Hyvä ja halpa PAL-logiikka?

Anonyymi

Vaiko millä kannattaisi korvata 5-10 piirin ttl-logiikka ryväs? Nopeutta pitäisi olla n. 33MHz tietämillä. Pystyykö näitä ohjelmoimaan ilman ohjelmointilaitetta vai pitääkö olla jotain spesiaalia? Lähinnä tässä kiinnostaa päästä eroon monimutkaisesta johdotuksesta ja yksinkertaistaa vähän piirilevyä. Mieluusti saisi olla DIL-kannassa, mutta kyllä noita SMD:täkin juottaa, jos eivät ole liian tiheitä. Jostakin luin PA7572 tyyppisestä, onko tuo riittävä?

4

<50

Vastaukset

 • Paljonko sisääntulevia liitäntöjä, paljonko uloslähteviä liitäntöjä? Minkätyyppinen toiminto on kysymyksessä eli mitä tuon ttl - piirien ryhmän on tarkoitus tehdä?

  Mitä tarkoitat nopeudella? Onko kyseessä 33 MHz kellotaajuudella naksuttava laite vai onko jostakin tietystä sisääntulosta ulostuloon joku maksimiviive jota tuo 33 MHz (30 ns) tarkoittaa?

  Yleensä näitä asioita voi ratkoa monella tavalla eli tässä käy vanhempi PAL, jo pitkään muodissa ollut FPGA ja mahdollisesti myös esimerkiksi joku nopea mikrokontrolleri. Eniten tukea ja osaamista netistä löytynee FPGA (xlilinx) ja mikrokontrolleri - tyyppisille ratkaisuille.

 • Tuo on opiskeluaikoina toteutettu SPI-väylästä rinnakkaisväylään muunnin. SPI:n bittikellon nopeus on n. 33MHz. Laite varastoi shift-rekisteriin tulevan datan rinnakkaismuodossa 74ls299 logiikkaan ja sen voi lukea sitten minimissään 33/8 = n. 4.2MHz nopeudella kontrollerille. Piirille voi myös kirjoittaa rinnakkaismuodossa sanan, joka lähtee sitten SPI-siirron mukana maailmalle. Eihän tuo kovin monimutkainen ole, mutta on siinä silti aika monta piiriä, kun '299:n ohjaaminen eri tiloihin vaatii jonkin verran irtologiikkaa: Byten kanssa kulkee vain nWRITE(R/W signaali), data Strobe, jolla data siirtyy rinnakkaisena ja Wait-signaali. Ongelmana tässä on vielä se, että tuo on EPP kirjoitinportin mukainen kättely, eli se ei voi kestää pidempää, kuin yhden ISA-syklin. Jonkinlainen fifo olisi siis kiva rakentaa, mutta piirimäärä alkaa kasvaa pian liian suureksi.
  I/O:ta tarvitsee siis 8+3 parallel portille ja 2 SPI väylälle. Tarkoitus olisi lähinnä vain opetella PAL-logiikan käyttöä jonkin tutun asian kautta. Valmiit esimerkit ovat usein valmiiksi pureskeltuja, eivätkä aiheuta todellisuudessa vastaan tulevia ongelmia niin paljoa, kuin jokin todellinen laite.

 • Mietin tässä sellaista ratkaisua, että käyttäisi 32k EPROM:ia toteuttamaan SPI ja väyläsignaloinnin. Tähän tarvitsisi lisäksi 16-counter-piirin, jolloin SPI-datan saisi 'kellotettua' ulos ajamalla alimpia osoitelinjoja counterilla ja muodostamalla tästä SPI-kellon ja muut signaalit. Data tulisi '299:ltä. Tuon ohjelmointi vaan menee aika mielenkiintoiseksi..

 • Ainakin Microchipillä on halpoja ohjelmoitavia logiikkapiirejä.

  Itseänikin kiinnostaisi, MUTTA:

  Siinä, missä mikrokontrollereista on olemassa hyvät PDF -ohjeet, joissa mm. selitetään ohjelmointiprotokolla (joten tuon tiedon avulla voit halutessasi itse ohjelmoida ohjelman mikrokontrollerien ohjelmointia varten), niin ohjelmoitavien logiikkapiirien osalta PDF:ssä ei mainita logiikan ohjelmoinnista mitään !

  Käsittämätöntä touhua Microchip -yhtiöltä, eikö ?

Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.