Oma vesimittari kokemuksia

Anonyymi

Muutin ok talosta kerrostaloon jossa järkyttävän iso vedenkulutus.
Haluaisin asuntoihin omat mittarit.

18

1931

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • No, ensiksi niiden pitäisi näyttää oikein, näin ei aina ole ja maassaamme löytyy lukuisia isojakin taloyhtiöitä, joissa niiden käytöstä on ollut pakko luopua vaikka ovatkin asennettuna.

      Seuraavaksi tulee niiden asennuskustannusten kuolettaminen, vesi on suomessa halpaa, eli asennuskustannusten kattamiseen voi mennä kymmeniä vuosia.

      Vihoviimeinen ratkaisu on lämpimän veden mittaaminen erikseen, siinä kun aina pyritään siirtämään peruslämmönkulutusta veden hintaan niin paljon kuin mahdolista. Lain mukaan tämä on toki laitonta, mutta millä yksittäinen osakas pystyy asian todistamaan, toki AsOy ei sekään pysty todistamaan vastakkaista. Lämpimän veden kulutus on kuitenkin tosi pieni osa kokonkiinteistön lämmityksen kokonaiskulutusta. Lämmintä vettä menee käsienpesuun, suihkussakäyntiin ja mahdoliseen käsinpyykkäämiseen. Kaiki muu on kylmän veden kulutusta.

      Eli, tuskin maksaa vaivaa asennuttaa huoneistokohtaisia vesimittareita.

      • Anonyymi

        Jos taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätään että vedestä ja sen lämmittämisestä peritään erillinen korvaus niin lämmityskulut lasketaan tietysti mukaan. Lämpimän veden kulutus on n. 40 % kaikesta kulutuksesta. Sen hinta on helppo laskea kun tiedetään lämmityksen yksikköhinta.


      • Anonyymi

        Kyllä lämpimän veden kustannuksen pystyy laskemaan ihan kansakoulumatematiikalla. Tiedossa kun on veden hinta, lämpöenergian hinta ja veden lämpötila.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä lämpimän veden kustannuksen pystyy laskemaan ihan kansakoulumatematiikalla. Tiedossa kun on veden hinta, lämpöenergian hinta ja veden lämpötila.

        Sama kolmannen kerran ettei unohdu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sama kolmannen kerran ettei unohdu.

        Tänne ei näy kuin yhteen kertaan.


    • Anonyymi

      Kyllä vesimittareita koskee mittalaitedirektiivi, valitettavasti monet lvi-liikkeet myy ne muut tietämättömille.

      Missä lainsäädännössä on kielletty lämpimän veden erikseen mittaaminen? Faktaa peliin.

      Usean kohteessa selvitystyötä tehneenä tiedän, että ilman mittareita veden kulutus on toisilla todellista kylpylätasoa. Eräskin asukas kulutti mittarin mukaan koekäytössä 800 litraa vuorokaudessa. Se mittari kuulema rikki, tarkistetuttiin ja kalibrioitiin virallisesti. Kohta asunnon kulutus olikin enää 150 litraa vuorokaudessa.

      • Anonyymi

        > Missä lainsäädännössä on kielletty lämpimän veden erikseen mittaaminen? Faktaa peliin.

        Faktaa tulee: palstan vakiovalittaja=kusettaja juttelee ihan höpöjä, kuten aina.

        Normi ratkaisu on mitata sekä kylmä että lämmin vesi. Pelkän kylmän veden mittaus on enempi rivitalojen juttu. Etenkin silloin, kun lämmin vesi tehdään huoneistokohtaisesti (=sähkölämmitys).

        Se on tosiaan ihan normaalia, että vettä kuluu niin penteleesti, kun ei ole huoneistokohtaista mittausta. En ole aikoihin jaksanut tilastoja kaivella, mutta perinteisesti kulutus on kerrostaloissa (ilman mittauksia) ollut jotain 160-170 l/nuppi päivässä. OK taloissa kolmanneksen vähemmän. Ammeet eivät ole se ratkaiseva juttu, vaan kolmen vartin suihkuja ottavat teinit sekä suuret ikäloput, joiden mielestä on luontevaa pitää keittiön hana juoksemassa koko siivousoperaation ajan tai että saunottaessa saa suihku olla koko ajan päällä.

        Vaan ei niitä mittareita vanhaan taloon noin vaan saa. Keittiö ja KPH on usein kiinni eri nousulinjoissa, jolloin mittareita tarvittaisiin 4 per huoneisto.

        Mittarit tulevat putkiremontin yhteydessä. Samalla vesikalusteetkin päivittyvät modernimpiin -> kulutus tipahtaa reilusti.


      • En ole väittänyt missään vaiheessa, että laki kieltäisi laskuttamasta erikseen lämpimästä, sen sijaan väitin ja väitän yhä, että laki kieltää laskuttamasta todellisia lämmityskuluja enempää. Useissa yhtiöissä kuitenkin laskutetaan sumeilematta ylihintaa.

        Tuo ylihinnan laskuttaminen tosin koskee myös kylmää vettä. Jos kuutio kylmää vettä jätevesimaksuineen maksaa yhtiölle 5 €, niin siitä ei todellakaan saa veloittaa asukkailta 10 € tai 15 € kuutiolta.


      • Anonyymi

        No totta helvetissä saa laskuttaa enemmän ja on syytä laskutta enemmän, jos lämpimän veden kulutusta ei mitata lainkaan. Tällöin ei auta kuin arvoida veden lämmitykseen kuluvan energian määrä … siis se kuinka monta litraa lämmintä vettä kuluu kulutettua kylmän veden litraa kohti.

        Lämmitys vaatii paljon energiaa, joten sen huomiointi nostaa hinnan reilusti korkeammaksi kuin mitä pelkkä vesi maksaa.

        Tuolla ammattitaidolla ja provisiopalkalla tietty tekee tiukkaa saada edes kymppi/kk raavittua kasaan?


      • Anonyymi
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        En ole väittänyt missään vaiheessa, että laki kieltäisi laskuttamasta erikseen lämpimästä, sen sijaan väitin ja väitän yhä, että laki kieltää laskuttamasta todellisia lämmityskuluja enempää. Useissa yhtiöissä kuitenkin laskutetaan sumeilematta ylihintaa.

        Tuo ylihinnan laskuttaminen tosin koskee myös kylmää vettä. Jos kuutio kylmää vettä jätevesimaksuineen maksaa yhtiölle 5 €, niin siitä ei todellakaan saa veloittaa asukkailta 10 € tai 15 € kuutiolta.

        Siihen asukkaalta laskutettavaan "kuutiohintaan" pitää sisällyttää myös yhtiöltä laskutettava perusmaksu.


    • Anonyymi

      > No, ensiksi niiden pitäisi näyttää oikein, näin ei aina ole ja maassaamme löytyy lukuisia isojakin taloyhtiöitä, joissa niiden käytöstä on ollut pakko luopua vaikka ovatkin asennettuna.

      Kusettaja kusettaa aina, vaikka tällä kertaa kyseessä lienee vahinko/tietämättömyys.

      Mittarit noin niinkuin yleensä toimii, mutta laskutus ei. Normi käytäntöhän on, että isännöitsijä lähettää vastikelaskut kerran vuodessa. Vaan jos vesi pitäisi laskuttaa kulutuksen mukana, niin joka kämpälle yksilöllinen lasku kerran kuukaudessa. Aikamoinen pomppu työmäärässä. Joten laskutetaankin arviokulutuksen mukaan ja lähetellään tasauslaskuja pari kertaa vuodessa. Taitaa sekin olla työlästä ja sotkuja tulee, jos asukkaat vaihtuu taajaan.

      Monessa talossa onkin em. syistä luovuttu kulutukseen perustuvasta laskutuksesta, vaikka mittari toimiikin.

      Pidemmällä ajanjaksolla tulee kyllä eteen myös tarve uusia vesimittarit. Siis huoltokuluja ylläpidosta -> toinen mahd. syy järjestelmästä luopumiseen.

      > Vihoviimeinen ratkaisu on lämpimän veden mittaaminen erikseen, siinä kun aina pyritään siirtämään peruslämmönkulutusta veden hintaan niin paljon kuin mahdolista.

      Valittajan logiikka on nurinpäin. Jos lämpimän veden kulutusta EI mitata, ei tiedetä, kuinka suuri osa lämmitysenergiasta kuluu lämpimän veden lämmitykseen. Osuus joudutaan arvioimaan kylmän veden kulutuksen pohjalta, esim. niin, että LV kulutukseksi oletetaan 40 % kaikesta vedenkulutuksesta (päävesimittarin mittaama kulutus).

      Jos LV kulutus mitataan, niin kyllä sen pohjalta laskettu lämmönkulutus on todellinen kulutus. Jos tästä aiheutuva lasku yskityttää, niin se on voi voi. Ei kannata sammua lämpimään suihkuun.

    • Anonyymi

      Taloyhtiön on tehtävä päätös huoneustokohtaisten mittareiden asentamisesta.
      Meillä se tapahtui käyttävesiputkiston rempan yhteydessä.
      Asuimme 10 vuotta yhteistaksassa jossa maksu oli 12€/hlö.
      Olemme kotoa poissa vuosittain muutaman kuukauden ja muutenkin käyttänemme vettä vain tarpeen mukaan.
      Laskin, että noiden 10:n vuoden aikana 2:n eläkeläisen taloutemme maksoi toisten vesiä yhteensä yli 2000€.

      Nyt viimeisessä vuoden tasauslaskussa saimme palutusta 253,60€.

    • Anonyymi

      Ei tarvitse päättää asuntojen vesimittareista. Ne ovat pakollisia myös vanhoihin taloihin remontin yhteydessä.

      Ongelmana on se, että lain mukaan pitää olla vesimittari, mutta laskutuksesta ei mainita mitään. Laskutuksen aloittamiseen ja korvauksien perusteisiin pitää olla yhtiökokouksen päätös.

      • Anonyymi

        "Ne ovat pakollisia myös vanhoihin taloihin remontin yhteydessä.*
        Näinhän energialaki sanoo mutta taloyhtiö voi hakea lupaa olla asentamatta paikalliselta rakennusvalvojalta. Näin toimittiin tässä talossa, 20 asuntoa.
        Mikäli lupaa ei olisi saatu, mikään laki ei velvoita mittareita käyttämään laskuttamiseen, voi jatkaa vanhalla X€/kk per asukas.


    • Anonyymi

      Ei omaa vesimittaria.
      Jos taloon asennetaan omat mittarit kaikille, niin en voi enää lämmittää terassia kuumalla käyttövedellä. Nyt on halpaa ja kätevää vetää keittiön hanasta letku terassille ja sieltä patterin kautta viemäriin.
      On lämmin ja minulle halpa ratkaisu.

    • Anonyymi

      Taloyhtiömme siirtyi asuntokohtaisiin vesimittareihin putkiremontin yhteydessä. Minusta oman talouteni (asun yksin) vesimaksut ovat kohtuuttomat, noin 22 euroa/ kk. En käy suihkussa (käyn uimahallissa), en käytä astianpesukonetta, en käytä pesukonetta kuin pari kertaa vuodessa.

      Kahvivedestä ja hampaiden harjaamisesta ei voi tulla tällaista laskua. Jokin mättää näissä etäluettavissa mittareissa.

      • Anonyymi

        Siis et käy WC:ssa kotona etkä tiskaa astioita. Etkö tosiaan koskaan käy kotona suihkussa? Huomaatko että ihmiset pitävät Sinuun etäisyyttä lemun takia?


      • Anonyymi

        Paljonko on perusmaksu ?
        Etäluettavissa on ollut paljon vikoja, laita isännöitsijälle nootti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      5913
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3605
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1925
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1913
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1738
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1586
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1512
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1406
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1398
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1327
    Aihe