Psykoosin uusiutuminen?

M8666

Eräällä läheiselläni diagnosoitiin muutama vuosi sitten paranoidinen skitsofrenia. Pitkien kokeilujen jälkeen sopivat lääkkeet ovat sairauteen löytyneet ja henkilö on jo jonkinaikaa voinut elää lähes normaalia elämää. Hän on erittäin hoitomyönteinen, syö lääkkeensä tunnollisesti eikä käytä lainkaan päihteitä.Hän käy myös terapiassa säännöllisesti. Haluaa parantua sairaudestaan. Voiko psykoosi kuitenkin joskus uusitutua vaikka henkilö olisi täysin sitoutunut hoitoonsa eikä jättäisi missään vaiheessa lääkkeitä syömättä ja noudattaa kaikin puolin lääkäreiden ohjeita? Onko riski kuitenkin olemassa että sairaus ottaa vielä joskus vallan ja edessä on uusi psykoosi vaihe yms.

Kiitos jo etukäteen vastauksista.

34

2551

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • M8666

      Lisäyksenä vielä aloitusviestiini että siitä lähtien kun toimivat lääkkeet löytyivät hän on ollut lähes oireeton. (noin 6 kk ajan)

    • Hrklkvfssyu

      Minäkin olin oireeton vuosia mutta silti tuli psykoosi. Ja söin lääkärin määräämät lääkkeet ja en käyttäny päihteitä ja liikuin paljon ja söin terveellisesti.

    • LeilaS

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3476840/
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583705/
      https://medium.com/the-mission/do-antidepressants-and-other-psychiatric-drugs-kill-a-half-million-people-a-year-12b35f646ebc
      En voi mitenkään ennakoida hyvää teille. Nuo antipsykoottiset pitkään käytettyinä ovat aika haitallisia. Lisäksi nykyään noitten mielenterveyshemmojen kyttääminen on niin intensiivistä, että todennäköisesti se alkaa hallita esimerkiksi esimerkiksi suhdettanne omaisiinne, jos sattuvat olemaan sellaista hysteeristä sorttia, jotka kuuntelevat näitten psykologien höpinäitä liikaa. Näitten antama diagnoosi tosiaan haittaa elämäänne vakavasti useilla alueilla, eikä teillä oikeastaan ole mitään sanottavaa siihen. Kannattaa karsia elämästä esim. kaikki stressi, mikä voi aiheuttaa psykoosia ja pysytellä lääkäreistä niin kaukana kuin mahdollista, jos ei nyt totaalisen akuutti vaihe ole.

    • EtSillee

      Skitsofrenia on siitä ikävä, että se yleensä pahenee ajan myötä. On siis vaarana että vaikka hän nyt voi hyvin, niin taudin edetessä voi alkaa taas esiintymään oireita, jolloin pitää taas tarkastaa lääkitystä yms.

      • etreydyydyd

        Ei pidä paikkaansa elävässä elämässä. Psykiatriset myytit toki muuta väittävät.


      • nöps

        Mulle on lääkäri sanonu että paranoidinen skitsofrenia helpottaa ajan mittaan kun vanhenee.


    • Paras lääke on vaihtaa elämäntyyliä täysin ja irtautua lääkityksistä.

    • HelpotNiksitNuo

      Kuuntele. Rakasta. Rukoile.

    • Dr.etäamneesi

      Koskenkorva ja sauna on paras hoitomuoto suomalaiseen "maailmassa ainutlaatuiseen" skitsofrenian lajiin, ja takuulla parempi kuin toksiset synteettiset hermomyrkyt

    • 7jdnja09

      Ongelma on siinä, että neuroleptien tehosta pitkällä aikavälillä ei ole pitkän aikavälin tutkimuksia, joita käytettäisiin käypä hoito -suositusten pohjana. Sinun läheistäsi lääkitään lähinnä tutkimusten perusteella, joiden mukaan psykoosin uusiutumisriski kasvaa juuri lääkkeiden lopettamisen jälkeen muutaman kuukauden tai viikon seurantajaksolla. Ajatus siitä, että neuroleptit jotenkin suojaisivat psykooseilta, perustuu lähinnä tutkimuskiin, joissa potilaat vieroitetaan nopeasti neurolepteiltä ja tutkitaan, nouseeko tilastollisesti riski psykoosin uusiutumiseen. Suurinta osaa pitkän aikavälin naturalistisista ja satunnaisteistetuista tutkimuksista ei käytetä hoitosuositusten pohjana, koska ne tuottavat epämielyttäviä tuloksia hoitosuositusten kirjoittajien näkökulmasta. Tämä on vähän ikävästi sanottu, mutta esimerkiksi yksi historian laajin ja pitkäaikaisin psykoosisairauksia koskeva seurantatutkimus ttuotti tuloksia, joiden julkaisemisen harkitsemiseen tutkimuksen tekijää Martin Harrowia kehottettiin, koska ne tuottivat aivan vääriä tuloksia psykiatrisen establishemntin kannalta. Niiden mukaan lääkekielteiset skitsofreenikot olivat joka tavalla huomattavan paljon toimintakykyisempiä ja vähemmän psykoottisia, kuin lääkityt. Hänen mukaansa ne jotka lopettavat lääkityksen ovat vahvasti aliedustettuina lääkeyhtiöiden rahoittamissa lääkekokeissa, mikä omalta osaltaan vääristää näiden lyhytaikaisten tutkimusten tuloksia. Martin Harrow kertoo tutkimuksensa tuloksista omin sanoin alla olevassa luennossa:

      https://www.youtube.com/watch?v=OEMDTsQd8I8

      Se että neuroleptilääkitys on pidemmällä aikavälillä yhteydessä huonompaan toimintakykyyn ja psykoosien uusitumiseen ei sinänsä ole mikään uusi uutinen. Tämä huomattiin jo vuosikymmeniä sitten ja sen pohjalta kanadalaisten tutkijoiden toimesta, jotka huomasivat neuroleptien herkistävän tutkimusten mukaan psykoosien uusitumiselle.
      https://www.madinamerica.com/2012/03/drug-induced-supersensitivity-pscychosis/

      Martin Harrowin tutkimuksessa 50 % niistä jotka käyttivät neuroleptejä kaksikymmentä vuotta, joutuivat psykoosin takia uudelleen sairaalaan 20 vuoden seurantajaksolla. Niistä jotka lopettivat lääkityksen, alle 20 % joutui uudelleen sairaalaan samalla aikavälillä. Ero säilyi merkittävänä myös silloin, kun potilaiden psykoosisairauden vakavuus ja ennuste ottettiin huomioon. On näin ollen todennäköistä, että lääkitys jonka väitetään lyhytaikaisten, usein vieroitusoireille pohjautuvien plasebokokeiden perusteella suojaavan psykooseilta, oikeastaan lisää psykoosien uusiutumisriskiä. Jos dopamiinihypoteesi yhtään millään tasolla pitää paikkansa psykoosien selittäjänä, niin tämä on aivan loogista, koska on kiistatonta näyttöä, että neuroleptit herkistävät dopaminenergistä järjestelmää lisäämällä dopamiinireseptorien määrää vastauksena neuroleptien aiheuttamaan dopamiinivajeeseen synapsiraoissa. Tuo neuroleptien psykoosia estävä vaikutus on siis häiriintynyt myytti, jota ylläpidetään lähinnä siksi, että se on tiettyjen intressipiirien näkökulmasta taloudellisesti kannattavaa. Esimerkiksi avoimen dialogin mallilla ei vain olla puolitettu psykoosisairaiden sairaseläkkeiden määrää, vaan myös laskettu skitsofrenian vuosittaista ilmaantuvuuta 90 % puolella siitä lääkityksestä, mitä käytetään muualla Suomessa. Tämäkin vihjaa siihen, että nykyinen hoito ylläpitää, vahvistaa ja kroonistaa psykooseja, ei estä niitä. Tiedän myös että, miksi. Monet psykoosisairaat ovat traumatisoituneita ja kärsivät psykososiaalisista ratkaisemattomista ongelmista, joita vaikeuttamalla psykiatriassa ylläpidetään myyttiä jostain kroonisesta lääketieteellisestä häiriöstä. Se miksi skitsofreenikot kuulevat ääniä ja ajatuksia ei ole sattuma vaan liittyy kieleen ja siihen, miten ihminen jäsentää kielellisesti sosiaalista olemassaoloaan, eli minuuttaan. Sillä ei ole juuri mitään tekemistä minkään dopamiinin kanssa, paitsi korkeintaan välillisesti. Kyse on useimmiten täysin kulttuurisesta, psyykkisestä ongelmasta, jota vahvistetaan psykiatrisessa hoidossa. Ennustan siis psykoosien uusiutumista läheisellesi, kuten lähes kaikki pitkän aikavälin seurantatutkimukset ennustavat suurella todennäköisyydellä.

      • abubiallahmusera

        Siellä psykiatrialla pidetään ihan ohjenuorana, että loputon lääkitys ja loputon seuranta. Tämä yleensä tekee ihmiselle enemmän pahaa kuin hyvää. Psykiatrian potilaat (ainakin skitsofreenikot, bipolaariset) kuolevat 10-20 vuotta nuorempina alentuneen toimintakyvyn, epäluottamuksen, stigman ja ties minkä seurauksena normaaleihin fyysisiin sairauksiin. Tätä vaan eivät lääkeyhtiötkään näytä mainostavan tai psykiatrit mainitsevan saati sitten pohtivan tilanteen parannusta. Mutta voisin sanoa tuon perusteella, että heidän systeemissään on jotain todella mätää. Ehkä akuuttiin vaiheeseen kannattaa ottaa jotain lääkettä (tästäkään ei ole takeita), mutta kannattaa varmasti vetäytyä hyvissä ajoin. En luottaisi porukkaan, jotka hoitavat ei-tappavaa sairautta (jos vaikutuksia itsemurhiin ei oteta lukuun) ja joitten potilaat kuolevat 20 vuotta keskimääräistä nuorempina.


      • 7jdnja09
        abubiallahmusera kirjoitti:

        Siellä psykiatrialla pidetään ihan ohjenuorana, että loputon lääkitys ja loputon seuranta. Tämä yleensä tekee ihmiselle enemmän pahaa kuin hyvää. Psykiatrian potilaat (ainakin skitsofreenikot, bipolaariset) kuolevat 10-20 vuotta nuorempina alentuneen toimintakyvyn, epäluottamuksen, stigman ja ties minkä seurauksena normaaleihin fyysisiin sairauksiin. Tätä vaan eivät lääkeyhtiötkään näytä mainostavan tai psykiatrit mainitsevan saati sitten pohtivan tilanteen parannusta. Mutta voisin sanoa tuon perusteella, että heidän systeemissään on jotain todella mätää. Ehkä akuuttiin vaiheeseen kannattaa ottaa jotain lääkettä (tästäkään ei ole takeita), mutta kannattaa varmasti vetäytyä hyvissä ajoin. En luottaisi porukkaan, jotka hoitavat ei-tappavaa sairautta (jos vaikutuksia itsemurhiin ei oteta lukuun) ja joitten potilaat kuolevat 20 vuotta keskimääräistä nuorempina.

        Itselläni on skitsofreniadiagnoosi ja ymmärrän kyllä, miksi skitsofreenikot kuolevat nuorempina kuin muut. Sitä ei selitä vain lääkehoito vaan ne klassiset tekijät, jotka liittyvät muuhunkin huono-osaisuuteen. Hoidon aiheuttaman toivottomuuden ja nöyryytysten kokemusten johdosta minun(kin) mieleni teki esimerkiksi juoda pääni täyteen joka ilta, koska tuo diagnoosi teki minusta entistä toivottovamman, eikä ratkaissut todellisia ongelmiani, vaan syvensi niitä. Vuosia myöhemmin luin huvittuneena jostain, että skitsofreniaan ja alkoholismiin altistavat samat geenit, heh. Olit kuolla nauruun kun tiesin, että geenit eivät tulleet ensimmäisinä eikä edes toissijaisina selittäjinä mieleeni kehittyneelle alkoholiongelmalleni. Aloin tosissani miettiä, että tuo reduktionistinen retoriikka, jossa kaikki ihmisten ongelmat halutaan redusoida geeneihin ja muihin biologisiin korrelaatteihin (olivat ne miten heikkoja tahansa) palvelee lähinnä sitä järjestelmää, joka ruokkii psykiatrian yhteiskunnallista valtaa, eikä edistä potilaiden hyvinvointia eikä lisää ymmärrystä heidän ongelmistaan.

        Minäkään en todellakaan luottaisi tutkimusnäyttöön, joka perustuu lähinnä lääkeyhtiöiden rahoittamille lyhyen aikavälin tutkimuksille ja josta sitten rakennetaan meta-analyyseja hoidon tueksi. Sivuutetaan jo 70-luvulla havaittu ilmiö, että nämä lääkkeet, kuten suuri osa ihmisen hermostoon vaikuttavista lääkkeistä aiheuttaa neuroadaptaatiota ja täten niiden teho (myös silloin kun se perustuu tiedetyille mekansimeille) heikkenee ajan kanssa. Martin Harrow siteeraa tuossa videossa vuonna 2015 tutkimuksensa tuloksia tulkitessaan näin ollen yli 40 VUOTTA vanhoja havaintoja, jotka perustuivat empiirisiin tutkimuksiin neuroleptien psykoosiriskiä LISÄÄVÄSTÄ vaikutuksesta. Siitä kirjoitettiin esimerkiksi vuonna 1978 Chouinardin et al. artikkelissa, jossa arveltiin dopamiinireseptorien tiheyden selittävän paitsi tardiivin dyskinesian, myös psykoosin uusiutumisriskin kasvua ja selittävän, miksi psykoosin uusiutumisriski kasvaa neuroleptien vieroituksessa. Olen lähes sataprosenttisen varma, että lääkekokeita tekevät tutkijat ovat täysin tietoisia tästä ja jopa käyttävät vieroitusoireita välineenä, jolla tuottavat tilastollisesti lääkkeiden tehoa ja turvallisuutta nostavia tuloksia. Eräässä tutkimuksessa esimerkiksi tutkijat ensin nostivat lithiumin annokset mahdollisimman ylös ennen, kuin vieroittivat potilaan plasebolle samaan aikaan, kun nämä olivat masennuslääkityksellä. Normaalissa tilanteessa nuo tutkijat voitaisiin asettaa syytteeseen murhasta tai vähintään kuolemantuottamuksesta, mutta tuo taitaa olla tavanomainen menettelytapa lääketieteellisissä kokeissa. Potilaita saa tietoisesti tappaa, kunhan asetelma tuottaa oikeita tuloksia. Noilla tutkimuksilla sitten oikeutetaan lääkehoito hoitosuosituksissa. Suomessa voidaan sitten kehuskella, että täällähän ei ole korruptiota, kun täällä ei ole niin merkittävästi lääketutkimuksiakaan ja eihän se voi mitenkään vaikuttaa se lääkeyhtiörahoitus Suomen markkinoilla, kun ei ole niitä lääkeyhtiöitä, jotka rahoittavat suurimman osan lääkekokeista maailmalla. On jotenkin jälkeenjäänyttä ajatella muutenkin ihan näin maalaisjärjelläkin, että niin valtava määrä usein toisilleen vastakkaisia oireita joita skitsofreniaankin yhdistetään, liittyisivät mitenkään erityisemmin dopaminenergisen järjestelmän toimintaan. Toisaalta vaikka dopamiinitasojen vaihtelu osin liittyisikin erinäisiin tajunnantiloihin, niin se ei siltikään tee siitä biologista lääkittävää sairautta.


    • Skitsonkertomaa

      Jos läheisesi yrittää liikaa irtautua tästä saamastaan skitsofreenikon roolista, hänen oireensa luultavasti voimistuvat, jopa burnoutin kaltaiseen tilaan. Skitsoille sopii elellä omissa oloissaan ja leppoistaen, välttäen turhaa stressiä. Ihanne olisi erakkoimainen elo metsämökissä kaukana muusta sivilisaatiosta. Tosiaan jos on nuorella iällä sairastunut niin, vanhuus tulee tosi paljon etuajassa ja lääkkeetkin luultavasti tekee tehtävänsä, käytännössä tulee autistiseksi. Kuitenkin ilman lääkitystä tilanne voi olla pahempi. Itselläni oli selkeä oireiden paheneminen 15 vuotta diagnoosista, tosin voi liittyä myös epäsuotuisiin ympäristötekijöihin ja hoitamattomiin kehon sairauksiin. Uskon kuitenkin, että kriiseistä on hyötyä ja eihän ne laitoshoitojaksot turhia ole. Mielenterveyssairaat nykyajassa ovat melko onnekkaita.

    • semmostanykyään

      Oleppas sitten varovainen psykoosidiagnoosin saatuasi, ettet minkäänlaista negatiivista tunnetta esitä kenellekään. Kun puhut ja kirjoittelet läheistesi kanssa, psykologi valvoo linjoilla, ettei vaan uusiudu, Jos mitään negatiivista tunnetilaa osoitat, niin psykologi sinulle uuden diagnoosin leipoo. Psykologi on vähän niin kuin joulupukki, joku tulee ikkunasta kurkkimaan, että oletkos ollut kilttinä. Eli siis nykykäsityksen mukaan pervo, joka on saanut liikaa valtaa ja pääsee purkamaan oman elämän katkeruuksia potilaisiinsa.

      • pelkkäädraamaa

        Onko näiden potilaiden hoito ulkoistettu tänne nettipalstalle?


    • psykoatri_

      Olisin enemmän huolestunut läheisesi muusta voinnista kuin psykoosin uusiutumisesta. Psykiatrit yms. nimittäin aloittavat operaatio murhan, jotta epäkelvosta mielenterveysongelmaisesta pääsee eroon tai muuten vaan vainoavat kuoliaaksi kysyen "vainotaanko sinua". Jos et usko, niin lueppa artikkeleja, paljonko psykoosista diagnosoitujen elämä lyhenee ja mistä syystä.

    • Ahriman

      Joka jumalan ketjuun nuo skientologit levittävöt antipsykiatrista soopaansa. Ylläpito voisi jo puuttua asiaan.

    • RoktolippaVyörynen

      Syön neuroleptejä ja se mitä tulee tähän ketjun pitkiin kyllästyttäviin kirjoituksiin on se että lääke nappi kuin nappi ei ole terveellistä.
      Lääketön hoito päihittää kaikki napit ja pillerit. Olet mitä syöt!

    • arvoitussi

      https://en.wikipedia.org/wiki/Anatomy_of_an_Epidemic
      https://www.amazon.com/Cracked-Psychiatry-Doing-More-Harm-ebook/dp/B00B1B1VHI
      Ne psykiatrit eivät tosiaankaan välitä juurikaan sinun pitkän aikavälin terveydestäsi (tosin näyttää noita hyviäkin olevan). En kiellä, etteikö henkisiä ongelmia olisi, mutta nykyään niitä näyttää olevan kuin sieniä sateella. Eivätkä ole kovin vaikuttavia vaikka paranoidisen skitsofrenian perusteet tietysti sisällyttäen, että mitään biologista syytä ei ole havaittu. Harjoittelepa vaikka tuntemiasi ihmisiä luokittelemalla skitsofrenian tiukoin diagnostiikkakriteerein, ja katso, montako sairasta saat lähipiiriisi. Ne lääkkeet noin yleensäottaen huonontavat pitkän ajan ennustetta. Ja lue vaikka noita:
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4274585/
      https://en.wikipedia.org/wiki/Rosenhan_experiment
      (tältäkään kokeelta perusteet eivät ole muuttuneet miksikään nykypäivänä)
      Ihan vain varoituksen sana.

    • Anonyymi

      Minulla on skitsofrenia ja syön lääkkeitä.Olen tutkinut tätä asiaa jonkun verraan.
      On mahdollista että lääkkeisiin kehittyy toleranssi mutta se on hyvin harvinaista.Ihmisillä joilla on lääketoleranssia se voi jo näkyä varhaisessa vaiheesssa,että mikään lääke ei meinaa toimia psykoosiin.Jos otettuun lääkkeeseen kehittyy vuosien saatossa toleranssi se hoituu usein sillä että lääkitys vaihdetaan ja anoksia voidaan nostaa.Mutta ylipäätänsä ei mielestäni ole hätää jos lääkkeet syödään.Yleensä ne toimii kyllä hyvin.Mutta pieni mahdollisuus on olemassa niinkuin kaikissa sairauksissa.

      • Anonyymi

        Voitko laittaa minulle lähteen, jonka mukaan toleranssin kehittyminen on hyvin harvinaista? Tämä on uusi tieto minulle ja haluaisin kovasti tietää. Ja haluaisin tietää, että mitä tapahtuu, kun d2 -dopamiinireseptorien toimintaa blokataan ensin vaikka 70 % ja sitten 90 %, kun toleranssi vähän kehittyy, että minkämoisia vaikutuksia sillä on kognitioon, motoriikaan, aineenvaihduntaan jen. ? Minulla on sama diagnoosi, mutta näin teikäläisiä onneksi mielisairaanhoidossa ja oivalsin, että näytätte aivovauriopotilailta, joilta tämä erittäin harvinainen toleranssi on vienyt varmaan myös itserelfektiokyvyn. Hikoileva, ylipainoinen motoriikaltaan hidastunut ja eleiltään jähmeä aivovammainen työkyvytön ihminen, jonka olemattoman sairauden hoitoon on kulunut massiivisesti veronmaksajien rahoja. Pelkästään sinun kaltaisten ihmisten näkeminen oli silmiä avaava kokemus itselleni. Tajusin, että uskoni ajatustensiirtoon on todella lievä kognitiivinen poikkeama teikäläisiin verrattuna. Vaikka voisin, en haluais parantaa kokemustani lääkkeillä, jota teille syötetään. Olen huomattavasti toimintakykyisempi ilman niitä. En ymmärrä, mitä kaikkea nämä jälkeenjääneet aasit lääkitsevät sairauksien nimissä. Täytyy olla kyllä todella häiriintynyt, että syö neuroleptejä vielä vuosikausia ja usko psykiatrien paskanjauhantaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voitko laittaa minulle lähteen, jonka mukaan toleranssin kehittyminen on hyvin harvinaista? Tämä on uusi tieto minulle ja haluaisin kovasti tietää. Ja haluaisin tietää, että mitä tapahtuu, kun d2 -dopamiinireseptorien toimintaa blokataan ensin vaikka 70 % ja sitten 90 %, kun toleranssi vähän kehittyy, että minkämoisia vaikutuksia sillä on kognitioon, motoriikaan, aineenvaihduntaan jen. ? Minulla on sama diagnoosi, mutta näin teikäläisiä onneksi mielisairaanhoidossa ja oivalsin, että näytätte aivovauriopotilailta, joilta tämä erittäin harvinainen toleranssi on vienyt varmaan myös itserelfektiokyvyn. Hikoileva, ylipainoinen motoriikaltaan hidastunut ja eleiltään jähmeä aivovammainen työkyvytön ihminen, jonka olemattoman sairauden hoitoon on kulunut massiivisesti veronmaksajien rahoja. Pelkästään sinun kaltaisten ihmisten näkeminen oli silmiä avaava kokemus itselleni. Tajusin, että uskoni ajatustensiirtoon on todella lievä kognitiivinen poikkeama teikäläisiin verrattuna. Vaikka voisin, en haluais parantaa kokemustani lääkkeillä, jota teille syötetään. Olen huomattavasti toimintakykyisempi ilman niitä. En ymmärrä, mitä kaikkea nämä jälkeenjääneet aasit lääkitsevät sairauksien nimissä. Täytyy olla kyllä todella häiriintynyt, että syö neuroleptejä vielä vuosikausia ja usko psykiatrien paskanjauhantaan.

        Voi harmi kun sulla menee niin tajuttoman hyvin....
        Kirjoitit kyllä todella rumasti, ihan jälkeenjääneen ihmisen käytöstä.

        Ole onnellinen että et ole lääkittynä, kaikilla ei ole vaihtoehtoja.
        Jotkut ovat oikeastikin sairaita ja tarvitsevat lääkkeitä, vaikka toki olen sitä mieltä että liikaahan niitä ihmisille syötetään.
        Se vaan ei ole ihan aina oma valinta. Itse olen onneksi oman lääkkeettömyyteni pystynyt valitsemaan.

        Kannattaisi tutustua ihmisiin ennenkuin alkaa tuomita ja haukkua, olet ilmeisesti aika sokkona pyörinyt siellä osastolla missä sitten oletkin ollut.
        Olet nähnyt vain lääkityt ihmiset, et tiedä mitään heidän taustoistaan tai elämästään muutenkaan.

        Anteeksi nyt, kirjoitan vähän hölmösti mutta pistää oikeasti vihaiseksi kun jollain on äly aivan ämpärin pohjalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi harmi kun sulla menee niin tajuttoman hyvin....
        Kirjoitit kyllä todella rumasti, ihan jälkeenjääneen ihmisen käytöstä.

        Ole onnellinen että et ole lääkittynä, kaikilla ei ole vaihtoehtoja.
        Jotkut ovat oikeastikin sairaita ja tarvitsevat lääkkeitä, vaikka toki olen sitä mieltä että liikaahan niitä ihmisille syötetään.
        Se vaan ei ole ihan aina oma valinta. Itse olen onneksi oman lääkkeettömyyteni pystynyt valitsemaan.

        Kannattaisi tutustua ihmisiin ennenkuin alkaa tuomita ja haukkua, olet ilmeisesti aika sokkona pyörinyt siellä osastolla missä sitten oletkin ollut.
        Olet nähnyt vain lääkityt ihmiset, et tiedä mitään heidän taustoistaan tai elämästään muutenkaan.

        Anteeksi nyt, kirjoitan vähän hölmösti mutta pistää oikeasti vihaiseksi kun jollain on äly aivan ämpärin pohjalla.

        En ole se jolle vastasit, mutta sanon jotain tähän väliin. Tunnen omakohtaisesti aika monta "lääkkeensyöjää", ja yhtäkään eivät reseptihuumeet ole pysyvästi auttaneet. Tuntemilleni henkilöille niistä on ollut enemmänkin harmia. Käytön lopettaminen on vaikeaa, haitat vaikuttavat olevan pysyviä vuosien käytön jälkeen, eikä heille ole ollut myöskään tarjolla kunnollista vaihtoehtoa alkuperäisten ongelmien käsittelemiseksi, vaikka jotkut heistä ovat olleet hoitojärjestelmän piirissä jo vuosikymmeniä.

        Käsitys, jonka mukaan mielen ongelmat, kuten esim. skitsofrenia, olisivat sairauksia, ei ole koko mielenterveyskentän yhteinen näkemys. Osa alalla toimivista psykologeista, psykiatreista ja terapeuteista katsoo, että useimmat niistä mielen pulmista, joita nykyään diagnosoidaan sairauksiksi, eivät ole sairauksia sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan elämäntilanteesta, yhteiskunnallisista oloista ja sosiaalisista suhteista johtuvaa syvää kärsimystä. Niitä ei sen vuoksi pitäisi hoitaa lääkkeillä, eikä niitä voi määritellä diagnosoimalla. Mielen ongelmien medikalisaatiolle ei ole tieteellisiä perusteita.

        Aiheesta olisi kirjoitettavaa paljon enemmänkin, mutta jos kiinnostaa, voi googlata esim. Avoin dialogi - nimisen hoitomallin. Se on Länsi-Lapin sairaanhoitopiirissä kehitetty, jo 30 vuotta käytössä ollut ja perusteellisesti tutkittu hoitotapa. Painotus on psykososiaalisessa tukemisessa ja ihmisarvoisessa, kunnioittavassa kohtelussa. Lääkkeitä käytetään vähän tai ei ollenkaan. Hoitomalli on kansainvälisesti tunnettu ja sitä tullaan ulkomailta asti opiskelemaan Suomeen, mutta täällä Suomessa se ei ole levinnyt, koska se poikkeaa niin paljon valtavirtapsykiatriasta. Länsi-Lapissa ei avoimen dialogin käyttöönoton jälkeen ole esiintynyt juurikaan skitsofreniaa, koska psykoosit saadaan siellä niin hyvin hoidettua etteivät ne pitkity.

        Jotkut ovat muuttaneet Länsi-Lappiin muualta Suomesta saadakseen parempaa hoitoa, tai vierottautuakseen pitkäaikaisesta psyykenlääkkeiden käytöstä.


    • Anonyymi

      Minä tunnen myös monia " lääkkeen syöjiä ", ja pakko myöntää että itsekin niitä aikoinaan söin, jopa todella suuria määriä.

      Ymmärrän täysin sen etteivät ne ole oikea ratkaisu. Suurin osa tuntemistani " lääkkeen syöjistä " ovat aika huonossa kunnossa ehkä nimenomaan rankkojen lääkitysten takia.
      On apaattisuutta, hidastuneisuutta, ylipainoa, diabetestä, epilepsiaa, verenpainetautia ym. paljolti lääkkeidenkin vaikutuksista johtuvia.

      Olin itsekin monet vuodet aivosumussa lääkkeiden vaikutuksista johtuen.
      Elämäni oli kyllä muutenkin aivan hukassa niihin aikoihin.

      Kirjoitin lääkkeiden tarpeellisuudesta joillekin ihan sen takia koska jotkut niitä oikeasti tarvitsevat.
      Olen nähnyt paikan päällä minkälaisia ovat huonokuntoiset potilaat, ns. vaikeahoitoiset, jotka ovat siinä kunnossa että heitä on todellakin vaiikea hoitaa.

      On potilaita jotka leikkivät ja sotkevat ulosteillaan, on potilaita jotka käyttäytyvät todella aggressiivisesti, suunnilleen käyvät kaiken liikkuvan kimppuun raivon vallassa, on potilaita jotka jopa sairaalassa ollessaan yrittävät saada itsensä hengiltä. Ja paljon kaikenlaista jota monen on edes vaikea käsittää.

      Tästä syystä kirjoitin että joillekin lääkkeet ovat tarpeellisia.
      Turha lääkitys onkin aivan eri asia, monet jutut voitaisiin hyvinkin hoitaa ilman lääkkeitä. Se ei vaatisi muuta kuin aikaa ja paneutumista ihmisten ongelmiin, aitoa kuuntelemista ja välittämistä.

      Olen tietoinen tuosta Keroputaan mallistakin ja ihmettelen miksei sitä käytetä muualla Suomessa, vaikka tuskin sitä kovin ihmetellä tarvitsee, varmaankin syynä on se ettei ole resursseja ja tulee liian kalliiksi. Selityksiähän löytyy jos ei haluta sellaista mikä on todettu toimivaksi.

      • Anonyymi

        Lopetin neuroleptit ja juon joulun kunniaksi lonkeroa. Ai että.... Kerrankin ajatus kulkee ja olo on hyvä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lopetin neuroleptit ja juon joulun kunniaksi lonkeroa. Ai että.... Kerrankin ajatus kulkee ja olo on hyvä.

        Hyvää joulua hyvässä olossa, älä juo liikaa ettei joulu mee ohi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvää joulua hyvässä olossa, älä juo liikaa ettei joulu mee ohi.

        Kiitos. Emmä nyt niin paljoa juo. Hyvät joulut!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos. Emmä nyt niin paljoa juo. Hyvät joulut!

        Kiitos, kiitos.


      • Anonyymi

        Ymmärrän näkökulman, että joissakin hyvin hankalissa tilanteissa psykoaktiivisista rauhoittavista aineista voi olla hyötyä, väliaikaisena lisänä muulle hoidolle. En siis näe asiaa mitenkään mustavalkoisena... Myös Keroputaalla lääkkeitä käytetään harkitusti - pieniä määriä, lyhyitä jaksoja. Pääasiasssa siellä käytetään mietoja rauhoittavia kuten bentsodiatsepiineja (ja unilääkkeitä), harvemmin neuroleptejä, syystä että jälkimmäiset haittaavat psyykkistä prosessointia. Lamaannuttavat ajattelua ja tunne-elämää, mikä hidastaa toipumista.

        Kun sairaalaosastoilla näkee niitä "erittäin vaikeahoitoisia" (laitoin lainausmerkkeihin, koska sekin on eräänlainen leima, joka heijastaa medikaalista ajattelutapaa), niin on hyvä muistaa, että yleensä he ovat olleet siinä vaiheessa hoitojärjestelmässä jo pitkään. Mikä tarkoittaa, että he ovat olleet lääkittyinä, diagnosoituina, ja mahdollisesti monia voimakkaasti rajoittavia toimenpiteitä läpikäyneinä. Pakkotoimet ovat traumatisoivia. Heidän voimakkaat reaktionsa, ja se kokonaisvaltainen, kaikenkaikkinen hirveys mikä heidän elämäntilanteessaan ja mielentiloissaan vallitsee johtuu osaksi heidän hoitohistoriastaan. On hyvin vaikea siinä vaiheessa enää erottaa, mikä on alkuperäistä ongelmaa ja mikä hoidon aiheuttamaa iatrogeenista "sairautta". Millaisia ihmisiä he olivat tullessaan hoitoon?

        Kun lääkkeiden vaikutuksia tutkitaan, on usein se perusongelma, että lääkitsemättömiä, skitsofreniadiagnosoituja henkilöitä on vaikea löytää tutkimuksiin. Ei saada kunnollisia vertailuryhmiä edes. Se, että luotettavan tutkimuksen tekeminen on jo tästä syystä hyvin haasteellista, kertoo paljon mielenterveyshoidon nykytilanteesta ja tietenkin myös julkaistavien lääketutkimusten tasosta.

        Kun joku "vaikeahoitoinen", hankalasti ja muiden silmin oudosti käyttäytyvä (esim. ulosteilla leikkivä, tai käsittämätöntä siansaksaa puhuva tms. tms.) ihminen joskus kohtaa sen harvinaisen säkän, että pääsee toisenlaisen hoidon piiriin, esim. avoin dialogi tai siihen liittyen tai muussa yhteydessä hänelle itselleen räätälöity psykoterapia, niin käy joskus niin, että henkilön yksilöllinen tausta tulee ymmärrettäväksi. Ennen hoitohistoriaa oli yksilöllinen elämänhistoria. Henkilölle on tapahtunut yhtä ja toista, traumat kasautuneet, hän on voinut joutua elämään pitkään äärimmäisen raskaissa ihmissuhteissa ja saattanut olla esimerkiksi yhteisönsä syntipukki. Hyvin traagiset kohtalot ovat arkipäivää sivistyneessä hyvinvointiyhteiskunnassamme, usein kulissien takana perheissä, joista ei voisi aavistaa.

        Valtavirtapsykiatrinen mielenterveyshoito on usein lopullinen niitti vaikeasta elämästä selviytymiselle. Ihmiselle läntätään stigmatisoiva diagnoosi, luontevana jatkona mahdolliselle syntipukinroolille lapsuudenperheessä tai koulussa. Tai jatkona muunlaisille traumoille ja syrjäytetyksi tulemiselle. Monia hoitoon tulevia ei edes hämmästytä, että he ovat saaneet lopuniän diagnoosin, josta sanotaan, että siinä ei paljoa toivoa ole. He ovat jo odottaneetkin sitä.

        Ja ihan turhaan. Kun voisivat selviytyäkin, ja elää niin kuin muutkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ymmärrän näkökulman, että joissakin hyvin hankalissa tilanteissa psykoaktiivisista rauhoittavista aineista voi olla hyötyä, väliaikaisena lisänä muulle hoidolle. En siis näe asiaa mitenkään mustavalkoisena... Myös Keroputaalla lääkkeitä käytetään harkitusti - pieniä määriä, lyhyitä jaksoja. Pääasiasssa siellä käytetään mietoja rauhoittavia kuten bentsodiatsepiineja (ja unilääkkeitä), harvemmin neuroleptejä, syystä että jälkimmäiset haittaavat psyykkistä prosessointia. Lamaannuttavat ajattelua ja tunne-elämää, mikä hidastaa toipumista.

        Kun sairaalaosastoilla näkee niitä "erittäin vaikeahoitoisia" (laitoin lainausmerkkeihin, koska sekin on eräänlainen leima, joka heijastaa medikaalista ajattelutapaa), niin on hyvä muistaa, että yleensä he ovat olleet siinä vaiheessa hoitojärjestelmässä jo pitkään. Mikä tarkoittaa, että he ovat olleet lääkittyinä, diagnosoituina, ja mahdollisesti monia voimakkaasti rajoittavia toimenpiteitä läpikäyneinä. Pakkotoimet ovat traumatisoivia. Heidän voimakkaat reaktionsa, ja se kokonaisvaltainen, kaikenkaikkinen hirveys mikä heidän elämäntilanteessaan ja mielentiloissaan vallitsee johtuu osaksi heidän hoitohistoriastaan. On hyvin vaikea siinä vaiheessa enää erottaa, mikä on alkuperäistä ongelmaa ja mikä hoidon aiheuttamaa iatrogeenista "sairautta". Millaisia ihmisiä he olivat tullessaan hoitoon?

        Kun lääkkeiden vaikutuksia tutkitaan, on usein se perusongelma, että lääkitsemättömiä, skitsofreniadiagnosoituja henkilöitä on vaikea löytää tutkimuksiin. Ei saada kunnollisia vertailuryhmiä edes. Se, että luotettavan tutkimuksen tekeminen on jo tästä syystä hyvin haasteellista, kertoo paljon mielenterveyshoidon nykytilanteesta ja tietenkin myös julkaistavien lääketutkimusten tasosta.

        Kun joku "vaikeahoitoinen", hankalasti ja muiden silmin oudosti käyttäytyvä (esim. ulosteilla leikkivä, tai käsittämätöntä siansaksaa puhuva tms. tms.) ihminen joskus kohtaa sen harvinaisen säkän, että pääsee toisenlaisen hoidon piiriin, esim. avoin dialogi tai siihen liittyen tai muussa yhteydessä hänelle itselleen räätälöity psykoterapia, niin käy joskus niin, että henkilön yksilöllinen tausta tulee ymmärrettäväksi. Ennen hoitohistoriaa oli yksilöllinen elämänhistoria. Henkilölle on tapahtunut yhtä ja toista, traumat kasautuneet, hän on voinut joutua elämään pitkään äärimmäisen raskaissa ihmissuhteissa ja saattanut olla esimerkiksi yhteisönsä syntipukki. Hyvin traagiset kohtalot ovat arkipäivää sivistyneessä hyvinvointiyhteiskunnassamme, usein kulissien takana perheissä, joista ei voisi aavistaa.

        Valtavirtapsykiatrinen mielenterveyshoito on usein lopullinen niitti vaikeasta elämästä selviytymiselle. Ihmiselle läntätään stigmatisoiva diagnoosi, luontevana jatkona mahdolliselle syntipukinroolille lapsuudenperheessä tai koulussa. Tai jatkona muunlaisille traumoille ja syrjäytetyksi tulemiselle. Monia hoitoon tulevia ei edes hämmästytä, että he ovat saaneet lopuniän diagnoosin, josta sanotaan, että siinä ei paljoa toivoa ole. He ovat jo odottaneetkin sitä.

        Ja ihan turhaan. Kun voisivat selviytyäkin, ja elää niin kuin muutkin.

        Vielä kommentti noista asioista, jotka joidenkin psykoosissa olevien ihmisten käytöksessä saattavat muiden silmissä vaikuttaa erityisen oudolta, kuten ulosteilla leikkiminen ja käsittämättömien sanojen puhuminen. Monet psykologit ja psykoterapeutit ovat sitä mieltä, että psykoosi on jossain määrin varhaislapsuuden kokemustasojen tulemista pintaan ja dissosioitujen traumojen käsittelyä. Jos asiaa katsoo tästä näkökulmasta, se ei vaikuta niin oudolta.

        Psykoosi on mielentila, jossa monet elämän eri vaiheissa kertyneet stressitekijät ja traumat muodostuvat jossain vaiheessa liian suureksi taakaksi henkilön senhetkiselle sopeutumiskyvylle. Ihminen prakaa, kun ei enää kestä. Osa sisäistä painetta synnyttävistä, siihen saakka tietoisuudesta torjutuista kokemuksista saattaa olla peräisin varhaisimmilta elinvuosilta. Ne yhdistyvät muuhun elämän varrella koettuun. Ihminen koettaa oudolta vaikuttavalla käyttäytymisellään ja viestimisellään ratkaista monimutkaista yhtälöä. Ja yleensä myös kertoa siitä jotain muille.

        "Vaikeahoitoisilla potilailla" on siis taakkanaan paitsi omat aikaisemmat traumansa, yleensä myös hoitojen aiheuttamat lisävaikeudet. Heitä on todennäköisesti sekä kohdeltu varsin epäinhimillisesti että hoidettu ns. päin prinkkalaa. Inhimillistä ja asiallista apua on saatavissa harvoin.

        Mielenterveysjärjestelmän nykyiset toimintaperiaatteet ovat useimmille sekä potilaana oleville että muillekin niin itsestäänselviä, ettei niitä osata kyseenalaistaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vielä kommentti noista asioista, jotka joidenkin psykoosissa olevien ihmisten käytöksessä saattavat muiden silmissä vaikuttaa erityisen oudolta, kuten ulosteilla leikkiminen ja käsittämättömien sanojen puhuminen. Monet psykologit ja psykoterapeutit ovat sitä mieltä, että psykoosi on jossain määrin varhaislapsuuden kokemustasojen tulemista pintaan ja dissosioitujen traumojen käsittelyä. Jos asiaa katsoo tästä näkökulmasta, se ei vaikuta niin oudolta.

        Psykoosi on mielentila, jossa monet elämän eri vaiheissa kertyneet stressitekijät ja traumat muodostuvat jossain vaiheessa liian suureksi taakaksi henkilön senhetkiselle sopeutumiskyvylle. Ihminen prakaa, kun ei enää kestä. Osa sisäistä painetta synnyttävistä, siihen saakka tietoisuudesta torjutuista kokemuksista saattaa olla peräisin varhaisimmilta elinvuosilta. Ne yhdistyvät muuhun elämän varrella koettuun. Ihminen koettaa oudolta vaikuttavalla käyttäytymisellään ja viestimisellään ratkaista monimutkaista yhtälöä. Ja yleensä myös kertoa siitä jotain muille.

        "Vaikeahoitoisilla potilailla" on siis taakkanaan paitsi omat aikaisemmat traumansa, yleensä myös hoitojen aiheuttamat lisävaikeudet. Heitä on todennäköisesti sekä kohdeltu varsin epäinhimillisesti että hoidettu ns. päin prinkkalaa. Inhimillistä ja asiallista apua on saatavissa harvoin.

        Mielenterveysjärjestelmän nykyiset toimintaperiaatteet ovat useimmille sekä potilaana oleville että muillekin niin itsestäänselviä, ettei niitä osata kyseenalaistaa.

        Taidat olla itse alan ammatti-ihminen, on sen verran fiksua tekstiä.

        Täysin ymmärrettävää on se että kukaan, etenkään potilastoveri ei voi tietää muiden potilaiden taustoja, sitä minkälaisia mahdollisia traumoja tai muuta on elämän varrella tapahtunut.

        Minä tiedän omakohtaisesta kokemuksesta kuinka esim. pitkäaikaiset lääkitykset muuttavat ihmisen psyykeä. Ja psyykkiset muutokset toki vaikuttavat myös ulkoiseen olemukseen, käytökseen ym.
        Itsekin olen joskus ollut lähes ns. vaikeahoitoinen.

        Muistan hyvin sen kun mitä enemmän menin sekaisin lääkkeistä, sekä myös päihteistä joita käytin samaan aikaan niin käytökseni meni aivan älyttömäksi.
        Sellaiseksi ettei sama tulisi selvin päin edes mieleen.

        Ennen lääkkeiden käyttöä, käytön aikana ja käytön jälkeen on aivan selkeitä eroja joita olen huomannut, sekä käytöksessäni että myös henkisessä puolessa.
        Tottakai kun elämä parani suht entiselleen vuosien jälkeen, on tullut paljon mietittyä kaikkea mitä oli vuosien varrella. On tullut mietittyä syitä ja seurauksia ja etsittyä monissa kohdin vastauksia kysymykseen : miksi ?

        Ajoittain se on tuntunut aika kauhistuttavalta ja järkyttävältäkin, mutta suurimmaksi osaksi todella rakentavalta ja kehittävältä.
        Itsestään oppii ihan mahdottoman paljon kun ottaa asioista selvää, ja sitä mukaa on helpompaa ymmärtää muitakin.

        On helpompaa ymmärtää jos jollain on vaikeaa, tai vaikka psykoosikin, kun tietää jotain asioista.
        Silloin kun ei tiedä mitään esim. psyykkisistä ongelmista, on helppo tuomita ja kommentoida jotain mikä ei pidä kuin ehkä osin paikkaansa.

        Nämä jutut eivät oikein selviä sillä että " olen kuullut tällaista...", ennemminkin sillä että " olen kokenut tämän..."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ymmärrän näkökulman, että joissakin hyvin hankalissa tilanteissa psykoaktiivisista rauhoittavista aineista voi olla hyötyä, väliaikaisena lisänä muulle hoidolle. En siis näe asiaa mitenkään mustavalkoisena... Myös Keroputaalla lääkkeitä käytetään harkitusti - pieniä määriä, lyhyitä jaksoja. Pääasiasssa siellä käytetään mietoja rauhoittavia kuten bentsodiatsepiineja (ja unilääkkeitä), harvemmin neuroleptejä, syystä että jälkimmäiset haittaavat psyykkistä prosessointia. Lamaannuttavat ajattelua ja tunne-elämää, mikä hidastaa toipumista.

        Kun sairaalaosastoilla näkee niitä "erittäin vaikeahoitoisia" (laitoin lainausmerkkeihin, koska sekin on eräänlainen leima, joka heijastaa medikaalista ajattelutapaa), niin on hyvä muistaa, että yleensä he ovat olleet siinä vaiheessa hoitojärjestelmässä jo pitkään. Mikä tarkoittaa, että he ovat olleet lääkittyinä, diagnosoituina, ja mahdollisesti monia voimakkaasti rajoittavia toimenpiteitä läpikäyneinä. Pakkotoimet ovat traumatisoivia. Heidän voimakkaat reaktionsa, ja se kokonaisvaltainen, kaikenkaikkinen hirveys mikä heidän elämäntilanteessaan ja mielentiloissaan vallitsee johtuu osaksi heidän hoitohistoriastaan. On hyvin vaikea siinä vaiheessa enää erottaa, mikä on alkuperäistä ongelmaa ja mikä hoidon aiheuttamaa iatrogeenista "sairautta". Millaisia ihmisiä he olivat tullessaan hoitoon?

        Kun lääkkeiden vaikutuksia tutkitaan, on usein se perusongelma, että lääkitsemättömiä, skitsofreniadiagnosoituja henkilöitä on vaikea löytää tutkimuksiin. Ei saada kunnollisia vertailuryhmiä edes. Se, että luotettavan tutkimuksen tekeminen on jo tästä syystä hyvin haasteellista, kertoo paljon mielenterveyshoidon nykytilanteesta ja tietenkin myös julkaistavien lääketutkimusten tasosta.

        Kun joku "vaikeahoitoinen", hankalasti ja muiden silmin oudosti käyttäytyvä (esim. ulosteilla leikkivä, tai käsittämätöntä siansaksaa puhuva tms. tms.) ihminen joskus kohtaa sen harvinaisen säkän, että pääsee toisenlaisen hoidon piiriin, esim. avoin dialogi tai siihen liittyen tai muussa yhteydessä hänelle itselleen räätälöity psykoterapia, niin käy joskus niin, että henkilön yksilöllinen tausta tulee ymmärrettäväksi. Ennen hoitohistoriaa oli yksilöllinen elämänhistoria. Henkilölle on tapahtunut yhtä ja toista, traumat kasautuneet, hän on voinut joutua elämään pitkään äärimmäisen raskaissa ihmissuhteissa ja saattanut olla esimerkiksi yhteisönsä syntipukki. Hyvin traagiset kohtalot ovat arkipäivää sivistyneessä hyvinvointiyhteiskunnassamme, usein kulissien takana perheissä, joista ei voisi aavistaa.

        Valtavirtapsykiatrinen mielenterveyshoito on usein lopullinen niitti vaikeasta elämästä selviytymiselle. Ihmiselle läntätään stigmatisoiva diagnoosi, luontevana jatkona mahdolliselle syntipukinroolille lapsuudenperheessä tai koulussa. Tai jatkona muunlaisille traumoille ja syrjäytetyksi tulemiselle. Monia hoitoon tulevia ei edes hämmästytä, että he ovat saaneet lopuniän diagnoosin, josta sanotaan, että siinä ei paljoa toivoa ole. He ovat jo odottaneetkin sitä.

        Ja ihan turhaan. Kun voisivat selviytyäkin, ja elää niin kuin muutkin.

        Olen aina ihmetellyt sitä, mikä vimma psykiatrialla on aina lyödä lyötyjä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen aina ihmetellyt sitä, mikä vimma psykiatrialla on aina lyödä lyötyjä?

        Kyseenalaistan ikuisesti kaiken mitä psykiatriassa sanotaan lääkkeistä ja diagnooseista käytyäni läpi lääkehaittoja ja vieroitusoireita. Psykiatrinen hoito on kylmäkiskoista ja epäihmismäistä jossa ihmisiä kohdataan suunnilleen niin että "sinulla on tämä diagnoosi ja siihen tämä pilleri tai nämä pillerit". Jos et sitten kuulu tähän psykiatrian määrittelemään karsinaan jossa tietyille ihmisille kuuluu tietyt lääkkeet ja ala mennä parempaan suuntaan sillä niin auta armias. Sitten olet hankalahoitoinen ja tarvit lisää lääkkeitä vaikka olisit saanut jo lääkkeistä harmia. Jotkut diagnoosit tuntuu siltä kuin lyötyä lyötäisiin lisää.

        Pahoinvointia aiheuttava systeemi. Suljetut osastot hirveitä. Näin kaikki sen pahimmat puolet ja koettuani neuroleptit ja päällekkäin tapahtuvaa ylilääkintää olen tajunnut että lääkkeet voi aiheuttaa merkittävää pahaa oloa, hankaluutta ajatella, motorisia ongelmia, tehdä ihmisistä eri tavoin käyttäytyvän näköisiä tai poikkeavan näköisiä kun he ei pysty istumaan paikallaan tai kun lihovat lääkkeiden seurauksena kamalasti tai silmät seisoo päässä. Lääkitystä ihmisestä tulee vähän hitaan ja jähmeän oloinen. Lääkkeet voi vaikuttaa impulssikontrolliin, lisätä aggressiota ja levottomuutta. Sitten näitä kaikkea katsotaan diagnoosien läpi. "Petteri tarvii lisää lääkkeitä koska Petterin sairaus on pahentunut". Entistä sairaammaksi voi mennä kun lähtee tuohon hoitoon. Varsinkin jos on lääkeherkkä tai jotain. Varmasti jotkut traumatisoituu entisestään tuossa hoidossa.


    • Anonyymi

      Pitkäaikainen lääkkeitten syönti pilaa vain maksan, itse lopetin heti kun pääsin osastolta. Pää alkoi toimia viikon jälkeen. Turhia myrkkyjä kaikki mielialapillerit. Juon pari olutta, jos ahdistaa.
      Minulla ei ole nykyään mitään ongelmia ja olen kokopäivätyössä. Diagnoosi on paranoidinen skitsofrenia, josta en kyllä kerro kenellekkään ja eihän se päällepäin näy.

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      107
      2725
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2280
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1866
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1610
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      167
      1324
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      280
      1149
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1014
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      178
      930
    Aihe