Kuolinpesän asunnon sopimukset ja uusi asukas

Anonyymi-ap

Kuolinpesä on laittanut asunto-osakkeen myyntiin ja sille on löytynyt ostaja. Nyt odotellaan kauppakirjan allekirjoittamistilaisuutta. Asunnossa on kuolinpesän nimissä voimassaolevat sähkösopimukset (myynti ja siirto) ja kotivakuutus.

Olen yrittänyt saada kuolinpesän osakkailta valtakirjoja irtisanoakseni sähköt ja kotivakuutuksen mutta näyttää siltä, että en ehdi saada niitä ennen kuin uusi asukas saa asunnon omistus- ja hallintaoikeuden.

Mitenkäs tässä käy kuolinpesän sähkö- ja vakuutuslaskuille? Täytyykö niistä edelleen pulittaa vaikka kuolinpesä ei asuntoa enää omistakaan, kunnes saan irtisanottua ne? Entä päättyvätkö sopimukset jos asunnon uusi asukas tekee asuntoon omat sopimuksensa?

6

262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      laskut luistaa irtisanomiseen saakka.

    • Anonyymi

      Sähkösiirron ja -energian laskutus päättyvät tietääkseni automaattisesti ostajan sähkösopimuksen aloituspäivään. Vakuutus varmaankin pitää irtisanoa erikseen, mutta ehkä kiinteistön kauppakirja riittää vakuutusyhtiölle. Jos ei, niin sitten ne valtakirjat...

    • Anonyymi

      Jos menehtyneen koti jää asumattomaksi ja se on esimerkiksi tarkoitus myydä perunkirjoituksen jälkeen, sähkösopimuksen voi irtisanoa tarpeettomana vaikka saman tien. Luonnollisesti tässä tilanteessa myös määräaikaisen sähkösopimuksen voi irtisanoa.

      Sähkösopimus saa olla kuolinpesän nimissä perunkirjoitukseen saakka. Yleensä kuolemasta perunkirjoitukseen kuluu korkeintaan kolme kuukautta, mutta poikkeustapauksissa kuolinpesä voi saada lisäaikaa.

      Perunkirjoituksen jälkeen sähkösopimus on päätettävä ja sähkösopimus vaihdettava jonkun toisen nimiin. Syynä on se, että sähkösopimuksen taustalla tulisi olla oikeustoimikelpoinen, oikea henkilö. Kuolinpesä ei siis ole oikeushenkilö, vaan väliaikainen henkilöiden yhteenliittymä.

      Samasta syystä kuolinpesän nimiin ei myöskään voida solmia uutta sähkösopimusta, vaikka määräaikainen sopimus olisi päättymässä tai perunkirjoitus jostain syystä viivästyisi.

      Kuolinpesän laskutusasioiden hoitamiseksi sinun täytyy toimittaa valtakirja myös maksunvalvonnalle. Ilman erillistä ilmoitusta maksamatta jätetty lasku voi siirtyä perintään.

      https://www.lumme-energia.fi/blogi/kuolinpesan-sahkosopimus

      Sähkösopimus katkeaa, kun uuden omistajan sopimus astuu voimaan. Kauppakirjaan on syytä kirjata tästä erillinen lauseke.

      Vakuutuksen osalta kauppakirjaan on myös syytä tehdä huomioita. Vaaranvastuu siirtyy ostajalle kaupantekopäivänä. Ostajat vastaavat vahingosta, joka aiheutuu kiinteistölle tulipalon, myrskyn, vahingonteon tai muun myyjistä (ja ostajista) riippumattoman syyn vuoksi kaupan tekemisen jälkeen.

      Jos on sovittu, että kiinteistön hallinta jää kaupanteon jälkeen vielä myyjälle ja siirtyy ostajalle vasta myöhemmin, vaaranvastuusta voi olla perusteltua sopia toisin. Ehtomuotoiluna voidaan tällöin käyttää myös seuraavaa: Vaaranvastuu siirtyy ostajille samalla kun kiinteistön hallinta siirtyy heille. Myyjät vastaavat vahingosta, joka kiinteistölle aiheutuu tulipalon, myrskyn, vahingonteon tai muun myyjistä (ja ostajista) riippumattoman syyn vuoksi kaupanteon jälkeen mutta ennen kuin hallinta on siirtynyt ostajille.

      Lain mukainen lähtökohta on, että vaaranvastuu siirtyy ostajalle kaupantekopäivänä. Vakuutus ei lakkaa automaattisesti vaikka omistaja vaihtuisi, vaan se pitää erikseen kirjallisesti irtisanoa.

      Eri vakuutuksenottajien vakuutusajat voivat kaupan yhteydessä mielellään mennä vaikka hieman päällekkäin (1-2 vko), jotta kohteessa joku vakuutus on kaikissa tapauksessa voimassa. Vakuutus pitää erikseen irtisanoa, ja vakuutuksenottajalla on oikeus irtisanoa vakuutus vakuutuksen kohteena olevan omaisuuden vaihtaessa omistajaa.

      • Anonyymi

        Pääosin pötyä.
        Kuten vakuutusyhtiö kun sopimukset kirjoituksessasi niin kaikki muutkin jatkuvat kuolinpesän tarpeisiin kyllä kymmeniä vuosia. Jos kuolinpesällä ei ole esimerkiksi y-tunnusta, niin sen voi saada vuokraamalla autopaikan tai varastokomeron. Tämä jos on tarpeen.
        Sähköhemmon blogi on potaskaa ja pääosin näin ei ole toimittu kysymättä asiakkaalta.
        "Jos menehtyneen koti jää asumattomaksi ja se on esimerkiksi tarkoitus myydä perunkirjoituksen jälkeen, sähkösopimuksen voi irtisanoa tarpeettomana vaikka saman tien."
        Tuo voi olla totta, jos ei ole kyse tuhoutumisvaarassa olevasta omakotitalon autotallista vesijohtoineen. Vesiliittymää ei katkaista mittarilta.
        Mitään katsomista sopimuksiin ei voi tehdä tietenkään ilman valtakirjoja.


      • Anonyymi

        Tuossa olikin täyttä asiaa. Kiitos avusta.


    • Anonyymi

      Miksi sinä puuhastelet asioissa kun juttu on kuolinpesän ei sinun .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      446
      3251
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      410
      2851
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      126
      2765
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      163
      2153
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      1970
    6. 176
      1380
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1327
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1216
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      76
      1172
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1030
    Aihe