Hyvä ja halpa PAL-logiikka?

Anonyymi

Vaiko millä kannattaisi korvata 5-10 piirin ttl-logiikka ryväs? Nopeutta pitäisi olla n. 33MHz tietämillä. Pystyykö näitä ohjelmoimaan ilman ohjelmointilaitetta vai pitääkö olla jotain spesiaalia? Lähinnä tässä kiinnostaa päästä eroon monimutkaisesta johdotuksesta ja yksinkertaistaa vähän piirilevyä. Mieluusti saisi olla DIL-kannassa, mutta kyllä noita SMD:täkin juottaa, jos eivät ole liian tiheitä. Jostakin luin PA7572 tyyppisestä, onko tuo riittävä?

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Paljonko sisääntulevia liitäntöjä, paljonko uloslähteviä liitäntöjä? Minkätyyppinen toiminto on kysymyksessä eli mitä tuon ttl - piirien ryhmän on tarkoitus tehdä?

      Mitä tarkoitat nopeudella? Onko kyseessä 33 MHz kellotaajuudella naksuttava laite vai onko jostakin tietystä sisääntulosta ulostuloon joku maksimiviive jota tuo 33 MHz (30 ns) tarkoittaa?

      Yleensä näitä asioita voi ratkoa monella tavalla eli tässä käy vanhempi PAL, jo pitkään muodissa ollut FPGA ja mahdollisesti myös esimerkiksi joku nopea mikrokontrolleri. Eniten tukea ja osaamista netistä löytynee FPGA (xlilinx) ja mikrokontrolleri - tyyppisille ratkaisuille.

    • Anonyymi

      Tuo on opiskeluaikoina toteutettu SPI-väylästä rinnakkaisväylään muunnin. SPI:n bittikellon nopeus on n. 33MHz. Laite varastoi shift-rekisteriin tulevan datan rinnakkaismuodossa 74ls299 logiikkaan ja sen voi lukea sitten minimissään 33/8 = n. 4.2MHz nopeudella kontrollerille. Piirille voi myös kirjoittaa rinnakkaismuodossa sanan, joka lähtee sitten SPI-siirron mukana maailmalle. Eihän tuo kovin monimutkainen ole, mutta on siinä silti aika monta piiriä, kun '299:n ohjaaminen eri tiloihin vaatii jonkin verran irtologiikkaa: Byten kanssa kulkee vain nWRITE(R/W signaali), data Strobe, jolla data siirtyy rinnakkaisena ja Wait-signaali. Ongelmana tässä on vielä se, että tuo on EPP kirjoitinportin mukainen kättely, eli se ei voi kestää pidempää, kuin yhden ISA-syklin. Jonkinlainen fifo olisi siis kiva rakentaa, mutta piirimäärä alkaa kasvaa pian liian suureksi.
      I/O:ta tarvitsee siis 8 3 parallel portille ja 2 SPI väylälle. Tarkoitus olisi lähinnä vain opetella PAL-logiikan käyttöä jonkin tutun asian kautta. Valmiit esimerkit ovat usein valmiiksi pureskeltuja, eivätkä aiheuta todellisuudessa vastaan tulevia ongelmia niin paljoa, kuin jokin todellinen laite.

    • Anonyymi

      Mietin tässä sellaista ratkaisua, että käyttäisi 32k EPROM:ia toteuttamaan SPI ja väyläsignaloinnin. Tähän tarvitsisi lisäksi 16-counter-piirin, jolloin SPI-datan saisi 'kellotettua' ulos ajamalla alimpia osoitelinjoja counterilla ja muodostamalla tästä SPI-kellon ja muut signaalit. Data tulisi '299:ltä. Tuon ohjelmointi vaan menee aika mielenkiintoiseksi..

    • Anonyymi

      Ainakin Microchipillä on halpoja ohjelmoitavia logiikkapiirejä.

      Itseänikin kiinnostaisi, MUTTA:

      Siinä, missä mikrokontrollereista on olemassa hyvät PDF -ohjeet, joissa mm. selitetään ohjelmointiprotokolla (joten tuon tiedon avulla voit halutessasi itse ohjelmoida ohjelman mikrokontrollerien ohjelmointia varten), niin ohjelmoitavien logiikkapiirien osalta PDF:ssä ei mainita logiikan ohjelmoinnista mitään !

      Käsittämätöntä touhua Microchip -yhtiöltä, eikö ?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1779
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe