Lämmitystarve (Talvi) vs. jäähdytystarve (kesä) ?

Anonyymi

Moni ymmärtämätön laskee asiaa näin:

Talvi:

Ulkolämpötila: -25 °C
Sisälämpötila: 22 °C

lämpötilaero: 22 - (-25) = 47 °C

Kesä:
Ulkolämpötila: 32 °C
Sisälämpötila: 22 °C
lämpötilaero: 32 - (22) = 10 °C

Koska 47 = 4,7 * 10, moni tällöin kuvittelee, että lämpöpumppu tarvitsee 4,7 kertaisen määrän tehoa lämmitykseen talvella vs. jäähdytykseen kesällä.

Asiaan vaikuttaa kuitenkin 2 muutakin tekijää:

1) lämpöpumpun COP (coefficient of performance) on parempi lämitykseen kuin jäähdytykseen, koska lämmityskäytössä laitteen kuluttama sähkö auttaa lämmitystarkoitusta, jolloin tuotettu lämpöteho = ulkoilmasta otettava lämpöteho laitteen kuluttama sähköteho, mutta jäähdytyskäytössä laitteen kuluttama sähkö ei mitenkään auta jäähdytystä, vaan jäähdytyskäytössä se vain nostaa ulkoyksikön puhaltaman ilman lämpötilaa, ja siten (koska kylmä- ja kuumapuolen lämpötilaero kasvaa) huonontaa hyötysuhdetta.

2) Nuo pelkkiin sisä- ja ulkolämpötilan eroihin tuijottamat laskelmat unohtavat kokonaan auringon säteilyn lämmitysvaikutuksen !

em. laskelmat siis toimivat oikein talvella ja kesäyöllä, kun aurinko ei paista. Mutta kesäpäivällä auringon säteilyvaikutus kuumentaa asuntoa huomattavasti, ja siksi jäähdytystehon tarve on huomattavasti isompi kuin pelkistä lämpötilaeroista ulko- ja sisälämpötilojen välillä voisi päätellä!

Onko olemassa tutkimustietoa, kuinka paljon jäähdytystehoa oikeasti tarvitaan, kun otetaan huomioon auringon säteilyvaikutus ?

Onkin käsittämätöntä, että kun kaikessa muussa pyritään energiatehokkuuteen, niin edelleen Suomessa on voimassa määräys, jonka mukaan asuintiloissa pitää olla vähintään 10% lattiapinta-alasta vastaava määrä ikkunapinta-alaa.
Energiatehokkuuden parantamiseksi tämä määräys pitäisi välittömästi kumota ja sallia joko kokonaan ikkunattomien tai ainakin nykyistä pienemmillä ikkunoilla varustettujen asuintilojen rakentamisen.

Parhaankaan ikkunan lämmöneristyskyky ei ole lähelläkään parhaiden seinissä ja yläpohjassa käytettyjen lämpöeristemateriaalien vastaavia arvoja ja lisäksi kesähelteellä ikkunat päästävät auringonsäteilyä läpi lisäten jäähdytystarvetta, eikä esim. ikkunoiden väliin asennetut sälekaihtimetkaan poista ulkoa tulevan auringonsäteilyn vaikutusta vaikka sitä ehkä hieman vähentävätkin.

Asiaa sotkee lisää laitevalmistajien ymmärtämättömyys ja/tai välinpitämättömyys !

Valmistajat julkaisevat täysin virheellisiä COP -lukemia, joiden pohjana saattaa olla esim. kulutettu kWh -määrä vs. siirretty lämpöenergiamäärä BTU (British Terman Unit) -yksiköinä laskettuna, ja lisäksi ilmoitetaan kaiken maailman EER ja SEER -arvoja !

Järkeväähän olisi ilmoittaa COP putaana numeroarvona, mikä onnistuu, jos sekä kulutetun sähkön määrä että siirretyn lämpöenergian määrä molemmat ilmoitetaan samaa yksikköä käyttäen eli Jouleina (J).

JOS siirretyn lämpöenergian määrä = 5000 J ja kulutetun sähkön määrä = 1000 J, niin tällöin teoreettisesti COP olisi = 5000 / 1000 = 5.

TOSIN:

Lämmityskäytössä:

Jos laite kuluttaa (tietyssä ajassa)1000 J sähköä ja samassa ajassa siirtää lämpöä ulkoa sisälle 5000 J, niin sisälle saadaan lämpöä yhteensä 6000 J, koska lämmityskäytössä kulutettu sähkö tulee mukaan sisälle pumpattavan lämpöenergian määrään eli lämmitys-COP = 6000/1000 = 6;

Jäähdytyskäytössä:

Jos laite kuluttaa (tietyssä ajassa)1000 J sähköä ja samassa ajassa siirtää lämpöä sisältä ulos 5000 J, niin sisältä pois saadaan lämpöä yhteensä 5000 J, eli jäähdytys-COP = 5000/1000 = 5.

Nuo lämmitys -ja jäähdytys -COP -arvot pitäisi ilmoittaa eri ulkolämpötila-arvoille esim. 5 °C välein, ja tarvittaessa vielä 1 ylimääräinen arvo kylmimmälle ulkolämpötilalle, jossa lämpöpumppu kykenee ylläpitämään 22 °C lämpötilaa sisälle, vaikka tuo arvo ei olisikaan 5:llä jaollinen.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Talon jäähdytys maksaa noin 1 euron vuorokaudessa. Ei pidä yrittää jäähdyttää mihinkään 22 asteeseen vaan kahteenkymmeneenneljään.

    • Anonyymi

      Ulkoyksikön kuluttama sähkö ei tule lämmitykseen, sisäyksikön tulee.

    • Anonyymi

      Nettiviisaan laskuista "unhontui" 2 merkittävää seikkaa:

      COP ei ole vakio, vaan riippuu lämpötilaerosta. Kovempi duuni pumputtaa lämpöä jostain -35 lukemista 30 lukemiin (jep, lämmönsiirtimien pitää olla ulko/sisäilmaa kuumempia/kylmempiä, jotta lämpöä siirtyisi) kuin kesällä 7-> 35.

      Lämpöpumpuissa on jäähdytyskäytössäkin höyrystymislämpötila aika matala, alle 10 °C. Se myös tarkoittaa, että kuivaavat huoneilmaa aika tehokkaasti, mikä usein on ihan toivottavakin ominaisuus. Ja silloinpa pitää laskuissa ottaa huomioon myös kosteuden kondansoitumisesta vapautuva lämpö, minkä osuus voi olla aika isokin verrattuna pelkkään ilman jäähdyttämiseen.

      Takaisin koulun penkille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2742
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      89
      2045
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1600
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1012
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      973
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      873
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      734
    Aihe