Kysymys persoonallisuushäiriön toteamisesta

Potilasko

Jälleen toista yötä valvoessa on sellainen tunne, että jotain tälle pitäisi tehdä. Valvomisen seurauksena teksti saattaa olla epäselvä, en tiedä, anteeksi etukäteen.

Pitkään olen ajatellut, että jonkin sortin häiriö minulla on. Viimeisen vuoden aikana olen ollut käytännössä täysin varma siitä, että se on epävakaa persoonallisuus. Satunnaisia artikkeleita samasta häiriöstä kärsivistä kun on lukenut ja kuullut kohtalotovereiden kertomuksia, pidän tätä olettamusta jo melko varmana. Sen verran voimakkaasti se tuntuu puskevan aika ajoin päälle.

Kysymys ei kuitenkaan liity varsinaisesti oireisiin tai edes koko häiriöön itsessään. Itsehän olen kuitenkin sen verran varovainen, että en sitä ole itselleni edes tietenkään diagnosoinut ilman asiantuntijan lausuntoa.. (tiedän, että aina on se mahdollisuus, että kuvittelen kaiken ja minulla voi olla mikä tahansa muu ongelma) nyt vaan alkaa tuntumaan, että sen tutkimiselle olisi hyvä aika.

Asiani: Kuinka hakea itse hoitoa? Ei ole koskaan nämä terveyshommelit tutuiksi tulleet.. Mille tohtorille pitää varata aika ja mitä kautta? Miten diagnoosi selvitetään? Selviääkö se heti vai pitääkö siellä ravata vuosikaupaulla?

Ja jos pitää ravata, se varmaan maksaa h****tisti, ja siihenhän minulla ei luonnollisesti ole varaa, kun opiskelijana joutuu kuukaudet ahdistumaan siitä, saako ruokaakaan? Jos siihen ei rahallista tukea saa, en tietenkään voi siihen alkaa, mitä sitten?

Olisi miljoonia muitakin kysymyksiä, jotka haluaisin tähän pakottaa, mutta eiköhän tästä tullut jo turhankin pitkä..
Kiitos vastauksesta jo etukäteen! :)

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Millaisia oireita sulla on?
      Varaa aika terveyskeskuslääkärille,sitten joudut mennä juttelemaan jonkun sairaanhoitajan kanssa joka tekee testejä, sitten vaivaa hoidetaan joko terveyskeskuksessa tai sieltä laittavat lähetteen eteenpäin psykpolille.

    • Anonyymi

      Et tarvitse mielestäni mitään diagnoosia, eikä sellainen sinua auttaisi. Kärsimyksesi on todellista ja elämän ongelmista ja haasteista johtuvaa. Siinä ei ole mitään mystistä, eikä mitään sairaudenkaltaista. Siitäkään huolimatta, että siinä ehkä tuntuu sinulle tällä hetkellä olevan elementtejä, joita on vaikea ymmärtää, ja joihin toivoisit jonkun kertovan syyn ja ratkaisun.

      Syy ja ratkaisu löytyvät vähitellen, kun pääset puhumaan oikean ihmisen kanssa, joka ymmärtää eikä torju sinua.

    • Anonyymi

      https://www.tuimakka.fi/psykiatria-hajalla

      Psykiatriset diagnoosit

      Diagnoosien kyseenalaistaminen lähti vauhdilla liikkelle, kun David Rosenhan johti kuuluisan valepotilaskokeen 1970-luvun alkupuolella. Kokeen innoittamana tehdyt selvitykset asettivat psykiatrian kyvyn erotella psyykkisesti sairaat terveistä vähintäänkin kyseenalaiseksi. Työn helpottamiseksi ja uskottavuuden parantamiseksi luotiin DSM eli psykiatrinen diagnoosiluokitus. Koska DSM luetteloi ja kuvaa erilaisia henkisen kärsimylsen luokkia, viestittävä kuvaus pulman luonteesta saattoi parantua.

      Daviesin kirjan ehdottomasti mielenkiintoisin osa on kuvaus Robert Spitzerin johtaman ryhmän työskentelystä. Lyhyesti luonnehtien diagnoosiluokitus syntyi huutoäänestystä muistuttavan prosessin kautta. Äänestäminen ei ole tiedettä vaan kulttuuria. Pulmana on, että psyykkistä diagnoosia voi vain hyvin harvoin perustaa verikokeisiin tai muihin objektiivisesti havaittaviin merkkeihin.

      Mielenterveyteen liittyvät pulmat eivät odota ”löydetyksi tulemistaan”, kuten vaikkapa molekyylit tai bakteerit. Siksi diagnoosiluokitus ei anna viitettä siitä, miten kärsimystä tulisi lievittää ja/tai mistä kärsimys johtuu. Psykiatriset diagnoosit olisikin nähtävä ikään kuin tähtikuvioina, joita ihmiset ovat eri aikoina hahmotelleet tähtitaivaalta. Diagnoosi on parhaimmillaan valistunut arvaus ja pahimmassa tapauksessa pimeässä hapuilua.

      Luokituksen kehittäjät eli Spitzer ja kumppanit toki ymmärtävät luokituksen rajoitukset, mutta suuren yleisön keskuudessa esimerkiksi traumaperäinen stressireaktio, vakava masennustila, sosiaalisten tilanteiden pelko tai epävakaa persoonallisuus alettiin mieltää yhtä todellisiksi sairauksiksi kuin nielurisatulehdus, vyöruusu tai flunssa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      20
      1283
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1163
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1161
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1147
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1144
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe