Todella kova ahdistus.

Anonyymi

Olen nuori mies, jolla on ollut ahdistusoireita vähän ympäri elämää. Sairastan myös kilpirauhasen vajaatoimintaa.
Kuitenkin ollut parempia aikoja, ja sitten niitä huonompia aikoja jotka kestää usean vuoden, ei kuitenkaan näin pahana.

Asiat huonontui vuosi sitten, kun olin viettämässä iltaa kaverin kanssa, ja seuraavana aamuna oli hirveät ahdistusoireet, aloin sitten kaupan kassalla oksentamaan jne.

Tästä eteenpäin kaupalla käynti oli vaikeaa ja nyt turha haaveilla menevänsä kotoa mihinkään ellei ota jotain mikä rauhoittaa kotonakin ahdistaa hirveästi, kavereiden seurassa vielä enemmän vaikka vielä vuosi sitten olin todella sosiaalinen ihminen.
uutena oireena ilmentynyt oksentelu heti jos enemmän ahdistaa ja ainainen pahoinvointi.
en siis tiedä miten tätä lähtisin hoitamaan, kilpirauhasarvot pitäisi käydä katsomassa koska se itsestään voi pahentaa ahdistusta mutta kun en pysty.

Olisiko kellään mitään vinkkejä miten alkaa voittamaan ahdistusta? Olen yrittänyt pakottaa itseni tiettyihin tilanteisiin mutta esim verikokeissa käynti mahdotonta koska heti alan saada paniikkikohtauksen ja sitä mukaa oksennella.

17

1222

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      onko neuvoja?

    • Anonyymi

      No voi kauhia, miten vaikeasti ja kummallisesti olet alkanut oireilla. Kyllä mä näen samoin, että ihan aluksi sinun fyysiset toiminnot pitäisi voida tarkistaa, minkä jälkeen tarvitsisi sitten pohtia, miten paljon ja miksi tullut psyykkistä painetta ja oiretta sinulle.

      Miten pääset ulos ja lääkärille tämän kaiken kertomaan, kuvailemaan? Nyt en tiedä, oletko ainoastaan julkisen terveydenhuollon varassa vai voisitko hätätilassa käyttää ihan yksityistäkin lääkäriä ja labraa, ainakin aluksi? Ja ajattelen, että yksi tapa olisi sinun kutsua lääkäri kotiin, jolloin ensin puhuisit nämä oireet sekä hän antaisi tarkemmin labralähetteen. Sittenhän sinä tarvitsisit näytteenotonkin kotona. Jos nuo onnistuisivat, pääsisit alkuun ja hoidon piiriin? Hmm. Tai jospa sittenkin pääsit ulos liikenteeseen tämän avun paikkaan, ajanvarauksella tai ilman.

      Entä auttaisiko sinua oirehtimisessa, että olisi luotettavan sopiva kaveri mukaasi lääkäri ja labrakäynnille. Jos kokisit turvaa ja sitä kautta oirehdinta (panikointi?) ei tulisikaan niin pahasti ja pystyisit asioimaan terveydenhuollossa. Missähän asut ja minne pääsisit tämän tuskaisen epäselvän tilanteen kanssa.

      Oletko kokeillut soittaa päivystävään sairaudenhoitopuhelimeen tai vastaavaan ja kysyä neuvoa, miten pääset alkuun avun ja hoidon piiriin? Voi kun nyt voisit jakaa tätä kamalaa ongelmaa ja vaivojasi niin, että kertoisit jollekin ammattilaistahon ihmiselle, mieluiten myös lääkärille. Siis puhelinkontakteja ja neuvontaa ensin.
      Entä, onko sinulla kokemusta lääkärin etävastaanotosta, niitä on nyt paljon saatavilla yksityisiltä, kuten Aava ja Terveystalo. Ei ihan kauheasti maksaisi, mutta saisit jotakin selvyyttä, ajatusta, turvaa. Käyttäisit kuin konsultaationa yksityistä etälääkäriä vaikka. Saisit neuvoa ja sitten jatkaisit julkisella.
      Millaiset mahollisuudet sinulla on päästä terveyskeskukseen, tarkoitan jonojen takia. Täällä pk-seudulla nyt kauheasti ruuhkaa, aikoja ei saa.

      Toivottavasti saat jotekin nukuttua ja edelleen työstettyä avun piiriin pääsyäsi.
      - Tällaista tuli tämän tädin mieleen.

      • Anonyymi

        Kiitos todella paljon vastauksesta!
        Asun pienellä paikkakunnalla joten kotihoitoa hankala saada. Lähin yksityinen lääkäriasema 80km päässä, rahat toki riittäisi.

        Kavereista, eikä tyttöystävästä ole enää apua lääkärikäynnillä kun ahdistus pahentunut siihen pisteeseen että heidänkin seurassa tahtoo ahistaa useimmin.

        Itkiessäni nyt tätäkin kirjoitan koska apua tarviisi mutta on niin hankala hakea. Puhelinneuvonta ja sellainen voisi toimia.

        Paras vaihtoehto itselle olisi että verikokeet saisi kotona tehtyä ja esim. Ensimmäisen terapiakäynnin kotona.


    • Anonyymi

      Ahdistuksesi on melko voimakasta, joten ehkä ihan itsehoito ja siedätys ei tässä nyt varmasti auta.
      Duodecim:
      "Ahdistuneisuushäiriöihin on olemassa useita tehokkaita hoitomuotoja.

      Ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa keskeiset hoitomuodot ovat psykoterapia ja lääkehoito, ja ne voidaan myös yhdistää.

      Potilas voi itse tarkastella elintapojaan ja huolehtia riittävästä levosta, unesta, rentoutumisesta ja liikunnasta yleisten liikuntasuositusten mukaisesti osana hoidon kokonaisuutta sekä tutustua verkossa ahdistuneisuuden omahoito-ohjelmiin.
      Aikuisten hoidossa keskeistä ovat erilaiset psykoterapiat, joista eniten tässä käyttötarkoituksessa on tutkittu kognitiivis-behavioraalista (KBT) psykoterapiaa.

      Lääkehoitona käytetään ensisijaisesti masennuslääkkeitä, esimerkiksi SSRI- tai SNRI-ryhmien masennuslääkkeitä. Lääkehoidossa erotellaan noin 3 kuukauden pituinen ns. akuuttilääkehoitovaihe, jolloin oireet pyritään minimoimaan, ja jatkolääkehoitovaihe hoitotuloksen vakiinnuttamiseksi siitä eteenpäin.

      Jos ahdistuneisuushäiriö on vaikea tai kestänyt jo pitkään, saadaan parempi hoitotulos yhdistämällä psykoterapia ja lääkitys."

      Sitä en tiedä miten helposti siellä Suomessa hoitoon pääsee, olen kuullut kaiken laista, mutta apua tarvitset se on selvää. Oireesi vaikeuttavat ja hanakloittavat elämääsi merkittävästi.
      Itsehoito-ohjelmia löytyy mm. Mielenterveystalon nettisivuilta. Sitä kannattaa käyttää vaikka mun hoidon ohella!

      • Anonyymi

        Apua tarvitsen ja sen tiedän, mutta asiaa juurikin hankaloittaa tämä jatkuva pahoinvointi ja oksentelu tarpeeksi ahdistavassa tilanteessa.

        Pitäisi siis löytää jotain apua jo ennen terapiaan menoa että pystyisi edes menemään sinne, juurikin kotihoito tms. oisi alkuun todella hyvä vaihtoehto mutta ei saatavilla minun paikkakunnallani.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Apua tarvitsen ja sen tiedän, mutta asiaa juurikin hankaloittaa tämä jatkuva pahoinvointi ja oksentelu tarpeeksi ahdistavassa tilanteessa.

        Pitäisi siis löytää jotain apua jo ennen terapiaan menoa että pystyisi edes menemään sinne, juurikin kotihoito tms. oisi alkuun todella hyvä vaihtoehto mutta ei saatavilla minun paikkakunnallani.

        https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/ahdistuksen_omahoito/Pages/default.aspx suosittelen minäkin. Siitä voi aloittaa! Ei tarvi mennä minnekään. Ja siellä on mysö chat arkena vähän aikaa auki. Ei maksanut mitään.


      • Anonyymi

    • Hei,

      Hyvä, että kirjoitit tilanteestasi tänne! Joskus pelkkä kirjoittaminen helpottaa ja selkeyttää ajatuksia. Toisaalta myös ulkopuolinen tuki voisi olla hyvä voimavara. Asioista keskusteleminen voi auttaa jäsentämään omia ajatuksia ja helpottaa jaksamista. Apua ja tukea on saatavilla myös netin välityksellä. Saitkin jo vinkin Mielenterveystalon palveluista.

      Tässä tiedoksesi vielä muutama paikka, joihin voit halutessasi olle yhteydessä, jos haluat jutella tilanteestasi. Näihin voit olla yhtyedessä matalalla kynnyksellä ja anonyymisti.

      - Tukinet -tukipisteesi netissä, https://tukinet.net/

      Tukinetistä saa itselleen tukihenkilön, jonka kanssa voi keskustella kahden kesken mistä tahansa hankalasta elämäntilanteesta tai mielessä olevasta huolesta. Tukihenkilö löytyy Mieli Tukisuhteesta. Tukinetissä on myös monenlaisia keskusteluryhmiä ja chattejä, joista voi saada vertaistukea sekä ammattilaisten neuvoja. Tukinet on avoinna kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä.

      - Valtakunnallinen kriisipuhelin

      Jos soittaminen tuntuu omimmalta vaihtoehdolta, niin valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111.

      - Kriisikeskukset

      Ympäri Suomea toimii myös kriisikeskuksia, joihin voi mennä keskustelemaan myös paikan päälle. Niiden yhteystiedot löytyvät mm. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n nettisivuilta: https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kasvokkain/kriisikeskusverkosto

      Ystävällisin terveisin
      SOS-kriisikeskus/Kata

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksesta. Toistaiseksi muutama päivä ollut parempana, mutta nyt alkanut alamäki taas ja enempi ahdistunut olo.


    • Anonyymi

      Mitenkä aloittajalla nyt on mennyt?
      Oletkohan päässyt ovesta ulos liikenteeseen eli apua hakemaan terveydenhuollon piiriin?
      Toivottavasti jotakin selkeyttä jo olet saanut, kuten ekana joitakin testejä tilanteesi kartoittamiseen. Kaikenlaiset oireet sulla niin voimakkaina.
      Tsemppiä edelleen kuntoutumiseen vähän helpompaa kohti.
      Terv täti

      • Anonyymi

        Vähän voinut liikuskella, mutta en paljoa. Kavereita nähnyt ja sillei mutta nyt taas huonommat ajat.
        Apua en ole hakenut, rauhoittavia kokeilin ja niistä hieman apua, mutta pahoinvointi pysyy.
        Terveyskeskukselle pitäisi soittaa ja se aika varata mutta kun ei saa aikaiseksi.

        T. ap


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vähän voinut liikuskella, mutta en paljoa. Kavereita nähnyt ja sillei mutta nyt taas huonommat ajat.
        Apua en ole hakenut, rauhoittavia kokeilin ja niistä hieman apua, mutta pahoinvointi pysyy.
        Terveyskeskukselle pitäisi soittaa ja se aika varata mutta kun ei saa aikaiseksi.

        T. ap

        Niin, kyllä nyt pitäisi päästä terveyskeskukseen tuon oksentelunkin takia. Sellainen oksentelu voi johtua ihan muusta kuin ahdistuksesta, voi olla vaikka syöpä sisäelimissä. Unohda koko ahdistus ja lähde lääkäriin oksentelun takia.


    • Anonyymi

      Kilpisrahasen vajaatoiminta liittyy tuohon ahdistukseesi. Aluksi, lopeta jauhoperäisten ruokien etenkin leivän syönti. Gluteeni erittäin haitallinen ja lisää pireita.
      Toinen tärkeä asia on syödä ylimääräisiä vitamiini- ja hivenaineita, kilpisrauhasen vajaatoimintaan liittyy usein erilaisia puutostiloja, erityisen tärkeää on pitää huoli kaikkien B vitamiinien saannista. Erityisesti B12 vitamiini hyvin tärkeä psyykeongelmien, mm ahdistuksen ja masennuksen hoidossa.
      Jos tarvitsee mielialalääkitystä niin Venlaflaxin on yksi parhaista ja toimivimmista lääkkeistä ja lievittää oireita jo muutaman päivän käytön jälkeen. Jos Venlaflaxin ei auttaisi niin Anafranil on toinen oikein hyvä lääke. Pelkät
      serotoniin vaikuttavat masennuslääkkeet eivät auta kovin tehokkaasti ahdistuksen hoitoon, saattavat jopa joillakin lisätä pahaa olia, mutta esim Venlaflaxin lisää dopamiinin määrää mikä auttaa tehokkaasti juuri ahdistukseen.

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksesta.
        Gluteenin olen jättänyt jo 2016 pois samoiten maitoproteiinin koska allergiat puhkesi.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Tuli ihan kyyneleet silmiin kun luin ketjua. Hyvä Jumala auta tätä miestä.🙏

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anna minulle anteeksi

      Anna minulle anteeksi. Minä pyydän.
      Ikävä
      148
      1833
    2. Kun viimeksi kohtasitte/näitte

      Mitä olitte tekemässä? Millainen ympäristö oli? Löydetään toisemme...
      Ikävä
      130
      1731
    3. Olet kyllä vaarallisen himokas

      Luova, kaunis, määrätietoinen, pervo, mielenkiintoinen, kovanaama, naisellinen ja erikoinen.
      Ikävä
      102
      1477
    4. Anna vielä vähän vihreää valoa

      Teen sitten siirtoni, nainen. Tiedän, että olet jo varovaisesti yrittänyt lähestyä, mutta siitä on jo aikaa. Jos tunnet
      Ikävä
      17
      1193
    5. Mikä on hän on ammatiltaan?

      Vai tiedätkö mitä kaivattusi tekee työkseen?
      Ikävä
      64
      1138
    6. Mitä ajattelit silloin kun

      Löysit hänet?
      Ikävä
      62
      1123
    7. Syksyinen aamuketju suden

      Hyvää huomenta ja kaunista syyspäivää. 🌞🍁🍂☕
      Ikävä
      219
      965
    8. Oletko tutustunut muihin

      Samalla tavalla kuin häneen?
      Ikävä
      63
      777
    9. Uskotko että kohdataan vielä?

      Kysymys otsikossa, aloitukseen ei muuta lisättävää.
      Ikävä
      45
      720
    10. Miksi homous puhuttaa konservatiiveja vuodesta toiseen?

      Kysymykseen on vastattukin Kansanlähetyksen osalta: "Miksi sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat konserv
      Luterilaisuus
      191
      704
    Aihe