Painostavaa kotimyyntiä hengenvaaralista asenusta

Anonyymi-ap

Painostavaa koti­myyntiä ja puutteellisia asennuksia: Kuluttajat valittavat kiihtyvään tahtiin aurinko­paneeleista
Kuluttajaviranomaiset ovat saaneet tänä vuonna jo 217 yhteydenottoa kuluttajilta aurinko­sähkö­järjestelmiin liittyvistä ongelmista.

10

484

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      AURINKOPANEELIEN yleistyessä kuluttajien kohtaamat ongelmat aurinko­sähkö­järjestelmiin liittyen ovat lisääntymään päin.

      Kuluttajaneuvontaan ja kuluttaja-asiamiehelle on tullut tänä vuonna syyskuun 28:nteen päivään mennessä 217 yhteydenottoa aurinkosähkö­järjestelmiin ja niiden asennukseen liittyvistä ongelmista. Yhteydenotot koskevat aurinkopaneelien lisäksi esimerkiksi aurinkosähköpumppuja.

      Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) erityisasiantuntija Matias Kinnusen mukaan kuluttajien kohtaamat ongelmat ovat koskeneet pääasiassa aurinkosähkö­järjestelmien kotimyyntiä. Esimerkiksi aurinkopaneeleja on kuluttajien kertomusten mukaan kaupiteltu ikäihmisille, jotka eivät välttämättä ole ymmärtäneet sopimusehtoja, joita allekirjoittavat.

      Valituksia on tullut myös siitä, että myyntitilanteisiin on liittynyt painostusta.

      ”Ihmisille on voinut jäädä käsitys siitä, että he eivät pääse myyntitilanteesta eroon muuten kuin laittamalla nimensä paperiin”, Kinnunen sanoo.

      Osa yhteydenotoista on koskenut ongelmia aurinkopaneelien asennuksissa. Kuluttajat ovat kertoneet muun muassa toimitusten viivästymisistä, vioista järjestelmissä, puutteellisista asennuksista ja aurinkosähköjärjestelmien ylihinnoittelussa.

      ”On ilmennyt ikään kuin kotimyyntilisää, kun kuluttajat ovat alkaneet asennuksen jälkeen vertaamaan hintoja muihin vastaaviin järjestelmiin ja huomanneet, että toisaalta olisi saanut halvemmalla”, Kinnunen kertoo.

      KKV:N tilastoihin on laskettu mukaan ne yhteydenotot, jotka KKV on pystynyt ottamaan vastaan henkilökohtaiseen neuvontaan. Mukana eivät siis ole esimerkiksi ne, jotka eivät ole päässeet läpi puhelinpalvelusta tai jotka ovat saaneet ongelmiinsa vastauksen esimerkiksi KKV:n verkkosivuilta.

      Siksi tilastoista ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä esimerkiksi aurinkosähkö­järjestelmiin liittyvien ongelmien laajuudesta. Selvitysten mukaan kuitenkin vain pieni osa ongelmia kohdanneista kuluttajista on yhteydessä viranomaisiin, KKV:sta kerrotaan.

      Pettyneiden kuluttajien yhteydenotot vaikuttavat kuitenkin kasvaneen melko samaa tahtia kuin aurinkopaneelien asennuttamisesta innostuneiden suomalaisten määrä.

      Viime vuonna myös yhteydenotot kuluttaja-asiamiehelle ja kuluttajaneuvontaan lähtivät huimaan kasvuun. Siinä missä vuonna 2021 aurinkoenergiaan liittyviä yhteydenottoja tuli 139, viime vuonna määrä nousi 242:een.

      Energiaviraston kesällä julkaisemien alustavien tietojen mukaan aurinkosähkön pientuotannon kapasiteetti kasvoi viime vuonna yli 60 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Viime vuoden lopussa sähköverkkoon oli liitetty aurinkosähkön pientuotanto­kapasiteettia yhteensä noin 635 megawattia.

      Kapasiteetin kasvu on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2020, sillä tuolloin verkkoon liitetyn aurinkosähkön pientuotantokapasiteetti jäi alle 300 megawatin.

      Vuosina 2020 ja 2019 KKV sai aurinkosähköjärjestelmiin liittyen alle 150 yhteydenottoa ja vuonna 2018 vajaat 90. Jos valituksia tulee kuluvan vuoden viimeiset kuukaudet samaan tahtia kuin tammi-syyskuussa, ollaan ennätyslukemissa.

      HS UUTISOI viime viikolla, että sähköyhtiö Helen veloittaa jatkossa välitysmaksua aurinkopaneelien tuottaman ylijäämäsähkön myynnistä verkkoon. Lokakuuhun asti Helenin asiakkaat ovat voineet myydä aurinkopaneeliensa sähköä verkkoon pörssihintaan. Välitysmaksu on ollut nolla euroa.

      Perusmaksua ei edelleenkään peritä, mutta välitysmaksu on jatkossa 0,3 senttiä kilowattitunnilta. Vastaavia välitysmaksuja perii myös osa muista sähköyhtiöistä.

      KKV:n Kinnunen ei halua spekuloida sillä, onko aurinkopaneelien omistajille tulossa jatkossa muitakin lisäkuluja.

      Välitysmaksujen tarkempi arvioiminen on KKV:lle hankalaa. Kyseessä ei ole perinteinen kuluttajansuojaan liittyvä asia, koska aurinkopaneelien omistajat ovat ylijäämä­sähköä myydessään nimenomaan myyjän asemassa.

      ”Toki arviointiin vaikuttaa sekin, että yleensä kotitaloudet myös ostavat asiakkaina sähköä samalta yhtiöltä. Joka tapauksessa tällaisten sopimusmuutosten tuominen tietoon olisi asianmukaista tehdä ainakin siinä ajassa, että halutessaan siihen voi reagoida ja vaihtaa sähköyhtiötä”, Kinnunen sanoo.

      Kinnunen myös huomauttaa, että vuositasollakaan välitysmaksuista ei nykytasolla muodostu kovin suurta summaa.

      ”Kun huomioidaan aurinkopaneelien kokonaiskustannukset, niin ei puhuta kovin suuresta asiasta, mutta toki asia voi tulla kotitalouksille ikävänä yllätyksenä.”

      • Anonyymi

        🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒

        🔞 ­­N­y­­­m­f­o­m­­a­a­n­i -> https://ye.pe/finngirl21#18039556E

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    • Anonyymi

      Huh hurhaa menoja
      Kuka bastaa kaadusta kun asikas ei tiedä millaisen ylihintaisen virityksen in ostanut super myyjältä

    • Anonyymi

      Hys hys ..
      tai tulee bannia
      Täälä olet häirikkö ja trolli kun tuot asioita julki ja keskustelet

    • Anonyymi

      Onko kellään suositella hyvää ja ammattitaitoista myyjää

      • Anonyymi

        Jokainen myyjä ja kauppias on ammattitaitoinen.


    • Anonyymi

      Ei ole kuin sellaisia sopuleita

    • Anonyymi

      Hys hys rahat pois niiltä joilla on liikaakin

    • Anonyymi

      Minullakin on hypännyt jos jonkinlaista myyjää, mutta kukaan ei ole vaivautunut tarkistamaan saako paneelit kiinni katolle.
      Esim. tiilikaton kiinnikkeiksi tarjotaan kiinnikkeitä, jotka vaativat 50 mm ruoteet. Vesivek ainakin käyttää korjatessaan 28 mm ruoteita Toisen mallisilla kiinnikkeillä kiinnike pitää saada kiinni kattotuoliin, mutta kattotuolin ja ruodelautojen väli ei kiinosta ketään. Minun katto on korjattu parikertaa, joten siinä on lautoja ristissä 20 cm, eli kiinnitysruuvit pitäisi olla lähes 30 cm.
      Sähkötaulun kestävyyttä ei kukaan ole tarkastanut, jos on 25 A pääsulakkeet ja 25A taulu, niin siihen ei saa liittää yhtään paneelia.
      Paneelin asennuksesta jiirin lähelle ei ole osattu kertoa mitään, yksi tarjosi jopa jiirin päälle meneviä paneeleita.

    • Anonyymi

      Mikä bika jiirin päälle tulevassa auringossa omko siinä jitain bikaa.

      Kaikki talteen kun on ilmaista

      Myynti tykittäjä

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      143
      3129
    2. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      8
      1727
    3. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      222
      1384
    4. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      70
      1201
    5. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      44
      1181
    6. 37
      1051
    7. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      38
      1032
    8. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      133
      987
    9. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      964
    10. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      38
      918
    Aihe