Hei!
Perustimme kolmen tutun kanssa osakeyhtiön tasaosuuksilla ja mietin tässä, että kuinka hyvin oma selustani yrityksessä on ns. turvattu. Eli jos muut osakkeenomistajat (=enemmistö) haluaisivat päästä minusta jossain vaiheessa eroon niin onnistuuko se vai onko minulla osakkeenomistajana (ja hallituksen jäsenenä) jokin oikeus/turva, mikä tämmöisen estäisi ilman suostumustani?
Mieleeni tuli esimerkiksi uusien osakkeiden jakaminen siten, että itse en niitä voisi lunastaa ja näin ollen osuuteni ainakin pienenisi.
Kiitos jos viitsitte auttaa aloittelijaa!
Osakkeenomistajan oikeudet
11
702
Vastaukset
- Anonyymi
Teidän kolmen pitää tehdä kirjallinen Osakassopimus, josta aiheesta löydät helposti paljon luettavaa netistä.
Mikäli et/ette aio käyttää juristeja sopimuksen tekemisessä, niin silloin siihen pitää omin sanoin kirjata, mitä kukin pitää sopimuksellisesti ja yhteistyön kannalat tärkeänä.
Sinun osaltasi sinne pitäisi siis kirjata, että yhtä osakasta ei voida jättää pois mahdollisesta uudesta osakeannista, tai mikä se asia tarkalleen onkin, mitä tulevaisuudessa emmit tai pelkäät. Selkeitä kokonaisia lauseita, jossa sanotaan mitä ajetaan takaa.- Anonyymi
Kiitos paljon vastauksestasi!
Täytyy huomenna tutustua tuohon osakassopimukseen tarkemmin. Esimerkiksi osakeyhtiölaki ei siis ilmeisesti suojaisi minua ainakaan tuon osakeannin kanssa. Entä voisivatko he vain enemmistön päätöksellä pakkolunastaa osakkeet minulta? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kiitos paljon vastauksestasi!
Täytyy huomenna tutustua tuohon osakassopimukseen tarkemmin. Esimerkiksi osakeyhtiölaki ei siis ilmeisesti suojaisi minua ainakaan tuon osakeannin kanssa. Entä voisivatko he vain enemmistön päätöksellä pakkolunastaa osakkeet minulta?Osakkeita ei voi pakkolunastaa keneltäkään osakkeenomistajalta, elleivät ne sitten ole velan panttina tms.
Sen sijaan 66% osakkeita omistavat voivat työntää kolmannen osapuolen 33% omistusosuudellaan pahasti sivuraiteelle.
Osakkaiden enemmistö valitsee yhtiön hallituksen ja toimitusjohtajan, ja nämä määrää mitä kukin osakas saa firmassa tehdä, elintila voidaan laittaa aika pieneksikin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Osakkeita ei voi pakkolunastaa keneltäkään osakkeenomistajalta, elleivät ne sitten ole velan panttina tms.
Sen sijaan 66% osakkeita omistavat voivat työntää kolmannen osapuolen 33% omistusosuudellaan pahasti sivuraiteelle.
Osakkaiden enemmistö valitsee yhtiön hallituksen ja toimitusjohtajan, ja nämä määrää mitä kukin osakas saa firmassa tehdä, elintila voidaan laittaa aika pieneksikin.Kiitos taas tiedoista! Minkä kokisit siis olevan paras ratkaisu, ettei näin pääsisi käymään? (Ilmeisesti sinä) puhuit jo osakassopimuksesta, mutta millainen kohta sinne käytännössä tulisi sisällyttää? Esimerkiksi "Hallitus voidaan nimittää vain osakkeenomistajien yksimielisellä päätöksellä (100% omistuksista)" ?
Arvostan todella paljon apuasi!! - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Osakkeita ei voi pakkolunastaa keneltäkään osakkeenomistajalta, elleivät ne sitten ole velan panttina tms.
Sen sijaan 66% osakkeita omistavat voivat työntää kolmannen osapuolen 33% omistusosuudellaan pahasti sivuraiteelle.
Osakkaiden enemmistö valitsee yhtiön hallituksen ja toimitusjohtajan, ja nämä määrää mitä kukin osakas saa firmassa tehdä, elintila voidaan laittaa aika pieneksikin.Kyllä osakkeet voi pakkolunastaa, nimittäin "Osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla, jolla on enemmän kuin yhdeksän kymmenesosaa yhtiön osakkeista ja kaikkien osakkeiden tuottamasta äänimäärästä (lunastaja), on oikeus käyvästä hinnasta lunastaa muiden osakkeenomistajien osakkeet.
Osakkeenomistajalla, jonka osake voidaan lunastaa, on vastaavasti milloin tahansa lunastusedellytysten täyttyessä oikeus vaatia osakkeensa lunastamista. Lunastusta vaativan osakkeenomistajan on kuitenkin esitettävä lunastusvaatimus kaikista omistamistaan osakkeista. Hän ei voi vaatia ainoastaan osaa osakkeistaan lunastettavaksi.
Lunastusvelvollisella osakkaalla on toisaalta oikeus lunastaa kaikki vähemmistöosakkeet, vaikka vain jotkut vähemmistöosakkaat olisivat esittäneet lunastusvaatimuksensa"
- Anonyymi
Ilman osakassopimusta sinun 33% on käytännössä ei-mitään. 66% hallitsee yhtiökokousta ja valitsee hallitukseen ketä haluavat. 33% katsoo vierestä ja ihmettelee, se oli siinä.
Osakassopimus tehdään ensimmäisenä, ennen kuin itse firmaa pannaan pystyyn. Eihän firman perustamisen jälkeen kenenkään ole pakko allekirjoittaa mitään osakassopimusta. Se vipuvarsi on jo menetetty. Miksi ne kaksi muuta allekirjoittaiusivat sopimuksen, joka vähentää heidän oy-lain mukaista valtaansa? En minä ainakaan allekirjoittaisi. Sorry, jos ne kaksi liittoutuvat, sinä olet armopalojen varassa. Olisi kannattanut ottaa yhteyttä asiantuntijaan etukäteen.- Anonyymi
Kiitos myös sinulle vastauksestasi ja suorasta puheestasi, arvostan! Olen vielä opiskelija, joten budjettini on todella rajallinen, minkä vuoksi en ole päässyt asiantuntijan puheille. Arvostan siis todella suuresti täällä saamiani vinkkejä!
Vastasin jo ylempään kommenttiin samoja asioita, mitä tähän sinun omaasi vastaisin. Olettaen, että osakassopimus voitaisiin vielä tehdä, millaisia kohtia sisällyttäisit siihen minun asemassani?
- Anonyymi
Tuossa on kaikkineen jo niin monta muuttujaa, että en ala edes yrittää neuvoa millainen teksti Osakassopimuksen kannattaisi taralleen koettaa kirjata.
Osakassopimus voi täydentää ja täsmentää osakkaiden välisiä asioita. Mutta Osakassopimus sinällään ei mene yleisen Osakeyhtiölain säädösten edelle. Osakeyhtiölaissa sanottu osakkaiden ja yhtiökokouksen yms. yleisiä oikeuksia koskeva asia pätee.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060624
Mikäli etukäteen jo epäilet, että sinut tullaan nitistämään, niin pidemmän päälle, vaikka vuosikymmenen ajaksi, tuollaisessa yrityksessä ja sen piinassa ei kannata roikkua mukana. Ei vaikka olisi sopimuspaperilla mitä tekstiä tahansa.
Se oma osuus kannattaa mieluummin myydä niilla enemmistöläisille. Omalle sijoitukselle ja osakepotille pitäisi silloin saada kunnollinen korvaus. Tätä on vaikea ennalta määritellä, mikä se oikea hinta ja arvo vaikka 3 v. kuluttua on, jos firma on jo lähdössä hyvään nousukiitoon.
Pienyritysten osakkeita ei noteerata kuten pörssin osakkeita, joten mitään arvoa pikkufirman osakkeille on vaikea määritellä.
Siksi ei kannata vaatia Osakassopimuksessa ulos ostettavalle osakkeelle vaikka "3-kertaista hintaa osakkeen sen hetkiseen arvoon nähden.... tms.." koska se osakkeen arvo saadaan sopivasti tehdyssä taselaskelmassa osoitettua todella olemattomaksi.
Se millä sanamuodolla haluat koettaa mahdollisessa 2...3 vuoden kuluttua tulevassa umpikujatilanteessa omia rahojasi ja vuosien raadantaasi pelastaa, siihen en osaa antaa yksioikoisia neuvoja.
Joku tällaisten kanssa jatkuvasti toimiva yrityslakimies, tai jopa laajasti osaava Tilitoimisto kokemuksineen saattaisi olla avuksi. - Anonyymi
Asianmukainen osakassopimus jossa on riittävät sanktiot rikkojalle, suojaa kyllä varsin tehokkasti tällaisilta kaappausyrityksiltä. Käytä ammattilaista apuna, itse ei kannata sepustaa mitään mistä ei ymmärrä...
- Anonyymi
Kiitos taas kaikille kommentoijille! Vastaan tässä viestissä teille yhteisesti.
Ilmeisesti pakkolunastusmahdollisuus ei siis tule kyseeseen minun tapauksessani, sillä kukaan osakkeenomistajista ei omista 90% osakekannasta.
Jäljelle jää siis ongelma hallituksen nimityksestä ja päätöstenteosta. Neuvojenne perusteella järkevin ratkaisu olisi tosiaan osakassopimus, jossa jollain tapaa kielletään "vallankaappausyritykset" ja määritetään sitä yrittäville tuntuvat sanktiot. Näette ammattilaisen palkkaamisen sopimuksen tekemiseen viisana valintana.
Eli jos emme osakassopimusta tee, varmuutta kunkin päätäntävallan säilymisestä ei ole, vaikka omistusosuudet ennallaan varmuudella säilyisivätkin. Korjatkaa, jos olen ymmärtänyt väärin.
Uutena tyyppinä yritysmaailmassa tuntuu kovin kummalliselta, ettei perustajilla ole automaattista suojaa tällaisia skenaarioita vastaan. Moni varmasti kuitenkin perustaa yrityksen muiden ihmisten kanssa, ja harvemmin pystyy olemaan täysin varma kenenkään motiiveista tulevaisuudessa. Varmasti tällaiseen menettelyyn on hyvä syy, mutta itselleni se tuli kyllä hieman yllätyksenä. Kaikille muille aloitteleville yrittäjille siis vinkiksi, että perehtykää kunnolla osakeyhtiölakiin, osakassopimukseen ym. yrityksen pyörittämisen pelisääntöjä koskeviin päätöksiin jo hyvissä ajoin ennen yrityksen perustamista (mielellään asiantuntijan avustuksella)! - Anonyymi
Joo - täytyy myös aina muistaa, että herrasmiessopimukset ovat päteviä vain niin pitkään kun ollaan herrasmiehiä - sitten kun riita alkaa, kaikki aikaisemmat puheet unohtuvat. Sama tilanne on silloin kun joku osakas myy tai muuten luovuttaa osuutensa jollekin kolmannelle joka ei olekaan enää asioista samaa mieltä kuin mitä sinä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit32728Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1581351Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491175Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä211057- 1261030
Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2081026Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223984Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk308935- 42909
- 72885