Toimeksiantajan kiinnostuksen lopahtaminen

Anonyymi

Terppa!

Onkohan muille tapahtunut samaa, ja kuinka olette menetelleet? Itsellä työn alla ylemmän AMK:n opinnäytetyö, joka pääsääntöisesti pyritään tekemään omalle työnantajalle ajankohtaisesta työantajan toimintaan liittyvästä kehittämiskohteesta. Niin myös tämä oma aiheeni.

Vaikka työnantajani on kohtalaisen iso organisaatio, sopivan aiheen löytäminen ei ollut helppoa. Aiheesta kysellessäni sain vain alkuun ohjauksia esimieheltä toiselle, kunnes viimein organisaation kehitysjohtajan kanssa keskusteltuani tämä aiheen minulle kekkasikin, tosin sellaisella toimeksiannolla että saan itse ensin määritellä melko lailla puhtaalta pöydältä kuinka tutkimusta lähdetään toteuttamaan, ennen kuin sitä ruvetaan toteuttamaan. Tässä nyt sitten puolisen vuotta puuhastellut enemmän ja vähemmän aiheen parissa.

Ongelmaksi on melkein alkutekijöissään muodostunut se, ettei kehitysjohtajalta, joka on lupautunut opinnäytetyön ohjaajaksi organisaation taholta, ole tullut oikein mitään kannanottoja työhön edes pyydettäessä, tärkeimpänä ehkäpä se, ettei hän ole määritellyt mitä organisaatio oikeasti haluaa kehittämistyöltä, eli mikä on sen tavoite, ja mitkä ovat esitetyistä kehittämisen vaihtoehdoista ne työnantajan näkemyksen mukaan sopivimmat. Eihän nyt missään projektissakaan projektipäällikkö voi määritellä sekä tavoitetta että aikataulua projektille, vaan kyllä ne täytyisi olla omistajan/ohjausryhmän heiniä!?

Nyt pari viikkoa sitten keskustelin em. kehitysjohtajan kanssa opinnäytetyöstäni, sen tavoitteista, aikatauluista ja toteuttamistavoista, ja hänen kannanottonsa oli aika karu. Ei ole ajatellut asiaa sekuntiakaan, eikä hänellä ole kantaa mihinkään kysyttyyn asiaan. Oli hyvin epäileväinen onkohan opinnäytetyö aiheineen enää missään määrin työnantajan intresseissä selvitettävä aihe, eli että kannattaako siihen tehdä ainakaan enää mitään rahallisia panostuksia käytännön tutkimuksien osalta. Että tällä tavalla.

Opinnäytetyön ohjaaja koulun puolelta ei myöskään tahdo ottaa opinnäytetyöhön kantaa, koska työnantaja ei ole antanut edellä mainittuihin avainkysymyksiin vastauksia. Muutenkin koulun ohjaava opettaja on ollut erittäin passiivinen koko prosessin ajan, eikä hänelläkään saa oikein vastauksia kysyttyihin asioihin.

Tekisipä kieltämättä mieleni tässä tilanteessa kylmän viileästi hylätä koko opinnäytetyö, mutta toisaalta se saattaisi johtaa opiskelumotivaation täydelliseen lopahtamiseen. Lisäksi opinnäytetyön taustojen kirjoittamisessa on tehty jo hurja työ, samoin kuin problematiikan ja tutkimusasetelman miettimisessä.

Onko muilla vastaavia, ja kuinka olette tilanteessa toimineet?

3

206

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vaihdat opinnäytetyötä ja toimeksiantajaa. Siinä kait selkein vastaus tähän pulmaan.

    • Anonyymi

      Nämä AMK:n opinnäytetyöt ovat usein hankalia. Työnantaja, jos sellainen on, ei läheskään aina ole kiinnostunut opiskelustasi eikä opinnäytetyöstäsi. Kukaan työpaikalla ei edes ole mitenkään sopiva ohjaaja.

      Miksi työllä pitää olla toimeksiantaja? Yliopistomaailmassa opinnäytteet (gradut) tavallisimmin tehdään ihan omatoimisesti. Toimeksiantajista ei ole kuultukaan, paitsi joillain harvoilla aloilla. Työn ohjaaja yliopistolla on professori, jonka kanssa aiheesta on sovittu.

      Mitenkähän on ammattikorkeakouluissa niiden ohjaajienkin osaaminen? Voi olla heikkoa. Silti näitä ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneita "mastereita" mainostetaan maisterin vertaisina!

      • Anonyymi

        Tuo työelämän kehittämistehtävä on jonkinlainen linjauskysymys AMK:n puolella. Sinällään ajatuksena hyvä, koska oikeita työelämän kehittämistehtäviä vartenhan näitä kouluja käydään. Kuitenkin tilanteet voi kehittyä aloitusviestissä kuvatunlaiseksi, jos tähtimerkit ei mene kohdalleen. Oikeasti nimittäin on varmaan varsin yleinen ongelma, että kohdeorganisaation ohjaajan a) sitoutuminen ja b) osaaminen eivät riitä opinnäytetyön ohjaamiseen. Pahimmillaan se näkyy juuri puutteena ihan perus projektin asetannassa.

        Periaatteessahan jo pelkästään sen, että organisaation jonkun prosessin lähtötilanne on X, ja se tahdottaisiin saada tilanteeseen Y, pitäisi (toki tiettyjen muidenkin ehtojen täyttyessä) riittää siihen, että siitä voidaan asettaa kehittämistyö, joka voidaan puolestaan tehdä opinnäytetyönä. Jos sitten kohdeorganisaatio ei kykene määrittelemään tilannetta Y, eli suomeksi, ei tiedä mitä kehitystyöltä haluaa, aletaan olla aika heikoilla vesillä. Ja sitten jos tähän yhdistetään vielä haluttomuus kommentoida opinnäytetyötä menetelmien tai ehdotettujen tavoitteiden osalta, ollaan äkkiä tilanteessa, jossa olisi sama kuin ei toimeksiantajaa tai aihetta ollenkaan.

        Itse olen ohjannut kaksi AMK-opinnäytetyötä. Molemmat ovat menneet kehittämistyön osalta nappiin, ja valmistuneetkin oikea-aikaisesti organisaation toiminnan kannalta. Silti kumpikin on vaatinut sen, että opinnäytetyön tekijöiden kanssa on pidetty säännöllisesti tilannepalavereja, ohjattu säännöllisesti, ja alkuun tehty melko tarkat tutkimussuunnitelmat kehittämishankkeista. Näitä tutkimussuunnitelmia on sitten myös pyritty noudattamaan, tai mikäli niihin on ollut tarve tehdä muutoksia, ne on tehty yhdessä keskustellen. Pelkällä aiheen antamisella töitä tuskin olisi hyviksi saatu, tai eivät ainakaan olisi palvelleet tarkoitustaan kohdeorganisaation osalta. Ja näistä kahdesta opinnäytetyöstä olen itse oppinut, kuinka työlästä opinnäytetyön ohjaaminen on, varsinkin kun sitä tekee alalle vielä valmistumaton "ammattilainen", ja että oikeasti töitä ei ohjata kuin se yksi kerrallaan, kun sitä tehdään muun toimenkuvan ohella.

        Organisaation kannaltahan opinnäytetyön ohjaaminen keskittyy nimenomaan organisaatiolle saatavan hyödyn ohjaamiseen, joka sitten yhdessä muun opiskelijan tekemän taustatyön kanssa poikii opiskelijaa itseään hyödyttävän valmiin opinnäytetyön. Kieliopilliset asiat, viitekehys, teoreettinen tausta, jne. ovat sitä koulun ohjaajan toimialaa, josta hänen tulisi puolestaan olla kiinnostunut.

        Ps. ylemmän AMK:n puolella opettajat ovat monesti koulutukseltaan tohtoreita. Näin ainakin meillä oli. Mutta mikään yksiselitteinen laadun tae tämäkään ei toki ole.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      587
      3900
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3338
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2811
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2779
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1997
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1875
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1830
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe