Rikoksista uutisoinnin tapa ärsyttää

Anonyymi

Eniten suututtaa näissä rikos uutisoinneissa nämä kulahtaneet kirjoitustavat: Poliisi epäilee ja epäilty pidätettiin. Aina sitä pitää epäillä, vaikka ei olisi mitään tarvetta. Miksi te journalistit ette osaa tai ettekö saa, vai ettekö uskalla muuttaa kirjoitus tyyliänne., Jos minä olisin uutisiin kirjoittaja, niin kirjoittaisin tällä tavalla. Poliisi otti kiinni rikollisen, joka ajoi suojatiellä jalankulkijan päälle. Poliisit saivat tekijän kiinni ja häntä tullaan syyttämään törkeästä liikenteen vaarantamisesta ja ajokortitta ajosta. Ei sitä tarvitse yhtään epäillä, kun poliisi on käyttänyt verikokeissa ja ottanut puhallustestin tai saanut kouluampujan paikan päältä kiinni.
Poliisihan sen asian on tutkinut alusta loppuun, ei tuomioistuin, joka vain päättää tuomion suuruudesta,.
Miltähän kuulostaisi, jos rikosuutisessa lukisi vaikkapa näin. Nuori neitonen raiskattiin väkivaltaa käyttäen. Poliisi epäilee raiskatun joutuneen väkivallan ja pahoinpitelyn kohteeksi. Kun Turussa joku aika sitten puukko surmaaja iski hengiltä ihmisiä ja poliisi sai rikollisen tuoreeltaan paikan päältä kiinni, niin ei siinä tarvitse lehtien enää kirjoittaa, että "epäillään" surmatöistä ja että "epäilty" pidätettiin. Pois tuo EPÄILLÄÄN tyhmääkin tyhmempi sana ja tilalle vain syyllinen ja rikollinen. Uhrit pysyy uhrina, heidän ei epäillä joutuneen rikoksen uhriksi, mutta rikollista ei saa suoraan mainita rikolliseksi vaan hienotunteisesti epäillyksi, mikä on VÄÄRIN.
Miksi ei voida kirjoitustyyliä muuttaa vaan pitäydytään aina samoissa sanoissa. Kuka älypää meni keksimään kirjoittaa rikoksiin syyllistynyttä vain epäillyksi. Kun varas jää tuoreeltaan kiinni, niin kyllä se syyllistyi varkauteen, niinkuin pitäisi kirjoittaa, eikä "epäillään". Ei poliisikaan epäile, vaan pitää asiaa ilmi selvänä rikollisena tekona, mutta nämä hiton lehti kirjoituksia laatijat laittaa aina, että epäillään, vaikka se on aivan turha sana ja silleen ärsyttävä ilmaus.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Lontoossa puukko surmaaja iski, niin poliisi ampui heti tekijän, josta uutismedia käytti termiä epäilty. Ei noin ärsyttävän typerästi pitäisi uutisoida, koska surmaaja on tekijä ja syyllinen heti alussa ja vielä kun ei voi oikeuteen mennä tutkimaan, onko syyllinen vai ei, niin ei tarvits eyhtään epäillä ja tätä kieroutunutta muotisanaa käyttää.
      Miksi se on niin vaikeaa nimittää tekijäks ja syylliseksi rikollista, joka sellainen on. Uhri on samanlaisessa asemassa, eli selvä tapaus, mutta ei tarvitse epäillä, onko uhri. Syyllinen sen sijaan on epäilty,, vaikka yhteys uhriin on päivän selvä. Nämä lakitermit on muutenkin niin härskeiksi laadittu.

    • Anonyymi

      Minua ärsyttää rikos uutisissa se, että kertovat syyllisen ja uhrin nimen lehdessä.
      Myös se ärsyttää, että joitakin rikollisia kuten minua luullaan erheellisesti pelkäksi varkaaksi. Olen toki tehnyt muitakin rikoksia. Täällä Pohjois-Karjalassa on myös myrkkyhoitajia, jotka eivät ole kiinnijääneitä, ei ainakaan ole julkisesti tiedossa. Ei tappajat jää kiinni paremmin, jos heitä epäillään varkaaksi niinkuin joku joskus väitti.

    • Anonyymi

      Minua ärsyttää viime vuosina muotiin tullut ilmaus: Sen-ja-Sen henkirikos. Yleensä on ollut tapana puhua surmasta, jos ei tiedetä onko kyseessä murha vai tappo.

      • Anonyymi

        Typerää puhua surmasta, jos ei vielä tiedetä kuinka moitittavasta tekomuodosta on kyse. Surma on "lieventävien asianhaarojen vallitessa tehty tappo" (RL 21:3 §).

        Yhteistä näille kaikille, surmalle, tapolle ja murhalle on se, että ne ovat rikoslain henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia käsittelevässä luvussa, siksi niitä yleensä kutsutaan henkirikoksiksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Typerää puhua surmasta, jos ei vielä tiedetä kuinka moitittavasta tekomuodosta on kyse. Surma on "lieventävien asianhaarojen vallitessa tehty tappo" (RL 21:3 §).

        Yhteistä näille kaikille, surmalle, tapolle ja murhalle on se, että ne ovat rikoslain henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia käsittelevässä luvussa, siksi niitä yleensä kutsutaan henkirikoksiksi.

        Surma-sanalla on kaksi merkitystä. Se on "lieventävien asianhaarojen vallitessa tehty tappo", mutta myös henkirikos ylipäätään silloin kun "ei vielä tiedetä kuinka moitittavasta tekomuodosta on kyse".


    • Anonyymi

      Ei pitäisi julkisuudessa tuomita, ennen kuin on tuomittu tuomioistuimessa. Usein tiedotusvälineet jopa julkaisevat nimen ja kuvankin. Kun epäilty todetaan syyttömäksi, on maine jo pahasti kärsinyt. 'On se kuitenkin syyllinen' saattavat ihmiset puhua loputtomasti.
      Nykyään kerrotaan myös esim. etninen tai muu tausta. Eli tiedotusvälineet syyllistyvät 'rasismiin' tai muihin ennakkoluuloihin, vaikka toisia sellaisesta syyttävät.
      Vihakirjoituksia...

    • Anonyymi

      Tiedotusvälineissä epäillystä henkilöstä puhutaan sen vuoksi, että jos henkilön esim. lehdessä kerrotaan syyllistyneen rikokseen, voi mainittu nostaa kunnianloukkauskanteen ja saada jopa kymmenien tuhansien vahingonkorvaukset aiheettomasta nimittelystä, jos hänen myöhemmin ei voidakaan todeta olleen syyllinen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5195
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3257
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1847
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1675
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1521
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1385
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1306
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1287
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe