Kohti evlut vähemmistökirkkoa

Otsikko kertoo asian: "Kolumni: Vähemmistön kirkko on pian totta Suomessa – onko kirkolla taloudellista suunnitelma B:tä?"

https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/kolumni-vahemmiston-kirkko-on-pian-totta-suomessa-onko-kirkolla-taloudellista-suunnitelma-bta/

Tuo on sinänsä kirkon asia. Mutta onko valtiolla suunnitelma A? Kutsun sitä A-suunnitelmaksi, koska se on ilmeinen toteutuva tilanne: kirkon jäsenmäärä vähenee eikä kirkollisveron korotus pysty ylläpitämään entisen kaltaista taloutta. Miten valtio hoitaa hautaustoimen? Miten kirkon ja valtion ero hoidetaan?

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Helsingin Sanomissa tänään mielipidekirjoitus. Kehottavat ennen pitkään siirtymään kansankirkosta kansalaisyhteiskunnan kirkoksi. Miksi pitää odottaa 50 prosentin rajan alittumista?

      • Tuo huomio 50 prosentista on hyvä, mutta toimii molempiin suuntiin. Miksi juuri 50 prosentissa pitäisi toimia, miksi ei vasta 45 prosentissa?

        Muun yhteiskunnan kannalta olennaista ei oikeastaan liene kirkon jäsenmäärä vaan talous. Se taas seuraa jäsenmäärää, mutta ei ihan suoraviivaisesti.


    • Anonyymi

      Itse liityin juuri takaisin ev lutiin, tajutessani että muuten kohta on enemmistö muslimejä. Ja sehän ei käy.

      • Avaatko tarkemmin tämän laskelman. Miten muslimien osuus kasvaa tai vähenee siitä, että joku liittyy evlut kirkkoon tai eroaa siitä?


      • Anonyymi
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Avaatko tarkemmin tämän laskelman. Miten muslimien osuus kasvaa tai vähenee siitä, että joku liittyy evlut kirkkoon tai eroaa siitä?

        Ehkä hän pelkää hengellistä tyhjiötä sisällään ja on päättänyt täyttää sen nimikristillisyydellä sen sijaan, että kääntyisi muslimiksi.


      • Anonyymi

        Jos islamin usko jotenkin pelottaa tai huolestuttaa Suomessa, kannattaa ehkä pyrkiä siihen, että uskontokunnilla ei ole mitään erityisoikeuksia lainsäädännnössä. Referenssiksi kannattaa katsoa, paljonko sillä pienemmällä valtionkirkolla on jäseniä, ja sitten miettiä millä perusteilla vastaavan aseman vaatiminen voitaisiin torjua muilta samaan jäsenmäärään yltäviltä uskontokunnilta...

        Mutta jos mitään erityisasemaa ei ole, ei sellaista voi muutkaan vaatia ainakaan tasapuolisuuden pohjalta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jos islamin usko jotenkin pelottaa tai huolestuttaa Suomessa, kannattaa ehkä pyrkiä siihen, että uskontokunnilla ei ole mitään erityisoikeuksia lainsäädännnössä. Referenssiksi kannattaa katsoa, paljonko sillä pienemmällä valtionkirkolla on jäseniä, ja sitten miettiä millä perusteilla vastaavan aseman vaatiminen voitaisiin torjua muilta samaan jäsenmäärään yltäviltä uskontokunnilta...

        Mutta jos mitään erityisasemaa ei ole, ei sellaista voi muutkaan vaatia ainakaan tasapuolisuuden pohjalta.

        Niinpä.

        Olisin tosin mielelläni kuullut tästä ko. viestin kirjoittajan oman näkemyksen.


    • Anonyymi

      Aineiksia on. Muodolliset jäsenyydet eivät kerro kaikkea!

      Vuonna 2016 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 55,5 % väestöstä pitää itseään ”ei-uskonnollisena”, kun ”uskonnollisena” itseään pitää 38,5 % ja ”vahvasti uskonnollisena” 6 %. (Anja Terkamo-Moisio 2016. http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-2198-7/urn_isbn_978-952-61-2198-7.pdf.)

      Nuorisobarometrin (2018, s. 93) kyselyn mukaan 57 % pitää itseään ”ei-uskonnollisena” ja 27 % ”uskonnollisena”, ja lisäksi 21 % asemoi itsensä niiden väliin. Kahdeksassa vuodessa ei-uskonnollisten osuus on kasvanut noin 20 prosenttiyksikköä.

      Kansainvälisen Pewreserach-tutkimuskeskuksen mukaan (2018) Suomen uskonnollisuuden aste on 25. sijalla 34 maasta Euroopassa; 13% aikuisista on vahvasti uskonnollisia (“highly religious”) ja 10% (27/34) sanoo uskonnon olevan hyvin tärkeää elämässään. http://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/12/05/how-do-european-countries-differ-in-religious-commitment/

      Kansainvälisessä ISSP (International Social Survey Programme) -kyselyssä (2018) teemana oli uskonto ja uskonnollisuuden muutokset. Suomessa kyselyn mukaan 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä oli eniten vastaajia, jotka ilmoittivat jumalauskonsa muuttuneen suuntaan tai toiseen. Tämän ikäryhmän naisista 29 prosenttia ja miehistä 22 prosenttia ilmoitti luopuneensa jumalauskosta, kun molempien sukupuolien edustajista 8 prosenttia ilmoitti alkaneensa uskoa Jumalaan.

      Tuoreen suomalaisen tutkimuksen mukaan uskonnollisuuden merkitys identiteetille jakaantuu seuraavasti: erittäin tärkeä 12 %, jokseenkin tärkeä 21%, ei kovin tärkeä 31 % ja ei lainkaan tärkeä 34 %. (Suomalaiset identiteeteiltään yllättävän samanlaisia, s. 11 ja 21. e2 2018. http://e2.fi/article/104.)

      Suomen kulttuurirahasto ja e2 Tutkimuskeskus kysyivät myös, mikä on suomalaisille ”pyhää” (http://e2.fi/publication/68). Pyhiksi asioiksi yli 2/3 valitsi rakkauden ja läheiset ihmissuhteet. Yli 50 %:n kannatuksen saivat rauha, koti, turvallisuus ja ihmisarvo. Luontoa piti pyhänä 48 %. Sen sijaan vain 15 % piti pyhänä uskontoa ja kirkkoa.

      Suomalaisen yhteiskunnan luottamusrankingissa kirkko on sijalla 19/25. Se tosin päivitti puolueet (25/25)., vaikka puolueilla – samoin kuin yhä myös kirkolla – on suuri rooli julkisen vallan käytössä ja yhteiskunnassa.

      Myös kirkon tutkimuskeskuksen Gallup Ecclesiastica -kyselyn (2015) mukaan kristinuskon opettamaan Jumalaan uskoo vain kolmannes sekä Jeesuksen sovitustyöhön ja kuolleista nousemiseen vajaa neljännes kaikista suomalaisista, nuorista vielä vähemmän.

      Kirkollisvaalien äänestysprosentti oli 14,4 % (alle 18-vuotiasta 8,4 %). Se tarkoittaa, että 10 % kaikista äänestysikäisistä suomalaisista äänesti. Kyseessä ei ole kuitenkaan yhtenäinen vaikuttajaryhmä, sillä kirkollisvaaleissa äänestäneet ja tehtäviin valitut ovat monista asioista varsin erimielisiä.

    • Anonyymi

      Vastuuhan on valtion. Toki kirkkö köllötellee niin kauan kuin annetaan. Vastuu on kansanedutajilla ja ministereillä ja isoilla puolueilla.

      • Nostan tätä, kun eduskunta aloitti taas. Pitää värkätä se "Muutostarpeesta"-kirje vol. 2.


    • Anonyymi

      Ensimmäisessä vaiheessa kirkon jäsenosuus laskee määräenemmistön 2/3 alle. Paikka paikoin kyse on myös väähemmistöasemaan joutumisesta. Muuttuuko ääni kellossa - missä vaiheessa?

      • Muutamat nuoremmat papit ovat jo muutama vuosi sitten huomanneet vääjäämättömän.

        Toisaalta todellisuudessa kukaan ei tiedä koska syöksykierre lähtee, jos lainkaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1779
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1575
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      47
      1529
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe