Särki kasvattaa järkeä?

Anonyymi

Vai kasvattaako?

Tästä tuli tossa tsadin lihaketjussa jo intosta, nimittäin suomalaisen ruuan laadusta. Tekasin uuden aloituksen, että rönsyäis vähemmän.

Kovastihan sitä toitotetaan kotimaisen ruuan puolesta, monestakin syystä. Mutta mä ite ostan ruokani hinta/laatu perusteisesti, Tosiasiahan on, kotimaiset tomaatit on mauttomia ja kalliita verrattuna tuotikamaan. Tässä asiassa voi miettiä sitäkin, liekö kasvihuoneiten lämmittäminen pätkääkään ekologisempää, kuin tomaattien roudaaminen espanjasta.

Eikä suomessa tietenkään kasva kahvi, tee, riisi, panaanit appelsiinit tms, että moneltakin osin ollaan tuotikaman varassa. Vois kai sitä korvikekahvia keitellä jäkälästä, mutta kun jäkälästä saa hyvän hinnan japanissa....

Nietä kyllä tuokatalous on globaalia, ikävä kyllä suomella ei ole ruuan vientiä juurikaan, jotain juustoja ja marjoja, tuomaan joudutaan enenpi, kuin viedään. Noh, ei pieni maa voi paljoa viedä, eikä tänne nyt paljoa pysty tuomaankaan, että ollaan aika merkityksettömiä tekijöitä kv-elintarvikepisneksessä.

Mutta tosta kotimaisen terveellisyydestä voi olla montaa mieltä. Noh, mulla poron paisti just sulamassa. Paljonkohan lie radioaktiivista säteilyä syönyt just jäkälästä? Poro on lihaa, mutta voiko sitä pitää riistana, se mietityttää, heinillä net kai poroja syöttää talvisin. Maku toki hyvä, mutta hinta korkee, tuotantokustannukset korkeet, terveellisyys epäilyttää--- Noh, ei tota päivittäin syö, ei se lompakko nyt niin paljoa ohene, eikäpä kai tässä yhdestä paistista ala säteileenkään.

Liekö porolla paljoakaan tekemistä omavaraisuuden kanssa, kai lähinnä tunturilappilaisille, ei porolla isompaa nälänhätää voiteta.

Noh, suomessa oli kehno viljavuosi. Eipä tahdo ohraa tulevan talvena riittää keskarin tekemiseen, pitää tuoda ulkomailta. Aika tarkaa tämä suomen ruuantuotanto muutenkin, muutama vuosi sitten oli otsikoita, että kerrankin vuosi, että ruista ei tarvinnut tuoda suomeen. Suomi siis ei ole omavarainen edes viljansuhteen, ei ainakaan suurempaa vinetiä kannata suunnitella.

Lopuks kalat. Kovasti rummutetaan kotimaisen kalan puolesta. Noh, kalaahan meillä on, ois vaan kalastajia. Ja kun kotmiaankala tavallaan heikosti hyödynnetty. syödään edullista norjasta tuotua kassilohta.

Mutta se kotimaan kala siis kallistakin, mutta miten sen terveellisyyden kans? Kun kalaa pitäsi syödä, mutta ei liikaa, että ei tule liikaa myrkkyjä.Hö "puhdasta kotimaista ruokaa"?

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.1627578

Niettä mä en kiihkoile ruoka-asioissa, kotimaistakin voi syödä, myös kalaa. Ja lihaa. Mutta tosiasia on, emme elä umpiossa, tuontikamaakin pitää olla. Toisekseen, jos joku haluaa syödä vaikka pettua ja heinää, oma asiansa, sallittua sekin on. Mä siis katon kaupassa tuotteen hinta/laatua, vähemmän kiinnitän huomiota kotimaisuuteen. Toimiiko muut erilailla, kotimaista, vaikka maksais mitä, ois minkä skeidan makuista tahansa ja terveydelle haitallista, kotimaista sen pitääpi ollakko?

=DW=

80

422

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      no vähän varovainen pitää olla, myyräekinokokkia saatta olla ulkolaisissa
      marjoissa ja muita maksa ja munuaisvaivoja aiheuttavia loisia.
      lisäksi kastuluvetenä käytetään ns huusinalusvettä vihanneksille-
      suomalinen särkisäilyke on kyllä hyvää, mutta kun sitä vertaa tonnikalan hintaan, niin saattaa jäädä hyllyyn. Elämä on valintoja kalastetaanko tonnikalat sukupuuttoon, vai syödäänkö rehevyyttä aiheuttavaa särkeä
      nj

    • Anonyymi

      Aloittajan kanssa samaa mieltä

      Vedenviljely Suomessa on pirun kallista ja työlästä

      Esikasvatus aloitetaan keväällä, sitten seuraa istutus, kouliminen ja hoito.
      Teollinen kasvattaminen maksaa. Kasvattamiseen ja korjaamiseen tarvitaan työvoimaa. Hellepäivinä vesi tarvitsee kasvaakseen 2-3 litraa vettä.
      Kilo vedenviljelyä tuottaa noin 2,5 kiloa kasvihuonepäästöjä.
      Kuukausien päästä vesi on kypsynyt.
      Sitä myydään satokauden alussa noin viiden euron kilohinnalla tomaatin nimellä. Noin 95 % siitä on vettä ja siinä on mitättömän vähän ravintoaineita.
      Vesi voi olla kurkunkin nimistä. Siinä on vielä vähemmän ravintoaineita.
      Kannattaako vettä viljellä Suomessa ?

      • Anonyymi

        Aivan mieletöntä itse asiassa mikä rumba pyörii ravintoarvoltaan mitättömän
        "vesikasvin" ympärillä. Logistiikkakin maksaa ja sadonkorjaajia tuotetaan Suomeen kaukomailta asti.
        Mikä on vesi-tomaattikilon kokonaishiilijalanjälki ?

        Viljeltävän pinta-alan vähetessä maapallolla joka vuosi ja ilmastoimien edetessä olisi järkevämpää keskittyäravintorikkaisiin tuotteisiin eikä viljellä vettä ja haaskata vettä
        sen viljelyyn.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan mieletöntä itse asiassa mikä rumba pyörii ravintoarvoltaan mitättömän
        "vesikasvin" ympärillä. Logistiikkakin maksaa ja sadonkorjaajia tuotetaan Suomeen kaukomailta asti.
        Mikä on vesi-tomaattikilon kokonaishiilijalanjälki ?

        Viljeltävän pinta-alan vähetessä maapallolla joka vuosi ja ilmastoimien edetessä olisi järkevämpää keskittyäravintorikkaisiin tuotteisiin eikä viljellä vettä ja haaskata vettä
        sen viljelyyn.

        Yhden tomaatinkokoisen perunankin ravintoarvo on korkeampi kuin kymmenen tomaatin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan mieletöntä itse asiassa mikä rumba pyörii ravintoarvoltaan mitättömän
        "vesikasvin" ympärillä. Logistiikkakin maksaa ja sadonkorjaajia tuotetaan Suomeen kaukomailta asti.
        Mikä on vesi-tomaattikilon kokonaishiilijalanjälki ?

        Viljeltävän pinta-alan vähetessä maapallolla joka vuosi ja ilmastoimien edetessä olisi järkevämpää keskittyäravintorikkaisiin tuotteisiin eikä viljellä vettä ja haaskata vettä
        sen viljelyyn.

        Kotimainen tomaatti maistuu styroxille. Se on hapan, kuori on kova ja paksu
        ja maku vetinen. Lidlistä ostan joskus pieniä terttutomaatteja 500 gr:n rasiassa. Ne ovat makeahkoja, niissä on maukasta ns. hedelmälihaa. Ne tulevat jostain EU-alueelta
        ja maksavat puolta vähemmän kuin kotimainen. Maku on ostokriteerini,
        ei hinta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kotimainen tomaatti maistuu styroxille. Se on hapan, kuori on kova ja paksu
        ja maku vetinen. Lidlistä ostan joskus pieniä terttutomaatteja 500 gr:n rasiassa. Ne ovat makeahkoja, niissä on maukasta ns. hedelmälihaa. Ne tulevat jostain EU-alueelta
        ja maksavat puolta vähemmän kuin kotimainen. Maku on ostokriteerini,
        ei hinta.

        On ennustettu jo kauan sitten, että juomavesi loppuu maapallolta.
        Suomessa kasvatetaan sillä vesipalloja eli tomaatteja suurin kustannuksin
        ja pestään autoja ja pihoja.
        https://www.maailma.net/nakokulmat/planeetalta-loppuu-vesi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On ennustettu jo kauan sitten, että juomavesi loppuu maapallolta.
        Suomessa kasvatetaan sillä vesipalloja eli tomaatteja suurin kustannuksin
        ja pestään autoja ja pihoja.
        https://www.maailma.net/nakokulmat/planeetalta-loppuu-vesi

        Anteeksi, että meni vesipitoiseksi kommenttini liittyen tomaatinvilejlyyn,
        mutta mistä tulee vesi esim. Närpiön valtaville tomaattiplantaaseille ? Minä en tiedä.
        https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006041112.html
        Veronmaksaja maksaa paljon tukia tomaateille., niille "styroxinmaukuisille vesipalleroille".

        Sitten kaloihin.

        Sisävesikaloissa ei ole myrkkyjä, eikö niin ?

        Hinta määrää aika paljon, mutta en huonoa ruokaa osta, vaikka halvalla saisi.
        Maku ja ravitsevuus edellä menen. On sitten kotimaista tai tuontiruokaa.

        Kaikki kala on kallista paitsi kassilohi, mutta sitä ei oikein tee mieli sitä syödä,
        koska ne ovat antibioottiruokittujakin
        ja koska silakka ja muikku maistuu moninverroin paremmalle
        ja niitähän on usein saatavissa ja kohtuuhintaan,
        jos lähellä sattuu olemaan hyvinvarustettu ruoka-market.
        Ahventa ja kuhaakin söisi, mutta ne on liian kallista kamaa.
        Haukea saisi halvemmalla ja kyllä siitäkin joskus kalakeiton tekee.
        Syön kalaa 1-3 päivänä viikossa, useimmiten silakkaa tai muikkua.

        Arvioin niin, että matkalla kaupasta saan enemmän myrkkyä "kiduksiini"
        kuin kala-annoksestani ja tässä iässä on myöhäistä pohtia asiaa.
        Syöty mikä syöty.

        Söin ehkä liian usein silakkaa ennenkuin sen myrkyllisyydestä alettiin puhua. Pikkusilakkaan myrkkyä ei ole ehtinyt niin paljon kertyä.

        Rannikon kalastajat vetelee kalaa naamaansa lähes joka päivä ?
        Onkohan heillä todettu enemmän jotain sairauksia kuin muilla ?

        Kalalla on kerrottu olevan paljon terveysvaikutuksia
        ja sen rasvat ovat terveellisempää kuin lihan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Anteeksi, että meni vesipitoiseksi kommenttini liittyen tomaatinvilejlyyn,
        mutta mistä tulee vesi esim. Närpiön valtaville tomaattiplantaaseille ? Minä en tiedä.
        https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006041112.html
        Veronmaksaja maksaa paljon tukia tomaateille., niille "styroxinmaukuisille vesipalleroille".

        Sitten kaloihin.

        Sisävesikaloissa ei ole myrkkyjä, eikö niin ?

        Hinta määrää aika paljon, mutta en huonoa ruokaa osta, vaikka halvalla saisi.
        Maku ja ravitsevuus edellä menen. On sitten kotimaista tai tuontiruokaa.

        Kaikki kala on kallista paitsi kassilohi, mutta sitä ei oikein tee mieli sitä syödä,
        koska ne ovat antibioottiruokittujakin
        ja koska silakka ja muikku maistuu moninverroin paremmalle
        ja niitähän on usein saatavissa ja kohtuuhintaan,
        jos lähellä sattuu olemaan hyvinvarustettu ruoka-market.
        Ahventa ja kuhaakin söisi, mutta ne on liian kallista kamaa.
        Haukea saisi halvemmalla ja kyllä siitäkin joskus kalakeiton tekee.
        Syön kalaa 1-3 päivänä viikossa, useimmiten silakkaa tai muikkua.

        Arvioin niin, että matkalla kaupasta saan enemmän myrkkyä "kiduksiini"
        kuin kala-annoksestani ja tässä iässä on myöhäistä pohtia asiaa.
        Syöty mikä syöty.

        Söin ehkä liian usein silakkaa ennenkuin sen myrkyllisyydestä alettiin puhua. Pikkusilakkaan myrkkyä ei ole ehtinyt niin paljon kertyä.

        Rannikon kalastajat vetelee kalaa naamaansa lähes joka päivä ?
        Onkohan heillä todettu enemmän jotain sairauksia kuin muilla ?

        Kalalla on kerrottu olevan paljon terveysvaikutuksia
        ja sen rasvat ovat terveellisempää kuin lihan.

        eiköhän niitä tomaatteja kastella merivedellä, kurkutkin maistuu siksi vähän silakalta, veikkaisin
        silakka on todettu dioksiinistä alle haittalistenterveysarvojen luulisin, ja tommaattien liika kastelu on haitallista epäilisin. tommatteja käyttäisin lähinnä värinä salaateissa ja leivällä, pääruokana olisi tomaattikeitto tai kastike melko varmasti
        nj


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yhden tomaatinkokoisen perunankin ravintoarvo on korkeampi kuin kymmenen tomaatin.

        Tuo on vale.


    • Anonyymi

      Kyllä minun mökkini seinustalla kasvaa paljon ulkomaisia tomaatteja parempia kotimaisia punaposkia. Kasteluvesi kulkee kaurapuuron voimalla järvestä tomaattien kasvualustalle. Talvella en tomaatteja syö, suosin vain lähiruokaa.

    • Anonyymi

      PORONLIHASTA UUTINEN YLESSÄ
      Verestä ruokaa lapsille ja vanhuksille, luut kelpaavat lääkkeeksi – poron roippeista haetaan kunnon lisätienestiä poromiehille
      Ennen porot käytettiin tarkemmin hyödyksi, nyt niistä otetaan monesti vain lihat. Teurastuksen sivutuotteille etsitään Sodankylässä uusia markkinoita.


      Poron teurastuksen sivuvirroista ns. roipprista toivotaan kaivattua lisätienaa poromiehille. Kuva: Vesa Toppari / Yle
      JARMO SIIVIKKO
      6.11. 12:15

      Kun ennen porotaloudessa otettiin porosta irti kaikki sarvesta saparoon, on nykyinen poronhoito unohtanut sivutuotteet lähes kokonaan.

      Poron teurastuksessa syntyy lihan lisäksi esimerkiksi verta, sisäelimiä, pehmytkudoksia ja konttiluita eli poron sääriluita.

      Nyt Sodankylän Sattasniemen, Syväjärven ja Oraniemen paliskunnat ovat alkaneet kehittää niiden yhteistä teurastamotoimintaa uudessa hankkeessa. Siinä pyritään kaupallistamaan poroteurastuksen sivuvirtoja, ja miettimään poron kokonaisvaltaisempaa hyödyntämistä.

      Poronveri on hyvä raaka-aine

      Poronveriä on saatettu kaataa jopa viemäriin, koska sille ei ole ajateltu löytyvän markkinoita. Kuitenkin esimerkiksi Sattasessa teurastetuista poroista veri on jo löytänyt markkinat läheltä.

      Sodankylän kunnan ruokapalvelukeskus ostaa verta ruokien raaka-aineeksi. Keskuskeittiö valmistaa paljon poronveriruokia vanhusten ja koululaisten aterioiksi.

      Verta tarvitaan yhä lisää.

      – Meidän toive olisi, että me tulisimme jatkossakin saamaan verta ainakin nelinkertaisen määrän, ruokapalvelupäällikkö Merja Ahola sanoo.

      Tarve on saada verta 80 litraa kerralla, eli Sodankylässä jopa 1000–1500 litraa vuodessa.

      Kun verta otetaan talteen entistä laajemmin Lapissa, on useammassa ruokapöydässä mahdollista nauttia esimerkiksi poronveriruuista. Poronverellä on laajat markkinat, kunhan se osataan markkinoida.

      Poronveriohukaisia
      Poronveriohukaiset ovat lähiruokien aatelia.

      Tavoitteena on saada mahdollisimman paljon myös muuta entistä teurasjätettä hyötykäyttöön.

      – Kyllä tuonne lemmikkirehupuolelle ollaan noista konttiluista ja pehmytkudoksista tosi kiinnostuneita, mutta mikä yllättävää, näitä konttiluita ollaan kiinnostuneita ostamaan biolääkepuolellekin, hanketyöntekijä Jenni Kaaretkoski kertoo.

      Jenni Kaaretkoski on täpinöissään uuden mahdollisuuden edessä. Markkinatutkimus lupaa hyvää uusille porotuotteille.

      – Kyllä tässä on tarkoitus, että saataisiin teurastuskuluja pienemmäksi ja sitä kautta enemmän tuloja. Kyllä tämä olisi myös ekologisesti parempi, että saataisiin porosta talteen mitä sitä on saatavissa, Sattasniemen paliskunnan poroisäntä Matti Riipi sanoo.

      Kyse voi olla merkittävistä summista.

      – Mikäli onnistutaan tässä, että saadaan kaikki hyvästi hyötykäyttöön, niin tässä puhutaan sadoistatuhansista euroista, Riipi sanoo.


      Sattasniemen paliskunnan poroisäntä on toiveikas poron sivutuotteiden markkinoinnin suhteen.
      Uudet tilat helpottaisivat tavoitteita

      Sattaseen suunnitellaan uutta elintarvikehuoneistoa vanhan teurastamon yhteyteen, jotta toimintaa voitaisiin kehittää. Tiloihin tulisi asianmukaiset lihankäsittely- ja pakkaustilat.

      Niiden myötä koko lihan ketju teurastuksesta lopputuotteeksi saadaan sujuvaksi yhdessä paikassa. Se säästää kustannuksia ja tuo hyötyjä eri toimijoille.

      Yhteisessä teurastamossa teurastetaan keskimäärin yhteensä 7000 poroa vuodessa.

      – Siinä on ihan hyvät määrät, ja logistisesti tämä on ihanteellinen paikka, Kaaretkoski sanoo.

      Tiloja voidaan myös vuokrata muiden paliskuntien käyttöön ja saada siten laajemmat alueet nykyaikaisen teurastus- ja lihanleikkaustoiminnan piiriin. Samalla yhteisöllisyys poronhoitajien kesken lisääntyisi ja mahdolliset kiistat vähenisivät.

      Parasta palkisilta -hanke kestää ensi vuoden kevääseen. Sitä rahoitetaan pääosin EU-rahalla Leader Pohjoisin Lappi -toimintaryhmän kautta.

      Lue myös:

      Kymmenientuhansien porontaljojen päätymisessä jätteeksi ei ole järkeä, sanoo vastuullisuusasiantuntija – materiaali olisi muuta nahkaa ekologisempaa

    • Anonyymi

      Suomalaisten tomaattien ja kurkkujen maku ja puhtaus hakkaa kirkkaasti jotkut espanjalaiset, tämä ei ole mikään makuasia, vaan tosiasia. Kannattaa muuten säilyttää viileässä, ovat siten ihanan raikkaita.

      • Anonyymi

        mäkään en itseasiassa ole koskaan syönyt pahanmakuisia kotimaisia tomaatteja, mutt
        en kyllä koskaan ole syönyt niitä nälkääni
        nj


      • Anonyymi

        Kotimaisessa tomaatissa ei ole mitään makua ja nimenomaan viileässä säilytystä
        ei suositella, se saa tomaatin maistumaan entistä vetisemmältä.
        Jos ei ole muuta koskaan maistanut, varmaankin kotimainen maistuu parhaalta..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kotimaisessa tomaatissa ei ole mitään makua ja nimenomaan viileässä säilytystä
        ei suositella, se saa tomaatin maistumaan entistä vetisemmältä.
        Jos ei ole muuta koskaan maistanut, varmaankin kotimainen maistuu parhaalta..

        Yäk espanjan kuivia ja pahvinmakuisia tomaatteja. Suomalainen on sata kertaa paree.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yäk espanjan kuivia ja pahvinmakuisia tomaatteja. Suomalainen on sata kertaa paree.

        Kreikkalaiset tomaatit ovat hyvänmakuisia tuoreena nautittuna.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kreikkalaiset tomaatit ovat hyvänmakuisia tuoreena nautittuna.

        Mieluummin lähituotettua, ovat makoisia ja ilmasto kiittää.


    • Anonyymi

      Mistä voit tietää, että kalaa meillä on? Monessa paikkaa istutetaan sitä kalaa keinotekoisesti, että olisi sitä kalaa mitä kalastaa.

      Maailmalla vallitseva ylikalastus on vain yksi esimerkki lisää, että maailmassa on liikaa ruokittavia suita.

      • Anonyymi

        Kaipa olisi uutisoitu jos kalakannat olisivat meillä vähissä ?


      • Anonyymi

        Särkeä kyllä piisaa.

        Sitä ei juuri käytetä ruokakalana, eikä sitä paljoa pyydetäkkään. Nämät kalaistutukset koittaa paikkailla ihmisen toimista johtuvia kalakantojen menetyksiä ja istutuskalat on sitten jotain muuta, kuin särkiä. Särki lasketaan roskakalaksi, vaikka ihan syötävä kala se on, tosin aika ruotoinen. Joku viittasi säilykkeeseen, totta, särkisäilyke on hyvää, mutta tietenkin kalliimpaa, kuin muut kalasäilykkeet, joitten tuotanto teollisesti suurta.

        Istutusten ansiosta kalakannat säilyy paremmin, jopa elpyvät. Mutta asialla ei ole oikein merkitystä ruuan tuotantoon, urheilukalstukseen ja luontoasioihin muuten kyllä paljonkin.

        Silakkaa on toistaiseksi, itämeri ei ole läpeensä saastunut vielä. Mutta silakalla ruokitaan lähinnä minkkejä, ihmiset ei hirveesti sitä syö, vaikka sitä onkin hyvin tarjolla. Kalastajista alkaa olemaan pulaa ja nyt kun turkistarhaustakin koitetaan alasajaa voi kalastajat loppua, kun ei ole riittävästi kysyntää.

        Pitää mainitsemani muikku. Sitäkin piisaa. Mutta kuka muistaa Inarinjärven? No siellä kävi niin, muikkukanta kasvoi hillittömän suureksi, koska sitä ei kalastettu. Sitten perustivat hirveen kalastuslaivaston järvelle ja troolasivat järven tyhjäksi muikuista. Noh, ei siellä enää troolata, odotellaan muikkukantojen elpymistä :D

        Suomessa syödään lähinnä lohta, siis tupakintumpeilla kasvatettua kirjolohta, tai norjalaista kassilohta. Hinnasta se johtuu, lohi halpaa ja helppoa, särkeä edes kaupoissa myydä ja sen ruuaksi duunaaminen isotöisempää. Vaikka villikalaa onkin, sitä ei hyödynnetä paljoa. Riistaa kyllä osataan hyödyntää, kalan kanssa kehnonpi tilanne. Onneks nyt kuitenkin just särkisäilykettä myynnissäkin ja kalapuikkoja koitetaan tehdä just "roskakaloista".

        Siis kyllä kalastajaiakin on, innokkaita harrastajia jne, mutta mene nyt sitten osulaan ostaan ahventa, useimiten ei ole.

        =DW=


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Särkeä kyllä piisaa.

        Sitä ei juuri käytetä ruokakalana, eikä sitä paljoa pyydetäkkään. Nämät kalaistutukset koittaa paikkailla ihmisen toimista johtuvia kalakantojen menetyksiä ja istutuskalat on sitten jotain muuta, kuin särkiä. Särki lasketaan roskakalaksi, vaikka ihan syötävä kala se on, tosin aika ruotoinen. Joku viittasi säilykkeeseen, totta, särkisäilyke on hyvää, mutta tietenkin kalliimpaa, kuin muut kalasäilykkeet, joitten tuotanto teollisesti suurta.

        Istutusten ansiosta kalakannat säilyy paremmin, jopa elpyvät. Mutta asialla ei ole oikein merkitystä ruuan tuotantoon, urheilukalstukseen ja luontoasioihin muuten kyllä paljonkin.

        Silakkaa on toistaiseksi, itämeri ei ole läpeensä saastunut vielä. Mutta silakalla ruokitaan lähinnä minkkejä, ihmiset ei hirveesti sitä syö, vaikka sitä onkin hyvin tarjolla. Kalastajista alkaa olemaan pulaa ja nyt kun turkistarhaustakin koitetaan alasajaa voi kalastajat loppua, kun ei ole riittävästi kysyntää.

        Pitää mainitsemani muikku. Sitäkin piisaa. Mutta kuka muistaa Inarinjärven? No siellä kävi niin, muikkukanta kasvoi hillittömän suureksi, koska sitä ei kalastettu. Sitten perustivat hirveen kalastuslaivaston järvelle ja troolasivat järven tyhjäksi muikuista. Noh, ei siellä enää troolata, odotellaan muikkukantojen elpymistä :D

        Suomessa syödään lähinnä lohta, siis tupakintumpeilla kasvatettua kirjolohta, tai norjalaista kassilohta. Hinnasta se johtuu, lohi halpaa ja helppoa, särkeä edes kaupoissa myydä ja sen ruuaksi duunaaminen isotöisempää. Vaikka villikalaa onkin, sitä ei hyödynnetä paljoa. Riistaa kyllä osataan hyödyntää, kalan kanssa kehnonpi tilanne. Onneks nyt kuitenkin just särkisäilykettä myynnissäkin ja kalapuikkoja koitetaan tehdä just "roskakaloista".

        Siis kyllä kalastajaiakin on, innokkaita harrastajia jne, mutta mene nyt sitten osulaan ostaan ahventa, useimiten ei ole.

        =DW=

        "Silakkaa on toistaiseksi, itämeri ei ole läpeensä saastunut vielä."
        Itämeri on puhdistunut, eikö vaan ?


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mielenkiintoinen, mutta pitkä juttu Itämerestä (lukuaika 7 min)
        Syö kalaa - yksi lahna-ateria poistaa kilon sinilevää
        https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/12/02/nollaa-itameri-paastosi-herkuttelemalla-yksi-lahna-ateria-poistaa-kilon

        Lahnassa on pieniä väkäsruotoja, ei kaikkein miellyttävin syödä
        ja ehkä paras savustettuna ?

        Ote YLEn artikkelista "Syö lahnaa" (Itämeressä on muutakin kalaa)

        "Ratkaisu on yksinkertainen: kesäisiä sinilevälauttoja voi pienentää syömällä kalaa. Ylen Itämeri-sarja kattaa pöytiin kalaherkkuja kuten haukea, silakkaa, särkeä, lahnaa ja muita kotimaisia kestävästi pyydettyjä luonnon kaloja.

        Itämeriherkutteluun kannustetaan, koska kalan mukana Itämerestä poistuu rehevöittäviä ravinteita kuten fosforia ja typpeä, joita levät tarvitsevat kasvaakseen.

        Vaikka kalastus on käytännössä ainoa tapa poistaa ravinteita Itämerestä, voi omilla ruokavalinnoillaan vaikuttaa myös epäsuorasti. Lihantuotanto vaatii paljon peltoalaa ja aiheuttaa siten runsaasti ravinnepäästöjä. Jos valitset kasvisvaihtoehdon useammin tai vaihdat lihan kalaan, vähennät ravinteiden päätymistä Itämereen.

        Itämeriystävällinen ruoka on myös ilmastoystävällistä. Jos lihan vaihtaa kalaan, ravinnejalanjäljen lisäksi pienenee myös hiilijalanjälki."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaipa olisi uutisoitu jos kalakannat olisivat meillä vähissä ?

        Onhan noita uutisia välillä ollut. Toutainta jouduttiin muistaakseni istuttamaan useaan eri järveen, kun kanta oli lähes sukupuuttoon kuollut niissä järvissä.


    • Anonyymi

      Särki on myös hyvä suolakalana, mielestäni peittoaa siiankin, lohesta nyt puhumattakaan. Taisin muuten laittaa viimeisen lohi nimisen kalan jäänteet vessanpöntöstä alas ja nyt en osta enää koskaan. (sormet ristissä selän takana)

      Äitini sen opetti, tuon särkikalan suolauksen, josta vetäisi vain sen selkäosan ja loput kissoille, tai hyvin harvoin jauhoi lihamyllyllä ne "etumukset", josta laittoi kalapullia.

      Lapsuus kotini oli siis Saimaalla ja aina oli kalaa ruokana, minusta liikaakin. Aina sitä oli arkena, pyhänä, joten lapsi kyllästyi ja söi vain ruisleipää, joka olikin parasta äitini leipomana, sellaistakaan ei saa enää mistään ja itse en voi onnistua, koska ei ole sitä leipätiinua, kelvollista ruisjauhoa ja etenkään sitä leivinuunia.

      Tuo eläinten teurasjäämien hyödyntäminen olisi todellakin varteenotettava ja elvytettävä. Itse himoitsen vieläkin siitä vatsanahka syltystä, mitä ei saa mistään. Joskus ostin Hakaniemen hallista näitä sisälmyksiä, mutta olipa aikamoinen urakka siivota niitä itse, koska ne oli pakastettu. Sitten satuin Joensuun kauppahallista saamaan samaa herkkua, mutta ei siitä lapseni innostuneet yhtään.

      Luin jostain lihasta, jota myytiin 400,-€ kg ja idea oli se, että ne oli kasvatettu rauhallisessa olosuhteissa ja nyt ymmärrän senkin, miksi äidin lihapullat ja paistit oli parempia, kuin mitä pystyn itse loihtimaan.

      Maalaistalon tyttärenä tiedän, että meille kaikki eläimet oli nimetty ja kotona teurastettu nopeasti ja kuten enoni sanoi lampaita teurastaessan, että niitä ei saa "rillata", siis juosten ajaa takaa, koska silloin liha pahenee.

      Niin, noihin kaloihin vielä. Ei täältä saa edes särkiä kalastajilta, koska kaikki on myyjillä perattu, fileoitu ja parhaat palat heitetty pois, kuten evät ja päät.

      • Anonyymi

        Syltyistä.

        Ite haikaillut mahasylttyjä pitkään. Siis kai savustettuja, ostettiin hallista, syötiin semmoisenaan. Oikein oli suolaisia ja savunmakuisia. Vaan jokin direktiivi lopettanut sellaisten kaupustelun. Oletan, valmistustekniikoille kovat määrykset, ei kenenkään kannata perustaa sylttytehdasta.

        Vielä jokin kymmenen vuotta sitten sai keskisuomesta hiton hyviä punajuuriryynäreitä. Siis käristemakkaroita, joissa oli 20% punajuurta. Ostin aina huoltsikan kaupasta. Paketti meni jo matkalla mökille raakana autossa, niin hyviä net oli. Vaan, se lysti loppui, makkaratehtaan ois pitänyt uusia kalusto määräysten mukaiseksi, eikä pikkutehtaalla ollut mahiksia ja tehdas lopetti.

        Mutta juu, mahasylttyjä kai ei saa muuten, kuin ite tekemällä. Ei hajuakaan, mistä niit
        sisälmysroippeita sais ostaa, siis saaneeko teurastamot edes myydä niitä kuluttajille, epäilen.

        =DW=


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syltyistä.

        Ite haikaillut mahasylttyjä pitkään. Siis kai savustettuja, ostettiin hallista, syötiin semmoisenaan. Oikein oli suolaisia ja savunmakuisia. Vaan jokin direktiivi lopettanut sellaisten kaupustelun. Oletan, valmistustekniikoille kovat määrykset, ei kenenkään kannata perustaa sylttytehdasta.

        Vielä jokin kymmenen vuotta sitten sai keskisuomesta hiton hyviä punajuuriryynäreitä. Siis käristemakkaroita, joissa oli 20% punajuurta. Ostin aina huoltsikan kaupasta. Paketti meni jo matkalla mökille raakana autossa, niin hyviä net oli. Vaan, se lysti loppui, makkaratehtaan ois pitänyt uusia kalusto määräysten mukaiseksi, eikä pikkutehtaalla ollut mahiksia ja tehdas lopetti.

        Mutta juu, mahasylttyjä kai ei saa muuten, kuin ite tekemällä. Ei hajuakaan, mistä niit
        sisälmysroippeita sais ostaa, siis saaneeko teurastamot edes myydä niitä kuluttajille, epäilen.

        =DW=

        Syöt / söisit "sisälmysroippeita"! Taidat puhua potaskaa. - Nm. Yöäk


      • Anonyymi

        Mutta "maalaistalon tyttärenä" et kuitenkaan tiedä, että "lohi nimisen kalan jäänteet" ovat bio- eli maatuvaa jätettä, niitä ei tarvitse vetää "vessanpöntöstä alas". Millä lailla kalan "evät ja päät" syödään? - Nm. Kaikki kompostiin


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syltyistä.

        Ite haikaillut mahasylttyjä pitkään. Siis kai savustettuja, ostettiin hallista, syötiin semmoisenaan. Oikein oli suolaisia ja savunmakuisia. Vaan jokin direktiivi lopettanut sellaisten kaupustelun. Oletan, valmistustekniikoille kovat määrykset, ei kenenkään kannata perustaa sylttytehdasta.

        Vielä jokin kymmenen vuotta sitten sai keskisuomesta hiton hyviä punajuuriryynäreitä. Siis käristemakkaroita, joissa oli 20% punajuurta. Ostin aina huoltsikan kaupasta. Paketti meni jo matkalla mökille raakana autossa, niin hyviä net oli. Vaan, se lysti loppui, makkaratehtaan ois pitänyt uusia kalusto määräysten mukaiseksi, eikä pikkutehtaalla ollut mahiksia ja tehdas lopetti.

        Mutta juu, mahasylttyjä kai ei saa muuten, kuin ite tekemällä. Ei hajuakaan, mistä niit
        sisälmysroippeita sais ostaa, siis saaneeko teurastamot edes myydä niitä kuluttajille, epäilen.

        =DW=

        Tämä nykyinen "aladoopi" on mielestäni entistä sianpään sylttyä, jota tehtiin kotonani, siis kyllä se sianpää teurastuksen jälkeen käytettiin ruokaan, samoin kuin sorkatkin., josta tehtiin se hernerokka, jota nyt "keyrinä" syödään. No, kuka syö, minä en, ehkä pian avaan tuon purkin.

        Voi niitä aikoja, en voi muuta sanoa, kun vasta pyydettyä kalaa oli aina tarjolla, Sitähän riitti aina "
        yli ymmärryksen", vaikka ei ollutkaan mitkään nyky ajan " kotkotukset", jotkut "Hampuraiset" ja pitzat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syltyistä.

        Ite haikaillut mahasylttyjä pitkään. Siis kai savustettuja, ostettiin hallista, syötiin semmoisenaan. Oikein oli suolaisia ja savunmakuisia. Vaan jokin direktiivi lopettanut sellaisten kaupustelun. Oletan, valmistustekniikoille kovat määrykset, ei kenenkään kannata perustaa sylttytehdasta.

        Vielä jokin kymmenen vuotta sitten sai keskisuomesta hiton hyviä punajuuriryynäreitä. Siis käristemakkaroita, joissa oli 20% punajuurta. Ostin aina huoltsikan kaupasta. Paketti meni jo matkalla mökille raakana autossa, niin hyviä net oli. Vaan, se lysti loppui, makkaratehtaan ois pitänyt uusia kalusto määräysten mukaiseksi, eikä pikkutehtaalla ollut mahiksia ja tehdas lopetti.

        Mutta juu, mahasylttyjä kai ei saa muuten, kuin ite tekemällä. Ei hajuakaan, mistä niit
        sisälmysroippeita sais ostaa, siis saaneeko teurastamot edes myydä niitä kuluttajille, epäilen.

        =DW=

        Mahasyltystä en ole kuullutkaan ... hmh ...mielenkiintoista.
        Aladoopia eli lihahyytelöä tehtiin ennen sianlihasta kotona.
        Taitaa olla samaa kuin syltty, vain eri nimeä käytetään eri puolilla Suomea.
        Sisälmyksiä saa ostaa kauppahallista. Opin herkuttelemaan grillatuilla broilerinmaksalla
        Balkanilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syöt / söisit "sisälmysroippeita"! Taidat puhua potaskaa. - Nm. Yöäk

        Teurasjätettähän net.

        Siinä oli kaikenlaisia teurasosia, mitä ei lihaksi varsinaisesti kutsuta. Mitä lie olleet pötsejä ja rapamahoja, muistin mukaan varsinaisia sisäelimiä, maksaa, munuaisia, sellaisia ein niinkään. Hmm, sellanen hauskis natiseva, valkoinen ja sitkee tais olla keuhkoa....

        Pitääpi kuitenkin muistaa, tänäkin päivänä makkaraa tehdään luonnonsuoleen ja mitä lie kaikkea laitettanee lihapiirakoitten sisään :D

        Aladoobi tosiaan on sianpääsylttyä noin alunperin. Mutta sitä esim. skidinä himassa tehtiin vasikan roipelihoista, koska ei ollut sikoja. Aikas herkkua oli. Mä ite olen tehnyt kans vihannesaladoobia, siis samalla lailla hyytelöityjä vihanneksia, kalasta voi tehdä jne. Kaupoissahan myydään nykyisinkin lihahyytelöä. En tiedä, mistä jätelihoista se tehdään, mutta ostan sitä mieluusti. Liki kokolihaa, erittäin hyvän makuista ja uskomattoman halpaa, koska kyseessä liki kokolihavalmiste, suunnalleen lauantaimakkaran kans samoissa kilohinnoissa.

        Elukoista voi syödä miltei kaiken, paitsi luut. Ennen syötiinkin, kuten edelleen tehdään itäisillä mailla. Noissa kaupoissa, missä mä käyn on aika heikosti sisäelimiä, joskus maksaa, juuri koskaan ei munuaisia, eikäpä jotain kieltäkään näy hyllyssä usein. Kysyntä ja tarjonta, mutta tässä syltty asiassa kuulemma hallikauppiaittenkin mielestä direktiivejä kyseessä. Sisuskalut vaatii omat tuotantolinjansa ja net pitää käsitellä ja putsailla huolellisesti. Ei teurastamoilla, tai makkaratehtailla ole kiinnostusta satsata marginaali tuotteen valmistukseen euroakaan.

        Joop, oikein ihmettelen maahanko lienevät tähän asti porojen veret laskeneet, koska nyt niin innoissaan kehittelevät kaupallista tuotetta siitä- Tuntuis, kyllä lapissa porot on hyödynnetty tarkasti. Veriruokia ei suomessa hirveesti harrasteta, verilätyt kai ainoa vakiintuneenpi. Ja tietenkin rössy, Joskus näkee verimakkaroitakin. Himassa mutsi leipoi verileipiä, sellaisia hiivaleivän tyylisiä mustia, oletan, niissä oli nesteenä verta, muuten normileipää. Sellaista ei ole kaupoissa näkynyt, tosin rössyhän on leipää, mutta erilaista.

        Jepjep.

        =DW=


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mahasyltystä en ole kuullutkaan ... hmh ...mielenkiintoista.
        Aladoopia eli lihahyytelöä tehtiin ennen sianlihasta kotona.
        Taitaa olla samaa kuin syltty, vain eri nimeä käytetään eri puolilla Suomea.
        Sisälmyksiä saa ostaa kauppahallista. Opin herkuttelemaan grillatuilla broilerinmaksalla
        Balkanilla.

        Ei.

        Net ei oikeestaan olleet sylttyä, suolattuja ja savustettuja irtonaisia ruhon osia palasina. Kappahallista myivät kai kilohinnalla, lappasivat voipaperiin ja ihan sellaisenaan niitä syötiin. Mä en tiedä, ehkäpä niistä tehtiin keittoa tms,

        Syltystä muistui mieleen yks teurastus himassa. VAsikka pistettiin lihoiksi ja siinähän sitten on hommansa käsitellä. Mutsi väänsi rääppeistä aladoobia, sitä tuli aika paljon, ihan pesuvateihin teki. Ja perinteisesti keitteli sorkkia hyydykkeeksi, kun ei sattunut olemaan liivatetta. Saunaan lauteille hyytymään. Oikein oli kyllä hyvää. Ainoo pikkujuttu, se ei hyytynyt kunnolla ja meillä oli sitten muutama pesuvadillinen jonkinlaista lihapitoista klimppisoppaa :DDD


        =DW=


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syöt / söisit "sisälmysroippeita"! Taidat puhua potaskaa. - Nm. Yöäk

        Sisälmysroipe on nimeltään lauantaimakkara yms.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sisälmysroipe on nimeltään lauantaimakkara yms.

        Siksi en syö sitä. - Nm. Enkä monta muutakaan


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Teurasjätettähän net.

        Siinä oli kaikenlaisia teurasosia, mitä ei lihaksi varsinaisesti kutsuta. Mitä lie olleet pötsejä ja rapamahoja, muistin mukaan varsinaisia sisäelimiä, maksaa, munuaisia, sellaisia ein niinkään. Hmm, sellanen hauskis natiseva, valkoinen ja sitkee tais olla keuhkoa....

        Pitääpi kuitenkin muistaa, tänäkin päivänä makkaraa tehdään luonnonsuoleen ja mitä lie kaikkea laitettanee lihapiirakoitten sisään :D

        Aladoobi tosiaan on sianpääsylttyä noin alunperin. Mutta sitä esim. skidinä himassa tehtiin vasikan roipelihoista, koska ei ollut sikoja. Aikas herkkua oli. Mä ite olen tehnyt kans vihannesaladoobia, siis samalla lailla hyytelöityjä vihanneksia, kalasta voi tehdä jne. Kaupoissahan myydään nykyisinkin lihahyytelöä. En tiedä, mistä jätelihoista se tehdään, mutta ostan sitä mieluusti. Liki kokolihaa, erittäin hyvän makuista ja uskomattoman halpaa, koska kyseessä liki kokolihavalmiste, suunnalleen lauantaimakkaran kans samoissa kilohinnoissa.

        Elukoista voi syödä miltei kaiken, paitsi luut. Ennen syötiinkin, kuten edelleen tehdään itäisillä mailla. Noissa kaupoissa, missä mä käyn on aika heikosti sisäelimiä, joskus maksaa, juuri koskaan ei munuaisia, eikäpä jotain kieltäkään näy hyllyssä usein. Kysyntä ja tarjonta, mutta tässä syltty asiassa kuulemma hallikauppiaittenkin mielestä direktiivejä kyseessä. Sisuskalut vaatii omat tuotantolinjansa ja net pitää käsitellä ja putsailla huolellisesti. Ei teurastamoilla, tai makkaratehtailla ole kiinnostusta satsata marginaali tuotteen valmistukseen euroakaan.

        Joop, oikein ihmettelen maahanko lienevät tähän asti porojen veret laskeneet, koska nyt niin innoissaan kehittelevät kaupallista tuotetta siitä- Tuntuis, kyllä lapissa porot on hyödynnetty tarkasti. Veriruokia ei suomessa hirveesti harrasteta, verilätyt kai ainoa vakiintuneenpi. Ja tietenkin rössy, Joskus näkee verimakkaroitakin. Himassa mutsi leipoi verileipiä, sellaisia hiivaleivän tyylisiä mustia, oletan, niissä oli nesteenä verta, muuten normileipää. Sellaista ei ole kaupoissa näkynyt, tosin rössyhän on leipää, mutta erilaista.

        Jepjep.

        =DW=

        Luontaistuotekaupoista saa luuliemijauheita. Ne ovat keitetyt eläinten luista, joista keittämällä on irrotettu kaikki ravinteet yms. tärkeät aineosat. - Nm. Siis aivan "kaiken"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luontaistuotekaupoista saa luuliemijauheita. Ne ovat keitetyt eläinten luista, joista keittämällä on irrotettu kaikki ravinteet yms. tärkeät aineosat. - Nm. Siis aivan "kaiken"

        Ite olen käyttänyt liivatetta.

        Eli täsmälleen samaa kamaa, mutta myydään normikaupoissa. Gelatiiniin tietenkin sisältyy riski hullunlehmän taudista, mutta mihinkähän elintarvikkeeseen ei sisältyis jotain terveysriskejä....

        Mä en liha-aladoopia ole ite tehnyt, mutta kaikenlaisia vihannes- ja kalajuttuja. Hö, kakkuvuokaan vaan tölkeistä minimaisseja, säilykepaprikaa, sieniä, keitteleepi ite porkkanoita tms. Mieluusti laitan katkarapuja, net maukkaita ja hyvän näköisiä. Keittelee liivatteen, Aineet, mausteet ja liivate vuokaan ja jäähtyyn. Helppoo, halpaa, erittäin hyvääkin. Ja oikein edustavan näköinen vaikka johonkin pileisiin tarjolle :D

        =DW=


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ite olen käyttänyt liivatetta.

        Eli täsmälleen samaa kamaa, mutta myydään normikaupoissa. Gelatiiniin tietenkin sisältyy riski hullunlehmän taudista, mutta mihinkähän elintarvikkeeseen ei sisältyis jotain terveysriskejä....

        Mä en liha-aladoopia ole ite tehnyt, mutta kaikenlaisia vihannes- ja kalajuttuja. Hö, kakkuvuokaan vaan tölkeistä minimaisseja, säilykepaprikaa, sieniä, keitteleepi ite porkkanoita tms. Mieluusti laitan katkarapuja, net maukkaita ja hyvän näköisiä. Keittelee liivatteen, Aineet, mausteet ja liivate vuokaan ja jäähtyyn. Helppoo, halpaa, erittäin hyvääkin. Ja oikein edustavan näköinen vaikka johonkin pileisiin tarjolle :D

        =DW=

        Luuliemijauhe ei ole mikään liivatteen kaltainen aine, sitä ei käytetä ruuanlaitossa tai leipomisessa saostajana. - Nm. Terveystuote


    • Anonyymi

      Möhkät on melko harvinaista herkkua, möhkäkalat. Liekö sellaisen evä kauhean suolainen kun se väpättää koko ajan.

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletteko syöneet tällaisia kalasäilykkeitä, joita ei etelän kaupoissa usein näe
        https://www.matsmart.fi/pielisen-kala-savukirjolohi-rypsioljyssa?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=FI-nykund

        Muikkua purkissa on ja se on hyvää. Oisko ollut savumuikkua, siitä on aikaa kun viimeksi söin.
        Virolaiset suitsusprottid, savukilohailit peltipurkissa on oikein hyvää !
        Saakohan niitä vielä stadista jostain ?

        Länsihelsingissä on Eestiläinen kauppa, oisko siellä. Olikohan nimi vain Sprottid tai sproti
        https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4130753


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Länsihelsingissä on Eestiläinen kauppa, oisko siellä. Olikohan nimi vain Sprottid tai sproti
        https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4130753

        Onkohan tämä sama ? Ei vissiin.
        https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/3124855
        Maukkaita tuotteita ovat monet eestiläiset.
        Tuli tuotua aikoinaan Suomeen viron-reissuilta.
        Maukkaita savumakkaroita, juustoja, kalasäilykkeitä, leipää
        ja herkullisia leivonnaisiakin oli.

        Kolmannella linjalla oli myös eestiläinen kauppa,jossa kävin, mutta onko sitä vielä ?


    • Anonyymi

      "Mutta "maalaistalon tyttärenä" et kuitenkaan tiedä, että "lohi nimisen kalan jäänteet" ovat bio- eli maatuvaa jätettä, niitä ei tarvitse vetää "vessanpöntöstä alas". Millä lailla kalan "evät ja päät" syödään? - Nm. Kaikki kompostiin"

      Kuinkahan tuohon nyt vastaisin?

      Ne muutamat lohen jämät, jotka oli jo päivän odottaneet syöjäänsä ja niitä oli vain jokunen. Toki olisin vienyt mukamas jonkun kahvikupillisen verran biojätteisiin, mutta tuskin siitä maailma parantuisi.

      Kalan evät ja pää ovat herkullisempia, joista voi tehdä vaikka kalaliemen, mutta syödessä ne imeskellään ja toisesta suupielestä tulee ruodot pois.

      Niin ja siellä maalaistalossa, jossa elin, ei ollut edes vessanpönttöä, saati jotain kompostia. Oli "ulkohuusi", kolmine reikineen, jotka oli isälle, äidille ja lapsille eri kokoiset.

      Kauhistelkaa vain, kuinka maaseudulla elettiin, kunnes se tuhottiin jo Kekkosen aikaan, jota nyt ylistetään.

      Porukkahan lähti Ruotsiin ja mihin lienee hävinneet, koska nuorisolle ei ollut töitä ja mitä olisikaan ollut silloisten suurperheiden lapsille, jostain muutaman hehtaarin maatilasta?

      No, olkoon, jos ette osaa edes kalaa syödä.

    • Anonyymi

      Ihan vain pikainen heitto kun ketjussa jossakin linkissä savustetusta mainittiin.

      Hyvänkin tuotteen voi pilata virheellisellä valmistamisella. Kaikki savustettu on epäterveellistä ja potentiaalisti cancerogen, eli syöpää aiheuttavaa.

      Nyt kun ravintoteollisuus on alkanut innostua biosta ja veegasta, niin valitettavan usein ko. tuotteet on teollistettu suorastaan roskaruoka-kategoriaan :/

      • Anonyymi

        Niinhän sitä sanotaan. Kyllä sen kaikki on kuulleet, kun kun mittarissa on lähes 70
        ihan sama !!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinhän sitä sanotaan. Kyllä sen kaikki on kuulleet, kun kun mittarissa on lähes 70
        ihan sama !!!

        Aivan sama mitä syö vähän ennen kuolemaansa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan sama mitä syö vähän ennen kuolemaansa.

        Ei yhtään eikä ollenkaan sama mitä syö iäkkäänä. Ravinto on rakennusaine ja se on aivan yhtä tärkeä terveyspointti ikäihmiselle kuin nuoremmallekin. - Nm. Ellei jopa tärkeämpi


    • Anonyymi

      Silakassa on dioksiinia, mutta pitoisuudet on laskeneet.
      Ei vielä tarkkaan tiedetä, kuinka suuri osa silakan dioksiinista tulee pohjasedimenteistä ja kuinka suuri osa jatkuvasta ilmasta tulevasta laskeumasta. Silakalle tyypillinen dioksiinikirjo, eli eri dioksiiniaineiden suhteellinen määrä, muistuttaa kuitenkin sitä, joka on lihassa ja maidossa, mikä viittaa ilmasta tulevaan laskeumaan. Silakan dioksiinipitoisuus on vähentynyt 1970-luvulta noin viidesosaan.

      • Anonyymi

        Dioksiineja syntyy kaikessa poltossa, etenkin jätteiden poltossa, jos tekniikka on huono. Päästöt ovat vähentyneet murto-osaan aikaisemmasta ja tärkeä jäljellä oleva lähde on metalliteollisuus.
        Dioksiineja laskeutuu maahankin, josta kotieläimet (mm. lehmät) syövät ruohoa.
        Kumpi on terveelliseempää syödä usein lihaa vai harvoin kalaa ?


    • Anonyymi

      "Särki kasvattaa järkee": sanoo vanha sananlasku. Usein noissa sananlaskuissa on kokemusperäistä tietoa.
      Lapsuudenkodissani särkiä suolattiin tammitynnyriin talven varalle ja ne kypsytettiin keitettävien perunoiden päällä.
      En ikinä unohda sitä kuvottavaa hajua, mikä siitä tuli.
      Outoa on, ettei minulla ole mitään muistikuvaa, miltä särki sitten maistui. Todennäköisesti maku ei ollut huono. Isä meille lapsilleen ne ruoti valmiiksi, joten ainakaan ruotoja niissä ei ollut.
      Olen niin onneton kalansyöjä vieläkin, että jos ruoto tulee suuhuni, niin syönti loppuu siihen.
      Nykyään syön n. 2 kertaa viikossa Saimaasta pyydystettyä kirjolohta, josta ruodot on poistettu. Mieluummin paistaisin pieniä muikkuja ja söisin ne ruotoineen, mutta terveydellisistä syistä en voi niin tehdä, joten tyydyn kirjoloheen.

      Suosin kotimaista lähiruokaa aina, kun se on mahdollista.
      Ulkomaisia marjoja en osta ikinä. Pakastimissani on paikallisia marjoja vuoden tarpeeseen.
      Banaanit ovat ainoita hedelmiä, joita ostan ja syön, muut hedelmät korvaan kotimaisilla marjoilla, vihanneksilla ja juureksilla.

      Aloin oikein miettiä, mitä ulkomaisia elintarvikkeita ostan ja niiden lista on aika lyhyt.
      Kahvi, mausteet, sitruuna/sitruunamehu, pähkinät ja tonnikala ovat tuontituotteita, joita käytän.

      Viljatuotteetkin ovat suomalaisia. Riisi, hirssi ja maissi eivät kuulu ruokavaliooni.

      Hintoja katson, enkä osta tuotetta, joka on mielestäni turhan kallis.
      Mauttoman tuotteen saatan erehtyä ostamaan kerran, mutta en toista kertaa.
      Luotan suomalaisten ruokien "puhtauteen", kunnes toisin todistetaan.

      kylmätotuus

    • Anonyymi

      Suomalaista ruoan ostajaa vedätetään mennen tullen. Meille myydään lisäaineilla pumpattua ruokaa, joka on oikeasti ihan muuta kuin mitä sen sanotaan olevan.

      Lihapullia, jotka ovat kanannahkaa, ja ruokaa, jossa on pyykkipulvereissakin paheksuttuja fosfaatteja, jne.

      Ruokateollisuuden mukaan syy on meissä itsessämme; saamme sitä mitä haluamme. Miksi me suostumme syömään tällaista roskaa?

      Lääkäri varoittaa, että laaduton ruoka on haitallista jopa aivoille – erityisesti lapsilla.

      • Anonyymi

        Taloussanomat jatkaa edelliseen:

        Mielikuva Suomessa syömämme ruoan luotettavuudesta, puhtaudesta ja turvallisuudesta on alkanut rapautua ralliautoa nopeammin.

        Muun muassa kinkkupizzan kinkku on paljastunut makkara-ainekseksi, lihapullaan on pyöräytetty jauhelihan sijaan siipikarjan nahkaa, guacamoledipistä avokadoa on vain 0,7 prosenttia ja mustat oliivit liotetaan lipeässä ennen väriaineen levittämistä. Hämmennystä aiheuttavia esimerkkejä on loputtomasti.

        Epämääräisten raaka-aineiden lisäksi päivittäinen ruokamme koostuu erilaisista lisäaineista. Ylen Silminnäkijä -ohjelma paljasti alkuviikosta, että moni elintarvikkeistamme sisältää muun muassa maali-, räjähde-, pesuaine-, ja kosmetiikkateollisuudessa käytettäviä lisäaineita.

        Jopa pyykinpesuaineessa fosfaatittomuutta käytetään myyntivalttina, mutta ruoassamme se saa levätä rauhassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taloussanomat jatkaa edelliseen:

        Mielikuva Suomessa syömämme ruoan luotettavuudesta, puhtaudesta ja turvallisuudesta on alkanut rapautua ralliautoa nopeammin.

        Muun muassa kinkkupizzan kinkku on paljastunut makkara-ainekseksi, lihapullaan on pyöräytetty jauhelihan sijaan siipikarjan nahkaa, guacamoledipistä avokadoa on vain 0,7 prosenttia ja mustat oliivit liotetaan lipeässä ennen väriaineen levittämistä. Hämmennystä aiheuttavia esimerkkejä on loputtomasti.

        Epämääräisten raaka-aineiden lisäksi päivittäinen ruokamme koostuu erilaisista lisäaineista. Ylen Silminnäkijä -ohjelma paljasti alkuviikosta, että moni elintarvikkeistamme sisältää muun muassa maali-, räjähde-, pesuaine-, ja kosmetiikkateollisuudessa käytettäviä lisäaineita.

        Jopa pyykinpesuaineessa fosfaatittomuutta käytetään myyntivalttina, mutta ruoassamme se saa levätä rauhassa.

        lihalle punaisen värin antava nitraatti on aivan turha, suolistosyöpää aiheuttava aine. Esimerkiksi Keski-Euroopassa liha käsitellään eri tavalla kuin täällä.
        Suomessa lihajalostus on kamalaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        lihalle punaisen värin antava nitraatti on aivan turha, suolistosyöpää aiheuttava aine. Esimerkiksi Keski-Euroopassa liha käsitellään eri tavalla kuin täällä.
        Suomessa lihajalostus on kamalaa.

        Teollisuus nimeää tuotteita väärin, ja markkinoilla on paljon väärin nimettyjä tuotteita.
        Totta kai teollisuus tietää, miten tuotteet tulisi nimetä, mutta kanannahkapulla ei ole ihan yhtä myyvä nimi kuin lihapulla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        lihalle punaisen värin antava nitraatti on aivan turha, suolistosyöpää aiheuttava aine. Esimerkiksi Keski-Euroopassa liha käsitellään eri tavalla kuin täällä.
        Suomessa lihajalostus on kamalaa.

        Oletko aivan päästäsi sekaisin? Miksi ihmeessä kuvittelet, et tällä 60 palstalla ollaan niin tyhmiä, et uskomme tuota propagandaa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        lihalle punaisen värin antava nitraatti on aivan turha, suolistosyöpää aiheuttava aine. Esimerkiksi Keski-Euroopassa liha käsitellään eri tavalla kuin täällä.
        Suomessa lihajalostus on kamalaa.

        Lihapullat eivät ole aina lihapullia. HK:n lihapyörykät sisältävät pääasiassa broilerinlihaa ja -nahkaa ja niiden lihapitoisuus on vain 40 prosenttia. Atrian Lihapyöryköiden pääasiallinen valmistusaine on vesi. Sen jälkeen tulevat tuoteselosteen mukaan koneellisesti eroteltu broilerinliha, sianliha, soijaproteiinivalmiste, naudan sydän, perunajauho jne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lihapullat eivät ole aina lihapullia. HK:n lihapyörykät sisältävät pääasiassa broilerinlihaa ja -nahkaa ja niiden lihapitoisuus on vain 40 prosenttia. Atrian Lihapyöryköiden pääasiallinen valmistusaine on vesi. Sen jälkeen tulevat tuoteselosteen mukaan koneellisesti eroteltu broilerinliha, sianliha, soijaproteiinivalmiste, naudan sydän, perunajauho jne.

        Luuletteko ostavanne myös 100% suomalaisia Elovenamuroja ?

        Elovena Täysjyvämuro 4 viljaa -pakkauksessa lukee isoin kirjaimin ”100 % täysjyvää”. Tuoteseloste kertoo kuitenkin aivan muuta: täysjyväkaurajauho (33 %), täysjyväruisjauho (19 %), täysjyvävehnäjauho (16 %), täysjyvämaissijauho (10 %), sokeri, mallassiirappi (ohrasta), riisijauho ja suola. Makeutusaineiden, riisijauhojen ja suolan yhteinen osuus on siis 22 prosenttia.

        Kirjan mukaan rehellinen pakkausteksti olisi ”78 prosenttia saksalaista täysviljajauhoa”.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luuletteko ostavanne myös 100% suomalaisia Elovenamuroja ?

        Elovena Täysjyvämuro 4 viljaa -pakkauksessa lukee isoin kirjaimin ”100 % täysjyvää”. Tuoteseloste kertoo kuitenkin aivan muuta: täysjyväkaurajauho (33 %), täysjyväruisjauho (19 %), täysjyvävehnäjauho (16 %), täysjyvämaissijauho (10 %), sokeri, mallassiirappi (ohrasta), riisijauho ja suola. Makeutusaineiden, riisijauhojen ja suolan yhteinen osuus on siis 22 prosenttia.

        Kirjan mukaan rehellinen pakkausteksti olisi ”78 prosenttia saksalaista täysviljajauhoa”.

        Fun Light Persikka passionmakuinen juomatiiviste
        sisältää ainoan valmistusaineensa veden lisäksi pelkästään lisäaineita:

        Happamuudensäätöaineet (E296, E331), aromi, makeutusaineet (aspartaami ja asesulfaami K), stabilointiaineet (E415, E414, E445), väri (E160e), säilöntäaine (E202), hapettumisenestoaine (E300).

        Juoman ei pitäisi edes olla mehuhyllyssä, vaan ihan jossain muualla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Fun Light Persikka passionmakuinen juomatiiviste
        sisältää ainoan valmistusaineensa veden lisäksi pelkästään lisäaineita:

        Happamuudensäätöaineet (E296, E331), aromi, makeutusaineet (aspartaami ja asesulfaami K), stabilointiaineet (E415, E414, E445), väri (E160e), säilöntäaine (E202), hapettumisenestoaine (E300).

        Juoman ei pitäisi edes olla mehuhyllyssä, vaan ihan jossain muualla.

        Tutkikaa Mats-Eric Nilssonin kirjaa Aitoa ruokaa !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletko aivan päästäsi sekaisin? Miksi ihmeessä kuvittelet, et tällä 60 palstalla ollaan niin tyhmiä, et uskomme tuota propagandaa?

        En ole tiennytkään, mutta oma suuni on kertonut samaa. Makuaisti ja vaatimustaso on
        vielä tallella.
        En syö kanannahkalihapullia.
        Kaupan "lihapullat" voi testata yrittämällä syödä niitä kylmänä.
        Ei oksentamatta voi.
        Kotitekoisen voi syödä kylmänäkin.
        Niihin ei itse laita teurasjätteitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taloussanomat jatkaa edelliseen:

        Mielikuva Suomessa syömämme ruoan luotettavuudesta, puhtaudesta ja turvallisuudesta on alkanut rapautua ralliautoa nopeammin.

        Muun muassa kinkkupizzan kinkku on paljastunut makkara-ainekseksi, lihapullaan on pyöräytetty jauhelihan sijaan siipikarjan nahkaa, guacamoledipistä avokadoa on vain 0,7 prosenttia ja mustat oliivit liotetaan lipeässä ennen väriaineen levittämistä. Hämmennystä aiheuttavia esimerkkejä on loputtomasti.

        Epämääräisten raaka-aineiden lisäksi päivittäinen ruokamme koostuu erilaisista lisäaineista. Ylen Silminnäkijä -ohjelma paljasti alkuviikosta, että moni elintarvikkeistamme sisältää muun muassa maali-, räjähde-, pesuaine-, ja kosmetiikkateollisuudessa käytettäviä lisäaineita.

        Jopa pyykinpesuaineessa fosfaatittomuutta käytetään myyntivalttina, mutta ruoassamme se saa levätä rauhassa.

        Snelman mainostaa nitraatittomia lihajalosteita,
        mutta toisaalta kun testissä oli eri firmojen lihapullat, niitten pullissa ei tainnut olla lihasta tietoakaan, eikä juuri muillakaan. Kanannahka voidaan ehkä tuoteselosteessa
        laskea lihaksi ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Snelman mainostaa nitraatittomia lihajalosteita,
        mutta toisaalta kun testissä oli eri firmojen lihapullat, niitten pullissa ei tainnut olla lihasta tietoakaan, eikä juuri muillakaan. Kanannahka voidaan ehkä tuoteselosteessa
        laskea lihaksi ?

        Ehkä heräät jonain päivänä harhoistasi. Toivon mukaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        lihalle punaisen värin antava nitraatti on aivan turha, suolistosyöpää aiheuttava aine. Esimerkiksi Keski-Euroopassa liha käsitellään eri tavalla kuin täällä.
        Suomessa lihajalostus on kamalaa.

        Suolaa lihasi itse (harmaasuolattu) esim. sian niskaa tai muu ruhon osa. Tee 10 % suolavesi ja laita lihat sinne 2 pv ja valmista sitten ovat ilman nitriittiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole tiennytkään, mutta oma suuni on kertonut samaa. Makuaisti ja vaatimustaso on
        vielä tallella.
        En syö kanannahkalihapullia.
        Kaupan "lihapullat" voi testata yrittämällä syödä niitä kylmänä.
        Ei oksentamatta voi.
        Kotitekoisen voi syödä kylmänäkin.
        Niihin ei itse laita teurasjätteitä.

        Moni suomalainen ei osaa vaatia mitään ruoalta.
        X-tra-lenkki nolla prosenttia lihaa kelpaa suomalaiselle.
        Eli 100% perunajauhoa ja teurasjätettä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Moni suomalainen ei osaa vaatia mitään ruoalta.
        X-tra-lenkki nolla prosenttia lihaa kelpaa suomalaiselle.
        Eli 100% perunajauhoa ja teurasjätettä.

        Yksikin hihkuu syömästäni ruuasta, että yäk ja hyi, kun olen ihan tavallinen sekasyöjä. En osta eineksiä, kun niistä menee vain vatsa sekaisin. Teen ruuan itse tai käyn jossain ravintolassa syömässä, jos vaihtelua haluan.

        Kyseinen tyyppi on ns. kasvissyöjä, joka ostaa kaikkea -60%, mitä halvalla vaan saa. Sanoo olevan pahaa, mutta ei halua ruuasta maksaa.

        Kummalliseksi mennyt ruokailukin!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ehkä heräät jonain päivänä harhoistasi. Toivon mukaan.

        En ole missään harhoissa koskaan ollutkaan suomalaisen ruoan suhteen.
        En ole MTK:n ja Kepun aivopesemä. Ajattelen omilla aivoillani
        toisin kuin sinä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole missään harhoissa koskaan ollutkaan suomalaisen ruoan suhteen.
        En ole MTK:n ja Kepun aivopesemä. Ajattelen omilla aivoillani
        toisin kuin sinä.

        Suomalaisena paskaat omaan pesääsi, tosi fiksua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomalaisena paskaat omaan pesääsi, tosi fiksua.

        Kuluttaja saa olla kriittinen. Rahat on kuluttajan ja hän päättää mihin ne laittaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuluttaja saa olla kriittinen. Rahat on kuluttajan ja hän päättää mihin ne laittaa.

        Suomalainen ruoka ei takuulla ole huonompilaatuista kuin muualta tuotettu, päinvastoin enimmäkseen, se on tutkittu monesti. Kuluttaja joka suosii vain ja jatkuvasti ulkomaista, ei ajattele juuri nenäänsä pidemmälle, koska se aiheuttaa oman tuotannon vähenemistä ja joutumista pikkuhiljaa muiden maiden varaan ruuan suhteen. Ei tietenkään tarvitse kieltäytyä kaikesta ulkomaisesta, mutta on syytä pitää mielessä asia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomalainen ruoka ei takuulla ole huonompilaatuista kuin muualta tuotettu, päinvastoin enimmäkseen, se on tutkittu monesti. Kuluttaja joka suosii vain ja jatkuvasti ulkomaista, ei ajattele juuri nenäänsä pidemmälle, koska se aiheuttaa oman tuotannon vähenemistä ja joutumista pikkuhiljaa muiden maiden varaan ruuan suhteen. Ei tietenkään tarvitse kieltäytyä kaikesta ulkomaisesta, mutta on syytä pitää mielessä asia.

        Suomalainen ruoka ei ole sen huonompaa tai parempaa kuin EU:ssa tuotettu ruoka,
        se on vain jumalattoman kallista suomalaiselle, kun ensin palkaansaajat tukevat miljardeilla
        ketokiilaa ja sitten maksavat vielä kaupassa siitä tukemastaan ruoasta korkeaa hintaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomalainen ruoka ei ole sen huonompaa tai parempaa kuin EU:ssa tuotettu ruoka,
        se on vain jumalattoman kallista suomalaiselle, kun ensin palkaansaajat tukevat miljardeilla
        ketokiilaa ja sitten maksavat vielä kaupassa siitä tukemastaan ruoasta korkeaa hintaa.

        Jumalattoman kallista muka kotimainen ruoka? Eipä hinnoissa ole juuri mitään eroja kaupassa vrt. suomalainen-ulkomainen. Mieluummin kotimaista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jumalattoman kallista muka kotimainen ruoka? Eipä hinnoissa ole juuri mitään eroja kaupassa vrt. suomalainen-ulkomainen. Mieluummin kotimaista.

        Euroopassa kierrelleenä Suomessa ruoka ei ole edullista etkä taida laskea mukaan
        tukia jotka maksat ruuasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Euroopassa kierrelleenä Suomessa ruoka ei ole edullista etkä taida laskea mukaan
        tukia jotka maksat ruuasta.

        Haluat oikeasti mitä? Lopettaa tuet yksipuolisesti Suomesta ja alkaa luottaa et muut maat kyllä ruokkii meidät?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        lihalle punaisen värin antava nitraatti on aivan turha, suolistosyöpää aiheuttava aine. Esimerkiksi Keski-Euroopassa liha käsitellään eri tavalla kuin täällä.
        Suomessa lihajalostus on kamalaa.

        Lihalle punaisen värin antaa myoglobiini-niminen valkuaisaine, joka varastoi itseensä solujen tarvitsemaa happea.

        kylmätotuus


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lihalle punaisen värin antaa myoglobiini-niminen valkuaisaine, joka varastoi itseensä solujen tarvitsemaa happea.

        kylmätotuus

        Salpietari.

        Joskus suolaillut joulukinkkuja- Ostin suurimman ruiskun, mitä apteekista löytyi. Sitten vaan keittelin suolaveden, en muista prosenttia, mutta oli juu suolaista. Lisäks punasen värin takia salpietaria, en muista senkään määrää, ei sitä paljoa pitänyt olla ja kinkku oli kyllä mukavan punainen.

        Ite suolaus oli helppoa, sen kun pruuttasi liuosta niin paljon, kuin liha nyt otti vastaan. Annoin muistaakseni suolautua yön yli tms. Mä olen joskus kokeillut suolata suoallakin, mutta siitä tuli sitten tönkkösuolattu kinkku, paree ois kai suolata liuoksessa. Ruiskusuolaus kuitenkin nopeeta ja suola ei jää pintaan, vaan suolaantuu sisältäkin. Noin kait ne teurastamoillakin suolaa.

        Nykyisin voi salpietarin ostaminen olla hankalampaa, apteekki kai joutuu raportoimaan paskalakeille, että joku yrittää ostaa pomminteko aineita.

        Mua aina kiehtonut kylmäsavustus. Pitäis vaan hankkia savugeneraattori ja vanha jääkaappi, lisäks ehkä lauhdutin. Mä en esimerkiksi lämminsavulohta oikein syö, liian rasvaista ja märkää, kylmäsavustettu huilaa paljon paremmin. Näitä savustusaineita myydään kaupoissa. Samalla lailla pruutaillaan lihaan, kuin suolaliuostakin. On mun mielestä vähän fuskun kuuloista.

        Mutta juu, kemikaaleilla suuri merkitys elintarvikeissa.

        =DW=


    • Anonyymi

      Lukekaa tietoa Mats-Eric Nilsson kirjasta Aitoa ruokaa, saa kirjastosta.

    • Anonyymi

      Hyvä aloitus, kiitos aloittajalle ! Kommenttia/asiaa tulee niin paljon, ettei lukemaan ehdi !

    • Anonyymi

      Lapsena muistan useinkin kuulleeni tuosta särjen ja järjen yhteydestä ja särjetkin syötiin järjestään. Noh, nykyisin ei juurikaan - kerran kyllä olen ostanut särkisäilykettä, mutta ei se oikein mastunut: kovin öljyistä mössöä. Hyvin tehdyissä kalapihveissä särki menee hienosti!

    • Anonyymi

      Otsikossa on "pieni" lapsus, sillä tuo ei automaattisesti merkitse sitä, että biologisesti terveet aivot ja järki asustaisi samaa koppaa ;-)

      Järki päässä ja housut nilkoissa, vai mites se nyt meni ...

      "During the Welcome to Rockville festival at the Daytona International Speedway, Florida, Sophia Urista from band Brass Against pulled down her pants and urinated on a man’s face."

      - https://www.news.com.au/entertainment/music/tours/brass-against-singer-sophia-uristas-horrifying-act-during-live-show/news-story/8c00e48a3971e7b877c3daf83054622c

    • Anonyymi

      Särki on arvokala kuten hauki mutta laiskat osaamattomat tai väärään aikaan vääränlaisita vesistöistä kalastavat luokittelevat pahanmakuisiiksi. No daa. kesä ja ja mutavelli. No perkule viruta.

      Tomaatti on tropiikinkasvi. Sukulainen peruna. mutta kun peruna on kotosin aikalailla perusta etelä-amerikasta siellä on sijainnistaan huolimatta viileämpi ilmasto. niin rannikolla kuin vuoristossa ja sitähän siellä riittää. Amazonin alue erikseen. Ostan lidlistä minitomaatteja ja muuten säilyketomaatteja kuulemma parempi lykopeiinipitoisuus? Eli ei vetisiä muuten kun että murskaahan ne yleensä on muttei vetisiä. Dioksiinipitoisuudet vesistöistä on hävinneet... järvivesissä elohopepitoisuudet nousseet ilmaston muutoksen myötä. Käy aivoihin ja aiheuttaa suurkuluttajille no jonkin sortin aivovammoja aiankin 20 vuoden päästä. Mad as hatter. Itämeren saastuminen taitaa olla nykyään mikromuovia ja sinilevää. mikromuovi menee kalojen maksaan ja sisukaluiihin kaloihin ja sinilevä ei sinänsä vaikuta kaloihin . Ehkä niihin suodattaviin sisuskaluihin. Syön mielelleäni kalaa mutten tietysti jatkuvasti ja mulle käy hauet särjet ahvenen ja muutkin normikalat joita ehkä jotku haukkuvat tyhmyyksissään roskakalaksi kun ei OSATA perata. Lohi on hyvää ja silakka ja silli ja pallas. Arkikalana käy muut erittäin hyvin.

    • Anonyymi

      Kotimaista ruokaa on järkevää käyttää, se on laadukkaampaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen jotenkin

      Epävarma ulkonäöstäsi
      Ikävä
      219
      5973
    2. Minun rakkaani.

      Haluaisin käden mitan päähän sinusta. Silleen, että yltäisin koskettamaan, jos siltä tuntuu. Olen tosi huono puhumaan, m
      Ikävä
      26
      3744
    3. Koska näet seuraavan kerran

      Kaivattusi? Onko päivä tiedossa vai sattumasta kiinni?
      Ikävä
      82
      2587
    4. Ootko nainen jotenkin

      itseäs täynnä? Mars laihduttamaan. 🫵🏽 K
      Ikävä
      39
      2121
    5. Hyvästi.....

      En vain enää jaksa.....
      Ikävä
      33
      1902
    6. Hyvää yötä

      Mm❤️
      Ikävä
      45
      1868
    7. Ongelma Ibizalla

      Mistä saada triatleetin jalkaan mahtuva kenkä häitä varten?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      1765
    8. Eelle

      Huomenta,ajattelen sua..
      Ikävä
      21
      1656
    9. Hauskaa nimipäivää rakkaalle!

      On kova ikävä. Rakastan sua ikuisesti ❤️🤗😘
      Ikävä
      27
      1502
    10. Tappajamanne kiinni

      Herätys koko Mikkeli! Nyt tietoa kehiin, että saadaan tämä tappaja kiinni!
      Mikkeli
      33
      1468
    Aihe