Avopari jolla yhteinen mökki ja siihen yhteinen laina

Anonyymi-ap

Osaisko joku neuvoa millainen paperi pitäisi tehdä kuoleman varalle että kaikki menisi niinkuin haluamme?

Eli olemme avoliitossa asuva n 5-kymppinen pari jolla kummallakin lapsia aiemmasta avioliitosta. Omaisuutta on siten että toisella on ja toisella ei oikeastaan mitään.

Nyt olemme hankkineet yhdessä kesämökin ja otimme siihen yhteisen lainan.
Miten käy jos/kun jompikumpi kuolee?
Meidän toiveemme olisi että jäljelle jäänyt saisi pitää mökin kokonaan omistuksessaan ja ottaisi myös siitä olevan lainan vastatakseen (koska kohdistuu juuri tähän asiaan).
Toivomme ettei jo aikuiset lapset saisi mökkiä eikä mitään osaa siitä omistukseensa, vaan jäljele jäänyt saisi vaikka myydä mökin ja maksaa velat pois niin halutessaan.

Todellisuudessa nyt on niin että mökin arvo saattaa olla lähellä jäljellä olevaa lainan määrää eli siitä ei siis jäisikään mitään jaettavaa.
Mutta meitä mietityttää se että jos se meistä kenellä ei ole mitään muuta omaisuutta kuin tämä mökki, kuolee ensin niin joutuuko jäljelle jäänyt ottamaan velan kontolleen ja vielä luovuttamaan mökistä puolet kuolleen lapsille??
Tätä emme missään tapauksessa halua?

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Meillä sama tilanne mutta kohteena yhteinen asunto. Minulla lisäksi pieni kaksio jossa asuu aikuinen lapseni. Miehelläniei muuta omaisuutta kuin yhteinen asuntomme johon meillä yhteinen laina. Miehelläni on kaksi lasta aiemmasta elämästä.
      Olemme miettineet että pitäisikö solmia avioliitto jotta asiat olisivat selkeitä ja tehdä avioehto sekä keskinäinen testamentti.
      Mutta riittäisikö joku paperi, omistusoikeustestamentti?

    • Tätä asiaa voi lähteä avaamaan sanomalla, että avoliiton päättyessä erotellaan kummankin osapuolen omaisuus toisistaan.

      Jos avoliitto on päättynyt toisen osapuolen kuolemaan, perivät kuolleen osapuolen perilliset ja testamentin saajat vainajan omaisuuden, joka on siis omaisuuden erottelullla selvitetty.

      Mikäli vainajalla on rintaperillisiä, siis lapsia taikka heidän lapsiaan, on rintaperillisillä oikeus lakiosaan. Tätä lakiosaa ei voida testamentilla loukata. Toisin sanoen vainajan lapsella on oikeus vaatia lakiosaansa, vaikka vainajan koko omaisuus olisi testamentattu avopuolisolle taikka puolisolle. Tämä vaatii tietysti perillisen esittämän lakiosavaatimuksen, jollaisen tekeminen riippuu aina rintaperillisestä.

      Siirrytään asiassa eteenpäin. Yhteisellä lainalla ilmeisesti tarkoitetaan lainaa, josta sen ottajat ovat yhteisvastuullisia. Mikäli tällaisesta lainasta vastuussa olevista toinen kuolee, vastaa eloonjäänyt osapuoli koko lainasta.

      Mitä velkaisen vainajan kuolinpesään tulee, siis hänen omaisuuskokonaisuuteensa, ei vainajan velkoja luonnollisestikaan lasketa kuolinpesän varallisuudeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos vainaja on ottanut yhteisvastuullista velkaa avopuolisonsa kanssa, vähennetään velan osuus pesän varallisuudesta, esim. mökin taikka asunnon arvosta. Tarkemmin sanottuna se vähennetään vainajalle kuuluvasta osuudesta yhteiseen omaisuuteen.

      Mikäli yhteinen velka on suurimmaksi osaksi maksamatta, ja esimerkiksi vainajan omaisuutena on ainoastaan puolikas mökkiä, riippuu mökin sen hetkisestä arvosta, perivätkö vainajan rintaperilliset mitään osuutta mökistä. Mikäli mökin arvo on alempi kuin vainajan velan osuus, ei jää mitään perittävää.

      Mikäli mökki on vainajan ainoa omaisuus, ja velkaa on lyhennetty esim, yli puolet, ja mökin arvo ylittää jäljellä olevan kuolinpesän velan, perivät vainajan omaiset mökistä hänen velattoman osuutensa.

      Jos velka on maksettu kokonaan taikka lähes kokonaan, perivät vainajan omaiset vainajan osuuden mökistä. Jos tässä tapauksessa on testamentti, jolla vainaja määrää omaisuutensa meneväksi avopuolisolleen, voivat ainoastaan vainajan rintaperilliset vaatia lakiosaa. Muilla vainajan omaisilla ei ole mainitun kaltaista lakimääräistä osuutta vainajan omaisuuteen, joka olisi "vahvempi" kuin testamenttimääräys.

      Mitä lakiosaan tulee, on se puolet perintöosuudesta. Toisin sanoen, jos mökki on avopuolisoiden puoliksi omistama, on rintaperillisen lakiosuus puolet vainajan osuudesta. Jos rintaperillisiä on useampia kuin yksi, jakavat he vainajan omistamasta puolikkaasta kukin puolikkaan siitä, mitä he ilman testamenttia olisivat saaneet.

      Avopuolisoidenkin kannattaa siis tehdä keskinäinen testamentti (kumpi kuolee ensin perii toisen), varsinkin siinä tapauksessa että toisella taikka kummallakaan ei ole omia lapsia

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksesta!
        Pahin pelkohan tässä on se että iso velka jää elossa olevalle ja puolet mökistä menee kuolleen jälkeläisille. Sehän ei ole reilua missään muodossa.
        Auttaako avioliiton solmiminen ja testamentti?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta!
        Pahin pelkohan tässä on se että iso velka jää elossa olevalle ja puolet mökistä menee kuolleen jälkeläisille. Sehän ei ole reilua missään muodossa.
        Auttaako avioliiton solmiminen ja testamentti?

        Perintövero on pienempi avioleskellä kuin "avoleskellä", tai sitä joutuu suorittamaan aviopuolisona vasta suuremmasta määrästä kuin avoleski.

        Mikäli olisitte aviossa, kun puolisosi kuolee, tehdään sinun ja vainajan välillä jäämistöositus, jonka jälkeen vainajan rintaperilliset voivat vaatia lakiosaansa vainajan jäämistöosituksessa saamasta osuudesta, näin karkeasti sanoen.

        Toisin sanoen, jos olet naimisissa vainajan kanssa tämän kuollessa, olet oikeutettu saamaan jäämistöosituksessa puolet vainajan avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta. Toisen puolen perivät vainajan lapset, mutta jos sekin osa on testamentattu sinulle, pääsevät vainajan lapset siihen käsiksi ainoastaan tekemällä lakiosavaatimuksen. Tällöin heillä on mahdollisuus saada perinnöksi puolet perintöosuudestaan, mikä olisi puolet jäämistöosituksesta, eli se puoli, jota et saanut avio-oikeuden perusteella.

        Koska lakiosa on vain puolet perintöosuudesta, saisivat lapset vain puolet jäämistöosituksen loppusummasta eli neljänneksen pesästä. Leskenä saisit 75% jäämistöstä.

        Samaan lopputulokseen päädyttäisiin ilman avioliittoakin, jos avopuolisosi testamenttaisi koko omaisuutensa (taikka 75% siitä) sinulle. Tällöin olisit verottajan silmissä kuitenkin testamenttisaaja, et leski. Perintövero olisi korkeampi testamenttisaajan kohdalla kuin (avio-)lesken kohdalla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      88
      3728
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      588
      3531
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3432
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      52
      2187
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2151
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      320
      1936
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1905
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      159
      1657
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1361
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1332
    Aihe