Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Riivaus nykyaikana länsimaissa

Anonyymi

Voiko postkristillisessä yhteiskunnassa olla yleistä, että ihmisissä on riivaajia? Miten tällaisen tunnistaa? Miitä asialle voi tehdä?

Raamatussa todetaan, ettei meillä ole taistelu lihaa ja verta vastaan, vaan pahoja henkivaltoja vastaan, Ef 6. Jos tämä on totta maailmassa aina uskovien kohdalla, nykyaikanakin länsimaissa, ja jos uskovia on pieni vähemmistö, niin eikö uskovien pitäisi tuntea nämä riivausaiheen asiat melko hyvin, pärjätäkseen? Johanneksen kirjeissä todetaan, että maailma on pahan vallassa. Maailmalla tarkoitetaan tässä ilmeisesti uskomattomia ihmisiä yleensä.

Pari esimerkkitapausta, voisivatko nämä olla riivattuja.

1) Vladimir Putin, Venäjän presidentti. Hän on syytellyt länsimaita, kuin nämä olisivat hyökkäämässä Venäjälle, tai uhkaamassa hyökätä. Oikeasti kukaan ei ollut tällaista hyökkäystä tekemässä, vaan Venäjä itse sekä hyökkäsi Ukrainaan, että uhkasi sitten länsimaita, että Venäjä voi käyttää (tässä tilanteessa?) ydinaseita länsimaita vastaan. Ilmeisesti tällä uhkailulla Putin halusi pitää länsimaat poissa lähettämästä sotilaita Ukrainaan.

Tällainen syyttely, että toisessa ollaan näkevinään oma vikansa, vaikka sitä ei tuossa toisessa olisikaan, on psykologiassa nimetty projisoinniksi. Muina psykoosin tuntomerkkeinä on pidetty älyllistäminen, kieltäminen, ja mustavalkoistaminen. Monesti politiikan tekoon liittyy mustavalkoistaminen, syyttely ja uhkakuvien, viholliskuvien maalailu.

Voidaanko ajatella, että hullun näköisellä tavalla projisoiva ja hyökkäävä henkilö olisi riivattu? Vai kuuntelemassa riivaajien viisautta, josta puhutaan Jaakobin kirjeessä ja Timoteuskirjeissä? Jaakobin kirje korostaa, ettei miehen kiukku aikaansaa/toteuta Jumalan vanhurskautta.

2) Henkilö X oli kokenut monenlaisia vääryyksiä ihmisiltä, ja varsinkin virkarikoksia. Hän varoitteli ihmisiä moneen kertaan vuosien varrella. Esim. poliisille puhuessaan hän väitti, että Jumala voi kostaa hänen puolestaan jopa sodalla. Poliisi nauroi ivallisesti.

Jos olen ymmärtänyt oikein, riivaajalla on usein tavoitteena tuhota ihmisensä. Raamatussa kerrotaan henkilöstä, jota riivaaja heitti tuleen. Onko sitten riivauksen tuntomerkkejä se, että väärästä käytöksestä nuhdeltu henkilö päästää hullulta kuulostavan röhönaurun, kun häntä varoitetaan vääryyden seurauksista - esim. sellaisen henkilö X toimesta, joka tuntee Raamatun lakeja ja periaatteita erinomaisesti. Tässä naurussako riivaaja riemuitsee siitä, että Jumalan arvovallalla/valtuutuksella profetoidaan huono kohtalo tälle ihmiselle/monille?

Jos esim. Suomelle profetoidaan sotaa, niin millaisella mentaliteetilla asialle voi nauraa? Raamatun Sananlaskuissa on kohta, että vahingoniloinen ei jää kostamatta.

Ajattelun aiheeksi myös:

Onko riivaajien show, että huonossa sketsiviihteessä ilveillään vitseillä, joilla herätellään vahingoniloa? Vai normaalia ihmisluonnon pahuutta?

Onko alkeellisissa oloissa, kehitysmaissa tavallista, että riivattu käyttäytyy ilmiselvän kummallisilla tavoilla, esim. hyppii seinille, mutta länsimaissa hillityn ja asiallisen näköisesti, kuin olisi paremmin oppinut petkuttamaan, teeskentelemään ja eksyttämään?

7

83

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä silti pahimpia riivattuja ovat uskovat.

    • Anonyymi

      Kyllähän rikollisilla on riivaaja , jonka koitatte saada toimintakyvyttömäksi 🤣
      Siinä on kuin alkoholistilla ja kleptomaanilla , jeesustelunne ei muuta perimää.

    • Anonyymi

      Kyllä ihmisiä riivaa monet mielen sairaudet, joilla on aivan lääketieteelliset nimet. Lääketiede ei vain pysty niitä parantamaan eikä tiede selittämään miksi evoluution pitää sellaisia kehitellä. Ihmisessä on paljon henkien valtataistelua vaikka annamme niille kaikenlaisia nimityksiä ja pyrimme selittämään miksi ne ovat syntyneet.

      Putininkin toimet selitetty lapsuuden ankeilla kokemuksilla, rottajahdeilla sekä sillä kun Neuvostoliitto hajosi ja hän pyysi apua mielenosoittajia vastaan, niin kukaan ei Moskovassa vastannut. Valta oli kadonnut tuhka tuuleen.

      Selityksistä huolimatta kyse henkien taistelusta ihmisessä.

      • Anonyymi

        Aloittajan mielestä psykologian kieli saattaa olla osin käyttökelpoista, kun yritetään kuvailla synnin tekemisen logiikkaa. Mutta en hyväksy tämän tieteenalan pilkalloisuutta, joitakin hoitomuotoja, enkä arvoja. Esim. syntiinlankeemuksen jälkeen ihmisluonto ei ole hyvä sinällään.

        Mielestäni monenlainen leimaaminen saattaa olla vain yksinkertaisen lapsellista ja typerää. Sellainen puhetyyli, että hän on adjektiivi tai kiroava, leimaava tautiluokitus, kuin se olisi mantra, suggestio, loitsu, jota hoetaan, ja johon uskotaan, kuin itseään toteuttavaan ennustukseen.

        Esimerkiksi muistui mieleeni eräs tyttö, josta juoruttiin, kun lapsena kävin koulua. Väitettiin koulussa käyttäytymisen perusteella päätellen, että hän ON erittäin ujo, hiljainen, syrjäänvetäytyvä. Kuin nämä olisivat jotain luonteenpiirrettä tai kohtaloa, jonka pitää vääjäämättä tulla esiin. Mutta kun kuului tarinoita, miten hän käyttäytyi kotona, vanhempiensa ja veljensä kanssa, väitettiin, että hän ON jotain aivan päinvastaista. Mielestäni on siis jossain määrin hölmöä tyypitellä ihmisiä tällä tavalla. Sama yksilö saattaa käyttäytyä jonain ajankohtana yhdellä tavalla, toisena päivänä eri tilanteessa eri tavalla, tai eri ihmisille erilaisissa rooleissa. Esim. kaupan kassaneiti ehkä tervehtii reippaasti ja asiallisesti kassalla, kun asiakas saapuu maksamaan, mutta aikaisemmin myymälässä muualla ei ollut huomaavinaan. Ihmisillä ja laitoksilla, virkailijoilla saattaa olla tahallisiakin toimintatapojen muutoksia sen mukaan, miten halutaan toisen suhtautuvan, eli kuin pidettäisiin toista muovailuvahana, jota keppi-porkkana-taktiikoilla aivopestään tai ehdollistetaan käyttäytymään toivotulla tavalla.


    • Anonyymi

      Paha henki voi mennä ihmisiin, ja he voivat puhua ja miettiä miten se haluaa. Riippuu tietysti mikä henki on kysymyksessä. Ihminen on sellaista tyhmempi, kakkoseki jää, ja en takia, täytyy turvata kaikessa Jumalaan.

    • Anonyymi

      Raamatun mukaan viimeisinä aikoina ihmiset noudattavat villitseviä henkiä ja riivaajien oppeja. Monet mielipuoliset rikokset, brutaalit rikokset ovat pimeyden voimien aikaansaannoksia. Riivattu on kahleissa, joista ei pääse vapaaksi kuin Jeesuksen vallalla ja voimalla.

      • Anonyymi

        Keskustelun aloittajana lisäisin vielä, että minulla on ollut vaikeuksia tässä riivaajien tunnistamisen asiassa:

        - Synnin tekemiseen ei välttämättä tarvita mitään riivaajia, vaan ihmisissä on ollut syntinen luonto, syntiinlankeemuksesta lähtien. Kirous, jota Aatamin lankeemuksen jälkeen Jumala lausui, tarkoittaako se, että kirous on kuin peite, jonka läpi Jumalan hyvyys ei pääse vaikuttamaan kunnolla, vaan jää tilaa riivaajan tulla siihen kohtaan, kuin Jumalan tilalle? Miksi sitten aina kaikesta synnin tekemisestä ei sanota, että olisi aina riivaajan toimintaa, vaan ihminen on vastuullinen ja syyllinen, syntinen? Onhan Vanhassa testamentissa kohta, että Pyhä henki poistui Saulin tyköä, ja Jumala lähetti pahan hengen vaivaamaan Saulia, eikö totta? Oliko Saul sitten riivattu, vai ulkoa päin vain harhaan johdettu riivaajan toimesta? Mistä tietää, milloin on kyse vain tavallisesta syntisyydestä, ja milloin riivauksesta? Aiheeseen liittyy branhamilaisuus ja Paavo Hiltusen kirja Siunauksia syvyydestä.

        - Kun Israelin kansa oli orjuudessa Egyptissä, Raamattu kertoo, että faarao paadutti itsensä, Mooseksen kautta tuoduista vitsauksista huolimatta. Ei sanottu, että faarao olisi ollut riivattu. Onko sitten riivauksessa kyse siitä, että paatumus ja pahuus on edennyt niin pitkälle, että riivaaja saa vallan, vai onko riivauksessa kyse siitä, että harrastetaan tietynlaisia syntejä, esim. huumeet tai noituus, ja sitä kautta riivaaja pääsee sisälle? Tai jos mies harrastaa irtosuhteita monen naisen kanssa, ja he ovat yhtä lihaa (Matt 19), niin pääseekö riivaaja sitten koko porukkaan, jos heissä ei kenessäkään on Pyhää henkeä (vrt. 1. Kor 7, pyhitetty puolisonsa kautta), tai jos joku heistä tekee tietyntyyppisen synnin?

        - Jos joku käyttäytyy sellaisella tavalla, että hyökkää toisen kimppuun, eikä tunnu tajuavan, ettei ansaitse tällä teolla kunnioitusta, ihailua, palvontaa, niin onko tässä kysymys psykologiassa mainitusta älyllistämisestä, narsismista, psykopaattisuudesta, vai riivauksesta, vai onko tämä vain normaalia ihmisen syntistä taipumusta syntiinlankeemuksesta lähtien, niin kuin Efesolaiskirje toteaa, että ennen uskoa olimme vihan lapsia? Esimerkiksi voisi mainita Putinin hyökkäyksen "vapauttamaan ukrainalaisia". Asiaan liittyy mustavalkoistaminen, että "paha länsi" on se, josta Putin pelastaisi venäläismieliset "hyvät" ukrainalaiset, viemällä heitä Venäjälle, ja suhtautuu Ukrainan alueeseen, kuin se olisi hänen lääninsä, jossa hän saa tuomita pahat (pommittaa tomuksi) ja pelastaa hyvät. Onko tämä jonkinlainen jeesustelusyndrooma, kuin Putin olisi liian voimallisesti Jumalan kuva, vai onko tämä hyökkäävä käytös vainoharha, riivausta, narsismia, psykopaattisuutta, vai yksinkertaisesti syntisen ihmisen pahaa taipumusta hoitaa muiden asiat väkisin vallalla ja voimalla? Putin ei tunnu tajuavan, että hän itse on aiheuttanut Ukrainaan vastareaktioita ja kriittisyyttä viimeistään vuodesta 2014 lähtien, kun ryhtyi valtaamaan Krimiä. Ajatuksena näyttäisi olevan se, että hän kuvitteli olevansa vain hyvää tekemässä ukrainalaisille silloinkin. Onko tämä sitä, josta Raamattu puhuu, että saatana tekeytyy valkeuden enkeliksi (ja käyttää/harhaan johtaa ihmisiä), vai onko Putin riivattu?

        - Jeesus näytti nimittävän Pietaria jossain vaiheessa saatanaksi tai perkeleeksi, vastustajaksi.
        Puhuiko hän kuin Pietarin ohi saatanalle, vai pitäisikö ajatella, että ennen Pyhällä hengellä täyttymistä ihminen voi olla tilassa, että riivaaja tulee tai menee miten milloinkin, viipyy tilapäisesti ihmisessä jonkin aikaa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      84
      2190
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      49
      1906
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1828
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      71
      1570
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1568
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1472
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      22
      1379
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1342
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1301
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1294
    Aihe