Paluumuutto eläkeläisenä

Anonyymi

Tein pitkän työuran Ruotsissa, mutta nyt alkaa paluumuutto kiehtoa mieltä. Millaisia kokemuksia teillä on paluumuutosta eläkeläisenä? Kuinka esimerkiksi terveyskeskuksissa suhtaudutaan eläkeläisinä takaisin tulleisiin henkilöihin? Pystyykö kukaan vertailemaan omien kokemustensa perusteella Suomen ja Ruotsin sairaanhoidon ja vanhustenhoidon tasoa keskenään?

4

<50

Vastaukset

 • Ainakin Suomessa on ikäihmisille paljon erilaisia harrastus- ja toimintamahdollisuuksia. En tarkoita, että ne sairaan- tai vanhustenhoitoa korvaisivat, mutta niiden avulla monilla pysyy mieliala ja toimintakyky parempina pidempään, kun on tekemistä ja ystäviä.

  Kyseiset palvelut vaihtelevat todella paljon alueittain ja kunnittain. Joten jos alat tosissaan selvitellä Suomeen muuttoa, kannattaa ehkä selvitellä etukäteen, millaisia toimintamahdollisuuksia mahdollisessa tulevassa kotikunnassa olisi. Tietenkin eri ihmisillä on kovin erilaisia ajatuksia sen suhteen, mitä haluaa harrastaa ja keiden kanssa. Jotkut hyvinkin iäkkäät ihmiset viihtyvät paremmin harrastuksissa, joissa on eri-ikäisiä ihmisiä. Luin hiljattain uutisen iäkkäästä miehestä, joka käy nuorisotalon kahvilassa vapaaehtoistyössä ja tykkää nuorten seurasta tosi kovasti. Taitaa kuitenkin olla tyypillisempää, että ikääntyneet viettävät aikaa ikätovereidensa kanssa erilaisissa riennoissa. Jos sinulla nyt kuitenkin sattuisi olemaan jokin harvinainen kiinnostuksen kohde tai unelma, niin kannattaa selvittää, olisiko sen toteuttaminen Suomessa mahdollista.

  Kunnissa on ikääntyneille usein tarjolla erilaisia liikuntapalveluita, joiden järjestäjä voi olla kunnan liikuntavirasto, urheiluseurat, potilasyhdistykset, työväenopisto tai jokin muu taho. Yleisiä lajeja ovat vesijumppa, kuntosali, kuntovoimistelu, sauvakävely jne. Kunnilla on myös yleensä ainakin yksi kuntosali ja uimahalli, jonne yleensä eläkeläiset saavat alennusta kerta- ja sarjalipuista sekä kausikorteista. Tietyin perustein voi saada erityisuimalipun uimahalliin. Monenmoista on tarjolla. Joissain kunnissa on hyviä hiihtomahdollisuuksia ja myös matkaluistelureittejä tehdään järvien jäälle enemmän ja enemmän. Avantouintikin on suosittua. Mukavaa liikunnallista toimintaa järjestää myös mm. Suomen Latu ry.

  Kulttuuria on tarjolla niin ikään monessa muodossa. Suomessa esimerkiksi kuorot ovat suosittuja ja kirjastosektori on Suomessa mielestäni paljon paremmassa kunnossa kuin Ruotsissa. Kirjastoissa on paljon toimintaa kuten lukupiirejä, neuleporukoita, lautapeliryhmiä, luentoja, kirjailijavierailuita, digiopetusta, suomen kielen kerhoja maahanmuuttajille jne. Työväenopistoissa on myös runsaasti ikääntyneille sopivaa toimintaa. Suomessa on muutamien vuosien ajan ollut Museokortti, joka on pääsylippu 300 suomalaiseen museoon. Se maksaa noin 60-70€ ja sillä voi 12kk ajan vierailla niin paljon museoissa kuin haluaa. Vaikka joka päivä! Museoissakin on nykyään entistä enemmän toimintaa kuten luentoja, työpajoja, elävää musiikkia, neuleryhmiä jne. Myös retkipyöräily on harrastuksena nousussa ja senhän voi vaikka yhdistää museoharrastukseen. Suomessa ihmiset harrastavat aika aktiivisesti ja esimerkiksi Martta-toiminta on edelleen aktiivista kuten myös penkkiurheilu, lavatanssit, karaoke jne.

  Senioreille on olemassa myös paljon yhdistyksiä, joista osalla on poliittinen tausta (esim. Kansalliset seniorit, Työväen Eläkeläiset) ja osa on ihan vain paikkakunnan tai kaupunginosan senioriyhdistyksiä. He järjestävät mm. päiväreissuja sekä pidempiäkin matkoja. Useimmilla on myös viikko-ohjelmaa kuten rantasaunavuoro, shakkikerho, joogaryhmä jne.

  Ikääntyneille on myös omia palveluita, jotka ovat yleensä kunnan, järjestön tai seurakunnan järjestämiä. Monilla paikkakunnilla on esimerkiksi paikkoja, joissa ikääntyneet voivat käydä syömässä lounasta yhdessä toisten kanssa. Niissä paikoissa on usein tarjolla myös mm. sosiaali- ja terveysneuvontaa (esim. verenpaineen mittausta, neuvontaa tukiasioissa). Näissä paikoissa on usein myös harrastustoimintaa kuten keskustelu-, jumppa- ja käsityöryhmiä. Ikääntyneiden leirejäkin on sekä vauhdikkaammille vanhuksille (esim. Lapin vaellukset) että heikkokuntoisemmille.

  Viime aikoina osa Suomen kaupungeista on alentanut joukkoliikenteen maksuja ikääntyneille. Toki eläkeläiset saavat muutenkin alennusta mm. bussi- ja junamatkoista. Näissä uusissa alennuksissa on sellainen idea, että vanhuksia kannustetaan lähtemään kotoaan liikkeelle arkisin noin klo 10-14 välillä, jolloin busseissa on hiljaisempaa. Aina silloin tällöin tulee siis uusiakin vanhuksille suunnattuja etuja ja toimintoja.

  Varsinaiset sairaan- ja vanhustenhoidon palvelut järjestetään kunnan terveys- ja sosiaalitoimen kautta. Niistä kuuluu joskus huonoja ja joskus hyviä uutisia, mutta en osaa verrata niitä Ruotsin palveluihin.

  • Monilla paikkakunnilla on senioreille tiloja yhdessä olemiseen ja niissä on erilaisia palveluitakin ja järjestettyä ohjelmaa. Täällä Hyvinkäällä on Onnensillan olohuone, joka on aivan mainio paikka. En osaa selittääkään. Tuossa alla on linkki, jonka takaa löytyy hyviä valokuvia ja tietoa. Joka viikko on bingoa, rupattelutunti, tikuttajien kokoontumisajot eli neulekerho ja on muutakin. Siellä saa verenpaineen mitattua ja on hyvä hierontatuoli ihan ilmaiseksi käytössä. Neuvovat koneiden kanssa kuten uuden kännykän kanssa. Myös muita neuvoja voi kysyä, jos on ongelmia. Minä löysin hyvän kotisiivoojan, kun kyselin muiden kokemuksia. Kerran kuussa käy kotona tekemässä isomman siivouksen ja siinä välissä siivoan itse kevyemmin. Löytyi myös huoltomies laittamaan lampun, kun en tiennyt mistä etsisi. Siivous ja lampun kiinnitys on tietenkin maksullisia palveluita kotiin, mutta sain hyvät suositukset ja löysin fiksut tekijät.

   https://www.hyvy.fi/onnensillan-toiminta/


 • Suomi-Seura ry. tukee ja neuvoo niin ulkosuomalaisia kuin paluumuuttajiakin. Kannattaa lukea heidän nettisivuilta tietoa. Heillä on myös juuri päivitetty Takaisin Suomeen -opas, joka ehkä kannattaa tilata ja lukea. Suomi-Seura tarjoaa myös henkilökohtaista neuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse, joten jos sinulla on kysyttävää, niin sieltä voisit kysyä.

  Terveyden- ja vanhustenhoidosta löytyy aika paljon tietoa googlaamallakin. Suomalaisessa terveydenhuollossa on huonosti ja hyvin toimivia yksikköjä, kuten Ruotsissakin. Minä toivon, että täällä oltaisiin jo menossa parempaa kohti, koska väärinkäytöksiä on viime aikoina paljastettu paljon ja puhdistusluuta lakaisee moraalittomia henkilöitä pois hoivafirmojen ja julkisen sektorin avainpaikoilta pois.

 • Kaikki ne jotka tunnen ovat olleet tyytyväisiä. Onhan Suomessa tietysti paljon asioita joissa on kehittämisen varaa, mutta eikös joka maassa ole?

  Elintaso on ollut sen verran hyvä Ruotissa että tuntemani henkilöt ovat saaneet ostettua velattomat omakotitalot ja toiset jopa kesämökinkin siihen lisäksi. Tosin, omakotitalon ei passaa sijaita "kasvukeskuksissa", sillä siellä pyydetään ryöstöhintoja. Mutta tyytyväisiä ovat olleet kun ovat myyneet omaisuutensa Ruotsissa ja ostosten jälkeen on jäänyt vielä jäljellekkin rahaa.

  Minusta paluumuuttajien suurin lahja tälle maalle ovat uudet ajatukset/näkemykset, uudet tullet ja uudenlainen ajattelutapa. Se että jos joku kommentoi jotain negatiivista niin kannattaa aloittaa vaikka "Oletko ajatlellut...". Niin sairaanhoitajat, lääkärit kuin kotiavustajatkin kuuntelevat mielellään erilaisia lähestymistapoja hoitotyöhänsä. Sitä miten asiat muualla tehdään ja miksi ne tehdään kuten tehdään.

  On toki työhönsä kyllästyneitä, heitä on aina. Mutta pääosa hymyilee ja nauraa sekä on iloisia kun kertoo pari kevennystä ja tarinoita maailmalta. Olen huomannut että kenelläkään ei ole kiire kun kertoo jonkun lyhyen sattumuksen omakohtaisesta elämästä. Sen jälkeen tarina leviää ja kun ihmiset saavat nauraa niin kaikkien elämä muuttuu paremmaksi.

  Sanoisin että valittaja ja kitisijä saa tilaamansa palvelun. Avoimesti suhtautuja ja hymyilevä omanlaisensa. Meille aina sanotaan että ympärisö muokkaa ihmisen kaltaisekseen. Mivä väitän että ihminen muokkaa ympäristönsä kaltaisekseen.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  110
  1489
 2. Aamun kolari ja tienhoito

  Aamulla tapahtui kuolonkolari hiljaisten risteyksen kohdalla. Ajettiin juuri ennen kolaria Kuusamo-Suomusalmi väliä. Ehdittiin Suomussalmelle kun alk
  Suomussalmi
  55
  1413
 3. Oliko autokolarissa ollut...

  ... lapsia? Tämän aamusessa.
  Suomussalmi
  1
  699
 4. Sun katseessa on jotain mikä ei sovi sinne

  Sellaista surumielisyyttä. Vaikka muuten vaikutat olevan iloinen ja puhelias. Kerran aiemmin ajattelin, että se on voisi olla halveksuntaa mua kohtaan
  Ikävä
  38
  612