Mitä saa sanoa ja KUKA?

Anonyymi

Onko sananvapaus nykyään sidottu puhujaan/sanojaan?

Toimittaja Vehkoo tuomittiin kun hän käytti sanaa "natsipelle" MUTTA oikeus lausui myös seuraavaa.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/42a60e7d-28cf-428a-816d-65edc8c70b7c

"Oikeus katsoi Vehkoon ilmaukset tästä huolimatta halventaviksi ja siten laittomiksi. Puntarissa olivat ilmaukset ”natsipelle”, ”natsi” ja ”tunnettu rasisti”.
Edellä kerrottuja sanoja on pidettävä haukkumasanoina, joita tyypillisesti käytetään silloin, kun halutaan osoittaa toiselle epäkunnioitusta. Ilmaisujen totuudellisuudesta ei ole mielekästä puhua eikä väitteiden totuudellisuutta voida ainakaan riidattomasti ratkaista, käräjäoikeus arvioi".

Eli myös "natsi" sanan käyttö kuuluu samaan kategoriaan! Kun Ohisalo käytti tätä "natsi" sanaa niin kukaan ei ole korvaansa lotkauttanut - Mitä tämä nyt tarkoittaa?

3

65

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vaikea homma.. sananvapaus periaatteessa pitäisi olla kaikilla mutta julkiset haukkumasanat on nykyään kyllä vaikeita esim silloin jos ne laittaa johonkin someen niin silloinhan koko maailman on mahdollista ne nähdä tosin suomea ei kovin moni maailmalla kielenä osaa. Mutta kun useimpia ei sieltä ees saa pois. Olis parempi ehkä että muiden haukkuminen loukkaavilla sanoilla tulis pienellä maksulliisuudella esim tweettaus puoleen eli ilm Twitteriin mahdolliseksi, että 2 euroo tai 5 euroo haukkumasana tai kirosana jotakin kohden. Kai sanarobotti jonkun 2000 haukkumasanan tai ylikin Arsenaalin äkkiä tunnistaa ja heti kopsahtaa julkaisijalle tai kirjoittajalle pyyntö 5 eu:n maksusta. Jollei maksa sitä päivän aikana niin tulee viikoksi porttikielto kirjoittajalle Twitter iin. tai vaikka joutuu maksamaan vielä sen 5 eu tai mikä maksu määrä onkin ennen kuin viikon päästä pääsee takasin siihen some ohjelmaan. Opettais monellakin nimittelijälle vähän hillintää sanomisiinsa siellä twitterissä..

    • Anonyymi

      Vaikea juttu sananvapauden näkökulmasta. Vehkoo käytti Lokasta nimityksiä ”natsipelle”, ”natsi” ja ”tunnettu rasisti”.

      Sen sijaan:
      ""Oikeudessa Lokan on todettu antaneen ymmärtää, että Afrikasta ja Lähi-idästä kotoisin olevat islaminuskoiset ihmisryhmät ovat ”sivistymättömiä elukoita, jotka rötöstelevät ja loisivat verovaroilla”.

      Toki Lokalta olisi voinut ollut diplomaattisempaa sanoa esim., että " Islaminuskoisista maista saapuvien turvapaikanhakijoiden ja länsimaalaisten käsitykset yhteiskunnan rakenteesta ja toiminnasta eroavat merkittävästi toisistaan. Länsimaissa uskonnollisten yhteisöjen ja valtion välinen suhde sekä tapa toimia on varmasti luonut turvapaikanhakijoille kulttuurisia yllätyksiä. Tämä näkyy ongelmina sopeutumisessa suomalaiseen oikeuskäytäntöön ja moraalikäsitykseen. Edellä mainitut tekijät johtavat siihen, että turvapaikanhakijoiden sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan on hidasta ja valtion välttämättömän tuen tarve pitkittyy""

      Kumpi väite on helpompi todistaa oikeaksi? Vehkoon vai Lokan? Tottahan on, että muslimimaista suomeen saapuvien koulutustaso on huomattavasti alhaisempi kuin suomalaisten, keskimäärin. "Sivistynyt" henkilö ei tarkoita tietystikään lukion käyntiä tai yliopistotutkintoa, mutta Suomessa yleissivistykseen luetaan ainakin luku- ja kirjoitustaito. "Länsimaisella sivistyksellä" voidaan tietysti viitata myös sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Tosin tasa-arvokäsityksenhän tiedetään poikkeavan merkittävästi maailman eri kulttuurien välillä.

      Toisaalta Lokan kaikki lausunnot turvapaikan hakijoista (huom ei maahanmuutosta yleensä) eivät todellakaan ole mitä ystävällisempiä. Ehkä niissä hieman muukalaisvihan hajua on, vaikka ne eivät maahanmuuttoon yleisesti viittaakaan. Käsittääkseni Lokka kritisoi lähinnä "pakolaispolitiikaa", EU:n turvapaikanhakukäytäntöjä ja niihin liittyvää kansalaisuushakuprosessia.

      Toisaalta "natseja" sanan varsinaisessa merkityksessä ei ole ollut sitten toisen maailmansodan jälkeisten oikeudenkäyntien. Natsismihan on monien länsimaiden lainsäädännössä kielletty. Natsi eli Hitlerin määrittelemä kansallissosialisti ei voisi elää, eikä natisismia toteuttaa Suomen kaltaisessa tai missään muussakaan nykyaikaisessa länsivaltiossa. Eli siis, jos kutsuu toista natsiksi, viitataan selkeästi ja loukaten natsi-Saksaan. Fasismia tosin voi esiintyä Suomessakin aivan yhdistys- ja yhteisötasolla. Fasismi on tietysti aivan eri asia kuin natsismi.

    • Anonyymi

      Ei Suomessa ole sananvapautta. Kun on päästy suomettumista väljemmille vesille, alkoivat neuvostomieliset uusia hystrioita ja hyökkäävät yhä sananvapautta vastaan. No eihän Suomi ole enää eu liitoksen jälkeen ollut muutenkaan itsenäisen, eikä eu:ta saa arvostella.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      275
      2929
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      76
      1528
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1460
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1260
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1190
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1187
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1067
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1003
    Aihe