Moni paluumuuttaja on tullut Suomeen aikuisopiskelijana. Siinä vaiheessa takana on jo jokin tutkinto sekä työkokemusta tai sitten pelkästään työkokemusta. Opintoihin on helppo hakea ulkomailtakin käsin ja opintojen aikana pystyy sopeutumaan Suomeen sekä hankkimaan ystäviä ja työelämän kontakteja. Opintojen aikana myös suomen/ruotsin kieli päivittyy ja harjaantuu. Opintojen aikana on myös vielä mahdollisuus miettiä, oliko Suomeen muutto oikea ratkaisu tai miettiä, mihin päin Suomea haluaisi pysyvästi asettua.
Opiskelijoille on tarjolla edullisia opiskelija-asuntoja ja muitakin etuja kuten edulliset opiskelijaruokailut, terveydenhuolto, alennukset julkisissa liikennevälineissä jne. Opintotuki voi järjestyä nykyisestä kotimaasta (lähinnä EU-maat) tai Suomesta Kelan tai ELY-keskuksen kautta. Opintotuen lisäksi opiskelijat saavat usein myös asumistukea. Opinnot ovat Suomessa pääsääntöisesti ilmaisia. Tarjolla on myös oppisopimuskoulutuksia, jolloin opiskelija saa palkkaa työnantajalta. Tilanteesta riippuen opintojen rinnalla voi myös tehdä jonkin verran töitä. Esimerkiksi hoito- ja sosiaalialalla keikkatyöskentely onnistuu yleensä hyvin. Samoin ravintola- ja matkailualalla sekä kaupanalalla työelämään pääsee yleensä kiinni jo opintojen aikana.
Erityisen suosittuja paluumuuttajien keskuudessa ovat olleet yliopistojen ja korkeakoulujen maisteriohjelmat. Ne kestävät yleensä kaksi vuotta. Kannattaa tutustua hakuaikoihin, sillä hakuja järjestetään ympäri vuoden, vaikka eniten hakuja onkin perinteiseen tapaan keväisin.
https://opintopolku.fi/app/#!/haku/*?page=1&articlePage=1&organisationPage=1&langCleared&itemsPerPage=25&sortCriteria=0&facetFilters=educationType_ffm:et01.05.02&tab=los
Työvoimapulan riivaamille aloille etsitään työntekijöitä työvoimakoulutusten kautta. Alla on pari esimerkkiä.
"KOODAUSKOULU Hiven opiskelijat voivat saada opintotukea keskimäärin kahdeksan kuukauden perusopintoihin, jotka vaativat päätoimista opiskelua. Tämän jälkeen opetusohjelmassa seuraa työharjoittelu (4–6 kuukautta), syventävät opinnot (12–18 kuukautta) ja toinen työharjoittelu (6 kuukautta)."
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006241726.html
Metsäkoneen kuljettajaksi monimuoto-opinnoilla alle kahdessa vuodessa?
"Koulutuksen kesto on n. 1,5 v - 1,8 v.
Henkilö, jolla on laaja ja monipuolinen ammatillinen osaaminen, voi osoittaa ammattitaitonsa tutkintotilaisuuksissa ilman näyttötutkintoon valmistavaa koulutusta."
https://www.tts.fi/koulutustarjonta/metsaala/metsakoneenkuljettaja/metsakoneenkuljettaja_metsaalan_perustutkinto.8222.html#cs8222
Työvoimakoulutuksia järjestetään monille aloille. Niitä on tarjolla lyhyempinä ja pidempinä koulutuksia, koulun penkillä istuen ja käytännön harjoitteluun painottuen. Paremman käsityksen saa, jos etsii itse tietoa googlaillen.
Terveydenhuollon työntekijöille (mm. sairaanhoitajat, toimintaterapeutit, fysioterapeutit) on olemassa lyhyempiä jatkokoulutuksen, joista muutama esimerkki tässä alla.
https://www.turkuamk.fi/fi/tyoelamapalvelut/koulutushaku/mielenterveys-ja-paihdetyon-erikoistumiskoulutus-3/
https://www.diak.fi/tyoelamapalvelut/koulutuspalvelut/erikoistumiskoulutukset/asiakas-ja-palveluohjauksen-erikoistumiskoulutus-30-op/
https://www.turkuamk.fi/fi/tutkinnot-ja-opiskelu/tutkinnot/terveydenhoitaja-amk-pohjakoulutusvaatimuksena-ens/
Täällä on tietoa oppisopimuskoulutuksista. Oppisopimuksella voi suorittaa jopa 350 erilaista ammattitutkintoa!
https://parempioppisopimus.fi/tutustu-parempaan-oppisopimukseen/?gclid=Cj0KCQjwrfvsBRD7ARIsAKuDvMOBhdbdLw0dcMTf4t9xZpbtlvYElTU76H_ORHl1MPtNabA6bP-1lggaAjhzEALw_wcB
Lyhytkestoisten aikuisopintojen avulla Suomeen!
8
200
Vastaukset
- Anonyymi
AUTONKULJETTAJAN (logistiikan perustutkinto) opinnot valmistavat tavaraliikenteen ammattilaiseksi, ja niiden osana suoritetaan myös kuorma-autokortti, mikäli opiskelijalla ei sellaista ennestään ole. Opintojen kesto on noin kuusi kuukautta.
LINJA-AUTONKULJETTAJAKSI opiskelee päiväopintoina noin puolessa vuodessa. 27 opintoviikon koulutus maksaa joitain satoja euroja, josta suuri osa koostuu erilaisista viranomaismaksuista.
TAKSINKULJETTAJAN pätevyyden saa hankittua kuukaudessa tai parissa. Koulutusta järjestävät esimerkiksi paikalliset Taksiliiton alueyhdistykset. Varsinainen kuljettajakoulutus kestää vähintään 30 tuntia, minkä lisäksi pitää selviytyä sekä yleisestä että paikallistuntemusta mittaavasta kokeesta. Kurssien hinnat liikkuvat 500 ja 1 000 euron välillä.
TRUKINKULJETTAJALTA vaaditaan useimmissa työpaikoissa trukkikortti. Sen suorittaa kuitenkin yhdessä päivässä. Hintaa kortille kertyy reipas satanen.
VETURINKULJETTAJAT koulutetaan Kouvolassa, mutta vain VR:n tarpeiden mukaan. Koulutus kestää noin 9 kuukautta.
RAITIOVAUNUNKULJETTAJIA koulutetaan Helsingissä puolen vuoden mittaisella oppisopimuskoulutuksella. Oppisopimuskoulutus koostuu kahden kuukauden mittaisesta lähiopetusjaksosta sekä neljän kuukauden mittaisesta työssäoppimisjaksosta. Koulutusajalta maksetaan palkkaa. Koulutuksen järjestää Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) yhdessä Stadin ammatti- ja aikuisopiston kanssa.
METROJUNANKULJETTAJAT koulutetaan rautiovaununkuljettajien tavoin oppisopimuskoulutuksena HKL:n toimesta.
MATKALIPPUJENTARKASTAJAT koulutetaan metro- ja ratikkakuskien tavoin oppisopimuskoulutuksena HKL:n toimesta.
HITSAAJAN peruskoulutuksella pääsee alkuun metallialalla. Koulutus kestää puolesta vuodesta ylöspäin.
JÄRJESTYKSENVALVOJAN peruskurssin käy kokopäiväisenä noin viikossa. Mitaltaan koulutus on 32 tuntia, ja sitä tarjoavat niin turvallisuusalan yritykset kuin erilaiset oppilaitoksetkin.
VARTIJAN perustutkinto on puolestaan laajempi, mutta kestää kuitenkin yleensä alle puoli vuotta. Vartijan ammattitutkinto on taas mitaltaan 1–1,5 vuotta. Hintaa järjestyksenvalvojan peruskurssille kertyy noin 150 euroa ja vartijan perus- tai ammattitutkinnoille joitakin satoja euroja.
RAJAVARTIJAN peruskurssin opinnot muodostuvat erilaisista osaamiskokonaisuuksista, ja koulutuksessa huomioidaan myös tuleva yksikkö. Opinnot kestävät noin vuoden.
KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄNÄ toimiville ja sellaisiksi haluaville Keskuskauppakamari järjestää laillistetun kiinteistövälittäjän (LKV) ja vuokrahuoneistonvälittäjän (LVV) kokeita keväisin ja syksyisin. Niihin valmentavat kurssit kestävät joitakin viikkoja, mutta tyypillisesti kokeet suoritetaan vasta, kun alalla on toimittu jo jonkin aikaa. Kiinteistöedustajan koulutus kestää kolme kuukautta ja antaa hyvät perustiedot alalle. Sen hinta on runsaat 2 000 euroa. LKV- ja LVV-kokeiden osallistumismaksut ovat reilut 200 euroa.
ISÄNNÖINNIN ammattitutkinnon voi opiskella vuodessa.
KIRJANPITÄJÄN tutkinnon opiskelu kestää 8-9 kuukautta.
LENTOKONEEN MATKUSTAMOHENKILÖSTÖN (lentoemäntä/stuertti) peruskurssi kestää Finnairilla 8–9 viikkoa. Myöhemmin voidaan suorittaa myös täydentäviä kursseja, jotka mahdollistavat esimerkiksi matkustamon esimiestehtävissä toimimisen. Nämäkin kestävät kuitenkin vain viikosta kahteen.
PERHEPÄIVÄHOITAJALLA ei ole kotonaan työskennellessään lakisääteisiä kelpoisuusvaatimuksia. Perhepäivähoitajan ammattitutkinto on kuitenkin yleistynyt, ja sen voi suorittaa vaikka työnsä ohessa.
HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN koulutus kestää kolmesta kuukaudesta vuoteen riippuen oppilaitoksesta ja opintojen laajuudesta.
HIEROJAN koulutus kestää noin vuoden ja maksaa 2 000–3 000 euroa. Usein erikoistuneissa hierojakouluissa suoritettavaan koulutukseen sisältyy paljon käytännön töitä. Urheiluhieroja esimerkiksi tekee koulutuksensa ajan tiiviisti yhteistyötä henkilökohtaisen kilpaurheilijansa kanssa.
UINNINVALVOJAN koulutus kestää parisen viikkoa ja valmistaa uimahalleihin, kylpylöihin jne. Uimaopettajan ja rantapelastajan kurssit ovat hieman pidempiä. Uinninvalvojan kurssin hinta asettuu 300 ja 400 euron väliin.
Lähteenä mm. Aamulehti 1.2.2017
https://www.aamulehti.fi/a/24244641- Anonyymi
Trukkikuskeista on pulaa Suomessa ja heille on työpaikkoja avoinna ympäri Suomea. Eniten työpaikkoja on isompien kaupunkien
alueella ja läheisyydessä. Myös erilaisissa logistiikan keskuksissa (mm. satamat, rautatieliikenteen solmukohdat, isot teollisuusyritykset ja kaupanalan logistiikkakeskukset) tarvitaan enemmänkin trukkikuskeja. Silti pienemmillä kun paikkakunnilla tarvitaan trukkikuskeja, joten kannattaa seurata työpaikkatarjontaa.
HUOM! Trukkikuskin työ sopii myös naisille ;-)
Lue lisää:
https://www.ostologistiikka.fi/kategoriat/sisalogistiikka/trukinajotaito-on-kovaa-valuuttaa-tyomarkkinoilla-mutta-missa-tekijat
http://www.rocla.fi/testaa-millainen-trukinkuljettaja-olet
https://smy.fi/ammatti/trukkikuski-jalmari-kauhanen/
https://www.stara.fi/2018/12/27/trukkikuskin-taidot-hammastyttavat-upeat-temput-videolle/ - Anonyymi
Helsingfors Universitet /
Pedagogiska fakulteten:
Sök till de svenskspråkiga kandidatprogrammen i pedagogik via Studieinfo-portalen 18.3–1.4.2020
https://www.helsinki.fi/sv/pedagogiska-fakulteten/utbildning
- Anonyymi
LÄHIHOITAJAN koulutus ei ole aivan lyhyt koulutus, mutta alalle voi kouluttautua myös oppisopimuskoulutuksen avulla. Koulutuksen kestoon ja laajuuteen vaikuttaa mm. aiemmat opinnot ja työkokemus. Opintoja järjestetään eri puolilla Suomea. Joissain oppilaitoksissa on ns. jatkuva haku eli opinnot voi aloittaa joustavasti oman tilanteen mukaan. Joissain paikoissa opinnot alkavat keskitetysti, mutta ne voivat alkaa missä vaiheessa lukuvuotta tahansa.
https://koulutushaku.amiedu.fi/Koulutushaku/Koulutustuote/id/20072?gclid=CjwKCAjwusrtBRBmEiwAGBPgE2_YN-AgoA5L4_e-UIgvzARnTJxml3lawq9ZRM12pElEBuKdGoS-fRoCFDIQAvD_BwE
https://www.takk.fi/koulutus/id/sosiaali-ja-terveysalan-perustutkinto-lahihoitaja-oppisopimus/
https://www.omnia.fi/uutiset/opiskele-lahihoitajaksi-oppisopimuksella
https://www.phhyky.fi/fi/toihin-meille/lahihoitajaksi-oppisopimuksella/
https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/oppisopimuskoulutus/index.html
Oppisopimuksella lähihoitajaksi opiskelevien ja valmistuneiden kokemuksia:
http://www.opso.fi/oppisopimuskoulutus/menestystarinat/vaikeuksien-kautta-voittoon--oppisopimuksella-lahihoitajaksi3/
https://yle.fi/uutiset/3-10963741
https://youtu.be/Sz3p-qZmlkc- Anonyymi
Tässä on hyvää tietoa oppisopimuksesta (mm. opiskeluun liittyvistä taloudellisista asioista):
https://www.axxell.fi/fi/oppisopimus/tietoa-opiskelijalle - Anonyymi
Lähihoitajaksi voi oppisopimuksella opiskella myös ruotsinkielisessä koulutuksessa Espoossa!
Närvårdare - Grundexamen inom social- och hälsovård (arbetskraftsutbildning):
https://www.axxell.fi/fi/narvardare-arbetskraftsutbildning-
Ps. Muualla Suomessa on tarjolla mm. ruotsinkielisiä aikuiskoulutuksia lähihoitajan ammattiin. Niitäkin kannattaa tutkia, jos ala kiinnostaa. Alla on pari linkkiä.
https://www.axxell.fi/fi/narvardare-karis-vuxen
https://www.axxell.fi/fi/narvardare-pargas-vuxen
https://www.gymnasium.ax/alands-yrkesgymnasium/examensgivande-utbildningar-vuxna/narvardare-vuxna
http://www.lappia.fi/sites/sv-se/utbildning
https://www.axxell.fi/fi/narvardare-esbo
https://prakticum.fi/utbildning/yrkesutbildning/närvårdare.html
https://www.yrkesakademin.fi/93-utbildningar/grundexamen/124-narvardare
- Anonyymi
Utbildningar finns också på svenska. Kolla till exempel Axxells utbildningar från webben.
Det finns utbildningar för unga, för vuxna, flerform utbildningar osv.
Till exempel finns det sådan utbildning:
Barnledare eller ungdomsledare - Grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning (flerform) - Anonyymi
Nyt joulukuussa on parhaillaan käynnissä hakuaika suomalaisten yliopistojen maisteriohjelmiin. Maisteriopintojen kesto on yleensä kaksi vuotta. Jos sinulla on alempi korkeakoulututkinto ja opiskelu Suomessa kiinnostaa, kannattaa surffailla yliopistojen nettisivuille.
Hakuaika on meneillään mm. seuraavissa yliopistoissa, mutta tässä listassa ei ole kaikkia:
- Aalto-yliopisto
- Helsingin yliopisto
- LUT University
- Jyväskylän yliopisto (kansainväliset ohjelmat)
- Vaasan yliopisto (kansainväliset ohjelmat)
Oulun yliopiston englanninkielisiin maisteriohjelmiin on hakuaika tammikuussa
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Oulaisen vaalitulos: Vahva alku, mutta lisää toimia tarvitaan
Hallituksen toimet rikollisuutta vastaan alkavat tuottaa tulosta. Puolueväriin katsomatta demokratian valtaa ja perustus167160- 1992537
Yh:n pihalla aina eri auto
Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan1021987En vittujakaan enää välitä sinusta nainen
Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.761527Exän käytös hämmentää (taas)
Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k1911079- 41990
Olet minua
vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va46959- 77863
- 45729
Susanna Laine paljastaa - Tästä farmilaiset yllättyvät joka kaudella: "Ettei olekaan niin paljon..."
Farmi Suomi vie Pieksämäelle maaseudulle ja suosikkirealityn juontajan puikoissa on Susanna Laine. Uudella kaudella muka7718