Paluumuutto eläkeläisenä

Anonyymi

Tein pitkän työuran Ruotsissa, mutta nyt alkaa paluumuutto kiehtoa mieltä. Millaisia kokemuksia teillä on paluumuutosta eläkeläisenä? Kuinka esimerkiksi terveyskeskuksissa suhtaudutaan eläkeläisinä takaisin tulleisiin henkilöihin? Pystyykö kukaan vertailemaan omien kokemustensa perusteella Suomen ja Ruotsin sairaanhoidon ja vanhustenhoidon tasoa keskenään?

16

1105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ainakin Suomessa on ikäihmisille paljon erilaisia harrastus- ja toimintamahdollisuuksia. En tarkoita, että ne sairaan- tai vanhustenhoitoa korvaisivat, mutta niiden avulla monilla pysyy mieliala ja toimintakyky parempina pidempään, kun on tekemistä ja ystäviä.

      Kyseiset palvelut vaihtelevat todella paljon alueittain ja kunnittain. Joten jos alat tosissaan selvitellä Suomeen muuttoa, kannattaa ehkä selvitellä etukäteen, millaisia toimintamahdollisuuksia mahdollisessa tulevassa kotikunnassa olisi. Tietenkin eri ihmisillä on kovin erilaisia ajatuksia sen suhteen, mitä haluaa harrastaa ja keiden kanssa. Jotkut hyvinkin iäkkäät ihmiset viihtyvät paremmin harrastuksissa, joissa on eri-ikäisiä ihmisiä. Luin hiljattain uutisen iäkkäästä miehestä, joka käy nuorisotalon kahvilassa vapaaehtoistyössä ja tykkää nuorten seurasta tosi kovasti. Taitaa kuitenkin olla tyypillisempää, että ikääntyneet viettävät aikaa ikätovereidensa kanssa erilaisissa riennoissa. Jos sinulla nyt kuitenkin sattuisi olemaan jokin harvinainen kiinnostuksen kohde tai unelma, niin kannattaa selvittää, olisiko sen toteuttaminen Suomessa mahdollista.

      Kunnissa on ikääntyneille usein tarjolla erilaisia liikuntapalveluita, joiden järjestäjä voi olla kunnan liikuntavirasto, urheiluseurat, potilasyhdistykset, työväenopisto tai jokin muu taho. Yleisiä lajeja ovat vesijumppa, kuntosali, kuntovoimistelu, sauvakävely jne. Kunnilla on myös yleensä ainakin yksi kuntosali ja uimahalli, jonne yleensä eläkeläiset saavat alennusta kerta- ja sarjalipuista sekä kausikorteista. Tietyin perustein voi saada erityisuimalipun uimahalliin. Monenmoista on tarjolla. Joissain kunnissa on hyviä hiihtomahdollisuuksia ja myös matkaluistelureittejä tehdään järvien jäälle enemmän ja enemmän. Avantouintikin on suosittua. Mukavaa liikunnallista toimintaa järjestää myös mm. Suomen Latu ry.

      Kulttuuria on tarjolla niin ikään monessa muodossa. Suomessa esimerkiksi kuorot ovat suosittuja ja kirjastosektori on Suomessa mielestäni paljon paremmassa kunnossa kuin Ruotsissa. Kirjastoissa on paljon toimintaa kuten lukupiirejä, neuleporukoita, lautapeliryhmiä, luentoja, kirjailijavierailuita, digiopetusta, suomen kielen kerhoja maahanmuuttajille jne. Työväenopistoissa on myös runsaasti ikääntyneille sopivaa toimintaa. Suomessa on muutamien vuosien ajan ollut Museokortti, joka on pääsylippu 300 suomalaiseen museoon. Se maksaa noin 60-70€ ja sillä voi 12kk ajan vierailla niin paljon museoissa kuin haluaa. Vaikka joka päivä! Museoissakin on nykyään entistä enemmän toimintaa kuten luentoja, työpajoja, elävää musiikkia, neuleryhmiä jne. Myös retkipyöräily on harrastuksena nousussa ja senhän voi vaikka yhdistää museoharrastukseen. Suomessa ihmiset harrastavat aika aktiivisesti ja esimerkiksi Martta-toiminta on edelleen aktiivista kuten myös penkkiurheilu, lavatanssit, karaoke jne.

      Senioreille on olemassa myös paljon yhdistyksiä, joista osalla on poliittinen tausta (esim. Kansalliset seniorit, Työväen Eläkeläiset) ja osa on ihan vain paikkakunnan tai kaupunginosan senioriyhdistyksiä. He järjestävät mm. päiväreissuja sekä pidempiäkin matkoja. Useimmilla on myös viikko-ohjelmaa kuten rantasaunavuoro, shakkikerho, joogaryhmä jne.

      Ikääntyneille on myös omia palveluita, jotka ovat yleensä kunnan, järjestön tai seurakunnan järjestämiä. Monilla paikkakunnilla on esimerkiksi paikkoja, joissa ikääntyneet voivat käydä syömässä lounasta yhdessä toisten kanssa. Niissä paikoissa on usein tarjolla myös mm. sosiaali- ja terveysneuvontaa (esim. verenpaineen mittausta, neuvontaa tukiasioissa). Näissä paikoissa on usein myös harrastustoimintaa kuten keskustelu-, jumppa- ja käsityöryhmiä. Ikääntyneiden leirejäkin on sekä vauhdikkaammille vanhuksille (esim. Lapin vaellukset) että heikkokuntoisemmille.

      Viime aikoina osa Suomen kaupungeista on alentanut joukkoliikenteen maksuja ikääntyneille. Toki eläkeläiset saavat muutenkin alennusta mm. bussi- ja junamatkoista. Näissä uusissa alennuksissa on sellainen idea, että vanhuksia kannustetaan lähtemään kotoaan liikkeelle arkisin noin klo 10-14 välillä, jolloin busseissa on hiljaisempaa. Aina silloin tällöin tulee siis uusiakin vanhuksille suunnattuja etuja ja toimintoja.

      Varsinaiset sairaan- ja vanhustenhoidon palvelut järjestetään kunnan terveys- ja sosiaalitoimen kautta. Niistä kuuluu joskus huonoja ja joskus hyviä uutisia, mutta en osaa verrata niitä Ruotsin palveluihin.

      • Anonyymi

        Monilla paikkakunnilla on senioreille tiloja yhdessä olemiseen ja niissä on erilaisia palveluitakin ja järjestettyä ohjelmaa. Täällä Hyvinkäällä on Onnensillan olohuone, joka on aivan mainio paikka. En osaa selittääkään. Tuossa alla on linkki, jonka takaa löytyy hyviä valokuvia ja tietoa. Joka viikko on bingoa, rupattelutunti, tikuttajien kokoontumisajot eli neulekerho ja on muutakin. Siellä saa verenpaineen mitattua ja on hyvä hierontatuoli ihan ilmaiseksi käytössä. Neuvovat koneiden kanssa kuten uuden kännykän kanssa. Myös muita neuvoja voi kysyä, jos on ongelmia. Minä löysin hyvän kotisiivoojan, kun kyselin muiden kokemuksia. Kerran kuussa käy kotona tekemässä isomman siivouksen ja siinä välissä siivoan itse kevyemmin. Löytyi myös huoltomies laittamaan lampun, kun en tiennyt mistä etsisi. Siivous ja lampun kiinnitys on tietenkin maksullisia palveluita kotiin, mutta sain hyvät suositukset ja löysin fiksut tekijät.

        https://www.hyvy.fi/onnensillan-toiminta/


    • Anonyymi

      Suomi-Seura ry. tukee ja neuvoo niin ulkosuomalaisia kuin paluumuuttajiakin. Kannattaa lukea heidän nettisivuilta tietoa. Heillä on myös juuri päivitetty Takaisin Suomeen -opas, joka ehkä kannattaa tilata ja lukea. Suomi-Seura tarjoaa myös henkilökohtaista neuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse, joten jos sinulla on kysyttävää, niin sieltä voisit kysyä.

      Terveyden- ja vanhustenhoidosta löytyy aika paljon tietoa googlaamallakin. Suomalaisessa terveydenhuollossa on huonosti ja hyvin toimivia yksikköjä, kuten Ruotsissakin. Minä toivon, että täällä oltaisiin jo menossa parempaa kohti, koska väärinkäytöksiä on viime aikoina paljastettu paljon ja puhdistusluuta lakaisee moraalittomia henkilöitä pois hoivafirmojen ja julkisen sektorin avainpaikoilta pois.

      • Anonyymi

        Tämä jos mikä oli se propaganda tähän asiaan. Kannattaa katsoa miten Ruotsissa mennään kunnalliselle tai muuten julkiselle puolelle hoitoon. Ja miten Suomessa pääsee. Ruotsissa voi tulla luoteja tai pommi ala-aulasta sisään. Suomessa vain mustalaiset ja känniset örisee aulassa.

        Sitäpaitsi, jos ei itse mitää kyseenalaista tai tivaa perusteluita, niin kyllähän silloin kuljetetaan joka hommassa. Nimittäin, lääkäri tekee aina väärän diagnoosin jos ei saa suutaan auki ja kerro missä on vika.


    • Anonyymi

      Kaikki ne jotka tunnen ovat olleet tyytyväisiä. Onhan Suomessa tietysti paljon asioita joissa on kehittämisen varaa, mutta eikös joka maassa ole?

      Elintaso on ollut sen verran hyvä Ruotissa että tuntemani henkilöt ovat saaneet ostettua velattomat omakotitalot ja toiset jopa kesämökinkin siihen lisäksi. Tosin, omakotitalon ei passaa sijaita "kasvukeskuksissa", sillä siellä pyydetään ryöstöhintoja. Mutta tyytyväisiä ovat olleet kun ovat myyneet omaisuutensa Ruotsissa ja ostosten jälkeen on jäänyt vielä jäljellekkin rahaa.

      Minusta paluumuuttajien suurin lahja tälle maalle ovat uudet ajatukset/näkemykset, uudet tullet ja uudenlainen ajattelutapa. Se että jos joku kommentoi jotain negatiivista niin kannattaa aloittaa vaikka "Oletko ajatlellut...". Niin sairaanhoitajat, lääkärit kuin kotiavustajatkin kuuntelevat mielellään erilaisia lähestymistapoja hoitotyöhänsä. Sitä miten asiat muualla tehdään ja miksi ne tehdään kuten tehdään.

      On toki työhönsä kyllästyneitä, heitä on aina. Mutta pääosa hymyilee ja nauraa sekä on iloisia kun kertoo pari kevennystä ja tarinoita maailmalta. Olen huomannut että kenelläkään ei ole kiire kun kertoo jonkun lyhyen sattumuksen omakohtaisesta elämästä. Sen jälkeen tarina leviää ja kun ihmiset saavat nauraa niin kaikkien elämä muuttuu paremmaksi.

      Sanoisin että valittaja ja kitisijä saa tilaamansa palvelun. Avoimesti suhtautuja ja hymyilevä omanlaisensa. Meille aina sanotaan että ympärisö muokkaa ihmisen kaltaisekseen. Mivä väitän että ihminen muokkaa ympäristönsä kaltaisekseen.

    • Anonyymi

      Lyhyesti sanoen, siis sikäli kun olen nämä viime vuosikymmenet sivusta seurannut eläkeikäisten läheisteni kohtelua Suomessa, mikään ei Suomessa enää oikein toimi. Paitsi tämä tälläkin palstalla nähty viimeaikainen propagandan levittäminen paremmasta elämästä Suomessa.

      Näillä vanhuksillani sattuu myös olemaan eläkeikäisiä tuttuja Ruotsissa. Siellä homma kuulemma vielä toimii ja vanhuksia kohdellaan ihmisinä. Palvelut pelaavat. Yksi näistä oli pari vuotta sitten kuitenkin vielä palaamassa Suomeen eläkepäiviään viettämään, kunnes onnistui pakenemaan takaisin Ruotsiin kun vielä pystyi kävelemään suomalaisen "terveydenhoidon" jäljiltä.

      • Anonyymi

        totuushan on että suomen terveyspalvelut ovat kohta jo nini penkin alla että jopa afrikan poppamiehet hoitaa vanhusten vaivat paremmin ja halvemmalla. samoin tuo on täyttä paskaa ja yle propagandaa että myyt ruotsin talosi ja muutat suomeen halvempaan asuntono samoilal kriteereillä ja jää mukamas vielä rahaakin ei todellakaan pidä paikkaansa kuni jossain harvinaisuuksissa joissa perikunnalla tai kaveritla saatu suhteilla puoliilmainen asunto. täyttä sontaa että jää vielä rahaakin kun myy ruotsin talon ja ostaa vastaavan suuomesta todellisuus on että velkaa jää sitten vielä ja paljon etkä voi nauttia eläkepäivistäsi ikinä kunnolla suomessa ja suomen nyky hintatasolla.


    • Anonyymi

      Suomessa on keskusteltu rikosrekisterien tarkastamisesta kaikilta työntekijöiltä, jotka pyrkivät töihin vanhusten kotihoitoon tai jo työskentelevät niissä tehtävissä.

      Kun rikosrekisterien tarkastukset tulivat lain mukaan pakollisiksi alle 16-vuotiaiden kanssa työskenteleviltä vuonna 2003, jotkut pitivät tarkastuksia loukkaavina ja toiset epäilivät alan vetovoiman heikentyvän ammattia valitsevien keskuudessa. Uhkakuvat eivät toteutuneet, vaan nykyään kaikki pitävät käytäntöä järkevänä ja hyödyllisenä. Tarkastuksissa on tullut esiin useita tapauksia, joissa lasten pariin työskentelemään pyrkivällä on ollut sellaisia rikosrekisterimerkintöjä, jotka estävät työskentelyn lasten parissa.

      Itse asiassa vuonna 2014 tuli Suomessa voimaan laki, joka mahdollistaa lasten ja nuorten parissa harrastuksissa ja vapaa-ajalla toimivien rikosrekisterien tarkastukset. Vaikka esimerkiksi urheiluseurojen parissa tällaiset tarkastukset ovat olleet vähäisiä, tilastojen mukaan ne ovat yleistyneet vuosi vuodelta.

      Vanhusten kotihoidossa on paljastunut viime vuosien aikana useita tapauksia, missä vanhusten omaisuutta ja lääkkeitä on varastettu. Myös väkivalta- ja laiminlyöntitapauksia on tullut esiin.

      Minusta ehdotettu työntekijöiden rikosrekisterien tarkastusvalvollisuus olisi hyvä ulottaa koskemaan myös vanhusten kotihoitoa. Vanhusjärjestöt ehdottivat sitä loppuvuodesta 2017, mutta asia ei ole vielä edennyt eduskuntaan. Jo tässä vaiheessa kuitenkin osa hoivapalveluita tuottavista yrityksistä on ottanut rikosrekisteritaustan tarkastamisen osaksi rekrytointiprosessiaan. Tammikuun alussa toimintansa aloittanut DVV eli Digi- ja Väestötietovirasto (ent. Väestörekisterikeskus) vaikuttaa myös valmistautuvan muutokseen, jossa rikosrekisteritaustoja tiedusteltaisiin nykyistä merkittävästi enemmän. Alla olevan linkin kautta löydät asiasta lisää tietoa.

      https://mobiilivarmenne.fi/2017/11/20/cvn-seuraksi-rikosrekisteriote/

      Toivottavasti tämä uudistus saadaan aikaiseksi. Vanhustyössä on paljon ja monenlaista kehittämisen tarvetta. Onneksi Suomessa asioiden parantamiseksi tehdään töitä.

    • Anonyymi

      Sanoisin että paluumuuttajan elämä on ihan itsestä kiinni. Tietysti sairastumisia ei voi ennalta ottaa huomioon, mutta muuten.

      Mitkä ovat olleen ne harrastukset jotka ovat olleet työuralla lähellä sydäntä? Ne ovat sitä varmasti Suomessakin. Asuinpaikkakunnaksi kannattaa katsoa sellainen jossa velkaa/asukas ei ole kovin paljoa. Sellaisessa kunnassa yleensä asiat hoituvat. Ja ihmiset ovat iloisia.

      Isot kaupungit kannattaa unohtaa. Niissä asuinviihtyvyys ei ole kovin hyvä. Sielä ei heitetä yleensä tikkaa, ei pelata tennistä, käydä avantouinneilla eikä ole suuremmin panostettu liikuntaan. Paitsi tietysti välineurheilulajeihin.

      Yleensä pienet kunnan liikenneyhteyksien päässä isommista kaupungeista, esim. kolmen kaupungin risteyksessä, ovat niitä parhaita paikkoja. Sieltä kun sitten pääsee mihin tahansa haluaakin.

      Ampumaratojen vähyys vähän harmittaa. Suomessa kun ELY-keskukset tuppaavat kommunisteilla täytettyinä haluavan eroon ampumaradista. Siksi moni onkin lopetusuhan alla.

    • Anonyymi

      Kuinkas teillä, jotka olette jo muuttaneet, on sairasvakuutus järjestynyt? Kuulin nimittäin sellaista, että jos on koko ikänsä tai suurimman osan siitä puurtanut töitä Ruotsissa, joutuu turvautumaan Suomessa sitten Ruotsin sairasvakuutukseen ja taistelemaan korvauksista Försäkringskassanin kanssa. Siksi kuulemma monet muuttavat rajakuntiin Ruotsin puolelle, kuten esimerkiksi Pajalaan. Saa nauttia Ruotsin sairaanhoidosta ja on helppo piipahtaa Suomen puolella.

      • Anonyymi

        Oletko kysynyt asiaa Suomi-Seura ry:n neuvojilta? Heillä on laajemmin tietoa erilaisten ihmisten tapauksista.

        Tuollaisiin asioihin voivat vaikuttaa niin monet asiat (mistä maista saa eläkettä, missä on kirjoilla, onko omia vapaaehtoisia vakuutuksia, kansalaisuudet, oma varallisuus, eri aikoina tapahtuneet lakimuutokset jne.).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletko kysynyt asiaa Suomi-Seura ry:n neuvojilta? Heillä on laajemmin tietoa erilaisten ihmisten tapauksista.

        Tuollaisiin asioihin voivat vaikuttaa niin monet asiat (mistä maista saa eläkettä, missä on kirjoilla, onko omia vapaaehtoisia vakuutuksia, kansalaisuudet, oma varallisuus, eri aikoina tapahtuneet lakimuutokset jne.).

        Tässä on Suomi-Seuran www-osoite:
        https://suomi-seura.fi/fi/

        Kannattaa lukea tietoa heidän sivuiltaan. Heillä on myös joitain kotiin tilattavia oppaita, joissa on hyödyllistä tietoa ja vinkkejä.


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Asuin 27 vuotta Ruotsissa ja muutin takaisin Suomeen. Nyt olen asunut täällä jo 17 vuotta. Olen Suomen kansalainen ja kirjoilla Suomessa. En joutunut käyttämään Försäkringskassanin palveluja Suomen puolella lainkaan. Kaikki hoitui Suomen palveluilla.

    • Anonyymi

      täytyy olla jo mielisairas jos haluaa muuttaa takaisin verohelvetti suomeen ja pudottaa elintasonsa alle perustoimeentulorajojen, eli huonompaan suuntaan mitä muualla olisi eläkeläisenä, suomessa kun kaikki on ylihinnoiterltu nini asunnot kuin ruokakin, suurin osa ruotsista,espanjasta,muualta muuttavat aasian maihin koska elämisen ja elämän laatu paranee kummasti paremmaksi kuin espanjassa tai ruotsissa on. esim,espanjassa eläkeläinen myy asuntonsa tulee suomeen ei kauaa mene nini rahat on mennyttä ylihinnoiteltujen asuntojen ja elämisen kustannusten takia, kun valtaosa muuttaa aasiaan jossa sillä talorahalla saa puolet pienemmällä summalla 3x paremman asunnon ja yli puolet rahoista jää elämiseen ja varoiksi pankkiin kun suomessa menee kaikki ja ei jää mitään käteen, eli aasiassa saat pienellekin eläkkeellesi hulppeammat katteet kuni koskaan suomessa ja elät kuin kuningas loppuelämäsi ilman minkäänlaisia taloudellisia hankaluuksia ei tarvitse miettiä mitähän tuokin maksaa ja onko varaa ostaa tuo vai jääkö ostamatta ninikuin suomessa käy eläkeläisille kautta linjan, vaan voi nauttia paremasta ilmastosta terveemmin kuin esim suomessa tai espanjassa, ja ei tarvitse loppuikäänsä kituuttaa sillä pienellä eläkkeellä saako ostettua edes ruokaa tyyliin vaan elää nauttia ja harrastaa kaikkea mitä ikinä on halunnut ja ei koskaan rahapulaa jollei ihan tumpelo ole hölmöilevä tonttu. esim yksiö suomessa 400-1000€/kk ja aasiassa 100-200€// ruoka suomessa 300-600/KK ja aasiassa 100-200/KK siksi aasiaan jo muuttaakin jopa työttömät laillisesti asumaan kun pienellä työttömyyskorvauksellaan pystyy elämään huomattavasti paremmin kuin suomessa ei edes se työttömyyskassan 530€/kk rriitä ruokaan edes. saati asuntoon. ja muihin normi kuluihin. kun sillä pystyy elämään hyvin ja huomattavasti paremmin aasian maissa esimerkki, 530/kk tuloilla työttömänä itse rakensin omakotitalon aasiassa knu suomessa se ei olisi mahdollista ikinä. elän huomattavasti paremmin kuin koskaan aikaisemmin ja terveys on huomattavasti parempi hyvän ilmaston ja ruoan takia, suopmessa ei olisi varaa hyvään terveelliseen ruokaan vaan halvimpaan mahdolliseen kuraan samoin asuminen suomessa olis halvimmissa pienissä yksiöissä vain mahdollista kelan kerjuulla asumistukineen kun muualla voin asua huomattavasti paremmin ja halvemmall. ilman mitään turhia tukia, kaikki samat palvelut löytyy joka maasta kuni suomesta esim suomen terveyspalvelut ovat nykyisin kalliita ja huonoja palvelun taso heikkoa ja laatu kuraa, kun aasiassa saat samat hoidot huomattavasti halvemmalla, esim hammashoito maksoi suomessa keskimäärin 300€ käynrti ja aasiassa sama työ maksoi noin 30€ kaikkine röntkeneneen ja hoitoineen. laatu parempaa koska huipputarkkojen ameriikan koulujen lääkärit ovat, parmmat laitteet ja koulutus kuin suomalaisilla lekureilla, vaatteet,asunnot,ruoka,kaikki halvampaa ja laadukkaampaa kuin suomessa. siis miksi eläkeläinen muuttaisi suomeen kituuttamaan huonolla elintasolla kun voisi samalla rahalla elää ja nauttia eläkepäivistään hyvin muualla, siksi kaikki ovatkin valveutuneet ihmiset jo muuttaneet pois paskalandiasta tai miettivät muuttoa, valtaosa espanjan suomallaisitakin harkitsee tai on jo muuttanut pois kallista euroopasta. ja vielä kalliimmasta suomesta.

    • Anonyymi

      Ei mikään kunta halua eläkeläisiä varsinkaan paluu muuttajia kuormittavaa terveydenhuoltoa ja kunnallis palveluita. Viesti on selvä. Pysykää siellä missä työ urankin teitte.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2506
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      39
      1408
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      61
      1382
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1166
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1111
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe