https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/15239f1b-0004-466c-9ee7-9a7a9e02248a
Nyt puhuvat suivaantuneet hoitajat, jotka joutuvat syöttämään vanhuksia kesken unien - ”Mieti omalle kohdallesi sama kohtalo”
TIltalehti pyysi hoitajia kertomaan kokemuksiaan käytännöstä, jossa vanhukset herätetään jo aamuyöstä syömään ja pukeutumaan. Näin tehdään, jotta aamuvuorolaisten työtaakka olisi kevyempi.
Kaikkea pitäisi tehdä, ja mahdollisimman halvalla”, sanoo hoitotyön kilpailutukseen tympääntynyt hoitaja.
Iltalehden haastattelemat hoitoalan ammattilaiset kokevat, että tilanne johtuu etupäässä henkilöstövajeesta, kiristyneestä kilpailutuksesta ja huonosta esimiestyöstä.
– Viimeksi olin asian kanssa tekemisissä toissa yönä. Jouduin herättämään ensimmäisen hoidettavan aamupesulle neljän aikaan aamulla. Esimieheni ja aamuvuorolaiset olettavat minun tekevän niin.
Näin kertoo yli 10 vuotta hoitoalalla ollut nainen, joka työskentelee lähihoitajana pirkanmaalaisessa ryhmäkodissa.
Hän on uransa aikana työskennellyt niin isommissa kuin pienemmissäkin hoitolaitoksissa, ja törmännyt käytäntöön jokaisessa työpaikassaan. Hänen mukaansa käytäntö on varsin arkinen.
Nykyisessä työssään hän joutuu yövuorojen aikana tekemään ”aamutoimet” yhdestä kolmeen asukkaalle
– Tuntuu todella pahalta herättää asukkaita kesken yöunien. Esimerkiksi muistisairaista sanotaan usein, että eivät he tiedä onko yö vai päivä. Hyvänen aika! Juuri heidän kohdallaan olisi erittäin tärkeää tehdä selväksi, onko yö vai päivä. Jos aamupesut joutuu tekemään jo aamuyöstä, ei uni tule enää samalla tavalla, hän tuhahtaa.
Tulosmittari
Naisen aiemmassa työpaikassa se, monelleko asukkaalle yövuorolainen ehtii tehdä aamutoimet, tuntui olevan jonkinlainen tulosmittari.
– Yövuorossa joutui valmistelemaan jopa 7 asukasta aamua varten. Jos määrän alitti, muut tuntuivat ajattelevan, että mitä tuo on täällä yön aikana oikein tehnyt.
Naisen mukaan tilanne johtuu henkilöstön puutteesta ja kilpailutuksen luomasta kurimuksesta. Hoitotyö ei ole enää pelkkää hoitotyötä, vaan siihen sisältyy myös siivousta, pyykkäystä ja lukuisia muita kodinhoitotöitä, kun laitosapulaisia karsitaan.
– Hyviäkin työpaikkoja kilpailutetaan jatkuvasti. Kaikkea pitäisi tehdä, ja mahdollisimman halvalla. Vielä 2000-luvun alussa tällaista työkulttuuria ei ollut.
”Umpiunessa”
Suuren hoitoketjun palkkalistoilla ollut hoitaja kertoo Iltalehdelle hyvin samanlaisista kokemuksista.
– Yöhoitajana toimenkuvaani kuului noin 4-5 asukkaan aamutoimet, halusivat he nukkua tai eivät. Sapiskaa tuli, jos näin ei toiminut.
Aamutoimiin kuului puuron syöttö vuodepotilaille, aamupesut, parranajot ja lääkkeiden antaminen. Hoitajasta tuntui epäinhimilliseltä työntää lusikkaa nukuksissa olevan vuodepotilaan suuhun.
– Monella ei ollut ruokahalua siihen kellonlyömään. Olivat umpiunessa, hoitaja kertoo.
Hän ymmärtää, että aamutoimiin ryhdytään jos potilas itse herää aamuvarhaisella. Säästämisen näkökulmasta häneltä ei heru asialle ymmärrystä. Yövuoron niskaan kaadettujen aamutoimien perusteena oli, ettei alimiehitetty aamuvuoro ehdi tehdä kaikkea.
– Lisäksi yöhoitaja teki aamupuurot, pesi pyykit, hoiti asianmukaiset yökierrot ja vastasi yksin hieman alle 30 asukkaan hengestä. Ammattitaitoisesta työvoimasta oli pulaa. Moni ei suostunut ottamaan tällaista vastuuta. Kyse on myös hoitajan turvallisuudesta, nainen sanoo.
Kieltäytyjä
15 vuotta lähihoitajana työskennellyt nainen käy töissä yksityisessä hoivakodissa. Hänkään ei tahdo kertoa julkisuuteen omaa nimeään tai työnantajaansa. Iltalehden haastattelemat hoitajat kokevat, että työnantajan paljastaminen omilla kasvoilla voisi vaarantaa työsuhteen.
- Minulla ei oikeasti ole varaa menettää työpaikkaani, hoivakodissa työskentelevä nainen sanoo.
Hän kertoo vedonneensa hoitotyön etiikkaan, eikä painostuksesta huolimatta suostu tekemään vaadittuja aamutoimia asukkaille.
- Ammattiylpeyshän siinä on koetuksella. Tuntuu yksinkertaisesti väärältä räväyttää valot päälle ja repiä ihminen lämpimien peittojen alta pois kesken unien.
Hän kertoo keskustelleensa eri hoitopaikkojen käytännöistä useiden kollegoiden kanssa. Osassa työpaikkoja aamutoimiherätykset kielletään jyrkästi, mutta osassa tilanne on täysin toisin.
”Tämä on väärin”
Toimenpiteistä kieltäytyneen hoitajan katse kääntyy esimiestyöhön.
– Monesti kyse näyttää olevan siitä, painottaako lähiesimies hyviä hoitokäytäntöjä vai hyväksyyköhän tällaisen touhun. Itse olen sanonut, että tämä on väärin.
Iltalehteen otti yhteyttä myös entinen sairaanhoitaja, joka vaihtoi alaa 10 vuoden hoitotyöuran jälkeen.
Pää ei kestänyt, hän sanoo.
– Mieti omalle kohdallesi sama kohtalo. Herätetään väkisin aamuviideltä pesulle ja pukemaan, sitten saat käydä takaisin nukkumaan. Joopa joo.
Kunnallisessa vanhusyksikössä työskennellessään hän jätti kerran ”repimättä väkisin vanhuksia ylös”. Tulos: esimies nimitti häntä palaverissa laiskaksi.
– Inhimillisyys on tuosta touhusta kaukana, vaikka asiaa kuinka perusteltaisiin sillä, että mummot voivat käydä takasin nukku jatkuu
Vanhukset herätetään jo aamuyöstä syömään ja pukeutumaan
4
339
Vastaukset
- NäinköMeitäKohdellaan
Jatkuu
– Inhimillisyys on tuosta touhusta kaukana, vaikka asiaa kuinka perusteltaisiin sillä, että mummot voivat käydä takasin nukkumaan pesujen jälkeen.
Viideltä yöpuulle
20-vuotias mieshoitaja kertoo kokemuksistaan palvelutalossa, jossa aiemmin työskenteli. Asukkaiden ”päiväkuntoon” laittamisesta ei ollut esimiehen käskyä, mutta miehen mukaan hoitajat itse perustelivat käytäntöä aamuvuorolaisten työn helpottamisella.
– Yövuoron aikana kello kolmen ja kuuden välillä hoitajat tarkistavat vaippojen tilanteen, mutta usein asiakkaat samalla pestiin ja puettiin päivävaatteisiin. Oikeasti sille ei olisi ollut minkäänlaisia perusteita, mies kertoo.
Sijaisuutta tekevänä nuorena hoitajana hän ei kyennyt kävelemään vanhempien kollegoidensa mielipiteiden yli, vaikka hämmästelikin toimintaa.
Mieshoitaja huomauttaa myös asian kääntöpuolesta.
– Ei ole ihan yksi eikä kaksi paikkaa, jossa potilaiden yötoimet aloitetaan viideltä iltapäivällä. Silloin ryhdytään järjestelmällisesti vaihtamaan yöpukuja, jotta seitsemältä tarjoiltavan iltapalan jälkeen ei tarvitse enää tehdä mitään.
Suomen lähi- ja perushoitajien liiton Superin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan herätyskäytännöstä kärsivät niin hoitajat kuin hoidettavatkin.
– Tuo on järjettömintä, mitä ikinä olen edes hulluimmissa ajatuksissa tiennyt olevan. Potilaan kannalta se on täysin asiaankuulumatonta toimintaa. Yö on nukkumista varten. Ei tällainen ole mitenkään perusteltua. Jos minä olisin potilaana, niin hoitohenkilökunta saisi kuulla kunniansa - vanhahoitaja
Tuttua hommaa vuosien varrelta
- Minää
"Suomen lähi- ja perushoitajien liiton Superin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan herätyskäytännöstä kärsivät niin hoitajat kuin hoidettavatkin.
– Tuo on järjettömintä, mitä ikinä olen edes hulluimmissa ajatuksissa tiennyt olevan. Potilaan kannalta se on täysin asiaankuulumatonta toimintaa. Yö on nukkumista varten. Ei tällainen ole mitenkään perusteltua. Jos minä olisin potilaana, niin hoitohenkilökunta saisi kuulla kunniansa."
Hyvä sitä on taivastella, kun ei tiedä mitään mistään. Meillä on arkipäivää että asukkaita herätellään aamuyöstä ja ei sitä kysellä haluatko herätä, vaan osa on laitettava valmiiksi, että aamuvuoro kerkee tekeen suihkupesut, syöttämise ja aamutoimet enne lounasta, ollaan siinä vielä tiskareita ja kokkeja oman työn ohella. - Hoitajathuomio
Miksi hyvin harvat ammattilaiset kertovat nimettöminä epäkohdista?
Kun voisi tuoda totuuden isommalla joukolla epäkohdillaepäkohdista julkisuuteen ja ninettöminä eikä toimipaikkaa tarvitse mainita. On törkeää ja raukkamsista vaieta näistä asioista. Alalla olijat ettekö tajua miten asukkaat kärsivät tilanteesta.
Tämä ei lopu ikinä jos ette avaa suutanne.
Eli syyttävä sormi osoittaa teitä hyvät sairaanhoitajat, lähihoitajat.
Voi sanoa että ette välitä, pääasia on että tili tulee säännöllisesti ja hoidokkien kärsimys ei voisi vähempää kiinnostaa teitä. Mielessänne on että " minä teen työni mahdollisimman hyvin työni ja kertokoon joku muu".
Älkää sitten julkisuudessa marisko ja valittako kun on niin kiire ym. Se on ihan teidän jokaisen omaa syytä.
Avatkaa suunne niin silloin on muutokseen on tulevaisuudessa mahdollisuus.
Olen nähnyt millaista on esim. vanhusten laitoshoito ja väärin sijoitettuja ikäihmisiä. Heillä ei ole oikeutta vaihtaa hoitopaikkaakaan koska yksikkö mihin heidät sijoitetaan niin ehto on että paikka hoitaa asukkaan loppuun asti.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1631463Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on681284Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä271281Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2151144- 1271086
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk3171019Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️2241012- 42949
Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että276922- 72915