Lyhytkestoisten aikuisopintojen avulla Suomeen!

Anonyymi

Moni paluumuuttaja on tullut Suomeen aikuisopiskelijana. Siinä vaiheessa takana on jo jokin tutkinto sekä työkokemusta tai sitten pelkästään työkokemusta. Opintoihin on helppo hakea ulkomailtakin käsin ja opintojen aikana pystyy sopeutumaan Suomeen sekä hankkimaan ystäviä ja työelämän kontakteja. Opintojen aikana myös suomen/ruotsin kieli päivittyy ja harjaantuu. Opintojen aikana on myös vielä mahdollisuus miettiä, oliko Suomeen muutto oikea ratkaisu tai miettiä, mihin päin Suomea haluaisi pysyvästi asettua.

Opiskelijoille on tarjolla edullisia opiskelija-asuntoja ja muitakin etuja kuten edulliset opiskelijaruokailut, terveydenhuolto, alennukset julkisissa liikennevälineissä jne. Opintotuki voi järjestyä nykyisestä kotimaasta (lähinnä EU-maat) tai Suomesta Kelan tai ELY-keskuksen kautta. Opintotuen lisäksi opiskelijat saavat usein myös asumistukea. Opinnot ovat Suomessa pääsääntöisesti ilmaisia. Tarjolla on myös oppisopimuskoulutuksia, jolloin opiskelija saa palkkaa työnantajalta. Tilanteesta riippuen opintojen rinnalla voi myös tehdä jonkin verran töitä. Esimerkiksi hoito- ja sosiaalialalla keikkatyöskentely onnistuu yleensä hyvin. Samoin ravintola- ja matkailualalla sekä kaupanalalla työelämään pääsee yleensä kiinni jo opintojen aikana.

Erityisen suosittuja paluumuuttajien keskuudessa ovat olleet yliopistojen ja korkeakoulujen maisteriohjelmat. Ne kestävät yleensä kaksi vuotta. Kannattaa tutustua hakuaikoihin, sillä hakuja järjestetään ympäri vuoden, vaikka eniten hakuja onkin perinteiseen tapaan keväisin.

https://opintopolku.fi/app/#!/haku/*?page=1&articlePage=1&organisationPage=1&langCleared&itemsPerPage=25&sortCriteria=0&facetFilters=educationType_ffm:et01.05.02&tab=los

Työvoimapulan riivaamille aloille etsitään työntekijöitä työvoimakoulutusten kautta. Alla on pari esimerkkiä.

"KOODAUSKOULU Hiven opiskelijat voivat saada opintotukea keskimäärin kahdeksan kuukauden perusopintoihin, jotka vaativat päätoimista opiskelua. Tämän jälkeen opetusohjelmassa seuraa työharjoittelu (4–6 kuukautta), syventävät opinnot (12–18 kuukautta) ja toinen työharjoittelu (6 kuukautta)."

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006241726.html

Metsäkoneen kuljettajaksi monimuoto-opinnoilla alle kahdessa vuodessa?

"Koulutuksen kesto on n. 1,5 v - 1,8 v.
Henkilö, jolla on laaja ja monipuolinen ammatillinen osaaminen, voi osoittaa ammattitaitonsa tutkintotilaisuuksissa ilman näyttötutkintoon valmistavaa koulutusta."

https://www.tts.fi/koulutustarjonta/metsaala/metsakoneenkuljettaja/metsakoneenkuljettaja_metsaalan_perustutkinto.8222.html#cs8222

Työvoimakoulutuksia järjestetään monille aloille. Niitä on tarjolla lyhyempinä ja pidempinä koulutuksia, koulun penkillä istuen ja käytännön harjoitteluun painottuen. Paremman käsityksen saa, jos etsii itse tietoa googlaillen.

Terveydenhuollon työntekijöille (mm. sairaanhoitajat, toimintaterapeutit, fysioterapeutit) on olemassa lyhyempiä jatkokoulutuksen, joista muutama esimerkki tässä alla.

https://www.turkuamk.fi/fi/tyoelamapalvelut/koulutushaku/mielenterveys-ja-paihdetyon-erikoistumiskoulutus-3/

https://www.diak.fi/tyoelamapalvelut/koulutuspalvelut/erikoistumiskoulutukset/asiakas-ja-palveluohjauksen-erikoistumiskoulutus-30-op/

https://www.turkuamk.fi/fi/tutkinnot-ja-opiskelu/tutkinnot/terveydenhoitaja-amk-pohjakoulutusvaatimuksena-ens/

Täällä on tietoa oppisopimuskoulutuksista. Oppisopimuksella voi suorittaa jopa 350 erilaista ammattitutkintoa!

https://parempioppisopimus.fi/tutustu-parempaan-oppisopimukseen/?gclid=Cj0KCQjwrfvsBRD7ARIsAKuDvMOBhdbdLw0dcMTf4t9xZpbtlvYElTU76H_ORHl1MPtNabA6bP-1lggaAjhzEALw_wcB

8

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      AUTONKULJETTAJAN (logistiikan perustutkinto) opinnot valmistavat tavaraliikenteen ammattilaiseksi, ja niiden osana suoritetaan myös kuorma-autokortti, mikäli opiskelijalla ei sellaista ennestään ole. Opintojen kesto on noin kuusi kuukautta.

      LINJA-AUTONKULJETTAJAKSI opiskelee päiväopintoina noin puolessa vuodessa. 27 opintoviikon koulutus maksaa joitain satoja euroja, josta suuri osa koostuu erilaisista viranomaismaksuista.

      TAKSINKULJETTAJAN pätevyyden saa hankittua kuukaudessa tai parissa. Koulutusta järjestävät esimerkiksi paikalliset Taksiliiton alueyhdistykset. Varsinainen kuljettajakoulutus kestää vähintään 30 tuntia, minkä lisäksi pitää selviytyä sekä yleisestä että paikallistuntemusta mittaavasta kokeesta. Kurssien hinnat liikkuvat 500 ja 1 000 euron välillä.

      TRUKINKULJETTAJALTA vaaditaan useimmissa työpaikoissa trukkikortti. Sen suorittaa kuitenkin yhdessä päivässä. Hintaa kortille kertyy reipas satanen.

      VETURINKULJETTAJAT koulutetaan Kouvolassa, mutta vain VR:n tarpeiden mukaan. Koulutus kestää noin 9 kuukautta.

      RAITIOVAUNUNKULJETTAJIA koulutetaan Helsingissä puolen vuoden mittaisella oppisopimuskoulutuksella. Oppisopimuskoulutus koostuu kahden kuukauden mittaisesta lähiopetusjaksosta sekä neljän kuukauden mittaisesta työssäoppimisjaksosta. Koulutusajalta maksetaan palkkaa. Koulutuksen järjestää Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) yhdessä Stadin ammatti- ja aikuisopiston kanssa.

      METROJUNANKULJETTAJAT koulutetaan rautiovaununkuljettajien tavoin oppisopimuskoulutuksena HKL:n toimesta.

      MATKALIPPUJENTARKASTAJAT koulutetaan metro- ja ratikkakuskien tavoin oppisopimuskoulutuksena HKL:n toimesta.

      HITSAAJAN peruskoulutuksella pääsee alkuun metallialalla. Koulutus kestää puolesta vuodesta ylöspäin.

      JÄRJESTYKSENVALVOJAN peruskurssin käy kokopäiväisenä noin viikossa. Mitaltaan koulutus on 32 tuntia, ja sitä tarjoavat niin turvallisuusalan yritykset kuin erilaiset oppilaitoksetkin.

      VARTIJAN perustutkinto on puolestaan laajempi, mutta kestää kuitenkin yleensä alle puoli vuotta. Vartijan ammattitutkinto on taas mitaltaan 1–1,5 vuotta. Hintaa järjestyksenvalvojan peruskurssille kertyy noin 150 euroa ja vartijan perus- tai ammattitutkinnoille joitakin satoja euroja.

      RAJAVARTIJAN peruskurssin opinnot muodostuvat erilaisista osaamiskokonaisuuksista, ja koulutuksessa huomioidaan myös tuleva yksikkö. Opinnot kestävät noin vuoden.

      KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄNÄ toimiville ja sellaisiksi haluaville Keskuskauppakamari järjestää laillistetun kiinteistövälittäjän (LKV) ja vuokrahuoneistonvälittäjän (LVV) kokeita keväisin ja syksyisin. Niihin valmentavat kurssit kestävät joitakin viikkoja, mutta tyypillisesti kokeet suoritetaan vasta, kun alalla on toimittu jo jonkin aikaa. Kiinteistöedustajan koulutus kestää kolme kuukautta ja antaa hyvät perustiedot alalle. Sen hinta on runsaat 2 000 euroa. LKV- ja LVV-kokeiden osallistumismaksut ovat reilut 200 euroa.

      ISÄNNÖINNIN ammattitutkinnon voi opiskella vuodessa.

      KIRJANPITÄJÄN tutkinnon opiskelu kestää 8-9 kuukautta.

      LENTOKONEEN MATKUSTAMOHENKILÖSTÖN (lentoemäntä/stuertti) peruskurssi kestää Finnairilla 8–9 viikkoa. Myöhemmin voidaan suorittaa myös täydentäviä kursseja, jotka mahdollistavat esimerkiksi matkustamon esimiestehtävissä toimimisen. Nämäkin kestävät kuitenkin vain viikosta kahteen.

      PERHEPÄIVÄHOITAJALLA ei ole kotonaan työskennellessään lakisääteisiä kelpoisuusvaatimuksia. Perhepäivähoitajan ammattitutkinto on kuitenkin yleistynyt, ja sen voi suorittaa vaikka työnsä ohessa.

      HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN koulutus kestää kolmesta kuukaudesta vuoteen riippuen oppilaitoksesta ja opintojen laajuudesta.

      HIEROJAN koulutus kestää noin vuoden ja maksaa 2 000–3 000 euroa. Usein erikoistuneissa hierojakouluissa suoritettavaan koulutukseen sisältyy paljon käytännön töitä. Urheiluhieroja esimerkiksi tekee koulutuksensa ajan tiiviisti yhteistyötä henkilökohtaisen kilpaurheilijansa kanssa.

      UINNINVALVOJAN koulutus kestää parisen viikkoa ja valmistaa uimahalleihin, kylpylöihin jne. Uimaopettajan ja rantapelastajan kurssit ovat hieman pidempiä. Uinninvalvojan kurssin hinta asettuu 300 ja 400 euron väliin.

      Lähteenä mm. Aamulehti 1.2.2017
      https://www.aamulehti.fi/a/24244641

      • Anonyymi

        Trukkikuskeista on pulaa Suomessa ja heille on työpaikkoja avoinna ympäri Suomea. Eniten työpaikkoja on isompien kaupunkien
        alueella ja läheisyydessä. Myös erilaisissa logistiikan keskuksissa (mm. satamat, rautatieliikenteen solmukohdat, isot teollisuusyritykset ja kaupanalan logistiikkakeskukset) tarvitaan enemmänkin trukkikuskeja. Silti pienemmillä kun paikkakunnilla tarvitaan trukkikuskeja, joten kannattaa seurata työpaikkatarjontaa.

        HUOM! Trukkikuskin työ sopii myös naisille ;-)

        Lue lisää:

        https://www.ostologistiikka.fi/kategoriat/sisalogistiikka/trukinajotaito-on-kovaa-valuuttaa-tyomarkkinoilla-mutta-missa-tekijat

        http://www.rocla.fi/testaa-millainen-trukinkuljettaja-olet

        https://smy.fi/ammatti/trukkikuski-jalmari-kauhanen/

        https://www.stara.fi/2018/12/27/trukkikuskin-taidot-hammastyttavat-upeat-temput-videolle/


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      LÄHIHOITAJAN koulutus ei ole aivan lyhyt koulutus, mutta alalle voi kouluttautua myös oppisopimuskoulutuksen avulla. Koulutuksen kestoon ja laajuuteen vaikuttaa mm. aiemmat opinnot ja työkokemus. Opintoja järjestetään eri puolilla Suomea. Joissain oppilaitoksissa on ns. jatkuva haku eli opinnot voi aloittaa joustavasti oman tilanteen mukaan. Joissain paikoissa opinnot alkavat keskitetysti, mutta ne voivat alkaa missä vaiheessa lukuvuotta tahansa.

      https://koulutushaku.amiedu.fi/Koulutushaku/Koulutustuote/id/20072?gclid=CjwKCAjwusrtBRBmEiwAGBPgE2_YN-AgoA5L4_e-UIgvzARnTJxml3lawq9ZRM12pElEBuKdGoS-fRoCFDIQAvD_BwE

      https://www.takk.fi/koulutus/id/sosiaali-ja-terveysalan-perustutkinto-lahihoitaja-oppisopimus/

      https://www.omnia.fi/uutiset/opiskele-lahihoitajaksi-oppisopimuksella

      https://www.phhyky.fi/fi/toihin-meille/lahihoitajaksi-oppisopimuksella/

      https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta_koulutus/oppisopimuskoulutus/index.html


      Oppisopimuksella lähihoitajaksi opiskelevien ja valmistuneiden kokemuksia:

      http://www.opso.fi/oppisopimuskoulutus/menestystarinat/vaikeuksien-kautta-voittoon--oppisopimuksella-lahihoitajaksi3/

      https://yle.fi/uutiset/3-10963741

      https://youtu.be/Sz3p-qZmlkc

    • Anonyymi

      Utbildningar finns också på svenska. Kolla till exempel Axxells utbildningar från webben.

      Det finns utbildningar för unga, för vuxna, flerform utbildningar osv.

      Till exempel finns det sådan utbildning:

      Barnledare eller ungdomsledare - Grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning (flerform)

    • Anonyymi

      Nyt joulukuussa on parhaillaan käynnissä hakuaika suomalaisten yliopistojen maisteriohjelmiin. Maisteriopintojen kesto on yleensä kaksi vuotta. Jos sinulla on alempi korkeakoulututkinto ja opiskelu Suomessa kiinnostaa, kannattaa surffailla yliopistojen nettisivuille.

      Hakuaika on meneillään mm. seuraavissa yliopistoissa, mutta tässä listassa ei ole kaikkia:

      - Aalto-yliopisto
      - Helsingin yliopisto
      - LUT University
      - Jyväskylän yliopisto (kansainväliset ohjelmat)
      - Vaasan yliopisto (kansainväliset ohjelmat)

      Oulun yliopiston englanninkielisiin maisteriohjelmiin on hakuaika tammikuussa

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      1922
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe