Pikku-Jorman kuvauspulma 1

Pikku-Jorma

Kysymys liittyy joko valotuksen korjailuun tai haarukointiin. Ja siihen, miten kameralla usein saattaa tulla kuvaan yllättävän jyrkkä kontrasti, verrattuna siihen, miltä maisema näytti paljain silmin katsottuna.

Kysymyksessä seikkailee satuhahmo Pikku-Jorma. Jormalla oli kompaktikamera, jossa mahdollista korjailla valotusta kolmasosa-aukon välein.
Pulma tai ominaisuus nro 1. Pikku-Jorman kamerassa ei ollut lainkaan valotuksen haarukointia.
Pulma tai ominaisuus nro 2. Pikku-Jorman kameran näyttöruudulla kuvat näyttivät hieman vaaleammilta tai tummemmilta, siitä riippuen, katsottiinko alaviistosta näyttöruutua kohti (tummempi kuva), vai pideltiinkö näyttöruutua suorassa (vaaleampi kuva). Joskus epäilytti, että kamera ylivalotti aina hiukan, koska kuvista tuli melko vaaleita.

Olipa kerran. Pikku-Jorma lähti kävelylle eräänä aurinkoisena päivänä. Kaupungin vanhaan osaan, jossa oli idyllisiä vanhoja puurakennuksia. Alamäessä Pikku-Jorma päätteli, tässä on hyvä kohta kääntyä kuvaamaan kadun vastakkaisen puolen taloja. Oli leveä 28 millin kinovastaavuus optiikkana kamerassa. Sillä sai laajasti mahtumaan kuvaan taloja toiselta puolen katua. Auringonvalo tuli korkealta noin 90 asteen kulmassa ja loi jyrkän kontrastin. Kerrostalo takana aiheutti tumman varjon kuvaan. Varjo täytti melkein puolet kuva-alasta. Kadun toisen puolen talot näyttivät kuvassa melko vaaleilta. Ehkä liiankin vaaleilta. Mutta kun kameraa kallisti, ja katsoi alaviistosta, värit näyttivät olevan ihan OK. Taivaan kohdalla oli sinistä ja vaaleaa.

Jostain Pikku-Jorma oli lukenut, että hyvä kuvaaja ehkä osaa arvioida jo etukäteen, tai kuvatessa, tarvitaanko valotuksen korjailua. Miten siis Pikku-Jprman olisi pitänyt menetellä:

a) ei tarvitse säätää mitään, vika oli näyttöruudussa, tai kamera näytti kaikki kuvat liian vaaleina
b) täytyy tähdätä sinne kadun toisen puolen taloon, että saa oikeat valotusarvot
c) valotuksen korjailu -1 aukkoa, että varjokohta jää mustaksi, koska siellä ei tarvitse näkyä yksityiskohtia, kuten kiviä, laattoja, rotvallia yms.
d) jokin muu toimenpide?

Toisin sanoen, jos kuva-alalle tulee x prosenttia mustaa varjoa, miten siitä pinta-alasta päättelette, tarvitaanko valotuksen korjailua esim. -2x aukkoa, vai kuinka paljon?
Jos kuvataan valkoinen kissa mustaa taustaa vasten, tarvitaanko valotuksen korjailua - niin, miten paljon, riippuen siitä, miten suuren osan kuva-alasta kissa näyttäisi täyttävän?

9

180

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nikon_Kamera

      No voi Jessus!

      Kuvauspulma ratkeaa kahdella vaihtoehtoisella konstilla:

      1) valotus katsotaan histogrammista eikä luoteta näyttöön (ei siihen voi luottaa).

      2) jos histogrammia ei ole saatavilla (kehno kamera), niin haarukoidaan 1 -1 aukkoa noin aluksi ja sitten kotona katsotaan RAW konversiota tehdessä mikä valotus oli osunut parhaiten kohdalleen. Haarukoinnin voi tehdä joko valotuksen korjaimella, haarukointiautomaatilla tai suuntaamalla kamera sopivasti sinnetänne ja lukitsemalla valotus ja uudelleenrajaamalla.

      bonuksena vielä 3) jos kamera ei heilunut liikaa tai oli jopa jalustalla, niin yhdistetään vaalea ja tumma kuva sopivalla tekniikalla (tasot tai HDR) niin että kaikki sävyt saadaan mukaan (jossain muodossa).

      • Canonisti

        Komppaisin tuota histogrammia yhdistettynä RAW-tiedostomuoto, jolloin on enemmän säätövaraa. HDR on sitten oma juttunsa, joka auttaa tuollaisessa tilanteessa.


    • Nikon_Kamera

      Kissasta vielä: jos on kunnon kamera, niin säätövaara riittää ilman korjailua (jopa 5-6 aukkoa parhaissa). Jos sinulla on valkoinen kissa mustalla taustalla, niin säätäisin valotuksen -2 aukkoa noin aluksi. Riippuu siitä miten mustalla oikeasti. Iso ero siinä, onko vain mustaa maalia samassa valossa (-2) vai mustaa maalia syvässä varjossa (-4).

      HISTOGRAMMI!

    • Nikotinitinitisti

      Histogrammi? Eikö histogrammi kerro vain sen, miten on valotettu?! Ja eikö kuvaaja itse tiedä sen muutenkin - voidaan päätellä maiseman sävyistä ja siitä, onko valotuksen korjailua?

      Jos kissa täyttää kuva-alasta vain neljäsosan, eikä osu keskiosaan - jota kamera painottaisi valon mittauksessa - niin eikö sitten kamera yritä tehdä mustasta keskikohdasta keskiharmaata, ja jos valkoinen kissa pitäisi valottaa 1-2 aukkoa enemmän, niin eikö sitten tarvita yhteensä 5-6 aukkoa plussaa? - Eikö se histogrammi pitäisi näyttää sitten siltä, että käppyrän valtaosa on mustan puolella, ja neljäsosa, kissan osuus vain tasan keskellä?

      Muistui mieleen keväinen tapaus, kun kuvasin havupuita. Valkotasapaino oli automaatilla, samoin valotus ilman korjailua. Kamera teki kuvaan aivan ällöttävän värisävyn, ja outoa ylivalotusta. Yritti ilmeisesti muuntaa puun värin harmaaksi, ja valottaa vaaleaksi. Tulos oli kamala. Mutta kun laitoin valkotasapainoon valinnaksi auringonpaisteen, ja valotuksen korjailuun -1,3 aukkoa, niin johan alkoi tulla erinomaisen komeaa havupuiden kuvaa. Kuvasin mm. ylöspäin viistosti puiden yläosia, taivastaustaa vasten.

      • Nikon_kamera

        Juurihan tuossa todettiin, että näyttöön ei voi luottaa. Siksi histogrammiin pitää sinun tuijottaman, ja luottaman. Joko säädettäessä kameraa, tai sitten otetun kuvan histogrammista, ja sitten korjaa seuraavaan laukaukseen kohdalleen.

        Jos meillä on se valkoinen kisu mustalla taustalla, niin kamera yrittää tehdä kuvasta (osapuilleen) keskimäärin keskiharmaata. Koska mustaa on enemmän kuin valkoista, kamera ylivalottaa muutaman aukon. Siksi valotusta pitää korjata alivalotuksen suuntaan. Paljonko sitä pitää korjata riippuu valotusmittarin keskipainotuksen määrästä, kameran älykkään valotusmittarin älykkyydestä, mustan mustuudesta ja joskus jopa tarkennuspisteen osumakohdasta. Siksi mitään eksaktia aukkomäärää ei voi sanoa, mutta jonnekin miinus 2-5 aukon haarukkaan se menee. Tämä noin hieman vajaan miljoonan kuvatun digikuvan kokemuksella.


      • Nikon_kamera

        Ja vielä se kissahistogrammi: oikeanlainen valkoinen-kissa-mustalla-taustalla-histogrammi näyttää siltä, että oikealla on kapeahko piikki, joka ei kuitenkaan nojaa oikeaan laitaan. Vasemmalla on jonniin verran laajempi kukkula, sen ei tarvitse olla ihan vasemmassa laidassa, koska sen mustuutta voi säätää Photarissa tai mieluumin RAW konversiossa. Kissa pitää valottaa oikeaa laitaa, muttei saa käräyttää puhki, haisee pahalle.


    • Tsuumikosh

      Lienee yksi yleisimpiä valokuvauksen ongelmia, valotusta sotkevat varjokohdat, ja valokohtien, kuten taivaan palaminen puhki, tai valkoiseksi.
      Itselläni tulisi mieleen talon tapaukseen liittyen seuraavia konsteja, jos ei ole käytössä haarukointi, eikä histogrammi, vaan halutaan muita keinoja:

      Kompaktikameralla, ehkä järjestelmälläkin:
      - Pistemittaus. Valotusarvojen mittaus ylhäältä talon seinästä, ja arvojen lukitus painamalla laukaisin puoliväliin. Sitten vasta sommittelu - varjo kuvaan mukaan - ja laukaisu. Etukäteen korjailua -1 aukkoa, jos talon värisävy on tumma, eikä vaalea.
      - Värien korostus maisemakuvaan ja alivalotus -1. Hämärässä tämä saattaa aiheuttaa kohinan lisääntymistä varjokohtiin eksoottisilla värisävyillä, mutta mitä sitten. Se muistuttaa maalaustaidetta. Efektiä voi loiventaa jälkikäteen kameran kontrastiloivennustoiminnolla (Nikon, D-lighting), tai etukäteen sopivalla suodinefektillä (Olympus, sumusuodin, kontrastia loiventava). Nämä efektit saattavat jo ilman värinkorostusta korjata, loiventaa kontrastia tarpeeksi, säilyttäen värejä. Yleensä kuitenkin, minun kokemukseni mukaan, jälkikäteen tehty kontrastin loivennus saattaa vaalentaa värejä. - Eikö totta?

      Järjestelmäkameralla:
      - Polarisaatiosuodatin sopii esim. tilanteeseen, että kuvataan talo kadun yli 45 asteen kulmassa ja auringonvalo tulee sivulta 90 asteen kulmassa - kuin seinä olisi häikäisevä, kiiltävä. Polarisaatiosuodin voi poistaa kuvasta kiillon lähes kokonaan, ja lisätä värikylläisyyden tuntua. Valotukseen -1 aukko suotimen kanssa, ettei automatiikka korjaa pois saavutettua värikylläisyyttä. Haittapuolena, että talo saattaa näyttää sitten ikkunattomalta.
      - Jos on käytössä tsuum-objektiivi, voidaan tsuumata talon seinään ja mitata valotusarvot muistiin sieltä. Sitten voidaan pitää arvot muistissa AE-Lock-toiminnolla, tai laukaisimen painamisella puoliväliin, tai M-ohjelman arvoina. Sitten tsuumaus takaisin laajakulmaiselle polttovälille, ja laukaisu.

      Järjestelmällä tai kompaktilla, jossa M-valotusohjelma:
      - Voidaan käydä vaikka kadun toisella puolen mittailemassa M-ohjelmaan muistiin valotusarvot sopivasta kohdasta.....

    • Mopomies_maalta

      Minä ole jättänyt valotuksen miettimisen filmikamera-aikaan. Annan kameran arvuutella valotusta ja keskityn kuvaamiseen. RAW kuvassa löytyy sen veran paljon säätövaraa että kuvankäsittelyssä saa sitten valotuksen kohdalleen.

    • Tsuumikosh

      Voi olla aivan helppoa käytellä valotuksen korjailua kameralla. Maiseman tummuuteen miinusta, ja vaaleaan kohteeseen kokeilla plussaa. Tietynlaista onnistumisen tunnetta tulee siitä, kun kameralla saa heti kuvan, jossa on sävyt mieluisasti, eikä tarvitse korjailla jälkikäteen. Valotuksen korjailu toimii sävynsäätönä.

      Konsteja on monia valotuksen asioissa. Aiheeseen liittyviä linkkejä:

      http://digifaq.info/digifaq/3_histo.html
      http://digifaq.info/digifaq/3_pistem.html
      http://mikahakkarainen.arkku.net/Valokuvauksen_tekniikkaa.pdf

      http://search.carrot2.org/stable/search?source=web&view=folders&skin=fancy-compact&query=valotuksen mittaus tavat&results=100&algorithm=lingo&EToolsDocumentSource.country=ALL&EToolsDocumentSource.language=ALL&EToolsDocumentSource.customerId=&EToolsDocumentSource.safeSearch=false

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1595
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1062
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1029
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      950
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      922
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      816
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      731
    Aihe