Aino Nurmi

Lauttakylä-lehti 28.11.2018 kirjoittaa Aino Nurmesta laaditusta kirjasta "Titi" otsikolla "Eläväinen, kantaa ottava, osallistuva".

Tosiasiassa Aino Nurmi oli luonnevikainen, häiriintynyt ihminen jota ei olisi saanut päästää mihinkaan kasvatustehtävään. Hänen opetusmetodinsa perustui suosikki- ja inhokkijärjestelmään jonka motiiveina olivat mm. oppilaan kotipaikka ja hänen vanhemmista sisaruksistaan jäänyt mielikuva; oppimisella ei ollut juuri minkäänlaista merkitystä. Kerran määritelty lokero pysyi alusta loppuun.

Opetuksen sisältö oli enimmäkseen typerää ulkolukua tarpeettomista ulkoisista seikoista. Suunnattomasti huomiota kiinnitettiin mm. kesäloman pilanneiden kerättävien kasvien kiinnitykseen aluspaperiin. Suosikit, joiden vanhemmat sisarukset olivat olleet Nurmen opissa olivat saaneet näiltä ohjeet suosioon luikertelemiseksi ja heidän vanhat kasvinsa kierrätettiin nuoremmilla sisaruksilla erinomaisin numeroin. Muistiinpanot piti tehdä mustaan, vahakantiseen vihkoon lyijykynällä ja sitten jälkeenpäin uudestaan musteella jne jne. En muista ainoatakaan asiaa hänen opetuksestaan jota olisin elämäni varrella tarvinnut.

Tapasin vuosien jälkeen vanhan koulutoverini M:n ja luonnollisesti muistelimme menneitä. Jossain vaiheessa kysyin häneltä vieläkö Titi elää. Hän vastasi:"Mikä pahan tappas!"

Aino Nurmi loukkasi monia nuoria tavoilla joista nykyään seuraisi irtisanominen.

44

2261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaikenlaisiasekoja

      Samoja muistoja,mutta erikoinen tapaus oli.
      Sopimaton opettajaksi,ihme että annettiin mellastaa.

    • KetääKiinnostaa

      Samaa olen ihmetellyt minäkin.
      Miksi ilkeä narsisti on nostettu jalustalle?

    • tityy

      Luokassa mellastaa joko opettaja tai oppilas. Ennen oli vapaa kasvatus, mutta nykyään
      ei ole kasvatusta ollenkaan.

    • Luke

      Aika kultaa muistot. Siksi varmaan tämä häiriintynyt nostettu esiin.

    • mitätönoppilas

      Totta. Titi oli järkyttävän kamala opettaja suosikkeineen ja inhokkeineen. Kieroutunut persoona, jota ei ikinä olisi saanut päästää kasvatustehtäviin.

      • Meo

        Ei sopiva opetustehtäviin. Oppilaita sadistisestikin nöyryyttänyt henkilö. Mitä luulette sellaisen menettelyn lapsille/teineille aiheuttaneen...

        Lisäksi aineenopettajan koulutus ja taidot puuttuivat.

        Hohhoijaa.


      • nimenion

        Kello on paljon, olet liikaa myöhässä taas
        etsin turvaa ympäriltä ja puluista lohduttajaa
        aino aino aino...


      • Anonyymi
        nimenion kirjoitti:

        Kello on paljon, olet liikaa myöhässä taas
        etsin turvaa ympäriltä ja puluista lohduttajaa
        aino aino aino...

        Mitä minulla on sitä sinulla ei tuu olemaan
        Verinahalle syödyt kynnet ja hampaissa hopeaa
        Sinun sydämes kultaa on ja se lyö vain verkalleen
        Hullunpunaisissa housuissani mä penkillä vapisen
        Tahdoin olla edukseni sinun tähtes vain
        Aino Aino Aino...


    • Jössessentään

      Totta on sekin, että Titi oli epäpätevä oppikoulun opettajaksi, sillä häneltä puuttui tutkinto! Hän oli pelkkä "neiti".

    • unokokemaeki

      Titillä oli muuttumattomat suosikit ja inhokit. Ei ole vaikea arvata kumpia on haastateltu kirjaa varten.

    • Fassi

      Minä vuosina kyseinen henkilö on ollut opettajana ja kuka oli reksinä noina aikoina.Itsekin koulua käyneenä kuuskyt luvun lopulta seitkyt luvun puoleen väliin en muista koskaan kuulleeni kiti nimisestä mitään

      • unokokemaeki

        En minäkään ole kuullut mitään kiti-nimisestä opettajasta, mutta tässä onkin puhe Aino Nurmesta jota kutsuttiin "Titiksi".

        "Lauttakylän yhteiskoulu - Lauttakylän lukio 1909-1984"-historiikin mukaan Aino Nurmi toimi luonnonhistorian ja maantiedon opettajana 1926-1969, joten et sinä ainakaan Lauttakylän yhteiskoulua ole käynyt. Nurmen koulutuksesta historiikki mainitsee: "Kouvolan yk. Helsingin suom jatko-op" joten tämän lähteen mukaan hän ei ollut edes ylioppilas.


    • valkoinenläiskäkartalla

      "Nurmi, Aino, lehtori. Lauttakylän yhteisk. (Huittinen) - * Iitti 25.1.1902. Kansak. opett. 1925, ausk. 1925-26. - Lauttakylän yhteisk. luonnonhist. ja maant. leht. 1926-."

      Oppikoulujen opettajat 1967.

      • Kuisnynnäin

        Kansakoulun opettaja auskultointi eli opetusharjoittelu. Puuttuu kokonaan ainetutkinto yliopistossa.


      • pimpelipompelit

        Korkeakoulussa opeteltiikii puskuroimaan salesyylät aina kun oli nälänhätä. Kiukaisten satanahkakaan ei 70 luvulla tienny onko kii vai auki kun mielipiteet veulas ettee taakse, piaraisenko vai enko. Konkurssi tuli mutta poikuus meni. Halavatun touhuuu...


    • sderjhgfnm

      Jos et muistanut ulkoa ASSIMILAATIO-lorotusta joka syntyi lehtivihreähiukkasissa auringonvalon vaikutuksesta, sulla ei ollut ihmisarvoa ollenkaan. Yhtä tärkeä juttu opetella ulkoakuin hokkupokkusfiliokkus.

    • braämne

      Kasvien hiilihappolannoitus oli lehtien otsikoissa 1920-luvulla.

    • Kuisnynnäin2

      Tulipas mieleen kirjoituksista mieleen toinenkin huittislainen saman alan opettaja joka on huittisten hulluksikin valittu. Ehkä tarttuvaa tuo opetusmetodi.

    • EinariKeskipörhölä1

      Tarttuvaa on. Mutta ei ollut huittisissa toista saman alan opettajaa silloin. Oppilaita oli mutta ei opettajia.

    • Ope1

      Lämmöllä muistelen Aino nurmea. Oli kaikki huomioonottava,tasapuolinen.
      Avosydäminen,hellä luonne. Opettajana mitä parhain. Oppilaat kuuntelivat herkeämättä kaunisäänistä opettajatarta ja ottivat kaikki tiedonjyväset talteen.
      Tällaisia opettajia tarvitsisi kaikki nykyäänkin!

      • mäkisenkaappo

        Höpö höpö, valehtelet..


      • anonyymi_Z8m

        Ironiaa, toivottavasti...


    • narskismaiskis

      Nuoruuteni varsinais-suomen alakoululla opettajainhuoneen nurkassa opettivat, että opetus meni perille. En kokenut nurkkakuntaisuutta, vain hiljaista yhdessäoloa nurkassaseisomisen ajan korva tillikasta punaisena. Oppia ikä kaikki. Minusta tuli narikka.

    • Memoranda

      Titi opetti 1920-luvulla lietelannan, kalium-, typpi-, fosfori-, magnesium- ja rautasuolat, kasvivuorottelun, keittiökasvit, salaojituksen, muokkausaseet, rikkaruohojen hävittämisen ja väkilannat.

      • pikkuhiawatha

        Tämä 'titi' on eri henkilö. Tämä titi on jo vankilassa. Tämä titi on Aino Kurvinen. Kuoleman kurvit intiaanielokuvassa kylän poppamiehet ja soteemipaalu.
        Tässä juonipaljastuksessa Titi tekee poppamiesten kanssa majassaan taikajuomaa, jossa kaikki alkeisvoimat vaikuttaa yhteisen edun ja poppamiesten uskottavuuden nimissä. Taikajuoman aineet sekoitettiin pitäjän suurimmassa poppamiesten alkeisjuomatehtaassa joka näitä alkeisaineita hallitsee. Alkeisvoimiin kuuluu fosfaatit,lyijyt, nikkelit, elohopeat, rikki, kaikki luonnossa myrkyllisenä esiintyvä aine.
        Poppamiehiä on aina pidetty kaheleina, niinkuin he olivatkin. Kyläpolitiikassa poppakonsteja on helpompi käyttää kun toimittaa asiat poppamiesten kautta. Näin saadaan sälytettyä kaikki syy poppamiehille vaikka he olivat asiassa alkeisvoimien pakkaajia. Kyseessä on draamaelokuva.
        Kyläpäällikkö juottaa yhteisissä istujaisissa nuotiopiirissä intiaaneille tätä alkeisvoimaa, sekoitettuna yhteiseen juomasammioon.. Päihtyvät intiaanit vetäytyvät levolle saatuaan alkeisvoimia liikaa kehon sallimaan määrään nähden. He sairastuvat. Siihen kyläpäällikkö kutsuu poppamiehen hätiin 'auttamaan' intiaaneja ja juottamaan lisää 'parantavaa' rohtoa.
        Näin koko intiaanisivilisaatio lähes tuhoutui ennenkuin joku heräsi, valtavat joukkoteurastukset tulivat päivänvaloon ja poppamiehet pantiin suojeluun ettei heidän osuuttaan pääsisi todistelemaan. Eri kyläyhteisöt olivat kauhuissaan, miten tällainen saattaa tapahtua, ja miettivät miten yleinen pakokauhu voitaisiin välttää, vaikka se olisi ollut ainoa terve vaihtoehto. Tuli puhdistaa, sanoo intiaanien vanha viisaus.
        Näin kävi jälleen kuten historia on osoittanut useissa tapauksissa. Puhtaaseen intiaanikylään tuotiin viruksia ja bakteereita jotka tuhosivat lähes koko heimon, tuojat olivat pidemmältä ulkomaailmasta. Käytettiin yksinkertaisten ihmisten tietämättömyyttä ja hyvää uskoa totaalisen joukkotuhon aiheuttamiseen. Kyse oli kunnianhimosta, oman edun tavoitteellisuudesta, ahneudesta,ja ennen kaikkea ylpeydestä. Kyläpäällikkö sortui yleisimpään tunnettuun virheeseen, kun ihminen saa valtaa hän alkaa heti miettimään miten käyttäisi sitä väärin.
        Tarina jatkuu niin että jossain kohtaa kaaosta rantautuu maihin joukko ristiretkeläisiä joilla on viisutta. He havahduttavat maailmaa tekemällä ensimmäisen kattavan raportin poppamiesten ja kyläpäälliköiden murhaboolista, lähettivät paikalle silloiset tähtireportterit kuten Likaisen Harryn. Selvitystyö kesti aikansa mutta viimein tuli valmista, asian painoi kirjasimilla riisipapereille silloinen painotalo, nykyisin ehkä rikoslehti Alibin muinainen versio Washington Post. Olikohan tuo nimi oikein?


      • Hikkupiwatja

        Kiroitusvirhe. Artikulaation alussa edellisessä tekstissä oli teoksen nimi kiroitettu värin. Se oli taroitus ola pappamiehet ja söteemipaalu.


    • Vanha-hyvä-oppilas

      Minun suosikkiaineeni koulussa oli luonnontiede ja luonnonhistoria. Aivan erilaiset muistikuvat on minulle jäänyt näiden aineiden opettaja Aino Nurmesta, monesti olen häntä lämmöllä muistellut.
      https://titinalle.fi/titi/wp-content/uploads/2014/08/isoaitinalle.png

      Tuohon aikaan ei ollut vielä television Titi-Nalle hahmoa olemassa. Mutta heti kun Titi-Nalle ja varsinkin hänen isoäitihahmonsa ilmestyivät, liitin tämän herttaisen hahmon kuvan juuri luonnonhistorianopettaja Nurmeen.

      Kirjan tekijät ovat varmasti kokeneet saamansa luonnonhistorian opetuksen samalla tavalla kuin minäkin. Siksi myös he vielä nytkin lämmöllä arvostavat tuota väsymätöntä asioiden opettajaa ja ilmiöiden selittäjää, arvoisaa Titi-opettajaamme.

      • aftereight

        Minäkin muistelen lämmöllä Ainoa. Hän oli ainoa jota kävin tapaamassa vielä pitkään jälkeen nuoruuden.


    • pemar

      Mieleen ovat jääneet Titin järjestämät teatterimatkat Tampereelle ja kuskina oli aina hänen suosikkikuljettajansa Mauri. Kasveista sain 10 , se dokumentti on tallella, enkä ymmärrä, millä ansioilla se tuli, kasvit käytiin suorittamassa hänen kotonaan , siellä punaisessa talossa Loimijoen rannassa kouluajan ulkopuolella, mutta mitään traumoja ei ainakaan siitä jäänyt . Hyvää Uutta Vuotta Teille siellä opinahjossa opiskeille ja muillekin huittislaisille

    • SepeS8

      Missä tämä suosikkikuski Mauri mahtaa nykyisin asua? Joskus olen ajatellut näitä kuljettajiakin, kun itse en enää ole asunut Huittisissa vuosikymmeniin.

      • Anonyymi

        Maurista minäkin täällä kerran kysyin mutta en ole saanut selvyyttä. Hänhän siirtyi liikenne tarkastajaksi joskus 70-luvulla.


    • asourtgvb

      Kullanmurut kirjoittelevat haikeina saaneensa Aino Nurmelta 10 kasveista vaikka eivät tiedä miksi ja vahvistavat näin osaltaan Nurmen kuvan ihmisenä jonka ei olisi koskaan pitänyt päästä opetus- tai kasvatustehtäviin.

    • Piolokia

      Minä sain Ainolta piolokiasta kympin! Aino opetti minulle paljonko mikäkin kasvi tarvitsee maa-ainekseen lisäravinteita tuottaakseen parhaan sadon,kuitenkaan liikaa ravinteita panemati.
      Esimerkiksi kilossa sianpaskaa on keskimäärin kasvuvoimaa noin 0,72kj. Tähän kun lisään keinolannoitetta 100 krammaa,saadaan neliön alalle tarvittava kasvuvoima hamppukasville!
      Lisäksi sain Ainolta seksivalistusta! Tiedän,ettei haikarat tuo lapsia!

    • viherparveke

      Odotetaan, että Hong Kong Viherpiha taas aukeaa ja saa siemenet ja mullat parvekekasveihin.
      Tilli, persilja ja korianteri.

    • Mustetta-paperilla

      " Kullanmurut kirjoittelevat haikeina saaneensa Aino Nurmelta 10 kasveista vaikka eivät tiedä miksi ja vahvistavat näin osaltaan Nurmen kuvan ihmisenä jonka ei olisi koskaan pitänyt päästä opetus- tai kasvatustehtäviin."

      No keneltä se ylimääräinen paperilla oleva plussa-merkki mahtaa olla pois? Millainen rikos on tehty, saiko sama oppilas myös kevättodistukseenkin numeroksi 10 ? Vai mistä asiasta nyt tarkalleen oikein kitiset.

      Alin numero kokeista piti aikanaan olla 4½, joka oli jo hylätty. Opettaja lätki minulle kyllä useasti 3½ numeroita, ja joku laittoi vit-tuuksissaan -3 arvosanaksi.

      Ei noista minnekään voinut valittaa. Ja mistä aiheesta valittaa. Ei se -3 muuttaminen 4½:ksi olisi omaa etenemistäni tuossa aineessa auttanut tai edistänyt millään lailla.

      • Pemar

        Se 10 kyllä silloin lämmitti, tunsin olevani hyvä edes jossain, matikan tunnilla tuli Piikiltä nöyryytystä täydeltä laidalta. Tykkäsin kerätä ja kuivata kasveja ja asetella ne kauniisti paperille ja opetella latinalaiset nimet. Ei siitä varmaan kauheesti mitään hyötyä tässä yli 70 vuotisen elämän varrella ole ollut, mutta edelleenkin nautin kukista ,niiden asettelusta, teatterista, konserteista ja tanssimisesta , elämän pienistä nautinnoista, kun vielä jalka nousee ja järki pelaa jollakin tavalla, kaikkea hyvää Teille Huittisiin,


    • Lukisin

      Mistäs kirjaa sais ostaa?

      • anonyymi_Z8m

        Kuukauden-parin päästä kirpparilta eurolla. Kesällä saa ilmaiskorista.


    • viivanalle

      Millaisia opetusmenetelmiä Titi käytti? VIelä 1900- ja 2000-luvun taitteessa koulussa
      alleviivattiin oppikirjasta. Se ei kehitä omaa ajattelua.

      • Kaaleppikankkunen

        Puolet opetusajasta meni siihen, kun Titi kertoi ulkomaan matkoistaan, miten hänet nostettiin kamelin selkään. Pojat olivat kysyvinään lisää ja houkuttelivat Titiä kertomaan koko tunnin matkoistaan, jottei ikävään opetukseen päästäisi.


      • Anonyymi

        Titsa kertoi kerran hykerrellen hylänneensä oppilaan suullisen eläinoppitentin, koska tämä oli koko tentin ajan käyttänyt eläimestä nimitystä e l u k k a. Sellaisia opetusmenetelmiä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Titsa kertoi kerran hykerrellen hylänneensä oppilaan suullisen eläinoppitentin, koska tämä oli koko tentin ajan käyttänyt eläimestä nimitystä e l u k k a. Sellaisia opetusmenetelmiä!

        Aino oli tiukka opettaja, on varmasti vieläkin.
        Kuri oli luonnollista, elämä oli rehellistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aino oli tiukka opettaja, on varmasti vieläkin.
        Kuri oli luonnollista, elämä oli rehellistä.

        Missähän Titsa nyt 118-vuotiaana opettaa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Missähän Titsa nyt 118-vuotiaana opettaa?

        Vanhojen lauttakylänyhteiskoululaisten helvetissä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      442
      2144
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      219
      1898
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      189
      1542
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1511
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      52
      1273
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      3
      1231
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      146
      1227
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      37
      1072
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      99
      1034
    10. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      1026
    Aihe