Agnoskepon lajirajat ja DNA:n koodaava merkitys

Palstan harhaanjohtaja agnoskepo väittää perusryhmien lajirajojen rikkoutuvan VTT:n käyttämässä geenisiirtotekniikassa. Hän kommentoi raamatullisia perusryhmiä käsittelevää aloitustani seuraavasti:

//Heitin selälleni ja aloin lueskella eilen tullutta Tiede lehteä. Tuore Tiede lehti kertoo sivulla 16 seuraavaa:
"VTT:ssa on kehitetty menetelmä, jossa albumiinia tuottaa kanan sijaan sieni. Tutkijat nappasivat kanan albumiinia koodaavan geenin hja siirsivät sen homesieniin lukeutuvan Trichoderma reesei-rihmasieneen."

Eli siinä paukkui niin lajiraja kuin domeenirajakin.//

Mikäli kyseinen agnoskepon käyttämä lainaus on suoraan Tiede-lehdestä (en tilaa ko. lehteä enää, koska se harhaanjohtaa ihmisiä), on Tiede-lehti syyllistynyt vakavaan väärän informaation levittämiseen. Nyt on siis hyvä oikaista niin agnoskepon kuin Tiede-lehdenkin täysin virheelliset käsitykset DNA:n merkityksestä proteiinituotannossa. Tosin tästäkin olen kirjoittanut teille jo usean vuoden ajan, mutta agnoskepo sarvikuonon lailla yrittää pitää kiinni 1980-luvun geenikeskeisistä opeistaan. Milloin aiot oppia? Teet itsestäsi nimittäin naurunalaisen osaamattomuudellasi. Ja samalla jokaisen, joka sinun harhaluulojasi komppaa. No niin, selvitetäänpä asia.

VTT:n käyttämä menetelmä on nimeltään Universal SES technology. Siinä aitotumaisen eliön genomista leikataan jakso tai jaksoja ja siirretään ne sienen solun tumaan. Näin sieni saadaan tuottamaan samaa proteiinia kuin esim. kanan albumiini, kuten tuossa Tiede-lehden esimerkissä mainittiin. Ja evoluutiouskovainen riemuitsee, koska näyttää siltä, että DNA-jakso koodaa jotain tiettyä proteiinia ja että genomista voidaan löytää suoraviivaisesti tiettyjä proteiineja koodaavat jaksot. Mutta eipä se käykään ihan näin yksinkertaisesti.

SES-tekniikan haaste on, miten saada siirretty jakso tai jaksot ekspressoitua, eli ilmennettyä. Siis miten saamme solun lukemaan tuon siirretyn jakson transkriptioon? Tähän tarvitaan DNA:n lukemista sääteleviä epigeneettisiä informaatiokerroksia ja mekanismeja. VTT:n tutkijat ovat käyttäneet sekä promoottoreita että synteettisiä transkriptiotekijöitä, joilla kykenevät säätämään sitä, kuinka aktiivisesti solu lukee leikattua jaksoa transkriptioon. Promoottorit ovat metyloituneita DNA:n alueita, eli puhtaasti epigeneettisiä informaatiorakenteita. Myös transkriptiotekijät ovat epigeneettisiä ohjaustekijöitä. Epigeneettiset tekijät ja mekanismit siis ohjaavat sitä, miten aktiivisesti solu lukee DNA:ta transkriptioon. Kiitos agnoskepo, omalla yksinkertaisuudellasi tulit nyt todistaneeksi sen, mistä olen kirjoittanut jo monta vuotta.

Koko transkription kuva ei ole kuitenkaan vieläkään valmis. Sekä kanan että sienen tuottamat proteiinit ovat käyneet läpi vaihtoehtoisen silmukointiproseduurin. Sitä ohjaavat em. promoottorit ja transkriptiotekijät mutta myös DNA:n pakkaajaproteiinien, eli histonien epigeneettiset markkerit. Myös post-transkriptionaalinen modifiointi on enimmäkseen riippuvainen histonimarkkerien ohjauksesta. Väitän siis, että kanan genomista leikatussa jaksossa ovat mukana histonit ja niiden markkerit. Tämä jääköön agnoskepon selvitettäväksi. Jospa joskus perehtyisit oikeaan tieteeseen ja lopettaisit nuo tyhjät puheet evoluutiosta. DNA ei koodaa yhtään mitään, elleivät epigeneettiset informaatiorakenteet ole määritelty oikein. Voit tunkea genomiisi DNA:ta niin paljon kuin haluat, mutta sillä ei ole mitään merkitystä, ellei jostain tule ohjausinformaatiota sen lukemiseksi. Ja lukemisesta on edelleen todella pitkä matka valmiiseen proteiiniin. Säätelystä vastaa epigeneettinen informaatio. Siksi kaikki eliöissä tapahtuva muutos johtuu epigeneettisistä tekijöistä tai informaation rappeutumisesta.

Linkit VTT:n tutkimuksiin ketjussa.

50

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • Moi, en jaksanut lukea jaarittelujasi. Rohkenen silti ehdottaa, että vedät henkeä, mietit elämän prioriteetteja uudelleen ja otat taukoa maanisesta roskan suoltamisesta.

        Siitä ei ole iloa kenellekkään, viimeksi itsellesi.


      • Buck_Naked kirjoitti:

        Moi, en jaksanut lukea jaarittelujasi. Rohkenen silti ehdottaa, että vedät henkeä, mietit elämän prioriteetteja uudelleen ja otat taukoa maanisesta roskan suoltamisesta.

        Siitä ei ole iloa kenellekkään, viimeksi itsellesi.

        Et tietenkään jaksa, koska jos lukisit artikkelin, tajuaisit, miten väärässä agnoskepo taas oli. Ja sehän ei tunnu kivalta, jos täytyy omaa uskonveljeä oikaista.


      • RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        Et tietenkään jaksa, koska jos lukisit artikkelin, tajuaisit, miten väärässä agnoskepo taas oli. Ja sehän ei tunnu kivalta, jos täytyy omaa uskonveljeä oikaista.

        Ei vaan sen takia että kaikki juttusi tähän asti ovat vaikuttaneet maaniselta valehtelulta ja heijastelleet psykoosipotilaille tyypillistä harhaista epävarmuutta.

        Sinulta myös täydellisesti puuttuu kyky itsereflektioon, minkä johdosta juttujesi lukeminen tuntuu lähinnä loputtomalta juurihoidolta.


      • kunhan.kysäisen

        Miksi "raamatulliset perusryhmät" määritellään evokkien taksonomiaa käyttämällä silloin harvoin kun määritellään, kuten silloin viimeksi? Pystytkö esimerkiksi sinä esittämään yksiselitteisen ja yksikäsitteisen ja muuttumattoman listan nisäkkäiden perusryhmistä turvautumatta evokkien taksonomiaan?

        Esitäpä se, niin jatketaan sitten linnuilla.


    • Poistaa edelleen. Lisätkää ennen Toivari -sanaa merkit: prosentti(%)20. Siis .

    • Lajiraja ja domeniaraja ylittyivät myös VTT:n tutkimuksessa. Tiede-lehteen voit reklamoida aivan vapaasti.
      Meduusan fluorenssin kohdalla kaikissa tutkimuksissa puhutaanyksittäisen geenin siirrosta.

      Mitä postittamiisi tiedeartikkeleihin tulee, olen lukenut niitä kymmeniä, enkä ole löytänyt ainuttakaan, jota sinä et olisi tulkinnut väärin joko ymmärtämättömyyttäsi tai tahallaan.

      Voisin hakea samaisesta lehdestä toisenkin genomia käsittelevän artikkelin, joka koskee älykkyyttä. Sinnä proffa kertoi, että genomi asettaa rajat ja ympäristö määrittää sen, saavutetaanko rajoja vai ei. Eli juuri se, mitä olen aina täällä väittänyt. Genomi ei yksiselitteisesti määritä fenotyyppiä kuin harvoin, mutta geenit asettavat rajat, joita mikään epigenetiikka ei kykene muuttamaan.

      • Kerro agnoskepo, mikä on promoottori ja miten se vaikuttaa DNA:n lukemiseen transkriptioon yhdessä DNA:han sitoutuvien transkriptiotekijöiden kanssa. Onko tämä asia sinulle liian monimutkainen?


      • Määrittele yksittäinen geeni. Nykytiede ei tunne enää sellaista termiä kuin yksittäinen geeni. Olisiko kyseessä yksittäinen genomin pätkä nukleosomeineen ja histoneineen?


      • //Genomi ei yksiselitteisesti määritä fenotyyppiä kuin harvoin, mutta geenit asettavat rajat, joita mikään epigenetiikka ei kykene muuttamaan.//

        Aika pian unohdit Noblenkin käyttämän esimerkin kultakalan ja karpin risteytyksestä, jossa poikasilla oli karpin DNA, mutta niillä oli kultakalan luustorakenne. DNA ei aseta rajoja, eikä se kontrolloi yhtään mitään. Milloin opit? Vai trollaatko taas? Vai oletko vaan yksinkertainen ihminen? Alkaa turhauttaa sinun jääräpäisyytesi.



      • RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        Kerro agnoskepo, mikä on promoottori ja miten se vaikuttaa DNA:n lukemiseen transkriptioon yhdessä DNA:han sitoutuvien transkriptiotekijöiden kanssa. Onko tämä asia sinulle liian monimutkainen?

        Lyhyesti:
        Transkriptiossa DNA-juosteelle valmistetaan komplementaarinen RNA-molekyyli. Promoottorit ohjaavat RNA-polymeraasissa RNA:n sitoutumista. DNA polymeraasissa vastaavaan prosessiin käytetään ns. alukkeita.

        Toki geenitekniikka vaatii ohjausta. Se ei mitenkään poista sitä tosiasiaa, että genomin pätkiä voidaan siirtää yli lajirajojen ja ne toteuttavat samoja funktioita eri lajeilla.

        Geeni on pätkä nukleiinihappoketjuun tallentunutta informaatiota, ja ainakin vielä biologit puhuvat yksittäisistä geeneistä.
        Esimerkiksi mutatio FOXP2 geenissä aiheuttaa sen, että puheen muodostaminen on vaikeaa. Eero Mäntyrannalla taas geenimuunnos EPOR 6002 G --> A, sai aikaan poikkeuksellisen korkeat veriarvot. Mäntyrannan suvusta löytyi tutkittaessa 29 henkilöä, jolla oli samasta syyta kohonneet veriarvot. Selvästi hyödyllinen mutaatio ainakin kilpahiihtäjälle.


      • RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        https://www.nature.com/articles/s41434-018-0053-4?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed: gt/rss/current (Gene Therapy - Issue)

        Siirtogeeneissä yksi haaste näyttä olevan juuri epigeneettisten säätelytekijöiden vaikutus transkriptioon. Ja kuten ounastelin, siirtogeeneissä on histonit ja niiden markkerit mukana.

        "Ja kuten ounastelin, siirtogeeneissä on histonit ja niiden markkerit mukana. "

        Entä sitten. Lajirajat ja dominirajat ylittyivät ja funktio säilyi. Sitähän sinä olet pitänyt mahdottomana.


      • agnoskepo kirjoitti:

        "Ja kuten ounastelin, siirtogeeneissä on histonit ja niiden markkerit mukana. "

        Entä sitten. Lajirajat ja dominirajat ylittyivät ja funktio säilyi. Sitähän sinä olet pitänyt mahdottomana.

        Ja sitten kun jäät kiinni totaalisesta osaamattomuudesta ja epätieteellisistä väitteistä, alkaa valehtelu. Olen sanonut, ettei DNA sanele ominaisuuksia eikä se kontrolloi tai säätele yhtään mitään. DNA ei yksinään koodaa yhtään mitään. Epigeneettiset tekijät ja mekanismit kontrolloivat DNA:n lukemista.

        Koska kaikissa eliöissä on saman suunnittelijan rakentamia mekanismeja, on loogista, että informaatiokomponentteja voidaan siirtää eliöstä toiseen. Mutta voit tunkea genomiisi miten paljon DNA:ta haluat, mutta se ei tee mitään, jos sen lukemista ei epigeneettisesti säädellä. Milloin opit?

        Sinä ja Tiede-lehtesi jäitte jo kiinni valheesta. Onko sinussa miestä myöntämään se?


      • agnoskepo kirjoitti:

        Lyhyesti:
        Transkriptiossa DNA-juosteelle valmistetaan komplementaarinen RNA-molekyyli. Promoottorit ohjaavat RNA-polymeraasissa RNA:n sitoutumista. DNA polymeraasissa vastaavaan prosessiin käytetään ns. alukkeita.

        Toki geenitekniikka vaatii ohjausta. Se ei mitenkään poista sitä tosiasiaa, että genomin pätkiä voidaan siirtää yli lajirajojen ja ne toteuttavat samoja funktioita eri lajeilla.

        Geeni on pätkä nukleiinihappoketjuun tallentunutta informaatiota, ja ainakin vielä biologit puhuvat yksittäisistä geeneistä.
        Esimerkiksi mutatio FOXP2 geenissä aiheuttaa sen, että puheen muodostaminen on vaikeaa. Eero Mäntyrannalla taas geenimuunnos EPOR 6002 G --> A, sai aikaan poikkeuksellisen korkeat veriarvot. Mäntyrannan suvusta löytyi tutkittaessa 29 henkilöä, jolla oli samasta syyta kohonneet veriarvot. Selvästi hyödyllinen mutaatio ainakin kilpahiihtäjälle.

        Höpöhöpö. EPOR-jaksoa solut käyttävät erytropoetiini-reseptorin rakentamiseksi. Kyseinen jakso tulee ilmentää metylaatioprofiileilla. Näiden profiilien vaihtelut aiheuttavat geneettisiä virheitä erityisesti kun metyloitunut sytosiini vaihtuu tymiiniksi. Replikoitumisen jälkeen sytosiinin aiempi emäspari guaniini vaihtuu adeniiniksi. EPOR-jakso käy myös läpi vaihtoehtoisen silmukointimekanismin, jolloin ko. virhe eliminoituu siitä pois. Viimeistään mRNA-editointivaiheessa virhe korjataan pois.

        Näytä tutkimus koskien Mäntyrantaa, jossa oli otettu huomioon metylaatioprofiilit, CpG-sisältö, vaihtoehtoinen silmukointi, koodaamattomat RNA-molekyylit ja histonien epigeneettiset markkerit. Vai menitkö jälleen sokeana luottamaan tutkimukseen, jossa on huomattu yksi geenimutaatio ja vedetty johtopäätelmät sen perusteella? No sinulta tuollaista voisi kyllä odottaa, vaikutat sen verran yksinkertaiselta.

        Hakusanat:

        EPOR splicing
        EPOR gene expression
        EPOR epigenetic regulation


      • Eitsiisus
        RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        Höpöhöpö. EPOR-jaksoa solut käyttävät erytropoetiini-reseptorin rakentamiseksi. Kyseinen jakso tulee ilmentää metylaatioprofiileilla. Näiden profiilien vaihtelut aiheuttavat geneettisiä virheitä erityisesti kun metyloitunut sytosiini vaihtuu tymiiniksi. Replikoitumisen jälkeen sytosiinin aiempi emäspari guaniini vaihtuu adeniiniksi. EPOR-jakso käy myös läpi vaihtoehtoisen silmukointimekanismin, jolloin ko. virhe eliminoituu siitä pois. Viimeistään mRNA-editointivaiheessa virhe korjataan pois.

        Näytä tutkimus koskien Mäntyrantaa, jossa oli otettu huomioon metylaatioprofiilit, CpG-sisältö, vaihtoehtoinen silmukointi, koodaamattomat RNA-molekyylit ja histonien epigeneettiset markkerit. Vai menitkö jälleen sokeana luottamaan tutkimukseen, jossa on huomattu yksi geenimutaatio ja vedetty johtopäätelmät sen perusteella? No sinulta tuollaista voisi kyllä odottaa, vaikutat sen verran yksinkertaiselta.

        Hakusanat:

        EPOR splicing
        EPOR gene expression
        EPOR epigenetic regulation

        Lapsena halusit Jeesuksen kaltaiseksi. Opettajaa sinusta ei koskaan tullut.

        Olet potilas.


    • AivotNarikassaSaarnaaHän

      " Tosin tästäkin olen kirjoittanut teille jo usean vuoden ajan, mutta agnoskepo sarvikuonon lailla yrittää pitää kiinni 1980-luvun geenikeskeisistä opeistaan. Milloin aiot oppia? Teet itsestäsi nimittäin naurunalaisen osaamattomuudellasi. "

      Kertoo henkilö, joka itse uskoo kaksituhatta vuotta sitten kerrottujen uskonnollisten tarinoiden olevan totuus, joka on faktuaalisuudessaan yli luonnontieteiden.
      Maailmankaikkeuden 6000 vuotta vanha ikä ja koko maapallon peittänyt Nooan tulva ovat satuja, joiden totena pitäminen karistaa viimeisenkin uskottavuuden sinulta ja muulta YEC porukalta.

      Milloin aiot asettaa tieteelliset todisteet uskonnollisten kertomusten edelle? Teet sekä itsesi että uskonlahkosi naurunalaiseksi tällä palstalla päivästä toiseen julistamalla taikauskoista luomisoppiasi baramineineen ja Nooan tulvassa syntyneine fossiileineen.

    • Luucifer

      No nyt on Tomilla psykoosit tulilla.
      Miksi et vastaisi sinulle esitettyihin kysymyksiin, ennen kuin teet uuden aloituksen?
      Tuleeko liian vaikeita kysymyksiä?
      Mitä massapostaamisesi kertoo sinusta?

      • Minä itse päätän, mihin kysymyksiin vastaan. Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kysymyksiin. Mutta en vastaa esim. nimimerkeille kekek-kekek ja munuaistutkija, koska heidän tarkoituksensa tällä palstalla on ainoastaan trollata ja kiusata. Ja niinpä se näyttää olevan sinunkin tarkoituksesi.

        Tehtäväni on oikoa virheellisiä käsityksiänne ja väitteitänne biologisista mekanismeista. Perustelen opetukseni käyttäen tuoreimpia tieteellisiä tutkimuksia. En siis kiellä tiedettä, vaan hyödynnän sitä argumenteissani. Haasteena on löytää relevantti tieto, koska biologian tutkimuksesta n. 80% on huuhaata. Siksi käytän paljon lääketieteen tutkimuksia.


      • RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        Minä itse päätän, mihin kysymyksiin vastaan. Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kysymyksiin. Mutta en vastaa esim. nimimerkeille kekek-kekek ja munuaistutkija, koska heidän tarkoituksensa tällä palstalla on ainoastaan trollata ja kiusata. Ja niinpä se näyttää olevan sinunkin tarkoituksesi.

        Tehtäväni on oikoa virheellisiä käsityksiänne ja väitteitänne biologisista mekanismeista. Perustelen opetukseni käyttäen tuoreimpia tieteellisiä tutkimuksia. En siis kiellä tiedettä, vaan hyödynnän sitä argumenteissani. Haasteena on löytää relevantti tieto, koska biologian tutkimuksesta n. 80% on huuhaata. Siksi käytän paljon lääketieteen tutkimuksia.

        "Perustelen opetukseni käyttäen tuoreimpia tieteellisiä tutkimuksia. En siis kiellä tiedettä, vaan hyödynnän sitä argumenteissani. "

        Laitahan se tutkimus, joka väittää, ettei gonomi vaikuta fenotyyppiin, tai ettei evoluutio voi rikkoa lajirajoja.

        Sitten voisit laittaa tieteellisen tutkimuksen, jossa eläiökunta todetaan 6000 vuotta vanhaksi.
        Geologiaa käsittelevässä tiedejulkaisussa vertaisarvioitu tutkimus Nooan tulvan todisteista olisi myös kiinnostava lukea.
        Olen kysellyt sinulta myös tutkimusta siitä, mistä kambrin lajista esimerkiksi norsut ovat varioituneet.
        Baraminien taksonomiastakaan ei ole löytynyt tieteellistä paperia.

        Kirjoittelet uskonnollisia satuja välillä tieteen kaapuun puettuna. Miten viitsit aikuinen mies. Et sinä tältä palstalta opetuslapsia tule saamaan. Liikaa mokailuja ja uskonnollista paatosta.


      • RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        Minä itse päätän, mihin kysymyksiin vastaan. Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kysymyksiin. Mutta en vastaa esim. nimimerkeille kekek-kekek ja munuaistutkija, koska heidän tarkoituksensa tällä palstalla on ainoastaan trollata ja kiusata. Ja niinpä se näyttää olevan sinunkin tarkoituksesi.

        Tehtäväni on oikoa virheellisiä käsityksiänne ja väitteitänne biologisista mekanismeista. Perustelen opetukseni käyttäen tuoreimpia tieteellisiä tutkimuksia. En siis kiellä tiedettä, vaan hyödynnän sitä argumenteissani. Haasteena on löytää relevantti tieto, koska biologian tutkimuksesta n. 80% on huuhaata. Siksi käytän paljon lääketieteen tutkimuksia.

        Edelleenkin kaipaan tietoa A&E populaation mahdollisesta geneettisestä monimuotoisuudesta verrattuna vastaavaan vaikkapa vapaavalintaisessa modernissa ihmispopulaatiossa.

        Melkoinen ansarikasvi olet ihmiseksi, uskovaisille kyllä hyvin tyypillistä. Aina ovat vaatimassa itselleen erityiskohtelua, muuten pahoittuupi mieli.


      • agnoskepo kirjoitti:

        "Perustelen opetukseni käyttäen tuoreimpia tieteellisiä tutkimuksia. En siis kiellä tiedettä, vaan hyödynnän sitä argumenteissani. "

        Laitahan se tutkimus, joka väittää, ettei gonomi vaikuta fenotyyppiin, tai ettei evoluutio voi rikkoa lajirajoja.

        Sitten voisit laittaa tieteellisen tutkimuksen, jossa eläiökunta todetaan 6000 vuotta vanhaksi.
        Geologiaa käsittelevässä tiedejulkaisussa vertaisarvioitu tutkimus Nooan tulvan todisteista olisi myös kiinnostava lukea.
        Olen kysellyt sinulta myös tutkimusta siitä, mistä kambrin lajista esimerkiksi norsut ovat varioituneet.
        Baraminien taksonomiastakaan ei ole löytynyt tieteellistä paperia.

        Kirjoittelet uskonnollisia satuja välillä tieteen kaapuun puettuna. Miten viitsit aikuinen mies. Et sinä tältä palstalta opetuslapsia tule saamaan. Liikaa mokailuja ja uskonnollista paatosta.

        https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2015.00693/full

        Ns. siirtogeenisissä eliöissä on kyse kokonaisten genomin pätkien siirrosta, jolloin mukana tulee säätelyelementit, kuten histonien markkerit. Näin olin arvellutkin. Mutta tulipa tämäkin selvitettyä kaiken pseudotieteilysi jälkeen. Milloin opit?


      • Luucifer
        RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2015.00693/full

        Ns. siirtogeenisissä eliöissä on kyse kokonaisten genomin pätkien siirrosta, jolloin mukana tulee säätelyelementit, kuten histonien markkerit. Näin olin arvellutkin. Mutta tulipa tämäkin selvitettyä kaiken pseudotieteilysi jälkeen. Milloin opit?

        Tuulelilullaa.
        Vääristelet muiden tutkimuksia ja valehtelet kirkkain silmin. Mary Schweitzer on kieltänyt kaltaisiasi vuosikaudet vääristelemästä hänen työn tuloksiaan, mutta sinä sen kuin jatkat, kutsuen sitä "tieteen hyödyntämikseksi argumenteissasi".

        Häpeätkö toimintaasi, oletko niin röyhkeä ettet osaa hävetä, vai etkö tiedä toimivasi epärehellisesti?


    • Ewokki

      ROT harrastaa savuverhon tekemistä pitkällä mutu sepostuksellaan, joka saattaa maallikolle vaikuttaa pätevältä hienojen sanojen pyörittelyltä.

      ROT ehdotatko, ettei siirretyllä DNA:lla ollut lainkaan vaikutusta vaan albumiinin koodaus oli jo valmiiksi sienen DNA:ssa ja kanalta siirretyt DNA:n ilmenemiseen vaikuttavat molekyylit saivat aikaan muutoksen?

      Vai tarkoitatko, että jokin epigeneettinen mekanismi siirtyi kanalta sieneen, jonka jälkeen siitä tuli kanalta sienelle siirretty ominaisuus ilman, että DNA:lla on merkitystä?

      Kummassakin tapauksessa on varsin outoa väittää, etteivät tutkijat tiedä, mitä he tekevät ja että piirre olisi muka saatu siirrettyä myös ilman DNA:n siirtoa. Tuo on kuin väittäisi, ettei kuumailmapallo tarvitse lentämiseen kuumailmapolttimoa vaan lentokyky johtuu jostain muista polttimen asennuksen yhteydessä tehdystä toimenpiteestä. Helppohan tuollaisia väitteitä on heitelle, mutta ei taida upota asiaan perehtyneille.

      • On se vaikea ymmärtää. Minulta loppuu kohta rautalanka.

        Solu KÄYTTÄÄ DNA:ta proteiinien valmistukseen. Joskus proteiinin lukemiseen käytettävä DNA-jakso löytyy yhdestä selkeästä paikasta genomia, useimmiten jaksot ovat kuitenkin eri puolilla genomia, jopa eri kromosomeissa. Solu siis valitsee käytettävän jakson. Tähän valitsemiseen se käyttää opastusinformaatiota, mitä se saa promoottorialueista (metyloituneet CpG-rikkaat alueet) sekä transkriptiotekijöistä, jotka sitoutuvat luettaviin DNA-jaksoihin.

        Proteiinituotantoa ohjaavat ja säätelevät epigeneettiset tekijät. Epigeneettisten informaatiorakenteiden modifiointi aiheuttaa genomiin hienovaraisia kumuloituvia virheitä. Genomi rappeutuu. Evoluutiota ei tapahdu.


      • Ewokki
        RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        On se vaikea ymmärtää. Minulta loppuu kohta rautalanka.

        Solu KÄYTTÄÄ DNA:ta proteiinien valmistukseen. Joskus proteiinin lukemiseen käytettävä DNA-jakso löytyy yhdestä selkeästä paikasta genomia, useimmiten jaksot ovat kuitenkin eri puolilla genomia, jopa eri kromosomeissa. Solu siis valitsee käytettävän jakson. Tähän valitsemiseen se käyttää opastusinformaatiota, mitä se saa promoottorialueista (metyloituneet CpG-rikkaat alueet) sekä transkriptiotekijöistä, jotka sitoutuvat luettaviin DNA-jaksoihin.

        Proteiinituotantoa ohjaavat ja säätelevät epigeneettiset tekijät. Epigeneettisten informaatiorakenteiden modifiointi aiheuttaa genomiin hienovaraisia kumuloituvia virheitä. Genomi rappeutuu. Evoluutiota ei tapahdu.

        Et vastanut, miten sieni sai kanalta kyvyn albumiinin koodaukseen.

        Latelet itsestäänselvyyksiä. Solu käyttää DNA:ta proteiinien valmistukseen ja silloin, kun kyseinen DNA muuttuu ja tästä aiheutuu periytyvä muutos kyse ei ole enää epigeneettisestä periytymisesta, vaikka samat proteiinien tuotantoa ohjaavat menetelmät (joiden muutoksista epigeneettinen periytyminen johtuu) osallistuvatkin proteiinien tuotantoon.


      • Ewokki kirjoitti:

        Et vastanut, miten sieni sai kanalta kyvyn albumiinin koodaukseen.

        Latelet itsestäänselvyyksiä. Solu käyttää DNA:ta proteiinien valmistukseen ja silloin, kun kyseinen DNA muuttuu ja tästä aiheutuu periytyvä muutos kyse ei ole enää epigeneettisestä periytymisesta, vaikka samat proteiinien tuotantoa ohjaavat menetelmät (joiden muutoksista epigeneettinen periytyminen johtuu) osallistuvatkin proteiinien tuotantoon.

        Sieni sai kanalta kyvyn albumiinin valmistukseen, koska ihminen siirsi kaikki albumiinin tuotantoon tarvittavat elementit sieneen. Oliko vaikeaa?


      • Ewokki
        RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        Sieni sai kanalta kyvyn albumiinin valmistukseen, koska ihminen siirsi kaikki albumiinin tuotantoon tarvittavat elementit sieneen. Oliko vaikeaa?

        Juuri noin. Useimmille täysin selvä asia: siirretyn DNA:n mukana siirtyi myös sen tuomat ominaisuudet.


      • RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        On se vaikea ymmärtää. Minulta loppuu kohta rautalanka.

        Solu KÄYTTÄÄ DNA:ta proteiinien valmistukseen. Joskus proteiinin lukemiseen käytettävä DNA-jakso löytyy yhdestä selkeästä paikasta genomia, useimmiten jaksot ovat kuitenkin eri puolilla genomia, jopa eri kromosomeissa. Solu siis valitsee käytettävän jakson. Tähän valitsemiseen se käyttää opastusinformaatiota, mitä se saa promoottorialueista (metyloituneet CpG-rikkaat alueet) sekä transkriptiotekijöistä, jotka sitoutuvat luettaviin DNA-jaksoihin.

        Proteiinituotantoa ohjaavat ja säätelevät epigeneettiset tekijät. Epigeneettisten informaatiorakenteiden modifiointi aiheuttaa genomiin hienovaraisia kumuloituvia virheitä. Genomi rappeutuu. Evoluutiota ei tapahdu.

        "Solu KÄYTTÄÄ DNA:ta proteiinien valmistuksee"

        Kas, RoT myöntää kuin myöntääkin että DNA vaikuttaa proteiinien valmistuksen.

        Se oli sitten siinä, Tomi. Olet jallittanut itsesi sellaiseen umpikujaan ettei sieltä enää rimpuile liukkainkaan kreationisti karkuun. Tuon lauseen avulla sinut voi jatkossa liiskata kuin minkä tahansa pikkuinisijän.


      • Ewokki kirjoitti:

        Juuri noin. Useimmille täysin selvä asia: siirretyn DNA:n mukana siirtyi myös sen tuomat ominaisuudet.

        Väärin. Siirretyn genomin alueen mukana siirtyivät DNA ja histonit markkereineen. DNA:n lukemista kontrolloivat tekijät jouduttiin ohjelmoimaan käsin.


    • Looooooogisesti

      Millä ihmeellä evoluutuneiden kanssa voi keskustella. Jos käyttää tieteeellisiä termejä niin syytetään viisaaksi heittäytymisestä. Jos käyttää arkisemmin ymmärrettäviä termejä niin hirveä luettelo tieteellisiä termejä joita ei muka ymmärrä. Mikä ihme evoluutuneilla on etteivät sitten käsittele sanoman sisältöä lainkaan vaan poikkeuksetta isketään kiinni johonkin sivuseikkaan ja puhutaan kaikesta muusta.

      Toisaalta voisi ollakin tehokkaampaa että RaamattuOnTotuus käyttäisikin arkisempaa ja havainnollistavampaa ilmaisua täällä, mutta kuten sanoin.. ette te sitäkään hyväksyisi. Täällä ei montaa tieteistä perillä olevaa ihmistä ole. Minä pyrin käyttämään arkisia ilmaisuja mutta niidenkin kanssa usea heittää voltin ja alkaa mylviminen.

      En tiedä onko täällä kovinkaan tehokasta käyttää akateemista kieltä. On olemassa enkvisti joka asuu ihan omassa termikuplassaan ja hänelle kyllä kupla hurraa juuri sen takia ettei ymmärrä mitä se sanoo puhumattakaan siitä onko sanomassa mitään pohjaa.

      Esimerkki: ääretön/3 5 1 6-4- 2 3 7-3 ja kun kuulijat voivat hahmottaa nuo kokonaisluvut alkaa hurraaminen vaikka ääretön tekee koko lausekkeesta mahdottoman.

      Keisarin vaatetus.. Pitää hurrata koska muutkin hurraavat. ja ellet hurraa niin tyhmähän sellainen on. Kertomuksessa sentään ne räätälit jäivät kiinni mutta evoluutiokuninkaanhovissa räätälit porskuttaa.

      • "On olemassa enkvisti joka asuu ihan omassa termikuplassaan ja hänelle kyllä kupla hurraa juuri sen takia ettei ymmärrä mitä se sanoo puhumattakaan siitä onko sanomassa mitään pohjaa."

        Jos Kari Enqvistiä tarkoitit, niin minä ymmärrän hänen käyttämänsä terminologian varsin hyvin, vaikka en osaakaan kirjoittaa Hamiltonia alkeellisellekaan alkeishiukkastapahtumalle. Enqvist sattuu olemaan selväsanaisimpia luonnoitsijoita tieteen popularisoijista. Hänet on palkittu sekä tiedefinlandialla että valtio tiedonjulkistamispalkinnolla useiden muiden palkitsemisten ohella. Jos sinä et ymmärrä hänen yleisöluennoissaan käyttämää terminologiaa, se kertoo lähinnä sinun tietotasosi puutteista.


      • >>Toisaalta voisi ollakin tehokkaampaa että RaamattuOnTotuus käyttäisikin arkisempaa ja havainnollistavampaa ilmaisua täällä, mutta kuten sanoin.. ette te sitäkään hyväksyisi. <<

        Kyllä hän usein käyttääkin.

        Esim. esittäessään johtopäätöksiään.

        Niillä ei kylläkään ole mitään tekemistä niiden tutkimusten kanssa, joita hän siteeraa, todistetusti ja usein tahallaan vääristellen.

        Hänen suosituimmat johtopäätöksensä "evoluutiota ei tapahdu" ja "evoluutiolla ei ole mekanismia" ovat sellaisia, joita YHDESTÄKÄÄN hänen linkittämästään ja siteeraamastaan ja tulkitsemastaan tutkimusta ei voi vetää.


      • Luucifer

        Mistähän tämä Enqvistin haukkuminen juontaa?
        Ottaako kupoliin, kun asiantuntijat kertovat faktoja, jotka eivät käy yksiin taikauskoisen maailmankuvasi kanssa?


      • Luucifer kirjoitti:

        Mistähän tämä Enqvistin haukkuminen juontaa?
        Ottaako kupoliin, kun asiantuntijat kertovat faktoja, jotka eivät käy yksiin taikauskoisen maailmankuvasi kanssa?

        Enqvist, Valtaoja ja nyt myös Räsänen ovat näiden hampaissa, koska he ovat popularisoineet tiedettä ja heidät tieteestä muuten mitään tietämätön tuntee nimeltä. Jos Syksy Räsäsen tilalle laittaisi Sami Räsäsen ati Jussi Tuovisen, niin nimi tuskin sanoisi näille "tiedekriitikoille" mitään.


      • Loogi. Sut on nähty. Mikä on (hyvä) antisi palstalle ?


    • Jos genomissä ei ole mitään ominaisuuksia, mistä esim lahjakkuus on peräisin, eli mistä epigenetiikka pistää sen päälle, tyhjästä?
      Esim musikaalinen lahjakkuus ja 'älykkyys kulkee useasti suvuissa.

      • Eipäs lähdetä vääristelemään. Olen sanonut, että DNA ei sanele ominaisuuksia. Tiedätkö, mikä on genomi?

        Kun lähdet purkamaan kromosomia auki, havaitset että DNA on pakattu uskomattoman tehokkaalla tavalla histonien, eli pakkaajaproteiinien avulla. DNA kiertyy histonikompleksien ympäri ja näitä komplekseja pakataan vieritysten ja peräkkäin. Jokaisessa histonissa on neljä lohkoa, H1, H2, H3 ja H4. Jokaiseen lohkoon kiinnittyy ns. histonihäntä, johon ns. epigeneettiset markkerit asettuvat. Markkereita on useita erityyppisiä, kuten metylaatio, asetylaatio, fosforylaatio, ubikinaatio, sumoylaatio, ribosylaatio jne. Nämä markkerit säätelevät sitä, miten solu lukee DNA:ta transkriptioon. Lisäksi niillä on erittäin suuri merkitys ns. posttranskriptionaalisessa modifioinnissa ennen varsinaista proteiinin käännösprosessia. Histonien markkerien paikalleenasettamisesta vastaavat pääsääntöisesti lncRNA- ja microRNA-molekyylit. Ominaisuudet ovat tallennettuna histonien epigeneettisiin markkereihin ja DNA:n metylaatioprofiileihin, ei DNA-sekvenssiin. Paikalleenasetus tapahtuu lisääntymisen fysiologiassa koodaamattomien RNA-molekyylien toimesta, joita välitetään mm. eksosomien mukana.


    • Parempaa.tomaattia

      RoT:n DNA-uskomuksilla voi kiltisti sanottuna pyyhkiä vaikka pöytää.

      Tässä mielenkiintoinen artikkeli Hesarista:

      https://www.hs.fi/tiede/art-2000005860617.html

      Tutkijat tekivät tomaatin villimuodosta (kitkerä sormenpään kokoinen marja) mehukkaan ja jalostettua tomaattia maukkaamman tomaattilajikkeen "geenisaksi" menetelmällä:

      "Tutkijat muokkasivat villitomaatin perimää vain kuudesta kohdasta, ja saivat aikaan lajikkeen, joka on kuin tavallinen tomaatti, mutta maukkaampi ja ravinteikkaampi.

      Siinä on tomaatin terveellistä väriainetta lykopeenia viisi kertaa enemmän kuin tavallisessa viljelytomaatissa. Alkuperäisessä villitomaatissa sitä on kaksinverroin enemmän kuin vanhanaikaisen jalostuspolun kulkeneessa perustomaatissa."

      Vain geenejä muokattiin ja kitkerä pikkumarja muuttui mehukkaaksi ja maukkaaksi tomaatiksi, koska geenit määräävät millainen tomaatista tulee.

      PS. On surullista, että GMO-hysterian takia tätä tomaattia, joka on paljon lähempänä tomaatin kantamuotoa kuin perinteisesti jalostettu tomaatti (ja siis enemmän "luomu") tuskin tulee koskaan viljelyyn ja kauppoihin ainakaan Euroopassa.

      • RaamattuOnTotuus

        "”Kun pystymme matkimaan tapaa, jolla tärkeimmät ruokakasvit kuten riisi ja maissi otettiin hyötykäyttöön, voimme lähteä valjastamaan ravinnoksi sellaisia kasveja, joita ei koskaan ole domestikoitu”, Gao sanoo."

        Jalostus on aiheuttanut nopeaa geneettistä rappeutumista, joten tiedemiesten on etsittävä luonnosta alkuperäisiä, vähemmän varioituneita lajeja, koska niissä on vielä muuntelupotentiaali tallella. Mutta vakavasti otettava kasvien jalostus keskittyy kylläkin epigeneettisiin muokkauksiin, koska ne kuormittavat DNA:ta vähemmän kuin geenien leikkaaminen ja perinteinen keinotekoinen ominaisuuksien valinta, joka aiheuttaa nopeaa geneettistä rappeutumista.


      • Kirjoitin hesarin artikkeliin kommenttini:

        "Kaikki ryhmän valitsemat geenimuodot esiintyvät luonnossakin, mutta ilman geenitekniikkaa niitä on hidasta jalostaa esille."

        Alkuperäisissä luonnosta löytyvissä lajeissa on siis valmiina tuo muuntelupotentiaali näille jalostetuille versioille. Geenien leikkaaminen poistaa genomin epigeneettisiä säätelyalueita, jotka vaimentavat tiettyjen DNA-jaksojen lukemista transkriptioon. Menetelmä aiheuttaa geneettisen informaation häviämistä ja näin ollen siis rappeuttaa genomia.

        Saa nähdä uskaltaako Hesarin toimitus julkaista kommenttini, joka paljastaa totuuden.


      • Ewokki
        RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        "”Kun pystymme matkimaan tapaa, jolla tärkeimmät ruokakasvit kuten riisi ja maissi otettiin hyötykäyttöön, voimme lähteä valjastamaan ravinnoksi sellaisia kasveja, joita ei koskaan ole domestikoitu”, Gao sanoo."

        Jalostus on aiheuttanut nopeaa geneettistä rappeutumista, joten tiedemiesten on etsittävä luonnosta alkuperäisiä, vähemmän varioituneita lajeja, koska niissä on vielä muuntelupotentiaali tallella. Mutta vakavasti otettava kasvien jalostus keskittyy kylläkin epigeneettisiin muokkauksiin, koska ne kuormittavat DNA:ta vähemmän kuin geenien leikkaaminen ja perinteinen keinotekoinen ominaisuuksien valinta, joka aiheuttaa nopeaa geneettistä rappeutumista.

        Kun tomaatin DNA:ta muokattiin ja saatiin mehukas lajike, niin kyse ei ole epigenetiikasta. mitä olet työntämässä joka paikkaan.


      • Prempaa.tomaattia
        RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        "”Kun pystymme matkimaan tapaa, jolla tärkeimmät ruokakasvit kuten riisi ja maissi otettiin hyötykäyttöön, voimme lähteä valjastamaan ravinnoksi sellaisia kasveja, joita ei koskaan ole domestikoitu”, Gao sanoo."

        Jalostus on aiheuttanut nopeaa geneettistä rappeutumista, joten tiedemiesten on etsittävä luonnosta alkuperäisiä, vähemmän varioituneita lajeja, koska niissä on vielä muuntelupotentiaali tallella. Mutta vakavasti otettava kasvien jalostus keskittyy kylläkin epigeneettisiin muokkauksiin, koska ne kuormittavat DNA:ta vähemmän kuin geenien leikkaaminen ja perinteinen keinotekoinen ominaisuuksien valinta, joka aiheuttaa nopeaa geneettistä rappeutumista.

        Totta kai jalostettujen kantojen geenipooli kapenee koska siihen pyritäänkin. Halutaan, että maataloustuotteet ovat tasalaatuisia maultaan, väriltään ja kooltaan sekä kypsyvät yhtä aikaa yms. Kun kasvipopulaation ilmiasu halutaan "vakioida", niin väkisin vakioidaan myös geenipooli, koska GEENIT MÄÄRÄÄVÄT VILJELYKASVINKIN OMINAISUUDET.

        Sinun epigenetiikkauskonnon mukaanhan riittäisi että jalostaja rukoilisi epigenetiikkaa ja kaikista tulisi epigenetiikkamagian ansiosta samanlaisia vaikka geenit olisivat erilaisia.

        Kun kasveja jalostetaan perinteisillä menetelmillä geeniperimä kapenee paljon enemmän kuin olisi tarpeellista. Jalostus on yksisilmäistä ja siinä kiinnitetään huomio vain muutamaan ominaisuuteen. Viljelty lajike kulkee ikään kuin jatkuvasti geneettisten pullonkaulojen läpi. Siksi gmo olisikin paljon parempi tapa luoda jopa uudelleen perinteiset viljelykasvit jolloin niihin saataisiin ne GENEETTISEN OMINAISUUDET jotka halutaan hävittämättä vahingossa mitään evoluution niihin vuosimiljoonien aikana "jalostamaa".

        Väitteesi siitä, että KAIKKI jalostetun tomaatin geenimuodot esiintyisivät villitomaatista on tietenkin valehtelua, joka sinulta käy kuin luomisen työ (!!!). Tämän tomaattijutun avainhan oli siinä, että kun villitomaattin perimään geenimanipuloitiin kuusi muutosta, jotka ovat jalostetuissa tomaateissa ja näin villitomaatista saatiin syömäkelpoinen. Villitomaatti ilman näitä muutoksia pysyy tietenkin villitomaattina.


      • RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        Kirjoitin hesarin artikkeliin kommenttini:

        "Kaikki ryhmän valitsemat geenimuodot esiintyvät luonnossakin, mutta ilman geenitekniikkaa niitä on hidasta jalostaa esille."

        Alkuperäisissä luonnosta löytyvissä lajeissa on siis valmiina tuo muuntelupotentiaali näille jalostetuille versioille. Geenien leikkaaminen poistaa genomin epigeneettisiä säätelyalueita, jotka vaimentavat tiettyjen DNA-jaksojen lukemista transkriptioon. Menetelmä aiheuttaa geneettisen informaation häviämistä ja näin ollen siis rappeuttaa genomia.

        Saa nähdä uskaltaako Hesarin toimitus julkaista kommenttini, joka paljastaa totuuden.

        Uskotko itse tähän paapatukseesi?

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Geenimuunneltu_organismi


    • Yhdellä haulla (olisiko ollut epigenetics personality traits) ensimmäisestä artikkelista löytyi maininta geeneistä jotka ovat yhteydessä matemaattiseen lahjakkuuteen - KIAA0319, ROBO1, DYX1C1, DCDC2. Rockbändit voisivat ottaa nimiä geeneistä; nuohan on vähän niin kuin ACDC....

      Vedätköhän sinä taas kerran mutkat vähän suoriksi että saat haluamasi johtopäätöksen...

      • Väitätkö siis, että DNA:n sekvenssimuutokset ovat syynä mm. matemaattiseen lahjakkuuteen?


      • iowataas

      • Käytä.aivojasi
        iowataas kirjoitti:

        Niinhän tuo sanoo...Toisen artikkelin mukaan NPTN-geeni vaikuttaa lahjakkuuteen ohjaamalla aivokuoren paksuuden kasvua.
        https://illvet.se/manniskan/hjarnan/intelligens/intelligens-beror-pa-dina-gener

        Tuskin mitään matemattisen lahjakkuuden "täsmägeeniä" on olemassa, mutta on geenejä joiden vaikutus ilmenee muunmuassa siten, että he ovat matemaattisesti keskimäärin lahjakkaampia.

        Kognitiiviset kyvyt ovat kuten fyysisetkin kyvyt: ne tarvitsevat harjoitusta. Onhan ihmisten edellytykset esimerkiksi kestävyysurheiluun perinnöllisesti erilaiset. Silti huonot geneettiset lähtökohdat omaava kuntoilija voi harjoittelemalla saavuttaa hyvä ajan puolimaratonilla, kun taas ylipainoinen, liikkumaton ja muutenkin epäterveet elämäntavat omaava geneettisesti paremmin kestävyysurheiluun sopiva yksilö ei pysty edes juoksemaan puolimaratonia.

        Siksi kreationistienkin kannattaisi ajatella. Huolimatta geneettisistä edellytyksistä ahkerasti ajattelemalla ja oppimalla voi hyödyntää koko sen potentiaalin täysimääräisesti, jonka genetiikka on kullekkin suonut.


      • hkjhkjhkjh
        RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        Väitätkö siis, että DNA:n sekvenssimuutokset ovat syynä mm. matemaattiseen lahjakkuuteen?

        Sellainen väite ei olisi mitenkään perusteeton. Toki kyse ei ole yksittäisestä geenistä, vaan tutkimuksen mukaan älylliseen tasoon vaikuttavia geenejä on kymmeniä.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anteeksi mies

      En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin
      Ikävä
      27
      3391
    2. Ripeyttä asiointiin

      Ottaa päähän yhden ja saman asiakkaan hitaus kassalla kun yhdellä kädellä nostelee ostoksia kärrystä ja välillä pitelee
      Hyrynsalmi
      28
      2141
    3. Palstan henkisesti sairaat ja lihavat

      Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals
      Ikävä
      114
      1670
    4. Mietin aina vain

      Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh
      Tunteet
      7
      1418
    5. Koska me nähdään

      Seuraavan kerran ja odotanko sitä?
      Ikävä
      76
      1359
    6. Kysyin kaikilta yhteisiltä tutuilta mielipidettä siitä, että kannattaako sinun kanssa alkaa!

      Päätös oli lähestulkoon yksimielinen. Minunkin vaisto antoi vaaranmerkkejä, mutta järkytyin mitä sinusta kuulin. Aluksi
      Tunteet
      138
      1236
    7. En tunne muita

      Kohtaan tätä samaa polttavaa halua vain sinua kohtaan. Ei vaan muut sytytä
      Ikävä
      64
      1056
    8. Olen vähän

      Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I
      Ikävä
      10
      974
    9. Ollaan kuin yö ja päivä

      Monessa asiassa… molemmat ollaan kuitenkin älykkäitä ja tiedämme, ettei kannata edetä tämän pidemmälle.
      Ikävä
      70
      931
    10. Oletko joskus lähestynyt jotakin

      väärällä identiteetillä? Miksi?
      Ikävä
      102
      912
    Aihe