Kysy mitä vain yksinäisyydestä - asiantuntijat vastaavat to 23.4. klo 15-17

Mitä yksinäisyys on? Miten voin tunnistaa, olenko yksinäinen? Voiko yksinäisyyteen saada apua? Miten minä voin auttaa, kun huomaan jonkun olevan yksin? 
 
Toisin kuin monesti luullaan, yksinäisyys on hyvin yleistä. Jopa 400 000 ihmistä Suomessa kärsii siitä ajoittain tai jatkuvasti. Koronan aiheuttama poikkeustila saattaa syventää yksinäisyyttä ja luoda yksinäisyyttä myös heille, joille se on aiemmin ollut vierasta.
 
Kysy mitä vain yksinäisyydestä -keskustelussa voit kysyä HelsinkiMission asiantuntijoilta yksinäisyyteen liittyvistä asioista. Voit esittää kysymyksesi jo nyt! Asiantuntijat ovat linjoilla vastaamassa kysymyksiin torstaina 23.4. klo 15-17. Tämän jälkeen keskusteluketju suljetaan.
 
Keskustelussa sinulle vastaavat yksinäisyystyön asiantuntija Jenny Julkunen ja kriisityöntekijä Katja Laamanen.

60

23372

  Vastaukset

  • Anonyymi

   Moi, olen miettinyt, miten te löydätte yksinäisiä ihmisiä. Onko se aina omalla vastuulla soittaa tai laittaa viestiä, että haluaisi apua yksinäisyyteen? Jaksavatko ihmiset tehdä sen ite, jos on vaikka kovin masentunut?

   • Hei. HelsinkiMission tavoitteena on kohdata yksinäisiä ihmisiä monin eri keinoin. Tavat ottaa yhteyttä vaihtelevat eri toimialojen välillä. Moni ottaa itse yhteyttä esimerkiksi soittamalla, laittamalla viestiä tai jättämällä yhteydenottopyynnön HelsinkiMission kotisivujen kautta. Tämä on mahdollista myös vallitsevassa poikkeustilanteessa, jottei kenenkään tarvitsisi jäädä yksin huoliensa kanssa https://www.helsinkimissio.fi/uutiset/hae-apua

    Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset kohtaavat työssään yksinäisiä ihmisiä ja yksinäisyyttä, jonka vuoksi viestitämme toiminnastamme laajalti myös heille. Joskus ensimmäiseen yhteydenottoon onkin kannustanut yhteistyöverkostomme työntekijä tai se tehdään yhdessä hänen kanssaan.


  • Anonyymi

   Kuinka vakava tilanne meillä on tällä hetkellä Suomessa yksinäisyyden suhteen muuhun maailmaan verrattuna? Onko meidän kansa masentunut yksinäisyyden perikuva?

   • Onko Suomi tosiaan se "murheellisten laulujen maa"? Hyvä kysymys. Yksinäisyys on universaali tunne ja sitä ilmenee kaikkialla maailmassa, kaikilla ihmisillä. Yksinäisyys on tunne, joka on saanut ihmisen aikanaan palaamaan laumaansa ja siten turvannut hengissä säilymisen, joten se löytyy kaikkien ihmisten tunnevarastosta. Yksinäisyys on maailmanlaajuisesti iso ja vakava ongelma. Erityisesti se on kasvava ongelma länsimaissa. Joten ainakaan muihin länsimaihin verrattuna suomalaiset eivät edusta kansana yksinäisyyden perikuvaa. Tarkempia tilastoja löytynee esimerkiksi Juho Saaren tutkimuksista, jos maiden välinen tarkempi vertailu kiinnostaa. On myös mielenkiintoista pohtia millä tavalla yksilöllisyyttä ja yksilön vastuuta korostavien kulttuurien ja maiden yksinäisyyden kokemukset eroavat esimerkiksi yhteisöllisempiin kulttuureihin verrattuna.


  • Anonyymi

   Millä kaikilla tavoin voisi yhdistää yksinäiset toistensa kanssa?

   • Joo,tota mäkin kyselin HkiMissionissa.Kun on niitä vapaaehtoisia mutta kuitenkin rajallisesti niin miksei HM:io voisi yhdistää samanhenkisiä yksinäisiä ? Et peli-,juoksu-tms kaveria seuraksi... Kai siinä turvataan "asiakkaan anonyymiä" mut jos antais luvan...?


   • Hei. Jotta voisimme yhdistää ihmisiä toisiinsa, meidän tulisi tunnistaa sellaisen avun tarvitsijat. Lähes jokaisella on yksinäisyydestä henkilökohtainen kokemus, muttei kaikilla ole tarvetta ulkopuoliseen apuun. Tavallisimmin yksinäisyys mielletään juuri läheisten ihmisten puuttumiseksi, mutta yksinäinen voi olla myös toisten ihmisten seurassa.

    Ihmisellä on perustarve tulla kuulluksia ja hyväksytyksi. On siis tärkeää asettua kuulemaan ja jakamaan yksinäisyyttä. Jakamalla ja tulemalla osalliseksi voidaan löytää myös huojennusta yksinäisyyden merkitykseen ja kokemukseen, kenties myös sen ratkaisuihin.

    Linkin kautta pääset aihetta sivuavaan artikkeliin https://improbatur.fi/yksinaisyys/


   • fak59 kirjoitti:

    Joo,tota mäkin kyselin HkiMissionissa.Kun on niitä vapaaehtoisia mutta kuitenkin rajallisesti niin miksei HM:io voisi yhdistää samanhenkisiä yksinäisiä ? Et peli-,juoksu-tms kaveria seuraksi... Kai siinä turvataan "asiakkaan anonyymiä" mut jos antais luvan...?

    Kuten kommentissasi jo viittasitkin, HelsinkiMissiossa halutaan tarjota mahdollisuus kuunteluun ja keskusteluun joko vapaaehtoisen tai keskusteluavun ja yksinäisyystyön ammattilaisen kanssa. Moni järjestö työskentelee yksinäisyyden vähentämiseksi ja tarjoaa erilaisia avun muotoja. Esimerkiksi Kohtaus ry:n https://www.kohtaus.info/ tarkoituksena on v ähentää nuorten aikuisten yksinäisyyttä kehittämällä yhteisöllisyyttä vahvistavia tapahtuma- ja kohtaamispaikkoja.


  • Anonyymi

   Niin, mitä se yksinäisyys sitten on? Varmaan aika moni tuntee aika ajoin itsensä yksinäiseksi, mutta varmaankin se "oikea yksinäisyys" on jotain muuta?

   Kiitos tärkeästä työstänne!

   • Kiitos kysymyksestäsi ja oletkin tärkeän peruskysymyksen äärellä eli mitä yksinäisyys on? Yksinäisyys on tunne, joka herää meillä kaikilla silloin kun tarpeeseemme tulla huomioiduksi, huolehdituksi ja nähdyksi ei toteudu tai elämästämme puuttuvat merkitykselliset toiset ihmiset. Oikea yksinäisyys on siis mielestäni juuri se tunne, jota kaikki me aika ajoin tunnemme. On totta, että suurimmalle osalle yksinäisyys on hetkellinen kokemus ja alamme toimimaan erilaisin tavoin heti sen ilmetessä. Osalle yksinäisyyden kokemus monenlaisista syistä pitkittyy tai on kulkenut mukana elämässä pidemmän ajan ja silloin yksinäisyys vaikuttaa sekä näkyy elämässä monenlaisin tavoin. Esimerkiksi pitkittyneenä pahana olona, vetäytymisenä, itseen ja muihin kohdistuvana haitallisena ajatteluna. Yksinäisyyttä kokiessa on tärkeää, että huomioi kokemuksen ja pohdiskelee uteliaasti että mistähän se mahtaa kertoa. Yksinäisyys ja muutkin tunteet ovat "oikeita" ja tärkeitä tulla kohdatuksi.


  • Anonyymi

   Yksinäisyys on arkuotoinen puheenaihe.

   • Hei. Kuten totesitkin, yksinäisyys on myös arkaluontoinen aihe, mistä ei välttämättä haluta puhua muille ja kielletään joskus jopa itseltäänkin. Kun ihmissuhteita ja sosiaalista elämää pidetään normina, voi olla haastavaa kertoa, ettei itsellä ole samoin tai voi tulkita olevansa erilainen vertaillessaan itseään muihin. Ihmisellä on tarve tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on, kaikki puolineen.


  • Miksi yksinäisyyttä nykyään vihataan niin paljon?
   Minä lopetin työt 2010.
   Siitä alkaen olen elänyt onnellisen itsekseni.
   Minulla on monipuoliset tietotekniset ratkaisut ja erittäin laadukas älypuhelin.

   H.

   • Toiset kun kärsii yksinäisyydestä.Yksinäisyyteen saattaa olla monia syitä.Ei yksinäiset ole pahoja ihmisiä.Heitä on kilttejä ja arkoja,huono itsetuntoisia,pettyneitä toisten röyhkeyteen ja niitä kokemuksia välttäen....Kohtaloita laidasta laitaan...


   • toisilla kun ei ole "niitä Skypejä" eikä "Skypekavereita"...Niin ja toiset viihtyy yksin,ei kaikki.


   • fak59 kirjoitti:

    toisilla kun ei ole "niitä Skypejä" eikä "Skypekavereita"...Niin ja toiset viihtyy yksin,ei kaikki.

    "fak59"

    Noh.
    Sinun täytyy jo ymmärtää miksi tällaiset "aloitukset" lisääntyvät.
    Niin täällä, kuin telkkarissakin.
    Vanhuksen kuolevat.
    Laipsilla alkavat lypsettävät käydä vähiin.
    Osa lapsista on alkanut myös ymmärtää hyvin.
    Mitä yli-kansoitus tarkoittaa.
    Ja miten yli-kansoituksen tukemisella jotkut ihmiset ansaitsevat häpeällisesti elantonsa.
    Näytellen rääpäle-lapsien kuvia joka puolella.
    Seksuaali-vammaistuneesta kirkostamme erotaan yhä kiihtyvämmällä vauhdilla.
    Ettei vaan olisi niin, että yksinäisyydestä kärsivät...?

    H.


   • huruksz kirjoitti:

    "fak59"

    Noh.
    Sinun täytyy jo ymmärtää miksi tällaiset "aloitukset" lisääntyvät.
    Niin täällä, kuin telkkarissakin.
    Vanhuksen kuolevat.
    Laipsilla alkavat lypsettävät käydä vähiin.
    Osa lapsista on alkanut myös ymmärtää hyvin.
    Mitä yli-kansoitus tarkoittaa.
    Ja miten yli-kansoituksen tukemisella jotkut ihmiset ansaitsevat häpeällisesti elantonsa.
    Näytellen rääpäle-lapsien kuvia joka puolella.
    Seksuaali-vammaistuneesta kirkostamme erotaan yhä kiihtyvämmällä vauhdilla.
    Ettei vaan olisi niin, että yksinäisyydestä kärsivät...?

    H.

    ...Vanhukset

    H.


   • Anonyymi

    Moi huruksz!
    Sanot että yksinäisyyttä vihataan, sanoisin pelätään. Sinä pelaat pelejä, oletko silloin tässä todellisuudessa yksin vai onnellinen siellä jossain tietsikkasi kanssa. Eli et halua olla todellisesti kontaktissa ihmisten kanssa. Se on järkyttävää. Mutta myös oppii sen ettei elämä ole tietokoneen tai älypuhelimen kautta tulevaa infoa. Saat ihan todellisia sätkyjä, et vain älysti kun kohtaat ihmisiä vaikka ihan vapaasti ulkona kävellessä. Anteeksi ulvon naurusta.


   • huruksz kirjoitti:

    ...Vanhukset

    H.

    Onko 40v. yksinäinen vanhus kun ei ole huippu kännyä eikä fb. pelitä...?
    Yksinäisiä on lapsista vanhuksiin.
    Kuolema on peloittava helpotus.


   • Hei, ja kiitos elämäntilanteesi jakamisesta. Nostit tärkeän näkökulman yksin olemisesta ja yksinäisyydestä, ja millaisia merkityksiä niille annamme. Kuten totesit, yksin oleminen ei automaattisesti tarkoita yksinäisyyden tunnetta, ja tämän vuoksi nämä kaksi voidaankin määritellä eri asioiksi. Vapaaehtoinen yksin oleminen voi olla positiivinen voimavara, mikä mahdollistaa rentoutumisen, oman itsensä ja ajatustensa kanssa olemisen.

    Tavallisimmin yksinäisyys mielletään läheisten ihmisten puuttumiseksi. Toisaalta myös he, joilla näyttää olevan paljon ihmisiä ympärillään, voivat kokea emotionaalista yksinäisyyttä – tunnetta läheisten ihmissuhteiden puuttumisesta. Yksinäisyyden vaikutukset ulottuvat usein syvälle ja se voi näyttäytyä lamaannuttavana, kokonaisvaltaisena ja pelottavanakin. Koska yksinäisyys voi vaikuttavaa moniin elämän osa-alueisiin ja heikentää elämänlaatua, tämän vuoksi sitä pyritään monin keinoin vähentämään.


   • fak59 kirjoitti:

    Toiset kun kärsii yksinäisyydestä.Yksinäisyyteen saattaa olla monia syitä.Ei yksinäiset ole pahoja ihmisiä.Heitä on kilttejä ja arkoja,huono itsetuntoisia,pettyneitä toisten röyhkeyteen ja niitä kokemuksia välttäen....Kohtaloita laidasta laitaan...

    fak59, kiitos viestistäsi. Yksinäisyys ei ole koskaan omaa syytä ja niin monia kuin on elämänpolkuja on myös syitä yksinäisyydelle. Se on totta, että yksinäisyys aiheuttaa kipua ja kärsimystä eikä siinä ole mitään myönteistä. Joskus taustalla on paljon pettymyksiä ja vastoinkäymisiä ihmisuhteissa ja se vaikuttaa luottamukseen toisia ihmisiä kohtaan ja tarpeeseen suojella itseään. Yksinäisyys on vain ja ainoastaan inhimillistä.


  • Anonyymi

   Miten yksinäisyydestä pääsee eroon ja miten löytää kavereita kun muutenkin masentaa

   • Hei. Yksinäisyydestä eroon pääsemiseen ei liene vai yhtä keinoa, koska yksinäisyys on eri ihmisillä erilaista, samoin siihen liittyvät keinot. Yksi tapa on pohtia omaan yksinäisyyteen liittyviä ajatuksia ja tunteita esimerkiksi kirjoittamalla, maalaamalla tai muutoin itselle luontevalla tavalla. Jottet jäisi yksin ajatusten ja tunteiden kanssa, niistä olisi hyvä kertoa jollekin. Tarvittaessa voi hakeutua keskustelmaan myös ammattiauttajan kanssa. HelsinkiMission yksinäisyystyöstä saat lisätietoja linkin https://www.helsinkimissio.fi/nakemys kautta.


  • Anonyymi

   Onko olemassa jotain sovelluksia/nettisivuja, jotka toimisivat nimenomaan semmoisina ystäväväylinä, ei kuitenkaan deittailumielessä? Monethan etsivät deittipalveluistakin ystäviä, mikä kuitenkaan harvoin onnistuu. Facebookissa olen nähnyt myös ryhmiä, joissa ihmiset hakevat ja löytävätkin esim. seuraa lenkeille.

   • Hei. Erilaiset sovellukset ja sosiaalisen median hyödyntäminen ovat yksi tapa ihmisten yhteenliittymiseen siinä vaiheessa, kun itsellä kynnys ottaa yhteyttä muihin ihmisiin on ylittynyt. Kuten itsekin totesit esim. Facebookissa on erilaisia ryhmiä, joiden avulla voi tutustua uusiin ihmisiin, löytää harrastusseuraa tai jakaa ajatuksia muiden kanssa verkkoympäristössä. Myös puhelimiin on ladattavissa erilaisia applikaatioita. Tarkistin puhelimeni sovelluskaupasta, että ainakin hakusanoilla kaveri ja ystävä löytyy muutamia. Käyttäjien määrästä ja aktiivisuudesta tai itse sovellusten käytettävyyden laadusta minulla ei valitettavasti ole tarkempaa tietoa. Alun perin videopeliyhteisöille suunniteltu Discord-sovellus on tällä hetkellä suosittu, ja sitä käytetäänkin varsin monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Verkkopelaamista harrastaville myös peliyhteisöt voivat olla merkityksellisiä kohtaamisen ympäristöjä.


  • Anonyymi

   Mitä on yksinäisyys ja olla yksin. Kukaan ei täällä mieti miksi, joku haluaa olla ihan yksin. Minä olen valinnut olla yksin, koska ihmiset ovat pettäjiä, valehtelijoita, itseään tärkeäksi tekeviä maailman parantajia. Kukaan ei voi sanella miten olen tai mitä tunnen. Kenelläkään ei ole minulle mitään annettavaa. Jos haluan hakeudun seuraan. Yleensä vain en saa mitään.

   • Kuulostaa todella kurjalta, että muut ihmiset tuntuvat sinusta mm.pettäjiltä ja valehtelijoilta. Ikävää, että jokin on saanut sinut kokemaan näin. Olen samaa mieltä kanssasi siinä, että yksinäisyys ja yksin oleminen ovat eri asioita. Yksinäisyys on tunne, kokemus, jota ei voi valita mutta yksin oleminen voi olla oma valinta ja joskus jopa hyvinkin toivottu sellainen. Yksin olevat eivät siis automaattisesti koe yksinäisyyttä tai yksinäisyyttä kokevat ole yksin. Uskon kuitenkin, että kaikilla meillä on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Jos tähän tarpeeseen ei saa vastakaikua voi se herättää itsessä yksinäisyyden lisäksi myös monenlaisia muita tunteita ja tapoja selviytyä hyvin kivuliaan asian kanssa. Kiitos, että jaoit kokemuksesi.


  • Anonyymi

   Olen ollut yksinäinen varmaan koko ikäni..siskonikin huomasi minu vasta kun odotin teinilastani...

   • Anonyymi

    mutta nyt olen onnelline..minulla on perhe:-))


  • Anonyymi

   Olen ollut yksinäinen sen jälkeen , kun erosin avopuolisosta..ja se ero oli minun tahto..hän oli juovuksissa arvaamaton ja väkivaltainen..silti vieläkin häntä kaipaan,..en ole vieläkään löytänyt luotettavaa ystävää miehistä..olen ruvennut pelkäämään heitä,,jos he ovatkin samanlaisia kuin entinen mieheni..tämä on hirveä tunne ja pelottava..Sipu

   • Hei, ja kiitos tilanteesi jakamisesta. Kun oma elämäntilanne muuttuu eron myötä, voi yksi reaktiotapa olla vahva yksinäisyyden tunne. Ajatukset saattavat liittyä yksin jäämiseen pelkoon ja voinko luottaa uusiin ihmisiin, kuten kerroit.

    Erosta toipumisen keinoja on monia, mutta tärkeimpinä voisin mainita eroon liittyvien vaikeiden tunteiden käsittelemisen ja lopulta niiden hyväksymisen. Asioista keskustelu joko ystävän tai ammattilaisen kanssa voi auttaa jäsentämään niitä uudella tapaa. Tämän lisäksi Mielenterveystalon sivulta löytyy Eron omahoito-ohjelma https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/eron_omahoito/ Pages/default.aspx mistä löytyy tietoa ja erilaisia tehtäviä oman eroprosessin tueksi.


  • Anonyymi

   "Yksinäisyystyön asiantuntija" - varmaan joku kotimainen kirjailija kirjoittaa romaanin, jonka päähenkilö edustaa tuota työntekijäryhmää. "Varvasotteen taitava yksinäisyystyön asiantuntija" vaikkapa?

   Meitä asuu nyt kolme aikuista samassa taloudessa ja taidetaan olla kaikki yksinäisiä. Eikös se Äiti Teresa jo surkutellut sitä miten länsimaissa ihmiset ovat yksinäisiä kerrostaloissa, joissa asuu vaikka kuinka paljon joukkoa.

   Kai se yksinäisyys syntyy sitä kautta, että ihmiset eivät uskalla lähestyä toisiaan kun pelkäävät taas uusia pettymyksiä. Silloin ei uskalla avautuakaan toiselle ihmiselle. Tämän lisäksi aika monet arvottavat itsensä niin kapealle huipulle, ettei sinne mahdu toista ihmistä seuraan. Totta on, että pettymyksiä ihmissuhteissa tulee eivätkä kaikki tosiaan sovi toistensa seuraan. Tarvittaisiin yhtäältä luottamusta, jokseenkin samansuuntaisia arvoja ja toisaalta joustavuutta hyväksyä toisenlaisia näkemyksiä sekä kunnioitusta ihmisten erilaisuutta kohtaan. Silloin on mahdollista löytää kavereita tai ystäviä. Mihin tahansa ei tarvitse alistua, mutta ihan kaikkea on myös turha kuvitella löytävänsä.

   • Kiitos mielenkiintoisesta viestistäsi. Jään mielenkiinnolla odottamaan romaania yksinäisyyden asiantuntijasta 😄 Tähän täytyy nyt vielä kommentoida, että olemme yrittäneet keksiä parempaa sanaa yksinäisyyden vähentämisen työtä tekeville ja yksinäisyyttä kohtaaville siinä toistaiseksi onnistumatta.

    Olen kanssasi ja ilmeisesti myös Äiti Teresan kanssa siitä, että yksinäisyyttä koetaan kaveriporukoissa, perheissä ja parisuhteissa. Sosiaaliset suhteet eivät välttämättä takaa yksinäisyyden kokemuksen puuttumista. Yksinäisyyttä koetaan myös silloin, jos ei tule ihmissuhteissaan kuulluksi ja tarpeidensa kanssa kohdatuksi. Monesti yksinäisyyden taustalla on pettymyksiä ihmissuhteissa. Erityisesti juuri pettymyksiltä suojautuminen voi johtaa yksinäisyyteen ja yksin jäämiseen. Toisia kohti meneminen vaatii aina itseltä riskinottoa ja panoksien korottamista, avoimuus lisää avoimuutta.

    On totta, että monenlaisissa elämäntarinoissa menestyksen tavoittelu korostuu ja menestyksen odotetaan tuovan mukanaan ne tärkeät ihmissuhteet. Moni huomaa vuosien uurastamisen jälkeen, että ihmissuhteet eivät olekaan tulleet menestyksen kyljessä, vaan ne olisivat muodostuakseen vaatineet samanlaista panostamista ja rakentamista. Tämän vuoksi omien arvojen kirkastaminen ja tarkastaminen matkan varrella on tärkeää. Kuvasit tärkeitä asioita ihmissuhteisiin liittyen. Jospa pystyisimme suhtautumaan ihmisiin ja erilaisuuteen uteliaasti ja rikkautena, tällöin saatamme päätyä huomaamaan myös samankaltaisuutta.


  • Anonyymi

   Kuinka paljon Helsinki Mission kautta toimii vapaaehtoisia auttamassa yksinäisiä? Onko mielestänne heitä tarpeeksi? Olen itse miettinyt, miten palkitsevaa vapaaehtoistyö on. Moni itsekin yksinäinen saisi sen kautta varmasti sisältöä ja iloa elämään.

   • Hei. HelsinkiMission vapaaehtoistoiminta on moninaista ja lievittää seniorin, nuoren tai lapsiperheen yksinäisyyttä. Vaikka vapaaehtoisia onkin varsin runsas joukko, on uusille vapaaehtoistyöntekijöille edelleen tarvetta. Tehtävään saa koulutuksen, eikä mitään erityistaitoja tarvita. Riittää, että on ihmiselle ihminen – kohtaa myötätunnolla, on läsnä ja välittävä. Kuten kommentoitkin, moni vapaaehtoinen kertoo vapaaehtoistoiminnan olevan itselle palkitsevaa. Linkin https://www.helsinkimissio.fi/vapaaehtoistyo kautta voit tutustua HelsinkiMission vapaaehtoistoimintaan tarkemmin ja pohtia mitä se voisi mahdollisesti tarjota Sinulle.


  • Anonyymi

   Miten tämä koronatilanne nyt vaikuttaa teidän näkemyksen mukaan ihmisten tilanteisiin? Ainakin somea aktiivisesti seuratessani varsinkin nuoret vaikuttavat aika ahdistuneilta, eivätkä näe kavereita pitkiin aikoihin (onneksi on sentään netti). Ja monella vanhuksella hirveä tilanne yksin karanteenissa kotona. Hakevatko ihmiset nyt normaalia enemmän apua ja millä tavalla sitä voi saada?

   • Hei. Koronavirustilanne vaikuttaa meidän kaikkien arkeen, ja voimmekin puhua kollektiivisesta kriisistä. Kuitenkin sen vaikutukset ihmisten hyvinvointiin ja elämän eri osa-alueisiin vaihtelevat. Myös yhteydenottojen määrä ja yhteydenottojen syyt vaihtelevat HelsinkiMission eri työaloilla.

    Kriisitilanteessa kenenkään ei pitäisi jäädä yksin huoliensa kanssa. Tämän vuoksi HelsinkiMission vapaaehtoiset ja ammattilaiset ovat valmiina kuuntelemaan ja keskustelemaan aikaisempaa laajemmin myös etäyhteyksin. Linkin https://www.helsinkimissio.fi/uutiset/hae-apua kautta voit saada lis ätietoa HelsinkiMission palveluista poikkeusaikana ja miten niihin hakeudutaan.


  • "Mitä yksinäisyys on? Miten voin tunnistaa, olenko yksinäinen? Voiko yksinäisyyteen saada apua? Miten minä voin auttaa, kun huomaan jonkun olevan yksin? "


   Älkääs nyt yrittäkö pakkokäännyttää ihmisiä jonkin sosiaalisen syyn varjolla.

   • Hei. Kuten totesitkin, ketään ei voi pakkokäännyttää tai vaatia olemaan sosiaalinen, mikäli hän ei itse sitä halua. Yksinäisyys tai yksin oleminen voi olla myös vapaaehtoista, jolloin siihen liittyy oma tietoinen valinta. Keskeistä onkin yksinäisyyttä tarkasteltaessa kuulla, millaisena yksinäisyys näyttäytyy tai ilmenee yksinäisyyttä kokevan omasta näkökulmasta. Millaisia tunteita se aiheuttaa ja mitä merkityksiä ne sisältävät? Näiden pohdintojen avulla voi tarvittaessa löytyä myös sopivia auttamisen keinoja .


  • Hei, asiantuntijat ovat nyt paikalla ja kysymyksiin vastaaminen alkaa! Kysymyksiä voi laittaa rohkeasti tulemaan.

   • Anonyymi

    Olen aina yksin. Työpaikan tyhy-päivänä saan istua bussissa yksin. Samoin syön ruokalassa aina yksin. Jos tiedustelen vapaata paikkaa, se on jollekin varattu. Käyn työväenopiston kursseilla ja soitan parissa jamibändissä, mutta olen yhdessä muiden kanssa vain sen aikaa kuin tunti tai soitto kestää. Ystäviä en ole saanut. Kouluaikaiset ystäväni ovat hyvissä ammateissa,moni ei edes enää tervehdi. Lähtipä kerran eräs kokonaan toiseen vaunuun, kun istuin junassa vastapäätä, ja kysyin kuulumisia. Vanhemmiten taitaa vain pahentua tilanne.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Olen aina yksin. Työpaikan tyhy-päivänä saan istua bussissa yksin. Samoin syön ruokalassa aina yksin. Jos tiedustelen vapaata paikkaa, se on jollekin varattu. Käyn työväenopiston kursseilla ja soitan parissa jamibändissä, mutta olen yhdessä muiden kanssa vain sen aikaa kuin tunti tai soitto kestää. Ystäviä en ole saanut. Kouluaikaiset ystäväni ovat hyvissä ammateissa,moni ei edes enää tervehdi. Lähtipä kerran eräs kokonaan toiseen vaunuun, kun istuin junassa vastapäätä, ja kysyin kuulumisia. Vanhemmiten taitaa vain pahentua tilanne.

    Lämmin kiitos rohkeasta ja avoimesta viestistäsi. Yksinäisyys aiheuttaa suurta kipua ja kärsimystä. Todella harmillista, että yrityksiisi kohdata muita ei ole tullut vastakaikua. Hienoa silti, että olet yrittänyt, se ei ole helppoa. Yksinäisyyteen on saatavilla apua ja siihen voi vaikuttaa enemmän kuin ihmiset ehkä luulevatkaan. Jos tilanne tuntuu hankalalta kestää yksin tai löytää siihen helpotust,a toivottavasti uskallat hakea siihen apua ammattilaisilta. Monesti yhdessä asian ihmettely ja omien kokemusten jakaminen toiselle auttavat. Kaikkea hyvää sinulle, toivoa on niin kauan kuin on elämää.


  • Anonyymi

   Olen 30-vuotias raitis mies. Minulla ei ole ystäviä, sukulaisia ei ole elossa, eikä tosiaan mitään parisuhdettakaan ole. En ole eläessäni seurustellut, ja yksinäisyys on ainut olotila, jonka tiedän.

   Miksei yhteiskunnassa puhuta suoraan siitä, että nykypäivänä miehiä putoaa sosiaalisista verkostoista myrkylliseen yksinäisyyteen jatkuvasti? Aina huolehditaan vanhusten yksinäisyydestä, mutta heillä on takanaan rikas elämä ja varmasti ovat minun iässäni jo olleet naimisissa. Käytännössä itse elän tällä hetkellä 90-vuotiaan miehen elämää, ja näin olen itseasiassa elänyt teinipojasta asti.

   Samaan aikaan työkkäri ja valtio painostavat olemaan tuottelias ja kantamaan korteni kekoon yhteiskunnan eteen. Varsinkin miehenä paineet kyllä tuntuvat. Pitää olla miehekäs ja vahva, ei saa itkeä tai olla henkisesti heikko. 40-luvun sisu-kulttuuri potkii yhä päähän, vaikkei meillä edes ole avoimia työpaikkoja. Olen mies jonka eksistenssillä ei ole minkäänlaista kontekstia. Olen irrallinen. Minulta puuttuu miehen luontainen tarkoitus, joka on perustaa perhe ja elättää se. Tämä, että istuskelen netissä ja pyörittelen yksiössä peukaloitani kaiket päivät on täysin luonnotonta elämää miehelle.
   Se, etten ole alkoholisoitunut täysin turhassa elämässä, on mielestäni ihme.

   • Kiitos, että jaoit tarinaasi. Juuri osoittamasi avoimuus on sitä, mitä tarvitsemme enemmän yhteiskunnalliseen keskusteluun. Yksinäisyys on todella hyvin monenlaisia ihmisiä koskettava kokemus ja sitä tulisi saattaa laajemmin ihmisten tietoon. Kuvasit osuvasti sitä, millaisten odotusten ristipaineessa elämme. Vaikka itsepärjäämisen eetos ja sisun arvostaminen vielä vallitsevat yhteiskunnassamme, on uusien sukupolvien myötä herännyt herkkyyden ja avun pyytämisen hyväksyminen sen rinnalle. Asiat ovat muuttuneet ja muuttuvat yhä, vaikka tehtävää vielä on. Inhimillisyys ei ole heikkoutta. Pitkään jatkuneen yksinäisyyden keskellä heräävät myös suuret eksistentiaaliset kysymykset oman olemassaolon tärkeydestä ja merkityksestä. Merkitykselliseen elämään tosiaan tarvitaan sitä, että voi kokea olevansa tärkeä osa yhteiskuntaa ja merkityksellinen osa jonkun toisen elämää. Toivon sinulle voimaa hakea apua yksinäisyyteesi, jos sitä tarvitset. Todella vaikeissa tilanteissa on kohtuutonta vaatia yksin selviytymistä. Todellista vahvuutta on myös huolehtia itsestään.


  • Anonyymi

   Tuntuu, että yksinäisyys yhdistetään useimmiten vanhuksiin ja muuten syrjäytyneisiin ihmisiin. Mutta mielestäni liian moni jää pariuduttuaan ja lapsia saatuaan hyvin yksin, kun itsellä ja kaikilla tutuilla on arjen pyörittämisessä koko ajan hirveä kiire ja pienet lepohetket haluaa vain olla rauhassa. Yksi tuttuni kertoi, että hän yritti saada vanhaa kaveriporukkaa kokoon, ja ensimmäinen kaikille sopiva päivä oli 3 kuukauden päässä. Millaisia kokemuksia teillä on tästä perheiden tilanteesta?

   • Anonyymi

    Jos ikinä saisin vaimon ja lapsia, niin tuskin valittelisin siitä että olen yksin.. Mutta aiheeseen liittyen, yksi syy yksinäisyyteeni onkin juuri se, että vanhat koulukaverit eivät halua/kerkeä enää nähdä koska he onnistuivat elämässä ja pariutuivat. Kaikki vapaa-aika menee vaimon ja perheen kanssa.
    terv. ylläkirjoittanut 30v sinkkumies


   • Olen kanssasi samaa mieltä, että yksinäisyyteen liittyy edelleen vahvoja stereotypioita ja virheellisiäkin käsityksiä. Yksinäisyys koskettaa hyvin monimuotoista joukkoa ikään, sukupuoleen, koulutustasoon tai siviilisäätyyn katsomatta. Yksinäisyys herää monesti erilaisten elämänkriisien tai -vaiheiden ja siirtymien kohdalla. Perheen perustaminen on yksi tällainen kohta, jossa ihmisten arvomaailma ja ajankäyttö muuttuu radikaalisti.

    HelsinkiMissiossa tehdään töitä myös lapsiperheiden kanssa ja lapsiperheissä korostuu monesti tilanteen kuormittavuus ja tuen sekä sosiaalisten verkostojen vähäisyys. Yksinäisyys sekä sosiaalinen (verkostot ja tuki puuttuu) että emotionaalinen (jää vaikeiden tilanteiden, tunnekuorman ja tarpeiden kanssa yksin) on valitettavasti osa monien perheiden arkea. Erityisesti perheelliset ja parisuhteessa elävät saattavat kokea syyllisyyttä ja häpeääkin yksinäisyyden kokemuksesta, koska niin ei ikään kuin saisi kokea silloin kun elämässä on ihmisiä. Yksinäisyys on jo itsessään kivulias ja sen piilotteleminen tekee siitä vieläkin satuttavampaa ja kuormittavampaa. Myös lapsiperheille löytyy monenlaista tukea ja apua. Toivon rohkeutta kaikille antaa ja pyytää apua.


  • Anonyymi

   Minulle ja varmasti lukemattomalle muullekin lemmikkini ovat parhaita pitämään yksinäisyyden loitolla. Tutkimuksissakin on todettu, että musiikki (erityisesti klassinen) ja lemmikkien halailu voivat tuoda saman hyvän olon kuin toisen ihmisen kanssa puhuminen tai koskettaminen.

   • Anonyymi

    Parempia lemmikit on, ne eivät puhu selän takana pahaa ja voi luottaa aina. Ihmiseen ei voi luottaa, se ajaa vain omaa etuaan.  • Anonyymi

   Mitä voi tehdä, jos epäilee, että naapurissa on vaikkapa yksinäinen vanhus? Aloitteen tekeminen on tosi vaikeaa. Miten saisi rohkeutta ottaa kontaktia? Miten voisi jotenkin hienovaraisesti tuoda esille, että on "käytettävissä" juttuseuraksi tai kävelykaveriksi? Tämän poikkeusajan jälkeenkin, siis.

   Toisaalta sekin kiinnostaa, että miten nyt poikkeusaikana voi turvallisesti ottaa kontaktia, jos epäilee, että naapuri tai muu henkilö on yksinäinen, etenkin jos tämä on vanha.

   • Osoitat hienoa välittämistä naapurustossasi. Todella mukavaa kuulla, että yhä enemmän ihmiset pohtivat: mitä voisin tehdä enemmän? Miten hyötyä minusta on muille?

    Minulla herää kysymys, että miksi aloitteen tekeminen on vaikeaa, mitä on pahinta mitä siinä voisi tapahtua? Joskus pelkäämme asioiden menevän pieleen tai, että tulemme menettämään kasvomme minkä vuoksi emme lähde yrittämäänkään. Voisiko rohkeutta löytyä siitä, että jos haluaa auttaa tai tehdä hyvää, se ei lähtökohtaisesti voi mennä pieleen. Jos esimerkiksi ihminen kieltäytyy tai loukkaantuu avun tarjoamisesta, se ei mielestäni kerro, että avuntarjoaja on toiminut väärin. Rohkaisisin sinua kasvokkaiseen kohtaamiseen tai ainakin asian kysymiseen. Toisen tarpeita ja toiveita voi muutoin olla hankala saada selville.


  • Anonyymi

   Moi! Onko normaalia kokea itsensä yksinäiseksi, vaikka ystäviä ja läheisiä on paljon? Olenko huono arvostamaan ihmissuhteitani vai mistä on kyse?

   • Hei. Kuten tilanteestasi kerroit, myös ihmisten ympäröimänä voi kokea emotionaalista yksinäisyytenä, johon liittyy tunne läheisten ihmissuhteiden puuttumisesta. Yksinäisyyden tunne viestii yhteenkuuluvuuden tarpeesta. Sen voi nähdä myös hälytysmerkkinä siitä, että tärkeä ihmissuhde on uhattuna tai emme ole tulleet kuulluksi haluamallamme tavalla sosiaalisissa suhteissa.

    Hautessasi saat lisätietoja HelsinkiMission yksinäisyystyöstä linkin kautta https://www.helsinkimissio.fi/nakemys


  • Anonyymi

   Olen yksin asuva ihminen ja yksinäinen vanhuus pelottaa. Minulla ei ole lapsia. Miten voisin valmistautua siihen, että en jää yksin, kun olen vanha? Tai miten voisin valmistautua yksinäisestä vanhuudesta selviytymiseen siinä tapauksessa, että kaikesta huolimatta olen vanhana yksin?

   • Hei, ja kiitos kysymyksestäsi. Ikääntyessä yksinäisyys ja siihen liittyvä eristyneisyys ovat yleisiä huolen aiheita. Vanhenemisessa on tärkeää saada tunnistaa omat voimansa, ymmärtää omaa elämäänsä ja etsiä omaa minäänsä. Tähän voi liittyä myös työelämästä luopumista, ihmissuhteiden menettämistä ja muita elämäntilanteeseen liittyviä muutoksia.

    Vaikka tulevaisuus huolettaakin, on tärkeää jatkaa elämistä. HelsinkiMission kautta on saatavilla erilaisia palveluja ikääntyville https://www.gcfinland.fi/green-care-/menetelmat/elainavusteiset-menetelmat/ tai he voivat olla avuksi my" target="_blank" class="premium-link">https://www.gcfinland.fi/green-care-/menetelmat/elainavusteiset-menetelmat/ tai he voivat olla avuksi my ös muille https://www.gcfinland.fi/green-care-/menetelmat/elainavusteiset-menetelmat/


  • Anonyymi

   Moi! Teillä on kiinnostavat ammatit. Jos ehditte vielä, haluaisitteko jakaa jotkut yhdet tarinat/kokemukset/oivallukset, jotka ovat jääneet teille mieleen?

   • Hei. Molempien ammateissa pääsemme varmasti keskustelemaan aiheista, joista on joskus vaikea puhua omille läheisillekin. Heitä halutaan kenties suojella, tai ei aina haluta kuormittaa muita.

    Yksi oivallukseni on muun muassa, että saan olla monella tapaa etuoikeutettu kuullessani näitä joskus tarkoin varjeltujakin ajatuksia. Oma týöni on kuulla, kunnioittaa ja olla arvottamatta tilanteita, joissa asiakas on asiantuntija omaan hyvinvointiinsa liittyen.


  • Hei. Sellaista mietin, ett jos saa koronatartunnan ja joutuu sairaalaan. Niin sinne ei pääse varmaan omaiset käymään? Pitäisikö pakata laukkuun lukemista/läppäri/hammasharjat.

   ja entäs jos joudun teholle, niin kuolenko yksin.

  • Kiitos kiinnostavista, avoimista ja koskettavistakin kysymyksistä ja kommenteista! Aika kysymiselle on nyt päättynyt ja keskustelu suljetaan.

  Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mika Muranen juttu tänään

   Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
   Sananvapaus
   31
   2637
  2. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

   Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
   Tv-sarjat
   30
   2422
  3. M miehelle

   Piristät aina päivääni. Olet niin lähellä, mutta niin kaukana. Silti aina läsnä. En tiedä mihin tämä kaikki johtaa, mutt
   Ikävä
   9
   1379
  4. Millaisessa tilanteessa näit hänet

   viimeksi? Saitko sanottua mitään vai jähmetyitkö ja vaan katselit?
   Ikävä
   76
   1339
  5. Alas on vajonnut arkkipiispa Luoma!

   Tämä on nyt luterilaisuuden suunta. Arkkipiispakin valehtelee! https://www.kotimaa.fi/arkkipiispa-tapio-luoma-meita-yhd
   Luterilaisuus
   374
   1229
  6. Mitä haluaisit

   Tehdä kaivattusi kanssa tänään?
   Ikävä
   92
   1055
  7. Kukka kuoli Koivuhaassa

   Tuommonen nimi oli tuolla murhapalstalla syyllisestä pallas puro jukka antero mutta kukka oli se toinen?
   Kokkola
   11
   1018
  8. Olet nainen premium

   Minuun verrattuna. Yksi päivä kävin suihkussa ja hetken sen jälkeen katsoin itseä peilistä ja tulin siihen tulokseen ett
   Ikävä
   33
   991
  9. Mitä tai ketä

   etsitte täältä?
   Ikävä
   99
   987
  10. Näin sinut tänään

   Pitkään on ollut helpompaa. Olen hyväksynyt sen, ettei meitä ikinä tule. Olet käynyt mielessäni enää harvemmin, en ajatt
   Ikävä
   34
   956
  Aihe