkerista tapahtumista.

      Vuoden 1918 ihailluista voittajista tuntuu tulleen vuonna 2018 säälimättömiä kostajia..

      • tasapuolistako

        Hiukan särähti ministeri Niininstön eilisessä juhlapuheessa maininta kapinallisista, jotka yksiselitteisesti olivat punaisia, Mitä olisivat valkoiset olleet. jos he olisivat hävinneet sodan? Toisasalta Suomi oli muodollisesti Venäjän alainen joulukuuhun 1917 asti. Eikö Saksaan lähteneitä vapausaatteen lähettiläitä pitäisi myös nimittää kapinnallisiksi, koska he haaveilivat vallakumouksesta?


      • että.kansanedustajatkin
        tasapuolistako kirjoitti:

        Hiukan särähti ministeri Niininstön eilisessä juhlapuheessa maininta kapinallisista, jotka yksiselitteisesti olivat punaisia, Mitä olisivat valkoiset olleet. jos he olisivat hävinneet sodan? Toisasalta Suomi oli muodollisesti Venäjän alainen joulukuuhun 1917 asti. Eikö Saksaan lähteneitä vapausaatteen lähettiläitä pitäisi myös nimittää kapinnallisiksi, koska he haaveilivat vallakumouksesta?

        Kapinallisiksi voi todeta myös ne kansanedustajat, jotka 6.12.1917 äänestivät itsenäisyysjulistuksen puolesta.


    • kumottiinko_valtaa

      Olivatko ne punaiset kapinallisia, jotka eivät äänestäneet itsenäisyysjulistuksen puolesta, vaan 2.2.1918 solmivat Punaisen Suomen kansanvaltuuskunnan nimissä Neuvosto-Venäjän kanssa valtiosopimuksen, jossa Suomi nimettiin Suomen sosialistiseksi työväen tasavallaksi?

    • harmaapää

      Että tätä nyt kaivetaan, polemisoijaan sadan vuojen takusia kohtaloita, joka murenakin käännetään nurin ja piretään henkissä. Tv on sitä täynnä, on kaatuneita ja kaivetaan luut essiin venäläisten puollella, pannaa jätesäkkii ja tuuaan suomen puolele prkle, eikö jo riitä!
      Kevvään kauneimpii aikoi viittiten jauhaa tätäkii alotusta, jo se on käyt monee kertaa läpi!

    • Etiäpäin

      Perehtykää dokumentteihin ja historiankirjoitukseen.
      Ei pidä vetää äkkinäisiä johtopäätöksiä ja jatkaa toisen joukon syyttämistä, sillä sisällissota on aina raaka ja kostonhimoinen.
      Turhaan jatkamme esivanhempiemme sotaa, koska maan tilannekin on jo aivan toinen kuin 100 v. sitten.
      IsoKirjakin sanoo "kolmanteen ja neljänteen polveen". Ne ovat nyt jo olemassa, viides sukupolvi alkaa herätä. Sallitaan heille, että he ilman sarvia ja hampaita voivat lukea historiankirjasta kaukaisesta aseelliseen sotaan johtaneesta konfliktista juuri itsenäistymisemme alkuhetkillä.
      Demokraattinen Suomi on selviytynyt, se taistelee tämän päivän ongelmien kanssa, joten se ei tarvitse takakseen enää 100 v. ikäisiä mielipide-eroja.

    • alotuksen-kysymykseen

      vastaus: ei tietenkään.

    • Miten_Venäjällä

      Sallittiinko Neuvostoliitossa kunnioittaa valkoisena kaatuneiden tai kadonneiden muistoa?
      Entä nyt Venäjällä - muistetaanko muuta kuin Hitleriä vastaan käytyä sotaa, jossa, kuitenkin usein unohtaen, käytiin sotaa yhdessä länsiliittoutuneiden kanssa?

    • e.lä.mä

      Kuinka tuli Suomi ---Saksan avulla 1918 ja 1944. Samoin talous tänään, siis kiittäkää Aatua.

      • Hirviöhistoriasta

        Mitä horiset? "Aatua" eivät kiittele edes saksalaiset itse. Eivät sotimisesta eivätkä talousaiheistakaan.


      • Hah-hah-haaa

        Itse vissiin tykkäät että omat kommenttisi ovat aivan aivollisia?


      • e.lä.mä
        Hah-hah-haaa kirjoitti:

        Itse vissiin tykkäät että omat kommenttisi ovat aivan aivollisia?

        Tiedän olet ilman aivoja--- sanoa totuus asiasta.


      • Arvioivainomasi

        Oikein oiva osoitus aivollisuudesta lienee se, että osaa kirjoittaa kokonaisen virkkeen niin, että lukija ymmärtää mitä siinä sanotaan.


    • 21---11

      Vapaussodaksi tai oikeastaan -sodiksi pitäisi oikeastaan nimittää talvi- ja jatkosotaa , joiden tuloksena säilytettiin maan valtiollinen itsenäisyys ja siten vapaus.
      Tuntuu oudolta, että oman kansan osaa vastaan käytävää sotaa nimitetään "vapaus"sodaksi, ellei sitten tarkoiteta sitä, että kumpikin puoli taisteli oman näkemyksensä mukaan vapautensa puolesta.

      • Aiheellinen.nimitys

        Seuraa tv:n historiadokumentteja. Aluksi konflikti koski venäläisiä joukkoja, jotka itsepintaisesti vain olivat Suomessa ilman syytä.
        Vapaussota tarkoittaa sitä, että venäläisjoukot oli riisuttava aseista ja toimitettava rajan yli. Ei Suomi voinut pitää vieraan maan joukkoja alueellaan.
        Myöhemmin sitten tulivat ne muut syyt.


    • pella_on_loinen

      Kuopion mummeli kuuluu luokkaan "loinen".
      Siis tänäkin päivänä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe