Avustusjärjestöjen organisaation kuluista

KarjalaisenKyösti

Aika-ajoin törmään seuraavankaltaisiin väitteisiin:
- "Tätä avustusjärjestöä ei kannata tukea, koska sen organisaatiokulut ovat korkeat."
- "Mielelläni tukisin rahallisesti avustusjärjestöjä, mutta koska osa/liian suuri osa prosentti rahoistani kuitenkin menisi organisaation tukemiseen, en halua laittaa rahojani organisaation ylläpitoon vaan suoraan avustuskohteisiin."

Välillä tosiaankin tulee tunne, että avustusjärjestöt asetetaan paremmuusjärjestykseen käyttäen mittarina sitä, kuinka suuri prosentti sen tuloista kuluu organisaation ylläpitämiseen.

Mielestäni tämä mittari ei sovellu ollenkaan avustusjärjestön toiminnan tehokkuuden mittaamiseen. Ymmärtääkseni toiminnan tehokkuutta pitäisi mitata samalla tavalla, kuin esim. yritysmaailmassa: panoksen ja tuotoksen suhteella. Tulos suhteessa panokseen siis on se, joka ratkaisee, ei se, mitkä ovat millekin momentille kirjatut kulut.

Avustusjärjestöjen "panoksia" ovat lahjoitukset (raha & vapaaehtoistyö). Tuotoksena on taasen hyvinvointi alueilla, jossa järjestö toimii.
Tuotoksen arviointi monesti voi olla hyvin vaikeaa. Kuvitellaan, että tuotoksen voisi jotenkin arvioida, käyttäen yksikkönä seuraavaa: avun-tarpeessa-ollut-henkilö-joka-on-nostettu-jaloilleen-siten-että-hän-pystyy-jatkossa-pitämään-itse-itsestään-huolta.
Avustusjärjestön todellisen tehokkuuden mittarina tulisi siis käyttää sitä, että kuinka suuri euromääräinen panos tämän järjestön kautta johtaisi yhden ihmisen jaloilleen nostamiseen kehitysmaissa.

Liian kevyt organisaatio saattaa hyvinkin johtaa suureen tehottomuuteen, joka taasen nostaa yhden tuotosyksikön kustannuksia liian korkealle.

3

348

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyösti Karjalainen

      Kuvitelkaamme, että olisi avustusjärjestö nimeltään "Hölmölän Humanitaria". Se mainostaisi itseään alhaisilla organisaatio&jakeluverkkokuluilla. Nämä organisaatiokulut olisivat lähellä nollaa. Lähes 100 % avusta menisi siis suoraan avustuskohteisiin.
      Järjestön toimintaperiaate on kerätä rahaa ja lähettää rahat kirjeessä eri kohteisiin kehitysmaissa. Kohteissa paikalliset yhteyshenkilöt sitten vastaanottavat rahalähetykset ja näillä rahoilla sitten monipuolistetaan vastaanottaja-alueiden ruokatilannetta hetkeksi.
      Kun rahat on käytetty, tilanne on sama, kuin ennen rahalähetystä.
      Hölmölän Humanitarian panokset olivat kovat, yhtään tuotosta ei kuitenkaan synny.
      Näin hölmän järjestön löytäminen lienee vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

      Terveen organisaation tehtävänä on luoda edellytyksiä tuloksen teolle. Sen tehtävänä on ohjata saatuja panoksia siten, että saadaan mahdollisimman hyvä tulos.

      • Seppo A

        Kehitysyhteistyö, jonka tavoitteena on kehitysmaan jonkun kohteen ihmisten nostaminen jaloilleen on pitkäjänteistä, usein useammankin vuoden kestävää projektiluontoista työtä. Tällainen vaatii hyvän organisaation, jolla on kyky suunnitella resurssien käyttöä ja rahojen keruuta vaiheittain pitkälläkin aikavälillä. Lisäksi toiminnan toteutuksen seuranta ja muuttuneisiin tilanteisiin vastaaminen vaatii riittävän organisaation ja yhteydet kehitysmaissa ja kotimaassa. On myös äärimmäisen tärkeää, että avun tarve ja tarjonta kohtaavat ja kaikki toiminta on ajoitettua tarpeiden mukaan. Siksi tuen mielelläni kehitysmaissa pitkään toimineita organisaatioita kuten esim. Kirkon Ulkomaanapua, SPR:ää, Suomen Lähetysseuraa, Fida Internationalia, joilla on riittävä organisaatio ja näyttöä onnistuneista projekteista. Tällaisen pitkäjänteisen toiminnan pyörittämiseen tarvitaan luonnollisesti palkattua henkilöstöä, johon menee rahaa. Kuten Kyösti esitti, tällä "rahaa vievällä" organisaatiolla varmistetaan se, että annettu apu käytetään parhaalla mahdollisella tavalla. Näin minä asian ymmärrän.
        Rahan lisäksi myös vapaaehtoistyöllä on suuri merkitys varmaan jokaisessa kehitysyhteistyötä järjestössä.


      • Anonyymi

        Miks helvetissä aina avustusjärjestössä on kallispalkkasia johtajia. Ei ole oikein toisen hädällä rikastua. Mutta ahneus on pahasta


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      173
      7185
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4202
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2105
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2029
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1869
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1676
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1649
    8. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1593
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      21
      1588
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1418
    Aihe