Onko Vahusten HYVÄ hoito tällaista:

TämäköTulevaisuusVanhana

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005909103.html
500 euron ruokakulut, vaikka vanhus ei pysty syömään – palveluasumisen kalleus ihmetyttää omaisia

Vanhusten tehostetun palveluasumisen kalleus suututtaa monia omaisia, etenkin jos hoidon laatu ei tunnu vastaavan hintaa.
Tehostetun palveluasumisen asiakkailta perittäviin summin ei ole nykyisin olemassa kattoa. Hoidon hinta ja sen laatu suhteessa maksettuun summaan ihmetyttää monia omaisia.

Esimerkiksi Helsingissä palveluseteliä voi saada korkeintaan 3 000 euroa, kun nettotulot ovat enintään 900 euroa kuussa. Setelin ja nettotulojen yhteissumma kattaa näin 3 900 euron hoidon kuukaudessa. Tehostetun palveluasumisen menot nousevat kuitenkin helposti yli 5 000 euron.

Lisäksi asiakas joutuu maksamaan itse lääkkeet ja hygieniatuotteet, kuten vaipat.

Palveluasumisen kirjavan hinnoittelun toivotaan selkiytyvän, kun hallitus alkaa tehdä laajaa asiakasmaksulain uudistusta. Uusi laki astuisi voimaan aikaisintaan 2020.

Lue lisää: Vanhuksen palveluasuminen voi maksaa yli 5000 e/kk – ”Juuri kenelläkään ei ole varaa maksaa tuloistaan”
Ongelmat ovat yhteydenottojen perusteella valtakunnallisia. Omaiset purkavat Taloussanomille surua ja turhautumista hoitohenkilöstön vähyyteen ja ”rahastukseksi” kuvattuun hoitoon.

Osa ongelmista liittyy koviin hintoihin tai hinnoittelun sekavuuteen, osa käytäntöjen kirjavuuteen tai pettymykseen hoidon laadusta.

Vanhuksilta viedään herkästi itsemääräämisoikeus, syksyllä edesmenneen läheisensä kotia tyhjentänyt omainen sanoo.
Vanhuksilta viedään herkästi itsemääräämisoikeus, syksyllä edesmenneen läheisensä kotia tyhjentänyt omainen sanoo.n)


1. Kuollut maksoi vuokraa

Kainuussa asuva nainen kertoo, että hänen yksityisessä palveluasunnossa asunut anoppinsa kuoli viime syksynä. Perunkirjoituksessa makseltiin viimeisiä laskuja edesmenneen hoidosta. Laskusta käy ilmi, että irtisanomisvuokraa karhuttiin lapsilta vielä kaksi kuukautta kuoleman jälkeen.

– Se tuntui naurettavalta, mutta käytäntö on kuulemma talossa yleinen, nainen sanoo.

– Käsittämättömintä oli, että palvelutaloon on kova tunku, kun ei ole mitään muutakaan paikkaa vanhuksille. Eli tyhjänä ei huonetta tarvinnut pitää.

Palveluasunnosta joutui maksamaan lähes 900 euroa kuussa. Laskutusta selittää osin se, että omaiset irtisanoivat vuokrasopimuksen vasta kuolemaa seuranneen kuun alussa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on kuitenkin linjannut, että jos asukas siirtyy laitoshoitoon tai kuolee, vuokrasopimus voidaan katsoa päättyneeksi ilman irtisanomisaikaa. Kohtuullinen irtisanomisaika asukkaan irtisanoessa on parista viikosta kuukauteen.

2. ”Onni on, että hänellä on omaisuutta”

Erään sisaruskatraan äidin tulot olivat liian suuret kunnalliseen hoitokotiin. Koska kaupunki piti vanhusta myös liian huonokuntoisena yksinasujaksi, hoitopaikka piti etsiä yksityiseltä puolelta. Sellainen löytyi naapurikunnasta.

Asuminen muistisairaille tarkoitetussa yksityisessä tehostetun hoidon palvelutalossa Etelä-Suomessa maksaa noin 4 200 euroa kuukaudessa. Siitä noin 2 400 euroa jää itse maksettavaksi. Kunnallisessa maksu olisi ollut 1 600 euroa kuussa.

– Äidiltä on kaadettu nyt metsää parikymmentä hehtaaria kattamaan asumista yksityisessä palvelutalossa, omainen kertoo.

– Onni on, että hänellä on omaisuutta. Ei meillä ole ongelmaa siitä, että omaisuus kuluu hänen omaan elämiseensä, mutta kun kaikesta jää rahastuksen maku, nainen sanoo.

Omaisen mukaan henkilökuntaa tuntuu olevan vähemmän kuin hoidon alussa. Fysioterapiaa, hammashoitoa tai yksilöllistä lisäpalvelua ei ole saatavilla.

Huoneen siivousta on omaisen mielestä laiminlyöty. Hän kertoo, että ainakin kerran vanhuksella oli sama vaippa 1,5 päivää. Omainen kertoo tarkkailleensa vaihtoväliä merkitsemällä vaipan.

– Syömistä ei valvota loppuun asti. Äiti painaa nyt noin 40 kiloa, kun ei muista syödä. Laitos on erikoistunut muistisairaisiin, ja sairauden luonteeseen kuuluu, että ihminen ei tajua omaa nälkäänsä tai osaa syödä. Siellä niitä istuu lautasen ääressä, eikä mitään tapahdu. Kun viet hänelle hyvää ruokaa, hän syö kuin eläin, kun syöttää.

Nainen sanoo, että puutteista on keskusteltu hoitokodin kanssa, mutta tilanne alkaa väsyttää. Hän korostaa, että ei halua syyllistää hoitajia.

– Heille ei anneta mahdollisuutta tehdä työtä niin, että siitä voi olla ylpeä. Tuntuu, että ilmapiiri on kyynistynyt.

3. Miksi maksaa ruuasta, jota ei pysty nielemään?

Eräs omainen kertoo, että hänen tätinsä eli viimeiset neljä elinvuottaan yksityisessä palvelutalossa pääkaupunkiseudulla. Maksu oli noin 4 500 euroa kuussa, josta kaupunki maksoi puolet palvelusetelinä.

Lääkkeet, shampoot, hammastahnat, paperinenäliinat ja muut hygieniatuotteet piti maksaa itse.

– Hoitajilla oli aina kiire. Tätini sanoi, että käänsivät kuin jauhosäkkiä, kun vaihtoivat vaatteita. Aktiviteetit olivat harvassa, odotettiin vain seuraavaa ateriaa. Olin usein vierailulla, ja tunnelma oli kuin hautajaisissa.

3

211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Totuudentorvia

      Valitettavasti yksityisissä hoivakodeissa on hoitajilla aina kova kiire. Syynä on, että kunta on kilpailuttanut palvelun ja valinnut halvimman tarjouksen. Tämä näkyy sitten niin, että henkilöstöä ei ole tarpeeksi.

      Palvelusopiuksissa luvataan vaikka ja mitä, mutta todellisuus on toista. Olen esimerkiksi itse työskennellyt jonkin aikaa yksityisessä hoivakodissa, jossa palvelusopimuksessa oli luvattu osastolle aamuvuoroon kaksi hoitajaa ja iltavuoroon kaksi hoitajaa ja yksi yöhoitaja. Suunnitelmissa ja työlistoissa oli aamuvuorossa yksi sairaanhoitaja ja yksi lähihoitaja, iltavuorossa yksi lähihoitajaa ja yksi hoiva-avustaja ja yövuorossa yksi lähihoitaja. Käytännössä osastolla työskenteli yleensä aamuvuorossa yksi sairaanhoitaja, iltavuorossa yksi lähihoitaja tai hoiva-avustaja ja yöllä oli yhteinen lähihoitaja yhdessä toisen osaston kanssa. Lääkäri piti käydä kerran viikossa, kävi noin joka toinen viikko. Ruoka ei ollut sitä mitä ven piti olla, eikä asukkaita ehditty syöttämään niin hitaasti kuin olisi pitänyt, johtuen hoitohenkilöstön puuttumisesta ja siitä, että aina ei ollut paikalla riittävästi tai lainkaan keittiöhenkilökuntaa, ja hoitajat valmistivat usein myös puurot tai tilasivat ruokaa jostain toisesta saman ketjun hoivakodista, jossa sattui olemaan keittiöhenkilökunta paikalla. Sitten saatiin yleensä jotain kouluruokatyyppistä pöperöä, jonka kuljetettiin autolla isoissa astioissa lämpimänä. Kunta ei valvonut sopimuksessa luvattuja asioita henkilöstömitoituksen eikä muidenkaan asioiden osalta.

      Töitä oli kertakaikkiaan mahdoton tehdä niin hyvin kuin olisi pitänyt. Kaikki vanhukset saivat toki ateriat, lääkkeet, aamu- ja iltapesut sekä viikoittain suihkun, mutta eihän tuolla työtahdilla jäänyt aikaa jutella tai kysellä kuulumisia, ulkoilla tai ohjata päivällä mitään virikkeellistä toimintaa, mitä hyvään hoitoon kuuluisi. Useina päivinä hoitaja ei itse ehtinyt syödä, ja vessassa pystyi käymään vain silloin kun sai naapuriosaston hoitajan vahtimaan vähäksi aikaa kahta osastoa. Henkilökuntaa on pois, sijaisia ei saa, paikkoja on avoinna, niihin ei saa tekijöitä. Miksi yksityisten on vaikea saada hyvää ja motivoitunutta henkilöstöä? - Palkka on useita satoja euroja kuukaudessa huonompi kuin yksityisellä sektorilla. Itsekin lähdin heti, kun sain paremman paikan.

      Yksityisillä terveysalan yrityksillä on vain yksi tavoite: tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Työntekijöistä ei välitetä, asukkaista ei välitetä, mitään moraalia ei ole sopimusten noudattamisesta, jos kunta ei huolehdi valvonnasta. Useimmat kunnat eivät osaa, eivät ole tottuneet, ei ole resursoitu eikä vastuutettu valvontaa kenenkään tehtäväksi. Yksityinen yritys käärii rahat ja vie ne veroparatiiseihin.

      • Siismiten

        " Palkka on useita satoja euroja kuukaudessa huonompi kuin yksityisellä sektorilla. Itsekin lähdin heti, kun sain paremman paikan. " ?


    • amelien

      NÄinhän se ikävä kyllä on. Niinkuin ravintolassakin, asiakas maksaa tilatusta, ei syömästään, ruuasta. Pitäisikö muokata palvelusopimusta, tai mitä palveluita asiakkaalle halutaan?

      JA valvottu ruokailu. Voi että. Käytännössä ei toimi. Vaikka istut koko päivän asiakkaan vierellä , tarjoisit ihan mitä vaan ja auttaisit ruokailussa, niin ei taatusti syö jos ei halua. Ellet väkisin tunge ruokaa suuhun, jolloin menee jo pahoinpitelyn puolelle.

      Antakaapa vinkkejä kuinka saatte ruokahaluttoman vanhuksen syömään tai avaamaan suunsa ja nielemään, että voi syöttää. Muistakaa henkeenvetoriski.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2830
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      104
      2065
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      993
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe