Ystäväni sairastaa skitsofreniaa ja nyt korona aikana
jyrkkä alamäki, missä psykoosit seuraavat toinen toistaan.
Miten lähestyä asiaa ammattimaisesti, kun apua ei suvaita
ottaa vastaan ammattihenkilökunnalta, eikä voi ryhtyä
pakkotoimenpiteisiin. Pitääkö psykoosipotilas jättää yksin
tointumaan, kuten toivomus on. Läheisyys aiheuttaa ison
negatiivisen energialastin ja on raskas henkisesti kantaa.
Voiko psykoosipotilas käyttää alkoholia lainkaan parantuakseen.
Neuvoa läheisille psykoosissa
11
3500
Vastaukset
- Anonyymi
Pakkotoimista on todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Koeta ottaa etäisyyttä, jos oma jaksamisesi on koetteella. Mikä on tarkalleen ottaen ongelma, mitä tarkoitat "psykooseilla jotka seuraavat toinen toistaan"? Psykoosin määritelmä on aika laaja ja tulkinnallinen.
Medikalisointi käyttämällä ilmauksia kuten "psykoosipotilas" ei tee hyvää kenenkään itsemääräämisen tunteelle, se on lähtökohtaisesti esineellistävää ja alistavaa. Hän on todennäköisesti nyt tai on joskus ollut jonkinlaisessa henkisessä tai elämäntilanteen kriisissä saatuaan tuon diagnoosin. Sitä pitäisi lähestyä inhimillisenä ilmiönä, vaikeana tilanteena jossa läheiset voivat olla tukena. Läheiset eivät ymmärrettävästi aina voi mitenkään jaksaa kohdata ja kestää kaikkea, mitä psykoottisessa kriisissä oleva ihminen kokee ja tekeekin. Ymmärtävää ja osaavaa ammattiapua ei välttämättä aina ole saatavilla, riippuen missä asutte ja millainen linja ja hoitotapa on käytössä alueen mt-palveluissa.
Ilmeisesti henkilöllä on kokemuksia saatavilla olevista psyk.palveluista, ja on muodostanut niiden perusteella mielipiteensä, ettei halua ko. palveluja käyttää. Hänellä on oikeus siihen. Hänellä on oikeus kieltäytyä hoidosta ja tarjottavasta avusta. On harmillista, jos hän kuitenkin tarvitsisi apua ja olisi valmis ottamaan vastaankin sitä, mutta sopivaa ei ole tarjolla.
Läheisille on tukalaa, kun pitäisi venyä sellaiseen mihin ei pysty.
Voimia teille kaikille:)
(Alkoholi ei tietenkään tee kenellekään hyvää ylenmäärin käytettynä, ei kriisissä oleville eikä muillekaan.) - Anonyymi
Omaisena / Läheisenä, on vaikea lähestyä asiaa puhtaasti "Ammattimaisesti" koska silloin ei enää olisi Omainen / Läheinen.
Oikeastaan ainoa neuvo minkä voin antaa, on se, että pohdi, mikä on mielestäsi ihmisen omaa itsemääräämisoikeutta, ja missä kohtaa lipsahdetaan heitteillejätön puolelle. Se on se kohta, missä joudut viheltämään pelin poikki ja puuttumaan asioihin.
Se ei ole helppo valinta, eikä siihen ole valmiita oppaita miten se täytyy tehdä, mutta on tilanteita joissa se on pakko tehdä. - Anonyymi
Psykoosissa olevalla ihmisellä on yleensä nimi, persoona, menneisyys ja sisäinen elämä. Ystävänä varmaan tunnet hänet sen verran, että ymmärrät mitä hänen päässään liikkuu ja miksi paremmin kuin ventovieraat ihmiset. Miten hänen psykoosinsa alkoi, miksi se alkoi, milloin se alkoi? Miksi hänen ongelmansa kroonistuivat niin, että hän ylipäätään sai skitsofreniadiagnoosin? Oletteko koskaan pohtineet mitään tuollaista yhdessä? Millaisia merkityksiä hänen psykoosinsa sisälsivät, miksi hän koki ne ahdistaviksi? Ystävänä varmaan tiedät tasan tarkkaan, miten psykoosit alkoivat, liittyikö niihin traumaattisia muistoja tai kokemuksia? Muuttuivatko psykoottisten ajatuskulkujen ja harhojen sisältö ajan mittaa? Oliko kyse pääasiassa ääniharhoista, assosiaatiokuluista, näköharhoista vai mistä? Oletteko pohtineet yhdessä, miten ihmisen käsitys ylipäätään todellisuudesta muodostuu? Oletteko miettineet, että todellisuus ei olekaan mikään absoluuttinen, suoraan mitattavissa oleva ilmiö, vaan aika subjektiivinen kokemuksellinen asia, johon voi vaikuttaa paljonkin oman tietoisuuden suuntaamisella? Että jos kehossa on esimerkiksi varastoituneena voimakkaita pelkotiloja ja jännitteitä, ne voivat laukaista ajatuskulkuja ja havaintoja, jotka saavat maailman näyttämään aivan erilaiselta kuin sellaisen ihmisen, jolla on terve emotionaalinen yhteys toisiin ihmisiin ja joka kokee olevansa turvassa? Jotta voit hahmottaa ystäväsi mielen rajallisuutta, sinun kannattaa tuntea myös oman mielesi subjektiivisuus ja rajallisuus. Sillä tavalla pystyt aidosti ymmärtämään, mitä hän kokee ja miksi hän kokee asioita kuten kokee. Sillä tavalla ylipäätään saat helpommin yhteyden toiseen ihmiseen, et kävelemällä hänen ylitseen ja holhoamalla häntä kuin pikkulasta, joka hän ei enää ole.
Psykiatrit eivät tiedä noista luetelluista asioista ehkä kuin promillen antaessaan potilaalleen skitsofreniadiagnoosin, mutta oikein hyvät ystävät saattavat tietää enemmänkin. Ja miksi hän nyt äkkiseltään on koko ajan menossa "psykoosiin", mikä lie tila se ikinä onkaan? Rajuimmillaan psykoosi on aika kuormittava tila, silloin ei nukuta viikkoihin ja tuskin syödään, jos hän nyt ihan koko ajan menee tuollaiseen psykoosiin niin hän varmaan on aika huonossa kunnossa. Toisaalta "psykoosit" voivat olla yksittäisiä harhoja tai takaumia, joita ihminen ei osaa käsitellä eikä kohdata ja joista hän jostain syystä avautuu sinulle. Lääkekokeissa skitsofreeniseen relapsiin voin kuulua mm. keskeisenä kriteerinä "yhteistyökyvyttömyyttä" (ei syö lääkkeitä) ja "vihamielisyyttä" (vastustaa itseensä kohdistuvia pakkotoimia") Nuo ovat kaikki valideja ja hyväksyttyjä psykoosin määritelmiä. Ei kukaan ventovieras osaa sinulle antaa neuvoja paitsi ehkä sellaisia, joita skitsofreniapotilaiden kohdalla nyt yleensä annetaan. Pysy kaukana tai huumaa tajuttomaksi, voit valita kumman nyt tunnet enemmän ylentävän mieltäsi ystävänä.- Anonyymi
Erittäin hyvä vastaus
- Anonyymi
No kyllä suosittelisin terveydenhuollon puolelta ihan apua. Ei ihmistä voi jättää olemaan psykoosissa. Silloin on ihan sekaisin.
Miksi ei voi käyttää pakkokeinoja? Kyllä psykoosi monesti vaatii niitä.
Luulen ettei psykoosista tokene ilman lääkitystä. Ei ihminen itse tiedä olevansa hullu.
Itsekin olen skitsofreenikko ja olen ollut sekaisin. Tai skitsofreenikolla se on kai jatkuvaa psykoosia. Minut toimitettiin pakkohoitoon ja se pelasti henkeni. Määrättiin lääkkeet ja pikkuhiljaa tajusin, että asiat, joihin uskoin olivat harhaluuloja.
Sekava ihminen ei tajua omaa tilaansa ja voi jopa pitää hoitohenkiköitä vihollisinaan, jotka vainoavat. Silloin voi vastustaa kaikkia hoitotoimenpiteitä, jotka kuitenkin ovat välttämättömiä.
Ja miten ihminen joka ei halua hoitoa saadaan takaisin tajuamaan todellisuus, jos ei muuta kuin pakolla? Sitten jos löytyy hyvä lääke, mikä toimii, niin ihminen voi tajuta missä tilassa on ollut.
On joku Keroputaan avoimen dialogin malli, missä keskustelulla parannetaan skitsofreenikoita. En tiedä miten se toimii, mutta itse en usko oikein, että psykoosista toipuu ilman lääkkeitä.
Esim. merkityselämykset johtuvat liian suuresta määrästä dopamiinia aivoissa. Kuvitelmat vain tuntuvat todellisilta.
Itse saan oireita, jos jää muutamana päivänä ottamatta lääke. Enkä tiedä miten ne saisi poistumaan pelkällä keskustelulla.- Anonyymi
Epäinhimillistät itsesi. Sekö on "apua"?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Epäinhimillistät itsesi. Sekö on "apua"?
Ei vakavaa skitsofreniaa sairastava voi ymmärtää omaa parastaan, jos epäilee lääkäreitä, terapeutteja, kaikkia. Seurannut tätä läheltä, veljeni on sairastunut. Ja kyllä, se on sairaus, joka vaatii hoitoa. Majaillut isän luona, sanonut, että haluaa omaan kämppään jota yritin etsivän nuorisotyöntekijän kanssa järjestää - mikään ei kelpaa koska vesijohtovesi on myrkytetty ym. Ei halua käyttää nettiä tai pankkitunnuksia, ei voi hoitaa Kela/ym. asioita, maksaa laskuja, jne. Velkoja on kertynyt vaikka kuinka paljon.
Ei ole sairaudentuntoa, vaikka on käynyt psykiatrisella ennenki ja saanu psyykenlääkityksen - lopettanut sen syömisen. Nyt on suljetulla osastolla ja toivotaan, että usva alkaa hälvenemään ja pääsisi vielä elämän syrjään kiinni. Pitäisi ymmärtää mistä puhutaan, jos neuvoo jättämään oman onnensa nojaan. Veli istunut koko kesän pimeässä kämpässä sälekaihtimet kiinni. On sairaalloisen lihava, joi kaljaa päivittäin, eli muitakin terveysriskejä liittyy tähän. Oltiin kaikki ihan loppu. Pahalta tuntui TIETENKIN laittaa veli pakkohoitoon, mutta samalla huojennus. Ei puhu mitään, jos on elektroniikkaa ympärillä. Kaikkialla seurataan ja vainotaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei vakavaa skitsofreniaa sairastava voi ymmärtää omaa parastaan, jos epäilee lääkäreitä, terapeutteja, kaikkia. Seurannut tätä läheltä, veljeni on sairastunut. Ja kyllä, se on sairaus, joka vaatii hoitoa. Majaillut isän luona, sanonut, että haluaa omaan kämppään jota yritin etsivän nuorisotyöntekijän kanssa järjestää - mikään ei kelpaa koska vesijohtovesi on myrkytetty ym. Ei halua käyttää nettiä tai pankkitunnuksia, ei voi hoitaa Kela/ym. asioita, maksaa laskuja, jne. Velkoja on kertynyt vaikka kuinka paljon.
Ei ole sairaudentuntoa, vaikka on käynyt psykiatrisella ennenki ja saanu psyykenlääkityksen - lopettanut sen syömisen. Nyt on suljetulla osastolla ja toivotaan, että usva alkaa hälvenemään ja pääsisi vielä elämän syrjään kiinni. Pitäisi ymmärtää mistä puhutaan, jos neuvoo jättämään oman onnensa nojaan. Veli istunut koko kesän pimeässä kämpässä sälekaihtimet kiinni. On sairaalloisen lihava, joi kaljaa päivittäin, eli muitakin terveysriskejä liittyy tähän. Oltiin kaikki ihan loppu. Pahalta tuntui TIETENKIN laittaa veli pakkohoitoon, mutta samalla huojennus. Ei puhu mitään, jos on elektroniikkaa ympärillä. Kaikkialla seurataan ja vainotaan."Ei ole sairaudentuntoa, vaikka on käynyt psykiatrisella ennenki ja saanu psyykenlääkityksen - lopettanut sen syömisen." "Sairaalloisen lihava"
Nämä kaikki kertovat siitä, että psykiatria on mokannut - taas kerran.
Omaisen huoli on aitoa ja perusteltua. Silti on käynyt näköjään, tässäkin tapauksessa, niin kuin melkein aina käy kun kärrätään liiallisessa määrin omassa todellisuudessaan elävä ihminen "saamaan apua" mielenterveysjärjestelmästä: tilanne on pahentunut.
Länsi-Lapin sh-piirissä käytössä oleva avoimen dialogin hoitomenetelmä voisi mahdollisesti auttaa kyseistä henkilöä. Tsekkaa vaikka youtubesta dokumentti, löytyy haulla "avoin dialogi" (linkkiä en laita koska se usein häviää täältä automaattivalvonnan takia), ja wikistä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Avoimen_dialogin_hoitomalli
Avoimen dialogin hoitomallissa on niin moni asia erilaista kuin tavanomaisessa hoidossa, etten jaksa alkaa selittää. Tietoa löytyy kyllä netistä kun jaksaa kaivaa. :) - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Ei ole sairaudentuntoa, vaikka on käynyt psykiatrisella ennenki ja saanu psyykenlääkityksen - lopettanut sen syömisen." "Sairaalloisen lihava"
Nämä kaikki kertovat siitä, että psykiatria on mokannut - taas kerran.
Omaisen huoli on aitoa ja perusteltua. Silti on käynyt näköjään, tässäkin tapauksessa, niin kuin melkein aina käy kun kärrätään liiallisessa määrin omassa todellisuudessaan elävä ihminen "saamaan apua" mielenterveysjärjestelmästä: tilanne on pahentunut.
Länsi-Lapin sh-piirissä käytössä oleva avoimen dialogin hoitomenetelmä voisi mahdollisesti auttaa kyseistä henkilöä. Tsekkaa vaikka youtubesta dokumentti, löytyy haulla "avoin dialogi" (linkkiä en laita koska se usein häviää täältä automaattivalvonnan takia), ja wikistä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Avoimen_dialogin_hoitomalli
Avoimen dialogin hoitomallissa on niin moni asia erilaista kuin tavanomaisessa hoidossa, etten jaksa alkaa selittää. Tietoa löytyy kyllä netistä kun jaksaa kaivaa. :)Hieman epäkorrektina mutta olennaisena kysymyksenä kysyn voiko avoimen dialogin malli herättää ihmisen sairaudentunnon?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hieman epäkorrektina mutta olennaisena kysymyksenä kysyn voiko avoimen dialogin malli herättää ihmisen sairaudentunnon?
Vastaan epäkorrektiin kysymykseen kuin se olisi korrekti, jäämättä miettimättä mitä kysyjä tällä korrektiuden määritelmällään tarkoittaa, sillä kaikki kysymykset ovat sallittuja, aina; kysyminen on sallittua, aina:
- että, mielestäni ei voi. Avoimen dialogin hoitomalli ei voi herättää "sairaudentuntoa" siinä mielessä ainakaan kuin mitä medikaalinen mielenterveysjärjestelmä (=psykiatria) sillä tarkoittaa.
Toivoisiko korrektiuttaan pähkäilevä kysyjä siis, että jokin hoitomalli herättäisi ihmisen "sairaudentunnon"?
Oletan nyt sen verran, että kysyjä tarkoittaa, voitaisiinko liiallisessa määrin omassa maailmassaan elävä (=mahdollisesti psykoosidiagnoosin saava) henkilö jonkin hoitomallin tai muun keinon avulla saada ajattelemaan, että tarvitsee apua, ja minkälaista apua. Näin siis oletan kysyjän tarkoittavan (korrektiutta pähkäilevällä) kysymyksellään. - Suo anteeksi ironia, se ei ole ilkeämielistä, vastaan kuitenkin vakavissani.:)
Psykiatriahan tarkoittaa "sairaudentunnolla" lyhyesti sanottuna, että henkilö ymmärtää olevansa psykiatrisen avun tarpeessa, ja ottaa vastaan jonkin psykiatrisen diagnoosin, jossa ydinviesti on, että hän ei ymmärrä mitä hänen mielessään tapahtuu ja miksi, ja että hänen ajatuksensa, tunteensa ja käytöksensä ovat joiltakin osin (jopa joskus kaikilta osin) sairautta. Sairautta, joka on luonteeltaan ja toimintamekanismeiltaan verrattavissa somaattisiin sairauksiin, jota "hoidetaan" "asiantuntijoiden" toimesta. Hoito pitää sisällään potilaanroolin antamisen hoidettavalle. Rooliin kuuluu sen hyväksyminen, että tästä lähin "asiantuntijoilla" (lääkärit, mt-työntekijät) on määrittelyvalta siihen mikä ihmisen mielen toiminnoissa on hyväksi hänelle ja mikä haitaksi, ja valta antaa potilaalle ohjeita, kuinka hänen tulisi toimia jotta hänen mielensä toimisi toivottavalla tavalla eli "terveesti". Samalla oletetaan hänen vointinsa paranevan.
Jos henkilön - tässä vaiheessa siis potilaan - vointi ei parane hoitotoimenpiteistä, ei sillä ole paljoakaan väliä, koska hänen ei kuitenkaan oleteta ymmärtävän milloin hänen vointinsa paranee ja milloin ei. Kokemus voinnista on subjektiivinen, ja "psyykkisesti sairaan" ihmisen kohdalla sen voi olettaa olevan "sairas" kokemuskin. Joten oma kokemus voinnista ei merkitse periaatteessa mitään mt-järjestelmässä.
Pahoittelen jos tähän vastaukseeni hiipii ironiaa, huomaan että vähän hiipi. En tarkoita sillä kuitenkaan vähätellä kysyjää, hänen huoltaan läheisestä jos hän on kirjoituksessa tarkoitetun läheinen tai muussa vastaavassa tilanteessa. Psykiatrinen järjestelmä ja siitä kirjoittaminen tai puhuminen vaan herättää minulla aina vähän tämmöisiä reaktioita.: )
- Siis, kysyjä tarkoittanee, että jotta läheisen ihmisen tilanne ja myös vointi voisi oikeasti parantua, hänen pitäisi ottaa vastaan jotain apua. Tässä ei ole mitään ironiaa herättävää minun(kaan) mielestäni. Mutta onko avuntarpeen myöntämisen ja avun vastaanottamisen edellytyksenä psykiatrisessa mielessä tarkoitettu sairaudentunto, niin ei missään nimessä. Sellaisesta "sairaudentunnosta" on vain haittaa.
Henkilö, jota tässä ketjussa kuvattiin, vaikuttaa voivan hyvin huonosti, ainakin sivustaseuraajan (kuten läheisenkin) mielestä. Tulee kuva, että hän myös tietää oikein hyvin voivansa huonosti. Ehkä, jos häneltä kysyttäisiin, hän sanoisi jopa kärsivänsä syvästi. Näin itse ainakin kuvittelen kun koetan eläytyä hänen asemaansa.
Onko hän sanonut missään vaiheessa, minkälaista apua tai muutosta hän toivoisi tilanteeseensa? Hän kokee itsensä "vainotuksi." Se kertoo ainakin siitä, että hän ei katso että hänen lähellään olisi hyväntahtoisia ihmisiä. Se ei vielä tarkoita, ettei hän haluaisi apua. - Hän on ollut psykiatrisessa hoidossa, ja sen jälkeen on tullut vainokokemuksia. Onkohan niitä ollut ennen - jos on, niin eivät ilmeisesti ole ainakaan lieventyneet. Psykiatrinen hoito ei siis ole ollut hyödyksi hänen turvallisuudentunteensa parantamisessa. Tuskinpa sitä väylää kannattaa enää koettaa, kun näin perustavanlaatuisessa asiassa on epäonnistuttu.
(tässä tältä erää, jatkoa seuraa...:)
- Anonyymi
ystavaesi saerastaa
a. rankkaa dissausta
b
c
d
wikkermän film
sisältää samantyylistä
hyviksi frendeiksi
ei tultukaan
lapsi takapenkillä
ps. kuntele dottereita
temen vestin keutte
Luen 3 viestiä
kaikissa sama teema
kyllä se miullekki
oireita tuo
kun tietee
ette
... tabuaiheista
saa vain kiusaajat julkiplstoilla
mielipiteen
kas kummaa
1999
oli viela helpompaa
end of days hyva patka
tai satanistihan siina on
se hyvis
se selittää no
pahis
hyvis
pahis
pahis
hyvis?
hehhe
ette saa
saa
ottaa
känniä
jos alkaa pänniä
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1072745Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302385Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen212290Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631021876- 1141610
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1671324Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2801149- 711024
- 801014
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha179936