Aihe

Ubuntu vs. Ubuntu Mate vs. Mint

Anonyymi

Pikku hiljaa alkaisi olla aika päivittää / uusia tuo Ubuntu Mate 16.04 LTS, joka on itselleni ensimmäinen Linux-jakelu ja siksi avauksen otsikointi. Se on ollut ns. virkakoneen roolissa, eli hoitelen sillä pankki- ymv. asioita ja siksi sitä tulee käytettyä rajallisemmin.

Rautana Lenovon i5-läppäri jossa tällä hetkellä 4G muistia, jota voi toki kasvattaa.

Katselin Tuben videoita tuosta Matesta 16.04 vs. Mate 18.04 mutta melko pieniltä vaikuttaa muutokset ainakin ulkosesti ja toiminnallisesti.

Sitten herää kysymys, että mikä on kskeinen ja konkreettinen ero nykyisen Ubuntu Gnomen ja Ubuntu Maten kesken, sillä molemmathan ovat pohjimmiltaan Gnomeja, eli miksi valita jompi kumpi, mitä etua ja erottuvuutta suntaan ja toiseen.

Sitten Mint, mitä etua edellisiin nähden mikäli siihen päätyisi.

Tietysti jakelua valitessa olisi eduksi jos siinä olisi runsaasti jo valmiina ajureita mm. printtereille.

Olisi kiinnostava kuulla näkökulmia noista kolmesta kokemusta omaavilta, eli miksi lopulta päätynyt enempi johonkin noista kolmasta. Tokihan kyse on myös henkilökohtaisista mieltymyksistä, sillä kaikki ei ole "tieteellistä" näissä valinnoissa.

Ps. Kunhan ehdin, niin pitää tarkistaa miten osioin kovalevyn (toinen kone), sillä varasin valmiiksi tilaa tilanteeseen jos lopulta asentaisin kaksi jakelua rinnakkain.

24

85

  Vastaukset

  • Ubuntua ylläpitää ammattilaiset, sitten on niitä rahastusviritelmiä...

   • Ammattilaisten tekemiä käyttiksiä on vain Windows ja macOS.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ammattilaisten tekemiä käyttiksiä on vain Windows ja macOS.

    Windowsia koodataan intialaisissa korsimajoissa lapsityövoimalla.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Windowsia koodataan intialaisissa korsimajoissa lapsityövoimalla.

    Intialaiset ovat matemaattisesti lahjakkaita. Afrikkalaiset ovat eri maata. Ubuntua koodataan viidakossa rumpujen pärinässä. Lopputulos on historiaa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Intialaiset ovat matemaattisesti lahjakkaita. Afrikkalaiset ovat eri maata. Ubuntua koodataan viidakossa rumpujen pärinässä. Lopputulos on historiaa.

    Kannatat siis lapsityövoiman hyväksikäyttöä. On helppo ymmärtää ettei väkisin, pienellä palkalla puurtamalla saada yhtä hyvää lopputulosta kuin oikeiden lahjakkuuksien aidosta halusta tehdä laadukasta koodia.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kannatat siis lapsityövoiman hyväksikäyttöä. On helppo ymmärtää ettei väkisin, pienellä palkalla puurtamalla saada yhtä hyvää lopputulosta kuin oikeiden lahjakkuuksien aidosta halusta tehdä laadukasta koodia.

    Siksipä Windows ja macOS ovatkin laadukkaita, koska ovat lahjakkaiden ammattilaisten tekemiä. Samaa ei voi sanoa sademetsän luolissa kyhätystä ubuttimesta.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Siksipä Windows ja macOS ovatkin laadukkaita, koska ovat lahjakkaiden ammattilaisten tekemiä. Samaa ei voi sanoa sademetsän luolissa kyhätystä ubuttimesta.

    Ilmankos Windowsin päivitykset hakkaavat jatkuvasti vastaan.
    Kannattaa muistaa tuo suurpäivitys joka oli jumissa melkein puoli vuotta.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

    Ubuntu = RectumOS


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ammattilaisten tekemiä käyttiksiä on vain Windows ja macOS.

    Äläpä jauha soopaa, myös linuxeja tehdään ammattimaisesti!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Siksipä Windows ja macOS ovatkin laadukkaita, koska ovat lahjakkaiden ammattilaisten tekemiä. Samaa ei voi sanoa sademetsän luolissa kyhätystä ubuttimesta.

    Idiot! Ubuntua koodataan ihan muualla kuin jossain sademetsien luolissa, ja voin sanoa että Ubuntu oikeasti toimii toisinkuin sun rakas wintoosasi! Eikä Windows-koodareista voida sanoa olevan lahjakkaita!


  • Jahas ... jälleen kerran huonosti kotonaan kasvatettu sivistymätön kakara / kakarat tulivat suoltamaan aloitukseen kuulumattomia aivottomuuksiaan täysin asialliseen avauksen kysymykseen / tiedusteluun.

   Suomen tulevaisuudesta on aiheellista olla huolissaan näiden palstojen perusteella :/

  • Windowsiin en edes viitsisi koodata virusta, koska se onnistuu nyt kopio-liitä toiminnoilla.

  • Amerikkalaisen windowsin käyttö näin itsenäisyyspäivänä saa käyttäjissään aikaan monenlaista oirehtimista.

   • Niin. W10, 24/7 kyse on kyttäämisestä. täydellinen vakoilu ja huono toiminta...


  • Ubuntun ja Mintin välillä valinta on lähinnä makuasia. Itsellä on kokemusta Mintistä versiosta 17 lähtien, eikä ole pahaa sanaa sanottavana.

   Sekä Mate että Cinnamon on mukavia ja miellyttäviä käyttää. Ulkoasuissa erot on näiden kesken melko pieniä, jotain eroja on siinä miten asioita tehdään, nämäkin erot pieniä.

   Molempia voi suositella.

  • Suosittelin aloittajalle Manjaroa. Miksi viesti poistettiin?

   • Tämä on kyllä yllättävän hyvä! Varsinkin tuo Pamac, kun saa ohjelmat parilla klikkauksella AUR:sta ja Snapistakin. Tämä on varsinainen helpotus Ubuntun PPA:han verrattuna.
    Manjaroon päädyin tänään siksi, että se oli ensimmäinen joka uuteen koneeseen boottasi ilman takkuamista. Jälkeenpäin selvisi että olisi Ubuntun saanutkin kun olisi kernelin vaihtanut uudempaan. Mutta minusta on välillä hyvä vaihtaa jakelua. Viimeiset 10 vuotta on ollut pelkkä Ubuntu ja tehnyt aina kaiken samalla tavalla. Nyt kun työtavat hieman muuttuu, sitä voi tulla vastaan jotain uuttakin.


  • En ole systemaattisesti vertaillut Ubuntun ja Mint:n nopeuseroja eri versioiden välillä joten tämä kaikki varauksella. Minusta on kuitenkin TUNTUNUT siltä, kuin Mint olisi hieman nopeampi kuin Ubuntu. Tämä on tietysti ihan hullua jo siksi, että Mint käyttää alla ubuntun paketteja.

   Toinen homma on Mint:n viimeistely. Minusta on vaikuttanut että Mint on viimeistelty paremmin.

   Suosittelen lämpimästi ainakin kokeilemaan Mint:n asentamista. Saahan sen pois jos tuntuu huonolta.

   Ja jos kokeilemaan lähdet ja kaipaan nopeutta niin kannatta kokeilla myös MX Linux. Jos Mate-työpöydän haluaa niin sen voi asentaa synaptikilla asennuksen jälkeen. Tämä on jo selvästi nopeampi kuin Mint.

   Hyviä ne kaikki joka tapauksessa on.

  • Sen voisi kuvata ehkä niinkin, että kaikkien pohjalla baseline on Debian. Siitä on edetty jo pitkälle Ubuntussa. Josta puolestaan erosi Mate ja Mint versiot. Siinä on vain valittu eri kehityksen suuntia ja näyttää päästyn kaikissa hyviin lopputuloksiin.
   Pientä eroa voi löytyä siitä, mitä rautaa koneessa on tarjolla: Joku toimii toisessa hiukan nopeammin kuin toinen. Jossain vaiheessa Mint oli käytännössä ryyditetty versio Ubuntusta, jossa kaikki dvd/multimedia systeemit oli valmiiksi esiasennettuna - myös closed source/proprietary/taint kernel tyyppiset ratkaisut saattoi asentaa helposti. Nykyään tilanne ei enää eroa niin dramaattisesti, koska ideologia on kääntynyt open source:n puolelle.
   Jossakin vaiheessa ubuntuun taas tuli muutoksia, jotka ei oikein jaksaneet pyörähtää hiukan vanhemmassa koneessa, joten Mate tuli tätä paikkaamaan tarjoamalla valmiiksi kevyempää ympäristöä.
   Ja tosiaan, nykyään kaikista löytyy kuitenkin lähes kaikki mikä on tarjolla! Eli voit säätää koneestasi juuri mieleisesi - mikäli tähän on tarvetta. Ratkaisut ovat menneet kuitenkin hieman eri reittejä. Ei siinä ole oikeastaan muusta kysymys, kuin ohjelmistojen evoluutiosta. Kaikkea ei siis ole saatu ryssittyä kerralla, kun on useampia distroja saatavilla. Aina on tarjolla omalla kohdalla se toimivin ratkaisu, vaikka rauta vaihtelisikin. Itselläkin ajossa samalla koneella vaihtelevasti 16.04, 18.04 ja valmiudet asentaa 20.04 huhtikuussa heti kättelyssä, jotta sitä saa alettua myöskin vakauttamaan. Siskolle asentelin Mint:n, koska tiesin hänen katselevan koneella elokuvia/selaavan nettiä enkä jaksanut itse alkaa konetta sen enempää säätämään - kunhan kaikki toimii.
   Debianin ongelma aikanaan oli kehityksen hitaus - kaikki uudet ominaisuudet tulivat siihen pitkästyttävän hitaasti vasta siinä vaiheessa kun ne toimivat lähes pommin varmasti. Jokainen sen jälkeen samasta kannasta periytynyt distro on tehnyt täsmälleen samaa: Eli lähtenyt ratkaisemaan jotakin ajankohtaista ongelmaa.

   • Hölynpölyä. Debian julkaisee nykyään, ja on julkaissut suurimman osan olemassa olostaan, uuden version aina kahden vuoden välein. Eli ei yhtään sen harvemmin kuin Ubuntusta tulee LTS -versio. Debianissa on ollut tasan yksi distron versio, jonka kehitys kesti pitkään. Kyseessä oli Debian 3.1 Sarge, jonka kehitys kesti noin kolme vuotta. Alkuaikoinaan Debianista julkastiin versioita vuoden välein ja tiheämminkin. Mutta Debianin erittäin nopea kasvu ja tarve huolelliselle testaukselle johti sitten siihen, että Debianista alettiin julkasta uusi versio aina kahden vuoden välein ja niin on asia nykyäänkin. Kahden vuoden välein julkaisu näkyy Debianissa erittäin luotettavana toimintana verrattuna esimerkiksi Ubuntuun. Ubuntu julkaisee uuden version ainapuolen vuoden välein, eikä Ubuntun LTS -versioiden kehitykseen käytetä yhtään enempää aikaa. Se näkyy Ubuntun bugisuutena Debianiin verrattuna. Ja millä tavalla Ubuntussa on tultu pitkä matka Debianista? Ubuntuhan perustuu Debianin kehitysversioon ja on aina perustunut. Eli asiat toimii Ubuntussa ja Debianissa aivan samoin sillä erotuksella, että Ubuntu on paljon Debiania bugisempi.e


  • Matella ei ole yhtään mitään tekemistä Ubuntun kanssa, eikä Ubuntu millään tavalla vaikuttanut Maten syntymiseen. Sitäpaitsi Mate ei ole distro vaan työpöytäympäristö, joka löytyy kutakin jokaisesta distrosta, jossa on useampia työpöytiä saatavilla.

   Mate perustuu vanhaan Gnome 2.x -työpöytäympäristöön. Mate syntyi sentakia, että osa kehittäjistä ja käyttäjistä halusi jatkaa vanhan Gnome 2.x:n käyttöä ja halusivat, että Gnome 2.x -versiota kehitetään edelleen. Eli Mate syntyi sen takia, koska Gnome 3.x on niin erilainen vanhempaan Gnome 2.x -versioon verrattuna. Ubuntu ei siis liity asiaan mitenkään, kyse on vain siitä että kun Gnome uudistui rajusti siirryttäessä Gnome 3 -versioihin niin Gnome 2.x:n kehitystä jatkettiin uuden Mate -nimen alla. Siitä siinä on kyse, eikä millään tavalla Ubuntusta.

   • Paitsi että Gnome 3 ei liity millään tavalla mate:n syntyyn. Syypää oli Unity, joka korvasi Gnome 2.x:n eikä suoralta kädeltä toiminut puolella käyttäjistä tyydyttävästi. Syynä oli toisaalta uuden oppimiskynnys ja toisaalta hw-ongelmat, koska ajureita ei oltu saatu yhteensopivaksi uuden UI-kirjaston kanssa. Siispä piti tehdä jotain, koska muuten Ubuntu oli sillä hetkellä lähellä parasta, mitä oli tarjolla: stabiili käyttöjärjestelmä, koska perustui debianin pakettihallintaan ja peri siltä laajan tuen ohjelmille. Miksi ei siirrytty suoraan Gnome 3:een? Se ei ollut vielä tarpeeksi valmis vaan kärsi stabiilius-ongelmista..


  • Kokeile Reborn OS, näppärä ja helppokäyttöinen Linux jäjestalmä.

  • Olen saanut avauksene muutami aihan asiallisia kommentteja, jotka eivät kuitenkana ole oikein avanneet asiaa sen yksilöidymmin.

   Aivan aluksi kiinnosti oleelliset erot Ubuntu Gnome-3 vs. Ubuntu Mate Gnome-2, eli mitkä tekijät ovat niiden etuja.

   Alla olevassa artikkelisa mainitaan "ristiriitaisia tunteita heättäneestä Gnome-3:sta" mutta ei kuitenkaan eritellä mistä on ollut kyse, eli lukija jää tyhjän päälle.

   Sitten Mintistä on useampia versioita, joista alla oleva artikkeli kertoo varsin hyvin, eli pelkkä kommentti "Mintin asennuksesta" ei vielä kerro mikä versio kyseessä josta kerrotaan.

   "Suositusta Linux Mintistä on tarjolla neljä erilaista versiota, mutta mitä eroa niillä on? Näin valitset käyttöösi sopivan version" 27.6.2019

   "Suurin osa kehityspaukuista suunnataan Cinnamon-versioon. Tämä on loogisinta, sillä kyseessä on samalla Mint-lippulaiva."

   "Eräs toinen Linux Mintin Ubuntusta erottava tekijä on se, että Mintin kehitystiimi on päättänyt valita toissijaiseksi paketointivaihtoehdoksi apt:n rinnalle flatpakin. Canonical vannoo puolestaan snap-paketointitavan perään. Snap ja flatpak ovat perusperiaatteiltaan samanlaisia. Molemmat sisältävät kaikki sovelluksen ajamiseen tarvittavat binäärit ja ajokirjastot."

   - https://www.mikrobitti.fi/neuvot/suositusta-linux-mintista-on-tarjolla-nelja-erilaista-versiota-mutta-mita-eroa-niilla-on-nain-valitset-kayttoosi-sopivan-version/8c5d4345-e149-4231-baf2-518f747c99d0

   Mites tuo "Snap vs. flatpak" vaikuttaa distron käytettävyyteen ajatellen kaikkia niitä, jotka kaipaavat helppoutta, eli graafista vaihtoehtoa?

   Itselle mahdollisimman helppokäyttösisyys on yksi kriteeri, eli toivoisin pärjättävän maksimiinsa graafisessa ymäristössä, loitsujen sijaan. XP Pro & W7 Pro ovat olleet mainioita ja vakaita ja useinkin Mintistä kerrotaan helpoimpana vaihtoehtona Winndowsiin tottuneille.

   ***
   Haluaisin muutamia lisäselaimia kuten PaleMoonin ja Basiliskin, jokunen muukin olisi kiinnostuksnekohteena listalla, mutta tuossa Matessa omasin ongelmia niiden suhteen. PM:lle sain linkin Snapiin ja se asentui, mutta en ole saanut sitä päivitettyä ontuvista yrityksistäni huolimatta, eli on jo vanha versio.

   ***

   Sitten ne ajurit.

   Usein kerrotaan miten mm. Ubuntu on helppo koska siitä löytyy 'melkein kaikille' laitteille ajurit suoraan sen omasta valikoimasta, eli pikainen klik klik ja vaikkapa printteri on toimintavalmis ilman loitsuja.

   Tuossa Ubuntu Matessa on laajalle Brother-laitevalikoimalle ajurit suoraan sen listoilla, mutta eipä valitettavasti ollut ostamalleni MFC - L2710 DW mustavalkolaaserille. Jos jollakin on Mint Cinnamon, niin olisi mukava tietää onko siinä ajurit valmiina tuolle laitteelle.

  Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   355
   17199
  2. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   639
   9692
  3. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   62
   5858
  4. Baha kadrum/Marzun mies

   Löytyy googlettamalla mukavaa luettavaa. Aivan kamala väkivalta rikollinen!! Ja veljensä samanlaista roskasakkia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   147
   2375