Miksi hallituksen kokoukset venyvät niin pitkiksi?

Anonyymi

Mikä siinä on, että näin korona-ajan jälkimainingeissa hallitusten tilinpäätöskokouksista ei meinaa tulla yhtään mitään? Siis tehokkuuden näkökulmasta. Juttua riittää kuin ei oltaisi kahteen vuoteen tavattu ja olisimme olleet sulkeutuneina muilta ihmisiltä.

Nyt kun saadaan hallitus kokousta istumaan, niin kiirettä saa pitää, jos kahdessa tunnissa aikoo selvitä yhdestä hallituksen tilinpäätöskokouksesta taloyhtiössä, jossa ei ole meneillään mitään isompia korjaushankkeita. 2h 15 min on pitkä aika kokoukselle, jonka piti mennä läpi "normisti" tasan tunnissa. Eipä mennyt.

Vanhoina hyvinä aikoina muistan vetäneeni yhdessä illassa kolme hallituksen kokousta. Tai eihän isännöitsijä niitä vedä, vaan istuu sihteerinä, mutta kuitenkin: kolme kokousta illassa. Entä nyt? Nyt menee melkein sama aika yhden kokouksen kanssa. Toiminta ei ole aivan yhtä tehokasta kuin joskus oli. Mitä on tapahtunut? Yhtä tehokkaasti minä sihteerin roolissa kirjaan hallituksen päätökset ylös, mutta hallituksen jäsenten juttu tuntuu seilaavan aivan muissa kuin esityslistan aiheissa yli puolet kokouksen yli kahden tunnin kestosta. Päätöksenteosta ei meinaa tulla mitään. Miten tässä näin on päässyt käymään?

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Johtuisko siitä, että puheenjohtajat ovat maallikoita, joilla ei keskimäärin ole ymmärrystä kokousten johtamisesta ja vielä vähemmän korjaukseen ja kunnossapitoon liittyvistä asioista. Onko jokin ihme, että kokoukset venyvät ja päätöksiä ei osata tehdä, kun ei edes ymmärretä asioita, joista pitäisi päättää?

    • Anonyymi

      Hallituksen jäseniä pitää ohjeistaa, miten tilinpäätöskokoukseen pitää valmistautua. Aineisto on toimitettava hyvissä ajoin hallitukselle ja painottaa, että esim. kirjapitoon liittyvät kysymykset pitää esittää ennen kokousta, jotta isännöitsijä voi kaivaa vastauksen valmiiksi. Myös toimintakertomukseen haluttavat muutokset/lisäykset on esitettävä ennen kokousta. Tässä on hyvä vaatia selkeätä deadlinea, esim. 2 päivää ennen kokousta.

      Isännöitsijän on myös hyvä painottaa jo tilinpäätöskokousta edeltävässä kokouksessa, että tilinpäätöskokouksessa ei käsitellä juurikaan muita, juoksevia asioita, ellei taloyhtiössä ole jokin enemmän tai vähemmän akuutti tai kimurantti tilanne, jonka käsittely tilinpäätöskokouksessa on tarpeen.

      Itse olen usean vuoden ajan laittanut hallituksille hyvissä ajoin ennen kokousta koko aineiston varsin tiukkoine saatesanoineen. Sanoma on selvä: jos kokouksen alussa käy ilmi, että hallitus ei ole valmistautunut kokoukseen. Kokous päättyy saman tien ja uusi tilinpäätöskokous pidetään sitten kun isännöitsijän kalenterissa sattuu olemaan tilaa , mikä käytännössä voi tarkoittaa 2-3 kuukauden viivästystä.

      Jos itse kokouksessa asiat lähtevät rönsyilemään, kokouksen (eli useimmiten hallituksen) puheenjohtajan tehtävä on laittaa osallistujat ruotuun. Jos ei pj tätä osaa tai uskalla tehdä, isännöitsijä voi kyllä asiallisesti esittää, että asiat tulee käsitellä asialistan mukaisesti, jottei kokouksessa mene koko iltaa. Epävarmojen puheenjohtajien kanssa on hyvä ennen tilinpäätöskokousta käydä lyhyesti läpi kokouksen kulku ja painottaa, että rönsyilyt tulee viheltää poikki heti kättelyssä. Tarvittaessa voidaan myös sopia, että isännöitsijä toimii tilinpäätöskokouksen puheenjohtajana. Asiansa osaava isännöitsijä osaa kyllä vetää kokouksen siten, että asiat käsitellään lyhyesti ja ytimekkäästi. Tämä siis tarvittaessa, koska lähtökohtaisesti isännöitsijä ei vedä kokouksia, kuten aiemminkin on kommentoitu.

      Jos tuntuu pelottavalta asettaa hallituksen jäsenille tällaisia vaatimuksia, kannattaa pitää mielessä, että isännöitsijällä on tähän täysi oikeus. Sujuva yhteistyö edellyttää, että puolin ja toisin osataan käsitellä asioita oikeaoppisesti ja täsmällisesti. Isännöitsijä voi omalla esimerkillään auttaa hallituksia oivaltamaan, mitä hyvät kokouskäytännöt käytännössä tarkoittavat, ja ainakin täysijärkiset hallituksen jäsenet osaavat kyllä arvostaa sitä, että isännöitsijä tällä tavoin osaa auttaa hallituksen jäseniä suoriutumaan tehtävistään paremmin.

      Yleisesti ottaen hallituksen ja isännöitsijän välisessä yhteistyössä on syytä ihan aidosti tehdä yhteistyötä sanan varsinaisessa merkittyksessä. Jos ei ole yhteistyötä eikä kenties luottamustakaan, yhteistyö on epäterveellä pohjalla. Jos ei yhteistyötä yrityksistä huolimatta saada kuntoon, isännöitsijän on syytä nostaa kytkintä.

      Jos nyt joku hallituksen jäsen tämän sattuu lukemaan: asenne, että isännöitsijä on hallituksen työrukkanen, on äärimmäisen vanha ja väsynyt. Kukaan isännöitsijä ei halua työskennellä sellaisen hallituksen kanssa, jossa sanaa yhteistyö ei tunneta vaan lähdetään siitä, että isännöitsijää saa ja pitääkin kyykyttää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1468
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe