Ruotsista Suomeen yksinhuoltajana lasten kanssa EHKÄ

Anonyymi

Olen vasta ihan alkumetreillä miettimässä kannattaisiko täältä Ruotsista muuttaa Suomen puolelle. Olen Suomessa syntynyt, mutta muutettiin tänne kun olin vielä tarhaiässä. Vähitellen on alkanut tuntumaan että voishan Suomeen muuttoakin harkita yhtenä vaihtoehtona. En ole vielä asioita ehtinyt selvittää joten kaikki vinkit ja tiedot on tervetulleita. Tässä jotain kysymyksiä.

1. Millä perusteella muut Ruotsista Suomeen muuttaneet on valinneet lapsilleen koulun? Mitä siinä pitäisi ottaa huomioon?

2. Kehukaa paikkakuntia, jossa tällainen yh-mamma parin lapsen kanssa vois viihtyä. Mistä vois löytyä töitä?

3. Onko vuokra-asunnon löytäminen Suomesta helppoa? Kumman löytäminen ensin on tärkeämpää työpaikan vai asunnon? Meinaan että voiko asunnon saada, vaikkei olisi varmaa tietoa työpaikasta? Vai meneekö se niin, että jos saa työpaikan, niin sen jälkeen vuokra-asunto plus muut (lapsille tarhapaikat & koulut) löytyy nopeasti ja helposti sen jälkeen?

4. Onko työpaikkaa ylipäätään mahdollista löytää täältä merenlahden toiselta puolelta vai pitäisikö ensin vain muuttaa sinne töitä etsimään ja uskoa sellaisen löytymiseen? Entä sitten, jos ei työtä löydykään?

5. Muiden kokemukset lasten (mulla 5v ja 8v) sopeutumisesta Suomeen kiinnostaa kovasti.

6. Käytännön vinkit muuttoon liittyenkin kiinnostaa. Olen ajatellut, että JOS muutto Suomeen toteutuisi, yrittäisin sitä ennen karsia meidän tavaroita mahdollisimman vähiin. Mietityttää kyllä esimerkiksi huonekalujen osalta, että kannattaako niitä siirtää maasta toiseen, kun meidän huonekalut on täältäkin käytettyinä hankittuja. Olisiko uusia (siis käytettyjä huonekaluja) helppo hankkia Suomesta? Olisiko kuitenkin vähemmän stressaavaa, jos kuitenkin kuljettaisi ainakin tärkeimmät huonekalut mukana? Oletteko ostaneet muuton joltain firmalta? Mitä maksoi muutto Ruotsista Suomeen ja oliko esimerkiksi kokonainen paku tällöin käytettävissä tilan osalta? Kiinnostaa myös miltä paikkakunnalta ja mihin muutitte sekä käytittekö laivaa vai ajoitteko Tornion kautta.

7. Olen kuullut, että joillain muuttajilla on tullut pidempikin (esim. 3kk) katkos erilaisiin sosiaalitukiin kuten lapsilisiin Ruotsista Suomeen muuttaessa. Mietin tässä, että kuinkakohan suuret säästöt pitäisi olla, että selviää muuttokuluista ja on sukanvarressa rahaa, että saa pidettyä porukan leivässä ja katon pään päällä sen yli, että arki taas rullaisi uudessa kotimaassa.

8. Miten muuttoon kannattaisi yrittää valmistautua vai voiko siihen valmistautua?

33

<50

Vastaukset

 • Ehdottomasti muuttoon kannattaa valmistautua ja minusta kannattaa tehdä huolellisestikin selvittelytyötä ja henkistä valmistautumista - etenkin jo on muuttamassa lasten kanssa. Tätä valmistautumistahan on tosin jo tämä nettipalstalla asioista kysyminenkin, joten olet sen askeleen jo ottanut ;-)

  Googlaamalla löydät blogeja, joissa eri maista Suomeen paluumuuttaneet kertovat omasta muuttoprosessistaan. Suosittelen lukemaan niitä, sillä jotkut ovat kertoneet hyvinkin tarkkaan mm. muuttokuormaan ja käytännön asioihin (byrokratia yms.) liittyvistä asioista.

  Sitä kyselisin, että suunnitteletko pysyvää muuttoa Suomeen ns. kerralla. Nimittäin olen kuullut, että jotkut pysyvää muuttoa epäröineet ovat muuttaneet kotimaata ensin esimerkiksi yhden vuoden ajaksi ja jos muutto on tuntunut oikealta ratkaisulta, he ovat tehneet siitä pysyvän. Esimerkiksi eräät tuttuni muuttivat pääkaupunkiseudulta Lappiin niin, että he anoivat virkavapaata töistään ja vuokrasivat asuntonsa vuodeksi. Vuoden "koeajan" perusteella he päättivät jäädä Lappiin pysyvästi ja vasta siinä vaiheessa he irtisanoivat työsuhteensa sekä laittoivat asuntonsa myyntiin. He ovat olleet tyytyväisiä ratkaisuun. Tavallisempaa taitaa tosin olla sellainen vaihtoehto, että muuttopäätös tehdään kerralla ja pysyvästi.

  Oletko tietoinen #FINNPAUSEN -hankkeesta? Tuon hankkeen kautta kuulemma aiotaan tänä syksynä tulla Västeråsiin ja Eskilstunaan tarkoituksena kertoa suomenruotsalaisille mahdollisuudesta työskennellä Suomessa. Heidän kauttaan voisi kuulemma löytää nimenomaan tällaisen "kokeilutyön" eli määräaikaisen työn erityisesti matkailualalle. Ehkä he tarkoittavat kesän 2020 matkasesonkia erityisesti Turun seudun saaristossa ja länsirannikon (esim. Vaasan seutu) matkakohteissa sekä ehkä Tornionjoen seudullakin, koska olen kuullut tarjolle tulevan sellaisia töitä, joissa tarvitaan ruotsin kielitaitoa. Lapin matkailusektorilla olisi varmaan töitä tarjolla alkavaksi talvikaudeksikin. Toisaalta luin #FINNPAUSEN -hankkeesta, että sen kautta voisi etsiskellä alan kuin alan töitä, joihin Suomeen tarvitaan tekijöitä. Töitä on tarjolla useilla eri aloilla ja useissa eri paikoissa Suomea, joten sopivan paikan löytyminen riippuu varmaan siitäkin, millaista työtä hakija etsii.

  Jos miettisin Suomeen muuttamista tai edes ns. koejaksoa Suomessa vuoden 2020 aikana, niin varmaan ihan ensimmäisenä ottaisin yhteyttä noihin #FINNPAUSEN -hankkeen ihmisiin kuullakseni, millaisia mahdollisuuksia heillä on auttaa työpaikan löytämisessä.

 • Noin pienet lapset sopeutuvat varmasti hyvinkin helposti varsinkin, jos ovat kotoaan oppineet edes jonkin verran suomea. Ummikkolapsetkin näyttävät sopeutuneen Suomeen varsin sutjakasti ja helpon näköisesti. Teinien osalta olen kuullut kahtalaisia tarinoita. Toiset ovat sopeutuneet erityisesti Ruotsista Suomeen muuttamisen jälkeen aivan supernopeasti Suomeen, mutta toisilta uuteen kotimaahan tottuminen ja juurtuminen on vienyt enemmän aikaa.

  Tiedän muutamia Ruotsista Suomeen muuttaneita lapsiperheitä, joissa kaikki perheenjäsenet ovat suhtautuneet muuttoon positiivisesti. Joissain perheissä lapset olivat niitä, jotka eniten tahtoivat muuttaa Suomeen. Kun suhtautuminen muuttoon on positiivisen innostunut ja toiveikas, niin jaksaa varmasti käydä läpi välttämättömät muutokset, muuttoon aina sisältyvät työt (työnhaut, asunnon etsimiset, lippulappujen pyörittämisestä) sitkeämmin läpi eikä kulttuurishokkikaan nujerra.

  Lapset ovat tuossa iässä mielestäni tosi hyvän ikäisiä maahanmuuttoa ajatellen. Esimerkiksi viisivuotiaalla olisi ensi syksynä esikoulun tai ekaluokan aloitus. Isompi on vielä alakoulussa, jonka aikana muutto Ruotsista Suomeen ei ole hankala, koska maiden koulusysteemit ovat niin samantyyppisiä.

  Monet painottuneet opetukset (esim. musiikkiluokat) ovat sellaisia, joihin usein pyritään testien ja hakuprosessin kautta toisen luokan keväällä ja varsinainen painotettu opetus alkaa kolmannen luokan alussa. Kyseisille luokille on käsittääkseni hankala päästä myöhemmin mukaan. Isompien kaupunkien suomenkielisissä kouluissa on noita painotettuja opetuksia jonkin verran, mutta pienemmillä paikkakunnilla niitä ei juurikaan ole eikä ruotsinkielisissä kouluissa. Suurin osa suomalaisista lapsista opiskelee ihan tavallisilla luokilla. Kolmannella luokalla viimeistään alkaa ensimmäisen vieraan kielen opiskelu. Englanti on edelleen yleisin vieras kieli, mutta muut kielet (saksa, ranska, venäjä) ovat yleistyneet jonkin verran ja muutamissa kaupungeissa voi opiskella myös espanjaa tai kiinaa peruskoulussa. Myös ruotsi on yleinen A-kieli ja osa suosittelee sitä vieraaksi kieleksi Ruotsista Suomeen muuttaneille, mutta en ymmärrä mitä järkeä olisi sijoittaa ruotsia sujuvasti osaava lapsi porukkaan, jossa muut aloittavat ihan alkeista.

  Monet Ruotsista Suomeen muuttaneista ovat laittaneet lapsensa ruotsinkielisiin kouluihin ja olleet tyytyväisiä siihen. Toiset taas ovat valinneet suomenkielisen koulun ja olleet siihen tyytyväisiä. On hyvin vaikea sanoa, mikä olisi paras ratkaisu missäkin tilanteessa. Joskus tuleva kotipaikkakunta ratkaisee siinä mielessä, ettei siellä välttämättä ole ruotsinkielistä koulua tarjolla. Joillekin kouluvalinta on lopulta selvinnyt esim. koulumatkaa arvioitaessa. Moni haluaa säilyttää lasten ruotsin kielitaidon Suomeen muuttamisen jälkeenkin, mikä on minusta hyvä tavoite. Toisaalta moni on huolissaan lapsen Suomen kielen taitojen kehittymisestä. Asiaa kannattaa varmaan miettiä senkin mukaan, mitä kieltä tai kieliä kotona puhutaan ja löytyykö lapselle alueelta ruotsin-/suomenkielisiä kavereita tai harrastuksia. Suomessa ruotsinkielisissä kouluissa opiskellaan suomea ja suomenkielisissä ruotsia, mikä myös helpottaa asiaa. Samoin esim. televisiosta tulee ruotsinkielistä ohjelmaa ja kirjoja on lainattavissa kummallakin kielellä. Supisuomenkielisille alueillekin voi tilata kirjaston kaukolainoina ruotsinkielisiä kirjoja ja nykyään monet käyttävät kirjojen, elokuvien ja tv-sarjojen suoratoistopalveluita. Kaksikieliseksi kehittyminen ei silti käy ihan itsestään, joten yleensä kotiväen täytyy panostaa siihen enemmän tai vähemmän ellei lapsen kasvuympäristö tarjoa mahdollisuuksia kummankin kielen kehittymiseen. Voi käydä niinkin, että Suomeen muuton jälkeen ruotsin kielitaito unohtuu tai näivettyy ainakin pienten lasten kohdalla. Toisaalta ymmärrän niitäkin vanhempia, jotka ovat huolissaan lastensa suomen kielen kehittymisestä. Aktiivinen lukeminen ja muut kieliharrastukset (pelit, teatteri, elokuvat, kaverit, kielileirit) auttaisivat varmasti.

 • Kun pyysit kehumaan paikkakuntia, niin kehun Lahtea. Lahti on sopivan kokoinen ja kompakti kaupunki lähellä pääkaupunkiseutua. Kaupunki on monille vieras ja jotkut ylläpitävät edelleen jotain ihmeellisiä gansteri- tai lamamielikuvia Lahteen liittyen, mutta ne eivät pidä paikkaansa. Lahdessa on rauhallista elää ja kaupunki kasvaa sekä kehittyy sopivaa tahtia. Lahdesta löytyy monen alan työpaikkoja, mutta moni lahtelainen käy töissä muissa lähialueen kunnissa kuten esim. Versowoodilla Heinolassa, Koskisella Kärkölässä, lentoasemalla Vantaalla, toimistohommissa tai vastaavissa pääkaupunkiseudulla yms. Liikenneyhteydet siis toimivat moneen suuntaan!

  Monikulttuurisuuteen kyllästyneille voi olla kiva uutinen, ettei Lahdessa ole mitään suurta islamin uskoa tunnustavien joukkoa. Toki joitakin Turkista tai Lähi-Idän maista kotoisin olevia kaupungista löytyy, mutta esimerkiksi somaleita ei juuri yhtään. Kyllä Lahdessa maahanmuuttajiakin asuu, mutta he ovat kotoisin pääosin Venäjältä, Virosta ja Ukrainasta sekä kirjavasti monista eri länsimaista sekä Itä- ja Kaakkois-Aasian maista. Esimerkiksi Lahden peruskouluissa ei ole samanlaisia kiusaamiseen ja kulttuurieroihin liittyviä ongelmia, joista kuulee paljon pääkaupunkiseudulla asuvilta.

  Lahden seudulla on upeaa luontoa, hyvät harrastusmahdollisuudet ja asumiskustannukset ovat huomattavasti pääkaupunkiseutua edullisemmat. (Toki Lahdessakin voi halutessaan ökyillä :-D) Plussaa on lyhyt yhteys pääkaupunkiseudulle, Helsingin satamiin sekä lentoasemalle. Lahti on kuitenkin itsenäinen ja toimiva kaupunki eikä mikään Helsingin lähiö. Päijännettä pitkin pääsee Jyväskylään yhteysaluksella, purjehtien tai vaikka meloen. Nipin napin kuntarajan takaa Hollolan puolelta löytyy Messilän laskettelukeskus, hiihtoladuissa löytyy valinnanvaraa MM-tasolle asti, retkeilymaastoja löytyy niin Lahdesta kuin lähiseuduilta vaativampaankin makuun ja melontareitit kuuluvat Suomen parhaimpiin. Hanavesi on Salpausselänharjun vuoksi Suomen aatelia. Talvet ovat saman harjun vuoksi selvästi lumisempia ja samalla valoisempia kuin rannikolla. Kehuja voisi jatkaa pitkäänkin ;-)

  Lahdessa on tosi kiva ruotsinkielinen koulu sekä samassa yhteydessä myös ruotsinkielinen päiväkoti. Koulurakennus on juuri rempattu ja se sijaitsee Matkakeskuksen (= yhdistetty rautatie- ja bussiasema) lähellä. Koulun läheisyydessä on mm. Asemantaustan, Liipolan ja Keijupuiston asuinalueet, joista uskoakseni voisi vuokra-asunto löytyä melko helpostikin. Lasten kasvaessa voi muuttaa halutessaan jonnekin kauemmaskin kaupungin sisällä tai naapurikuntiin (esim. Villähde, Orimattilan Henna, Hollolan Salpakangas, Kärkölä) lasten koulun vaihtumatta, koska ruotsinkielinen koulu ottaa oppilaita yli kuntarajojen ja liikenneyhteydet ovat hyvät. Ruotsinkielisen koulun läheisyydessä on myös aivan uskomattoman mahtava (ja ilmainen!) Launeen perhepuisto ja kotieläinpiha, joissa vierailee ihmisiä pidemmänkin matkan takaa, mutta tietenkin ne ovat parhaiten lähialueen asukkaiden hyödynnettävissä.

  https://www.lahti.fi/palvelut/perusopetus/koulut/lahden-ruotsinkielinen-koulu

  Muuta Lahdesta:
  https://www.lahti.fi/palvelut/asuminen
  https://www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2560228
  https://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/9-syyta-miksi-lahti-suomen-hienoin-kaupunki
  https://visitlahti.fi/

  Omat suosikkini Lahdessa:
  https://kahvilaoskari.fi/
  http://www.lahdensatama.fi/
  https://yle.fi/uutiset/3-6850526
  https://lahtiskigames.com/
  https://www.lahti.fi/palvelut/liikunta-ja-ulkoilu/uimahallit/maauimala
  https://www.lahti.fi/palvelut/liikunta-ja-ulkoilu/uimarannat/mytajaisten-uimaranta
  https://www.lahdenseudunluonto.fi/linnaistensuo/
  https://www.lahdenseudunluonto.fi/lapakisto/
  http://www.kahvitar.fi/fi/Myllykahvila.html
  https://www.lahti.fi/palvelut/luonto-ja-ymparisto/puistot-ja-viheralueet/perhepuisto

  • Jos joku innostuu Lahdesta ja erityisesti tuon ruotsinkielisen koulun läheisyydessä asumisesta, kannattaa katsoa Lumon vuokra-asunnot. Siinä koulun lähialueilla näyttää olevan useita asuntoja tällä hetkelläkin vapaana, tosin niistä suurin osa on kaksioita. Muutamia kolmioitakin oli. TA-firmalla oli rivitalokoteja vapaana Patomäessä, eikä sinnekään ole koululta niin pitkä matka etteikö sitä jaksaisi pyörällä tai kävellen kulkea (ainakin tavissuomalaisille tuollainen noin 3km matka on ihan ok, ehkä ykkös- ja kakkosluokkalaiset poislukien), mutta bussikin kulkee. Myös Lahden Talot Oy:llä (= kunnallinen vuokra-asuntoyhtiö) on alueella paljon asuntoja, joita näkyy olevan vapautumassa mm. lokakuussa. Paljon kolmioita myös.

   Joka tapauksessa tästä saa osviittaa siitä, miten helposti Lahdesta saa vuokra-asunnon halutessaan. Se käy jopa kädenkäänteessä. Lahti ei kylläkään ole ainoa paikkakunta Suomessa, mistä kodin voi löytää näin helposti. Sen sijaan esimerkiksi Helsingissä ja joissain muissakin paikoissa asunnon löytäminen on kinkkisempään, mutta ei mahdotonta silloinkaan.

   https://lumo.fi/
   https://www.lahdentalot.fi/
   https://www.sato.fi/
   https://ta.fi/
   https://www.avara.fi/
   https://asunnot.oikotie.fi/vuokrattavat-asunnot/lahti
   https://www.vuokraovi.com/vuokra-asunnot/lahti


 • HUONEKALUJEN Ruotsista Suomeen roudaaminen yms.

  Enpä osaa vastata siihen, kannattaako Ruotsista tuoda muuttokuorman mukana huonekaluja Suomeen. Kerroit että teidän huonekalunne ovat tällä hetkellä pääosin käytettyjä. Kyllä minusta Suomessakin on melko hyvät käytettyjen huonekalujen markkinat. Ehkä sinun kannattaisi tutkia esim. nettikirpputorien avulla, millainen hintataso ja tarjonta Suomessa on. Minusta esim. Facebookin kirpputorien kautta saa hyvää käsitystä asiasta. Isommissa kaupungeissa taitaa käytettyjä huonekaluja liikkua enemmän, koska väkeäkin on enemmän ja muuttoliikettä.

  Lisäksi kannattaa tutkia, mitä muuttokuljetukset Ruotsista Suomeen maksavat tai pakettiautojen vuokrat, jos pystyy itse tai lähipiirin voimin tekemään muuton. Laivaliput täytyy silloin tietenkin myös huomioida ellei aja Haaparannan kautta. Jos ostaa kuljetuksen tai vuokraa pakun, niin sittenhän siihen kuormaan mahtuu paljonkin kerralla. Tosin olen kuullut, että osa kuljetusfirmoista myy myös tilaa esimerkiksi isosta pakusta. Samalla pakulla voidaan tuoda parin kolmenkin porukan muuttotavaroita, jos ne vaan mukaan mahtuvat. Silloin ei tietenkään voi paljon huonekaluja tai muuta suurta olla kyydissä, mutta myös kuljetuksen hinta on halvempi. Sinkkumuuttajille ja pienille perheille tämäkin voi olla hyvä ratkaisu.

  Mitään risaa tai huonokuntoista en raahaisi mukanani uuteen kotimaahan. En myöskään mitään sellaista, mikä on epämiellyttävää, tarpeetonta tai esimerkiksi käymässä tarpeettomaksi (esim. pian pieneksi jäämässä oleva lapsen sänky tai polkupyörä). Sen sijaan jos jollain tavaroilla on tunnearvoa tai ne ovat erityisen tarpeellisia, niin varmasti silloin selvittelisin muuttokuljetuksen mahdollisuuksia.

  Toisaalta muuttaminen ja kodin perustaminen uuteen maahan varmasti myös vie rahaa. Samoin uusien huonekalujen metsästäminen vie aikaa ja energiaa.

  Jos muuttaja(t) pärjäävät ainakin alkuun hyvinkin minimalistisella tavaramäärällä, niin pyrkisin karsimaan omaisuuden niin ettei mitään turhaa siirry uuteen kotiin. Nythän pienen irtaimiston kanssa eläminen on ainakin täällä Suomessa ollut tavallaan muotiakin. (Katso esimerkiksi tämä: https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/d43ae1e6-9a91-4cf4-9ff2-85322ba2049c )

  Toisaalta joillekin ihmisille ne vanhat tutut tavarat tuovat turvaa, eikä isonkaan muuttokuorman kuljetus "vain" Ruotsista Suomeen ole mikään ylivoimainen temppu.

  Minusta tuntuu, että jos muutto Suomeen alkaa muuttua haaveista todeksi, myös tällaisiin yksityiskohtiin alkaa löytyä vastauksia kuin luonnostaan. Me ollaan erilaisia, mutta minä varmaan tekisin ihan listaa erikseen jokaiselle perheenjäsenelle osalta, että mitä tavaroita täytyy mukaan pakata. Yhteisistä tavaroista tekisin niin ikään listan.

  Tarpeettomista ja risoista tavaroista voi alkaa hankkiutua eroon vaikka heti. Vaikkei muutto toteutuisikaan, on mukavampi asua ja olla, kun ei ole turhaa tai risaa rojua nurkissa.

  Tässä pari juttua aiheeseen liittyen:

  https://www.hs.fi/kaupunki/hyvinkaa/art-2000006144112.html

  https://yle.fi/uutiset/3-7350324

  https://www.menaiset.fi/artikkeli/lifestyle/koti/yksion-sisustus-ja-keittioremontti-nollabudjetilla-katso-kuvat-oululaisen

  https://lassikko.lt.fi/opiskelukampan-saa-sisustettua-pienellakin-rahalla-kierratettya-ja-kestavaa-hankkimalla-saastaa-lompakkoa-ja-luontoa

 • Sanoisin että Suomessa on hyvä elää yksinhuoltajana. Arjen pyöritys on sulle varmaan tuttua, mutta tässä muutama juttu erityisesti Suomeen liittyen.

  Yhdistyssektorilla on nykyään useampia toimijoita, jotka tukevat yksinhuoltajia sekä konkreettisesti että pitävät yksinhuoltajien ääntä kuuluvilla esim. poliitikkojen suuntaan. Melkein joka kunnassa esimerkiksi kokoontuu yksinhuoltajien vertaisryhmiä, joissa jaetaan kokemuksia ja neuvoja. Vertaistoimintaa on myös Internetin kautta. Puhelimitseistä tukea, sosiaalineuvontaa ja oikeusapua. Myös leirejä ja lomia järjestetään. Joillain paikallisyhdistykset lähellä on ainakin ennen ollut mökkejä, joita on voinut varata omalle perheelle (tai vaikka ottaa mummin/kummin mukaan) maltillista maksua vastaan. Myös neuvoloissa, päiväkodeissa, kouluissa ja muualla yksinhuoltajia ymmärretään. Jotkut seurakunnat järjestävät erityisesti yksinhuoltajien suunnattuja perheleirejä ja lastenhoito iltoja ns. LapsiArkki-toiminnan kautta. Seurakuntien toimintaan osallistujien ei tarvitse olla seurakuntien jäseniä. On mukava välillä päästä pois omista nurkista, syödä valmiissa pöydässä ja vaihtaa kokemuksia muiden kanssa. Kaikilla leireillä on lapsille omaa ohjelmaa.

  Tässä linkkejä:

  https://www.yvpl.fi
  https://www.pienperhe.fi
  https://totaaliyharit.wixsite.com/totaaliyharit

  https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/seurakunnat-lisaavat-apuaan-yksinhuoltajille/
  https://www.lapsiarkki.fi

 • Ootko sä vapaa vaihtamaan kotimaata alaikäisten lasten kanssa? Onko sulla täydellinen yksinhuoltajuus tai onko lasten isä suostuvainen lasten muuttamiseen Ruotsista Suomeen? Entä onko sulla Suomen kansalaisuus? Onko lapsilla Suomen kansalaisuus, entä muita kansallisuuksia? Kysyn koska oon kuullut että näistä voi tulla isoja ongelmia, jos toinen vanhempi vastustaa muuttosuunnitelmia. Tuolta Yhden Vanhemman Perheiden liitosta tai Yksin- ja yhteishuoltajien liitosta voit varmaan saada lisää tietoa ja tarvittaessa juristinkin apua puhelimitse tai sähköpostitse.

  • Joo! Ollaan Suomen kansalaisia kaikki kolme (luojan kiitos oon ollut fiksu aikoinaan). Oon juridisesti yksinhuoltaja ja käytännössäkin totaaliyhäri. Hih, opin tollasen uuden suomenkielisen sanan, kun noita linkkejä lueskelin.

   En muista Suomesta asumisesta mitään, koska olin niin pieni, kun muutettiin Ruotsiin. Aika rankalta tuntuu ajatus vieraaseen maahan muuttamisesta. Täytyy vielä sulatella asiaa. Mun suomen kieli on hyvä ja oon lukenut paljon suomeksi sekä katsonut Suomen telkkuohjelmia täällä Ruotsissa. Nyt oon kuitenkin tajunnut, etten tajua paljonkaan monista arjen asioista, byrokratiasta tai vastaavista. En ole koskaan haaveillut ulkomaille muutosta tyyliin jenkkeihin tai britteihin, mutta kotimaahan tekisi mieli. Koen Suomen kotimaaksi, vaikka olin lapsi sieltä pois muuttaessa. Onkohan mulla liian ruusuinen kuva Suomesta ja olisiko sinne sopeutuminen kuitenkaan kovin helppoa?


  • Anonyymi kirjoitti:

   Joo! Ollaan Suomen kansalaisia kaikki kolme (luojan kiitos oon ollut fiksu aikoinaan). Oon juridisesti yksinhuoltaja ja käytännössäkin totaaliyhäri. Hih, opin tollasen uuden suomenkielisen sanan, kun noita linkkejä lueskelin.

   En muista Suomesta asumisesta mitään, koska olin niin pieni, kun muutettiin Ruotsiin. Aika rankalta tuntuu ajatus vieraaseen maahan muuttamisesta. Täytyy vielä sulatella asiaa. Mun suomen kieli on hyvä ja oon lukenut paljon suomeksi sekä katsonut Suomen telkkuohjelmia täällä Ruotsissa. Nyt oon kuitenkin tajunnut, etten tajua paljonkaan monista arjen asioista, byrokratiasta tai vastaavista. En ole koskaan haaveillut ulkomaille muutosta tyyliin jenkkeihin tai britteihin, mutta kotimaahan tekisi mieli. Koen Suomen kotimaaksi, vaikka olin lapsi sieltä pois muuttaessa. Onkohan mulla liian ruusuinen kuva Suomesta ja olisiko sinne sopeutuminen kuitenkaan kovin helppoa?

   Jos suomalainen elämänmeno mietityttää, niin yksi vaihtoehto on osallistua poikien kanssa jollekin perheleirille Suomessa. Siellä pääsisitte tapaamaan muita lapsiperheitä ja juttelemaan heidän kanssaan. Se olisi varmasti parempi tapa hankkia arkista tietoa Suomessa elämisestä kuin esim. viikonloppuristeily. Eivätkä leirit ole niin kalliitakaan.

   Monet ev.lut. seurakunnat järjestävät perheleirejä. Ne ovat käsittääkseni aina jollain tavalla kristillisiä eli ennen ruokailuja varmaan lausutaan ruokarukous ja illalla taitaa olla iltahartaus, mutta mitää äärimmäisen uskonnollisia ne eivät ole. Kuitenkin joidenkin uskonnollisten ryhmien (esim. helluntailaiset & lestadiolaiset) perheleirit voivat olla hyvinkin uskonnollisia, joten kannattaa selvittää asiaa etukäteen, jos ei halua yllättyä ;-) Seurakuntien perheleirien etuja on mm. edulliset hinnat, ammattimainen ohjaus, usein herkullinen ruoka, hyvät tilat & välineet ja usein aika "kirjava" osalllistujajoukko. Leirille osallistuvat perheet ovat siis usein keskenään erilaisia eikä heitä välttämättä yhdistä mikään erityinen asia kuten voi olla vaikkapa luonnonsuojelu-, musiikki- ja urheiluaiheisilla perheleireillä. Seurakuntien leirejä myös järjestetään paljon ympäri maata, mikä lisää mahdollisuutta mahtua mukaan joukkoon. Osa seurakunnista saattaa vaatia, että edes joku perheestä kuuluu kyseiseen seurakuntaan, mutta monet seurakunnat ottavat leireilleen ulkopuolisiakin (esim. kirkkoon kuulumattomat, ulkomailla asuvat). Tietenkin leirille voisi olla järkevintä pyrkiä sinne paikkakunnalle tai alueelle, minne olisi mahdollisesti muuttamassa.

   https://www.espoonseurakunnat.fi/tule-mukaan/lapsille-ja-lapsiperheille/perheleirit-retket-ja-tapahtumat

   https://www.seinajoenseurakunta.fi/lapset-ja-perheet/perheleiri

   https://tampereenseurakunnat.fi/sivustot/leirikesa/perheleirit

   Perheleirejä järjestävät myös monet ei-uskonnolliset tahot:

   http://www.luontoliitto.fi/toiminta/leirit/perheleirit

   https://www.parastalapsille.fi/perheleirit

   https://www.sporttis.fi/kesasporttis/perheleiri/

   Lisäksi urheiluopistoissa järjestetään perheleirejä, jotka maksavat jonkin verran enemmän.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Joo! Ollaan Suomen kansalaisia kaikki kolme (luojan kiitos oon ollut fiksu aikoinaan). Oon juridisesti yksinhuoltaja ja käytännössäkin totaaliyhäri. Hih, opin tollasen uuden suomenkielisen sanan, kun noita linkkejä lueskelin.

   En muista Suomesta asumisesta mitään, koska olin niin pieni, kun muutettiin Ruotsiin. Aika rankalta tuntuu ajatus vieraaseen maahan muuttamisesta. Täytyy vielä sulatella asiaa. Mun suomen kieli on hyvä ja oon lukenut paljon suomeksi sekä katsonut Suomen telkkuohjelmia täällä Ruotsissa. Nyt oon kuitenkin tajunnut, etten tajua paljonkaan monista arjen asioista, byrokratiasta tai vastaavista. En ole koskaan haaveillut ulkomaille muutosta tyyliin jenkkeihin tai britteihin, mutta kotimaahan tekisi mieli. Koen Suomen kotimaaksi, vaikka olin lapsi sieltä pois muuttaessa. Onkohan mulla liian ruusuinen kuva Suomesta ja olisiko sinne sopeutuminen kuitenkaan kovin helppoa?

   Lapset sopeutuu uuteen maahan nopeasti. Ei Ruotsi ja Suomi nyt edes ole niin kauhean erilaisia maita. Ilmasto on pitkälti samanlainen ja yhteiskunta toimii paljolti samanlaisilla periaatteilla (esim. liikenne, joukkoliikenne, juhlapyhät, päiväkodit, koulut, asuminen, pukeutuminen, ruoka, TV, vapaa-ajan viettäminen).

   Joissain Facebook-ryhmissä käydään ihan fiksuja keskusteluita. En osaa kylläkään suositella mitään tiettyä ryhmää. Ajattelin vaan, että jos epäilet itselläsi olevan liian ruusuinen kuva Suomesta, niin voisithan yrittää tutustua suomalaiseen arkeen joidenkin nettiryhmien kautta.


 • En osaa kauheesti neuvoa tavara- ja raha-asioissa. Sinun tilanteessa aloittaisin asian käsittelyn tietoa hankkimalla.

  Siellä Ruotsissa ja täällä Suomessakin varmaan jotain viranomaisia, joilta voi tiedustella esim. sosiaalitukiin kuten lapsilisiin liittyviä asioita kuten myös esimerkiksi verokiemuroita. Tietenkin yrittäisin myös säästää muuttoa varten, sillä maksaahan muutto aina jotain. Pelkät matkaliputkin maksavat ja lisäksi tulee usein kuluja muuttotavaroiden kuskaamisesta, pakkauskuluja, ehkä vuokravakuusmaksu ja jotain uuttakin on ehkä pakko hankkia. Käyvätköhän esimerkiksi samat valaisimet asuntoihin Suomessa ja Ruotsissa? Muut sähkölaitteet sopivat tietääkseni pistokkeisiin kummassakin maassa. Myös jotkut pienet mutta tärkeät asiat kuten verhojen kiinnitysmekanismit ovat usein täällä Suomessakin erilaisia vanhoissa ja uusissa asunnoissa. Jotain kuluja muutoista siis tulee aina, vaikka käyttäisi sisustamiseen entisen kodin kalusteita ja/tai kierrätyshuonekaluja.

  Aloittaisin riittävän varhaisessa vaiheessa myös karsimaan tarpeettomia tavaroita ja ehkä lapsillekin opettamaan, ettei ihan kaikkea krääsää tarvitse omistaa. En kylläkään tiedä, onko teillä paljon tavaraa vai ei. Muutto on kuitenkin aina helpompi tehdä, jos tavaraa on vähemmän. Monet ovat kertoneet, että konmari-metodi auttaa karsimaan tarpeetonta tavaraa nurkista. Se on ollut suosittu metodi Suomessa, mutta ei käsittääkseni niinkään Ruotsissa.

  En usko, että jos Suomeen muuttaa lakeja ja vastaavia noudattaen, niin kuolisi nälkään tai kylmyyteen. Eiköhän ainakin toimeentulotuesta saa siksi ajaksi apua, että saa arjen pyörimään ja uudesta työpaikasta palkan juoksemaan, jos ei muuten ole rahaa sille jaksolle. Toimeentulotuen hakemiseen ja muihinkin sosiaalitukiin tarvitaan Suomessa yleensä enemmän erilaisia liitteitä, todistuksia ja byrokratiaa kuin mihin Ruotsissa eläneet ovat usein tottuneet. Meillä asiat täytyy todistaa, eikä asiakkaan sanaan luoteta tuosta vain kuten olen kuullut Försäkringskassan työntekijöiden ainakin välillä tekevän. Suomessa toimeentulotukia voidaan myös periä takaisin, jos tukea on myönnetty esimerkiksi sen turvaksi, ettei ole vielä saanut palkkaa (tai esim. eläkettä), jos se palkka on kuitenkin tulossa. Ei siis voi saada samalta ajanjaksolta tuplatuloja. Minusta se on reilua veronmaksajia kohtaan kuten myös se, että sosiaalitukien väärinkäytöksistä voi saada korvausvaatimukset sekä rangaistuksenkin. Niissä ei siis kannata huijata. Toivottavasti ulkomailta muuttavilla ihmisillä on ymmärrystä Suomen systeemiä kohtaan, sillä vaikka se tuntuu hankalalta, se on parempi meille kaikille kuin systeemi, jota on helppo väärinkäyttää.

  Mun mielestä Suomessa on aika hyvin kehittyneet Second Hand -markkinat. On nettikirppiksiä (mm. Facebookissa), nettikirppiskauppoja (esim. Emmy, Rekki & vähänkäytetty.fi), kierrätyskeskuksia sekä peruskierrätyskaupat (esim. UFF, Fida & Kontti). Lapsiperheellisille on olemassa myös HOPE ry., josta voi saada lapsille monenlaista välttämätöntä sekä jopa tukea vaikkapa harrastusmaksuihin: https://hopeyhdistys.fi/

  Ps. Jos sulla ja teillä ei ole suomalaisia asiakirjoja kuten passeja, ajokortteja ja vastaavia, niin niidenkin hankkimiseen menee rahaa :-/ Kirjastokortit saa onneksi ilmaiseksi :-) Musta kyl tuntuu, että asiat kyllä järjestyvät, jos niitä lähtee päättäväisesti edistämään. Varmasti apuakin on saatavilla, jos sitä pyytää.

 • Lue aiheesta!

  On ainakin sellainen uudehko kirja kuin Loskalauluja, jonka on kirjoittanut Satu Rommi. Se kertoo paluumuuttaja Suomeen useiden ulkomailla asuttujen vuosien jälkeen.

  Suosittelen myös Karoliina Korhosen Matti-sarjakuvia eli Finnish Nightmares -kirjoja. Ne eivät käsittele paluumuuttoa, mutta ne kertovat humoristisesti suomalaisesta kulttuurista. Ne sopivat niillekin, jotka eivät pidä lukemisesta, koska tekstiä on vähän ja kuvat kertovat paljon. Kirjoja on ainakin suomen- ja englanninkielisinä.

  • On myös olemassa kiinnostava tv-dokumentti, joka kertoo ruotsinsuomalaisen miehen paluumuutosta Suomeen ja identiteettikipuilusta. Muistaakseni dokumentin tekijä oli muuttanut teini-ikäisenä Suomeen ja pohti paljon, onko hän suomalainen vai ruotsalainen. Dokkarin nimi on Laulu koti-ikävästä. Löytyisköhän se kirjaston dvd-hyllystä?


  • Googlaamalla löytää blogeja, joissa ihmiset kertoo paluumuutostaan Suomeen lasten kanssa. Löysin nopeasti ainakin Ruotsista, Saksasta ja Ranskasta Suomeen muuttaneita. Kyseisissä blogeissa on tietoa käytännön muuttojärjestelyistä ja esimerkiksi lasten sopeutumisesta Suomeen.


  • Luin tänä vuonna ilmestyneen kirjan "Siirtymä", jonka on kirjoittanut Rachel Cusk. Kirja oli tosi upea ja suosittelen sitä kaikille elämänmuutosta suunnitteleville. Elämänmuutoksiin liittyy aina kasvukipuja ja epävarmuutta siitä, onko/oliko päätös oikea. Elämänmuutos täytyy myös itse aktiivisesti ns. tehdä eli omaa elämää täytyy rakentaa enne muutosta ja varsinkin sen jälkeen. Muuttokuorman pakkaaminen ja purkaminen sekä uuden kodin sisustaminen ovat sitä tekemistä, mutta ihan yhtä lailla täytyy rakentaa uusia sosiaalisia suhteita, oppia uusia asioita ja sietää uusiin elämänympyröihin sisältyviä epäkohtia jne. Ja jos muuton syynä on omien ongelmien pakeneminen, ne samat ongelmat saattavat seurata uuteen asuinpaikkaankin....

   Alla on netistä kopioitu kuvaus kirjasta.

   "Avioliittonsa päätyttyä kirjailija Faye muuttaa Lontooseen kahden poikansa kanssa. Hän on hankkinut kunnan vuokra-asunnon, josta hän päättää remontoida kodin itselleen ja pojilleen. Uudessa elämäntilanteessaan Faye joutuu kohtaamaan ihmiset haavoittuvana: vihamielisen alakerran pariskunnan, remonttimiehet, ex-puolison, ystävät ja kirjailijakollegat. Avioliiton ja perheen hajoaminen saa aikaan elämän mullistumisen monella tasolla. Henkilökohtaiset suhteet muihin ihmisiin, perheeseen ja ulkopuolisiin muuttuvat, elämä saa uuden muotonsa siirtymistä, jotka ovat moraalisia, taiteellisia ja käytännöllisiä.
   Ääriviivoista tutun säälimättömän tarkan ja älykkään tarkastelun kohteena ovat jälleen parisuhteet, perheet, muutoksen vääjäämättömys, henkilökohtaisen vastuun ulottuvuudet sekä tarinat, joita itsestämme kerromme."


  • Anonyymi kirjoitti:

   Luin tänä vuonna ilmestyneen kirjan "Siirtymä", jonka on kirjoittanut Rachel Cusk. Kirja oli tosi upea ja suosittelen sitä kaikille elämänmuutosta suunnitteleville. Elämänmuutoksiin liittyy aina kasvukipuja ja epävarmuutta siitä, onko/oliko päätös oikea. Elämänmuutos täytyy myös itse aktiivisesti ns. tehdä eli omaa elämää täytyy rakentaa enne muutosta ja varsinkin sen jälkeen. Muuttokuorman pakkaaminen ja purkaminen sekä uuden kodin sisustaminen ovat sitä tekemistä, mutta ihan yhtä lailla täytyy rakentaa uusia sosiaalisia suhteita, oppia uusia asioita ja sietää uusiin elämänympyröihin sisältyviä epäkohtia jne. Ja jos muuton syynä on omien ongelmien pakeneminen, ne samat ongelmat saattavat seurata uuteen asuinpaikkaankin....

   Alla on netistä kopioitu kuvaus kirjasta.

   "Avioliittonsa päätyttyä kirjailija Faye muuttaa Lontooseen kahden poikansa kanssa. Hän on hankkinut kunnan vuokra-asunnon, josta hän päättää remontoida kodin itselleen ja pojilleen. Uudessa elämäntilanteessaan Faye joutuu kohtaamaan ihmiset haavoittuvana: vihamielisen alakerran pariskunnan, remonttimiehet, ex-puolison, ystävät ja kirjailijakollegat. Avioliiton ja perheen hajoaminen saa aikaan elämän mullistumisen monella tasolla. Henkilökohtaiset suhteet muihin ihmisiin, perheeseen ja ulkopuolisiin muuttuvat, elämä saa uuden muotonsa siirtymistä, jotka ovat moraalisia, taiteellisia ja käytännöllisiä.
   Ääriviivoista tutun säälimättömän tarkan ja älykkään tarkastelun kohteena ovat jälleen parisuhteet, perheet, muutoksen vääjäämättömys, henkilökohtaisen vastuun ulottuvuudet sekä tarinat, joita itsestämme kerromme."

   Kiitos vinkeistä. Oon vähän lukenut blogeja aiheesta. Niiden kirjoittajat on muuttanut takaisin Suomeen muutaman vuoden ulkomailla olon jälkeen. Mulla on ihan erilainen juttu, kun oon ihan pienenä Suomesta muuttanut. Blogeissa on silti ollut hyviä muuttotietoja ja on kerrottu lasten sopeutumisesta. Niitä kannattaa lukea, jos muuttoa harkitsee. Mä yritän lukea lisää. Aika vaikealta tuntuu tämä asia. Olisiko muutto oikea ratkaisu? Oon miettinyt myös muuttoa Ruotsissa toiselle paikkakunnalle. Harkitsen vielä asioita. Mun pari ystävää on muuttanut äskettäin pois Ruotsista. Toinen muutti Ranskaan ja toinen Puolaan. Mä aion kysyä, miten ne on selvinneet.


 • Kysyit mistä voisi löytyä työtä, mutta et kertonut, millaista työkokemusta tai koulutusta sulle on tähän mennessä kertynyt. Sekin olisi tärkeä tietää, millaista työtä olet nyt etsimässä ja millaisia haaveita sulla ylipäätään on työuran osalta. Jos kertoisit tilanteestasi lisää, niin olisi helpompi antaa vinkkejä.

  Miten sulla on niin sanottujen turvaverkkojen osalta tilanne? Mietin nimittäin sitä, että jos oot totaaliyksinhuoltaja ja nuorempi lapsesi on vasta 5-vuotias, niin pystyisikö sä tekemään ilta- tai viikonlopputöitä tässä vaiheessa? Suomessa on jonkin verran vuoropäiväkoteja ja niihin otetaan hoitoon pieniä koululaisiakin, joten se voisi mahdollistaa vuorotyön tekemisen, mutta en ole asiasta varma. Toisaalta jos sulla sattuisi olemaan omat vanhemmat Suomessa ja he haluaisivat auttaa lasten hoidossa, niin sekin voisi olla yksi mahdollisuus. Sitten tietenkin kun lapset ovat vanhempia, on erilaiset mahdollisuudet tehdä vuorotyötä ilman lastenhoito-ongelmia.

  • Mulla on keittiöalan koulutus Ruotsissa ja olen työskennellyt isoissa laitoskeittiöissä (mm. sairaala ja lentoasema) sekä elintarviketehtaassa. Kesätöissä olen ollut myös ruokakaupassa, missä työskentelin erilaisissa tehtävissä kuten kalatiskillä ja kassalla. Ihan mielelläni tekisin niitä töitä jatkossakin, mutta jotain uuttakin voisin tehdä. Vuorotöiden ja viikonlopputöiden tekeminen olisi mulle tällä hetkellä tosi vaikeaa ennenkuin lapsen vähän kasvaa. Varsinkin kun mua pelottaa, kuinka lapset sopeutuisi. Miten on kun toi isompi on 8 vuotias, niin voiko hänelle löytyä hoitopaikkaa esimerkiksi viikonloppuna? En voi noin pientä yksin jättää koko työpäivän ajaksi.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Mulla on keittiöalan koulutus Ruotsissa ja olen työskennellyt isoissa laitoskeittiöissä (mm. sairaala ja lentoasema) sekä elintarviketehtaassa. Kesätöissä olen ollut myös ruokakaupassa, missä työskentelin erilaisissa tehtävissä kuten kalatiskillä ja kassalla. Ihan mielelläni tekisin niitä töitä jatkossakin, mutta jotain uuttakin voisin tehdä. Vuorotöiden ja viikonlopputöiden tekeminen olisi mulle tällä hetkellä tosi vaikeaa ennenkuin lapsen vähän kasvaa. Varsinkin kun mua pelottaa, kuinka lapset sopeutuisi. Miten on kun toi isompi on 8 vuotias, niin voiko hänelle löytyä hoitopaikkaa esimerkiksi viikonloppuna? En voi noin pientä yksin jättää koko työpäivän ajaksi.

   Sulle voisi sopia esimerkiksi koulukeittäjän työ ainakin joksikin ajaksi, että lapsesi kasvavat vähän vanhemmiksi. Koulun keittiötyöntekijöillä on säännöllinen työaika arkisin ja se sopii hyvin yhteen päiväkotien ja koulujen aikatauluun.

   Esimerkiksi Palmia Oy on aika iso työnantaja, jonka työpaikkoja voisit tutkia. Tälläkin hetkellä näytti olevan useita työpaikkoja koulujen keittiöissä auki. Muun muassa Itä-Helsingissä olevassa ruotsinkielisessä Botby grundskolanissa on työtä tarjolla parhaillaan. Sinne voisi kulkea töihin myös mm. Sipoossa asuen. Pääkaupunkiseudun lisäksi Palmia Oy:llä on työpaikkoja Riihimäellä, Nurmijärvellä, Hämeenlinnassa ja Turussa. Muitakin vastaavia isompia työnantajia on ja sitten on tietenkin myös pienempiä. Katso TE-keskuksen nettisivuilta työpaikkoja.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Sulle voisi sopia esimerkiksi koulukeittäjän työ ainakin joksikin ajaksi, että lapsesi kasvavat vähän vanhemmiksi. Koulun keittiötyöntekijöillä on säännöllinen työaika arkisin ja se sopii hyvin yhteen päiväkotien ja koulujen aikatauluun.

   Esimerkiksi Palmia Oy on aika iso työnantaja, jonka työpaikkoja voisit tutkia. Tälläkin hetkellä näytti olevan useita työpaikkoja koulujen keittiöissä auki. Muun muassa Itä-Helsingissä olevassa ruotsinkielisessä Botby grundskolanissa on työtä tarjolla parhaillaan. Sinne voisi kulkea töihin myös mm. Sipoossa asuen. Pääkaupunkiseudun lisäksi Palmia Oy:llä on työpaikkoja Riihimäellä, Nurmijärvellä, Hämeenlinnassa ja Turussa. Muitakin vastaavia isompia työnantajia on ja sitten on tietenkin myös pienempiä. Katso TE-keskuksen nettisivuilta työpaikkoja.

   Katso myös nämä:

   Sodexo
   Amica
   Fazer Food Services


  • Anonyymi kirjoitti:

   Sulle voisi sopia esimerkiksi koulukeittäjän työ ainakin joksikin ajaksi, että lapsesi kasvavat vähän vanhemmiksi. Koulun keittiötyöntekijöillä on säännöllinen työaika arkisin ja se sopii hyvin yhteen päiväkotien ja koulujen aikatauluun.

   Esimerkiksi Palmia Oy on aika iso työnantaja, jonka työpaikkoja voisit tutkia. Tälläkin hetkellä näytti olevan useita työpaikkoja koulujen keittiöissä auki. Muun muassa Itä-Helsingissä olevassa ruotsinkielisessä Botby grundskolanissa on työtä tarjolla parhaillaan. Sinne voisi kulkea töihin myös mm. Sipoossa asuen. Pääkaupunkiseudun lisäksi Palmia Oy:llä on työpaikkoja Riihimäellä, Nurmijärvellä, Hämeenlinnassa ja Turussa. Muitakin vastaavia isompia työnantajia on ja sitten on tietenkin myös pienempiä. Katso TE-keskuksen nettisivuilta työpaikkoja.

   Tämä on hyvä vinkki. Esimerkiksi Sipoon Söderkullasta matkustaa noin 35 minuutissa bussilla Helsingin Vartiokylään (Botby skolan) 97-bussilla. Katsoin just myös Söderkullan vuokra-asuntoa tarjontaa ja kyllä sieltä asunnon saa, jos laittaa hakemuksen sisään. Mun mielestä Sipoon päiväkodit ja koulut on myös ihan hyvässä maineessa.

   Vaihtoehtoja työpaikoista ja asuinalueista on pääkaupunkiseudulla paljon muitakin. Esimerkiksi Espoon ja Kirkkonummen suunnalta löytyisi varmasti niin työtä, asunto kuin lapsillekin fiksut päiväkoti & koulu. Myös Vantaa, Kerava, Järvenpää yms. kannattaa katsoa. Ja kun suomen kieli kerran sujuu hyvin, niin töiden löytäminen lienee helppoa monestakin paikasta.

   Lounais-Suomessa eli Turun seudulla ja vähän kauempanakin (mm. Pori, Uusikaupunki, Rauma) työllisyystilanne on myös tosi hyvä. Muualtakin päin Suomea työtä kyllä löytyy - kuten myös asuntoja.


 • Oletteko huomannut että svekokansa on hakemassa Ruotsista kielitaitoisia omiin yrityksiin. He tekee teistä alasvekoja. Pysykää Ruotsissa jos olette ruotsalaistuneita, me emme halua enemmän ruostalaisia suoamalaisia tuomaan ruotsia Suomeen. Olemme saaneet tarpeeksi jo.

  • Ei sun tarvitse ihan kauheasti olla huolissasi. Nimittäin kuten alle linkitetystä uutisesta voi lukea, Suomesta muuttaa Ruotsiin suhteellisesti enemmän ruotsinkielisiä kuin suomenkielisiä. Eli Suomessa asuvien ruotsinkielisten määrä vähenee koko ajan hiljalleen sitä kautta.

   Ruotsiin muuttaa Suomesta sellaista väkeä, jotka kestävät niitä autopaloja, katuampumisia, käsikranaattien pauketta ja vastaavaa. Osa ehkä suorastaan kaipaa tuollaista jännitystä ja onhan osalla Ruotsiin muuttajista jo omat sormet alamaailman peleissä mukana. Osalla muuttajista on puolestaan Ruotsin eliittiin niin hyvät suhteet, että he saavat sieltä kivan kämpän ja työn ilman, että joutuu noiden lieveilmiöitä kanssa pahemmin olemaan tekemisissä.

   Ruotsista Suomeen muuttaa puolestaan sellaista tavallista porukkaa, joka ei enää jaksa katsella oman asuinalueen muuttumista entistä turvattomammaksi ja normaalien palveluiden (päiväkodit, koulut, junaliikenne, terveydenhuolto, kirjastot) heikkenemistä. Osa ei ole Ruotsista edes saanut pitkästä odotuksesta huolimatta opiskelija-asuntoa tai isompaa vuokra-asuntoa perheen lapsiluvun kasvettua, koska maahan on lyhyessä ajassa tullut niin paljon asuntoa tarvitsevia maahanmuuttajia. Joillain alueilla jopa ulkona liikkuminen hämärän aikaan on alkanut olla entistä epämiellyttävämpää.

   Minusta tavalliset, rauhallista elämää kaipaavat kunnon ihmiset ovat tervetulleita Suomeen. Haittaako tuo, vaikka puhuisivat paremmin ruotsia kuin suomea.

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/30069100-4dff-40c5-9880-cf137c1e6ab0


  • Anonyymi kirjoitti:

   Ei sun tarvitse ihan kauheasti olla huolissasi. Nimittäin kuten alle linkitetystä uutisesta voi lukea, Suomesta muuttaa Ruotsiin suhteellisesti enemmän ruotsinkielisiä kuin suomenkielisiä. Eli Suomessa asuvien ruotsinkielisten määrä vähenee koko ajan hiljalleen sitä kautta.

   Ruotsiin muuttaa Suomesta sellaista väkeä, jotka kestävät niitä autopaloja, katuampumisia, käsikranaattien pauketta ja vastaavaa. Osa ehkä suorastaan kaipaa tuollaista jännitystä ja onhan osalla Ruotsiin muuttajista jo omat sormet alamaailman peleissä mukana. Osalla muuttajista on puolestaan Ruotsin eliittiin niin hyvät suhteet, että he saavat sieltä kivan kämpän ja työn ilman, että joutuu noiden lieveilmiöitä kanssa pahemmin olemaan tekemisissä.

   Ruotsista Suomeen muuttaa puolestaan sellaista tavallista porukkaa, joka ei enää jaksa katsella oman asuinalueen muuttumista entistä turvattomammaksi ja normaalien palveluiden (päiväkodit, koulut, junaliikenne, terveydenhuolto, kirjastot) heikkenemistä. Osa ei ole Ruotsista edes saanut pitkästä odotuksesta huolimatta opiskelija-asuntoa tai isompaa vuokra-asuntoa perheen lapsiluvun kasvettua, koska maahan on lyhyessä ajassa tullut niin paljon asuntoa tarvitsevia maahanmuuttajia. Joillain alueilla jopa ulkona liikkuminen hämärän aikaan on alkanut olla entistä epämiellyttävämpää.

   Minusta tavalliset, rauhallista elämää kaipaavat kunnon ihmiset ovat tervetulleita Suomeen. Haittaako tuo, vaikka puhuisivat paremmin ruotsia kuin suomea.

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/30069100-4dff-40c5-9880-cf137c1e6ab0

   Luin tuon Iltalehden jutun, jonka otsikko on:

   'Suomenruotsalaisten muutto Ruotsiin kiihtyy – osa muuttajista kuvaa Suomen ilmapiiriä ”ahtaaksi”'

   En täysin käsittänyt, mikä on Suomen ilmapiirissä nyt niin "ahdasta". Onko se ahdasmielistä, jos suomalaiset eivät halua aiheettomasti turvapaikkaa hakevia kehitysmaiden ihmisiä maahansa?

   En ole varma, selviääkö maahanmuuttajia kaikin tavoin maahansa houkutellut Ruotsi nykyisistä haasteistaan: terrorismi, kansainvälinen ammattirikollisuus, seksuaalirikollisuus, viime vuosina maahan saapuneiden maahanmuuttajien massakotouttaminen, asuntopula, koulujen kriisit, maahanmuuttajien korkea työttömyys, ääriliikkeiden voimistuminen, hauraille asuinalueille muodostuneet rinnakkaisyhteiskunnat, kuntien heikentyvät talousnäkymät, poliittisen kentän vastakkainasettelut jne. Toivon Ruotsiin ja ruotsalaisille kaikkea hyvää sekä voimia em. ongelmien ratkaisemiseen.


  • Kyl se taitaa pikemminkin olla niin, että ruotsalaiset eivät halua suomalaisten muuttavan pois maastaan. Siksi nettipalstoillakin näkyy trolleja, jotka pyrkivät levittämään paikkaansapitämättömiä huhuja. Huhutaan mm. Ruotsista pois muuttaneiden uusissa kotimaissaan kokemista vastoinkäymisistä.

   Tilastojen mukaan on kuitenkin selvää, että tällä hetkellä Ruotsista muuttaminen mm. Tanskaan ja Norjaan on kiihtynyt. Lukemani mukaan myös mm. virolaisia, unkarilaisia, puolalaisia ja brittejä on muuttanut Ruotsista kotimaihinsa, mutta en tiedä onko näitä muuttajia kovin paljon. Myös Suomen osalta on tilastotietoa, että ruotsinsuomalaiset ovat jo useamman vuoden ajan anoneet lisääntyvässä määrin Suomen kansalaisuuksia. Työttömyys on noussut tänä vuonna Ruotsissa. Jos se jatkaa kasvuaan, kuten jotkut ekonomistit pelkäävät, ihmiset alkavat varmasti pohtia maastamuuttoa myös työn vuoksi. Tähän astihan Ruotsin työllisyystilanne on ollut hyvä ja muuttojen syynä ovat olleet jotkut muut asiat.

   Saa nähdä mitä tapahtuu. Kyllähän ammattitaitoisille ihmisille löytyy töitä muualtakin kuin Ruotsista. Uskoakseni jatkossakin aika moni Ruotsissa nyt asuva, oli sitten kantaruotsalainen tai maahanmuuttotaustainen, suuntaa muuttokuormansa Norjaan ja Tanskaan. Osa halunnee palata entisiin kotimaihinsa eri puolille maailmaa. Vähän kuitenkin luulen, että myös lähellä sijaitsevat maat kuten Saksa, Suomi ja Iso-Britannia voivat saada muuttajia Ruotsin suunnasta.

   Jos jotkut haluavat Suomeen, niin ainakin tällä hetkellä Suomessa on niin töitä kuin asuntoja tarjolla. Tosin onhan noita myrskynmerkkejä maailmantalouden taivaalla ja onhan joillain aloilla (esim. sihteeriala) Suomessa työvoiman ylitarjontaa. Jotain töitä löytyy varmasti, jos suostuu tarjolla olevia hommia tekemään ja/tai niihin kouluttautumaan. Ja onhan Suomessa hyviäkin töitä vailla tekijäänsä.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Kyl se taitaa pikemminkin olla niin, että ruotsalaiset eivät halua suomalaisten muuttavan pois maastaan. Siksi nettipalstoillakin näkyy trolleja, jotka pyrkivät levittämään paikkaansapitämättömiä huhuja. Huhutaan mm. Ruotsista pois muuttaneiden uusissa kotimaissaan kokemista vastoinkäymisistä.

   Tilastojen mukaan on kuitenkin selvää, että tällä hetkellä Ruotsista muuttaminen mm. Tanskaan ja Norjaan on kiihtynyt. Lukemani mukaan myös mm. virolaisia, unkarilaisia, puolalaisia ja brittejä on muuttanut Ruotsista kotimaihinsa, mutta en tiedä onko näitä muuttajia kovin paljon. Myös Suomen osalta on tilastotietoa, että ruotsinsuomalaiset ovat jo useamman vuoden ajan anoneet lisääntyvässä määrin Suomen kansalaisuuksia. Työttömyys on noussut tänä vuonna Ruotsissa. Jos se jatkaa kasvuaan, kuten jotkut ekonomistit pelkäävät, ihmiset alkavat varmasti pohtia maastamuuttoa myös työn vuoksi. Tähän astihan Ruotsin työllisyystilanne on ollut hyvä ja muuttojen syynä ovat olleet jotkut muut asiat.

   Saa nähdä mitä tapahtuu. Kyllähän ammattitaitoisille ihmisille löytyy töitä muualtakin kuin Ruotsista. Uskoakseni jatkossakin aika moni Ruotsissa nyt asuva, oli sitten kantaruotsalainen tai maahanmuuttotaustainen, suuntaa muuttokuormansa Norjaan ja Tanskaan. Osa halunnee palata entisiin kotimaihinsa eri puolille maailmaa. Vähän kuitenkin luulen, että myös lähellä sijaitsevat maat kuten Saksa, Suomi ja Iso-Britannia voivat saada muuttajia Ruotsin suunnasta.

   Jos jotkut haluavat Suomeen, niin ainakin tällä hetkellä Suomessa on niin töitä kuin asuntoja tarjolla. Tosin onhan noita myrskynmerkkejä maailmantalouden taivaalla ja onhan joillain aloilla (esim. sihteeriala) Suomessa työvoiman ylitarjontaa. Jotain töitä löytyy varmasti, jos suostuu tarjolla olevia hommia tekemään ja/tai niihin kouluttautumaan. Ja onhan Suomessa hyviäkin töitä vailla tekijäänsä.

   Mitä ihmettä tarkoitit, kun kirjoitit näin: "Jotain töitä löytyy varmasti, jos suostuu tarjolla olevia hommia tekemään ja/tai niihin kouluttautumaan. Ja onhan Suomessa hyviäkin töitä vailla tekijäänsä."

   Suomessa on monilla aloilla työvoimasta pulaa. Esimerkiksi IT-alan osaajista, sosiaalityöntekijöistä, lastentarhanopettajista ja lähihoitajista on kovaa pulaa. Noiden alojen avoimet työpaikat sijoittuvat yleensä suurimpiin kaupunkeihin. Lääkäreistä ja puheterapeuteista on pulaa koko maassa. Kokkeja ja tarjoilijoita tarvitaan erityisesti alueilla, missä on matkailualan yrityksiä (mm. Lappi, Kainuu, Helsinki, Turun seutu, Ahvenanmaa, kesäisin Saimaan alue). Mutta tosi paljon on töitä muillakin aloilla kuten kaupanalalla, logistiikassa, kuljetusalalla, kiinteistöhuollossa, siivous- ja laitoshuollon alalla, maa- ja metsätaloudessa, kasvatusalalla jne.

   Mun mielestä on aika outoa sanoa jotain työtä "hyväksi työksi", koska ihmisillä hän on ihan erilaisia ajatuksia siitä, millainen työ on hyvä.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Mitä ihmettä tarkoitit, kun kirjoitit näin: "Jotain töitä löytyy varmasti, jos suostuu tarjolla olevia hommia tekemään ja/tai niihin kouluttautumaan. Ja onhan Suomessa hyviäkin töitä vailla tekijäänsä."

   Suomessa on monilla aloilla työvoimasta pulaa. Esimerkiksi IT-alan osaajista, sosiaalityöntekijöistä, lastentarhanopettajista ja lähihoitajista on kovaa pulaa. Noiden alojen avoimet työpaikat sijoittuvat yleensä suurimpiin kaupunkeihin. Lääkäreistä ja puheterapeuteista on pulaa koko maassa. Kokkeja ja tarjoilijoita tarvitaan erityisesti alueilla, missä on matkailualan yrityksiä (mm. Lappi, Kainuu, Helsinki, Turun seutu, Ahvenanmaa, kesäisin Saimaan alue). Mutta tosi paljon on töitä muillakin aloilla kuten kaupanalalla, logistiikassa, kuljetusalalla, kiinteistöhuollossa, siivous- ja laitoshuollon alalla, maa- ja metsätaloudessa, kasvatusalalla jne.

   Mun mielestä on aika outoa sanoa jotain työtä "hyväksi työksi", koska ihmisillä hän on ihan erilaisia ajatuksia siitä, millainen työ on hyvä.

   Kirjoitit näin: "Esimerkiksi IT-alan osaajista, sosiaalityöntekijöistä, lastentarhanopettajista ja lähihoitajista on kovaa pulaa. Noiden alojen avoimet työpaikat sijoittuvat yleensä suurimpiin kaupunkeihin."

   Ainakin sosiaalityöntekijöistä, lastentarhanopettajista ja lähihoitajista on pulaa myös monilla pienillä paikkakunnilla ja syrjäseuduilla kuten myös kaupungeissa. Tilanne vaihtelee paikkakunnittain tosi paljon. IT-alan osaajista on eniten pulaa kaupungeissa, mutta heitä tarvitaan myös pienempiin kaupunkeihin (esim. Kotka ja Kajaani) ja vaikka työskentelisi isossa kaupungissa kuten Tampereella voi asua pienemmässä kaupungissa (esim. Hämeenlinna) tai pikkupaikkakunnalla Tampereen ympäristössä (esim. Valkeakoski, Ylöjärvi).


 • Kerron teille hieman väliaika tietoja nyt!!!

  Olen jutellut Ruotsista Suomeen muuttaneiden kanssa. Mua on alkanut entistä enemmän kiinnostaa Suomeen muutto ja oon alkanut uskoa, että se vois onnistua vaikka oon yksinhuoltaja. Mulla asuu Suomessa muutama sukulainen ja hekin on kannustaneet muuttamaan, kun oon kertonut miksi mietin muuttoa. Oon yrittänyt tehdä CV suomeksi, mutta se on aika hankalaa. Inhoan sen tekemistä muutenkin ja suomeksi se on vielä vaikeampi. En tiedä vielä, mihin päin Suomea haluaisin muuttaa. Oon lukenut neuvoja täältä. Laittakaa lisää vinkkejä, jos tahdotte auttaa mua :-)

  Oon alkanut säästää rahaa muuttoon ja vähentää turhaa tavaraa. Lasten kanssa on enemmän juteltu Suomesta ja luettu kirjoja, mutta en ole heille vielä uskaltanut muutosta puhua.

  • Kuulostaa hyvältä! Olet selvästi ottanut ensiaskeleita muuttoa kohti.

   Onko sulla mitään tietoa, minkälaiseen paikkaan haluaisit muuttaa? Haaveiletko isosta kaupungista, keskikokoista kaupungista, pikkukaupungista, taajamasta vai maaseudusta? Kiinnostaako sua enemmän rannikkoalueet vai sisämaa? Etelä-, länsi-, itä-, pohjois- vai keski-Suomi? Haluatko alueelle, missä puhutaan suomen kielen lisäksi myös ruotsia? Haluatko kokonaan suomenkieliselle alueelle? Haluatko muuttaa lähelle sukulaisia?

   Lasten kanssa voisitte katsoa myös lastenelokuvia Suomesta, jos saatte niitä jostain käsiinne. Esimerkiksi Onneli ja Anneli -leffat on kivoja, mutta ehkä enemmän tyttöjen suosikkeja. Risto Räppääjä -elokuvat on kanssa olleet suosittuja. Tatu ja Patu -leffa voisi kiinnostaa erityisesti poikia . Voit katsoa lisää ideoita linkistä.

   https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Luokka:Suomalaiset_lastenelokuvat


  • Jos sua kiinnostaa muuttaa Helsingin seudulle, niin kannattaa miettiä Vantaata ;-) Tänään oli Hesarissa juttu, jonka mukaan Vantaalle on syntynyt alle 55-vuotiaiden joukossa miesenemmistö. Alla on sitaatti jutusta.

   "Tuoreimmissa väestötiedoissa Vantaalla naisia on noin tuhat enemmän kuin miehiä. Merkittävää on kuitenkin, että jos otetaan huomioon vain alle 55-vuotiaat, miehillä on jo muutaman vuoden ollut enemmistö. Suunta on sellainen, että vuonna 2045 Vantaalla miehiä on noin 10 000 naisia enemmän, jos katsotaan kaikkia ikäryhmiä.

   Tilanne on täysin toisenlainen kuin vaikka naapurissa Helsingissä. Helsingissä naisenemmistön ennustetaan säilyvän, koska naisia on paljon muissakin kuin kaikkein vanhimmissa ikäluokissa. Vantaalla kaupunkiin on muuttanut poikkeuksellisen paljon nimenomaan työikäisiä miehiä."

   Toisaalta myös Espoossa on miesenemmistö. Espoossa miesenemmistö taisi olla Suomen suurin muutama vuosi sitten. Vinkkaan sen vuoksi, että ehkä olet kiinnostunut joskus löytämään kumppanin ;-)

   Vantaalta ja Espoosta on myös helpompi saada asunto kuin Helsingistä. Myös naapurikunnat esim. Sipoo ja Kirkkonummi kannattaa tutkia.

   Täältä näet ruotsinkielisiä kouluja paikkakunnan mukaan: http://www.svenskskola.fi/ort/


  • Hei, tsemppiä sulle CV:n ja työhakemusten kanssa. Ei kai niiden kirjoittamisesta kukaan tykkää :-/

   Kannattaisiko sun ottaa suoraan yhteyttä Seuren ruotsinkieliseen rekrytointikonsulttiin (esim. rekryteringskonsult Laura Lindén)? Seurella on pulaa työntekijöistä ja heiltä saisit tietoa, mikä työnhaussa on tärkeintä ja muutenkin voisit ehkä kysellä suomalaisesta työelämästä tai heidän työpaikoista. Samoin voisit kysyä apua sun tilanteeseen, kun asut nyt ulkomailla ja muuttoprosessi on jo varmasti yksinään iso juttu. Sulla oli lisäksi lasten vuoksi toiveita työajasta. Henkilökohtaisen keskustelun kautta voisit saada parhaiten vastauksia.

   Seurella työhakemukset eivät ole maailman tärkein juttu, mutta CV kannattaa kyllä laittaa kuntoon. Seurella on Walk-In rekrytointitapahtumia. Vaikka noi alla olevan linkin työt taitaa olla lähinnä hoitoalan töitä, Seure etsii kokoajan myös keittiöalan työntekijöitä. Lycka Till! Kyllä asiat järjestyvät.

   https://www.seure.fi/walk-in-rekryteringstillfallet/


 • Moikka! Mikä sun tilanne on nykyään?

  • Minuakin kiinnostaisi, mitä ketjun aloittaneelle naiselle nykyään kuuluu. Vieläköhän Suomeen muutto kiinnostaa vain onko suunnitelma muuttunut.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Aamun kolari ja tienhoito

  Aamulla tapahtui kuolonkolari hiljaisten risteyksen kohdalla. Ajettiin juuri ennen kolaria Kuusamo-Suomusalmi väliä. Ehdittiin Suomussalmelle kun alk
  Suomussalmi
  37
  989
 2. Oliko autokolarissa ollut...

  ... lapsia? Tämän aamusessa.
  Suomussalmi
  1
  527
 3. Sun katseessa on jotain mikä ei sovi sinne

  Sellaista surumielisyyttä. Vaikka muuten vaikutat olevan iloinen ja puhelias. Kerran aiemmin ajattelin, että se on voisi olla halveksuntaa mua kohtaan
  Ikävä
  30
  410