Diagnoosi järkyttää yhä

Anonyymi

Sain vuosi takaperin diagnoosin skitsofreniasta. Silloin olin 22 ja sairastanut 12-vuotiaasta saakka masennusta. Apua olin hakenut 15-vuotiaana ja hoidon piiriin päässyt 17-vuotiaana.

Ensin puhuttiinkin pelkästä masennuksesta, myöhemmin dissosiaatiokin tuli kuvioihin. Kuitenkin 20-vuotiaana sain jo diagnoosin määrittämättömästä psykoosista sekä toki neuroleptilääkityksen. Jätin lääkkeet itsenäisesti pois, koska koin diagnoosini vääräksi ja sen jälkeen jouduinkin osastolle.

Nyt, pitkän kuntoutusosastojakson jälkeen, sain diagnoosin skitsofreniasta. Tosin yhä mietin, voiko diagnoosi olla oikea. Olen tällä hetkellä kuntoutustuella ja tuntuu, että lääkkeet tekee jotain pysyvää vahinkoa aivoille, kun muisti on viimeisen parin vuoden aikana huonontunut niin merkittävästi, samoin keskittymiskyky.

Haluaisin opiskella, mutta kaikki avoimen yliopiston opintokokonaisuudet on jääny kesken. Tuntuu, ettei elämä ole laadukasta, eikä mun sairaudesta tiedä kuin vain pari lähintä ystävää sekä vanhemmat. Niin paljon häpeän jotenkin sitä.

24

597

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Muistin huononeminen voi hyvinkin johtua taudistasi, eikä lääkkeistä. Lääkkeillähän yritetään pitää tautisi paheneminen kurissa. Niiden pois jättämisestä voit joutua uudelleen osastohoitoon.

      • Anonyymi

        Ei pidä paikkaansa. Mitään tautia ei ole, joten sellainen ei vaikuta mihinkään. Ap:n käyttämien aineiden kuitenkin tiedetään vaurioittavan aivoja ja siten muun muassa muistia.


    • Anonyymi

      Lääkkeet saattavat haitata keskittymistä ja muistia.
      Lievemmän lääkityksen kanssa monet skitsofreenikot pystyvät elämään aika tyydyttävääkin elämää.
      On myös itsestä kiinni kuinka suhtautuu sairauteensa ja itseensä.
      On pyrittävä elämään omannäköistä elämää, ei diagnoosin näköistä elämää.

      Diagnoosista ei ole pakko kertoa kenellekkään jollei halua.
      Minulla on yhtenä diagnoosina skitso-affektiivinen häiriö eikä se haittaa jokapäiväistä elämää.
      Itsekään en tosin muille puhu diagnooseista, olen monille sanonut että minulla on ollut mielenterveysongelmia elämäni varrella.
      Monesti minulle on sanottu kun olen kertonut että, ai jaa, en huomannut mitään.
      Eli mielen sairaudet ja ongelmat eivät aina näy ulospäin lainkaan, tosin jos on rankka lääkitys niin sen huomaa, silloinkin yleensä vain sellainen joka osaa katsoa ja tietää lääkkeistä jotain.

      Kaikki jo mennyt aika ja sen aikaiset tapahtumat, diagnoosit ym. ovat tässä vaiheessa takana päin ja tulevaisuudesta voi itse muokata sellaisen kuin haluaa.
      Myös kun itse päättää pärjäävänsä kaikesta huolimatta niin aika hyvin pärjääkin. Sellainen sanontakin on että " asenne ratkaisee ".

      Se on myös tärkeää jos on huomannut että lääkityksen lopettaminen vie osastohoitoon niin silloin kannattaa ehdottomasti lääkettä käyttää avohoidon puolella niin välttyy osastolta.
      Monet tekevät juuri sen virheen kun tuntevat vointinsa paremmaksi niin lopettavat lääkityksen vaikka lääkkeet ovat sitä varten että vointi pysyy tasaisesti hyvänä.

      Diagnooseja ei tarvitse pelätä, eikä kannatakaan, ei ne ole vaarallisia. Ei elämä lopu johonkin diagnoosiin.
      Nykyään on aika paljon kuka milläkin diagnoosilla varustettuja ihmisiä, niitä vähän turhan herkästikin annetaan.

    • Anonyymi

      Suosittelisin sinua lukemaan muutaman kirjan. 1) Anatomy of an Epidemic (Robert Whitaker), 2) Toxic Psychiatry (Peter Breggin) ja vaikka kolmanneksi, jos vielä jaksat 3) The Drug May Be Your Problem (Peter Breggin & David Cohen). Kun tiedän paremmin aiheesta, on sinun helpompaa ja itsevarmempaa lähteä tekemään muutoksia asiaan liittyen.

    • Anonyymi

      sisäinen kamppailu jatkuu...

      nuori opiskelee, epävarmuus tuntuu, siksi opiskelu kannattaa, jos ei ryhmässä, niin itsenäisesti

      jossakin sinunkin onnen hetki on

      oot tosi hyvä, että kerrot

      mä menin saman läpi ja selvisin
      tschemppiä!!

    • Anonyymi

      ehkä tulevaisuudessa...jo pian

      skitsofreenikko, masentunut makaisi, istuisi laitteen viereen, joka kohdistaisi aaltoja pään alueisiin, joita pitää kehittää

      ja mielialahäiriö ei olisi enää pitkä sairaus


      VÄRITERAPIA
      ÄÄNITERAPIA
      TUNNE TERAPIA (KOSKETUS)

    • Anonyymi

      psykoosissa en sietänyt yhtäkään ääntä - yliherkkä

      parannettuaan toisinpäin - hiljaisuus raastaa ja musiikki auttaa

    • Anonyymi

      Tehkää sopivaa työtä ja aikaa itselle. Ei siinä muuta terapiaa tarvita. Liika työ opiskelu perhe ja taloudelliset huolet sairastuttaa mielen.

    • Anonyymi

      horoskooppi merkkisi POINTTI, on kipusi kohta, mutta myös voimasi

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      https://madinfinland.org/psykoosilaakkeet/

      Psykoosilääkkeiden käyttö on ollut viime vuosina kasvussa. On arvioitu, että noin 200 000 suomalaista käyttää psykoosilääkkeitä, ja syntymäkohorttia 1997 seuranneen tutkimuksen perusteella psykoosilääkkeiden määrääminen on ulottunut Suomessa koskemaan laajamittaisesti myös lapsia. Itse asiassa niin sanotuista psykoosilääkkeistä on tullut yleislääkkeitä, joita määrätään monenlaiseen tarkoitukseen, kuten hankaliksi koettujen vanhusten ja lasten rauhoittamiseen. Tämän taustalla on se tosiasia, että psykoosilääkkeillä ei ole minkäänlaista erityistä vaikutusta psykoosiin. Kyse on todellakin yleislääkkeistä, jotka oli otettu ensin käyttöön leikkauspotilaiden rauhoittamiseksi, minkä jälkeen ne siirtyivät psykiatriaan voimakkaina rauhoittajina, jotka tuottivat potilaille lobotomiaa vastaavan tilan.

    • Anonyymi

      Suomessa on paljon diagnosoimattomia skitsofreenikkoja.

    • Anonyymi

      lääkkeet ovat olemassa oleva keino parantua

      ei voi sanoa, että ovat ainoa olemassa oleva keino

      mutta nykyaikainen keino kyllä

      toisaalta ihmisiä on elänyt tuhansia vuosia ja mitkä olivat heidän keinonsa tuona aikana?

      • Anonyymi

        Ei aiemmin ollut mitään keinoja. Ihmiset elivät sairauksiensa kanssa ilman lääkityksiä. Kuka mitenkin.


    • Anonyymi

      Mesmer oli magnetismin perustaja, joka osasi tahdon voimallaan parantaa.

      • Anonyymi

        Mesmer oli puoskari, joka taitavasti vedätti herkkäuskoista yleisöään.


    • Anonyymi

      Mitä aivoille tapahtuu kun dopamiinin toimintaa estävä lääkitys lopetetaan?

      1961 neuroleptejä tutkittiin USA:ssa kuuden viikon kokeessa yhdeksässä sairaalassa. Neuroleptit vähensivät mitattuja oireita – ajatus ja kuuloharhoja, ahdistusta ja epäluuloisuutta – lumelääkettä enemmän. Tämä havainto toistui monissa kuuden viikon mittaisissa kokeissa seuraavina vuosina. Vuonna 1977 julkaistussa katsauksessa havaittiin neuroleptien voittaneen lumeen 83 prosentissa näistä tutkimuksista. Akuutissa psykoosissa olleista neurolepteillä oli helpottavaa vaikutusta 70 prosentin positiivisiin oireisiin kuuden viikon aikana (14). Seitsemän kymmenestä koki siis harhojen vaikutuksen lievittyneen.
      Kauanko lääkettä tuli ottaa paranemisen varmistamiseksi? USA:n mielenterveysviraston NIMH:in rahoittamissa tutkimuksissa potilaiden, joiden oireet olivat vähentyneet jatkuvan neuroleptilääkityksen aikana, lääkitys lopetettiin äkisti. Heitä verrattiin vastaavanlaisiin potilaisiin joiden lääkitystä jatkettiin.
      Vuonna 1995 Patricia Gilbert tarkasteli 66 tutkimusta ja havaitsi että lääkinnän lopettamista seuranneiden 10 kuukauden aikana 53 prosenttia joutui uudestaan akuuttiin psykoosiin. Jatkuvassa lääkityksessä näin oli käynyt vain 16 prosentille. Neuroleptien jatkuva käyttö ehkäisi siis psykoosin uusiutumista tehokkaasti (15) . Tästä tuli tärkeä peruste jatkuvalle ylläpitolääkitykselle

      Hämmentäviä seikkoja

      Gilbertin aineiston uudelleen tarkastelu kuitenkin yllätti: Adele Viguera Harvardin yliopistosta havaitsi, että potilailla joiden lääkitys lopetettiin vähitellen, uusiutumisen todennäköisyys oli paljon pienempi. Se oli samankaltainen kuin niillä, keiden lääkitystä jatkettiin.
      Alkuperäisen vuoden 1961 yhdeksän sairaalan tutkimuksen 344 potilasta seurattiin vuosi kuuden viikon jakson jälkeen. Valtaosa eli melko hyvin aktiivisina yhteiskunnan jäseninä. Neurolepteillä lääkittyjä oli kuitenkin joutunut takaisin sairaalan paljon suuremmassa suhteessa kuin lumetta saaneita! (16)

      Uusi yllättävä havainto tuli kahdesta uusiutumistutkimuksesta.

      Kun verrattiin lääkkeen annostusten vaikutusta paranemiseen, niin mitä suurempi annostus oli ollut, sitä todennäköisempi oli akuutin vaiheen uusiutuminen lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen (17) .
      Käytännön havainnot myös herättivät epäilyjä. Näytti että monien potilaiden oireita saatiin nopeasti lievennettyä, mutta oireet tulivat takaisin entistä rajumpina. Syntyi käsite ”pyöröovi efekti” Pitkäaikaistutkimukset tukivat havaintoa, että ennen lääkkeitten aikakautta hoitotulokset olivat olleet pysyvämpiä ja paljon useammat toipuneet olivat palanneet aktiivisiksi yhteiskunnan toimijoiksi. ”Melko yllättäen näyttää siltä etteivät lääkkeet olekaan hyödyksi” totesivat psykiatrit Bookoven ja Solomon vuonna 1975 (18)

      Neuroleptien pitkäaikaishyötyjen tutkimuksia

      Asian ratkaisemiseksi NIMH rahoitti useita tutkimuksia 1970 luvulla.
      Carpenter ja McGlashan havaitsivat, että ilman lääkkeitä hoidetut voitiin kotiuttaa sairaalasta nopeammin kuin lääkkeillä hoidetut. Lääkkeillä hoidetuista 45 prosentilla psykoosi uusiutui seuraavan vuoden aikana, ilman lääkkeitä hoidetuilla 35 prosentilla. Ilman lääkkeitä hoidetuilla oli vähemmän masennusta, tunteiden latistumista ja liikuntavaikeuksia kuin lääkityillä.
      McGlashan ja Carpenterin mukaan lääkkeittä hoidettut potilaat kertoivat kokemuksen olleen paitsi ahdistava, myös palkitseva ja opettava. He elivät psykoosin läpi ilman tunteita lamaannuttavia lääkkeitä. McGlashan ja Carpenter päättelivät lääkkeittä hoidettujen oppineen kokemastaan ja olevan kyvykkäämpiä selviytymään elämänsä tulevista haasteista (19).
      Rappaportin Kalifornian yliopistossa tekemä tutkimus ja sen tulokset olivat vakuuttavat. Hän satunnaisti 80 ensimmäistä kertaa skitsofreniaa sairastavaksi diagnosoitua nuorta miestä kahteen ryhmään. Ensimmäistä ryhmää hoidettiin sairaalassa tavanmukaisella lääkityksellä, toista hoidettiin lumelääkkeillä.

      Psykoosilääkkeillä hoidettujen huomattavimmat oireet vähenivät nopeammin. Silti molempien ryhmien potilaat toipuivat ja kotiutettiin keskimäärin kuudessa viikossa. Tässä vaiheessa kaksi ryhmää jakaantuivat. Molemmista ryhmistä puolta potilaista lääkittiin nyt ”uusiutumisen estämiseksi”. Rappaport seurasi potilaita kolme vuotta. Potilaista, jotka olivat päässeet ryhmään mitä ei lääkitty lainkaan, 8 % joutui sairaalaan tilan uusiutumisen takia. Koko ajan tehokkaasti lääkityistä potilaista päätyi seuranta-aikana sairaalaan tilan uusiutumisen vuoksi 73 prosenttia!

      ”Tulosten perusteella antipsykoottinen lääkitys ei ole suositeltava hoitomuoto, ainakaan osalle potilaista, mikäli olemme kiinnostuneitä potilaiden pitkäaikaisesta edistymisestä” totesi Rappaport (20).

      Tutkimustuloksista huolimatta 1980 – ja 1990 luvuilla neuroleptit muuttuivat rutiiniksi skitsofrenian hoidossa. Niiden käyttö yleistyi myös muihin potilasryhmiin. Neurolepteistä tuli johtavia tuotteita lääketeollisuudelle, joka oli noussut ylivoimaisesti tuottoisimmaksi teollisuudenalaksi yhdysvalloissa (23).

      • Anonyymi

        WHO yllätti itsensä

        Maailman terveysjärjestö WHO vertasi 1968 alkaen skitsofreniahoidon tuloksellisuutta yhdeksässä maassa. Oletus oli, että mitä korkeatasoisempi hoitojärjestelmä ja tehokkaampi lääkitys, sitä paremmat olisivat tulokset.

        Kahden ja viiden vuoden seurantajaksot toivat selvän ja yllättävän vastauksen: mitä köyhempi maa, sen paremmat olivat hoitotulokset. Maiden väliset erot olivat suuria tarkasteltiinpa sitten oireiden poistumista tai sosiaalisen toimintakyvyn palautumista (25).
        Odottamaton tulos poiki vastalauseita, epäilyksiä ja uuden tutkimuksen. WHO toteutti sen nyt 1978 kymmenessä maassa. Tutkimus tehtiin suurella tarkkuudella, jotta edellisen hämmentäville tuloksille saataisiin selitys. Seurattavaksi valittiin potilaita, joilla oli akuutti skitsofrenia ensimmäisen kerran. Diagnoosit tehtiin tarkasti länsimaisten kriteerien mukaan.

        Uusi tutkimus vahvisti tarkasti edeltäjänsä tuloksen: Köyhissä maissa – Intiassa, Nigeriassa ja Kolumbiassa – kahden vuoden kuluttua toipuneita oli 64 prosenttia, vauraissa maissa 36 prosenttia. Rikkaissa maissa oli siis lähes kaksinkertainen määrä kroonistuneita kehitysmaihin verrattuna. Tutkijat eivät antaneet ilmiölle edelleenkään mitään selitystä. Erityisen hämmentävää oli, että vain 15,9 prosenttia köyhien maiden potilaista sai asianmukaista lääkitystä (26). Tutkimuksessa ilmeni vahva korrelaatio hyvien hoitotulosten ja vähäisen lääkityksen välillä. Huonoimmat tulokset olivat Moskovassa ja parhaat Agrassa Intiassa. Moskovassa lääkittiin eniten ja Agrassa vähiten.

        Vuonna 1997 WHO:n tutkijat haastattelivat uudelleen kahden aiemman tutkimuksen potilaat. Kehitysmaissa enemmistö entisistä potilaista ei kärsinyt enää lainkaan psykoosioireista ja kolme neljästä oli mukana työelämässä. Maissa, joissa potilaita ei pidetty säännöllisessä lääkehoidossa, enemmistö toipui sairaudestaan ja eli hyvää elämää 15 vuoden kuluttua.

        Skitsofrenian hoidon tuloksellisuudesta

        Vuonna 1994 ilmestyi Harvardin yliopistossa tehty meta-analyysi skitsofrenian hoidon tuloksellisuudesta sadan vuoden aikana USA:ssa. Vuosina 1895 – 1970 pitkäaikaisseurantojen tulokset selvästi paranivat. Vuodesta 1970 alkaen hoitotulokset nopeasti huonontuivat 1800- luvun lopun tasolle (24).

        Suomalais- Australialainen tutkimusryhmä Jääskeläinen ja muut tarkasteli 2013 kaikkia maailmassa eri aikoina julkaistuja tutkimuksia, joita on tehty skitsofreniasta toipumisesta. He tutkivat nimenomaan hoidossa olleiden funktionaalista toipumista eli toipumista tavallisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Valtaosa aineistosta oli Euroopasta ja Yhdysvalloista.

        Heidän pääkysymyksen oli: “ kuinka moni hoidettu on toipunut eri aikoina?” Harva toipui.
        1941 – 1955 toipui vielä 18 prosenttia. Siitä tulos on hiipunut nykyiseen 6 prosenttiin. Hoitotulokset ovat huonoja ja ne ovat selvästi huonontuneet nykylääkityksen käyttöaikana. Tämäkin tutkimus vahvisti WHO:n havainnon: Kehitysmaissa tulokset olivat parempia kuin vauraissa maissa.


    • Anonyymi

      Lännessä paranee syövästä paremmin ja entisissä kehitysmaissa taas mielialahäiriöistä.

      Moninainen kysymys. Yksilö ei voi tietää kaikkia syitä, sillä vastaukset ovat yhteiskunnallis-sosiaalisia.
      Toki ykynetti auttaa, muuten istuisimme yksin keksimässä maail,man uudelleen.


      Ihmetyttävät tiedemiehet, miten hitossa ovat onnistuneita keksimään tabletteja, sillä kun asettaisin itseni siihen, niin enpä keksi mitään.


      Psykoosin syytkin moninaisia.
      Tieteen paradoksi, että kaiken tiedetyn keskellä, silti ei voi tietää syyn.
      Kuitenkin parempi on tietää kuin olla tietämätön, koska tieto parantaa.


      Opiskella siis molempia koulukuntia - Länsi ja Itä. Kaksi on enemmän kuin yksi.


      Itse hybridisoisin.


      Ei voi myös tietää kaikkien ihmisten psykooseista. Että minulla oli skitso, ei kerro muiden skitsojen laadusta.
      Lääkäri, voi sanoa, olisi päässyt vertailemaan erilaisia sairauksia. Se on rikkaus.

    • Anonyymi

      POJAT EIVÄT VOI OTTAA TIETOA VALMIIKSI ANNETTUNA.

      Jokainen mies tahtoo olla SUURIN LEIJONA.

      Terve on hän, joka luopuu egostaan ajoissa.
      Se tarkoittaa myös sitä, että osaa jakaa itsestään muille.


      Pojat ensin testaavat mitkä maailman totuudet ovat tosia.

      Tosin jokaisella on oma polkunsa kulkea.

      Tytöt eroavat pojista kehityksessä.


      Poika voi tyrmätä jotkut totuudet ja kunnes itse ei vakuuttuu, niin eipä ole muuta oppimista.

      • Anonyymi

        Jokaisella ihmisellä on joku rooli elämässä.

        Opitaan, mikä se rooli on.

        Jokainen mies on Leijoa kuningas, niin jokainen tahtoo kantaa itse oman hedelmänsä.
        Siinä mielessä miehen ehkä on vaikeampi jakaa muiden kanssa kuin naisten.

        Mies jakaa helposti naiselle asioitaan kuten äidilleen.
        Kunnes kypsyy sukupuolisesti.


        Vaikeat kuviot - äiti, sukukypsyys, koulupakko...ym


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jokaisella ihmisellä on joku rooli elämässä.

        Opitaan, mikä se rooli on.

        Jokainen mies on Leijoa kuningas, niin jokainen tahtoo kantaa itse oman hedelmänsä.
        Siinä mielessä miehen ehkä on vaikeampi jakaa muiden kanssa kuin naisten.

        Mies jakaa helposti naiselle asioitaan kuten äidilleen.
        Kunnes kypsyy sukupuolisesti.


        Vaikeat kuviot - äiti, sukukypsyys, koulupakko...ym

        Niin on, olet aiivan oikeassa.
        Suomi24-chatissa on aivan yhtä oikeita mielipiteitä.
        Kun haluan kuulla sinusta, enhän kuule,
        menen sinne. Eikö


    • Anonyymi

      Historia on olemas.
      Kutsun ne jotka loi suomen,
      ni ne vie suomen pois.
      Jäljelle jaa vain kela.
      Ja mr. aseenkantajat.

      Mä en enää osta tänne
      englannin kieltä,
      en käännöksiä siihe.
      Leikkikää et ootte
      neroja. Ette nykkää
      huomaa, kuka tekee
      mitäki. Vain tappajat
      noteraataa.

      No, otan yksitellen
      hyviä OMIA projektejani
      pois ja tänne jää vain
      ...minulta piiloutumiskykyiset

      sori. ei tää ny voi olla näi.
      "et sää o mittää!"
      nooh, ei se heti tapahdu.
      noksun saaminen pois
      salosta oli vaikeaa.
      kaikki operaatiot
      vie aikansa.
      t. venjajan röllit

      Kannatan uuden maan
      nimeä
      yhtälö
      mull, ja sul
      ei
      vain mul
      vain mul
      aina mul

    Ketjusta on poistettu 15 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe