Kuolinpesä on laittanut asunto-osakkeen myyntiin ja sille on löytynyt ostaja. Nyt odotellaan kauppakirjan allekirjoittamistilaisuutta. Asunnossa on kuolinpesän nimissä voimassaolevat sähkösopimukset (myynti ja siirto) ja kotivakuutus.
Olen yrittänyt saada kuolinpesän osakkailta valtakirjoja irtisanoakseni sähköt ja kotivakuutuksen mutta näyttää siltä, että en ehdi saada niitä ennen kuin uusi asukas saa asunnon omistus- ja hallintaoikeuden.
Mitenkäs tässä käy kuolinpesän sähkö- ja vakuutuslaskuille? Täytyykö niistä edelleen pulittaa vaikka kuolinpesä ei asuntoa enää omistakaan, kunnes saan irtisanottua ne? Entä päättyvätkö sopimukset jos asunnon uusi asukas tekee asuntoon omat sopimuksensa?
Kuolinpesän asunnon sopimukset ja uusi asukas
7
388
Vastaukset
- Anonyymi
laskut luistaa irtisanomiseen saakka.
- Anonyymi
Sähkösiirron ja -energian laskutus päättyvät tietääkseni automaattisesti ostajan sähkösopimuksen aloituspäivään. Vakuutus varmaankin pitää irtisanoa erikseen, mutta ehkä kiinteistön kauppakirja riittää vakuutusyhtiölle. Jos ei, niin sitten ne valtakirjat...
- Anonyymi
Jos menehtyneen koti jää asumattomaksi ja se on esimerkiksi tarkoitus myydä perunkirjoituksen jälkeen, sähkösopimuksen voi irtisanoa tarpeettomana vaikka saman tien. Luonnollisesti tässä tilanteessa myös määräaikaisen sähkösopimuksen voi irtisanoa.
Sähkösopimus saa olla kuolinpesän nimissä perunkirjoitukseen saakka. Yleensä kuolemasta perunkirjoitukseen kuluu korkeintaan kolme kuukautta, mutta poikkeustapauksissa kuolinpesä voi saada lisäaikaa.
Perunkirjoituksen jälkeen sähkösopimus on päätettävä ja sähkösopimus vaihdettava jonkun toisen nimiin. Syynä on se, että sähkösopimuksen taustalla tulisi olla oikeustoimikelpoinen, oikea henkilö. Kuolinpesä ei siis ole oikeushenkilö, vaan väliaikainen henkilöiden yhteenliittymä.
Samasta syystä kuolinpesän nimiin ei myöskään voida solmia uutta sähkösopimusta, vaikka määräaikainen sopimus olisi päättymässä tai perunkirjoitus jostain syystä viivästyisi.
Kuolinpesän laskutusasioiden hoitamiseksi sinun täytyy toimittaa valtakirja myös maksunvalvonnalle. Ilman erillistä ilmoitusta maksamatta jätetty lasku voi siirtyä perintään.
https://www.lumme-energia.fi/blogi/kuolinpesan-sahkosopimus
Sähkösopimus katkeaa, kun uuden omistajan sopimus astuu voimaan. Kauppakirjaan on syytä kirjata tästä erillinen lauseke.
Vakuutuksen osalta kauppakirjaan on myös syytä tehdä huomioita. Vaaranvastuu siirtyy ostajalle kaupantekopäivänä. Ostajat vastaavat vahingosta, joka aiheutuu kiinteistölle tulipalon, myrskyn, vahingonteon tai muun myyjistä (ja ostajista) riippumattoman syyn vuoksi kaupan tekemisen jälkeen.
Jos on sovittu, että kiinteistön hallinta jää kaupanteon jälkeen vielä myyjälle ja siirtyy ostajalle vasta myöhemmin, vaaranvastuusta voi olla perusteltua sopia toisin. Ehtomuotoiluna voidaan tällöin käyttää myös seuraavaa: Vaaranvastuu siirtyy ostajille samalla kun kiinteistön hallinta siirtyy heille. Myyjät vastaavat vahingosta, joka kiinteistölle aiheutuu tulipalon, myrskyn, vahingonteon tai muun myyjistä (ja ostajista) riippumattoman syyn vuoksi kaupanteon jälkeen mutta ennen kuin hallinta on siirtynyt ostajille.
Lain mukainen lähtökohta on, että vaaranvastuu siirtyy ostajalle kaupantekopäivänä. Vakuutus ei lakkaa automaattisesti vaikka omistaja vaihtuisi, vaan se pitää erikseen kirjallisesti irtisanoa.
Eri vakuutuksenottajien vakuutusajat voivat kaupan yhteydessä mielellään mennä vaikka hieman päällekkäin (1-2 vko), jotta kohteessa joku vakuutus on kaikissa tapauksessa voimassa. Vakuutus pitää erikseen irtisanoa, ja vakuutuksenottajalla on oikeus irtisanoa vakuutus vakuutuksen kohteena olevan omaisuuden vaihtaessa omistajaa.- Anonyymi
Pääosin pötyä.
Kuten vakuutusyhtiö kun sopimukset kirjoituksessasi niin kaikki muutkin jatkuvat kuolinpesän tarpeisiin kyllä kymmeniä vuosia. Jos kuolinpesällä ei ole esimerkiksi y-tunnusta, niin sen voi saada vuokraamalla autopaikan tai varastokomeron. Tämä jos on tarpeen.
Sähköhemmon blogi on potaskaa ja pääosin näin ei ole toimittu kysymättä asiakkaalta.
"Jos menehtyneen koti jää asumattomaksi ja se on esimerkiksi tarkoitus myydä perunkirjoituksen jälkeen, sähkösopimuksen voi irtisanoa tarpeettomana vaikka saman tien."
Tuo voi olla totta, jos ei ole kyse tuhoutumisvaarassa olevasta omakotitalon autotallista vesijohtoineen. Vesiliittymää ei katkaista mittarilta.
Mitään katsomista sopimuksiin ei voi tehdä tietenkään ilman valtakirjoja. - Anonyymi
Tuossa olikin täyttä asiaa. Kiitos avusta.
- Anonyymi
Miksi sinä puuhastelet asioissa kun juttu on kuolinpesän ei sinun .
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies kateissa Lapualla
Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla1145925Poliisi tutkii murhaa Paltamossa
Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta324037- 823342
Jos me voitais puhua
Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä182976Jenna meni seksilakkoon
"Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t2522034Joo nyt mä sen tajuan
Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?881994- 1431775
Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."
Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui421763Olipa ihana rakas
❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau81686Vain yksi elämä
Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu881559