Miksi kustantajat ovat hyökkäyksen kohteena?

Anonyymi

Tämä on mennyt ihan ihmeelliseksi. Kustantajia uhkaillaan välillä boikoteilla ja lasketaan aikaa kuinka kauan joku käsikirjoitus on ollut kustantajalla. Pahin kohu nousee kustantajista, jotka eivät vastaa tekijän tekstiin.
Tätä en ymmärrä. On selvää, että käsikirjoitus viipyy kustantajalla monesta syystä. Koska kyse on myös bisneksestä, niin on myös otettava huomioon teoksen markkina - arvo.
Olen kuunnellut paljon kirjailijoita. Myös heillä on välillä melkoista vääntöä kustantajien kanssa.
Parasta olisi ehkä unohtaa koko käsikirjoitus ja keskittyä uuden tarinan luomiseen. Tietenkin voi kirjoittaa myös runoja. Ei kannata liikaa tuhlata energiaansa miettimiseen edellisen käsikirjoituksen kohtalosta. Kun odotat kustantajan vastausta on seuraava tarina jo valmis tai tekeillä.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kustantajat ehkä ajattelevat liikaa kirjan menestystä. Julkaistaan vain käsikirjoituksia, joita ymmärtävät ne, jotka katselevat Kauniita ja rohkeita televisiosta.
      Taiteellinen puoli ja kansainvälinen menestys liukuvat yhä kauemmaksi suomalaisesta kirjallisuudesta.
      Oma lukunsa ovat Vanity Press -kustannussopimukset. Kustannussopimusta ei tehdä ennen kuin kirjoittaja on toisessa sopimuksessa sitoutunut maksamaan kirjan kustantamisen ja mainoskulut. Näitäkin kirjailijoita on esiintynyt muutamia. Ensin tullaan esiin suurella ryminällä julkisuuteen ja ollaan muka Suomen parhaita. Muutaman kirjan jälkeen rahat loppuvat, kirjaa ei enää julkaista, ja he jäävät unohduksiin.

    • Anonyymi

      Mitä muuta kustantajat voivat ajatella kuin kirjan menestymistä? Kustannustoimintahan on liiketoimintaa ja yrityksen ainoa tarkoitushan on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Ei kustantamoilla ole mitään velvoitetta julkaista kansalle taloudellisesti kannattamatonta taidetta. Muutenkin ala on ollut jo vuosikausia taantumassa, ensin kirjakerhojen ja oppikirjabisneksen hävittyä samalla kun kirjastot ovat vähentäneet tukiostoja. Tähän kun vielä lisätään, että kirjat joutuvat taistelemaan ihmisten vapaa-ajasta suoratoistopalveluiden , somen ja pelien kanssa, niin on suoranainen ihme että kukaan enää julkaisee kirjoja.

      Kustantamista huomattavasti kannattavampi liiketoiminta taitaa olla kirjoituskurssien pitäminen, sillä kirjoittajia tuntuu olevan moninkertainen määrä lukijoihin verrattuna.

      • Anonyymi

        "Kansantaloudelle kannattamattomasta taiteesta" menestysteokset usein syntyvät.


    • Anonyymi

      Itse pidän aika harmittona, jos laskee aikaa käsikirjoituksen lähettämisestä tai päättää hetkellisestä boikotista kustantajia kohtaan. Eihän nämä edellä mainitut toiminnot estä keskittymästä uuteen käsikirjoitukseen ja työntekoon. Mielestäni on jotenkin vaistomaista vähän odottaa ja laskea ajankulua ja kuukausien vierimistä.

    • Anonyymi

      Kustantamojen pitää tuottaa voittoa, mutta monet julkaisevat silti myös teoksia, joiden tietävät olevan taloudellisesti kannattamattomia kuten runoutta. Sillä tavalla ne luovat omaa brändiään.

      Kukaan ei voi etukäteen tietää, mikä teos menestyy ja mikä teos on taiteellisesti korkeatasoinen pitkällä aikavälillä, mikä sitten tuottaa voittoa pitkällä tähtäimellä kustantamolle, ellei kustantamo mene konkurssiin. On siis väärin sanoa, että kustantamot etsivät pelkästään kaupallisesti menestyviä teoksia, mutta niitä on oltava sen takia, että voidaan yrittää kustantaa myös tulevia klassikoita.

      Nykyäänhän jokainen voi julkaista omakustanteita, joista on kirjallisuuden historiassa joskus tullut klassikoita, myös pienkustantamoja on paljon. Joskus 70-80 -luvulla kirjallisuuden kenttä oli paljon yksipuolisempi.

      Entisenä kustannusvirkailijana pidän boikotteja ihan hyvänä. Nykyisin kustantamoihin lähetetään vielä enemmän keskeneräisiä tekstejä kuin ennen, kun ne joutui postittamaan.

      • Anonyymi

        Hyvä kommentti. Kustantamoiden boikotista ei todellakaan ole haittaa kenellekään. Tai ehkä kirjailijanaluille: "itselleen sika vahingon tekee kun kaukalonsa kaataa".

        Olen nyt oppinut sen, että kun kustantamon sivuilla on annettu ohjeeksi, että tee käsiksestä mahdollisimman valmis, niin se todellakin tarkoittaa sitä. Lähettelin omaa käsistäni ympäriinsä siinä mielessä, että saan siten ilmaista palautetta. Enpä saanut, vain normihylsyjä tuli eikä aina niitäkään. Lähetin sitten tuotokseni arvostelupalveluun saatteella "kannattaako delata vai tehdä omakustanne". Sain todella perusteellisen analyysin, hyviä ohjeita ja kehotuksen kirjoittaa koko juttu uusiksi. Ja lupauksen lukea samaan hintaan uusi versio.

        Toinen vastausvaihtoehto olisi ollut vähemmän mieluisa mutta silti hyvin hyödyllinen: unohda koko juttu. Jos käsiksestä ei saa tekemälläkään kunnollista, on ihan viisasta lakata kiusaamasta sillä kustantamoita ja itseään. Ja mahdollisia omakustanteen lukijoita. Paljon halvemmaksi tulee arvostelupalvelu kuin kirjan kustantaminen ja markkinointi. Omalle tekstilleen tulee sokeaksi. Eivätkä ystävätkään välttämättä kehtaa sanoa suoraan mitä ajattelevat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe