Diagnoosin saaneen oikeudet

Anonyymi-ap

Minkälaisia oikeuksia diagnoosin saaneella ihmisellä on? Miten pitkälle hänen itsemääräämisoikeutensa menee? Ainakin pakkolääkintä on olemassa. Sanotaan, että ei ole pakko syödä lääkkeitä. Mutta lääkärit tietävät varsin hyvin, että neurolepteistä ei pitkän käytön jälkeen pääse irti ilman lääkärin apua. On irvokasta sanoa, että ei ole pakko, kun käytännössä se on pakko, koska neuroleptit eivät edes ole mitään lääkkeitä. Ne ovat aivojen häkki ja muoviverkko aivojen ja keskushermoston ympärillä ja sisällä. Joka on sama kuin vankila. Mahdollisuudet matkustamiseen ovat yhtä vähäiset kuin vankilassa.

13

256

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Diagnoosin saaneella ei ole pakkoa itse kriminoida itseään. Hänen ei siis omalla harhaisella käytöksellään tarvitse vahvistaa niitä epäilyksiä, että hänellä olisi ajatusvääristymiä.

    • Anonyymi

      Jo vuosikymmeniä sitten useita "huijattiin" väittämällä julkisesti, että kannattaa, saa ja pitää otta yhteyttä, jos tulee mt-oireita. Vielä parikymmentä vuotta sitten "apua" haettiin ns. matalalla kynnyksellä ja sairaalaan pääsi helposti lääkärin tekemällä lähetteellä. Monet eivät vain tienneet, että kyseisissä paikoissa tarkoitus olikin potilasta tarkkailemalla kerätä mahdollisimman paljon todisteita ns. sairauksista, tehdä mahdollisimman paljon diagnooseja ja määrätä lääkkeitä.

      Jos ja kun potilas valitteli esim. ahdistuneisuutta, väsymystä, tai univaikeuksia, niistäkin saatettiin tehdä aivan liian pitkälle meneviä johtopäätelmiä. Ja jos potilas sattui hakeutumaan hoitoon aivan liian usein, hänelle määrättiin joko erilaisia lääkecoctaileja, tai vaihdettiin lääkitystä, tai lisättiin lääkemääriä, jos hoito ei tuntunut auttavan, tai tehoavan.

      Elämässään vaikeuksista kärsivää ei saatettu kuunnella, tai kysellä häneltä tarpeeksi asioita. Kuten, mitä on hänelle tapahtunut joko menneisyydessä, tai lähiaikoina. Ei kysytty ns. perusasioita, ja taustalla olevia tekijöitä.

      Lääkityksillä saatettiin vain sotkea ja lisätä potilaan kohdalla lisää tulevia oireita, jotka tulkittiin jopa sairauden pahenemisvaiheeksi. Näin tehtiin esim. psykoosipotilaiden kohdalla.

      Samoin pakkohoitoon määrättiin potilaita varsin kevyistä syistä. Syyksi saattoi riittää jopa se, että hoitaja oli asenteellinen potilasta kohtaan, tai potilas koettiin riesaksi. Toki syitä saattoi olla ja löytyä muitakin. Aina lähtien myös lääkärin, tai hoitohenkilökunnan halusta käyttää ja näyttää omaa valtaansa.

      Psykiatria ei kestä kriittistä tarkastelua, eivätkä varsinkaan ihmisoikeudet ole toteutuneet juuri koskaan. Koska itsemääräämiseen liittyvät asiat eivät ole olleet tärkeitä psykiatriassa toimiville.

      Kannattiko niiden aivan liian sinisilmäisten ja naiivisti systeemiin luottaneiden käyttää palveluita, jotka saattoivat monen kohdalla jopa tuhota heidän elämänsä, terveytensä ja hyvinvointinsa? Ei todellakaan. Ja tämä sama toiminta jatkuu edelleen.

      Milloinkahan nämä asiat tullaan myöntämään julkisesti, tai ne tullaan kertomaan, että tätä ( mm. ihmisoikeuksien rikkomista) on tapahtunut demokraattiseksi, ihmisoikeuksia ja kaikkia kansainvälisiä sääntöjä noudattavassa ja sivistyneeksi väitetyssä valtiossa, nimeltä Suomi? Ainakin pysyvästi tehtyjä uhreja psykiatria sai myös aikaiseksi.

      • Anonyymi

        Psykiatria on kuin kauhunäytelmä. Sen hampaista on lähes mahdotonta päästä irti. Kyllähän irtipääsy onnistuisi, mutta neuroleptit ja muut ”lääkkeet” tekevät sen mahdottomaksi. En kehtaisi psykiatriasta tietäville edes sanoa, että olen alalla töissä, jos olisin alalla. Se on ala, jossa loukataan ihmisoikeuksia törkeällä tavalla.


      • Anonyymi

        Jo vuosikymmeniä sitten on tiedetty että psykoosisairaat väittävät sairastavansa ahdistusta tai unettomuutta, vaikka todellisuudessa heidän ajatusmaailmaa vaivaa ihan joku muu.

        Hoidosta ehkä 10% on sitä kliinistä hoitotyötä, jos sitäkään ja loput on sitä puhumista. Jos uhriutumisesi ei siihen puheeseen mahdu, niin sitten vaan maailmassa ei ole niin isoa areenaa uhriutumisellesi, eikä se voi sinua enää auttaa elämässä eteenpäin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jo vuosikymmeniä sitten on tiedetty että psykoosisairaat väittävät sairastavansa ahdistusta tai unettomuutta, vaikka todellisuudessa heidän ajatusmaailmaa vaivaa ihan joku muu.

        Hoidosta ehkä 10% on sitä kliinistä hoitotyötä, jos sitäkään ja loput on sitä puhumista. Jos uhriutumisesi ei siihen puheeseen mahdu, niin sitten vaan maailmassa ei ole niin isoa areenaa uhriutumisellesi, eikä se voi sinua enää auttaa elämässä eteenpäin.

        Jos et ole itse koskaan kärsinyt psykooseista, niin et voi väittää, ettei sellaisesta voisi seurata myös ahdistusta.
        Jos psykoosit toistuvat useammin, niin kyllä se haittaa elämää aika lailla ahdistavasti.


    • Anonyymi

      Vaikka itselläni kävi loppujen lopuksi hyvin psykiatrian pyörityksessä, on pakko myöntää, että lääkitysasiat ovat ihmetyttäneet aina, jo aikoinaan, ja vielä edelleenkin, vaikka en enää itse niitä käytä.

      Jo nuorena aikuisena olisin saanut apua, kun sitä hain, mutta en kuitenkaan ottanut sitä tosissani vastaan, lääkkeet kyllä kelpasivat, olin sekakäyttäjä jo valmiiksi. Ja mikäs sen " hienompaa " kuin saada ihan reseptilääkkeillä, sekoitettuna muiden päihteiden kanssa, päänsä mahdollisimman sekaisin.
      Ja mitä enemmän menin sekaisin, oli " sairaus mennyt pahemmaksi " ja lisää lääkettä, sekä jatkuvaa lääkkeiden vaihtamista, kokeiltiin sitä ja kokeiltiin tätä..

      Laitoksista on kaikenlaista kokemusta laidasta laitaan, omalla kohdalla, sekä myös potilastovereiden hoitoa sivusta nähneenä monia kertoja.
      Joskus oli kyllä todella räikeää ihmisoikeuksien rikkomista, ihmisarvo vietiin, vähäteltiin, jopa nöyryytettiin, ym. Tässä kohtaa on sanottava, että todellakin vain joskus.
      Useimmiten oli ihan hyvät oltavat, henkilökunta kohtalaisen mukavaa. Joka porukassahan on myös niitä mätiä omenoita joukossa, sille ei kukaan voi mitään.

      Muissakin laitoksissa on tullut vierailtua, tuttuja on sellaisissa asunut, ei pelkkiä sairaaloita vaan myös hoitokoteja, palvelukoteja.
      Huomio kiinnittyi tuohon itsemääräämisoikeuteen joidenkin tuttujen tapausten kohdalla. Näytti siltä, että itsemääräämisoikeus ajoittain toimii, ajoittain ei. Oli jokseenkin kiinni siitä, kuka kyseisestä oikeudesta tietyissä tilanteissa hyötyi eniten, tai mikä teki esim. henkilökunnan työstä helpompaa.
      Tässäkin pakko mainita, että asiaa ei voi yleistää, kuitenkin harvinaisempia tapauksia.

      Vuosikaudet olin huonossa kunnossa elintapojeni takia, en edes ottanut vastaan sitä apua, jota olisin siis saanut. Tai usein yritin kyllä kovasti, mutta sitkeys ei riittänyt.
      Kuitenkin lopulta ainoa, joka tilanteessani muutti kaiken, oli tuo kovasti arvosteltu psykiatria. Osui hyvään aikaan hyvä paikka ja hyvä hoito.
      Myös se, että itse tajusin haluavani vielä jotakin parempaa elämässäni, sai suunnan kääntymään. Mikään ei onnistunut ennen kuin olin itse siihen valmis, valmis ottamaan avun vastaan.

      En istuisi tässä kirjoittamassa, jos en olisi itse herännyt ajoissa (vaikkakin turhan myöhään ). Mutta tämäkin kertoo sen, että koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä asioille jotain. Usein se tarvitsee vain sen oikean ajan ja paikan.
      Ja myönnän, että minulla on omat mielipiteeni edelleen psykiatriaa kohtaan, eikä kaikki edes kovin positiivisia, on siellä edelleenkin nähtävissä epäkohtia.

      On tullut koettua sekin, että potilaan oikeudetkin voivat toteutua, mutta se valitettavasti vaatii aika lailla omaa aktiivisuutta, eikä sitä kaikilla mielenterveysongelmaisilla ole sillä hetkellä, kun sairaus on pahimmassa vaiheessa.
      Myös se, kuka kuuntelee, tai kuka uskoo, kun " hullu " menee jostain epäkohdista kertomaan. Toki heitäkin on, mutta usein se on potilas joka on heikommassa asemassa.

      Aina kun jaksaa, kannattaa pitää oikeuksistaan kiinni, sanoa mielipiteensä ja tahtonsa ääneen.
      Kiitos, jos jaksoit lukea tänne asti, en nyt tähän ala kirjaa kirjoittaa.
      ( ajatuksena kirjan kirjoittaminen houkuttaa, ehkä vielä joskus....)

    • Anonyymi

      Ihmsoikeuksien näkökulmasta suomessa on ongelmana se että pelkästä pakkolääkinnästä on käytännöllisesti katsoen vaikea valittaa.

      Valitusoikeus itsessään ei poista pakkolääkitystä se tulee pysymään, mutta se tulee olemaan tietynlainen työkalu pakkolääkityksen tarpeellisuuden arviointiin, ihmisoikeusnäkökulmasta.

      Lakimuutos on ollut tekeillä jo jonkun vuoden, mutta kunhan ei yksi pikku pandemia olisi pilannut senkin, ja muutosta odotetaan lähivuosina.

      Nähtäväksi jää, miten tehokas systeemi tämä valitusoikeus sitten tulee olemaan. Etukateen pelätään että ihmiset jotka ovat jo huonossa jamassa, eivät erityisesti jaksaisi valituksia tehdä. Tosin varsta argumentti on, että nimenomaan ne huonossa jamassa olevat ihmiset tarvitsevat sitä lääkinnällistähoitoa.

      Ja toinen pelko on tietenkin se, että ne kaikki kahdeksantuhatta pakkohoidossa olevaa ihmistä rupeavat tehtailemaan turhia valituksia, eikä sieltä pystytä pelastamaan niitä aitoja uhreja.

      • Anonyymi

        Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut Suomelle noottia tuosta pakkolääkityksestä jo useampi vuosi sitten.
        Asian pitäisi taas olla käsittelyn alla, mutta nähtäväksi jää.
        Asiaan liittyvässä tekstissä mainittiin kuitenkin, että pakkolääkitys pysyisi olemassa olevana, jos lääkärit katsovat sen tarpeelliseksi.
        Eli periaatteessa mikäänhän ei tule muuttumaan, kun tarkemmin ajattelee.
        Helppohan se on väittää, että potilas tarvitsee lääkitystä sairauden takia, vaikka totuus voisi olla toisenlainen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut Suomelle noottia tuosta pakkolääkityksestä jo useampi vuosi sitten.
        Asian pitäisi taas olla käsittelyn alla, mutta nähtäväksi jää.
        Asiaan liittyvässä tekstissä mainittiin kuitenkin, että pakkolääkitys pysyisi olemassa olevana, jos lääkärit katsovat sen tarpeelliseksi.
        Eli periaatteessa mikäänhän ei tule muuttumaan, kun tarkemmin ajattelee.
        Helppohan se on väittää, että potilas tarvitsee lääkitystä sairauden takia, vaikka totuus voisi olla toisenlainen.

        Voihan siellä yksittäisiä aitoja uhreja olla, mutta käytännössähän tämä vain tukkii mahdollisuuden uhriutumiseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voihan siellä yksittäisiä aitoja uhreja olla, mutta käytännössähän tämä vain tukkii mahdollisuuden uhriutumiseen.

        Niin, miksi ylipäänsä pitäisi uhriutua ?
        Tuo tuomioistuin kyllä käsittelee asioita ihan yleisesti, ei ole yksittäistapauksista kyse.
        Siellä selvitellään, mitä jossain maassa tehdään, miten siellä toimitaan käytännössä, onko se sallittua vai ei.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin, miksi ylipäänsä pitäisi uhriutua ?
        Tuo tuomioistuin kyllä käsittelee asioita ihan yleisesti, ei ole yksittäistapauksista kyse.
        Siellä selvitellään, mitä jossain maassa tehdään, miten siellä toimitaan käytännössä, onko se sallittua vai ei.

        Teoriassa uhriutuminen on yksilön "couping" mekanismi, ja siinä mielessä ihan ymmärrettävä.

        Mutta samalla tavalla kun vaikka viinan juonti "lääkinnällisiin tarkoituksiin" se on pitkässä juoksussa haitallinen tapa toimia ja estää yksilöä ottamasta vastuuta omasta elämästään.

        Ihminen joka ei vastaa omasta elämästään, ei voi tietenkään olla onnellinen.

        Niin kuin mielenterveydessä yleensä, niin ensimmäinen askel on tietenkin tulla tietoiseksi omasta uhriutumisestaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Teoriassa uhriutuminen on yksilön "couping" mekanismi, ja siinä mielessä ihan ymmärrettävä.

        Mutta samalla tavalla kun vaikka viinan juonti "lääkinnällisiin tarkoituksiin" se on pitkässä juoksussa haitallinen tapa toimia ja estää yksilöä ottamasta vastuuta omasta elämästään.

        Ihminen joka ei vastaa omasta elämästään, ei voi tietenkään olla onnellinen.

        Niin kuin mielenterveydessä yleensä, niin ensimmäinen askel on tietenkin tulla tietoiseksi omasta uhriutumisestaan.

        Itse en osannut ottaa itsestäni vastuuta nuorena aikuisena, kun alkoi runsas päihteiden käyttö,
        Itse hoidin mielen solmuja alkoholilla, lääkäreiltä sain siihen kourakaupalla lääkkeitä lisäksi.
        En ainakaan tietoisesti missään vaiheessa uhriutunut, toki elämäntyylini aiheutti itsesyytöksiä ja muuta päänvaivaa.
        En kuitenkaan syytellyt psykiatrian systeemiä, itsehän olin ongelmat itselleni aiheuttanut.
        Toki jälkeenpäin mietin asiaa eri suunnilta. Tuntui hieman vastuuttomalta lääkärien touhut kun päihderiippuvaiselle kirjoittelivat jos vaikka mitä lääkkeitä, joka tietysti edesauttoi pitämään ongelmaista elämää yllä.

        Loppu hyvin, kaikki hyvin (ainakin melkein ). En ole edes jälkeenpäin pitänyt itseäni millään tavalla esim. psykiatrian uhrina. Henkinen hyvinvointi pysyy vakaampana, kun en jää vatvomaan menneitä. Kaikki on kuitenkin jo historiaa, ja tänään on tämä päivä, tämä aika. Eikä tulevasta voi vielä tietää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut Suomelle noottia tuosta pakkolääkityksestä jo useampi vuosi sitten.
        Asian pitäisi taas olla käsittelyn alla, mutta nähtäväksi jää.
        Asiaan liittyvässä tekstissä mainittiin kuitenkin, että pakkolääkitys pysyisi olemassa olevana, jos lääkärit katsovat sen tarpeelliseksi.
        Eli periaatteessa mikäänhän ei tule muuttumaan, kun tarkemmin ajattelee.
        Helppohan se on väittää, että potilas tarvitsee lääkitystä sairauden takia, vaikka totuus voisi olla toisenlainen.

        Avohoidossa ei ole pakko käyttää lääkkeitä, piste.
        Jos hoitava taho katsoo lääkityksen pakolliseksi ja tarpeelliseksi, silloin ihminen on laitettava pakkohoitoon, siellä voidaan lääkitä pakolla.
        Pakkohoidon syyksi ei tosin riitä se, ettei ihminen halua käyttää lääkkeitä. Hoito on perusteltava paremmin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      408
      1633
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1318
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      117
      1245
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      173
      1230
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      1007
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      916
    7. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      851
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      846
    9. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      840
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      192
      768
    Aihe