Ei työ ihmistä elätä, vaan palkka!

Anonyymi

Yksityinen sektori ja julkinen sektori

Useimmat tietävät ja ymmärtävät jaon yksityiseen ja julkiseen sektoriin. Yksityisellä sektorilla yksittäiseltä toimijalta ei edellytetä tai odoteta muuta kuin että hän noudattaa lakia ja ajaa omaa ja läheistensä etua.

Mutta mitä julkisen sektorin pitäisi tehdä? Luonnollisestikin sen pitäisi pitää huolta alamaistensa hyvinvoinnista – siitä, että ihmisillä on sellaiset olosuhteet ja sellainen ympäristö, että he voisivat elää hyvää elämää.

Yksityisen ja julkisen sektorin välillä on eroja myös oikeuksien suhteen. Julkisella sektorilla on oikeus säätää lakeja ja kantaa veroja. Yksityisen sektorin toimijoilla ei ole näitä oikeuksia.

Julkisen sektorin on pidettävä huoli myös niistä ihmisistä, jotka eivät pysty pitämään huolta itsestään. Yksityisen sektorin toimijoilla ei ole tätä velvollisuutta – paitsi pienten lasten vanhemmilla/huoltajilla. Mutta esimerkiksi yksityisillä yrityksillä ei ole velvollisuutta pitää huolta työntekijöidensä toimeentulosta. Niinpä laman koittaessa yritykset irtisanovat työntekijänsä ja julkinen sektori alkaa pitää heistä huolta.

Kumpi elättää, työ vai palkka?

Lottovoittajamentaliteetin mukaan – ja tämä on se yksityiselle sektorille kuuluva mentaliteetti – palkka elättää. Idea on se, että kunhan vain rahaa riittää, niin kaupasta voi aina ostaa kaiken mitä tarvitsee.

Tuohon lottovoittajamentaliteettiin ei kuulu sen miettiminen tai siitä huolehtiminen, mistä ne tavarat sinne kaupan hyllylle tulevat. Oletetaan vain asiaa sen enempää ajattelematta, että tottakai kaupan hyllyt notkuvat ostettavien tavaroiden painon alla ja ainoa asia, josta tarvitsee huolehtia, on rahan riittävyys niin että voidaan ostaa ne tavarat.

Julkisen sektorin velvollisuus on kuitenkin miettiä asioita hiukan laajemmin. Julkisen sektorin on mietittävä, mistä ne tavarat sinne kaupan hyllylle tulevat. Näyttää ikävästi sille, että viime vuosikymmeninä julkinen sektori länsimaissa on laiminlyönyt tämän ja heittäytynyt lottovoittajamentaliteetin varaan.

Koronavirusepidemia tuo epäkohdat näkyviin

Niin kauan kun eletään normaalitilanteessa ja asiat hoituvat omalla painollaan, ei poliittisten päättäjien tarvitse osata mitään muuta kuin käydä jatkuvaa vaalikamppailua. Se on ainoa pätevyysvaatimus, joka heille niinsanotuissa läntisissä demokratioissa asetetaan.

Mutta silloin harvoin kun jotain poikkeuksellista tapahtuu ja poliittisten päättäjien pitäisi oikeasti tehdä joitain tärkeitä päätöksiä, sellaiset seikat tulevat näkyviin, joita ei tavallisesti nähdä.

Lyhyesti sanottuna nyt koronaepidemian aikana ja sen takia päättäjät päättivät, että laitetaan suuri osa työpaikoista kiinni ja jaetaan ”kaikille” iso kasa rahaa. Tämä on lottovoittajamentaliteettia puhtaimmillaan: Kuvitellaan, että ihmiset elävät rahasta eikä niistä tuotteista, joita valmistetaan työtä tekemällä.

Ensimmäinen oire, joka viestii ongelmasta, on se, että maatalouden kausityöläisillä on vaikeuksia päästä työpaikoilleen maatiloille. Suomen mittakaavassa kyse on vain paristakymmenestä tuhannesta työläisestä, mutta EU-tasolla kyse on parista miljoonasta työläisestä. Heidän työpanoksensa puuttuminen ei voi olla näkymättä kauppojen hyllyillä ensi talvena.

Mitä omillaan toimeentuleminen ja itsenäisyys tarkoittaa?

Jotkut nationalistisiksi luokitellut puolueet eri EU-maissa ovat jo ottaneet puheeksi, että kansan tarvitsemat tavarat pitäisi tuottaa entistä suuremmassa määrin kotimaassa. Vielä nytkin enemmistö on kai sitä mieltä, että tuollainen on vanhanaikaista hapatusta. Saa nähdä, mitä mieltä ollaan sitten kun ruokakaupassa ei enää raha kelpaa.

Ettei nyt kukaan ymmärtäisi väärin, sanottakoon, että en ole niinsanotun nationalismin kannattaja. Minulle on samantekevää, minkä värinen kukakin on, mistä maasta kotoisin tai millä nimellä kutsuu jumalaansa. Mutta se ei estä minua ymmärtämästä, että joskus joku rasistikin voi sanoa jotain järkevää, kunhan vain puhe on muista kuin rotuasioista. Olen siinä mielessä vanhanaikainen ihminen, että arvioin mielipiteiden järkevyyttä niiden sisällön perusteella enkä sen perusteella, kuka niitä esittää.

Maaliskuussa Euroopan Keskuspankin hahmot julistivat suureen ääneen, että jokaisella on oikeus elämään ja jokaisesta pidetään huoli, maksoi mitä maksoi. Kauniita sanoja, mutta valitettavasti vain sellaisia: tyhjää juhlapuhehöttöä, joka ei tarkoita mitään. Ei ihmisistä rahalla pidetä huolta, vaan työnteolla. Jos huomattava osa yhteiskunnassa tehtävästä työstä kielletään poliittisilla päätöksillä, ei siitä koituvaa vahinkoa voida korvata minkään kokoisella rahavuorella – erityisesti kun työntekoa rajoitetaan käytännössä maailmanlaajuisesti. Marsilaisiltako aiomme ostaa ruokaa rahoillamme?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/ei-tyo-ihmista-elata-vaan-palkka-totta-vai-tarua-riippuu-nakokulmasta-tarvitaan-jarjestelmanvaihto/

1

54

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Yksityisellä sektorilla omillaan toimeentulemisella tarkoitetaan lottovoittajamentaliteetin mukaisesti sitä, että saadaan tulemaan pankin seinästä niin paljon rahaa, että sillä rahalla saadaan tulemaan töpselistä sähköä ja bensapumpusta bensaa ja kaupan hyllyltä ruokaa jne. Mutta jos tuollainen mentaliteetti leviää kokonaisen yhteiskunnan hyvinvoinnista vastuussa olevaan poliittiseen luokkaan, pitää hälytyskellojen soida.

      Tarvitaan järjestelmänvaihto

      Toisen maailmansodan tapahtumien ja lopputuloksen ansiosta USA ja Neuvostoliitto olivat sodanjälkeisen ajan supervallat. Koska ne edustivat toisilleen vastakkaisia ideologioita, ne toimivat toistensa vastapainona maailmanpolitiikassa.

      Noin 30 vuotta sitten kun Neuvostoliitto lakkautettiin, tuo tasapaino menetettiin ja USA:n edustama ideologia sai käytännössä globaalin monopolin. Tuo ideologia on nimenomaan yksityisen sektorin lottovoittajaideologiaa. Euroopassa sen asiamiehenä on EU ja Suomenkin omistava luokka vei maansa EU:iin heti kun tilaisuus tarjoutui.

      Sen jälkeen julkistakin sektoria on johdettu aivan kuin se olisi yksityinen sektori ja tämä harhainen politiikka alkaa olla ajanut itsensä niin umpikujaan, että jopa asiaa ymmärtämättömät ihmiset alkavat tuta sen kantapäässään.

      On aika palata vanhanaikaiseen järjen käytön aikakauteen, takaisin perusasioihin. On alettava taas pitää huolta siitä, että kaikki tulevat toimeen ja että ihmisten elinolot eivät poikkea toisistaan liikaa yhden yhteiskunnan sisällä. Ja jos oikein fiksuja olemme, alamme miettiä kriittisesti myös sitä, onko kokonaisen yhteiskunnan ja ihmiselämän tarkoitus ylipäätään maksimoida pankkitilillä olevan rahan määrä vai onko se jotain muuta.

      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jannekejo/ei-tyo-ihmista-elata-vaan-palkka-totta-vai-tarua-riippuu-nakokulmasta-tarvitaan-jarjestelmanvaihto/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      220
      1774
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      33
      1764
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      323
      1328
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      138
      1249
    5. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      129
      1234
    6. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      96
      1223
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1135
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      1067
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      67
      1043
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      94
      1026
    Aihe