Röntgenkuvaus

Anonyymi

Itseäni on mietityttänyt röngenkuvauksen haitat. Vaikka laitteiden säteilyteho on alhainen, niin silti kuvauksen ajaksi potilaalle laitetaan kuitenkin päälle lyijyessu joka suojaa muuta vartaloa säteilyltä.

Samoin kuin se että useimmiten paikat joita halutaan kuvata, ovat joko jonkin sairauden heikentämiä. Esimerkiksi tulehdus, jossa alueen solut ovat jo ennestään rasituksen alaisena ja nyt niitä rasitetaan entisestään säteilyllä.

Kuinka paljon on tehty tutkimuksia siitä kuinka säteilyannos lisää solumuutosten mahdollisuutta alueilla joilla on jo poikkeuksellinen sairauden tai tulehduksen aiheuttama tila? Kun olen käsittänyt että' nämä sallitut säteilyrajat on määritelty terveelle ihmiselle. Onko jo ennestään sairaalla ihmisellä suurempi vaara?

Kun esimerkiksi pitkäaikaiset tulehdukset voivat jo itsessään aiheuttaa solumuutoksi, niin luulisi tällaisen alueen röngenkuvauksen merkittävästi lisäävän mahdollisuuksia näihin solumuutoksiin.

9

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos on jonkin sairauden heikentämä, niin ehkä sairauden ja vanhuuden heikkous tappaa nopeammin kuin röntgenkuvaus. Syövät kuitenkin kehittyvät varsin hitaasti. Eli jos osteoporoottinen mummo saa rannemurtuman, niin ihan hyvin sen voi kuvata. Kuolinsyy on jokin muu kuin röntgenkuvauksen aiheuttama säteilyrasitus.

      Toki tutkimuksista ja hoidoista voi useinmiten kieltäytyä, jos on tilansa ymmärtävä järkevä ihminen. Sen sijaan en kietäisi tekemästä dementoituneille tai kehitysvammaisille omaisille röntgentutkimuksia, sillä nämä eivät ehkä pysty ilmaisemaan kipuaan ja vaivojaan. Vuodeosastojen potilaillakin on ollut toteamattomia ja hoitamattomia murtumia. Joskus tällainen hoitamaton vamma on johtanut esim. amputaatioon.

      • Anonyymi

        Sanoisin että röntgenlaitteilla on ehkä todellisuutta parempi maine, joka saattaa johtua tilastoharhasta.

        Monilla syöpäsairauksilla on pitkä latenssivaihe, eli vaihe siitä kun altistus saadaan ja oireita ja muutoksia ilmene. Joskus jopa vuosikymmen tai enemmänkin.

        Siksi vuosikymmenen jälkeen kuvauskohtaan ilmestyvä suöpäkasvain on melko mahdotonta lääketieteellisesti osoittaa kuvauksesta johtuvaksi. Näin syntyy tilastollinen katkos syy-yhteydestä ja tilastoharha röntgenkuvauksen vaarattomuudesta.

        Esimerkiksi asbestipölylle altistuminen aiheuttaa keuhkösyöpää jonka latenssivaihe on jopa 20-vuotta. Mutta se miksi syy-yhteys voidaan vielä kahden vuosikymmen jälkeenkin todistaa, on se että keuhkoista löytyy vielä 20-vuoden jälkeenkin asbestihiukkasia.

        Röntgenkuvaus ei jätä mitään fyysistä jälkeä todisteeksi. Tämän vuoksi sen osoittaminen sylliseksi on lähes mahdotonta pidemmän ajan jälkeen. Näin syntyy tilastovirhe laitteiden turvallisuudesta. Koska potilas ei saanut syöpää normaalissa syöpäsairauksien 1-2 vuoden tarkkailu/kontrolliajassa, niin laite on määritelty turvalliseksi.


      • Anonyymi

        Säteilyn aiheuttama lisärasite soluissa voi olla juuri se pieni lisä joka saa solujen sisäisen kasvunsäätelyn sekaisin.
        Tulehtunut tai muuten pitkäaikaisesti rasitettu solu saattaa menettää kasvunsa hallinnan ja villintyä kun nopea ja voimakas säteilyryöppy läpäisee sen röntgenkuvauksen yhteydessä.


    • Anonyymi

      Radioaktiivisten aineiden ja röntgenlaitteiden synnyttämää säteilyä kutsutaan ionisoivaksi säteilyksi. Se voi vahingoittaa eläviä soluja ja solujen perimää. Soluvaurion kannalta ei ole merkitystä, onko kyseessä luonnonsäteily vai keinotekoinen säteily. Merkitystä on kuitenkin sillä, saako ihminen säteilyannoksen pitkän vai lyhyen ajan kuluessa. Lyhyen ajan kuluessa saatu suuri säteilyannos voi aiheuttaa paikallisen kudosvamman, säteilysairauden tai sikiövaurion. Pienikin säteilyannos lisää syöpäriskiä hieman. Perinnöllinen haitta tuleville sukupolville on myös mahdollinen.

      Suomalaisten säteilyaltistuminen
      Radon on asuntojen ja työpaikkojen sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton jalokaasu. Noin puolet suomalaisen saamasta säteilyannoksesta on peräisin sisäilman radonista. Pitkäaikainen asuminen korkeassa radonpitoisuudessa lisää merkittävästi riskiä sairastua keuhkosyöpään. Ilmassa olevat radonin hajoamistuotteet kulkeutuvat hengityksen mukana keuhkoihin ja tarttuvat keuhkojen sisäpintaan, missä ne lähettävät alfasäteilyä. Keuhkojen saama säteilyannos lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Suomessa todetaan vuosittain 2 000 keuhkosyöpää, joista noin 300 liittyy radonaltistumiseen. Tupakoitsijoilla radonista aiheutuva riski on suurempi kuin tupakoimattomilla. Eurooppalaisen yhteistutkimuksen perusteella 30 vuoden asuminen noin 700 Bq/m³:n radonpitoisuudessa kaksinkertaistaa riskin sairastua keuhkosyöpään 75 ikävuoteen mennessä. Matalassa radonpitoisuudessa elävällä, jatkuvasti tupakoivalla henkilöllä on noin 10 prosentin todennäköisyys saada keuhkosyöpä, kun taas tupakoimattomalla tämä riski on vain noin 0,5 prosenttia (ks. 1).

      Sievert (Sv) on säteilyannoksen yksikkö, joka kuvaa säteilyn haittavaikutuksen riskiä. Annosnopeuden ilmaisuun käytetään mikrosievertiä tunnissa (µSv/h). Ulkoisen säteilyn annosnopeus on normaalioloissa noin 0,1–0,2 µSv tunnissa. Kymmenessä tunnissa saamme täten 1–2 mikrosievertin (miljoonasosasievertin) säteilyannoksen. Tämä säteily on peräisin avaruudesta ja maaperästä. Keuhkojen röntgenkuvauksesta aiheutuu noin 100 mikrosievertin annos (ks. 2).

      Siis voimme päätellä että satunnainen röntgentutkimus on paljon vaarattomampi kuin luonnonsäteily eli radon jota esiintyy Suomessakin paljon. Pitkäaikainen altistus säteilylle (sisäilman radon) on merkittävämpi riskitekijä syövän synnyssä.
      On myös sairauksia kuten esim. syöpä joita usein hoidetaan säteilyttämällä. Pitäisikö siis kieltäytyä sädehoidosta vaikka se onkin varsin tehokas monissa syöpämuodoissa?
      Päätöshän on jokaisen kohdalla oma, mutta järkeä on lupa käyttää ja turhaa hysteriaa välttää.

      • Anonyymi

        Nämäkin "turvalliset" annokset on aina laskettu terveelle ihmiselle ja terveelle kudokselle. Jo etukäteen rasitettu kudos voi kestää vähemmän säteilyä.
        Syöpähoitojen säteilytys on erittäin tarkasti suunnattua ja siten vaikuttaa vähäisesti ympäröiviin kudoksiin. Ja ottaen huomioon hengenvaarallisen sairauden jota koitetaan hoitaa, niin säteilytys on se pienempi haitta näissä tapauksissa.


      • Anonyymi

        Säteilymäärät elävälle solukolle eivät ole kuitatavissa pois istumalla neljän seinän sisällä betonirakennuksessa pari kuukautta.
        Säteilyrasite ei ole mikään laskennallinen funktio tai kirjanpidollinen vähennys joka voidaan "maksaa takaisin" tai kuitata pois välttelemällä lopun vuotta liikoja säteilylähteitä.


    • Anonyymi

      Lääkärit eivät turhaan eikä turhan usein laita röntgeniin, jos on diagnoosi tai sairaus on muuten selvitettävissä.

    • Anonyymi

      Mulle sanottiin viime vuoden puolella että täytyy vähän rajoittaa kuvaamista kun on paljon otettu kuvia viimeisen kymmenen vuoden aikana vatsan takia. Mietin vaan että on kait jo aika myöhäistä miettiä että nyt rajoitus. On niin moneen kertaan kuvattu natiivikuvia ja tietokonekuvia. 13 vuotta sitten olin tehohoidossa ja minua oli kuvattu 31:n päivän aikana 35 kertaa, taisi tulla vähän säteilyä. En tiedä onko millään lailla jättänyt mitään vaurioita kun olen muutenkin huonossa kunnossa. Ainoa mitä olen ajatellut kun minulla on suurentuneet kilpirauhaset niin se on saattanut johtua tuosta säteilystä. Mutta ei ole mitään syöpää ainakaan tullut. Röntgenhoitajillahan on joku vuosittainen rajoitus siinä sievertien määrässä eli jos raja ylittyy niin tekevät kai jotain muuta hommaa jonkin aikaa. Niin olen ainakin kuullut.

      • Anonyymi

        Röntgenkuvauksia tehdään tarpeen mukaan, eikä niissä ole mitään rajoituksia määrissä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe