Aihe

Ositus eron jälkeen.

Anonyymi

Kuinka kauan eron jälkeen ex voi vaatia itselleen puolta talosta, jos ei sitä heti vaadi myytäväksi. Kestääkö monta vuotta? Eli onko joku aikaraja minkä jälkeen ei voisi enää vaatia ositusta? Tarkoitan että vanheneeko tällainen jossain vaiheessa? Talo mun nimissä 100%.

20

150

  Vastaukset

  • Ei vanhene ikinä. Juurihan lehdissä on ollut, että jos ositusta ei ole tehtynä, voi ex-puoliso vaatia osuuttaan perinnöstäkin.

   Mitä kauemmin lykkäät ositusta, sitä monimutkaisemmaksi se käy.

   • Kiitos tiedosta.


  • Ei sun eksän tarttee vaatia taloa myytäväksi erotilanteessa. Jos sinä omistat 100% kiinteistöstä, pidät tai myyt sen on sun omassa vallassa.

   Sun eksä voi vaatia vain yhteisen omaisuuden osittamista + mahdollista tasinkoa jos sä olet pystynyt kartuttamaan sun omissa nimissä olevaa omaisuutta eksän kanssa yhdessä asuessa. Käsittääkseni näille vaatimuksille ei ole aikarajaa, mutta enpä pistä tästä päätäni pölkylle, googleta, varmasti sieltä sitä viisautta löytyy tähänkin.

   Ja samalla kun kuukkeliin menet, lue vaikka Juice Leskisen kuolinpesän tilanteesta olleita lehtijuttuja. Juice erosi, ei tehnyt ex-emännän kanssa omaisuuden ositusta, meni uusiin naimisiin, eleli uuden emäntänsä kanssa varmaan 10 vuotta tai jotain kimpassa. Kun Juice kuoli, tulikin kinkkinen tilanne. Siellä pyöri vanha osittamaton avioerojako, eli oli ex-emännän saatavia, oli lasten saatavia ja uuden vaimon osat perinnöstä.
   Ei varmaan ollu kellään helppoa tuollaisessa tilanteessa jakaa omaisuutta.

   Senhän nyt sanoo järkikin, että omaisuuden ositus ja jako sun ja mun tavaroihin on kaikkein viisainta tehdä heti erotilanteessa, koska mitä järkee sitä on pitkittää.

   Vaikka toinen olis lähteny himasta tyhjin käsin ja sanonu ettei tarttee sitten täältä yhtään mitään, niin sekin tieto pitää ottaa lähtijältä paperille. Pelkkä toisen sana ei riitä, omaisuuden osituksesta kannattaa -aina- tehdä paperit jonka molemmat allekirjottaa ja kummallekin oma kappale siitä.

   • "Jos sinä omistat 100% kiinteistöstä, pidät tai myyt sen on sun omassa vallassa."

    Aloittaja ilmaisi asian, että talo on hänen nimissään 100%.

    Avioliitossa tuollaisella on aika vähän merkitystä. Avioliiton aikana hankittu ja avioliittoon tuotu omaisuus on automaattisesti osituksen piirissä, ellei asiasta ole avioehtoa. Sillä ei ole merkitystä, jos laina on vain toisen nimissä tai vaikkapa auto on maksettu toisen tililtä ja kauppapapereissa on vain toisen nimi.


  • Kannattaa tehdä ositussopimus. Jos tilit ja haarukat on jo jaettu, kannattaa nekin mainita ja esim. ettei jälkivaateita tule. Talo sinulla siis on osittamatta ja se taitaa olla siis vain 50 % sinun. Exä hoksaa sen ennenpitkää Maksat siis puolet exälle tai myytte sen yhdessä, jolloin välttyy hintaerimielisyydeltä.
   Seuraavalla kerralla tulee avioehto tehtyä.

  • Jos ositus on tekemättä niin sitä voi vaatia vielä vuosikymmentenkin päästä. Ompa käynyt niinkin, että kuoleman sattuessa, omaiset ovat vaatineet kuolleen puolison puoliskoa kun ositusta ei ole aikanaan tehty.

   • Omaiset ovat usein ahneimpia.

    Onneksi itselläni on lapsia. Ositusta ei ole tehty (tai on tehty mutta osa jakamatta). Jos itse kuolen exääni ennen, lapset perivät minut. Jos ex vaatii osuuttaan, se ei ole enää ongelmani. Tuskin lastenkaan, koska osituslaskelma on olemassa. Jos ex kuolee minua ennen, lapset perivät hänet. Ellei muuta perittävää exällä ole... saavat exän osuuden osituksesta.


  • Kaikki omaisuus kuuluu osoituksen piiriin, olkoon kumman nimissä vaan, ainoastaan avioehto suojelee omaa omaisuutta.
   Aina kannattaa tehdä avioehtosopimus, kun aikoo avioitua.

   • Osituksen piiriin kuuluu kyllä. ositusta ei silti ole mikään pakko tehdä. Voi sopia, että molemmat pitää oman omaisuutensa. Näin tehdään paljon. Avioehtosopimus olisi kuitenkin selvempi.


  • Joo sitähän mä vähän aattelinkin että talo menee puoliksi vaikka on mun nimissä, koska on hankittu avioliiton solmimisen jälkeen. Lähinnä olin kiinnostunut aikarajoista, mutta ei taida sellaisia sitten olla.

  • Vielä yks pointti ositukseen.

   Vaikka teettekin osituksen, ja siinä lukee ettei sitä voi myöhemmin riitauttaa, niin jos puolisko on osituksessa salannut omaisuutta, esim, sijoituksia, tms, sen voi periaatteessa koska tahansa riitauttaa.
   Pahimmassa tapauksessa se on petos, 2v linnaa, ja ositus menee kokonaisuudessaan uusiksi.

   Löysin tänän, googlettamalla *pimittäminen osituksessa*
   Kun suomi neito jätti kertomatta osituksessa 20 000€ salkustaan. Luuli etten tiedä.
   Kysyin asiasta vielä osituksessa, mut kuten arvata saattaa, suomineito ei pystynyt olemaan rehellinen, edes rysänpäältä kiinni jäädessään.

  • E ise talo puoliksi mene jos siitä on velkaa. Esim. talon arvo 200 tonnia ja velkaa on 100 tonnia niin reialiomaisuus on 100 tonnia ja se puoliski niin tasinko on 50 tonnia.
   Jos omakotitalo on ollut puolisolla ennen naimisisin mennessä niin se pienentää tasinko ja olisi kannattanut avioehto tehdä aikanaan.

   • "Jos omakotitalo on ollut puolisolla ennen naimisisin mennessä niin se pienentää tasinko"

    Että mitä?


   • "Jos omakotitalo on ollut puolisolla ennen naimisisin mennessä niin se pienentää tasinko ja olisi kannattanut avioehto tehdä aikanaan."

    Ei pidä paikkaansa. Ihan sama onko omaisuus ollut ennen liittoa vai ei.

    Avioehdosta pitäisi tehdä pakollinen. Tai avio-oikeudesta reilumpi. Ei ole oikein, että puolison perintö menee erossa jakoon väärään sukuun. Ja taas Ruotsissa on parempi laki....


   • Anonyymi kirjoitti:

    "Jos omakotitalo on ollut puolisolla ennen naimisisin mennessä niin se pienentää tasinko ja olisi kannattanut avioehto tehdä aikanaan."

    Ei pidä paikkaansa. Ihan sama onko omaisuus ollut ennen liittoa vai ei.

    Avioehdosta pitäisi tehdä pakollinen. Tai avio-oikeudesta reilumpi. Ei ole oikein, että puolison perintö menee erossa jakoon väärään sukuun. Ja taas Ruotsissa on parempi laki....

    Nykyisessäavioliittolaissa on niin sanottu hankkimispykälä ja se osa omaisuudesta mikä on ollut ennen avioliittoa ei kuulu ositukseen.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Nykyisessäavioliittolaissa on niin sanottu hankkimispykälä ja se osa omaisuudesta mikä on ollut ennen avioliittoa ei kuulu ositukseen.

    Puhut roskaa.

    Kopioi tai linkkaa tuo pykälä tähän, niin voin ehkä uskoa.


  • Ei ole aikarajaa. Toisaalta sitä ei ole molempien elinaikana pakko tehdäkään. Vasta kun kuolema koittaa jommallekummalle.

   • Talo ja tontti hinta 500.000 euroa
    250.000 eutoa siis puolisolle
    Muu omasuus 500.000 elikkä maksaa siitä puolitettu voi ostaa talon nimiinsä.

    Helppoa matematiikkaa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Talo ja tontti hinta 500.000 euroa
    250.000 eutoa siis puolisolle
    Muu omasuus 500.000 elikkä maksaa siitä puolitettu voi ostaa talon nimiinsä.

    Helppoa matematiikkaa.

    Lerppa liikkeelle 500.000 eurolla
    Uusi Lerppa tilalle. Näin asia hoidetaan Lerpassa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Lerppa liikkeelle 500.000 eurolla
    Uusi Lerppa tilalle. Näin asia hoidetaan Lerpassa.

    DKiitos tiedosta Lerppa.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   417
   22675
  2. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   14945
  3. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   382
   14628
  4. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   10818
  5. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   141
   5866