Aihe

Ruotsalaisedustajat: Nato-jäsenyys on välttämätön

Anonyymi

Venäjän aggressiivinen toiminta ei ruotsalaispoliitikkojen mukaan jätä enää valinnanvaraa.
Ruotsin maltillista kokoomusta maansa valtiopäivillä edustavat Hans Wallmark ja Pål Jonson sanovat Venäjän horjuttaneen väkivaltaisesti Euroopan turvallisuutta ja vakautta jo toistakymmentä vuotta. Itämeren alueen jännitteet ovat heidän mukaansa lisääntyneet viime aikoina entisestään tasolle, jollaista ei ole koettu sitten kylmän sodan.

– Venäjän aggressiivisiin signaaleihin Ruotsia ja naapurimaitamme kohtaan on vastattu kohottamalla puolustusvoimiemme valmiutta Itämerellä. Tanska lähetti viime viikolla hävittäjänsä ilmaan, kun venäläinen Su-27-kone oli lentänyt syvälle Tanskan ilmatilaan Bornholmin yllä, Wallmark ja Jonson kirjoittavat Svensk Tidskrift -lehdessä.

Wallmark Ruotsin valtiopäivien ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, Jonson puolustusvaliokunnan puheenjohtaja.

He pitävät yhä ilmeisempänä, että Mustanmeren alueen ja Itämeren turvallisuuspoliittinen asetelma ovat kytköksissä toisiinsa. Samaan aikaan sotilaalliset jännitteet ovat kasvaneet myös muualla maailmassa.

– Venäjän nykyiset vallanpitäjät tulevat aina pitämään ihmisten pyrkimystä kohti vapautta ja demokratiaa uhkana. Näimme sen Georgiassa 2008, Ukrainassa 2014 ja nyt Valko-Venäjällä. Sadat tuhannet ihmiset ovat osoittaneet viikkokausia mieltään brutaalia painostusta vastaan, vapauden ja avoimuuden puolesta – tunnin lentomatkan päässä Ruotsista, he sanovat.

Venäjä muodostaa heidän mukaansa Euroopan rauhaan kohdistuvan uhan, jolta ei ole varaa ummistaa silmiään eikä vaalia sinisilmäisiä illuusioita. Ruotsin on heidän mielestään varmistettava kykynsä puolustautua muuttuneessa tilanteessa ja kannettava täysimittainen vastuunsa alueellisesta vakaudesta.

Ryhtiliikkeen yhdestoista hetki

Ruotsin puolustusvoimien toteuttama valmiuden kohottaminen on Wallmarkin ja Jonsonin mukaan tärkeä signaali maan sotilaallisille kumppaneille. Itämeren rauhan ja turvallisuuden viimekätinen takaaja on heidän mukaansa kuitenkin Nato.

– Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ruotsin jäsenyys transatlanttisessa liittoumassa sekä nostaisi kynnystä Venäjän hyökkäykselle Ruotsia ja itämerellisiä naapurimaitamme vastaan että kaventaisi Venäjän sotilaallista toimintavapautta alueella, he sanovat.

Ruotsi on jo luopunut aiemmasta neutraliteetistaan ja sitoutunut selväsanaisesti jäsenmaiden keskinäiseen solidaarisuuteen EU:ssa. Liittyminen Natoon olisi Wallmarkin ja Jonsonin mielestä luonnollinen ja tärkeä jatkoaskel.

– Kaikkein olennaisinta olisi kuitenkin se, että jäsenyys antaisi Ruotsille yhteistyön ytimessä olevat turvatakuut ja mahdollistaisi osallistumisemme puolustussuunnitteluun, jolla on aivan keskeinen merkitys edellytyksillemme puolustaa maata yhteistyössä muiden kanssa, he toteavat.

Lähialueiden lisääntynyt epävakaus ja Venäjän entistä aggressiivisempi toiminta pakottavat Wallmarkin ja Jonsonin mukaan Ruotsin nostamaan puolustus- ja turvallisuuspoliittista profiiliaan selvästi. Käytännössä tämä tarkoittaisi uskottavaa etenemistä kohti puolustusmenojen kahden prosentin bkt-tasoa, mutta samaan aikaan myös jäsenyyttä läntisessä puolustusliitossa Natossa.

550

560

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Suomalaispoliitikot ovat vakuuttaneet, että Suomen päätös liittymisestä Natoon on vain meidän omissa käsissämme. Mikäli Ruotsi päättäisi nyt liittyä Natoon, Suomessa Nato-päätös ei voisi olla vain meidän omamme. Ruotsin turvallisuuspoliittisilla ratkaisuilla on keskeinen vaikutus Suomen turvallisuusympäristöön.

   Harvoin mikään maa voi täysin vain omista lähtökohdista katsomatta toisten maiden toimintaa tehdä itsenäisiä päätöksiä omasta asemastaan.

   Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien suhteen kysymys on samasta kuin maiden EY-jäsenyydestä yli 20 vuotta sitten. Silloin Ruotsi jätti EY-jäsenyyshakemuksen heinäkuussa 1991 ja Suomi pian sen jälkeen maaliskuussa 1992, vain yhdeksän kuukautta Ruotsin jälkeen. Ruotsin EY-jäsenyyshakemus tuli Suomelle täydellisenä yllätyksenä eikä siihen oltu varauduttu.

   On tosiasia, että Suomi on vahtinut, vahtii ja joutuu vahtimaan Ruotsin poliittisia linjauksia. Maat ovat kuin Majakka ja Perävaunu, Ohukainen ja Paksukainen tai don Quijote ja Sancho Panza. Se on Ruotsi, joka vie. Se on Suomi, joka vikisee, – myös turvallisuuspolitiikassa.

   Kuvitellaanpa, että Ruotsi jättäisi Nato-jäsenyyshakemuksen sisään ja maasta tulisi Naton täysivaltainen jäsen. Miten muuttuisi Suomen turvallisuustilanne?

   Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä kaikki läntiset maat Suomea lukuun ottamatta olisivat Itämeren ympärillä Naton jäsenmaita. Suomen maantieteellinen asema Suomenlahden ja Jäämeren välissä on sellainen, ettei Natolla olisi erityistä strategista tarvetta puolustaa Suomea, eihän maa olisi myöskään Naton 5. artiklan turvatakuun piirissä. Sotatilanteessa ei EU-jäsenyys olisi mitään, vain puolustusliiton jäsenyydellä olisi todellista merkitystä.

   Tosiasiassa Suomesta muodostuisi puskurivyöhyke Ruotsille ja Norjalle. Ruotsille ajattelu Suomen olemisesta puskurialueena ei ole kaukainen kylmän sodan ajalta. Poliittisesti lännessä myös nähtäisiin, ettei Suomi Venäjän vuoksi uskalla integroitua länteen eikä siis olisi todellinen länsimaa. Keskeisten länsimaiden mielestä Suomi olisi liukunut takaisin kohti Venäjää.

   Vastaavasti Venäjä huomaisi, ettei Suomella ole uskallusta integroitua Natoon. Suomi nähtäisiin tällöin olevan sangen taipuvaisen Venäjän painostustoimille ja taipumaan Venäjän tahtoon.

   Venäjä ei näkisi enää myöskään uhkaavana Suomen mahdollisuutta liittyä Natoon, koska Suomi ei tulisi varmuudella enää koskaan liittymään puolustusliittoon. Venäjä tulkitsisi, ettei Suomella olisi enää sitä kuuluisaa Nato-optiota, se olisi kuihtunut Ruotsin jäsenyyden myötä.

   Venäjän mielestä Suomi olisi julkisesti tunnustamatta asennoitunut olemaan sen puskurivaltio. Suomen ja Venäjän välinen asetelma muistuttaisi kylmän sodan aikaista YYA-asetelmaa.

   Suomesta tulisi entistäkin selvemmin harmaalla vyöhykkeellä oleva valtio, joka ei kuuluisi oikein minnekään. Suomi olisi ikään kuin joutomaa, jossa voidaan käydä tarpeen mukaan jopa sotaa eri leirien välillä. Lännen raja kulkisi Tornionjoessa ja idän raja Suomen itärajalla. Suomen alueella voitaisiin testata toisen liittoutuman reagointikykyä ja tarpeen mukaan jopa sotatoimia.

   Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä Suomen turvallisuuspoliittinen asema siis heikkenisi nykyisestään oleellisesti. Jos Ruotsi liittyy Natoon, myös Suomi liittyisi Natoon. Suomella ei olisi tosiasiallisesti muuta vaihtoehtoa

   • Anonyymi

    Natoon ja heti


   • Anonyymi

    Toivon Ruotsin hakevan NATO jäsenyyttä, vaikka ensiviikolla. Voisivat jo nyt kertoa tästä Sannalle.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Natoon ja heti

    natoon ja heti sitten kun Sveitsi on ensin liittynyt Naton täysjäseneksi.

    Suomi seuraa Sveitsin jälkiä.


   • Anonyymi

    Suomi ei liity natoon vaikka Ruotsi tekisi mitä tahansa.

    Eihän Sveitsinkään turvallisuuspoliittinen asema heikentynyt kun sen naapurimaista muutama liittyi Natoon. Päinvastoin. Sveitsi ja Itävalta porskuttavat itsenäisinä vakaasti kuin ennenkin.

    Suomi on Pohjolan "Sveitsi".


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Toivon Ruotsin hakevan NATO jäsenyyttä, vaikka ensiviikolla. Voisivat jo nyt kertoa tästä Sannalle.

    Samoin


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Suomi ei liity natoon vaikka Ruotsi tekisi mitä tahansa.

    Eihän Sveitsinkään turvallisuuspoliittinen asema heikentynyt kun sen naapurimaista muutama liittyi Natoon. Päinvastoin. Sveitsi ja Itävalta porskuttavat itsenäisinä vakaasti kuin ennenkin.

    Suomi on Pohjolan "Sveitsi".

    Sveitsillä ei ole sotakiimaista naapuria


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Natoon ja heti

    Olethan sinä tuota samaa hokenut viimeiset kymmenen vuotta eikä mitään tapahdu. Täysin hukkaan heitettyä aikaa.

    Mahtaa kyllä harmittaa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Suomi ei liity natoon vaikka Ruotsi tekisi mitä tahansa.

    Eihän Sveitsinkään turvallisuuspoliittinen asema heikentynyt kun sen naapurimaista muutama liittyi Natoon. Päinvastoin. Sveitsi ja Itävalta porskuttavat itsenäisinä vakaasti kuin ennenkin.

    Suomi on Pohjolan "Sveitsi".

    Sveitsin geopoliittinen asema on sellainen, ettei sillä ole mitään tarvetta liittyä Natoon. Lisäksi maalla on sellaiset massiiviset asevoimat, ettei kukaan tuohon vaikeamaastoiseen vuoristovaltioon ikinä mielisikään väkivalloin yrittää. Tämän tajusi jo Hitlerkin aikoinaan, että liian kova luu on natseillekin valloittaa. Sveitsin armeija on vahva ja viimeisen päälle hyvin varusteltu, taitaa vain laivasto olla hiukan huonolla tolalla (jostain syystä).


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Toivon Ruotsin hakevan NATO jäsenyyttä, vaikka ensiviikolla. Voisivat jo nyt kertoa tästä Sannalle.

    Suomi ja Ruotsi tiivistävät sotilaallista yhteistyötään isäntämaasopimuksella
    Ruotsin puolustusministeri korostaa sotilaallisen yhteistyön merkitystä erityisesti Suomen kanssa.

    9.8. 2:00
    RUOTSALAINEN Dagens Nyheter -lehti julkaisi heinäkuun lopulla puolustusministeri Peter Hultqvistin debattikirjoituksen, jossa hän käsitteli laajasti Ruotsin puolustuspolitiikkaa. Hultqvist nosti kirjoituksessaan näkyvälle sijalle Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämisen.

    Hultqvist muistutti, että Ruotsi on mukana monissa puolustusyhteistyöjärjestelyissä, mutta että Suomen kanssa yhteistyö on viety kaikkein pisimmälle. Se sisältää jopa operatiivista suunnittelua sodan ajan yhteistoiminnasta.

    Suomi ja Ruotsi neuvottelevat parhaillaan kahdenvälisestä isäntämaasopimuksesta. Maiden puolustusministerit ovat kertoneet aiemmin julkisuuteen, että se mahdollistaisi yhteisten operaatioiden toteuttamisen Suomessa ja Ruotsissa.

    Hultqvistin mukaan kahdenvälinen isäntämaasopimus edellyttää uutta lainsäädäntöä, joka on valmisteilla. Tarkoitus on helpottaa kriisitilanteessa avun vastaanottoa ja lähettämistä. Tämä edellyttää, että suomalaiset pystyvät toimimaan jouhevasti Ruotsissa ja ruotsalaiset Suomessa. Kyse on joukoille paikallisesti annettavasta sotilas- ja siviilituesta, jota on suunniteltava etukäteen.

    Toivottavasti Suomen ja Ruotsin kaavailemasta sopimuksesta osataan kertoa riittävän avoimesti ja selkokielellä. Suomessa isäntämaatukisopimus-sanalla on huono kaiku. Se johtuu Suomen sotilasliitto Naton kanssa syksyllä 2014 allekirjoittamasta isäntämaatukea koskevasta yhteisymmärryspöytäkirjasta. Sitä koskeva viestintä epäonnistui ja asiasta tuli turhan päiten sisäpoliittinen pelinappula.

    Naton kanssa tehty sopimus on kehikko, jonka avulla helpotetaan mahdollisen sotilaallisen avun saantia ja autetaan ulkomaisten joukkojen toimintaa Suomessa järjestettävissä kansainvälisissä sotaharjoituksissa.

    Ulkomaisten joukkojen tulo vieraaseen maahan aiheuttaa lukemattomia käytännön järjestelyjä, joista pitää sopia. Ihan alkaen vaikka siitä, että millaisilla ajoneuvoilla saa Suomen lakien mukaan yleisillä teillä liikkua vai pitääkö esimerkiksi Suomeen tuoduille Stryker-vaunuille järjestää junakuljetukset.


   • Anonyymi

    Hyvä kommentti!

    Tässä on viimeisin sota jonka ruotsi on käynyt:
    1814 Sotaretki Norjaan Mossin rauha (1814) Norja Norjalaiset kieltäytyvät hyväksymästä Kielin rauhassa sovittua unionia Ruotsin kanssa. Tämän vuoksi Etelä-Norjaan lähetettiin voimakas ruotsalainen armeija. Norja joutui hyväksymään unionin, mutta sai laajan itsehallinnon.

    Ruotsi ei ole sotinut 206n vuoteen.
    Ei ole ihme että nämä maltilliset kooomuslaiset ovat nyt liittymässä natoon?

    Euroopan maista:Ruotsi, Irlanti, Suomi, Sveitsi ja Itävalta eivät kuulu natoon.
    Nato on u.s.a`n ja kanadan luoma sotilasliitto.

    Mikäli ihmisrotu ei kuole luontaista kuolemaa esim covid virukseen se tulee
    kuolemaan sotaan se sota ei ole puolustus tai hyökkäys sota se on maailmanloppu.

    Muita vaihtoehtoja ei ole.


   • Anonyymi

    Siis jos Ruotsi hyppää kaivoon niin Suomenkin on hypättävä kaivoon?

    Nato Tiltun järjettömyys on vailla vertaa. :)


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Sveitsillä ei ole sotakiimaista naapuria

    Paitsi Italia ja Ranska. Naton sotakiimakot.


  • Anonyymi

   Suomen liittyminen Natoon on nyt lähellä,Niinistö kutsuu puolueiden puheenjohtajat kultarantaan ,Ruotsin jättäessä Nato hakemuksen Suomen hakemus menee heti perässä

  • Anonyymi

   Onneksi ollaan jo menossa kohti NATOa , aseistus on hankittu sitä silmällä pitäen ja F-35 hävittäjät kruunaavat kaiken.

   Äkkiä NATOon niin saadaan nekin alennuksella!!

   • Anonyymi

    Ruotsi tulee vetämään Suomen Natoon , eikä siihen mene kauaa. Puolustusliitto Naton 29 jäsenmaasta vain kaksi on liittynyt siihen kansanäänestyksen kautta. Asia vahvistetaan Uudelle Suomelle Suomen Nato-lähetystöstä.

    Kansanäänestyksen kautta Natoon liittyneet maat ovat Slovenia ja Unkari. Lisäksi Espanja on liittymisen jälkeen järjestänyt äänestyksen Nato-kannatuksesta. Naton säännöt edellyttävät, että jäsenyydelle on oltava aito kansan tuki, mutta mitään tapaa tuen selvittämiselle ei määritetä.


   • Anonyymi

    Hinnat ovat voimakkaassa laskussa ja kohta USA jakaa ilmaiseksi hävittäjiä, jos joku liittyy Natoon.

    Äläppäs Nato LUOPIO hosu.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ruotsi tulee vetämään Suomen Natoon , eikä siihen mene kauaa. Puolustusliitto Naton 29 jäsenmaasta vain kaksi on liittynyt siihen kansanäänestyksen kautta. Asia vahvistetaan Uudelle Suomelle Suomen Nato-lähetystöstä.

    Kansanäänestyksen kautta Natoon liittyneet maat ovat Slovenia ja Unkari. Lisäksi Espanja on liittymisen jälkeen järjestänyt äänestyksen Nato-kannatuksesta. Naton säännöt edellyttävät, että jäsenyydelle on oltava aito kansan tuki, mutta mitään tapaa tuen selvittämiselle ei määritetä.

    Eduskuntahan asian päättää,tiukan paikan tullen ,siis Ruotsin hakiessa jäsennyyttä Suomi hakee sen myös, silloin ei ole aikaa mitään äänestyksiä pitää


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Hinnat ovat voimakkaassa laskussa ja kohta USA jakaa ilmaiseksi hävittäjiä, jos joku liittyy Natoon.

    Äläppäs Nato LUOPIO hosu.

    ” Hinnat ovat voimakkaassa laskussa ja kohta USA jakaa ilmaiseksi hävittäjiä, jos joku liittyy Natoon.”

    Miksi ihmeessä jakaisi?

    ”Äläppäs Nato LUOPIO hosu.”

    Äläpäs Venäjän Tiltu-luopio väsy:-D !


  • Anonyymi

   Sotakiimainen naapurivaltio työntää Ruotsin ja Suomen Natoon

  • Anonyymi

   OHHOH!

   Mies harrasti seksiä F-35 kalkkunan kanssa – lentueen päälikkö kuvasi vieressä.

   Iso-Britanniassa on paljastunut jokseenkin epätyypillinen hävittäjään sekaantumis tapaus.

   • Anonyymi

    Kyseessä venäläissyntinen mies nimeltään Vladimir ja hänen suomalainen vassaripoka.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kyseessä venäläissyntinen mies nimeltään Vladimir ja hänen suomalainen vassaripoka.

    Kihihii ehta tiltu..


  • Anonyymi

   Hyvä otsikko sisältää kaiken oleellisen asiasta.

  • Anonyymi

   Kallista on NATO niilo yhteisö, matukat saavat maksaa kaiken!

  • Anonyymi

   On helppoa heittää esiin vaatimus, että totta kai mahdollinen Nato-jäsenyys on kansanäänestyksen paikka, koska sehän nyt on kaikkia kansalaisia koskeva asia.
   Yhtä perustellusti voidaan sanoa, että kansalla ei millään voi olla hallussaan riittävää tietoa näin monitahoisessa päätöksenteossa.

  • Anonyymi

   Ruotsin moderaatterna? olikohan jotain 12% luokkaa kannatus. Sillä ei Ruotsia viedä natoon.

   • Anonyymi

    Taisi olla paljon yli 30 % i verklighet!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Taisi olla paljon yli 30 % i verklighet!

    Ruotsin kokoomuksellako (moderaatterna), älä unta nää.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ruotsin kokoomuksellako (moderaatterna), älä unta nää.

    Puhuimme Ruotsin Nato=kannatuksesta! Sehän ei kulje missään maassa puolueittain!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Puhuimme Ruotsin Nato=kannatuksesta! Sehän ei kulje missään maassa puolueittain!

    Ei vaan avauksessa oli kahden maltillisen kokoomuslaisen mielipiteet (moderaatterna).


  • Anonyymi

   Ymmärrän tunteen kun punapetteri ahdistuu Suomen Nato jäsennyydestä... Venäjä ei ole koskaan hyökännyt Nato maahan ja sehän punapetterin katkeroittaa

  • Anonyymi

   Justiinsa, että Ruotsi kokee Venäjän suurena uhkana....tunnen jonkun verran Ruotsin mediaa ja se tekee kyllä työtä julistaessaan 'Venäjän uhkaa'.
   Mutta se on vain ja ainoastaan poliittista propagandaa, ei ole näyttöjä väittämistä uhista, eikä tavallinen kansa koe Venäjää uhkana.
   Siellä, kuten meillä, media on menettänyt uskottavuuttaan ja aiheesta....jos jotain väitetään, pitäisi väittämä myös perustella uskottavasti, niin siellä kuten meilläkin.

   • Anonyymi

    Krimin valtaus todistaa venäjän uhan. Eli, näyttöä uhasta on.


  • Anonyymi

   "On helppoa heittää esiin vaatimus, että totta kai mahdollinen Nato-jäsenyys on kansanäänestyksen paikka, koska sehän nyt on kaikkia kansalaisia koskeva asia.
   Yhtä perustellusti voidaan sanoa, että kansalla ei millään voi olla hallussaan riittävää tietoa näin monitahoisessa päätöksenteossa."

   Siksi Ruotsissa onkin DISKUTEERATTU aiheesta paljon, mutta siitä huolimatta Natojäsenyys ei saa kannatusta Ruotsissa.

   Suomessa sama homma. Nato LUOPIOT "tiedottavat" jäsenyyden eduista, mutta asioista tarkoin perillä oleva kansan enemmistö ei lämpene Nato huuhailulle.

   • Anonyymi

    ” Siksi Ruotsissa onkin DISKUTEERATTU aiheesta paljon, mutta siitä huolimatta Natojäsenyys ei saa kannatusta Ruotsissa.

    Suomessa sama homma. Nato LUOPIOT "tiedottavat" jäsenyyden eduista, mutta asioista tarkoin perillä oleva kansan enemmistö ei lämpene Nato huuhailulle.”

    Ei asiaa noin voi yleistää. Molemmissa maissa on kannattajia ja vastustajia ja heillä prosenttiosuudet. Ruotsissa on kannatus yleensä korkeampi kuin Suomessa!


   • Anonyymi

    "asioista tarkoin perillä oleva kansan enemmistö "
    No huh huh!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    "asioista tarkoin perillä oleva kansan enemmistö "
    No huh huh!

    Noh .... Tottakai se on enemmistö, kun ko. mt-tapauksen loppumattomat mielikuvituskaverit sen muodostavat .....


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    ” Siksi Ruotsissa onkin DISKUTEERATTU aiheesta paljon, mutta siitä huolimatta Natojäsenyys ei saa kannatusta Ruotsissa.

    Suomessa sama homma. Nato LUOPIOT "tiedottavat" jäsenyyden eduista, mutta asioista tarkoin perillä oleva kansan enemmistö ei lämpene Nato huuhailulle.”

    Ei asiaa noin voi yleistää. Molemmissa maissa on kannattajia ja vastustajia ja heillä prosenttiosuudet. Ruotsissa on kannatus yleensä korkeampi kuin Suomessa!

    Ruotsi tulee vetämään Suomen Natoon , eikä siihen mene kauaa. Puolustusliitto Naton 29 jäsenmaasta vain kaksi on liittynyt siihen kansanäänestyksen kautta. Asia vahvistetaan Uudelle Suomelle Suomen Nato-lähetystöstä.

    Kansanäänestyksen kautta Natoon liittyneet maat ovat Slovenia ja Unkari. Lisäksi Espanja on liittymisen jälkeen järjestänyt äänestyksen Nato-kannatuksesta. Naton säännöt edellyttävät, että jäsenyydelle on oltava aito kansan tuki, mutta mitään tapaa tuen selvittämiselle ei määritetä!!!!!


  • Anonyymi

   Tämä oli ihan odotettavissa oleva jatkumo,venäjän joukot siirtyivät Valkovenäjälle , itämeren jännityksen kasvaessa Ruotsi laittaa Nato hakemuksen sisään ja Suomen on pakko seurata perässä, tiltut voivat enää ihmetellä että mitenkä tässä näin pääsi käymään..

  • Anonyymi

   Kokoomus se Suomesakin LUOPIOI Nato jäsenyyden puolesta.

   • Anonyymi

    Nyt alkaa olla myöhäistä itkeä,voi vaan puristella taskussa käsiä nyrkkiin


   • Anonyymi

    Kannattaa varoa äänestämästä kokomusta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kannattaa varoa äänestämästä kokomusta.

    Miksi! Olen aina äänestänyt ja se kannattaa liittymistä!


   • Anonyymi

    Vapaassa maassa voi olla nielipide puolesta tai vastaan! Ei ole olemassa mitään ”luopioita” paitsi itsensä Venäjän edulle alistaneilla stallareilla!


   • Anonyymi

    Miten niin ”luopioi”? Kun on kaksi vaihtoehtoa niin demokratiassa voi kannattaa kumpaa vaan!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Miksi! Olen aina äänestänyt ja se kannattaa liittymistä!

    Oletkin tyhmä. Kukaan järkevä ei kannata mitään Natoon liittyvää.


  • Anonyymi

   Suomi ja Ruotsi ovat yhä Naton rauhankumppaneista mieluisimpia ehdokkaita mahdollisiksi uusiksi jäseniksi, arvioi Tampereen yliopiston Jean Monnet -professori Hanna Ojanen.

   Nato suhtautuu Suomeen ja Ruotsiin myönteisesti, koska niiden geopoliittinen sijainti on otollinen ja koska ne ovat poliittisesti lähellä muita Nato-maita.

   • Anonyymi

    Rauhankumppanuus ei tarkoita yhtään mitää. Ei ole mitää pelotevoimaa, niin kuin NATO jäsenyydellä.


  • Anonyymi

   Suomen kannattaisi liittyä Natoon mahdollisimman pian, arvioi Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen.

   Tänään julkistetussa kirjassaan Himanen kommentoi suorasukaisesti Venäjää ja Suomen turvallisuuspoliittista asemaa. Himanen toimi Moskovan suurlähettiläänä vuosina 2012–2016. Sen jälkeen hän jäi eläkkeelle.

   Himasen mielestä turvallisuustilanteen kiristyminen Ukrainan sodan seurauksena korostaa liittoutumisen kiireellisyyttä. Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen kansallista aluepuolustusta ja lisäisi samalla koko Itämeren alueen vakautta, ex-suurlähettiläs arvioi.

   – Minusta se olisi johdonmukainen jatke Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle, jossa on pyritty rakentamaan uskottavaa puolustuskykyä, Himanen sanoo STT:lle.

   Himanen korostaa, että Natoon liittyminen ei tarkoittaisi Suomen alueen luovuttamista Venäjän kannalta vihamielisiin tarkoituksiin.

   JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

   MAINOS PÄÄTTYY
   – Nato-jäsenyys on vain täydentävä ja Suomen puolustuksen uskottavuutta lisäävä tekijä. Sen keskeinen tavoite on ennaltaehkäistä ja varmistaa, että kukaan ulkopuolinen ei koskaan suunnittelisi Suomen alueen loukkaamista.

   Suomen tulisi Himasen mielestä liittyä Natoon Ruotsista riippumatta. Venäjän mahdollisia reaktioita dramatisoidaan hänen mukaansa perusteettomasti.

   – Venäjän silmissä olemme jo osa länttä. Se, että Venäjän edustajat sanovat, että Venäjä reagoi, on ihan luonnollista. Mutta miten he reagoivat, hehän eivät sano siitä mitään.

   – He tietysti antavat ymmärtää, että reaktio voi olla todella kova ja sotilaallinenkin. Voisi sanoa, että sen tarkoitus on lähinnä pelotella suomalaisia ja ruotsalaisia.

   Himanen sanoo kokevansa kansalaisvelvollisuudekseen puhua avoimesti näkemyksistään 40-vuotisen diplomaattiuran jälkeen.

   • Anonyymi

    Entisenä suurlähettiläänä Himanen tuntee Venäläiset paremmin kuin muut,joten hän tietää mistä puhuu


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Entisenä suurlähettiläänä Himanen tuntee Venäläiset paremmin kuin muut,joten hän tietää mistä puhuu

    Venäjä ja Suomi

    Venäjän Suomea koskevissa julkisissa kannanotoissa renessanssin ovat kokeneet kylmän sodan ajalta tutut käsitteet: puolueettomuus, hyvä naapuruus ja ystävyys, joita Venäjän edustajien puheenvuoroissa viljellään taas runsaasti. Himanen kertoo kirjassaan, että venäläisessä kielenkäytössä kaikki kolme käsitettä ovat erittäin ladattuja ja saavat merkityksensä kylmän sodan historiasta.

    Tämän päivän tilanteessa puolueettomuus sopii Venäjän propaganda-arsenaaliin hyvin: se merkitsisi Suomen (ja Ruotsin) etääntymistä EU:sta ja Natosta ja yhteistyöhakuisempaa suhdetta Venäjään. Ja mikä tärkeintä: puolueettomuuden kova ydin tarkoittaisi Nato-jäsenyyden aktiivista torjuntaa.

    Himasen mukaan tällä hetkellä suomalainen tasapainoilu muistuttaa kylmän sodan aikaista puolueettomuuskompleksia ja halua asettua ”suurvaltaristiriitojen ulkopuolelle”.

    Venäjän narratiivin mukaan EU ja Nato ovat olleet liian hanakoita laajentumaan kohti Venäjän rajoja ja kärjistäneet kansainvälistä tilannetta. Venäjää on ärsytetty ja provosoitu, ja se vain reagoi. Monien mielestä tässä tilanteessa kaikkein tärkeintä on dialogi, johon Venäjä koko ajan sanoo olevansa halukas.

    Himanen arvioi, että siinä presidentti Putin saattaa olla oikeassa, että 21. vuosisadasta tulee muotoutumassa olevien suurien geopoliittisten alueiden välisen taistelun vuosisata. Venäjä haastaa olemassa olevan järjestyksen ja haluaa kasvattaa kansainvälistä vaikutusvaltaansa.

    Uskottava pelote

    Himanen asettuu voimakkaasti Suomen Nato-jäsenyyden kannalle. Hän kirjoittaa, että Suomen turvallisuuden vahvistamisen näkökulmasta hän pitää perusteltuna, että Suomi hakeutuisi Pohjois-Atlantin liiton, Naton jäseneksi mahdollisimman pian.

    Himasen mukaan liittoutuminen paitsi vahvistaisi edelleen Suomen uskottavaa kansallista aluepuolustusta myös alueellista vakautta.

    Himanen sanoo kirjassaan suoraan, ettei Nato-jäsenyydestä pitäisi järjestää kansanäänestystä. Hän sanoo, että kansanäänestys toisi mukanaan epävarmuutta ja turvallisuusriskejä. Erityisesti se tarjoaisi ulkopuoliseen vaikuttamiseen otollisen mahdollisuuden, johon ainakin Venäjä tarttuisi hanakasti.

    Himanen kirjoittaa, että uskottavan puolustuksen tärkein tehtävä on toimia pelotteena, joka ehkäisee tehokkaasti ennakolta Suomen alueeseen kohdistuvan hyökkäyksen mahdollisuuden. Näin ollen Suomen puolustuksen integroiminen Naton perussopimuksen 5. artiklan mukaiseen kollektiivisen aluepuolustuksen järjestelmään vahvistaisi Suomen aluetta koskevaa pelotetta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Venäjä ja Suomi

    Venäjän Suomea koskevissa julkisissa kannanotoissa renessanssin ovat kokeneet kylmän sodan ajalta tutut käsitteet: puolueettomuus, hyvä naapuruus ja ystävyys, joita Venäjän edustajien puheenvuoroissa viljellään taas runsaasti. Himanen kertoo kirjassaan, että venäläisessä kielenkäytössä kaikki kolme käsitettä ovat erittäin ladattuja ja saavat merkityksensä kylmän sodan historiasta.

    Tämän päivän tilanteessa puolueettomuus sopii Venäjän propaganda-arsenaaliin hyvin: se merkitsisi Suomen (ja Ruotsin) etääntymistä EU:sta ja Natosta ja yhteistyöhakuisempaa suhdetta Venäjään. Ja mikä tärkeintä: puolueettomuuden kova ydin tarkoittaisi Nato-jäsenyyden aktiivista torjuntaa.

    Himasen mukaan tällä hetkellä suomalainen tasapainoilu muistuttaa kylmän sodan aikaista puolueettomuuskompleksia ja halua asettua ”suurvaltaristiriitojen ulkopuolelle”.

    Venäjän narratiivin mukaan EU ja Nato ovat olleet liian hanakoita laajentumaan kohti Venäjän rajoja ja kärjistäneet kansainvälistä tilannetta. Venäjää on ärsytetty ja provosoitu, ja se vain reagoi. Monien mielestä tässä tilanteessa kaikkein tärkeintä on dialogi, johon Venäjä koko ajan sanoo olevansa halukas.

    Himanen arvioi, että siinä presidentti Putin saattaa olla oikeassa, että 21. vuosisadasta tulee muotoutumassa olevien suurien geopoliittisten alueiden välisen taistelun vuosisata. Venäjä haastaa olemassa olevan järjestyksen ja haluaa kasvattaa kansainvälistä vaikutusvaltaansa.

    Uskottava pelote

    Himanen asettuu voimakkaasti Suomen Nato-jäsenyyden kannalle. Hän kirjoittaa, että Suomen turvallisuuden vahvistamisen näkökulmasta hän pitää perusteltuna, että Suomi hakeutuisi Pohjois-Atlantin liiton, Naton jäseneksi mahdollisimman pian.

    Himasen mukaan liittoutuminen paitsi vahvistaisi edelleen Suomen uskottavaa kansallista aluepuolustusta myös alueellista vakautta.

    Himanen sanoo kirjassaan suoraan, ettei Nato-jäsenyydestä pitäisi järjestää kansanäänestystä. Hän sanoo, että kansanäänestys toisi mukanaan epävarmuutta ja turvallisuusriskejä. Erityisesti se tarjoaisi ulkopuoliseen vaikuttamiseen otollisen mahdollisuuden, johon ainakin Venäjä tarttuisi hanakasti.

    Himanen kirjoittaa, että uskottavan puolustuksen tärkein tehtävä on toimia pelotteena, joka ehkäisee tehokkaasti ennakolta Suomen alueeseen kohdistuvan hyökkäyksen mahdollisuuden. Näin ollen Suomen puolustuksen integroiminen Naton perussopimuksen 5. artiklan mukaiseen kollektiivisen aluepuolustuksen järjestelmään vahvistaisi Suomen aluetta koskevaa pelotetta.

    Himasen jutut ovat arvoasteikossa lähellä nollaa, joku suurlähettiläs, jolla on Venäjästä huonot kokemukset, siis henkilökohtaiset traumat.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Himasen jutut ovat arvoasteikossa lähellä nollaa, joku suurlähettiläs, jolla on Venäjästä huonot kokemukset, siis henkilökohtaiset traumat.

    Himasen mielipide julistetaan vääräksi mielipiteeksi.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Himasen jutut ovat arvoasteikossa lähellä nollaa, joku suurlähettiläs, jolla on Venäjästä huonot kokemukset, siis henkilökohtaiset traumat.

    Venäjällä on tapana aiheuttaa traumoja toimillaan!

    Sen toimet on vain stallarin mieleen!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Venäjällä on tapana aiheuttaa traumoja toimillaan!

    Sen toimet on vain stallarin mieleen!

    no niin, mutta venäjätraumaisen mielipide edustaa vain venäjätraumaisten mielipidettä ja heitä on todella vähän.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Himasen mielipide julistetaan vääräksi mielipiteeksi.

    Se on ruplanassen kanta,vituttaako oikeasti kun Suomi liittyy natoon ja venäjä ei voi enää uhata?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Himasen jutut ovat arvoasteikossa lähellä nollaa, joku suurlähettiläs, jolla on Venäjästä huonot kokemukset, siis henkilökohtaiset traumat.

    Siis äipän opeilla ja kulmapubin viisaudella lauot tuollaista faktatietoa? Käyt vielä kerran Tallinan risteilyllä, niin oletkin jo kosmopoliitti joka voi jaella tietämystään.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Venäjällä on tapana aiheuttaa traumoja toimillaan!

    Sen toimet on vain stallarin mieleen!

    Naton kannattajien traumat kumpuavat jostain vanhoista Suomen sodista. Eikä jäsenyydelle ole mitään järki syytä. Halutaan vaan päästä kostamaan Venäjälle.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Naton kannattajien traumat kumpuavat jostain vanhoista Suomen sodista. Eikä jäsenyydelle ole mitään järki syytä. Halutaan vaan päästä kostamaan Venäjälle.

    Mockban kägösille on luvassa sit tuoreemmat traumat .....


  • Anonyymi

   Mitä Putin haluaa?

   Tuoreessa kirjassa entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen kirjoittaa, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin visiona on venäläinen Eurooppa, jota Venäjä hallitsee voimankäytön uhan synnyttämällä pelolla. Informaatiovaikuttamisen keinoin Venäjä pyrkii hajottamaan länttä ja synnyttämään maailmaan uuden kahtiajaon.

   Kautta valtakautensa Putin on antanut viitteitä siitä, että Venäjä hallitsee, ei länsi. Esimerkkejä tästä on useita.

   Himasen mukaan Putinin kolmatta kautta on määritellyt määrätietoinen kansalaisaktivismin tukahduttaminen, joka alkoi vuonna 2011 Bolotnajan aukion mielenosoituksista.

   Lisäksi esimerkiksi vuonna 2013 Putin laittoi tutkijat töihin luomaan uutta, yhtenäistä ja omaan visioonsa sopivaa ”virallista” versiota maan historiasta kouluopetuksen tarpeisiin.

   Keväällä 2005 pitämässään puheessa Putin luonnehti Neuvostoliiton hajoamista ”vuosisadan suurimmaksi geopoliittiseksi katastrofiksi”. Reilu kymmenen vuotta myöhemmin kesäkuussa 2016 Putin puhui Venäjän suuruuden palauttamisesta.

   Himasen mukaan yksi Putinin venäläisten keskuudessa nauttiman suosion keskeisistä syistä on juuri halu suuruuden palauttamiseen. Muut pelätkööt, kunhan kunnioittavat.

   Yksinvaltias

   Monien venäläisten asiantuntijoiden mielestä Putin ei ole strategi vaan taktikko. Hän välttää aloitteita ja tarttuu hanakasti tarjoutuviin tilaisuuksiin. Taitavana taktikkona hän on nopeasti avautuvissa tilanteissa parhaimmillaan eli menestyy ja voittaa.

   Putin on johtanut Venäjää entistä yksinvaltaisemmin eikä ole sallinut lähellään kilpailijoita eikä seuraajaehdokkaita. Putin valitaan neljännelle presidenttikaudelle maaliskuussa 2018, jos hän itse vain haluaa. Se pitäisi hänet vallassa ainakin vuoteen 2024.

   Putinilla on Himasen mukaan selvä käsitys siitä, mihin suuntaan Venäjän on kuljettava. Venäjä hakee revanssia ja muiden nöyryytystä korvauksena vähättelevästä suhtautumisesta, jonka kohteeksi se sanoo joutuneensa. Tyytymätön, kansainväliseen järjestykseen muutosta hakeva Venäjä on vaikea kumppani kaikille naapureilleen: se kipuilee, käyttäytyy arvaamattomasti ja haluaa kiinnittää huomiota itseensä.

  • Anonyymi

   Miksi höpö höpö Heikki sai kenkää,kertoiko liikaa satuja että omistajat sai tarpeekseen.

  • Anonyymi

   Onneksi oli pesuvati viedellä, sain oksentaa kaikki Himaseen liittyvät pöpöt.

   Että joku tuo Himasen oksennuksia palstalle....?

   • Anonyymi

    Jutuista päätellen Himanrn on fiksumpi kuin sinä!


   • Anonyymi

    Olisit samaa vauhtia byytannu omas sisukalut vaan karatanolle, nii ei tarvis enää jatkossa lukee verbaalisia byyttauksias. Se olisi suomen etu .....


  • Anonyymi

   Ruotsalainen turvallisuuspolitiikan asiantuntija Johan Wiktorin toteaa suoraan, että Valko-Venäjän liittäminen Venäjään näyttää olevan yhä lähempänä. Tällä on hänen mukaansa suuri vaikutus Pohjois-Euroopan turvallisuusympäristöön.

   – Tämä muuttaisi merkittävästi sotilaallista voimatasapainoa Ruotsin lähialueella ja tarkoittaisi Euroopassa suurta turvallisuuspoliittista kriisiä, jolla olisi seurauksia niin turvallisuudessa kuin taloudessakin, Wiktorin tviittaa.

   Hän on jakanut videopätkän Aljaksandr Lukašenkan eilisestä tapaamisesta Venäjän pääministeri Mihail Mishustinin kanssa. Videolla Lukašenka väittää, että venäläisen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin myrkytys oli oikeasti läntinen salajuoni Venäjän presidentti Vladimir Putinin pään menoksi. Lukašenka kertoi samassa yhteydessä saaneensa asiasta todistavan äänitteen Saksan ja Puolan johdon välisistä keskusteluista.

   Samankaltaista narratiivia on syötetty Venäjältäkin. Venäjän ulkomaantiedustelu SVR:n johtaja Sergei Naryshkin totesi eilen pitävänsä mahdollisena, että jokin läntinen tiedustelupalvelu myrkytti Navalnyin.

   Hämmentävien väitteiden tueksi ei ole esitetty minkäänlaisia todisteita ja Valko-Venäjän presidenttiä onkin arvosteltu Kremlin disinformaation äänitorveksi ryhtymisestä.

   Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitos FOI:n apulaistutkimusjohtaja Robert Dalsjö on samoilla linjoilla Johan Wiktorinin kanssa. Hän pitää tilannetta erittäin vakavana.

   – Se (Valko-Venäjän haltuunotto) parantaisi huomattavasti Venäjän lähtöasetelmia hyökkäykselle Baltiaan ja Puolaan, Dalsjö tviittaa.

   • Anonyymi

    Jos tämän ajan mielenilmauksia Valkovenäjällä seuraa, kansa tuskin haluaa liittyä Venäjään, vaan pysyä itsenäisenä ilman likasankoa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jos tämän ajan mielenilmauksia Valkovenäjällä seuraa, kansa tuskin haluaa liittyä Venäjään, vaan pysyä itsenäisenä ilman likasankoa.

    Kuka sitä Venäjään liittymistä kansalta kysyisi? Vai meinaatko, että Lukashenko muuttaisi kursiaan ihan totaalisesti ja alkaisi kysymään kansalta ennen päätöksien tekoa?


  • Anonyymi

   Ruotsalaisedustajat: Nato-jäsenyys on välttämätön ex varsovanliittolaisille, muttei POHJOLAN "Sveitsille".

   • Anonyymi

    Suomi ei ole mikään ”Pohjolan Sveitsi” muille kuin Venäjän lakeijana toimivalle Tarkkispojalle!


  • Anonyymi

   Ruotsikin tulee liittymään puolustusliitto Natoon sitä ei r...än kätyrit estä.

   • Anonyymi

    RUOTSIN KANSA ESTÄÄ.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    RUOTSIN KANSA ESTÄÄ.

    Lukee Neuvostoliittolaisessa aivopesuohjelmassa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    RUOTSIN KANSA ESTÄÄ.

    Jasså ... nyt rupee löytyyn jo suomen rajat ylittäviä mielikuvituskavereita.

    O Herre God .........


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    RUOTSIN KANSA ESTÄÄ.

    Siellä tajutaan r...än uhka ja Natoon mennään niin että r....än kätyri itkee viikon putkeen kun valehtelut ei toimi


  • Anonyymi

   Suomen sotilastiedustelu on tiennyt jo pitkään, että Venäjä on valmistellut Iskander-ohjusten asemia lähelle Viipuria ja vastaavia asejärjestelmiä voi tulla muuallekin.

  • Anonyymi

   NIIHÄÄ SIIN SIT KÄIT, JOT SUOME JA RUOTSINnATO TILTUT HÄVISIIT TÄÄNKII OTELUN.

   • Anonyymi

    Eivät hävinneet! Tiltu yrittää itse toimia erotuomarina asianosaisena!


  • Anonyymi

   No mikäs muu ku kokoomus!

  • Anonyymi

   Venäjällä myös tiedostetaan voimatasapainon kääntävän vaakaa koko ajan enemmän Venäjää vastaan. Teknologisen kehityksen taso ja kehittyminen on lännessä korkeampi ja vauhti vain kiihtyy. Su-57 on viimeisin osoitus Venäjän jälkeenjääneisyydestä.. Myöskään Kiina ei kauaa enää tarvitse tieteessä ja tutkimuksessa Venäjää vaan painelee omia teitään ja vakoilee loput. Mitä kauemmin Venäjällä odotetaan, sen tukalammaksi tilanne käy. Sen johdosta voi yllättävän nopeita ja epätoivoisiakin liikkeitä Kremlistä tulla.

  • Anonyymi

   Itse voisin vaikka lyödä vetoa sen puolesta että jonakin ”kauniina” aamuna ykkösuutinen meillä ja muualla on että Ruotsi on hakenut yllättäen NATO-jäsenyyttä. Ja meillä jahkaillaan ja vatuloidaan että voidaanko edes tehdä selvitystä voidaanko joskus mahdollisesti hakea jäsenyyttä..

   • Anonyymi

    Kauniit aamut män jo.


  • Anonyymi

   Eniten tässä huolestuttaa se, että Ruotsin hakiessa jäsenyyttä vastatoimet nimenomaan kohdistuvat Suomeen, koska Ruotsi on jo turvassa. Jos Itämeren status quo järkkyy, Suomi saa joka tapauksessa niskaansa valtavaa painostusta ollaan me mukana nato-junassa tai ei. Tilanteessa, jossa Ruotsi hakee jäsenyyttä yksin, edes aseellinen isku ei ole esim. juuri Ahvenanmaan kohdalla poissuljettu Krimin kaltaisen etuvartioaseman saavuttamiseksi sekä Suomen pelaamiseksi lopullisesti ulos.

   • Anonyymi

    ” Tilanteessa, jossa Ruotsi hakee jäsenyyttä yksin, edes aseellinen isku ei ole esim. juuri Ahvenanmaan kohdalla poissuljettu ”

    HEHE! Eipä paljoa tarvitse Venäjän Tiltun pintaa raaputtaa kun hän heti unohtaa väitteensä ”Venäjä ei uhkaa ketään”!.


  • Anonyymi

   Kyllä. Popcornit kannattaa ottaa esiin, kun tämän tapahtuman jälkeen suomalaiset poliitikot selittävät, kuinka Suomen ei siltikään kannata liittyä Natoon, vaikka Ruotsi meni.

  • Anonyymi

   On tuo venäläisten logiikka pettämätöntä. Kun Suomi ja Ruotsi ilmoittavat tehostavansa puolustuskykyään reaktiona Venäjän sikailuihin mm. Krimillä ja Ukrainassa, vastaa Venäjä tähän tehostamalla omaa hyökkäyskykyään. Toisin sanoen Suomi ja Ruotsi toimivat defensiivisesti eivätkä uhkaa omilla toimillaan Venäjää. Ja Venäjä kunnon koulukiusaajan tavoin ei juuri muuta teekään kuin uhittelee ja pelottelee pienempiään. Ja sitten perään uhriutuu ja valittaa mite

  • Anonyymi

   Suomen vastuulliset poliitikot(Halonen, Lipponen, Tuomioja, Vanhanen) eivät kyenneet/halunneet/osanneet puolustaa Suomen valtiollista asemaa sellaisella historiallisella hetkellä joka tarjosi mahdollisuuden vahvistaa itsenäisyyttämme ja varmistaa maanpuolustustamme/koskemattomuuttamme sotilaallisesti NATO:n puolustusliiton jäsenyydellä. Tästä poliittisesta virheestä joudumme maksamaan kovan hinnan tulevaisuudessa.

   Venäjän historiallinen "oikeutus" Suomen alueeseen.

   Venäjällä katsotaan että viimeinen, ikään kuin "laillisesti pätevä" sopimus, Suomen ja Venäjän suhteesta pohjautuu Tilsit'in sopimukseen (Aleksanteri I ja Napoleon, vuonna 1807) https://fi.wikipedia.org/wiki/Tilsitin_sopimus
   - kyseisen sopimuksen pohjalta Suomi katsotaan kuuluvan osaksi Venäjää.
   - muut sen jälkeen tehdyt sopimuksen ovat historiallisia vääryyksiä tai vääryyden seurauksia.
   - paitsi poliittisesti Suomi nähdään myös geopoliittisena osana Venäjää. Siis vahvana merirajana historiallista vihollista (Ruotsia) vastaan.
   - myös muut pohjois-/luoteisvenäjän suomensukuiset kansat ovat sulautuneet ja kuuluvat Venäjään

   Selvää on ettei em. Venäjän oikeutukset ole sinällään valideja. Mutta kun kysymys on satamiljoonaisen Venäjän 140 milj.) ja muutaman miljoonan asukkaan pienen rajanaapurin keskinäisistä suhteista kysymys on muustakin kuin ns. "laillisesta saannosta". Kuten tunnettua nykyinen Venäjän johto on irtisanoutunut kansainvälisestä sopimusperusteisesta oikeusjärjestelmästä. (vrt. Krimin valtaus, miehitykset lukuisissa naapurivaltioissa jne.) Toki Suomen ja Venäjän keskinäiseen yhteyteen liittyy paljon muutakin, niin historiallista kuin poliittistakin vaihetta ja aihetta.

   Tottakai me suomalaiset kiistämme kaikki venäläisten tulkinnat ikiaikaisesta yhteydestämme Venäjään. "Valitettavasti em. 140 miljoonaa suuta huutaa niin kovaa ettei oma äänemme tahdo aina kuulua riittävän selkeästi".

   Huolimatta EU-jäsenyydestä ja omasta puolustuksestamme olemme Suomessa ajautuneet ulkopoliittisesti hieman ikävään asemaan. Jää nähtäväksi millaiseksi Suomen tulevaisuus kehittyy.

   • Anonyymi

    Mikä tahansa muu täysjärkinen maa puolustusliittoutuisi muiden demokraattisten maiden kanssa tällaisessa asemassa.


  • Anonyymi

   Suomi ja Ruots tehostavat puolustus yhteistyötään ja Nato saa jäädä nyölemaan virtuaali muniaan.

  • Anonyymi

   Miksi Venäjä ei halua "NATO:a rajoilleen"?

   Kysymys ei ole siitä että Venäjä pelkäisi NATO:n hyökkäävän Venäjälle. Ei pienimmässäkään määrin. Venäjän johto tietää tämän erittäin hyvin.

   Kysymys on vain ja ainoastaan siitä että NATO on puolustusliitto joka on sitoutunut puolustamaan koko voimallaan kaikkia jäsenmaitaan. Venäjän johtajat tietävät että jokainen NATO:n jäsemaa on täydellisesti Venäjän sotilaallisten toimien sekä uhkausten ulkopuolella. Venäjällä ei ole eikä tule olemaan minkäänlaista keinoa vaikuttaa edes pienistä pienimmän NATO:n jäsemaan politiikkaan. Puhumattakaan että voisi loukata puolustusliiton jäsenmaan (rajojen jne.)koskemattomuutta millään tavoin.

   Ja toisekseen kaikkein ikävintä on se että NATO:n jäsenyys tekee täysin mahdottomaksi edes spekuloida mahdollisuudella että Venäjä kykenisi palauttamaan Neuvostoliiton aikaiset rajat ja ns. satelliittimaansa.

   Kolmanneksi. Venäjän johto syyttää ja pelottelee omaa kansaansa NATO:n vaarallisuudella. Siihen on perustellut syynsä. Esittämällä kansalaisilleen että "NATO odottelee tilaisuutta hyökätä Venäjälle" se antaa "itselleen oikeutuksen" moninkertaisesti ylimitoitettuun sotilaskoneistoon ja varustautumiseen. Ydinasevaltana Venäjä ei tarvitse sotajoukkoja ulkoista vihollista vastaan. Yksikään ulkovalta ei ole missään tilanteessa hyökkäämässä Venäjälle.
   - Venäjä tarvitsee asevoimiaan vain (NATO:on kuulumattomien)naapurimaidensa alueiden ja niiden osien miehittämiseen.
   - toisekseen Venäjän asevoimia tarvitaan omien sisäisten tasavaltojen ja alueellisten hallintojen kurissapitämiseen
   - Sisäisiin tarkoituksiin on perustettu (käytännössä Putinin suoraan käskyvaltaan) myös 400.000 miehen kansallisen turvallisuuden kaarti
   - toki sotavoimia käytetään kaikenlaiseen muuhunkin Venäjän ulkopuolella tapahtuvaan sotimiseen ( esim. Syyria, Krim) vaikka se toteutettaisiin peitellysti ns. vapaaehtoisella miehistöllä.

   Siis, Suomen osalta NATO:n vastaisuus johtuu pelkästään siitä että Venäjä menettäisi mahdollisuuden vaikuttaa poliittisesti Suomen valtion asioihin. Sekä luonnollisesti siksi että Venäjällä halutaan ylläpitää mahdollisuutta palauttaa Suomi osaksi Venäjän imperiumia.

   On erittäin ikävää että Suomen oma poliittinen johto(Halonen, Tuomioja, Lipponen, Vanhanen) jättivät osaamattomuuttaan tai jopa tahallaan Suomen valtion alttiiksi Venäjän vallankäytölle ja jopa viime kädessä miehitykselle. Heidän johdollaan noudatettu ulkopolitiikka kasvatti Suomeen kohdistuvaa sodanvaaraa pontensseilla verrattuna siihen että olisimme hakeutuneet puolustusliiton jäsenmaaksi saman aikaisesti Viron ja muiden Baltian maiden kanssa.

   • Anonyymi

    Erittäin hyvä, ja valaiseva kirjoitus. Anonyymi 23.11


  • Anonyymi

   Venäjä on rikollisten johtama diktatuuri. Aivan samanlainen kuin oli aikoinaan Stalinin Neuvostoliitto ja Hitlerin johtama natsisaksa. Valitettavasti rikollisuutta ei ole saatu maailmasta loppumaan. Eikä sotilaat, puhumattakaan sotilaallisesta puolustusjärjestelmästä ole erityisen käyttökelpoinen taistelussa rikollisuutta vastaan.

   Mainitsemiasi rikoksia ja Venäjän valtion taholta johdettua rikollisuutta on varasin hyvällä menestyksellä selvitettu poliisiviranomaisten toimesta. Varmasti myös sotilaallisten asiantuntijoiden avustukselle. Kyseisiin rikoksiin syyllistyneet on tunnistettu ja heidän liikkeensä tiedetään.

   Voisin nostaa esille toisen asian.. Sen miten NATO:n jäsenyys vaikuttaa valtion ja valtiojohdon päätöksiin.

   A) Viron presidentti ei käy jatkuvasti (useita kertoja vuodessa) keskustelemassa Venäjän johtajan kanssa. Virolla ei ole sellaiseen tarvetta. Venäjän diktaattorilla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta esittää omia Viron politiikkaan kohdistuvia vaatimuksia/näkemyksiään. Eikä virolaisten tarvitse pelätä Venäjää myöskään sotilaallisesti. Yritysten keskinäinen kaupankäynti sujuu normaalisi Viron ja Venäjän vällillä. Eikä siihen sotketa poliittisia vaatimuksia jne.

   B) Suomen presidentti vierailee Venäjällä monta kertaa vuodessa, kuin aikoinaan Honecker Moskovassa. Aina on keskeneräisiä projekteja hoidettavana. Niistä ei kuitenkaan kerrota kansalaisille. Jokainen voi miettiä itsekseen mitä mahdollista hyötyä Suomelle on siitä että politiikka ja kauppasuhteet koplataan yhtyeen. Toisaalta myös muut keskustelujen aiheet jäävät salaisuuden piiriin.

   Jokainen tietää että Venäjä vaikuttaa Suomen valtion päätöksiin. Mahdollisesti Suomen johtoa myös painostetaan hyväksymään Venäjän näkemykset niin kauppa-/ulkopolitiikasta kuin myös maanpuolustuksessa sekä Suomen suhteissa ulkovaltoihin. Vähintäänkin NATO:n jäsenyyshakemuksesta esitetään uhkauksia.

   Tuskin Suomelle olisi haitaksi jos yhteydet rikollisesti toimivaandiktatuuriin olisivat sellaisessa kunnossa ettei poliitikkojen tarvitsisi jatkuvasti käydä hakemassa neuvoja Moskovasta.

  • Anonyymi

   Mitä tulee Ruotsiin niin he kyllä kaikkein mieluiten näkisivät itänaapurinaan vahvan Natojäsenen. Ja jos kysyy Ruotsin ammattisotilailta tai Naton strategeilta niin molemmat näkisivät täällä mielummin vähintäin reilut 60 kpl F-35 hävittäjää kuin Gripeneitä. Olisi riski jos sekä Ruotsi että Suomi valisisivat vielä iskukyvyltään hieman epävarman tai tuntemattoman Gripenin. Jota tämän lisäksi ei olisi Naton käytössä laajemmin.

   Suomi Natossa ja asevelvollisuusarmeija voimissaan sekä reilut puolensataa toimintakuntoista jenkkihävittäjää - siinä olisi Ruotsin itärajan turvaa siihen malliin, että Ruotsi itse voi harrastella lentokoneen rakennusta, pohtia ammattiarmeijansa edustavuutta, markkinoida aseteollisuuttaan ja välillä metsästellä sukelluvenettä ihan niin kuin tähänkin asti.

   Mitä taas tulee Suomen sotilaisiin ja jopa poliitikkoihinkin niin kaikki tietävät, että meidän armeija on varautunut vain yhteen viholliseen. Ja se on Venäjä. Koko puolustusvoimat on olemassa tätä tarkoitusta varten ja piste. Tässä katsantokulmassa on loppujen lopuksi ihan sama mitä venäläiset puhuu tai lausuu saati suunnittelee. Täällä tiedetään, että venäläisten kanssa ei kannata seurata puhetta, ei suuta eikä katsoa juuri silmiinkään vaan tarkkailla mitä kädet tekee. Teot ratkaisee ja kaikki muu on sitä skeidaa mitä maa tarjoaa tuutin täydeltä eikä mikään pidä paikkaansa - ennen kuin pitää.

  • Anonyymi

   Suomi on jäänyt ainoaksi EU:n jäsenmaista jolla ei ole NATO:n jäsenyyttä turvanaan ja jolla on yhteistä maarajaa Venäjän kanssa. Historia kertoo samalla että olemme olleet valtiollisesti jo pitkään osana Venäjää (1809 - 1917) ja sen jälkeenkin vahvasti Neuvostoliiton etupiirissä (1944-1991). Eipä tuohon enää jää kovin montaa vuosikymmentä täyden valtiollisen itsenäisyyden aikaa. Kaiken lisäksi Venäjä on viimeisen sadan vuoden aikana jo kolme kertaa koettanut sodalla ja asevoimillaan palauttaa Suomen osaksi omaa valtakuntaansa. Sekään ei ole mikään erityinen salaisuus että venäläisiltä löytyy edelleenkin vahvaa halua korjata Suomen itsenäistumisen kohdalla tapahtunut historiallinen vääryys. Täytyy sanoa että Suomen poliittinen johto on kiitettävällä tavalla pitänyt huolta siitä että venäläisillä edelleen säilyy tällainen mahdollisuus.

   Pelkästään edellä mainitut perusasiat huomioimalla Suomelle olisi erittäin suurta hyötyä puolustusliiton jäsenyydestä. Siitäkin huolimatta että ylläpidämme myös omaa ja itsenäistä maanpuolustusta.

   Venäjän poliittinen johto on monessa yhteydessä kertonut ettei se tule missään tilanteessa hyökkäämään tai uhkaamaan NATO:n jäsenmaita. NATO on puolestaan vain puolustusliitto. Sitä on vaikea taivuttaa hyökkäämään Venäjälle. Käytännössä yksikään jäsenmaa ei tule koskaan eikä missään tilanteessa loukkaamaan sotilaallisesti Venäjän alueellista koskemattomuutta. Jo pelkästään Venäjän ydinaseistus riittää turvaamaan Venäjän puolustuksen ulkoista vihollista vastaan. Tässä mielessä asiat ovat jäsenmaiden osalta kunnossa.

   Mutta joutaahan presidentti Niinistö matkustelemaan Moskovaan. Suomessa voidaan elää mainiosti vaikka joutuisimmekin erilaisissa yhteyksissä ottamaan huomioon Venäjän mielipiteet ja näkemykset meitäkin koskevista ulkopoliittisista asioista. Jää nähtäväksi minkälaiseksi Suomen asema kehittyy tulevaisuudessa. Kaikenlaiseen on hyvä varautua.

  • Anonyymi

   Ruotsi menee Natoon. Meidän pitää olla tarkkana ettei jäädä yksin r....än armoille. R...än kätyrit yrittää juuri sitä tilannetta saada aikaan. NATOON VÄLITTÖMÄSTI Molemmat Suomi ja Ruotsi

  • Anonyymi

   Ruotsi ei ole menossa Natoon. Kokoomus ei sieläkään yllä yli 16%:n kannatuksen.

  • Anonyymi

   Suomi ja Ruots tehostavat puolustus yhteistyötään ja Nato saa jäädä nuolemaan virtuaali muniaan.

  • Trump on toiminnallaan tehnyt Natosta ja koko vapaasta lännestä neliraajahalvaantuneen mätisäkin. Hän ei välitä Euroopasta VITTUJAKAAN! Deittailee ainoastaan diktaattoreja.

   Siksi Natoon ei kannata liittyä.

   • Anonyymi

    ” Siksi Natoon ei kannata liittyä.”

    Trumpilla ei ole merkitystä ja hänet vaihdetaan! TOTTAKAI Natoon kannattaa liittyä!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    ” Siksi Natoon ei kannata liittyä.”

    Trumpilla ei ole merkitystä ja hänet vaihdetaan! TOTTAKAI Natoon kannattaa liittyä!

    Se on vähän aivan se ja sama onko Suomi julistettu Naton jäseneksi vai,sodan syttyessä ydinohjukset lentää aivan samalla tavalla ja samoihin paikkoihin oltiin järjestössä tai ei. Ja joukkojaan ei jenkit tuo tänne kuolemaan tai mikään muukaan maa yhtään yksikköä ,sehän olisi jo sotastrategisesti sulaa hulluutta mille maalle tahansa. Jokainen maa jää sotatilanteessa omilleen sen hetkisen strategisen tilanteen mukaan ja muuttuuainoastaan sodan ja rintamalinjojen muuttuessa. Länsi hyväksyy sodan alussa Suomen miehityksen venäläisten johdolla mutta iskee takaisin sitten myöhemmin täydellä voimalla, harmi vaan että suomalaiset ja kaikki Venäjän rajavihollisvaltiot siitä kärsii eniten ,niiden alueet jää suurimmiksi taistelutantereiksi ydinsodassa. Kuka sitten lopulta voittaa ,sitä voi vain arvailla tätä nykyä. Molemmilla puolilla on riittävästi tehokkaita aseita tuhoamaan toinen toisensa. Mutta täällä raja-alueilla kuolee kyllä ihmisiä ja paljon,miljoonia, oli kyseessä millainen sota tahansa,se on aivan varmaa se.


   • Anonyymi

    Trump on kohta entinen presidentti,amerikan persua ei valita uudelleen


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Se on vähän aivan se ja sama onko Suomi julistettu Naton jäseneksi vai,sodan syttyessä ydinohjukset lentää aivan samalla tavalla ja samoihin paikkoihin oltiin järjestössä tai ei. Ja joukkojaan ei jenkit tuo tänne kuolemaan tai mikään muukaan maa yhtään yksikköä ,sehän olisi jo sotastrategisesti sulaa hulluutta mille maalle tahansa. Jokainen maa jää sotatilanteessa omilleen sen hetkisen strategisen tilanteen mukaan ja muuttuuainoastaan sodan ja rintamalinjojen muuttuessa. Länsi hyväksyy sodan alussa Suomen miehityksen venäläisten johdolla mutta iskee takaisin sitten myöhemmin täydellä voimalla, harmi vaan että suomalaiset ja kaikki Venäjän rajavihollisvaltiot siitä kärsii eniten ,niiden alueet jää suurimmiksi taistelutantereiksi ydinsodassa. Kuka sitten lopulta voittaa ,sitä voi vain arvailla tätä nykyä. Molemmilla puolilla on riittävästi tehokkaita aseita tuhoamaan toinen toisensa. Mutta täällä raja-alueilla kuolee kyllä ihmisiä ja paljon,miljoonia, oli kyseessä millainen sota tahansa,se on aivan varmaa se.

    "Ja joukkojaan ei jenkit tuo tänne kuolemaan tai mikään muukaan maa yhtään yksikköä ,sehän olisi jo sotastrategisesti sulaa hulluutta mille maalle tahansa. "
    No ei varmasti tuo jokkojaan divisioonakaupalla. NATOn jäsenenä Suomella olisi valtaisi tekninen etumatka ja valtava kalusto käytettävissään moderniin sotaan.
    Sodassa Venäjä ei voisi käyttää lentokoneitaan, ohjuksiaan eikä panssariasettaan.
    Siitä pidettäisiin huolta elektoronisen sodankäynnin aseilla joiden käytössä saisimme paikanpäälle osaamista muista NATO maista. Suomeen tulisi paljon erikoisosaajia jotka kävisivät sotaa kaukana mahdollisista taisteluista ja mahdollisista rintamalinjoista.
    Tämän tietää myös Venäjän sodanjohto.
    Toivottavasti heillä opn tilanteessa presidentti joka osaisi heitä kuunnella ennen päätöksiään.


  • Anonyymi

   Nato on maailman paras rauhanjärjestö.

   • Anonyymi

    Totta ,yhteenkään natomaahan ei ole hyökätty!


  • Anonyymi

   Venäjä käy nyt kylmää sotaa ilman sääntöjä”

   Kremlin häikäilemättömien toimien viimeisetkin pidäkkeet ovat Andrei Kolesnikovin mukaan väistyneet.
   Presidentti Vladimir Putinin Venäjällä on tullut tavaksi käyttää kerta toisensa jälkeen keinoja, jotka rikkovat yleisen hyväksyttävyyden rajoja, nimekäs venäläistutkija Andrei Kolesnikov sanoo. Viime vuosina tästä ”punaisten linjojen” ylittämisestä on hänen mukaansa muodostunut eräänlaista kansallisurheilua.

   – Krimin valtaus, sota Donbassissa, Malaysian Airlinesin MH17-lennon alasampuminen, Boris Nemtsovin murha, kybersekaantuminen toisten valtioiden vaaleihin, Skripal-saaga, Wagner-yhtiön palkkasotilaiden lisääntyvä osallistuminen sotilaallisiin konflikteihin, presidentin toimikausien nollaus. Kaikkeen tähän voidaan nyt lisätä Aleksei Navalnyin myrkyttäminen, Moskovan Carnegie-keskuksen ohjelmajohtajana toimiva Kolesnikov toteaa The Moscow Timesissa.

   – Hermomyrkky Novitšokin käyttö on yllätys, jota saatoimme odottaa. Toinen odotettu ”yllätys” on se, että venäläinen osapuoli kiistää syyllisyytensä täysin. Strategia ja taktiikka ovat aina samat, hän huomauttaa.

   Kreml toteuttaa Kolesnikovin mukaan valtioterroria eräänlaista ”julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutta” hyödyntäen. Varsinaiset tekijät eivät siis muodollisesti ole valtiokoneiston palveluksessa, vaan toimivat palkkasoturin tavoin. Iskujen tilaajat ovat keskitason virkamiehiä, jolloin ylin valtiojohto voi pestä niistä kätensä.

   – On kuitenkin päivänselvää, että tappamisten, pahoinpitelyjen, trollauksen ja provokaatioiden ulkoistukset ovat ”julkisten hankintojen” markkinoiden kasvava osa, Kolesnikov painottaa.

   ”Pahempaa kuin edellinen kylmä sota”

   Saksan liittokansleri Angela Merkel on Navalnyin myrkyttämiseen viitaten todennut, että Venäjän vallanpitäjillä on edessään kysymyksiä, joihin heidän on vastattava.

   Jos Kreml olisi kuin venäläiskirjailija Fjodor Dostojevskin Rikos ja rangaistus -klassikkoromaanin keskushenkilö Rodion Raskolnikov, se reagoisi Merkelin vaatimukseen kuin itse teossa yllätetty säikähtänyt lapsi, Kolesnikov sanoo. Vuonna 2020 vallitsevassa reaalitodellisuudessa on Venäjän reaktio kuitenkin ollut tyystin toinen.

   – Venäjän poliittinen luokka lähti nopeasti raivoisaan vastahyökkäykseen, puhui iskulausein ja heilutteli propagandistisia kliseitä, Kolesnikov sanoo.

   Kun Venäjän poliittinen järjestelmä on taantunut puhtaan autoritaariseksi, maan viljelemä propaganda on hänen mukaansa raaistunut ja valheista on tullut entistäkin röyhkeämpiä.

   – Kukaan ei enää pidättele, sillä Venäjä on tosiasiallisesti kylmässä sodassa länttä vastaan, Kolesnikov toteaa.

   – Tämä ei tietenkään muistuta klassista kylmää sotaa. Sen pahempi, koska tätä sotaa käydään ilman sääntöjä ja ilman minkäänlaista näkyvää venäläisen osapuolen pyrkimystä kohti uutta ”liennytystä” tai edes ”uudelleenkäynnistystä” [Venäjän entisen pääministerin ja presidentin] Dmitri Medvedevin tapaan, hän arvioi.

   • Anonyymi

    "Tämä ei tietenkään muistuta klassista kylmää sotaa. Sen pahempi, koska tätä sotaa käydään ilman sääntöjä ja ilman minkäänlaista näkyvää venäläisen osapuolen pyrkimystä kohti uutta ”liennytystä”

    Ja koska se on saanut Valkoiseen Taloon oman agenttinsa, myyrän.


  • Anonyymi

   Ruotsin kannan ymmärtää. Ruotsi ei enää pärjää mamuille. Se tarvitsee kipeästi NATOn sotakoneita ja joukkoja pystyäkseen puolustautumaan islamia vastaan.

   • Anonyymi

    Kaikesta nato kiihkoilusta huolimatta pettymys on valtavan suuri koska suomi ja ruotsi eivät tule hakemaan jäsenyyttä nato kiihkoilijoilla on taas pettynyt olo.


   • Anonyymi

    Ja höpö höpö! Tiltu itse pelkää mamuja!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kaikesta nato kiihkoilusta huolimatta pettymys on valtavan suuri koska suomi ja ruotsi eivät tule hakemaan jäsenyyttä nato kiihkoilijoilla on taas pettynyt olo.

    ” Kaikesta nato kiihkoilusta huolimatta pettymys on valtavan suuri koska suomi ja ruotsi eivät tule hakemaan jäsenyyttä nato kiihkoilijoilla on taas pettynyt olo.”

    Ei ole, koska stallarin mielipide ei asiassa paina!


   • Anonyymi

    Nato suojaa yhtä vihollista vastaan euroopassa,nimeä ei tarvinne mainita,saat arvata sen


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ja höpö höpö! Tiltu itse pelkää mamuja!

    No sehän on yx vdun MATU ...syntyisin P-Afrikan , M-alkuisesta valtiosta, jossa virallisena kielenä on ranska.


  • Anonyymi

   Runoilkaa mitä tahansa asiattomuuksia ja omia mielikuvituksellisia tarinoitanne ja pelätkää.
   Vaikka kaikkenne teette en suostu pelkäämään maamme tulevaisuutta sen sijainnin vuoksi.
   Pelkoni tulee ainoastaan Naton ja Natottajien kautta.

   • Anonyymi

    Yllä olevissa teksteissä ei ole kyse asiattomuuksista, mielikuvituksellisista tarinoista eikä peloista.
    - vaan aivan reaalimaailman tapahtumien havainnoista


   • Anonyymi

    ” Pelkoni tulee ainoastaan Naton ja Natottajien kautta.”

    Ja sekin vain siitä syystä, että Nato tuo rauhan eikä mitään sotaa koskaan edes ala!

    SITÄ Venäjän Tiltu pelkää?


   • Anonyymi

    Ruplanasse älä suotta pelkää natoa..


  • Anonyymi

   Nato ei voi ottaa Ruotsia jäseneksi, koska Ruotsi on 30v päästä islamilainen valtio, jossa vallitsee sharialaki. Ei Ruotsissa synny lapsia enää muille kuin muhameteille.

   • Anonyymi

    Turkki on Natomaa


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Turkki on Natomaa

    joo mutta siellä ei ole sharialakia, vielä. Kylllä Turkki tulee olemaan ongelma naton yhtenäiselle päätöksenteolle. Tuskin Turkki nytkään on erityisen halukas Venäjän vastaiseen rintamaan ja eikös juuri Turkissa vastikään murhattu venäläinen diplomaatti? Ongelmia on myös natonaapurinsa Kreikan kanssa, tällä kertaa luonnonvaroista. Ja kas, natomaa Britannia lähetti aluksiaan Kreikan vesille.


   • Anonyymi

    Jaaha? Tietääkö Nato, että juuri Venäjän Tiltu kehitti sille uudet valintakriteerit? Tuskinpa?


  • Anonyymi

   Kyllä Putinin pitäisi pomittaa koko Ruotsi pois maailmankartalta, se olisi myös helpotus Ruotsalaisille he pääsisivät peloistaan.

   • Anonyymi

    HEHE! Eipä paljoa tarvitse Venäjän Tiltun pintaa raaputtaa kun hän heti unohtaa väitteensä ”Venäjä ei uhkaa ketään”!.

    Tiltujen joka toinen postaus on "Venäjä tuo rauhan"
    "Venäjä pomittaa koko maa pois kartalta" jos Venäjän vaatimukseen ei suostuta.

    Kirjoitusvirheet viittaavat Pietariin josta ollaan lähdössä bussilla Suomeen hakeen juustoa!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    HEHE! Eipä paljoa tarvitse Venäjän Tiltun pintaa raaputtaa kun hän heti unohtaa väitteensä ”Venäjä ei uhkaa ketään”!.

    Tiltujen joka toinen postaus on "Venäjä tuo rauhan"
    "Venäjä pomittaa koko maa pois kartalta" jos Venäjän vaatimukseen ei suostuta.

    Kirjoitusvirheet viittaavat Pietariin josta ollaan lähdössä bussilla Suomeen hakeen juustoa!

    Opettele kirjoittamaan. Mitä on paljoa,eikö pitäisi olla paljon. Mitä on hakeen?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Opettele kirjoittamaan. Mitä on paljoa,eikö pitäisi olla paljon. Mitä on hakeen?

    Raavin Tiltun pintaa paljusa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    HEHE! Eipä paljoa tarvitse Venäjän Tiltun pintaa raaputtaa kun hän heti unohtaa väitteensä ”Venäjä ei uhkaa ketään”!.

    Tiltujen joka toinen postaus on "Venäjä tuo rauhan"
    "Venäjä pomittaa koko maa pois kartalta" jos Venäjän vaatimukseen ei suostuta.

    Kirjoitusvirheet viittaavat Pietariin josta ollaan lähdössä bussilla Suomeen hakeen juustoa!

    Tiltu on herkkä pommittamaan naspurimaita... Ukraina,Georgia,Syyria,onko seuraavana Valkovenäjä?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Opettele kirjoittamaan. Mitä on paljoa,eikö pitäisi olla paljon. Mitä on hakeen?

    Eikä teille siellä Pietarissa opeteta suomen eri variaatioita?


  • Anonyymi

   Idor Panarin: Nato hajoaa, oletko valmis?

   "Sotilasliitto Nato on tullut tiensä päähän. Tämä kirja on ensimmäinen tutkimus sotilasliitto Naton romahduskehityksestä. Nato on heikentynyt ja etsii olemassaolonsa oikeutusta. Menneisyyden taakka painaa: Jugoslaviassa Nato syyllistyi kansanmurhaan ja laittomiin terroripommituksiin, sitten Nato-miehitys ajoi Afganistanin terrorismin ja huumekaupan keskukseksi. Natosta on tullut epäsuosittu: esimerkiksi suomalaisista 70-80 % ei ole kiinnostunut Suomen jäsenyydestä Natossa. Yhä useammat maat ottavatkin Natoon etäisyyttä. Venäjän johtava geopolitiikan tutkija professori Igor Panarin esittelee tässä kirjassa Naton salatun syntyhistorian ohella sotilasliiton hajoamisen skenaariot: Trumpin ja Naton syvenevä välirikko, Turkin läheneminen Venäjään ja irtaantuminen Natosta sekä Ranskan "keltaliivien" tukema gaullismi, joka vetää maan uudelleen irti Natosta. "

   https://www.suomalainen.com/products/nato-hajoaa-oletko-valmis

   • Anonyymi

    Varmaankin taattua "dosentti tuotantoa".


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Varmaankin taattua "dosentti tuotantoa".

    Sanosin että onhan tuo ihan "himastasoa"


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Varmaankin taattua "dosentti tuotantoa".

    Desantti...kihihiiiii


  • Anonyymi

   Oletettavasti Suomi ja Ruotsi ovat kulisseissa käyneet keskusteluja jäsenyydestä. Olisihan outoa jos näitä Venäjän käyttäytymistapoja ei omissa puolustusratkaisuissa otettaisi huomioon. Nykyinen välitila meillä aiheuttaa epäselvän tilanteen. Miten kriisissä saisimme apuja mm. kaluston ja ammusten suhteen. Tästä täytyy sotilasjohdolla olla varmat takuut, joista ei julkisuudessa kerrota.

   • Anonyymi

    Totta


  • Anonyymi

   ..kokoomus linjasi puoluekokouksessa: "Nato jäsenyys on toteutettava parin vuoden sisällä". Edellytyksenä on kansantuki jäsenyydelle.
   Natoon on saatava Ruotsi mukaan.
   Venäjä on valunut vaaralliseen rikolliseen maailmaan, ihmisiä murhataan biologisin asein. Anarkia ja terrori leviää kansalaisia kohtaan ja syyllisiä haetaan naapurimaista, kun talous on matkalla romahdukseen.
   Kaasuputki hanke tulee epäonnistumaan ja näin Venäjän johto ei saa enää aseisiinsa jatkuvaa rahoitusta.
   Venäjän jatkuva biologisten aseiden käyttö salamurhissa on näyttö todellisuudesta. Venäjä ei noudata mitään tehtyjä sopimuksia.
   Natossa olemalla koko läntinen maailma estää Venäjän kaltaisten roistovaltioden painostuksen vain olemalla yhdessä.
   NATO on puolustusliitto pahuutta vastaan....

  • Anonyymi

   Krimin valtaus, sota Donbassissa, Malaysian Airlinesin MH17-lennon alasampuminen, Boris Nemtsovin murha, kybersekaantuminen toisten valtioiden vaaleihin, Skripal-saaga, Wagner-yhtiön palkkasotilaiden lisääntyvä osallistuminen sotilaallisiin konflikteihin, presidentin toimikausien nollaus. Kaikkeen tähän voidaan nyt lisätä Aleksei Navalnyin myrkyttäminen, Moskovan Carnegie-keskuksen ohjelmajohtajana toimiva Kolesnikov toteaa The Moscow Timesissa.

   – Hermomyrkky Novitšokin käyttö on yllätys, jota saatoimme odottaa. Toinen odotettu ”yllätys” on se, että venäläinen osapuoli kiistää syyllisyytensä täysin. Strategia ja taktiikka ovat aina samat, hän huomauttaa.

   • Anonyymi

    Ruotsalaiset on oikeassa r...ä on niin arvaamaton ja aggressiivinen että Ruotsin ja Suomen tulee liittyä puolustusliitto Natoon välittömästi


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ruotsalaiset on oikeassa r...ä on niin arvaamaton ja aggressiivinen että Ruotsin ja Suomen tulee liittyä puolustusliitto Natoon välittömästi

    Kaikki fakta puhuu naton puolesta,venäjä suorastaan ajaa meidät siihen


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kaikki fakta puhuu naton puolesta,venäjä suorastaan ajaa meidät siihen

    Ryssä ei opi ... ihan omilla toimillaan "ajoi" Suomen hakemaan liittolaisuutta Saksan kanssa, välirauhan aikana.


  • Anonyymi

   Kremlin häikäilemättömien toimien viimeisetkin pidäkkeet ovat Andrei Kolesnikovin mukaan väistyneet.

   Presidentti Vladimir Putinin Venäjällä on tullut tavaksi käyttää kerta toisensa jälkeen keinoja, jotka rikkovat yleisen hyväksyttävyyden rajoja, nimekäs venäläistutkija Andrei Kolesnikov sanoo. Viime vuosina tästä ”punaisten linjojen” ylittämisestä on hänen mukaansa muodostunut eräänlaista kansallisurheilua.

   – Krimin valtaus, sota Donbassissa, Malaysian Airlinesin MH17-lennon alasampuminen, Boris Nemtsovin murha, kybersekaantuminen toisten valtioiden vaaleihin, Skripal-saaga, Wagner-yhtiön palkkasotilaiden lisääntyvä osallistuminen sotilaallisiin konflikteihin, presidentin toimikausien nollaus. Kaikkeen tähän voidaan nyt lisätä Aleksei Navalnyin myrkyttäminen, Moskovan Carnegie-keskuksen ohjelmajohtajana toimiva Kolesnikov toteaa The Moscow Timesissa.

   – Hermomyrkky Novitšokin käyttö on yllätys, jota saatoimme odottaa. Toinen odotettu ”yllätys” on se, että venäläinen osapuoli kiistää syyllisyytensä täysin. Strategia ja taktiikka ovat aina samat, hän huomauttaa.

   Kreml toteuttaa Kolesnikovin mukaan valtioterroria eräänlaista ”julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutta” hyödyntäen. Varsinaiset tekijät eivät siis muodollisesti ole valtiokoneiston palveluksessa, vaan toimivat palkkasoturin tavoin. Iskujen tilaajat ovat keskitason virkamiehiä, jolloin ylin valtiojohto voi pestä niistä kätensä.

   – On kuitenkin päivänselvää, että tappamisten, pahoinpitelyjen, trollauksen ja provokaatioiden ulkoistukset ovat ”julkisten hankintojen” markkinoiden kasvava osa, Kolesnikov painottaa.

   ”Pahempaa kuin edellinen kylmä sota”

   Saksan liittokansleri Angela Merkel on Navalnyin myrkyttämiseen viitaten todennut, että Venäjän vallanpitäjillä on edessään kysymyksiä, joihin heidän on vastattava.

   Jos Kreml olisi kuin venäläiskirjailija Fjodor Dostojevskin Rikos ja rangaistus -klassikkoromaanin keskushenkilö Rodion Raskolnikov, se reagoisi Merkelin vaatimukseen kuin itse teossa yllätetty säikähtänyt lapsi, Kolesnikov sanoo. Vuonna 2020 vallitsevassa reaalitodellisuudessa on Venäjän reaktio kuitenkin ollut tyystin toinen.

   – Venäjän poliittinen luokka lähti nopeasti raivoisaan vastahyökkäykseen, puhui iskulausein ja heilutteli propagandistisia kliseitä, Kolesnikov sanoo.

   Kun Venäjän poliittinen järjestelmä on taantunut puhtaan autoritaariseksi, maan viljelemä propaganda on hänen mukaansa raaistunut ja valheista on tullut entistäkin röyhkeämpiä.

   – Kukaan ei enää pidättele, sillä Venäjä on tosiasiallisesti kylmässä sodassa länttä vastaan, Kolesnikov toteaa.

   – Tämä ei tietenkään muistuta klassista kylmää sotaa. Sen pahempi, koska tätä sotaa käydään ilman sääntöjä ja ilman minkäänlaista näkyvää venäläisen osapuolen pyrkimystä kohti uutta ”liennytystä” tai edes ”uudelleenkäynnistystä” [Venäjän entisen pääministerin ja presidentin] Dmitri Medvedevin tapaan, hän arvioi.

  • Anonyymi

   Asiallisia kommentteja puolustusliiton hyödyistä. Vastaavaa odottaisi politiikkojen käyvän. Onko asia vielä liian arka heille.. Vakio trollit yrittävät sotkea keskusteluja, mutta paljastavat tyhmyytensä ja tietämättömyytensä.

   • Anonyymi

    Olen samaa mieltä,nato linjaukset ovat asiallisia ja hyvin perusteltuja,trollit pystyvät vaan räyhäämään mielivaltaisesti


  • Anonyymi

   Kun katselee listaa NATO maista niin sivistyneiltä mailta näyttävät olevan ja maita joissa kunnioitetaan ihmisoikeuksia, lakeja sekä järjestystä.

   Suomi sopii paremmin tuohon leiriin kuin siihen toiseen jossa myrkytetään jatkuvasti demokratian puolustajia. Mikäs se maa olikaan, urheilukisojenkin häpeäpilkku, neuvos eikun Venäjä, sehän se oli.

   • Anonyymi

    Suomalaiset eivät koe m,itenkään tarvetta liittyä natoon, siihen pyrkivät lähinnä vain kokoomus ja RKP ja hehän ovat suomalaisia hyvin vähäisessä määrin.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Suomalaiset eivät koe m,itenkään tarvetta liittyä natoon, siihen pyrkivät lähinnä vain kokoomus ja RKP ja hehän ovat suomalaisia hyvin vähäisessä määrin.

    "...kokoomus ja RKP ja hehän ovat suomalaisia hyvin vähäisessä määrin."
    - voi hyvänen aika sinunkin kanssa


  • Anonyymi

   Asia-argumentit puuttuvat NATOvastustajilta.

   • Anonyymi

    ” Asia-argumentit puuttuvat NATOvastustajilta.”

    Montako kertaa ne täytyy toistaa:

    1. Naton jäsenmaana ei mitään sotaa koskaan edes ala!
    2. Itse presidentti Putin on todennut, ettei Venäjä koskaan hyökkää Naton jäsenmaan kimppuun!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    ” Asia-argumentit puuttuvat NATOvastustajilta.”

    Montako kertaa ne täytyy toistaa:

    1. Naton jäsenmaana ei mitään sotaa koskaan edes ala!
    2. Itse presidentti Putin on todennut, ettei Venäjä koskaan hyökkää Naton jäsenmaan kimppuun!

    1. haihattelua
    2.vPutin on vallassa viimeistä kauttaan, ikä ja terveys, sekä kansansuosio menee.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    1. haihattelua
    2.vPutin on vallassa viimeistä kauttaan, ikä ja terveys, sekä kansansuosio menee.

    Putin voi lakia itsensä hyväksi muutettuaan nyt olla vallassa 84-vuotiaaksi vuoteen 2036 asti. ja voihan hän muuttaa perustuslakia uudestaankin. Kävi jo kuten nähtiin restauroitavanakin joitakin vuosia sitten. Venäjällä on muumionhoitajien ammattikunta joka on hoitanut Leninin ja Stalinin muumioita. Hrutshev siirrätti aikanaan Leninin rinnalla näytillä maanneen Stalinin sivummalle. Muumioinnissa päädyttiin koostumukseltaan salaisena pidettyyn liuokseen jota ruiskutettiin ruumiin soluihin. Vuosikymmenten kuluessa muumiointimenetelmässä on tehty parannuksia, ja nykyään arvioidaankin, että Leninin ruumista ei enää uhkaa mikään ainakaan sataan vuoteen jos käsittelyä jatketaan. Kahdesti viikossa mausoleumin laborantit käsittelevät muumion konservointiaineella joka pitää ihon kimmoisena. Kerran vuodessa mausoleumi suljetaan ja ruumis käytetään ulkona mausoleumista laboratoriossa, jossa se upotetaan preservointiliuokseen. Kolmen vuoden välein muumiolle vaihdetaan uusi puku ja kravatti. Ennen toista maailmansotaa ruumis oli puettu sotilaspukuun, nykyään käytetään tummaa juhlapukua.


  • Anonyymi

   Yhteisjäsenyys Ruotsin kanssa on kaksinkertainen ilo sekä 4-kertainen vitutus Venäjälle.

  • Anonyymi

   Liittykää Tiltut Natoon henkilöjäseninä Ruotsin kanssa, niin vitutus on monisata kertainen.

  • Anonyymi

   Suomi ei liity Natoon eikä mihinkään muuhunkaan littoon. Suomi on Pohjolan "Sveitsi".

   • Anonyymi

    Kerro ne syyt miksi Ei pitäisi liittyä?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kerro ne syyt miksi Ei pitäisi liittyä?

    Koska Suomi on Pohjolan "Sveitsi".


  • Anonyymi

   Suomessa inhotaan ja vastustetaan natoa eniten maailmassa.

   • Anonyymi

    Ainoastaan sairaan mieles sopukoissa .......


  • Anonyymi

   Ruotsi näyttää mallia ja Suomi tulee perässä, näin se oli ennen.

   Nyt kun Ruotsi kertoi aikeestaan niin Suomi voi yllättää jo ensi viikolla ja NATO lippu nousee liittymisen kunniaksi jokaisessa Suomen talossa.

   Paitsi kansantalossa. Niissä pamahtelee Nagan.

   • Anonyymi

    Ruotsi tulee vetämään Suomen Natoon , eikä siihen mene kauaa. Puolustusliitto Naton 29 jäsenmaasta vain kaksi on liittynyt siihen kansanäänestyksen kautta. Asia vahvistetaan Uudelle Suomelle Suomen Nato-lähetystöstä.

    Kansanäänestyksen kautta Natoon liittyneet maat ovat Slovenia ja Unkari. Lisäksi Espanja on liittymisen jälkeen järjestänyt äänestyksen Nato-kannatuksesta. Naton säännöt edellyttävät, että jäsenyydelle on oltava aito kansan tuki, mutta mitään tapaa tuen selvittämiselle ei määritetä.


  • Anonyymi

   Ruotsi antaa Suomelle vetoapua Natoon,hienoa

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Kyllä Putin tulee täältä nato kekkuleille lähdöt antamaan, samalla menevät myös natottajat ja vauhdilla.

   • Anonyymi

    Paikka ja aika ?????

    Kokeillaan, kuinka kovalla vauhdilla lähdet ..........


  • Anonyymi

   Kokoomustit sekä Ruosissa että Suomessa ajaa liittymistä NATOon ilman mitään järkiperustetta mutta kummassakaan maassa ei kokoomustit ei ole nyt hallituksessa joten mitään NATOon liittymistä ei lähivuosina tule. Kokoomustit on sotakiimainen puolue jonka pitää saada Suomi sotimaan NATOn sotia kun muita sotia ei ole näköpiirissä paitsi NATOn Venäjän uhka manipulaatioissa.

  • Anonyymi

   Myös Ruotsin kokoomus haluaisi Naton jäseneksi. 16 %:n vähemmistöä sekin.

  • Anonyymi

   Himastasoa,- varmasti sitä ihteään.
   Tähän sopii Paasikiven painava ja osuva lausahdus :
   KIRJOITTAA KAUNIISTI, MUTTA PASKAA.
   Toinen terävä unhoonjätetty lausahdus koski Erkkoa.

  • Anonyymi

   Nämä meidän alistumiseen taipuvaiset johtajamme kumartelee nyt Ruotsille.
   Kun tämänpäivän jakolinjat Suomeen aiheuttanut polku läpikäydään loistaa sen
   päässä enkelimäinen Rkp:n Elisabeth Rehn.
   Sitä ennen polun varessa on ollut huomaamattomat pikkupojat joiden Suomi salli jatkaa Elisabetin töitä.
   Tämä tapahtumasarja oli juonittu niin että kunian ilman vielä jaettavaa tuomiota sai kenraalimme.
   Nyt Nato on rauhallisen elämämme uhka.

  • Anonyymi

   #Miksi höpö höpö Heikki sai kenkää,kertoiko liikaa satuja että omistajat sai tarpeekseen.#

   Heikki on jo lähes 70 v eli jäänyt eläkkeelle eikä kengitetty.

   Milloin sinä ole aikeissa jättää korvauksilla elämisen täällä ja palaat Venäjälle myymään hyödykettäsi metroasemalle?

  • Anonyymi

   Lämpimätkään naapuruussuhteet eivät tutkijan mukaan Kremlille riitä, vaan tavoitteena on täydellinen alistaminen.
   Venäjän johto tarkastelee kokeneen brittitutkijan Nigel Gould-Daviesin mukaan Valko-Venäjän poliittista tilannetta turvallisuuskysymyksenä. Kyse ei kuitenkaan ole Venäjän valtion, vaan nimenomaan presidentti Vladimir Putinin hallinnon turvallisuudesta.

   Asemastaan epätoivon vimmalla kamppaileva Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukašenka hyödyntää hänen mukaansa tätä Putinin huolta selittäessään, että ellei demokratiaa vaativia protesteja tukahduteta Minskissä, ne vyöryvät pian myös Venäjälle.

   – Putin on samaa mieltä. Hän näkee demokraattisen Valko-Venäjän olennaisena uhkana. Tällä on hälyttäviä vaikutuksia sekä Valko-Venäjän että lännen kannalta, Venäjään ja entisen Neuvostoliiton alueeseen erikoistunut Gould-Davies sanoo International Institute for Strategic Studies -ajatushautomon tuoreessa artikkelissa.

   Vaikka Valko-Venäjän äskettäisten presidentinvaalien tosiasiallinen voittaja Svetlana Tihanouskaja tukijoukkoineen on tehnyt selväksi, että opposition tarkoituksena ei suinkaan ole kääntää selkäänsä Venäjälle, se ei Putinille riitä.

   – Sillä ei ole merkitystä, koska jo pelkkä demokratia sinänsä loisi epätoivottavan esimerkin. Vapaa Valko-Venäjä saattaa haluta hyviä suhteita Venäjään, mutta Venäjä ei näytä sietävän vapaata Valko-Venäjää, Gould-Davies toteaa.

   Ennen tutkijan uraansa Gould-Davies on työskennellyt Britannian ulkoasiainhallinnossa, muun muassa maansa suurlähettiläänä Minskissä.

   ”Euroopan santarmi” elää yhä

   Koska Putinin asenne on mikä on, lännellä ja Venäjällä on Gould-Daviesin mukaan tuskin edellytyksiä yhteistyöhön Valko-Venäjän tämänhetkisen pattitilanteen ratkaisemiseksi.

   Mikäli kyse olisi ensisijaisesti geopolitiikasta, Valko-Venäjä saattaisi hänen mukaansa olla valmis lupaamaan pysyttelevänsä Naton ulkopuolella, kunhan maa vain säilyttää vapautensa.

   – Jos Venäjä kuitenkin pitää jo pelkkää vapauden näkymää uhkaavana, silloin on epätodennäköistä, että länsi kykenisi Venäjää tyydyttävään kompromissiin omia arvojaan uhraamatta, Gould-Davies sanoo.

   Valko-Venäjän kriisissä joutuvatkin hänen mukaansa vastakkain paitsi lännen ja Venäjän intressit, myös lännen edustamat arvot ja Kremlin alituinen oman edun tavoittelu.

   – Tsaarin Venäjä oli ”Euroopan santarmi”, joka tukahdutti liberaalin vallankumouksen Keski-Euroopassa. Neuvostoliitto asetti alueen maihin kommunistisen järjestelmän ja toteutti sotilaallisia väliintuloja sen säilyttämiseksi. Venäjä on lyhyesti sanoen pyrkinyt pitkään päättämään, kuinka sen naapurimaita hallitaan, hän toteaa.

   Vladimir Putin ei luovuta

   Vaikka Venäjän tavoitteet vaikuttavat ilmeisiltä, sillä on Gould-Daviesin mukaan edessään vaikeita valintoja.

   – Avoin interventio laukaisisi uuden kriisin lännen kanssa ja lähes varmasti myös uusia Yhdysvaltain pakotteita. Sen seurauksena Valko-Venäjän väestö myös luopuisi nykyisestä myönteisestä suhtautumisestaan Venäjää kohtaan ja alkaisi yhdistää Venäjän sortoon. Venäjällä olisi siten kaikkein huonoimmat suhteet lähimpiin slaavilaisiin naapureihinsa, Valko-Venäjään ja Ukrainaan, hän sanoo.

   Gould-Davies uskoo Putinin tekevän kaiken voitavansa, jotta Valko-Venäjän rauhanomainen muutos kohti demokratiaa tulee tukahdutetuksi. Putin myös haluaa Valko-Venäjälle johtajan, joka on riittävän vieraantunut sekä lännestä että omasta kansastaan hyväksyäkseen maansa tosiasiallisen sulautumisen Venäjään.

   – Putin välttää käyttämästä Venäjän voimaa, mikäli mahdollista. Hän on kuitenkin tehnyt selväksi, että hän on siihenkin valmis, Gould-Davies toteaa.

  • Anonyymi

   Nyt Suomi alkaa pikku hiljaa oppia pelin hengen. Kannattaa seurailla mitä naapuri suunnittelee ja tiedottelee ulospäin. Ruotsalaisten puheet eivät ole kuitenkaan vielä tekoja.

   Kannattaa meidän Suomessa vaan pysytellä Ruotsin hannu-hanhien peesissä ja vanavedessä. Ei kuitenkaan koettaa nokkel

  • Anonyymi

   – Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ruotsin jäsenyys transatlanttisessa liittoumassa sekä nostaisi kynnystä Venäjän hyökkäykselle Ruotsia ja itämerellisiä naapurimaitamme vastaan että kaventaisi Venäjän sotilaallista toimintavapautta alueella, he sanovat

   • Anonyymi

    NATOn Venäjän uhka manipulaatio on saanut fiksuimpienkin pään sekaisi sillä Venäjälle on kynnys hyökkäyksestä minne tahansa ja etenkin korlea kynnys Ruotsia ja Suomea vastaan jota vastaan Venäjä on sotinut monta kertaa edellisillä vuosisadoilla ja pysyvät rajat on muokkautuneet sen mukaan eikä Ruotsissa ja Suomessa ole venäjämielistä venäläis vähemmistöä joka voisi olla hyökkäyksen syy.


   • Anonyymi

    Kuten jo aiemmin mainittiin, Venäjä ei hyökkää natomaita vastaan. Nato ei ole Venäjälle uhka, vaikka maa sillä kansalleen oikeuttaa kohtuuttoman asevarustelun. Venäjä tarvitsee aseitaan pienempiä puolueettomia maita kohtaan, niinkuin olemme nähneet....... Natomaat ovat aikanaan avustaneet paljonkin Venäjää nousemaan NL konkurssista. Riisuivat aseistustaan, rakensivat DDR:stä palaaville sotilaille Venäjälle asumuksia ym. Putin kiittää tästä kaikesta länsivihallaan.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kuten jo aiemmin mainittiin, Venäjä ei hyökkää natomaita vastaan. Nato ei ole Venäjälle uhka, vaikka maa sillä kansalleen oikeuttaa kohtuuttoman asevarustelun. Venäjä tarvitsee aseitaan pienempiä puolueettomia maita kohtaan, niinkuin olemme nähneet....... Natomaat ovat aikanaan avustaneet paljonkin Venäjää nousemaan NL konkurssista. Riisuivat aseistustaan, rakensivat DDR:stä palaaville sotilaille Venäjälle asumuksia ym. Putin kiittää tästä kaikesta länsivihallaan.

    Kaikkien Venäjää ympäröivien maiden ollessa Nato-maita, loppuisi Venäjältä viholliset ja se joutuisi johtonsa suureksi harmiksi keskittymään omiin normaalin elämisen asioihin.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kuten jo aiemmin mainittiin, Venäjä ei hyökkää natomaita vastaan. Nato ei ole Venäjälle uhka, vaikka maa sillä kansalleen oikeuttaa kohtuuttoman asevarustelun. Venäjä tarvitsee aseitaan pienempiä puolueettomia maita kohtaan, niinkuin olemme nähneet....... Natomaat ovat aikanaan avustaneet paljonkin Venäjää nousemaan NL konkurssista. Riisuivat aseistustaan, rakensivat DDR:stä palaaville sotilaille Venäjälle asumuksia ym. Putin kiittää tästä kaikesta länsivihallaan.

    Tuo on NATOttajan näkemys, tottakai NATO maksoi kun sai laajennettua aluettaan ilman sotaa. Natomaat on riisuneet milloin lisänneet aseistustaan aina NATOn provokaatioiden tahdissa mutta maiden turvallisuuden kannalta sillä ei ole mitään merkitystä vaan osoittaa vain uskollisuutta NATOn johtomaalle USAlle joka on ainoa joka hyötyy sotilaallisesti NATOsta geopoliittisesti ja voi myydä aseitaan NATOmaille.


  • Anonyymi

   Kaikki riippuvuus toisista EU valtioista, lisää myös NATO JÄSENYYDEN TARVETTA, joten siksi riippuvuutta pitää vähentää toisiin EU valtioihin.

   Euroopan unionin riippuvuutta pitää vähentää sillä, että kehitämme Suomessa vienti tuotteita joita voi myydä myös EU jäsenyyden ulkopuolelle ja siksi juuri kannattaisi lukea tämän linkin perustelut ja siihen liitetyt linkit.
   Kun Korona rokote käytössä ympäri maailmaa, niin näiden tuotteiden vienti näkymät erittäin hyvät, jonka todistaa tähän linkkiin liitetyt linkit, jotka löytyy lopusta.

   https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6983

   .....

  • Anonyymi

   Ajatelkaa mitkä ilmavoimat scandeilla: Norja, Tanska, Suomi: F-35A koneet ja Ruotsilla venäläisten trollien kauhu; Gripen, lilla pipen....

   Puten patataljoonalla ei mitään mahdollisuuksia ja Pietarin trollitoimisto lakkautetaan.

   • Anonyymi

    Venäjän ilmatorjunta kattaa koko skandinavian että niistä hävittäjistä ei ole mihinkään muuta kuin tyhjän uhoajan esimerkiksi.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Venäjän ilmatorjunta kattaa koko skandinavian että niistä hävittäjistä ei ole mihinkään muuta kuin tyhjän uhoajan esimerkiksi.

    Venäjän ilmatorjunta on venäläinen


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Venäjän ilmatorjunta on venäläinen

    Niin on ja hyvä semmoinen ja sodissa testattu


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Niin on ja hyvä semmoinen ja sodissa testattu

    Matkustajakoneisiin se osuu


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Niin on ja hyvä semmoinen ja sodissa testattu

    No onhan se toki .... mm. 0-TORJUNTAA SYYRIASSA!!!!!!!!!!.

    HUUTONAURUA !!!!!!!!!!!!!


  • Anonyymi

   On vain kauhua pelkoa ja pakotteita.
   Natottjan päähän ei sovi yhtäkään inhimillistä ominaisuutta.

   Kertokaa nyt joku Naton tekemä ylevä ele rauhallisen maailman aikaansaamiseksi .
   Sitte voitte varovasti ilmaista että kohta te alatte käyttämään Natosta nimiketta rauhan järjestö.
   Olette natottajat saaneet rauhallisten ihmisten joukkoon pelon itseänne kohtaa.
   Ja rauhan Nato vastaa; se on oikein se.

   • Anonyymi

    Natottaja on ihmisistä ylevin, inhimillisin ja jaloin. Natottajan tärkein arvo on RAUHA.

    Naton ylevin ele rauhallisen maailman aikaansaamiseksi on uskottava puolustus. Naton alue on uskottavan puolustuksen ikirauhan-aluetta jonne kukaan ei tule koskaan hyökkämään. Sodan aloittaminen Natoa vastaan olisi itsemurha. Tämän takia Nato On RAUHA!!!
    Lue: Nato Nato Nato=Rauha Rauha Rauha.

    Naton vastustaminen tarkoittaa epäuskottavaa puolustusta ja järjetöntä, tyhmää sodanriskiä. Lue: Natovastustaja=Tyhmä Tyhmä Tyhmä

    Selvenikö asia yhtään. p69


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Natottaja on ihmisistä ylevin, inhimillisin ja jaloin. Natottajan tärkein arvo on RAUHA.

    Naton ylevin ele rauhallisen maailman aikaansaamiseksi on uskottava puolustus. Naton alue on uskottavan puolustuksen ikirauhan-aluetta jonne kukaan ei tule koskaan hyökkämään. Sodan aloittaminen Natoa vastaan olisi itsemurha. Tämän takia Nato On RAUHA!!!
    Lue: Nato Nato Nato=Rauha Rauha Rauha.

    Naton vastustaminen tarkoittaa epäuskottavaa puolustusta ja järjetöntä, tyhmää sodanriskiä. Lue: Natovastustaja=Tyhmä Tyhmä Tyhmä

    Selvenikö asia yhtään. p69

    Nato on puolustusliitto,yhteenkään natomaahan ei ole koskaan hyökätty,siksi Suomen pitää liittyä natoon


  • Anonyymi

   Ruotsalaisilta tulee joskus hyviä ajatuksia ja semmoinen sattuikin nyt sopivasti kun Suomikin on samaa pohtinut.

   Scandinavia olisi Putinille NATOnavia jonka ilmatilaa ei uskallettaisi yrittää ylittää kuin kerran, yhden ainoan kerran, heheheee.

   • Anonyymi

    Ei ajatus ollut ruotsalaisilta vaan ruotsin kokoomustilta ja niiltä ei ole tullut eikä tule yhtään hyvää ajatusta kuten ei Suomenkaan.o


  • Anonyymi

   Suomen pitää olla valmis liittymään natoon Ruotsin mukana. Suomea ei saa jättää oman onnensa nojaan yksin venäjän ikisotien suomalaismurhakentäksi. Naton alueella ei venäjä sodi. Nato toi rauhan kaikille.

  • Anonyymi

   Nythän Ruotsissa on järkensä menettänyt vain joku vähemmistön - sikäläisen kokoomuksen Tiltu.

   Ei sen enempää. Ruotsi ei jonkun sekoamisen takia Natoon liity, eikä liity Suomikaan.

   Suomi on muuten Pohjolan "Sveitsi"!

   • Anonyymi

    Venäjä on sitten pohjolan Uganda.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Venäjä on sitten pohjolan Uganda.

    Ei ole Pohjolan Uganda vaan sen valtias


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei ole Pohjolan Uganda vaan sen valtias

    Soon sit vähän kuin sä .... mutta kaikki on vain harhaa. Ethän sä tiettävästi uskaltanut edes yhtä miestä kohdata .....


  • Anonyymi

   Kokoomuksen puoluekokouksen esitys. Suomen haettava nato jäsenyyttä välittömästi eduskunnan päätöksellä, tämä hylättiin äänin 270,4-144,2. Eipä näytä edes natottaja puolueessa löytyvän natolle kannatusta. Että se siitä natosta.

  • Anonyymi

   Venäjä on paras Naton puolesta puhuja. Ilman Venäjää Nato olisi lakkautettu. Nyt siihen haluavia maita tulee lisää. Balttian maat ennakoivat aikanaan oikein, ja ovat nyt turvassa, ja tyytyväisiä.

  • Anonyymi

   Suomessa inhotaan ja vastustetaan natoa maailman eniten. Ei edes natottajapuoleesta löydy enemmistöä. Muut maat tehkööt päätöksensä itse parhaimmaksi katsomallaan tavalla, ei puututa toisten asioihin.

   • Anonyymi

    Ja moista tapahtuu ainoastaan sairaaan mieles sopukoissa


  • Anonyymi

   Suomi ei voi olla menemättä natoon jos Ruotsi menee

   • Anonyymi

    Voi se olla menemättä jos kansa niin päättää,


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Voi se olla menemättä jos kansa niin päättää,

    Kansanäänestystä ei tule


  • Anonyymi

   Venäjä käy nyt kylmää sotaa ilman sääntöjä”

   • Anonyymi

    USA yrittää käydä kylmää sotaa aserajoitussopimusten purkamisilla Venäjän kanssa ja kaikkien muidenkin kanssa.


  • Anonyymi

   "– Venäjän nykyiset vallanpitäjät tulevat aina pitämään ihmisten pyrkimystä kohti vapautta ja demokratiaa uhkana."

   "tulevat aina pitämään"
   Järjetön väite on itsestään selvä tosiasia ettei nykyiset vallanpitäjät elä korkeintaan kuin noin 30-50 vuotta ja kuolevat senjälkeen vanhuuteen?

   Muutoksia tulee siis väkisin? voidaan aika varmasti sanoa että nykyisin elävät on 100 vuoden sisällä kaikki kuolleita?

  • Anonyymi

   Suomessa on hämmästyttävän natomyönteinen ilmapiiri. Tiedämme, että ainut realistinen vastavoima estämään Venäjän mahdollisia arvaamattomia sotilaallisia agressioita on Nato. Suomen oma puolustus on onnistunut pitämään maan itsenäisenä, mutta siihen on aiemminkin tarvittu myös ulkopuolista apua. Asetelma ei ole tältä osin muuttunut.
   Myönteisestä asenteesta huolimatta jäsenyyttä yhä arastellaan vanhasta puolueettomuuden harhakuvasta johtuen. Suomi on EU:n jäsen, olemme sitoutuneet Eurooppalaiseen demokraattisia arvoja kunnioittavien valtioiden yhteisöön, jonka puolustuksesta Nato vastaa. Miksi emme liittyisi sen arvoyhteisön puolustukseen, jonka jäseniä tunnemme olevamme.

   • Anonyymi

    Britit kuitenkin katsoi että nämä Eurooppalaiset "arvot" on niin perseestä etteivät halunneet kuulua EU:n


   • Anonyymi

    NATO maa turkki tuskin puolustaa mitään idioottimaisia Eurooppalaisia "arvoja" ?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    NATO maa turkki tuskin puolustaa mitään idioottimaisia Eurooppalaisia "arvoja" ?

    Nato puolustaa eurooppalaisia arvoja, Erdogan Turkki ei sitä asiaa miksikään muuta.


   • Anonyymi

    Länsimaisia arvoja sovelletaan vain muiden maiden poliitikoihin mutta EU ja muu länsimaat ei sitten omissa kansainvälisessä kaupallisessa toiminnassa. murhasotimisissaan ja salaisissa terrorioperaatioissaan omissa ja muissa maissa noudata mitään arvoja eikä lakeja


  • Anonyymi

   "Kyllä Putin tulee täältä nato kekkuleille lähdöt antamaan, samalla menevät myös natottajat ja vauhdilla."

   Varmaan jo tulossa, eihän Moskovasta pitkä matka ole Pietariin.

  • Anonyymi

   Mikähän siinä on kun Suomalaiset eivät syty natolle,maailman eniten vastustetaan sitä. Venäjälläkin naton kannatus suurempaa.

  • Anonyymi

   Venäjältä vaaditaan vastauksia

   Venäjän keskeistä oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyita vastaan elokuussa tehty novitšok-hermomyrkkyisku on Stoltenbergin mielestä jatkoa Aleksandr Litvinenkon murhalle Lontoossa ja Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkytysyritykselle Salisburyssa.

   – Miten tällaista voi tapahtua ja kuinka joudumme yhä uudelleen näkemään, että Venäjän oppositiojohtajia vastaan hyökätään, heidän henkeään uhataan ja jotkut heistä todella tapetaan, hän kysyy.

   – Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun olemme nähneet myrkkyä käytettävän Venäjän hallintoa vastustavia ihmisiä vastaan. Se tekee tästä tapauksesta sitäkin vakavamman, hän toteaa.

   Venäjältä vaaditaankin hänen mukaansa nyt vastauksia äärimmäisen vakaviin kysymyksiin.

   – Nato on rakennettu yhteisille arvoille, joihin sisältyvät oikeusvaltioperiaate ja perustavanlaatuisten demokraattisten oikeuksien kunnioittaminen. Siksi kohdistamme edelleen Venäjälle vaatimuksia ja viestitämme erittäin selvästi, että oppositiopoliitikoilla on oltava mahdollisuus kritisoida vallitsevaa hallintoa ja että heidän on oltava turvassa, Stoltenberg korostaa.

   • Anonyymi

    Eipä tuo NATO kritisoinut kun Saksan osavaltion presidentti murhattiin eli NATO ajaa kaksilla rattailla kuten länsi aina. Navalnyi ei kuollut eli kysymyksessä ei ainakaan ollut novitsokki koska se tappaa kahdessa minuutissa mutta tosiasioilla ei ole merkitystä NATOmaille.


  • Anonyymi

   Venäjän varoitetaan valmistelevan Valko-Venäjän kaappausta, Ruotsalaisedustajat: Nato-jäsenyys on välttämätön, tämä suuntaus on aivan looginen

   • Anonyymi

    Venäjän aggressiivisiin signaaleihin Ruotsia ja naapurimaitamme kohtaan on vastattu kohottamalla puolustusvoimiemme valmiutta Itämerellä. Tanska lähetti viime viikolla hävittäjänsä ilmaan, kun venäläinen Su-27-kone oli lentänyt syvälle Tanskan ilmatilaan Bornholmin yllä, Wallmark ja Jonson kirjoittavat Svensk Tidskrift -lehdessä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Venäjän aggressiivisiin signaaleihin Ruotsia ja naapurimaitamme kohtaan on vastattu kohottamalla puolustusvoimiemme valmiutta Itämerellä. Tanska lähetti viime viikolla hävittäjänsä ilmaan, kun venäläinen Su-27-kone oli lentänyt syvälle Tanskan ilmatilaan Bornholmin yllä, Wallmark ja Jonson kirjoittavat Svensk Tidskrift -lehdessä.

    Turkkihan pudotti venäjän suhoi koneen toistuvien rajaloukkausten takia


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Turkkihan pudotti venäjän suhoi koneen toistuvien rajaloukkausten takia

    Mitä teki venäjä tapauksen jälkeen? Aivan oikein ei mitään, putin pelkää natomaita


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Venäjän aggressiivisiin signaaleihin Ruotsia ja naapurimaitamme kohtaan on vastattu kohottamalla puolustusvoimiemme valmiutta Itämerellä. Tanska lähetti viime viikolla hävittäjänsä ilmaan, kun venäläinen Su-27-kone oli lentänyt syvälle Tanskan ilmatilaan Bornholmin yllä, Wallmark ja Jonson kirjoittavat Svensk Tidskrift -lehdessä.

    Tanska lähetti sotavoimansa Venäjää vastaan. MUAHAHAHAHAHAHAHAHA!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Turkkihan pudotti venäjän suhoi koneen toistuvien rajaloukkausten takia

    Turkkihan pudotti 250 000 000 000 venäjän suhoi konetta toistuvien rajaloukkausten takia


  • Anonyymi

   Suomen Nato-jäsennyys, puolustusyhteistyö Ruotsin ja Norjan kanssa sekä ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko esillä TP-UTVA:ssa

   Valtioneuvoston viestintäosasto
   Tiedote 339/2020
   7.9.2020

   Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta saivat perjantaina 15. toukokuuta 2020 katsauksen Naton kehitykseen ja Suomen Nato-jäsennyyttä koskeviin ajankohtaisiin kysymyksiin. Suomi jatkaa laaja-alaista ja käytännönläheistä kumppanuusyhteistyötä Naton kanssa.
   Sekä laittaa jäsennyyshakemuksen viipymättä sisään.

  • Anonyymi

   Pitkästä aikaa loistavat perustelut nato jäsennyydelle, tiltuilta tullut lähinnä asiatonta kommenttia, tiltuille tullut ilmeisesti hätä kun Ruotsi on vetämässä Suomea natoon, yksin emme voi enää jäädä jos Ruotsi menee natoon

   • Anonyymi

    Asialliset kommentit on poistettu mutta NATOkätyrit saa valehdella vapaasti


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Asialliset kommentit on poistettu mutta NATOkätyrit saa valehdella vapaasti

    r...än kätyrit itku kurkussa kun Ruotsalaiset kertoo miten asiat on ja Ruotsin Nato jäsenyys tarkoittaa myös Suomen Nato jäsenyyttä.


  • Anonyymi

   Kuvitellaanpa, että Ruotsi jättäisi Nato-jäsenyyshakemuksen sisään ja maasta tulisi Naton täysivaltainen jäsen. Miten muuttuisi Suomen turvallisuustilanne?

   Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä kaikki läntiset maat Suomea lukuun ottamatta olisivat Itämeren ympärillä Naton jäsenmaita. Suomen maantieteellinen asema Suomenlahden ja Jäämeren välissä on sellainen, ettei Natolla olisi erityistä strategista tarvetta puolustaa Suomea, eihän maa olisi myöskään Naton 5. artiklan turvatakuun piirissä. Sotatilanteessa ei EU-jäsenyys olisi mitään, vain puolustusliiton jäsenyydellä olisi todellista merkitystä.

   Tosiasiassa Suomesta muodostuisi puskurivyöhyke Ruotsille ja Norjalle. Ruotsille ajattelu Suomen olemisesta puskurialueena ei ole kaukainen kylmän sodan ajalta. Poliittisesti lännessä myös nähtäisiin, ettei Suomi Venäjän vuoksi uskalla integroitua länteen eikä siis olisi todellinen länsimaa. Keskeisten länsimaiden mielestä Suomi olisi liukunut takaisin kohti Venäjää.

   • Anonyymi

    Se on Suomen kannalta sama onko Suomen naapureina NATOmaita tai ei kun se ei tilannetta nykyisestä muuta muuten kuin että kokoomustit yrittäisi innokkaammin laittomasti liittää Suomea ja saattaa siinä onnistua muiden poliittisten NATOluopioden avulla ja sen jännite Suomen ja Venäjän välillä kohoaisi huippuunsa.
    EUiin liityttiin mm. puolustuspoliittisesta syystä ja sillä painoarvoa enemmän kuin NATOon liittymisellä koska sen puolustuksellinen arvo on sattuman varaista eikä nyky tilanteessa mitään kriisiytymistä ole tulossa kuten edelliseen 76 vuoteenkaan.


  • Anonyymi

   Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä Suomen turvallisuuspoliittinen asema siis heikkenisi nykyisestään oleellisesti. Jos Ruotsi liittyy Natoon, myös Suomi liittyisi Natoon. Suomella ei olisi tosiasiallisesti muuta vaihtoehtoa

   • Anonyymi

    Aina on vaihtoehto muilla kuin totaliristi NATOn kätyreillä


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Aina on vaihtoehto muilla kuin totaliristi NATOn kätyreillä

    Niinhän sä luulet ..... 50/50, kilauta kaverille ja poista varmasti 2 väärää vaihtoehtoa, eli kaikki oljenkortes oot jo käyttäny ... rosvosektori odottaa... oli rakkis mukana, tai ei


   • Anonyymi

    Molemmat liittyvät.


  • Anonyymi

   Ruotsi tulee vetämään Suomen Natoon , eikä siihen mene kauaa. Puolustusliitto Naton 29 jäsenmaasta vain kaksi on liittynyt siihen kansanäänestyksen kautta. Asia vahvistetaan Uudelle Suomelle Suomen Nato-lähetystöstä.

   Kansanäänestyksen kautta Natoon liittyneet maat ovat Slovenia ja Unkari. Lisäksi Espanja on liittymisen jälkeen järjestänyt äänestyksen Nato-kannatuksesta. Naton säännöt edellyttävät, että jäsenyydelle on oltava aito kansan tuki, mutta mitään tapaa tuen selvittämiselle ei määritetä.

   • Anonyymi

    NATO@Hilduliinit on heti Ruotsin tahdon mukaisesti vedettävissä sotamurha-ja terroristijärjestö NATOon ilman mitään laillisia ja eettisiä ongelmia.


  • Anonyymi

   "Ruotsalaispoliitikkojen mukaan ei jää enää valinnanvaraa."

   He ovatkin valinneet kaikkien mahdollisuuksien joukosta sen Natoyhteensopivimman, olla SUBJEKTIIVISESTI idiootteja.

   • Anonyymi

    OBJEKTIIVISESTI tarkastellen ... postaukses on imbesillin kirjoittamaa potaskaa


  • Anonyymi

   r...än vinkujien paniikki on todella suurta ne tietää itsekkin että jos Ruotsi menee Natoon Suomi tulee tekemään saman ja siksi r...än vinkujat koittaa valehdella Ruotsin tekemisistä niin paljon kun ehtii.

   • Anonyymi

    Ruotsi menee kahdebn kokoomuslaisen äänillä natoon?

    Älä unta nää! :)


   • Anonyymi

    Nato Tiltut huolissaan Ruotsin vähäisestä kiinnostuksesta Natoa kohtaan.

    "He ovatkin valinneet kaikkien mahdollisuuksien joukosta sen Natoyhteensopivimman, olla SUBJEKTIIVISESTI idiootteja."


   • Anonyymi

    Suomi ei ole Ruotsin perässähiihtäjä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Suomi ei ole Ruotsin perässähiihtäjä.

    Ei niin. Mutta todistat postauksillas olevs ehta "taka-ampuja" (Tailgunner)


  • Anonyymi

   Viimeisin äänestys natosta kokoomuksen puoluekokous, nato kyllä 144,2 Ei Natolle 270,4 ääntä. Se siitänatosta. Natottajat nyt paniikissa kädet tärisee vatsa sekaisin, nyt Putin hyökkää,hyökkää hyökkää voi kun pelottaa kukaan ei auta.

   • Anonyymi

    Itädildon natokauhu on saavuttanut järkyttävät mittasuhteet


  • Anonyymi

   "Mikähän siinä on kun Suomalaiset eivät syty natolle,maailman eniten vastustetaan sitä. Venäjälläkin naton kannatus suurempaa."

   Hienoa, ensi vuonna jo? Olkaa sitten sivistyneitä ja laittakaa Putte vaikka Krimille maanpakoon eikä kiikkumaan.

  • Anonyymi

   Suomella Länsieuroopan suurin tykistö,liikkuvalla telatykistöllä ja tykistötutkalla,pohjoisen alueen parhaalla hävittäjäkalustolla joka on varustettu viimmeistä huutoa olevilla asejärjestelmillä,esin Agm-158 jassm risteilyohjuksilla.Leopard a2-6 ja 4 panssarit jotka pystyy tuhoamaan venäläiset panssarit 5km matkalta ja venäläisten panssari pystyy ampumaan vasta 3,5 km sisältä.Joukko-osastojen operatiivinen toiminta on venäjän maajoukoille myrkkyä,he kokisivat helvetinmoisia tilanteita jatkuvasti.Lisäksi venäjä on ennakkorakentanut hyökkäyksen painopistettä helposti luettaviksi,jossa se edelleen luulee pystyvänsä katkaisemaan Suomen maayhtetyden Ruotsiin,he ovet rakentaneet suorantien lähelle Suomenrajaa,nopeuttaakseen omalta puolelta lähtemistä joka enteilisi uutta Raatteentien taistelua joka saa äiti venäjän itkemään.Kuten Mannerheim sanoi talvisodasta, parisataatuhatta vihollista jäi särkynein katsein katsomaan sinitaivastamme

   • Anonyymi

    Venäläinen telatykki ampuu sun autosi pihasta 70km päästä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Venäläinen telatykki ampuu sun autosi pihasta 70km päästä.

    BUAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHA


  • Anonyymi

   Voiman Venäjä -raportissa kirjoitetaan suoraan, että ”hyvä naapuruus”-puhetapa on Suomen itsemääräämisoikeuden näkökulmasta ongelmallinen.

   – Suomen kannalta myönteiseltä kuulostava hyvä naapuruus -diskurssi voi toisaalta olla myös ongelmallista: toisaalta pelotellaan välirikon mahdollisuudella ja toisaalta kehutaan ja palkitaan oikeanlaisesta politiikasta.

   Tutkijat arvioivat, että Venäjä pyrkii politiikallaan irrottamaan Suomen poliittisesti Baltian maista, muista Pohjoismaista sekä Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen johtamasta läntisestä leiristä.

  • Anonyymi

   Mihail Saakasvili on varma siitä, että seuraava Venäjän yritys ei tapahdu jossain entisessä neuvostotasavallassa vaan Euroopassa.

   Uusi Kremlin politiikka edellyttää, että kaikki kansainväliset laivastoalukset antavat Venäjälle tiedon 45 päivää ennen saapumista pohjoiselle merireitille, joka yhdistää Atlantin ja Tyynenmeren valtameren Siberian pohjoispuolella oleviin arktisiin vesiin. Niiden on hyväksyttävä venäläinen luotsi.

   Päätöstä perustellaan tutulla "reagoimisella": vieraiden maiden merivoimat ovat Arktisella alueella "aktiivisia".

   Saakasvili väittää, että on epäonnekseen joutunut tuntemaan Putinin paremmin kuin moni muu. Putinin kannatus on vajonnut 32 prosenttiin. Nato-maat hän tulee jättämään rauhaan. Venäjän todennäköisin tavoite lähitulevaisuudessa on joko Suomi tai Ruotsi. Kohdentamalla aggression Euroopan maahan hän voi odottaa saavansa hyväksynnän kotimaassaan. Tämä on yksinkertainen kustannushyötyanalyysi, jonka Putin on tehnyt avoimesti ja monta kertaa aikaisemmin. Jokainen Venäjän joukkojen investointi ulospäin on maksanut osinkoa. Suomi ja Ruotsi täyttävät molemmat analyysin vaatimukset.

   Hän ei usko joukkoihin johonkin Helsingin tai Tukholman alueelle. Mutta Moskovan olisi suhteellisen yksinkertaista toteuttaa maa-alueen kaappaus arktisella erillisalueella tai pienellä saarella, kuten Gotlannissa. Loppujen lopuksi, kuka lännessä sotisi Itämeren saaresta tai Lapin palasesta? Nato ei, mutta Putin kyllä - koska panokset ovat hänelle korkeampia.

  • Anonyymi

   Saakasvili on todennäköisesti oikeassa. Venäjä tulee varmasti jatkamaan tunkeutumista oman alueensa ulkopuolelle. Euroopassa ei ole montaa vaihtoehtoista kohdetta jotka ovat sopivasti NATO:n jäsenyyden antamien turvatakuiden ulkopuolella. Suunnitelmat on jo tehty. Kohteet on valittu ja niiden valtaamisesta käydään esikuntapelejä. Eräiden mahdollisuuksien suhteen on pidetty jopa sotaharjoituksia.
   1. Ahvenamaa
   - alue on käytännössä täydellinen sotilaallinen tyhjiö..vain pienet poliisivoimat joilla ei ole minkäänlaista puolustuksellista merkitystä
   - yllätys on helppo toteuttaa varsin pienillä joukoilla, ilman sotilaallisia tunnuksia tai näkyviä valmisteluja (valmisteluja toki on jo valmiina Suomen puolella, laivaväylien läheisyydessä jne.)
   - hyökkääjä kykenee tuomaan paikalle ensivaiheen miehitysjoukot ilmateitse 1-2 tunnissa, ilmatilan sulkevat ohjusjoukot ovat paikalla samassa ajassa, ehkä nopeamminkin (ovat jo etukäteen valmiina)
   - Suomi ei kykenisi palauttamaan alueen hallintaa, varsinkaan jos/kun samalla Suomen johdolle annettaisiin tiedoksi/kohdistettaisiin rajoitetusti ydinaseen käyttöuhka. (olipa uhka todellinen tai harhautus)
   - saarten miehitys estäisi liikennöinnin Pohjanlahdelle ja miehityksen jatkuminen käytännössä saartaisi sotilaallisesti koko Suomen.
   - Suomi jäisi todennäköisesti puolustautumaan yksinään ja joutuisi hyväksymään Ahvenanmaan miehityksen samalla tavoin kuin on tapahtunut Krimillä, Georgiassa, Moldovassa jne..
   - Ahvenanmaa on mahdollista myös tyhjentää siviiliväestöstä, siirtää väestö Suomeen ja/tai Ruotsiin.
   - alueelle tapahtuvaa hyökkäystä ja miehitystä on jo harjoiteltu Venäjän asevoimien toimesta.
   - Ahvenanmaan miehitystä voidaan puolustella Venäjän intresseillä, Venäjä suojaa Itämeren liikennettään, Kaliningradin yhteydet, kaasuputken häiriöttömyyden turvaaminen, Pietarin alueen etäpuolustus jne. jne.
   - Venäjä voi myös ilmoittaa joutuneensa Ahvenanmaalta suoritetun ohjushyökkäyksen kohteeksi ja olleensa pakotettu estämään asevoimillaan itseensä kohdistuvat iskut.. tai mitä tahansa.
   - luonnollisesti miehitys kiristäisi kansainvälisen tilanteen äärimmilleen, mutta sen hinnan Putin voi olla valmis maksamaan..ehkä saattaa jopa tavoittella tällaista tilannetta.
   2. Gotlanti
   - sama tilanne kuin Ahvenanmaan suhteen, ruotsalaisilla toki on hieman paremmat puolustusvalmiudet. Saaret eivät ole täysin ilman puolustajia.
   - myös Gotlantiin hyökkäystä on harjoiteltu etukäteen.
   - kielteisenä seikkana hyökkääjän kannalta saattaa olla Ruotsille annettu suora sotilaallinen taustatuki USA:lta
   - toinen kielteinen seikka voisi olla siinä että Ruotsi kykenee tarvittaessa sulkemaan Itämeren liikenteen venäläisiltä aluksilta ja saisi sulkemiselleen myös kansainvälisen tuen.
   - Ruotsi on Suomea paremmin sujautunut, kaukaisempi kohde Venäjältä tulevalle hyökkäykselle.
   3. Valko-Venäjä
   - maan alueita voidaan ottaa haltuun mahdollisesti myös yhteisellä sopimuksella (painostetaan Valko-Venäjän hallintoa)
   - Venäjällä on jo olemassa olevia tukikohtia V-V:n alueella.
   - esimerkiksi Venäjä voisi ottaa haltuunsa alueita Liettuan ja Puolan rajalla, Suwalkin käytävän kohdalta vaatien maakäytävää Kalliningrad'iin (samalla tavalla kuin aikoinaan Hitler Liettualta 1939)
   - venäläisten asevoimien siirtyminen Valko-Venäjällä voidaan toteuttaa myös harhautuksena muille hyökkäyksille.
   - mahdollisesti kyseeseen voi tulla myös painostus ja vallanvaihto/-kaappaus Valko-Venäjällä.
   - todennäköisyys länsimaiden sotilaalliseen vastaukseen on varsin pieni.

   Kun mahdollinen hyökkäys tapahtuu (kohdistuipa se minne tahansa) se tulee olemaan täydellinen ja ennakoimaton yllätys. Siihen liittyy etukäteen aiheutettuja harhautuksia (sotilaallisia, poliittisia, julkisia ja salaisia jne.) Erilaisia sähkönjakeluun, tietoliikenteeseen, mediaan, tieverkostoon, liikenteeseen jne. jne. kohdistuva useita vuorokausia/viikkoja kestävä pimennyksiä. Kansainvälisen tilanteen kiristymisiä, monenlaisia provokaatioita joita ei voida/on vaikea kuvitella hyökkäyksen osaksi. Suunnitelmiin on varmasti käytetty satojen, jopa tuhansien henkilöiden työpanoksia..niihin liittyy kokonaisuuksia ja valmisteluita joiden merkitystä ei voida ennustaa tai ne tulkitaan väärin jne.

   Toki kaikenlaiseen voidaan myös valmistautua..eikä oikeastaan liene syytä epäillä etteikö näin olisi myös tehty. Tulevaisuuden osalta luotan kyllä enemmän puolustusvoimiin kuin poliitikkoihin.

  • Anonyymi

   Poliitikot, lopettakaa kiertely - Suomi on sotilaallisesti liittoutunut maa, minkä Ruotsi juuri ”lipsautti” julkisuuteen

   Terveiset on tarkoitettu Kremliin ja Putinille. Yksikin kaatunut ruotsalaissotilas sitoisi konfliktiin myös Yhdysvallat. Venäläisten voimankäytön rima Suomea vastaan nousee aiempaa korkeammalle, kun heillä on tiedossaan, että hyökätessään Ahvenanmaalle tai Hankoniemelle he joutuisivat ampumaan sekä suomalaisia että ruotsalaisia sotilaita. Ruotsin valtiopäiväpuolueiden puolustusvalmiuskomitean (Försvarsberedeningen) loppuraportista löytyy historiallinen lause:

   ”Därför anser Försvarsberedningen att, efterhand som den utökade krigsorganisationen för armén etableras, upp till en brigad med förstärkningsresurser ska förberedas för att kunna verka i Finland vid kris, krigsfara eller krig.”

   Suomeksi sanottuna ruotsalaiset puolueet kertovat, että Ruotsin puolustusvoimien pitää olla valmiudessa lähettämään Suomen avuksi sodan uhatessa noin 5 600 sotilaan vahvennettu prikaati.

   Yli 350-sivuisessa loppuraportissa Ruotsin puolueet ovat päättäneet, mitä ne haluavat maansa asevoimilta 2020-luvulla.

   Puolustusvalmiuskomitean mukaan Ruotsin pitää varautua avustamaan Suomea, jos Ruotsin lähialueilla syntyy kriisi. Julkisuuteen tuotu valmius kohottaa ruotsalaispoliitikkojen mukaan ”ruotsalais-suomalaisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan uskottavuutta sekä parantaa yhteistyötä”.

   Ruotsi aikoo organisoida sodan ajan armeijansa uudelleen.

   Vahvistettu joukkorakenne astuu voimaan jo vuonna 2021. Tällä hetkellä länsinaapurimme sodan ajan joukkojen vahvuus on 60 000 sotilasta, mutta kahden vuoden päästä vahvuuden on tarkoitus nousta 90 000 sotilaaseen.

   Ruotsalaiset nostavat armeijansa taisteluvahvuutta 50 prosentilla, mihin sisältyy Suomessa taistelemaan valmistautuva vahvennettu prikaati.

   • Anonyymi

    Sauli Niinistö on toivottanut Ruotsin avun tervetulleeksi

    Suomalaiset poliitikot voisivat vähitellen alkaa puhua asioista siten kuin ne ovat: Suomi on de facto sotilaallisesti liittoutunut maa.

    On epäuskottavaa puhua Suomesta sotilaallisesti liittoutumattomana maana, kun naapurimaamme kertoo täysin avoimesti varustavansa tuhansia sotilaita, jotka valmistautuvat puolustamaan Suomea aseelliselta hyökkäykseltä.

    Tähän asti valmius on ollut enemmän ja vähemmän salaista, mutta jo kesällä 2015 Ruotsin parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Allan Widman (folkpartiet) arvioi, että Ruotsi reagoi tapahtumiin kaikissa olosuhteissa, jos Venäjä yrittää vallata Ahvenanmaan.

    Widman vastasi silloin kysymykseeni siitä, puuttuisiko Ruotsi jopa itsenäisesti tapahtumiin, jos pahin vaihtoehto toteutuisi Ahvenanmaalla.

    – Kyllä, vastaus kysymykseen on, että puuttuisi. Käsitykseni on, että jos jotain vakavaa tapahtuu Ahvenanmaalla, Ruotsi ryhtyy toimenpiteisiin. Tämä johtaa siihen, että Ruotsi on tietysti osapuolena sidoksissa Ahvenanmaahan ja saarialueen ongelmiin, Widman painotti.

    Widman arvioi, että Ruotsi ja Suomi saattavat sopia Ahvenanmaan puolustamisesta virallisesti. Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) oli todennut (30.7.2015), että ”Ahvenanmaa väärissä käsissä on kuin pistooli Ruotsin ohimolla”.

    Pari viikkoa myöhemmin tasavallan presidentti ja puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö kertoi Maarianhaminassa, että Ruotsi on kriisitilanteessa tervetullut tukemaan Suomea Ahvenanmaan turvaamisessa.

    Niinistö ilmaisi kantansa varovaisella tavalla, mutta myönteisen viestinsä selkeästi ilmaisten. Kysyin presidentiltä sitä, pitääkö hän mahdollisena, että Suomi ja Ruotsi voisivat tulevaisuudessa laatia Ahvenanmaan puolustussuunnitelmat yhdessä - ja viittasin Widmanin lausuntoon.

    – Suomi on sitoutunut siihen, että pidämme yllä Ahvenanmaan demilitarisointia rauhan aikana ja neutralisointia sodan aikana. Jos Ruotsi haluaa tukea Suomea tämän kansainvälisen velvoitteen toteuttamisessa, se on Ruotsin asia, Niinistö antoi hyväksyntänsä Ruotsin osallistumiselle Ahvenanmaan puolustamiseen.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Sauli Niinistö on toivottanut Ruotsin avun tervetulleeksi

    Suomalaiset poliitikot voisivat vähitellen alkaa puhua asioista siten kuin ne ovat: Suomi on de facto sotilaallisesti liittoutunut maa.

    On epäuskottavaa puhua Suomesta sotilaallisesti liittoutumattomana maana, kun naapurimaamme kertoo täysin avoimesti varustavansa tuhansia sotilaita, jotka valmistautuvat puolustamaan Suomea aseelliselta hyökkäykseltä.

    Tähän asti valmius on ollut enemmän ja vähemmän salaista, mutta jo kesällä 2015 Ruotsin parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Allan Widman (folkpartiet) arvioi, että Ruotsi reagoi tapahtumiin kaikissa olosuhteissa, jos Venäjä yrittää vallata Ahvenanmaan.

    Widman vastasi silloin kysymykseeni siitä, puuttuisiko Ruotsi jopa itsenäisesti tapahtumiin, jos pahin vaihtoehto toteutuisi Ahvenanmaalla.

    – Kyllä, vastaus kysymykseen on, että puuttuisi. Käsitykseni on, että jos jotain vakavaa tapahtuu Ahvenanmaalla, Ruotsi ryhtyy toimenpiteisiin. Tämä johtaa siihen, että Ruotsi on tietysti osapuolena sidoksissa Ahvenanmaahan ja saarialueen ongelmiin, Widman painotti.

    Widman arvioi, että Ruotsi ja Suomi saattavat sopia Ahvenanmaan puolustamisesta virallisesti. Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) oli todennut (30.7.2015), että ”Ahvenanmaa väärissä käsissä on kuin pistooli Ruotsin ohimolla”.

    Pari viikkoa myöhemmin tasavallan presidentti ja puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö kertoi Maarianhaminassa, että Ruotsi on kriisitilanteessa tervetullut tukemaan Suomea Ahvenanmaan turvaamisessa.

    Niinistö ilmaisi kantansa varovaisella tavalla, mutta myönteisen viestinsä selkeästi ilmaisten. Kysyin presidentiltä sitä, pitääkö hän mahdollisena, että Suomi ja Ruotsi voisivat tulevaisuudessa laatia Ahvenanmaan puolustussuunnitelmat yhdessä - ja viittasin Widmanin lausuntoon.

    – Suomi on sitoutunut siihen, että pidämme yllä Ahvenanmaan demilitarisointia rauhan aikana ja neutralisointia sodan aikana. Jos Ruotsi haluaa tukea Suomea tämän kansainvälisen velvoitteen toteuttamisessa, se on Ruotsin asia, Niinistö antoi hyväksyntänsä Ruotsin osallistumiselle Ahvenanmaan puolustamiseen.

    Viesti Kremlin mafiahallinnolle

    Neljä vuotta myöhemmin lausunnot eivät enää ole varovaisia, vaan ruotsalaiset päinvastoin haluavat korostaa valmiuttaan taistella suomalaisten rinnalla.

    Noin 5 600 sotilaan vahvuinen prikaati on nykyaikaisessa sodankäynnissä iso määrä sotilaita.

    Suomen valtionjohto on taatusti ollut etukäteen tietoinen siitä, että Ruotsi julkistaisi tämän viikon tiistaina tiedon ”Suomen prikaatistaan”.

    Ruotsalaisilla ja suomalaisilla poliitikoilla on tapana lähettää vastaavat loppuraportit etukäteen toisilleen luettaviksi.

    Terveiset on tarkoitettu Kremlin autoritääriselle isännälle Vladimir Putinille, jonka asema saattaa olla nopeasti heikentymässä Venäjän sisäisten ongelmien kärjistyessä.

    Jos venäläiset haluaisivat eroon Putinin sotaisasta mafiahallinnosta, Putinille ja tämän lähipiirille syntyisi helposti kiusaus lietsoa vanhaa isovenäläistä kansallistunnetta liekkeihin sotilaallisilla operaatioilla.

    Tällöin ei olisi täysin poissuljettua, etteikö Venäjä painostaisi myös Suomea sotilaallisesti.

    Venäläisten voimankäytön rima Suomea vastaan nousee aiempaa korkeammalle, kun heillä on tiedossaan, että hyökätessään vaikkapa Ahvenanmaalle tai Hankoniemelle he joutuisivat ampumaan sekä suomalaisia että ruotsalaisia sotilaita.

    Yksikin kaatunut ruotsalaissotilas sitoisi konfliktiin myös Yhdysvallat, joka todennäköisesti on antanut salaiset turvatakuut Ruotsille - luultavasti niistä ei kylmän sodan jälkeen koskaan edes luovuttu. Aseteollisuuden projektit sitovat Yhdysvaltoja ja Ruotsia vahvasti yhteen.

    Ainakaan Putinin johdolla Venäjä tuskin on valmis ottamaan niin suuria riskejä, että Kreml laukaisisi omalla aseellisella toiminnallaan dominoreaktion, joka veisi venäläiset aseelliseen selkkaukseen Itämerellä ruotsalaisten ja amerikkalaisten kanssa.

    Suomen länsiliittoutuminen on siis edennyt historiallisen pitkälle.

    Talvisodan trauma

    Talvisodan kynnyksellä lokakuussa 1939 presidentti Kyösti Kallio sai pääministeri Per Albin Hanssonilta (sd.) yksiselitteisen vastauksen: sodassa Ruotsi ei voisi auttaa Suomea. Silloinkin maat olivat tehneet yhteistyötä.

    Heinäkuussa 1938 Suomi ja Ruotsi olivat saaneet valmiiksi Ahvenanmaan puolustussuunnitelman, josta Ruotsin hallitus kuitenkin ilmoitti vuotta myöhemmin luopuvansa Neuvostoliiton kielteisen asenteen takia.

    Syksyllä 1939 Moskovassa käydyissä neuvotteluissa Suomi ei taipunut Stalinin laittomiin ja röyhkeisiin aluevaatimuksiin.

    Varsinkin edistyspuoluelainen ulkoministeri Eljas Erkko ja maalaisliittolainen puolustusministeri Juho Niukkanen luottivat Ruotsin apuun.

    Neuvostoliiton hyökättyä Suomeen Ruotsi kieltäytyi lähettämästä apujoukkoja edes Ahvenanmaalle. Ruotsin ulkoministeri Rickard Sandler (sd.) vaati voimakkaasti Suomen auttamista, mutta hän ei enää päässyt ministeriksi, kun Ruotsiin muodostettiin sotaolojen laaja yhteishallitus.

    Yleinen mielipide synnytti naapurissamme ”Finlads sak är vår”-liikkeen, ja huimat 8 000 ruotsalaista ilmoittautui vapaaehtoisiksi talvisotaan.

    Kaksi vahvistettua pataljoonaa ja lento-osasto ehtivät rintamalle.

    Suuresta massaliikkeestä huolimatta Ruotsin hallitus piti linjansa ja vastusti Ranskan ja Ison-Britannian suunnitteleman apuretkikunnan kauttakulkua.

    Talvisodan historia kertoo reaalipoliittisen ajattelun luonteesta. Äärimmäisissä tilanteissa monista valtionjohtajista tulee itsekkäitä – jopa kyynisiä.

    Maailma on silti muuttunut: ruotsalaisten poliitikkojen itseluottamus suhteessa Venäjän valtionjohtoon vaikuttaa olevan korkeammalla tasolla kuin 1930-luvulla. Tämä on käynyt ilmi sukellusvenejahtien yhteydessä – ja puolustusministeri Peter Hultqvistin lausunnoista.

    – Venäjä on edistänyt turvallisuustilanteen huonontumista tässä Euroopan kolkassa. He ovat tehneet sen ensin aggressiolla Georgiaa vastaan vuonna 2008 ja sitten miehittämällä Krimin. Ukrainassa on meneillään jatkuva konflikti, jossa kuolee ja vammautuu ihmisiä koko ajan.

    – Lähialueellamme Euroopassa on konflikti. Emme saa unohtaa sitä. Se on Venäjä, joka on rikkonut kansainvälistä lakia ja oikeutta, Hultqvist sanoi Iltalehdelle helmikuussa Tukholmassa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Viesti Kremlin mafiahallinnolle

    Neljä vuotta myöhemmin lausunnot eivät enää ole varovaisia, vaan ruotsalaiset päinvastoin haluavat korostaa valmiuttaan taistella suomalaisten rinnalla.

    Noin 5 600 sotilaan vahvuinen prikaati on nykyaikaisessa sodankäynnissä iso määrä sotilaita.

    Suomen valtionjohto on taatusti ollut etukäteen tietoinen siitä, että Ruotsi julkistaisi tämän viikon tiistaina tiedon ”Suomen prikaatistaan”.

    Ruotsalaisilla ja suomalaisilla poliitikoilla on tapana lähettää vastaavat loppuraportit etukäteen toisilleen luettaviksi.

    Terveiset on tarkoitettu Kremlin autoritääriselle isännälle Vladimir Putinille, jonka asema saattaa olla nopeasti heikentymässä Venäjän sisäisten ongelmien kärjistyessä.

    Jos venäläiset haluaisivat eroon Putinin sotaisasta mafiahallinnosta, Putinille ja tämän lähipiirille syntyisi helposti kiusaus lietsoa vanhaa isovenäläistä kansallistunnetta liekkeihin sotilaallisilla operaatioilla.

    Tällöin ei olisi täysin poissuljettua, etteikö Venäjä painostaisi myös Suomea sotilaallisesti.

    Venäläisten voimankäytön rima Suomea vastaan nousee aiempaa korkeammalle, kun heillä on tiedossaan, että hyökätessään vaikkapa Ahvenanmaalle tai Hankoniemelle he joutuisivat ampumaan sekä suomalaisia että ruotsalaisia sotilaita.

    Yksikin kaatunut ruotsalaissotilas sitoisi konfliktiin myös Yhdysvallat, joka todennäköisesti on antanut salaiset turvatakuut Ruotsille - luultavasti niistä ei kylmän sodan jälkeen koskaan edes luovuttu. Aseteollisuuden projektit sitovat Yhdysvaltoja ja Ruotsia vahvasti yhteen.

    Ainakaan Putinin johdolla Venäjä tuskin on valmis ottamaan niin suuria riskejä, että Kreml laukaisisi omalla aseellisella toiminnallaan dominoreaktion, joka veisi venäläiset aseelliseen selkkaukseen Itämerellä ruotsalaisten ja amerikkalaisten kanssa.

    Suomen länsiliittoutuminen on siis edennyt historiallisen pitkälle.

    Talvisodan trauma

    Talvisodan kynnyksellä lokakuussa 1939 presidentti Kyösti Kallio sai pääministeri Per Albin Hanssonilta (sd.) yksiselitteisen vastauksen: sodassa Ruotsi ei voisi auttaa Suomea. Silloinkin maat olivat tehneet yhteistyötä.

    Heinäkuussa 1938 Suomi ja Ruotsi olivat saaneet valmiiksi Ahvenanmaan puolustussuunnitelman, josta Ruotsin hallitus kuitenkin ilmoitti vuotta myöhemmin luopuvansa Neuvostoliiton kielteisen asenteen takia.

    Syksyllä 1939 Moskovassa käydyissä neuvotteluissa Suomi ei taipunut Stalinin laittomiin ja röyhkeisiin aluevaatimuksiin.

    Varsinkin edistyspuoluelainen ulkoministeri Eljas Erkko ja maalaisliittolainen puolustusministeri Juho Niukkanen luottivat Ruotsin apuun.

    Neuvostoliiton hyökättyä Suomeen Ruotsi kieltäytyi lähettämästä apujoukkoja edes Ahvenanmaalle. Ruotsin ulkoministeri Rickard Sandler (sd.) vaati voimakkaasti Suomen auttamista, mutta hän ei enää päässyt ministeriksi, kun Ruotsiin muodostettiin sotaolojen laaja yhteishallitus.

    Yleinen mielipide synnytti naapurissamme ”Finlads sak är vår”-liikkeen, ja huimat 8 000 ruotsalaista ilmoittautui vapaaehtoisiksi talvisotaan.

    Kaksi vahvistettua pataljoonaa ja lento-osasto ehtivät rintamalle.

    Suuresta massaliikkeestä huolimatta Ruotsin hallitus piti linjansa ja vastusti Ranskan ja Ison-Britannian suunnitteleman apuretkikunnan kauttakulkua.

    Talvisodan historia kertoo reaalipoliittisen ajattelun luonteesta. Äärimmäisissä tilanteissa monista valtionjohtajista tulee itsekkäitä – jopa kyynisiä.

    Maailma on silti muuttunut: ruotsalaisten poliitikkojen itseluottamus suhteessa Venäjän valtionjohtoon vaikuttaa olevan korkeammalla tasolla kuin 1930-luvulla. Tämä on käynyt ilmi sukellusvenejahtien yhteydessä – ja puolustusministeri Peter Hultqvistin lausunnoista.

    – Venäjä on edistänyt turvallisuustilanteen huonontumista tässä Euroopan kolkassa. He ovat tehneet sen ensin aggressiolla Georgiaa vastaan vuonna 2008 ja sitten miehittämällä Krimin. Ukrainassa on meneillään jatkuva konflikti, jossa kuolee ja vammautuu ihmisiä koko ajan.

    – Lähialueellamme Euroopassa on konflikti. Emme saa unohtaa sitä. Se on Venäjä, joka on rikkonut kansainvälistä lakia ja oikeutta, Hultqvist sanoi Iltalehdelle helmikuussa Tukholmassa.

    Nopeutta ja JEF

    Hultqvist kertoi, että Ruotsi ja Suomi nopeuttavat yhteistä poliittista päätöksentekoa tilanteessa, jossa Itämerellä syntyy kriisi ja mailta odotetaan yhteisiä sotilaallisia toimia uhan torjumiseksi.

    Iltalehti kysyi Hultqvistilta, onko nopeuden vaatimus seurausta siitä, että venäläisten tiedetään pystyvän yllätysoperaatioihin, kuten Krimin miehittämiseen muutamissa tunneissa.

    - Sanon niin, että kun olet kriisitilanteessa, sinun pitää voida tehdä päätös ennen kuin kriisi on mennyt, Hultqvist virnisti.

    Vahvennettu ruotsalaisprikaati ei ole edes ainoa apujärjestely, johon Suomi on viime vuosina lähtenyt mukaan.

    Suomi on liittynyt Britannian johtamiin nopean toiminnan taistelujoukkoihin, joiden vahvuus on noin 10 000 sotilasta. JEF-joukkoja (engl. Joint Expeditionary Force) voidaan käyttää sotilasoperaatioihin missä tahansa maailmassa, myös Suomen maaperällä.

    Toimintavalmiudessa oleviin joukkoihin kuuluu maavoimien erikois- ja panssarijoukkojen, merivoimien ja ilmavoimien yksiköitä, muun muassa laskuvarjojoukkoja.

    – Toivon JEF-joukkojen tuovan lisävakuutuksen ja tyynnyttelevän Suomen ja Ruotsin kaltaisia maita. Jäsenyyden kautta niillä on ystävien joukkoja valmiina toimimaan ja auttamaan, Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoi kesällä 2017 Aamulehdessä.

    Yhtenä JEF:n palasena ovat brittien kommandojoukot.

    Britannia on Viroon sijoitettujen Nato-joukkojen johtovaltio, joten läntisen Euroopan suurimmalle sotilasmahdille on luontevaa varautua puolustamaan myös Suomea.

    Ruotsin kielellä puolustuspoliittista arvoa

    Suomalaispoliitikot eivät tarpeettomasti halua ärsyttää autoritaarista Venäjää, joten he puhuvat vähän, mutta tekevät sitäkin enemmän. Välillä on niinkin, että suomalaisessa turvallisuuspoliittisessa hyssyttelyn kulttuurissa jää tiedotusvälineiden ja virkamiesten tehtäväksi kertoa kansalaisille, mistä oikein on kyse. Se lienee osittain viisas strategia.

    –Jos ja kun toivomme saavamme apua, meidän on tehtävä avun mahdollistavat järjestelyt hyvän sään aikana, puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston ylijohtaja Janne Kuusela on muistuttanut.

    Suomessa astuivat 1. heinäkuuta 2017 voimaan lait, jotka mahdollistavat sotilaallisen avun antamisen ja vastaanottamisen.

    Mitä seuraavaksi?

    JEF:n ja vahvennetun ruotsalaisprikaatin jälkeen Nato-jäsenyys olisi looginen askel. Suomalaisten on turha kuvitella, etteivätkö venäläiset jo pitäisi Suomea ja Ruotsia Nato-maina. Ainoa kansainvälisoikeudellisesti sitova sotilaallinen apulupaus löytyy Naton viidennestä artiklasta.

    Totuus on 2010-luvulla edelleen se, että Suomi on Ruotsille puskuri. Auttavatko ruotsalaiset meitä, jos venäläiset ilmoittavat tekevänsä Gotlannista ydinaseidensa maalin?

    Ruotsalaisten hyvää tahtoa ei pidä silti vähätellä. Pääministeri Stefan Löfven korostaa maiden sosialidemokraattisten puolueiden olevan sisaruksia.

    Veri on vettä sakeampaa siksi, että ruotsi on Suomessa virallinen kieli ja ruotsinkielisiä suomalaisia on noin 300 000. Ruotsin kieltä kannattaa Suomessa vaalia puolustuspolitiikankin takia.

    Antti Rinteen palapelissä RKP:n hallituspaikalla on turvallisuuspoliittinen ulottuvuutensa, sillä Ruotsin kanssa Suomi ainakin on sotilaallisesti liittoutunut maa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Nopeutta ja JEF

    Hultqvist kertoi, että Ruotsi ja Suomi nopeuttavat yhteistä poliittista päätöksentekoa tilanteessa, jossa Itämerellä syntyy kriisi ja mailta odotetaan yhteisiä sotilaallisia toimia uhan torjumiseksi.

    Iltalehti kysyi Hultqvistilta, onko nopeuden vaatimus seurausta siitä, että venäläisten tiedetään pystyvän yllätysoperaatioihin, kuten Krimin miehittämiseen muutamissa tunneissa.

    - Sanon niin, että kun olet kriisitilanteessa, sinun pitää voida tehdä päätös ennen kuin kriisi on mennyt, Hultqvist virnisti.

    Vahvennettu ruotsalaisprikaati ei ole edes ainoa apujärjestely, johon Suomi on viime vuosina lähtenyt mukaan.

    Suomi on liittynyt Britannian johtamiin nopean toiminnan taistelujoukkoihin, joiden vahvuus on noin 10 000 sotilasta. JEF-joukkoja (engl. Joint Expeditionary Force) voidaan käyttää sotilasoperaatioihin missä tahansa maailmassa, myös Suomen maaperällä.

    Toimintavalmiudessa oleviin joukkoihin kuuluu maavoimien erikois- ja panssarijoukkojen, merivoimien ja ilmavoimien yksiköitä, muun muassa laskuvarjojoukkoja.

    – Toivon JEF-joukkojen tuovan lisävakuutuksen ja tyynnyttelevän Suomen ja Ruotsin kaltaisia maita. Jäsenyyden kautta niillä on ystävien joukkoja valmiina toimimaan ja auttamaan, Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoi kesällä 2017 Aamulehdessä.

    Yhtenä JEF:n palasena ovat brittien kommandojoukot.

    Britannia on Viroon sijoitettujen Nato-joukkojen johtovaltio, joten läntisen Euroopan suurimmalle sotilasmahdille on luontevaa varautua puolustamaan myös Suomea.

    Ruotsin kielellä puolustuspoliittista arvoa

    Suomalaispoliitikot eivät tarpeettomasti halua ärsyttää autoritaarista Venäjää, joten he puhuvat vähän, mutta tekevät sitäkin enemmän. Välillä on niinkin, että suomalaisessa turvallisuuspoliittisessa hyssyttelyn kulttuurissa jää tiedotusvälineiden ja virkamiesten tehtäväksi kertoa kansalaisille, mistä oikein on kyse. Se lienee osittain viisas strategia.

    –Jos ja kun toivomme saavamme apua, meidän on tehtävä avun mahdollistavat järjestelyt hyvän sään aikana, puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston ylijohtaja Janne Kuusela on muistuttanut.

    Suomessa astuivat 1. heinäkuuta 2017 voimaan lait, jotka mahdollistavat sotilaallisen avun antamisen ja vastaanottamisen.

    Mitä seuraavaksi?

    JEF:n ja vahvennetun ruotsalaisprikaatin jälkeen Nato-jäsenyys olisi looginen askel. Suomalaisten on turha kuvitella, etteivätkö venäläiset jo pitäisi Suomea ja Ruotsia Nato-maina. Ainoa kansainvälisoikeudellisesti sitova sotilaallinen apulupaus löytyy Naton viidennestä artiklasta.

    Totuus on 2010-luvulla edelleen se, että Suomi on Ruotsille puskuri. Auttavatko ruotsalaiset meitä, jos venäläiset ilmoittavat tekevänsä Gotlannista ydinaseidensa maalin?

    Ruotsalaisten hyvää tahtoa ei pidä silti vähätellä. Pääministeri Stefan Löfven korostaa maiden sosialidemokraattisten puolueiden olevan sisaruksia.

    Veri on vettä sakeampaa siksi, että ruotsi on Suomessa virallinen kieli ja ruotsinkielisiä suomalaisia on noin 300 000. Ruotsin kieltä kannattaa Suomessa vaalia puolustuspolitiikankin takia.

    Antti Rinteen palapelissä RKP:n hallituspaikalla on turvallisuuspoliittinen ulottuvuutensa, sillä Ruotsin kanssa Suomi ainakin on sotilaallisesti liittoutunut maa.

    Nyt on Suomen nato jäsennyys lähempänä kuin koskaan,taustalla tapahtuu kokoajan,hallitus yhdistelee pikku palapeliaan kaikessa rauhassa,veikkaan että kun uusi hävittäjä paljastetaan (F-35) mikä on paras vaihtoehto suorituskyvyltään mutta mukana on myös politiikkaa,samalla tehdään suuri ilmoitus mikä parantaa Suomen puolustusta oleellisesti,voi sitä ilon ja onnenpäivää


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Nyt on Suomen nato jäsennyys lähempänä kuin koskaan,taustalla tapahtuu kokoajan,hallitus yhdistelee pikku palapeliaan kaikessa rauhassa,veikkaan että kun uusi hävittäjä paljastetaan (F-35) mikä on paras vaihtoehto suorituskyvyltään mutta mukana on myös politiikkaa,samalla tehdään suuri ilmoitus mikä parantaa Suomen puolustusta oleellisesti,voi sitä ilon ja onnenpäivää

    Mahdatko vihjata että silloin Suomi ja Ruotsi jättävät yhteisen Nato hakemuksen,siihen liittyy USAn välittömät turvatakuut?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mahdatko vihjata että silloin Suomi ja Ruotsi jättävät yhteisen Nato hakemuksen,siihen liittyy USAn välittömät turvatakuut?

    🏆🏆🏆👍


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mahdatko vihjata että silloin Suomi ja Ruotsi jättävät yhteisen Nato hakemuksen,siihen liittyy USAn välittömät turvatakuut?

    Näinhän se menee käytännössä


  • Anonyymi

   ItäTiltuilla on keittänyt tosi pahasti kun 15 viestiä on poistettu,menikö taas räyhäämiseksi kun faktat lyötiin pöytään...tirsk

  • Anonyymi

   Kannattaa muistaa että kansanäänestystä Suomen nato jäsennyys hakemuksesta ei tule,kansa on valinnut eduskunnan ja eduskunta äänestää asiasta jolloin demokratia toteutuu,näin minimoidaan Venäjän vaikutus mahdollisuus ja piste

   • Anonyymi

    Ruotsi tulee vetämään Suomen Natoon , eikä siihen mene kauaa. Puolustusliitto Naton 29 jäsenmaasta vain kaksi on liittynyt siihen kansanäänestyksen kautta. Asia vahvistetaan Uudelle Suomelle Suomen Nato-lähetystöstä.

    Kansanäänestyksen kautta Natoon liittyneet maat ovat Slovenia ja Unkari. Lisäksi Espanja on liittymisen jälkeen järjestänyt äänestyksen Nato-kannatuksesta. Naton säännöt edellyttävät, että jäsenyydelle on oltava aito kansan tuki, mutta mitään tapaa tuen selvittämiselle ei määritetä.


  • Anonyymi

   Suomi tulee vetämään vastakin Natosopimus ehdotukset WC-pöntöstä alas, eikä siihen mene kauaa. Asia vahvistetaan Uudelle Suomelle Naton puhdistamolle lähetyksestä.

   • Anonyymi

    Luokaton puujalkavitsi on Venäjän Tiltun omin ase:-D


   • Anonyymi

    Tiltun valetta


  • Anonyymi

   Nytkö ne vasta ruotsalaiset tajuavat, että Venäjä on turvallisuusriski Ruotsille, Suomellehan se ei ole, koska Suomi kävi jo sodan Stalinia vastaan.

  • Anonyymi

   Ruotsin Nato kokoomus pelkää. :D :D :D

   • Anonyymi

    ” Ruotsin Nato kokoomus pelkää. :D :D :D”

    Ei ole mitään syytä! Putte tekee töitä liittymisen eteen!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    ” Ruotsin Nato kokoomus pelkää. :D :D :D”

    Ei ole mitään syytä! Putte tekee töitä liittymisen eteen!

    Venäjä ei pelkää eikä liity Natoon. ;)

    Ruotsalaiset kokoomus edustajat pelkää ja meinaavat sännätä Natoon. Sverige demokraatit torjuvat Natoa täydeltä laidalta.


  • Anonyymi

   Kremlin harhaisen uhkakuvan varjolla on viety läpi laaja varusteluohjelma samaan aikaan, kun lännen pakotteet ovat aiheuttaneet taantumaa ja niukkuutta. Se on näkynyt myös tiede- ja teknologiasektorilla, joka on kärsinyt militarisoinnista.

   Vladimir Putinin päättäväisyys Venäjän supervaltastatuksen ajamisessa selittyy Blankin mukaan sisäpoliittisilla syillä.

   Ulko- ja puolustuspolitiikka on suureksi osaksi viritetty niin, että se vahvistaa ja oikeuttaa Putinin hallinnon jatkuvuuden ja sen pyrkimykset projisoida valtaa Venäjän federaation rajojen ulkopuolelle. Venäjän ydinaseet ja informaatiovaikuttaminen ovat siinä keskeisessä roolissa.

   Huolestuttavana Blank pitää sitä, että näin menetellessään Venäjän johto on sotkenut tavanomaisten ja ydinaseiden perinteiset roolit. Se ei pidä enää ydinaseita vain pelotteen aseina, vaan myös todellisina taistelukentän aseina.

   ”Solmun katkaiseminen”

   Raportissa käydään yksityiskohtien tarkkuudella läpi uusien asejärjestelmien ominaisuuksia ja niiden sijoituksia.

   Vaikka Venäjä näyttäisi olevan läheisissä ja lämpimissä suhteissa Kiinan kanssa, on Venäjän asevoimat aktivoitunut vastaavalla tavalla Kauko-Idässä kuin Euroopan vastaisilla alueilla. Venäjä myy aktiivisesti aseita Itä-Aasiaan, Kaakkois-Aasiaan ja Etelä-Aasiaan.

   Venäjän laivaston ja ilmavoimien uusien kauas kantavien asejärjestelmien ominaisuudet osoittavat, että ne eivät ole puolustuksellisia vaan ennen muuta hyökkäyksellisiä. Raportti pitää niitä vaarana Pohjois-Atlantin puolustusliiton (NATO) liittolaisille, koska ne voivat uhata yhteyksiä Atlantin yli Yhdysvaltoihin.

   Koko arktinen alue nähdään uhan alaiseksi. Siksi raportissa suositellaan poliittiselle johdolle tarkkaa tutustumista tähän raporttiin ja sen perusteella uudelleenarvion tekemistä. Toimenpidesuosituksena on ”Putinin solmun katkaiseminen” (Cutting the Putian Knot), millä tarkoitetaan sellaisen strategian kehittämistä, jolla ”voidaan olla tekemisissä Venäjän autoritaarisen, epävakaan ja aseellisen hallinnon kanssa”.

   • Anonyymi

    Kertoisiko joku, milloin viimeksi Venäjä on uhannut edes yhtä EU:n jäsenvaltiota.
    Ruotsia ja Suomea kohtaan ei ole ollut milloinkaan pienintäkään uhkaa eikä ole näköpiirissäkään muuta uhkaavaa kuin mahdollinen idioottimainen naton nuoleskelumme. Natonasset sen sijaan jaksavat russofobiassaan hössöttää vuodesta toiseen jostain Ukrainasta ja/tai Krimistä, jossa taitaa olla hyvin rauhallista esim. verrattuna Minskiin, jonka rauhattomuuden on saanut aikaan yksi ainoa vanhuuden höppänä ukko.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kertoisiko joku, milloin viimeksi Venäjä on uhannut edes yhtä EU:n jäsenvaltiota.
    Ruotsia ja Suomea kohtaan ei ole ollut milloinkaan pienintäkään uhkaa eikä ole näköpiirissäkään muuta uhkaavaa kuin mahdollinen idioottimainen naton nuoleskelumme. Natonasset sen sijaan jaksavat russofobiassaan hössöttää vuodesta toiseen jostain Ukrainasta ja/tai Krimistä, jossa taitaa olla hyvin rauhallista esim. verrattuna Minskiin, jonka rauhattomuuden on saanut aikaan yksi ainoa vanhuuden höppänä ukko.

    Putin on uhannut pohjoismaita ydinaseella


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kertoisiko joku, milloin viimeksi Venäjä on uhannut edes yhtä EU:n jäsenvaltiota.
    Ruotsia ja Suomea kohtaan ei ole ollut milloinkaan pienintäkään uhkaa eikä ole näköpiirissäkään muuta uhkaavaa kuin mahdollinen idioottimainen naton nuoleskelumme. Natonasset sen sijaan jaksavat russofobiassaan hössöttää vuodesta toiseen jostain Ukrainasta ja/tai Krimistä, jossa taitaa olla hyvin rauhallista esim. verrattuna Minskiin, jonka rauhattomuuden on saanut aikaan yksi ainoa vanhuuden höppänä ukko.

    Nyt ryssä on menossa/mennyt Valkovenäjälle,sotakiima on melkoinen


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kertoisiko joku, milloin viimeksi Venäjä on uhannut edes yhtä EU:n jäsenvaltiota.
    Ruotsia ja Suomea kohtaan ei ole ollut milloinkaan pienintäkään uhkaa eikä ole näköpiirissäkään muuta uhkaavaa kuin mahdollinen idioottimainen naton nuoleskelumme. Natonasset sen sijaan jaksavat russofobiassaan hössöttää vuodesta toiseen jostain Ukrainasta ja/tai Krimistä, jossa taitaa olla hyvin rauhallista esim. verrattuna Minskiin, jonka rauhattomuuden on saanut aikaan yksi ainoa vanhuuden höppänä ukko.

    venäjä ei ilmoittele etukäteen ,se teki yllätyshyökkäyksen Ukrainaan ja nyt se on jo Valkovenäjällä,vaikka näitä ei tietenkään myönnetä


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    venäjä ei ilmoittele etukäteen ,se teki yllätyshyökkäyksen Ukrainaan ja nyt se on jo Valkovenäjällä,vaikka näitä ei tietenkään myönnetä

    Putin sanoi silloin asiasta kyselevälle medialle ettei heillä siellä mitään ole tekeillä kun ilman tunnuksia kulkeneet Venäjän joukot valtasivat Ukrainan Krimin.
    Vain hetkeä myöhemmin Putin esiintyi suurena sankarina ja kehui Venäjäna armeijan suorittamaa miehitystä.


  • Anonyymi

   Tämä NATO jäsenyys otetaan heti esiin kun Venäjä on vallannut Valko-Venäjän. Suomi ja Ruotsi sopivat asian keskenään ja hoitavat äänestryksen eduskunnissaan samalla kellonlyömällä. Seuraavana aamuna jäsenhakemus lähtee NATOn pääkonttorille ja NATO ottaa meidät kirkuen vastaan.

   Tuo JAS Gripen on ainut noista tarjotuista hävittäjistä joka on testattu tuota naapurin mikälie J27 hävittäjää vastaan. JAS voitti 6-0. Ostetaan tuo elinkaarimallin mukaisten kulujen myötä vain murto-osan maksava naapurin tuote.
   Saadaan hävittäjähankinta hoidettua isolta osin suomalaisella työllä ja kun siitä tulee NATO-hävittäjä saamme PALJON lisätilauksia suomen osavalmistukseen ja osien kokoonpanoon kun tuon modernin ja loistavan hävittäjän kauppakavat vihdoin aukeavat.

  • Anonyymi

   Nato perustuu harhaisiin uhkakuviin.

   Nyt ovat taas nostelemassa isistä uhakseen. Pitkään oli hiljaista. :D

  • Anonyymi

   Al-Qaida ja Bokoharam ovat olleet hiiren hiljaa pitkään.

   Läntisillä tiedustelu "elimillä" ei ole aavistustakaan esin ko. porukoiden asekaupoista lännen kanssa.Kiina ja Venäjä tai Iran eivät kyseisiä lännen pumppuja tunnusta tai tue.

  • Anonyymi

   Useiden asiantuntijoiden mukaan Suomen kannattaisi liittyä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa.

   Muun muassa riippumattoman asiantuntijaryhmän vuonna 2016 tekemässä Nato-selvityksessä pidettiin Ruotsin erillistä liittymistä Natoon poliittisesti ja strategisesti ongelmallisena Suomelle, koska se eristäisi Suomen ja jättäisi maamme suojattomaksi.

   Selvityksessä todettiin myös, että Ruotsin mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutukset olisivat Suomen kannalta huomattavasti suotuisammat, jos Suomi ja Ruotsi tekisivät Nato-päätöksen koordinoidusti yhdessä.

  • Anonyymi

   UPI:n ohjelmajohtaja Aaltola on samaa mieltä riippumattomien Nato-selvitysasiantuntijoiden kanssa siitä, että Suomen olisi järkevintä liittyä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa.

   - Jos Ruotsi päättää liittyä Natoon, Suomen täytyy miettiä, mitkä seuraukset ovat, koska ne ovat Suomen kannalta negatiiviset.

   Aaltolan mukaan Suomi menettäisi osa liittoutumattomuuden merkityksestä ja painoarvosta.

   - Tämän vuoksi voisi olla järkevää liittyä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa.

   Aaltolan mukaan Ruotsin Nato-jäsenyyteen pitää kaikissa tapauksissa varautua ja selvittää, mikä Suomen rooli olisi ainoana Natoon kuulumattomana Itämeren alueen maana ja Venäjän naapurina.