Yhteishuoltajuus ja lapsen vienti ulkomaille

3-6

Exä vei lapsemme etukäteen ilmoittamatta ulkomaille, kyseessä yhteishuoltajuus. Kyseessä EU:n ulkopuolinen maa, eli suostumustani olisi varmaan kysytty viimeistään siellä. Käsialanäytteitäni hänellä on varmaan riittämiin, eli sellaisen kopiointi ei nykytekniikalla ole ongelma, mutta mitäs rikosnimikkeitä tuo temppu täyttää? Petos nyt ainakin tuli mieleeni ihan ekana.

20

4318

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Olet kai sentään ollut yhteydessä viranomaisiin tuon asian takia?

    • Anonyymi

      Ei muuta kuin gestapo asialle ja lapset takaisin kotiin. Kuinka päästit asiat noin pitkälle?

    • Anonyymi

      Oletko tehnyt rikos ilmoituksen ja mitä muuta tässä voikaan tehdä?

    • Anonyymi

      Mikäli lapsilla on passit, niin silloin toinen vanhempi voi viedä lapset ulkomaille ilman lupaa. Sillä hetkellä kun olette molemmat allekirjoittaneet passihakemuksen on silloin allekirjoituksella luvattu, että matkustaa saa.

      • Anonyymi

        Ei pidä paikkansa.


    • Anonyymi

      Onkohan ihan oikeanlainen järjestys miettiä ensimmäisenä rikosnimikkeitä..
      Lapset edellä. Eivät ola kertaakaan kysyneet ylimääräisiä lupalappuja turvatarkastuksissa.
      Passi on jo lupa sinänsä.

      Miten asiat niin monella ehtivät mennä tällaiseksi? Lapsella kun oikeus kumpaankin vanhempaan.

      • Huomaa, että monesti kyseessä ei monessakaan asiassa ole lapsen edusta, vaan siitä, miten exän elämä saataisiin tehtyä mahdollisimman hankalaksi,


    • Anonyymi

      Kuten tuossa jo aiemmin sanottiin, niin passi itsessään on jo lupa matkustaa. Jos olet laittanut nimesi passihakemuksiin, niin silloin ole antanut luvan. Ei missään kysellä mitään erillisiä lupalappuja. Tai en tiedä jos matkustaisi johonkin tosi patriarkaaliseen maahan, mutta eiköhän sielläkin kyselyt tapahdu maasta poistuttaessa ja kohdistu ihan oman maan kansalaisiin.

      Kummallista, että ihmisillä pääsee aina nämä jutut näin pitkälle. Tuleeko nämä heille oikeasti ihan puskista? Itse olen mielessäni pohtinut erilaisia mahdollisuuksia, jo silloin kun lapselle harkittiin passin hankkimista. Vaikka olemme yhdessä, asiamme ovat hyvin ja luotan mieheeni, niin varautunut asioihin ja selvittänyt miten tulisi toimia jos tarvitsisi. Näistä jutuista on puhuttu miehen kanssa ihan avoimesti. Tavoitteena tietysti se, että tällaisia ongelmia ei koskaan syntyisi.

      Tarkoitus ei ole syyllistää, jos todella on käynyt näin. Sanon vaan, että miettikää nyt hyvät ihmiset etukäteen näitä juttuja. Keskustelkaa ja varautukaa myös siihen, jos jotain sattuu.

      • Anonyymi

        Selvennetään nyt tähän vielä, että oma lapseni on kahden EU-maan kansalainen. Hänellä on vain Suomen viranomaisten myöntämä passi. Hänen tietojensa rekisteröinnin yhteydessä toisen maan konsulaatti luonnollisesti tarjosi myös ko. maan passia. Sovimme kuitenkin, että hänellä on vain Suomen passi. Lisäksi lapsen tiedoissa on tuossa toisessa maassa merkintä, että hän asuu äitinsä kotimaassa ja tätä ei voi muuttaa ilman molempien vanhempien suostumusta. Häntä ei voisi esim. saada toisen maan sosiaalipalveluiden piiriin, ilman että tämä tulisi esille. Tietysti kaikkea voi yrittää kiertää, mutta asiat on ainakin yritetty hoitaa mahdollisimman selkeiksi ja olemme tehneet kaikki päätökset yhdessä. EUn sisällä asiat ovat varsin yksiselitteisiä ja selkeitä ... onneksi!

        Muttaedelleen ... varautukaa näihin juttuihin. Oma mieheni ei ole ollut mitenkään loukkaantunut kun olemme näistä puhuneet. Hän on pitänyt täysin asiallisena ja oikeana, kun jutut on mietitty valmiiksi. Ihan kuten avioehtokin, niin tällaisten asioiden hoitaminen etukäteen, lisää luottamusta. Tietää, että toinen on siinä oikeista syistä. Kun asiat on hoidettu ja tiedät miten ne ovat, niin kenellekään ei tule mieleen tehdä asioita hetken mielijohteesta. Väitän, että aika monesti tällaiset ratkaisut on tehty äkkinäisesti ja sen suuremmin pohtimatta. Sitten kun on kerran tehty, niin tehtyä ei enää saa tekemättömäksi ja pakko kaivautua poteroon.


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Kuten tuossa jo aiemmin sanottiin, niin passi itsessään on jo lupa matkustaa. Jos olet laittanut nimesi passihakemuksiin, niin silloin ole antanut luvan. Ei missään kysellä mitään erillisiä lupalappuja."

        Täydellisen tietämättömyyden tuomalla itsevarmuudella sinäkin selostat

        https://www.rantapallo.fi/lapset-ja-matkailu/matkustatko-lapsen-kanssa-ilman-toista-vanhempaa-ilman-naita-dokumentteja-matka-tyssaa-nopeasti/

        Ikinä en ole moiseen käytäntöön törmännyt, vaikka olenkin matkustellut todella paljon lasten kanssa. Missään ei ole tarvittu kumpaakaan dokumenttia. Mikäli noita oikeasti jossakin kyseltäisin, niin paljon useammin tuohon törmäisi. se, että maailmassa on muutama, jossa noita voidaan kysellä, ei tarkoita että olisi tavallinen käytäntö.

        Aika vaikeaksi menisi muuten yksinhuoltajan matkustelu, jos moista lupaa tarvittaisiin :D


    • Anonyymi

      Veikö exäsi lapset lomamatkalle,vai onko niiden tarkotus oleskella pidempäänki? Jos on kyse lomasta, niin siihen ei tosiaan tarvii sun suostumuksia kysellä. Lapsilla varmaan on ollu passit ja teillä joku vahvistettu aikataulu miten ne sulla ja miten eksällä. Kun reissu hoituu exän ajalla ja lapset on sulla kun kuuluuki, niin sulla ei oo sillon siihen mitään sanavaltaa. Asiallista ois tietty ilmottaa sulle, mutta jos teidän välit on tota luokkaa niin en ihmettele.

      • Anonyymi

        Koulusta ei kai sais anottua lomaa ilman molempien lupaa. En oo ihan varma. Nyt kuitenki kesäloma, et sekään ei oo este.


    • Anonyymi

      "Kansainvälisestä lapsikaappauksesta on kysymys, kun enintään 15-vuotias lapsi on viety ulkomaille ilman huoltajan suostumusta. Lapsi on myös voitu jättää palauttamatta ulkomailta vanhemman tapaamisoikeuden päätyttyä. Lapsen palauttamiseen sovelletaan Haagin lapsikaappaussopimusta.

      Lapsen huoltajuus vaikuttaa siihen, kenen suostumus lapsen ulkomailla oleskeluun tarvitaan. Eri valtioissa lapsen huolto määräytyy eri tavoin. Kansainvälisen vanhempainvastuuta ja lastensuojelua koskeva Haagin sopimuksen perusteella sovelletaan lähtökohtaisesti lapsen asuinpaikan valtion lakia. Suomen säännökset ovat lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevassa laissa.

      Suomen lain mukaan molemmat vanhemmat ovat yhdessä lapsensa huoltajia, jos he ovat keskenään avioliitossa lapsen syntyessä. Avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi on yksin äidin huollossa, vaikka lapsen isä tunnustaisikin isyytensä. Lapsen vanhemmat voivat muuttaa syntymän perusteella määräytyneen lapsen huollon sosiaaliviranomaisen vahvistamalla sopimuksella. Lapsen huoltajuus on mahdollista muuttaa myös tuomioistuimen päätöksellä.

      Yhteishuoltajat päättävät yhdessä lasta koskevat tärkeät asiat, kuten lapsen asuinpaikan ja Suomen passin. Asuinpaikan muutokseen ja lapsen ulkomaille viemiseen tarvitaan molemman yhteishuoltajan suostumus riippumatta siitä, kumman vanhemman luona lapsi asuu. Yhteishuollossa olevien vanhempien huoltajuus on kuitenkin voitu sopimuksella tai tuomioistuimen päätöksellä jakaa niin, että toinen huoltajista saa yksin päättää lapsen asuinpaikasta tai passin hakemisesta.

      Yksinhuoltaja päättää yksin lapsen asioista ja myös lapsen ulkomaille viemisestä ilman toisen vanhemman suostumusta.

      Lapsen huollon merkitys korostuu, jos lapsen vanhemmat eivät pysty yhdessä tekemään päätöksiä, eroavat tai asuvat erillään. Kansainvälisiin lapsikaappaussäännöksiin voi vedota vain sellainen lapsen huoltaja, jonka suostumus olisi tarvittu lapsen ulkomailla oleskeluun."

    • Anonyymi

      Ei se passi mitään lupaa anna, jos vanhemmat ovat eronneet.
      Ei sillä, ettei pelkällä passilla pääsisi maasta ulos, mutta normaali käytäntö on, että toinen vanhempi täyttää kirjallisen lupapaperin, kun lapsi lähtee esim. lomalle pois maasta, toisen vanhemman kanssa.
      Sisältäen tidot matkakohteesta ja matkustusajankohdasta.
      Oli miten oli, niin aloittajan tapauksessa on kyse lapsikaappauksesta.

      • Anonyymi

        Noinhan kaikki asiat olisi asiallista hoitaa. Meillä ainakin tosin selvitään ilman mitään kirjallisia lupia. Kuka jaksaa alkaa väsäillä sellasia, kun välit on kunnossa? Ei sellaisia missään kysytä tai vaadita, ei edes laissa. Suullinen lupa riittää kyllä. Kyllä passia haettaessa on myös se suostumus osoitettu. Ei Suomessa saa lapselle passia, ilman molempien suostumusta. Lapsen kanssa matkustettaessa lupa mahdolliselta toiselta huoltajalta pitäisi olla ihan aina. Myös silloin kun ollaan edelleen "onnellisesti yhdessä". Valitettavasti monet eivät ole hyvissä puheväleissä. Normaalissa elämässä ilmoitus kyllä riittää. Ei tarvii mitään lupia kysellä, kunhan kertoo asiallisesti missä ollaan ja koska tullaan. Ei täyspäinen ihminen ala estellä viiko-parin ulkomaanreissua lasten loma-aikaan.


      • Anonyymi

        Olin pitkään vihainen faijalleni ,ollessani 14 v ja passini vanheni ja uus piti hakea ,isäni ei suostunut siihen, olisin päässyt Pariisiin äitini ja isäpuoleni kanssa, mutta en sitte päässyt faijani tempun takia. Jouduin mummolaan 5 päiväksi ,kiukuttelin koko 5 päivän ajan mummulle ja papalle, kun olin kiukkuinen faijalle.
        Faija on kaikesta aina pitkävihainen , mutta hiukan muuttunut ,kun sain itse lapsen ja hänestä tuli pappa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olin pitkään vihainen faijalleni ,ollessani 14 v ja passini vanheni ja uus piti hakea ,isäni ei suostunut siihen, olisin päässyt Pariisiin äitini ja isäpuoleni kanssa, mutta en sitte päässyt faijani tempun takia. Jouduin mummolaan 5 päiväksi ,kiukuttelin koko 5 päivän ajan mummulle ja papalle, kun olin kiukkuinen faijalle.
        Faija on kaikesta aina pitkävihainen , mutta hiukan muuttunut ,kun sain itse lapsen ja hänestä tuli pappa.

        Noinhan se usein menee. Kannattaa miettiä, että mikä se oma motivaatio oikeasti on. Onko olemassa ihan todellinen syy vastustaa, vai harmittaako vaan se että toinen voi ja tahtoo viedä lapset reissuun. Harvoin lyhyessä lomareissussa on jotaki oikeasti vastustettavaa. Kannattaa pitää mielessä, että siinä tekee hallaa ihan itelleen. Heikentää omia välejään omiin lapsiin. Ei sellasta kannata pikkujuttujen takia tehä. Onko sillä lopulta isoakaan eroa, että lomaillaanko jossaki ulkomaan lapsiperheille sopivassa turistimestassa, vai vaikka kotimaan vastaavassa paikassa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Noinhan se usein menee. Kannattaa miettiä, että mikä se oma motivaatio oikeasti on. Onko olemassa ihan todellinen syy vastustaa, vai harmittaako vaan se että toinen voi ja tahtoo viedä lapset reissuun. Harvoin lyhyessä lomareissussa on jotaki oikeasti vastustettavaa. Kannattaa pitää mielessä, että siinä tekee hallaa ihan itelleen. Heikentää omia välejään omiin lapsiin. Ei sellasta kannata pikkujuttujen takia tehä. Onko sillä lopulta isoakaan eroa, että lomaillaanko jossaki ulkomaan lapsiperheille sopivassa turistimestassa, vai vaikka kotimaan vastaavassa paikassa?

        "Onko sillä lopulta isoakaan eroa, että lomaillaanko jossaki ulkomaan lapsiperheille sopivassa turistimestassa, vai vaikka kotimaan vastaavassa paikassa? "

        On, hinta... ulkomailla halvempaa.
        Passin hakemisen estäminen edellä kirjoittaneen tapauksessa on isän silkkaa ilkeyttä, kateutta ja katkeruutta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Onko sillä lopulta isoakaan eroa, että lomaillaanko jossaki ulkomaan lapsiperheille sopivassa turistimestassa, vai vaikka kotimaan vastaavassa paikassa? "

        On, hinta... ulkomailla halvempaa.
        Passin hakemisen estäminen edellä kirjoittaneen tapauksessa on isän silkkaa ilkeyttä, kateutta ja katkeruutta.

        Kotimaassa matkailu on niin tolkuttoman kallista, että ulkomaille voi tosiaan päästä ihan murto-osalla kustannuksista. Sen vanhemman puolesta, joka ei ole muksujen kanssa lomalle menossa, sillä ei pitäis olla väliä missä lomaillaan.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2681
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      151
      1258
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1135
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      127
      1008
    5. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      974
    6. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      206
      949
    7. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      15
      899
    8. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      855
    9. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      297
      855
    10. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      40
      841
    Aihe