Suomen perusturvan taso on jatkuvasti Euroopan neuvoston erikoissyynissä? Hyvinvointi- ja terveyser

Anonyymi-ap

Suomen perusturvan taso on jatkuvasti Euroopan neuvoston erikoissyynissä?

Hyvinvointi- ja terveyserot, Sote-palvelujen johtaminen, Yleinen

Suomi on ollut viime vuosina vähän väliä otsikoissa saatuaan Euroopan neuvostolta sapiskaa liian matalasta perusturvan tasosta. Suomi on ainoa maa, joka on saanut kantelun johdosta moitteita perusturvan yleisestä tasosta. Moitteiden seurauksena Suomen pitää raportoida säännöllisesti perusturvan parannuksista siihen asti, kunnes sen taso täyttää vaatimukset.

Toistuvat moitteet vaikuttavat kummallisilta, kun niitä vertaa juuri julkaistuun tutkimukseen (Ilmakunnas ja Moisio 2019) ja lakisääteisen perusturvan riittävyyden arviointien tuloksiin (2015 ja 2019). Niissä Suomen vähimmäisturvan taso sijoittuu Euroopan kärjen tai keskitason tuntumaan riippuen perhemuodosta ja elämäntilanteesta.

Tarkempi tarkastelu osoittaa, että Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean (ESOK) moitteiden takana on kaksi seikkaa.

Ensinnäkin, Suomi on ainoana maana antanut mahdollisuuden kansallisille järjestöille tehdä kanteluita kansainvälisten järjestöjen lisäksi (ESOK 2019). Tosiasiassa käytännössä kaikki Euroopan maat, ml. Ruotsi, Tanska ja Norja, ovat myös saaneet huomautuksen perus- tai vähimmäisturvan matalasta tasosta. Suomi on ainoa maa, jolle huomautus on tehty kantelun perusteella ja siksi Suomen perusturvan tasoa seurataan erityisen tarkasti.

Perusturvan kansainvälinen vertailu vaatii monen asian huomioimista

Toinen seikka liittyy riittävän tason määrittelemiseen, mikä ei ole yksinkertaista edes yhden maan kohdalla, saati kansainvälisesti. Kansainvälinen vertailu on vaikeaa jo järjestelmien erojen vuoksi. Esimerkiksi Suomen työmarkkinatukea vastaavaa perusturvaetuutta, jonka kestoa ei ole rajoitettu ja jonka saamiseen ei vaadita työhistoriaa, ei ole monissa Euroopan maissa (esim. Van Mechelen ja Marchal 2013).

Vaikka eri maiden järjestelmät olisivatkin samanlaisia, perusturvan tason vertailu on hankalaa elintasoeroista johtuen. ESOK käyttää arviossaan riittävyyden rajana tulotasoa, joka on 40 tai 50 prosenttia maan keskitulosta (ns. ekvivalentti mediaanitulo). Perusturvaetuuksia verrataan 50 prosentin rajaan. Jos ne alittavat rajan, mutta ovat kuitenkin yli 40 prosenttia mediaanitulosta, voidaan ottaa huomioon myös täydentäviä etuuksia kuten asumistuki ja toimeentulotuki. (ESOK 2015)

Suomessa 40 prosenttia mediaanitulosta tarkoitti vuonna 2013 noin 776 euroa kuukaudessa. Kaikki perusturvaetuudet olivat alle sen, joten täydentäviä etuuksia ei otettu huomioon. Komitean johtopäätös oli, että kaikki Suomen perusturvaetuudet työmarkkinatukea ja takuueläkettä myöten sekä viimesijainen toimeentulotuki katsottiin riittämättömiksi (ESOK 2015). Tulos on ollut sama myös myöhemmissä arvioinneissa (ESOK 2017).

Komitean tavassa arvioida (Suomen) perusturvan riittävyyttä on parantamisen varaa. On vaikea keksiä perusteluja, miksi täydentävät etuudet on jätetty huomiotta, jos perusturvaetuus alittaa tietyn tason. Esimerkiksi Suomessa valtaosa työmarkkinatuen saajista täydentää tuloaan asumistuella ja pienituloisin kolmannes toimeentulotuella (Korpela 2018).

Lisäksi: tietty prosenttiosuus maan mediaanitulosta ei kerro juurikaan tulotason mahdollistamasta elintasosta.

Esimerkiksi Suomen köyhyysraja euroissa on ostovoimakorjauksen jälkeenkin kaksi kertaa korkeampi kuin Virossa, ja nelinkertainen Romanian köyhyysrajaan verrattuna.

Tätä seikkaa on havainnollistettu suuntaa-antavasti alla olevassa kuviossa, jossa on esitetty työttömän vähimmäisturvan tasot Euroopan maissa ja niiden suhde komitean käyttämään 50 prosentin rajaan. Luvut ovat keskiarvoja neljästä eri perhetyypistä.

Vähimmäisturvan tasoissa on hyvin suuria eroja Euroopan maiden välillä. Suomessa eri etuuksien (ml. toimeentulotuki) yhteenlaskettu määrä on keskimäärin melko lähellä (93 %) komitean käyttämää rajaa. Vain kolme maata näyttää täyttävän komitean käyttämän rajan: Saksa, Tanska ja hieman yllättäen Kreikka.

Huom. Tarkastelussa oletettu, että työttömillä ei ole työhistoriaa. Lisäksi huomioitu perusturva- sekä sitä täydentävät asumistuki ja toimeentulotuki. Asumiskustannuksina käytetty 20 prosenttia kunkin maan keskimääräisestä bruttopalkasta, mikä on oletuksena mm. OECD:n laskelmissa.

Talousvaikeuksissa painivan Kreikan perusturva näyttäytyy tässä laskelmassa riittävänä, sillä maassa on niin matala mediaanitulo. Tämä alleviivaa mediaanituloon sidotun mittarin ongelmakohtia. Mittari ei kerro, minkälaiseen elintasoon sen takaama tulotaso mahdollistaa eri maissa.

Tutkimuksella ei pysty antamaan vastausta siihen, mikä olisi perusturvan ”oikea” euromääräinen taso

Ei ole olemassa absoluuttista määritelmää perusturvan riittävälle tasolle.

Se, mikä katsotaan riittäväksi perusturvan tasoksi, on pitkälti poliittinen arvovalinta, johon tutkimuksella ei pystytä suoraan vastaamaan.

vähimmäisturvajärjestelmän erityispiirteet ja

18

183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kokoomus bienyt suimen eu hun ämiksi kokoomus ei noudata edes omia sääntöjäön

      • Anonyymi

        Vielä kun opettelisit kirjoittamaan.


    • Anonyymi

      Rikosjengeissä se raha pyörii.

      • Anonyymi

        Hallituksessa ja EK:ssa?!


      • Anonyymi

        Alakerran parturiliikkeen pojilla on rahaa vaikka ei asiakkaita. En ole nähnyt niin kalliita autoja täällä muilla. Veroeuroilla kuitenkin heitäkin elätetään.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Yksi ruotsalainen vassarilehtori on sun gurus?
        Huumeilla ei ole mitään osuutta?


    • Anonyymi

      Suhmurit kuppaavat kansan hengiltä.

    • Anonyymi

      Miksei kukaan vie euroopan neuvoston syyniin tätä rankaisu/kyykytystyöllistämistä??
      Paikka paikoin herättää ihmetystä työkykynsä menettäneiden,varsinkin ikääntyneiden rankaisu kaikilla ihmisarvoa alentavilla toimilla. Eikö riitä rankaisuksi tieto siitä,että kroppa on väsynyt ja rikki lopullisesti ja korjaamattomasti? Ei,vaan lain voimin uskotellaan/valehdellaan, että tarpeeksi kauan kuntouduttuasi ilmaistyössä, voit vielä työllistyä...hahhah! Kukaan ei sinua työhön PALKKAA, kuolemaasi asti kuntoudut, siis ajat itsesi huonompaan kuntoon kärsien. Ymmärtääkö nämä pölvästit, että esim. rappeumasairaudet eivät parane! Antakaa edes lopetuspiikki!!

      • Anonyymi

        Eutanasia-asia on käsittelyssä.


      • Anonyymi

        Voi kuule rappeumasairauksia on varmaankin yli puolella 50 v täyttäneistä. Se pelkästään ei tee työkyvytöntä. Esim. välilevyn luiskahdus on rappeumasairaus. Sellainen tuli jo 40- vuotiaana. Onneksi jo kolmen viikon sairastamisen jälkeen olin työkykyinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi kuule rappeumasairauksia on varmaankin yli puolella 50 v täyttäneistä. Se pelkästään ei tee työkyvytöntä. Esim. välilevyn luiskahdus on rappeumasairaus. Sellainen tuli jo 40- vuotiaana. Onneksi jo kolmen viikon sairastamisen jälkeen olin työkykyinen.

        Voi kuule rappeumasairauksia on muitakin kuin vaatimaton välilevyn luiskahtelu, tuo on kuule itikan paska itämeressä pysyvästi liikuntakykyä rajoittavan rappeumasairauden kanssa eläessä. Ja toisekseen, kroppa kun rupee rapautumaan jo parikymppisestä lähtien. Kannattaa kaikkien vaan pyöritellä papereita pöydän takana ja näyttää tärkeeltä ryskähommien sijaan, niin ei tarvi kuin luiskahdella.


    • Anonyymi

      Suomi on todella ristiriitainen maa ja kuinka se kohtelee kansalaisiaan. Puhutaan hyvinvointivaltiosta, mutta sellainen se ei ole ollut vuosikymmeniin ja loput pilaa ahne oikeistohallitus joka ei ymmärrä että jos keskiluokka köyhtyy, niin koko maa köyhtyy ja se osuu myös yrityksiin ja rikkaisiin.

    • Anonyymi

      Suomessa rikollisuus on nouseva ala, ei mikään muu.

      • Anonyymi

        eikä tule pysymään salassa maailmalta ja milläkähän sitten perustellaan "maailman onnellisimman maan" statusta?!


    • Anonyymi

      Pitäisi poistaa kommunistien järjestöiltä oikeus tehdä kanteluita, niin ihmisillä olisi helpompi olla eikä heitä jatkuvasti pommiteta väitteillä, joiden mukaan heidän asiansa olisi muka huonosti.

    • Anonyymi

      Rahaa ei yksinkertaisesti ole korkeampaan elämisen tasoon. Saahan sitä arvostella. Saa arvostella myös, mikä on elämisen taso vaikkapa Nigeriassa, Myanmarissa, Hondurasissa ...

    • Anonyymi

      Suomen kusettaja ministerit olisi missä vain muissa Pohjoismaissa potkittu jo ulos.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe