Julkiset rakennukset kuten koulut, sairaalat yms. ovat isojen firmojen tekeleitä ja erittäin kovalla kiireellä rakennettuja. Raha ratkaisee. Ei odoteta betonin kuivumista vaan pinnoitteet laitetaan kosteitten materiaalien päälle.
Ei nämä julkiset rakennukset välty sisäilmaongelmilta, vaikka tiiliverhoilun joka pystysauma olisi auki alavarvista, kun ongelmat löytyvät sisäpuolelta. Olen työskennellyt tämän kaltaisilla rakennustyömailla vuosia ja jokainen näki virheet pinnoittamisen aikaan mutta työpaikka ja perheen elanto menivät edelle, joten siksi asiasta ei mainita. Oma palkka on tärkeämpi ja omat lapset eivät siellä tarvitse olla.
2-etyyliheksanoli hakusanalla kanttaa hakea ja katsoa mitä siitä sanotaan.
Kiire rakennusvaiheessa usein syy sisäilmaongelmiin
14
69
Vastaukset
- Anonyymi
Rakennusmiehillä (ja -naisilla) ei ole mitään ammattiylpeyttä! Hirvittävää katsoa, kun kaikki materiaali katetaan märkänä tai pistetään märkänä paikalleen: betoni, muovit ja eristeet.
Rakennuttajille on ihan sama mitä saadaan yhteisellä rahalla, suunnittelija ja työnjohto eivät vaan osaa eikä rakentajaa kiinnosta. Jälkimmäisistä valtaosa tulee Suomen rajojen ulkopuolelta, porukka vaihtuu ja aina tulee uusi höynäytettävä tilalle. Suomalaisilla nuorilla ei puolestaan pysy minkäänlainen saha tai vasara enää käsissä; iPhone kyllä pysyy.
Ennen suomalainen rakentaja oli juoppo, mutta yleensä vain torstaista tiistaihin. Tiistai- ja keskiviikkoversio taloista oli melkein aina hyvä.
UUDET PELISÄÄNNÖT
1. Talot rakennetaan jatkossa 100-150 vuodeksi, eikä 30 - 50 vuodeksi.
2. Insinöörit pistetään koulutukseen tai uudelleenkoulutukseen!
3. Rakentajat pistetään peruskursseille siitä, mitä Suomessa saa tehdä ja mitä ei saa tehdä. Opetetaan mikä on vasara, saha, vatupassi ja kosteusmittari.
4. Rakennukset katetaan siihen saakka, kunnes talon oma vesikate on päällä. Hinnasta riippumatta.
5. Betonin, puun ja kaiken muun materiaalin kosteus mitataan ennen kattamista ja pinnoittamista. Huolella.
6. Urakoitsijasta riippumaton kosteus on hyvä ja perusteltu syy viivyttää projektia ja myös välttää viivästyssakot. Märän betonin ja eristeen päälle ei vedetä muoveja.
7. Työnjohtaja tai valvoja saa tulospakkion siinä vaiheessa, kun rakennus todetaan 2-3 vuoden kuluttua homeettomaksi.
8. Takuita ja vastuita varten pitää olla rahaa tai vakuutus. Rahat pitää olla kanissa niin kauan, kun takuu- ja takavalot lakkaavat näkymästä viiden tai kymmenen vuoden päästä. Rahan pitää puhua molempiin suuntiin, eikä konkurssi estä rahan jäämistä kaniin.
Nimim. "Kamalaa kattoa vierestä onnetonta tunaroimista" - Anonyymi
> 1. Talot rakennetaan jatkossa 100-150 vuodeksi, eikä 30 - 50 vuodeksi.
Täydellistä typeryyttä. Maailma muuttuu jo 20-30 vuodessa niin, että vuoden X ihanteiden mukainen talo on toivottoman vanhanaikainen vuonna X 30!
50-100 vuotta sitten rakennettu talo, käyttötarkoituksesta riippumatta, on nykyään vaikea tapaus - ei ole esteettömyys kunnossa, ei ole tilajaot nykytarpeisiin sopivia, ei ole riittäviä teknisiä tiloja.
Joillain rakennustyypeillä järkevä elinikä voi olla hyvinkin lyhyt.
Toimisto tai kauppakeskus voi jo 20 vuodessa jäädä isompien jalkoihin tai muuttua tilaratkaisuiltaa yms. epämuodikkaaksi/halutuksi. Kuten vaikka vanhojen toimistorakennusten "koppikonttorit" tänä avotoimistomuodin kautena. Parasta ennen päiväyksen ohittaneita toimisto- ja liikerakennuksia on jo purettu ja tullaa edelleen purkamaa juuri em. syistä, vaikka rakennetekniikalla elinikää vielä piisaisi.
Ei esim. Pasilan asemakaan kauhean iäkäs rakennus ollut...
30 vuotta sitten ei koulurakennuksissa vielä esteettömyydestä paljoa piitattu, opetus hoidettiin tiukasti luokissa ja välitunnilla oppilaat heitettiin pihalle. Nykymuotina on (=veikkaan kyllä hetken huumaksi, näitä on nähty ennenkin), on, ettei ole seiniä eikä luokkia -> kaikki vaan itsekseen/ryhminä työskentelemään. Välitunnilla ei poistuta ulos, tuntienkin aikana osa oppilaista on käytävillä/auloissa. Suuntana on avotoimiston kaltainen tila, siis seinät pois kokonaan.
Sitten on tietysti se, että oppilasmäärät vaihtelevat kovasti. Esim. uudella asuinalueella tarvitaan ensin päiväkoteja, sitten ala-asteen kouluja jne. Täydellistä typeryyttä ja rahan haaskausta rakentaa 50 tai 100 vuoden taloja 10 vuoden tarpeeseen. Täydellistä typeryyttä kuvitella, että tällaisen rakennuksen saa muutettua uuteen käyttöön. Lopputulos on aina vähän sinnepäin ja remontti voi maksaa lähes yhtä paljon kuin uudisrakennus.
Koulut ja päiväkodit kannattaisi pääosin tehdä kevytrakenteisina, siirtokelpoisina rakennuksia. Kun käyttötarve pienenee, rakennukset muuttavat toiselle asuinalueelle. Tai kaatopaikalle, jos niissä on ilmennyt ongelmia.
Nyt ollaan kusessa just niiden "rakennettu kestämään ikuisesti" rakennusten ongelmien kanssa. Kun on kaikesta huolimatta rakennettu PÄVI tai kunnossapidossa on luisteltu tai tilajärjestelyt/ koko ei vastaa nykytarpeita. Korjaus maksaa lähes saman verran kuin kokonaan uusi. Ja niitä korjauksia voi tulla toistuvasti, 10-15-30 vuoden välein...
Ei ole mitään tolkkua, että yritetään rakentaa 100 vuotta kestävää ja sitten sitä paikkaillaan & muokataan 10-30 vuoden välein rankasti! Kuten nyt toimitaan.
Pitäisi lähteä siitä ajatuksesta, että rakennuksilla on rajallinen käyttöikä ja toiminta suunnitellaan tämä mielessä. Juu, arkkitehdit ei tykkää, kun eivät saa rakentaa muistomerkkejä itselleen.... vaan mikä tässä oli tärkeää, rakennusten käyttäjät vai monumenttien rakentaminen?
Koulujen, sairaaloiden yms. ei pitäisi olla mitään arkkitehtuurin monumenttiteoksia (mihin nyt pyritään), koska näissä on yleensä kalliita ja riskialttiita ratkaisuja (lue: kikkailua, esim. vuotoalttiita kattoikkuna/lasikattorakenteita). Näitä rakennuksia on myös vaikeaa korjata ,kun ei voi tosta vaan pistää 1½ vuodeksi lappua luukulle. Kouluja yritetään fiksata pelkän kesäloman aikana ja lähes aina menee pieleen - korjaus jää torsoksi, aikataulu ja budjetti paukkuu yli.
Vain konserttisalien, kirjastojen ym. kaltaiset rakennukset voi toteuttaa monumenttirakennuksina, joille suunnitellaan 100 vuoden käyttöikää. Tällaisen kohdalla ei ole maailmanloppu, jos välillä pitää pistää 2 vuodeksi lappu luukulle remontin vuoksi.
Koulut, sairaalat yms. -> totuttaudutaan ajatukseen, että sekä rakennuksen että tekniikan käyttöikä max. 30 vuotta. Ei kiinnytä seiniin eikä etenkään ruveta tekohengittämään ongelmarakennuksia (rakenneteknistä ongelmaa, vanhentunut tekniikka tai tilaratkaisut, liian iso/pieni nykytarpeisiin).
Uusi talo tontille ennen käyttöiän päättymistä ja sitten vanha purkuun surutta.- Anonyymi
Onhan tuossa jotain idistä mutta ei se kuitenkaan tee oikeutetusta että rakennetaan huit hait välittämättä mikä on lopputulos.
- Anonyymi
On suurta typeryyttä aiheuttaa terveysongelmia väärällä rakentamisella kuten märän betonin peittämisellä muovimatollla - kaikki tietävät, että se joudutaan repimään auki parin vuoden kuluttua ja kuinka monta ihmistä sairastutettaan sinä aikana. Kutsuisin moista pahoinpitelemiseksi ja vetäisin vastuulliset oikeuteen.
Toki rakentaminen on valtiovallan suojeluksessa ja "rangaistukset" pahoinpitelystä ovat korkeintaan lieviä sakkoja ja näpäytyksiä ranteille - "älä tee tuota enää".
Ihmisten terveydellä ei ole niinkään väliä. - Anonyymi
Hauska todeta, että määräyksistä ei ole mihinkään ja varminta on purkaa nämä betonikulissit kokonaan, puurakennusten polttaminen on naurettavan halpa tapa päästä niistä eroon, kunhan määräyksin huolehditaan, että ne ovat riittävän etäällä toisistaan, rakentamisen tulevaisuus on valoisa,
- Anonyymi
// > 1. Talot rakennetaan jatkossa 100-150 vuodeksi, eikä 30 - 50 vuodeksi.
Täydellistä typeryyttä. Maailma muuttuu jo 20-30 vuodessa niin, että vuoden X ihanteiden mukainen talo on toivottoman vanhanaikainen vuonna X 30! //
Jos vallalla oleva ajatusmalli on se, että (valmiiksi homeinen) asuin- tai toimistotalo rakennetaan 30 vuodeksi, ja sitten puretaan pois, ei ole ihme, että Suomessa on todella vähän vanhoja ja arvokkaita taloja. Nimimerkin "täydellistä typeryyttä" kannattaisi käydä tutustumassa Helsingin Kruununhakaan, Kaartinkaupunkiin sekä Eiraan tai Turun keskustaan, Tukholmaan, Pietariin, Riigaan, Hampuriin tai mihin tahansa saksalaiseen isohkoon kaupunkiin. Kyllä täälläkin on osattu rakentaa ja muualla osataan edelleen.
Jos edellä kuvatut paikat ovat vain ja ainoastaan vanhanaikaisia, minä olen joulupukin muori.
Suomessa insinöörit eivät osaa suunnitella eivätkä rakentajat rakentaa. Valvoja ja työnjohtajat eivät vain osaa tai heitä ei kiinnosta. Voimassa on ajatusmalli, että jos se yhteistä, sillä ei ole väliä. Koulu, päiväkoti, kunnantalo, kirjasto tai valtion kiinteistö: ei se maksa kenellekään mitään eli kosteus, vesi ja lumi sinne vaan seinien sisälle suojaan!
Ja asuintalot tulisi siis arvon nimimerkin mukaan rakentaa höyläämättömästä laudasta ja maanvaraiselle lattialle, mielellään piilosokkelilla ja ilman salaojia. Siis joko rintamamiestalo tai 70-luvun tasakatto - siinä on parhaat mallit. Sutta ja sekundaa, kosteutta, lahoa ja hometta. Raha menee kuin kankkulan kaivoon, kun kaikki pitää purkaa "uuden modernin" alta pois.
Miksi ei osata rakentaa sillä periaatteella "kuin itselle, lapsille ja lapsenlapsille rakennettaisiin"? Rakentajilla rakennustarpeet ja työkalut polttavat näpeissä ja ne on ladottava kasaan mahdollisimman nopeasti ja hinnalla millä hyvänsä. Ammattiylpeys loistaa poissaolollaan.
Insinöörit uudelleenkoulutukseen ja ajatusmalleihin dynamiittia. Ja rakentajille kosteusmittari joka iikalle.- Anonyymi
"Voimassa on ajatusmalli, että jos se yhteistä, sillä ei ole väliä. Koulu, päiväkoti, kunnantalo, kirjasto tai valtion kiinteistö: ei se maksa kenellekään mitään eli kosteus, vesi ja lumi sinne vaan seinien sisälle suojaan!"
Tämä on totta, mutta nykyisin silläkään ei ole väliä, että rakennetaan yksityiselle. Ellei joku vahdi silmä tarkkana koko ajan, tahallisia oikomisia ja tahattomia virheitä tehdään ihan koko ajan. Pääasia on, että rahat tulevat OMALLE pankkitilille.
"Rakentajilla rakennustarpeet ja työkalut polttavat näpeissä ja ne on ladottava kasaan mahdollisimman nopeasti ja hinnalla millä hyvänsä. Ammattiylpeys loistaa poissaolollaan."
Koska on kiire päästä pilaamaan seuraava työmaa eli kosteutta ja hometta tarvitaan myös siellä.
Kyllä itseä hävettäisi pirusti tunnustaa olevansa talonrakennusalalla! - Anonyymi
> Jos vallalla oleva ajatusmalli on se, että (valmiiksi homeinen) asuin- tai toimistotalo rakennetaan 30 vuodeksi, ja sitten puretaan pois, ei ole ihme,
Toimistotaloja ei kannata rakentaa kestämään 100 vuotta, koska jo 20 vuotias talo voi olla auttamattoman vanhanaikainen
Kouluja ei kannattaisi rakentaa kestämään 100 vuotta, koska on jo nähty, että 40-50 vuotias talo on tilaratkaisuiltaan toivottoman vanhanaikainen ja kallis korjata.
Em. huolimatta koulut ovat nykyään arkkitehtuurin monumenttirakennuksia, missä kokeillaan aika kaikkea uudenlaista kivaa kikkailua. Kikkailun vuoksi ovat kalliita rakentaa, niissä on paljon vuotoalttiita yksityiskohtia mm. vesikatolla ja tämän monimutkaisuuden vuoksi huollontarvekin on normaalia suurempi. Suurta huollontarvetta ei kuitenkaan ylläpidossa huomioida -> hups käsissä on pian korjausta vaativia ongelmia ja tässä kohtaa huomataan, että monimutkaiset rakenteet ovat kalliita korjata.
Loppuviimeeksi se, että korjaukset yritetään epätoivon vimmalla hoitaa 2 kuukaudessa eli kesäloman aikana... joten ne korjauksetkin ovat vain pintapaikkailua/juosten kusemista. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
> Jos vallalla oleva ajatusmalli on se, että (valmiiksi homeinen) asuin- tai toimistotalo rakennetaan 30 vuodeksi, ja sitten puretaan pois, ei ole ihme,
Toimistotaloja ei kannata rakentaa kestämään 100 vuotta, koska jo 20 vuotias talo voi olla auttamattoman vanhanaikainen
Kouluja ei kannattaisi rakentaa kestämään 100 vuotta, koska on jo nähty, että 40-50 vuotias talo on tilaratkaisuiltaan toivottoman vanhanaikainen ja kallis korjata.
Em. huolimatta koulut ovat nykyään arkkitehtuurin monumenttirakennuksia, missä kokeillaan aika kaikkea uudenlaista kivaa kikkailua. Kikkailun vuoksi ovat kalliita rakentaa, niissä on paljon vuotoalttiita yksityiskohtia mm. vesikatolla ja tämän monimutkaisuuden vuoksi huollontarvekin on normaalia suurempi. Suurta huollontarvetta ei kuitenkaan ylläpidossa huomioida -> hups käsissä on pian korjausta vaativia ongelmia ja tässä kohtaa huomataan, että monimutkaiset rakenteet ovat kalliita korjata.
Loppuviimeeksi se, että korjaukset yritetään epätoivon vimmalla hoitaa 2 kuukaudessa eli kesäloman aikana... joten ne korjauksetkin ovat vain pintapaikkailua/juosten kusemista.Vain idiootti perustelee julkisten rakennusten home- ja kosteusongelmia sillä, että "ei niiden tulekaan tarkoituksenmukaisuussyistä kestää kuin 20 - 30 vuotta"!
Ei edes putkimiesten pahat töppäilyt estä rakentamasta kosteuden päälle, alle ja sivulle. Vesivahingot vievät kymmeniä ellei satoja miljoonia euroja yhteisiä rahoja vuositasolla, mutta ketään ei kiinnosta. Puhumattakaan kosteusvaurioiden aiheuttamista terveys- ja sitä kautta henkisistä ongelmista, joiden loppusumma on rahassa mittaamaton.
Suomalaisten rakennusinsinöörien (suunnittelu, työnjohto ja varsinkin valvonta) pitäisi hävetä omia toimiaan ja mennä koulutukseen vaikkapa Saksaan. Rakennus- ja putkimiehet taas puolestaan ovat rakennuksilla vain töissä - heidän vastuunkantokykynsä ja taitonsa vastata työnsä jäljestä on lähtökohtaisesti vinttikoiran tasolla eli puhdas nolla.
Vain raha merkitsee eli suuri osa palkasta pitäisi maksaa bonuksina vasta koko onnistuneen projektin ketjulle kun talo on todettu homeettomaksi ilman kostesvaurioita. Nyt kun raha on kourassa, kaverit ovat jo haihtuneet ja yhtiö on konkurssin jälkeen helppo käynnistää uudestaan. Siitä alkaa taas uudet kujeet ja aina löytyy uusi hölmöjä jekutettavaksi.
Kosteusmittarin pitäisi olla joka rakennuskaverin perustyökalu! - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vain idiootti perustelee julkisten rakennusten home- ja kosteusongelmia sillä, että "ei niiden tulekaan tarkoituksenmukaisuussyistä kestää kuin 20 - 30 vuotta"!
Ei edes putkimiesten pahat töppäilyt estä rakentamasta kosteuden päälle, alle ja sivulle. Vesivahingot vievät kymmeniä ellei satoja miljoonia euroja yhteisiä rahoja vuositasolla, mutta ketään ei kiinnosta. Puhumattakaan kosteusvaurioiden aiheuttamista terveys- ja sitä kautta henkisistä ongelmista, joiden loppusumma on rahassa mittaamaton.
Suomalaisten rakennusinsinöörien (suunnittelu, työnjohto ja varsinkin valvonta) pitäisi hävetä omia toimiaan ja mennä koulutukseen vaikkapa Saksaan. Rakennus- ja putkimiehet taas puolestaan ovat rakennuksilla vain töissä - heidän vastuunkantokykynsä ja taitonsa vastata työnsä jäljestä on lähtökohtaisesti vinttikoiran tasolla eli puhdas nolla.
Vain raha merkitsee eli suuri osa palkasta pitäisi maksaa bonuksina vasta koko onnistuneen projektin ketjulle kun talo on todettu homeettomaksi ilman kostesvaurioita. Nyt kun raha on kourassa, kaverit ovat jo haihtuneet ja yhtiö on konkurssin jälkeen helppo käynnistää uudestaan. Siitä alkaa taas uudet kujeet ja aina löytyy uusi hölmöjä jekutettavaksi.
Kosteusmittarin pitäisi olla joka rakennuskaverin perustyökalu!"Kosteusmittarin pitäisi olla joka rakennuskaverin perustyökalu!"
KOSKA tavan raksamies ei erota edes vesilammikkoa betonilla tai eristeistä tippuvaa vettä. Silmälasit ovat ykkösvaatimus ja sitten vasta kosteusmittari. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vain idiootti perustelee julkisten rakennusten home- ja kosteusongelmia sillä, että "ei niiden tulekaan tarkoituksenmukaisuussyistä kestää kuin 20 - 30 vuotta"!
Ei edes putkimiesten pahat töppäilyt estä rakentamasta kosteuden päälle, alle ja sivulle. Vesivahingot vievät kymmeniä ellei satoja miljoonia euroja yhteisiä rahoja vuositasolla, mutta ketään ei kiinnosta. Puhumattakaan kosteusvaurioiden aiheuttamista terveys- ja sitä kautta henkisistä ongelmista, joiden loppusumma on rahassa mittaamaton.
Suomalaisten rakennusinsinöörien (suunnittelu, työnjohto ja varsinkin valvonta) pitäisi hävetä omia toimiaan ja mennä koulutukseen vaikkapa Saksaan. Rakennus- ja putkimiehet taas puolestaan ovat rakennuksilla vain töissä - heidän vastuunkantokykynsä ja taitonsa vastata työnsä jäljestä on lähtökohtaisesti vinttikoiran tasolla eli puhdas nolla.
Vain raha merkitsee eli suuri osa palkasta pitäisi maksaa bonuksina vasta koko onnistuneen projektin ketjulle kun talo on todettu homeettomaksi ilman kostesvaurioita. Nyt kun raha on kourassa, kaverit ovat jo haihtuneet ja yhtiö on konkurssin jälkeen helppo käynnistää uudestaan. Siitä alkaa taas uudet kujeet ja aina löytyy uusi hölmöjä jekutettavaksi.
Kosteusmittarin pitäisi olla joka rakennuskaverin perustyökalu!> Vain idiootti perustelee julkisten rakennusten home- ja kosteusongelmia sillä, että "ei niiden tulekaan tarkoituksenmukaisuussyistä kestää kuin 20 - 30 vuotta"
Mouhoaja ei näe metsää puilta. Perusaongelma on, että koulut ovat nykyään arkkitehtonisia TAIDETEOKSIA. Siis ensisijaisesti.
Tarkoittaa, että jokaisen koulun kanssa pitää keksiä pyörä uudelleen. Monimutkaisia rakenteita. Jos joku virhe tulee, niin siitä ei mitään opita - seuraava rakennus suunnitellaan taas puhtaalta pyödältä ja uusien virheiden kera.
Taideteoksissa on monimutkaisia yksityiskohtia ja rakenteita, jotka vaativat tavallista enemmän huoltoa. Sitten se huolto yritetään rahapulassa vetää minimiin. Huonosti käy. Arkkitehtoniset KIKKAILUT tekevät rakennuksista myös kalliita korjata. Joten korjataan vain pieni osa ja loput hapantuu purkukuntoon.
Koulut pitäisitehdä aika samalla sabluunalla kuin lähiökerrostalot aikoinaan. Joo tylsää, mutta muutoin ei onnistu se, että parannetaan sitä konseptia eli jos rakennuksessa nro 1 meni suunnittelussa tai rakentamisessa jotain perseellee, niin rakennuksien 2, 3 jne. kohdalla samaa mokaa ei toisteta.
Nyt tämä ei onnistu, kun jokainen on yksilöllinen TAIDETEOS ja MONUMENTTI.
Tällainen on jo ihan suunnittelunkin kannalta kallista. Vrt. miten saatiin länsimetrolle hintaa, kun sielläkin joka asema on suunniteltu alusta alkaen yksilöllisenä taideteoksena sen sijaan, että olisi 1 peruskonsepti, mitä olisi vaan vähän muokattu/koristeltu.
- Anonyymi
Nokian kuihduttua verotulot vähenivät, kuntien oma rakennusvalvonta lakkasi käytännössä olemasta ja rakennusfirmat alkoivat itse tai kavereidensa kanssa valvomaan itseään.
- Anonyymi
https://fi.wikipedia.org/wiki/Grönqvistin_talo
Tästä voi ottaa mallia vuodelta 1882.
Kun rakennusinsinööri ja rakennusmies (-hlö) ei vaan nykyisin osaa! Ihan liian vaikeaa nykytekniikalla, ja jos on liian vaikeaa, niin silloin se on myös liian kallista. Ammattiylpeyttä ei vaan ole rakennushenkilöiden keskuudessa. Sutta aluksi ja sitten sekundaa perään.
Nykyisin kaikki rakennuspasca suunnitellaan 20 - 30 vuodeksi, sen jälkeen homeen vuoksi puretaan pois eli aloitetaan alusta. Ei ole varaa tehdä kerralla hyvin, mutta varaa on tehdä 2 - 3 kertaa huonosti. On se Suomi rikas maa (not!).- Anonyymi
Aamulla töhin ja illaksi pois. Tärkeintä on saada ruma talo pystyyn ja jos 20 vuotta pysyy tuulessa pystyssä, se on siinä. Märkä tai kostea - piiloon vaan. Ei se haittaa, jos hometta löytyy muutaman vuoden kuluttua, uutta työtä ja firmaa jo pukkaa silloin. Raksamiehille (-naisille) riittää että liksa tulee kouraan, he ovat raksalla vain töissä. Raksa on nykyisin suunnittelusta katselmuksiin saakka suojatyöpaikka!
Tunteeko kukaan ammatistaan ylpeän talonrakennushenkilön, siis mistä tahansa rakentamisen vaiheesta? Kerran tapasin itse yhden ylpeän putkimiehen, mutta sitten jo seurasikin vesivahinko kohteessa. Kiristämättömät yhteet kun eivät pidä vettä.
Koko ajatusmaailma pitää panna alalla uusiksi!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kansa on on puhunut.
Ja pulinat pois. Amerikan kansa kyllästyi edelliseen 4 vuoteen. Demokratia toteutuu. Vaalivilppiä salaliittoteoriaksi ha4102729Miten Trump " tuo rauhaa"?
Kertoisiko joku? Ymmärtääkseni hän pikemminkin pakottaa länsimaat varustelukierteeseen. Muuta vaihtoehtoahan ei ole, jo5932222Sofia B - ansiotulot ovatkin 0 euroa ja millä rahoilla hän siis elää?
Oho olipa paljastus nyt tästä luksus elämää viettävästä naisesta.1042144Ensitreffit Jenni tykittää - Tämä Jyrkin lause nostaa karvat pystyyn: "Niin epämiellyttävä..."
Jenni tykittää menemään… Jaetaankos teillä laskut tasan tai tuleeko raha-asioista kiistaa? Lue lisää: https://www.suom411957etkö osaa jättää rauhaan?
Et halua mitään, silti stalkkaat ja vainoat! jätä rauhaan niin voin jatkaa elämää!651483- 981344
Leikkeleet pois leivältä
Oikea suunta. Uusissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan jättämään leivän päältä leikkeleet pois mielu1321201Saatiin meidän oma mies valkoiseen taloon!
Miltäs nyt tuntuu Ylen petkuttamat sosialistit ja muut femakot? Ilmastousko ja woke lähti liikkeelle USA:sta, ne valhee1521167- 1681162
- 531135