Miten tarkkaa FM-AM virittimessä on käyttää juuri saman kokoisia elektrolyyttikonkkia? Löytyy 0,47uF, 0,68uF, 1uF, 2,2uF, 3,3uF , 4,7uF, 10uF, 33uF, 47uF, 100uF jne.
Mitä jos pyöristää tyyliin: 1uF, 10uF, 47uF, 100uF, 470uF jne.
Onko noilla eri arvoilla tekninen funktio, vaiko meneekö laitevalmistaja aina mistä aita on matalin?
Virittimen kondensaattoreiden arvot
12
158
Vastaukset
- Anonyymi
Oletko jokin pakkomielteinen toisinajattelija, vai miksi konkkien arvot pitäisi muuttaa toisiksi?
- Anonyymi
Riippuu kondensaattorin tehtävästä kytkennässä. Suodatuskonkalla tuskin on ko'olla merkitystä, kunhan se on riittävä. Sen sijaan värähtelypiireissä ja etenkin suotimissa tarkat arvot on toiminnan kannalta välttämättömiä. Värähtelypiirin voi yleensä mitoittaa uusiksi vastaamaan uutta kondensaattoriarvoa, mutta suotimet on hankalampi juttu, koska niiden impedanssi täytyy sovittaa oheispiireihin taajuuden lisäksi myös uudestaan ja tämä voi vaatia koko kytkennän muuttamista toiseksi. Ja jotta homma ei olisi liian helppo, pitänee käyttää aktiivikomponenttien rf-mallia laskuissa mukana.
Luultavasti 1% tarkkuisilla vastuksilla pärjää suotimissa, mutta jos vaaditaan erittäin jyrkkää vastetta, voi joutua käytämään 0,1% tarkkuusvastuksia ja laskemaan piirilevyn aiheuttamia hajakapasitansseja simulointien jälkeen, että homma ensinkään onnistuisi. Kondensaattorit harvoin on tarkempia kuin 5% yleisissä kytkennöissä. Rinnan ja sarjaankytkennät konkille kannattaa opetella, sillä niillä saa arvoja tarkennettua.
Nykyään taitaa SDR-tekniikat ja digitaalinen suodatus baseband-taajuudella olla pienemmän vaivan tie.- Anonyymi
Tuo ensimmäinen 'suodatuskonkka' viittasis 50Hz suodatukseen..
- Anonyymi
Jos kyseessä pelkkä viritin ilman audiosäätöjä, ei ole merkitystä. Elekrtolyyttikondensaattorit eivät ole kovinkaan tarkkoja. Käytetään pitkälti suodattamaan häiriöitä matalilta taajuuksilta (audio) ja tasavirtaerotuksiin.
Valmistajat pyrkivät usein minimoimaan komponettien lukumäärän. Siinäkin siten ettei eriarvoisia ole turhaan tuotannossa. Mainitsemasi pienempien arvojen kohdalla voi olla ettei laite ole pelkkä viritin. Audiosäätöihin liittyvissä osissa pysyisin alkuperäisiä arvoissa kapasitanssin suhteen. - Anonyymi
Malli on Sony ST-S530ES.
https://ibb.co/xjFvz3x
esim. tässä rykelmässä on 1,uF 3,3uF, 4,7uF ja 100uF konkat.
https://ibb.co/v4FfRmw
Todella paljon trimmereitä, meneekö säädöt sekaisin jos vaikka konkan kapasiteetti tai sisäinen vastus muuttuu? Toisaalta muuttuu speksit 33 vuodessa muutenkin. Irroitin ja testasin muutaman, jonkin verran kapasiteetin laskua ja voltage lossia.- Anonyymi
Mikä on syy kiinnostukseen konkista?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mikä on syy kiinnostukseen konkista?
Kyllä ne ajansaatossa hyytyy.
- Anonyymi
Ei trimmereitä nyt niin hirveästi ole, jotain 7 laskin olevan.
Se myös pisti silmään että muut konkat ovat aivan saman näköisiä kuin vastukset. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyllä ne ajansaatossa hyytyy.
Voitko kuvata miten ja suunnilleen millä nopeudella?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Voitko kuvata miten ja suunnilleen millä nopeudella?
Konkka-tyypistä riippuu ja valmistustavasta. Entisaikojen elektrolyytit saattoi haihtua sinetöinnin läpi jo alta 20 vuodessa ennen kun osattiin tehdä oikeista materiaaleista. Mm. paperi-konkkia olen nähnyt vanhoissa vastaanottimissa. Yleensä nuo ei menetä heti täysin kapasitanssia, vaan arvo siirtyy - siitä se esim. 5% tarkkuus tietysti valmistustarkkuudesta. Myös sisäinen resistanssi voi muuttua sisuskalujen hapertuessa ja tällä on merkitystä koska se vaikuttaa taajuuskäyttäytymiseen.
Keraamiset konkat taitaa olla parhaita säilyttämään arvonsa vaikka muuten ne onkin välillä vähän arveluttavia? Myös tantaali ja muovikonkat on kohtuullisen pitkäikäisiä: Eniten käyttöikään vaikuttaa kosteuden määrä ja lämpötila eli jos laite on vaikkapa mökillä virrattomana pitkiä aikoja voi komponentit alkaa hapertumaan.
Yleensä oireena taitaa olla se, ettei kanavat oikein tahdo kuulua tai ei pysy paikallaan - harvemmin pimenee kokonaan.
Elkoja harvemmin käytetään missään taajuus-kriittisissä piireissä(paitsi audio-taajuuksilla) eli välitaajuus-asteet voi hyvinkin pysyä timmissä 50 vuotta vaikka. Eri asteiden erotus toisistaan tapahtuu kanssa kapasitansseilla, mutta noissa kerroin voi olla 2-3x vaadittu taajuuskaista(jopa 10x?) eli arvon muutos ei heti pilaa mitään.
- Anonyymi
Onko laite oireillut eli onko tarvetta sitä korjata? Jos ei ole rikki niin ei kannata korjata.
- Anonyymi
Totta!
Jos aloittajan tietotasolla lähtee laitetta parantelemaan, niin sitten kyllä alkaa oireilemaan.😁
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies kateissa Lapualla
Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla372621- 382467
- 951779
Joo nyt mä sen tajuan
Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?861321Olen aina vain
Ihmeissäni siitä että oletko niin tosissani minusta? Mitä muut ajattelisi meistä?511320Olipa ihana rakas
❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau51205Kansanedustaja Teemu Keskisarja ei osallistu Linnan juhliin vaan natsikulkueeseen
Kerääkö poliisi taas natsiliput pois osallistujilta?2871132- 561048
Kumpi teistä rakastui ensin?
Sinä vai kaipaamasi henkilö (jos siis tunteet ovat molemminpuolisia)? Tai jos kyse ei ole vielä rakkaudesta, niin kumpi38799- 27770