Toimeksiantajan kiinnostuksen lopahtaminen

Anonyymi

Terppa!

Onkohan muille tapahtunut samaa, ja kuinka olette menetelleet? Itsellä työn alla ylemmän AMK:n opinnäytetyö, joka pääsääntöisesti pyritään tekemään omalle työnantajalle ajankohtaisesta työantajan toimintaan liittyvästä kehittämiskohteesta. Niin myös tämä oma aiheeni.

Vaikka työnantajani on kohtalaisen iso organisaatio, sopivan aiheen löytäminen ei ollut helppoa. Aiheesta kysellessäni sain vain alkuun ohjauksia esimieheltä toiselle, kunnes viimein organisaation kehitysjohtajan kanssa keskusteltuani tämä aiheen minulle kekkasikin, tosin sellaisella toimeksiannolla että saan itse ensin määritellä melko lailla puhtaalta pöydältä kuinka tutkimusta lähdetään toteuttamaan, ennen kuin sitä ruvetaan toteuttamaan. Tässä nyt sitten puolisen vuotta puuhastellut enemmän ja vähemmän aiheen parissa.

Ongelmaksi on melkein alkutekijöissään muodostunut se, ettei kehitysjohtajalta, joka on lupautunut opinnäytetyön ohjaajaksi organisaation taholta, ole tullut oikein mitään kannanottoja työhön edes pyydettäessä, tärkeimpänä ehkäpä se, ettei hän ole määritellyt mitä organisaatio oikeasti haluaa kehittämistyöltä, eli mikä on sen tavoite, ja mitkä ovat esitetyistä kehittämisen vaihtoehdoista ne työnantajan näkemyksen mukaan sopivimmat. Eihän nyt missään projektissakaan projektipäällikkö voi määritellä sekä tavoitetta että aikataulua projektille, vaan kyllä ne täytyisi olla omistajan/ohjausryhmän heiniä!?

Nyt pari viikkoa sitten keskustelin em. kehitysjohtajan kanssa opinnäytetyöstäni, sen tavoitteista, aikatauluista ja toteuttamistavoista, ja hänen kannanottonsa oli aika karu. Ei ole ajatellut asiaa sekuntiakaan, eikä hänellä ole kantaa mihinkään kysyttyyn asiaan. Oli hyvin epäileväinen onkohan opinnäytetyö aiheineen enää missään määrin työnantajan intresseissä selvitettävä aihe, eli että kannattaako siihen tehdä ainakaan enää mitään rahallisia panostuksia käytännön tutkimuksien osalta. Että tällä tavalla.

Opinnäytetyön ohjaaja koulun puolelta ei myöskään tahdo ottaa opinnäytetyöhön kantaa, koska työnantaja ei ole antanut edellä mainittuihin avainkysymyksiin vastauksia. Muutenkin koulun ohjaava opettaja on ollut erittäin passiivinen koko prosessin ajan, eikä hänelläkään saa oikein vastauksia kysyttyihin asioihin.

Tekisipä kieltämättä mieleni tässä tilanteessa kylmän viileästi hylätä koko opinnäytetyö, mutta toisaalta se saattaisi johtaa opiskelumotivaation täydelliseen lopahtamiseen. Lisäksi opinnäytetyön taustojen kirjoittamisessa on tehty jo hurja työ, samoin kuin problematiikan ja tutkimusasetelman miettimisessä.

Onko muilla vastaavia, ja kuinka olette tilanteessa toimineet?

3

132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vaihdat opinnäytetyötä ja toimeksiantajaa. Siinä kait selkein vastaus tähän pulmaan.

    • Anonyymi

      Nämä AMK:n opinnäytetyöt ovat usein hankalia. Työnantaja, jos sellainen on, ei läheskään aina ole kiinnostunut opiskelustasi eikä opinnäytetyöstäsi. Kukaan työpaikalla ei edes ole mitenkään sopiva ohjaaja.

      Miksi työllä pitää olla toimeksiantaja? Yliopistomaailmassa opinnäytteet (gradut) tavallisimmin tehdään ihan omatoimisesti. Toimeksiantajista ei ole kuultukaan, paitsi joillain harvoilla aloilla. Työn ohjaaja yliopistolla on professori, jonka kanssa aiheesta on sovittu.

      Mitenkähän on ammattikorkeakouluissa niiden ohjaajienkin osaaminen? Voi olla heikkoa. Silti näitä ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneita "mastereita" mainostetaan maisterin vertaisina!

      • Anonyymi

        Tuo työelämän kehittämistehtävä on jonkinlainen linjauskysymys AMK:n puolella. Sinällään ajatuksena hyvä, koska oikeita työelämän kehittämistehtäviä vartenhan näitä kouluja käydään. Kuitenkin tilanteet voi kehittyä aloitusviestissä kuvatunlaiseksi, jos tähtimerkit ei mene kohdalleen. Oikeasti nimittäin on varmaan varsin yleinen ongelma, että kohdeorganisaation ohjaajan a) sitoutuminen ja b) osaaminen eivät riitä opinnäytetyön ohjaamiseen. Pahimmillaan se näkyy juuri puutteena ihan perus projektin asetannassa.

        Periaatteessahan jo pelkästään sen, että organisaation jonkun prosessin lähtötilanne on X, ja se tahdottaisiin saada tilanteeseen Y, pitäisi (toki tiettyjen muidenkin ehtojen täyttyessä) riittää siihen, että siitä voidaan asettaa kehittämistyö, joka voidaan puolestaan tehdä opinnäytetyönä. Jos sitten kohdeorganisaatio ei kykene määrittelemään tilannetta Y, eli suomeksi, ei tiedä mitä kehitystyöltä haluaa, aletaan olla aika heikoilla vesillä. Ja sitten jos tähän yhdistetään vielä haluttomuus kommentoida opinnäytetyötä menetelmien tai ehdotettujen tavoitteiden osalta, ollaan äkkiä tilanteessa, jossa olisi sama kuin ei toimeksiantajaa tai aihetta ollenkaan.

        Itse olen ohjannut kaksi AMK-opinnäytetyötä. Molemmat ovat menneet kehittämistyön osalta nappiin, ja valmistuneetkin oikea-aikaisesti organisaation toiminnan kannalta. Silti kumpikin on vaatinut sen, että opinnäytetyön tekijöiden kanssa on pidetty säännöllisesti tilannepalavereja, ohjattu säännöllisesti, ja alkuun tehty melko tarkat tutkimussuunnitelmat kehittämishankkeista. Näitä tutkimussuunnitelmia on sitten myös pyritty noudattamaan, tai mikäli niihin on ollut tarve tehdä muutoksia, ne on tehty yhdessä keskustellen. Pelkällä aiheen antamisella töitä tuskin olisi hyviksi saatu, tai eivät ainakaan olisi palvelleet tarkoitustaan kohdeorganisaation osalta. Ja näistä kahdesta opinnäytetyöstä olen itse oppinut, kuinka työlästä opinnäytetyön ohjaaminen on, varsinkin kun sitä tekee alalle vielä valmistumaton "ammattilainen", ja että oikeasti töitä ei ohjata kuin se yksi kerrallaan, kun sitä tehdään muun toimenkuvan ohella.

        Organisaation kannaltahan opinnäytetyön ohjaaminen keskittyy nimenomaan organisaatiolle saatavan hyödyn ohjaamiseen, joka sitten yhdessä muun opiskelijan tekemän taustatyön kanssa poikii opiskelijaa itseään hyödyttävän valmiin opinnäytetyön. Kieliopilliset asiat, viitekehys, teoreettinen tausta, jne. ovat sitä koulun ohjaajan toimialaa, josta hänen tulisi puolestaan olla kiinnostunut.

        Ps. ylemmän AMK:n puolella opettajat ovat monesti koulutukseltaan tohtoreita. Näin ainakin meillä oli. Mutta mikään yksiselitteinen laadun tae tämäkään ei toki ole.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      377
      3518
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      192
      1621
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1307
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      145
      1182
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      853
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      835
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      116
      804
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      799
    9. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      50
      793
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      782
    Aihe