Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Hyvästit paapalle

Anonyymi-ap

Äidinisäni kuoli maaliskuussa 2007, vain joitain viikkoja äidinäidin jälkeen. Paapaksi ja mummaksi sanoimme kuten pohjalaiset tapaavat.

Jostain syystä en koskaan näe muista isovanhemmistani unia, mutta paapasta olen viime vuosien aikana nähnyt useamman. Yleensä unissa on ollut tilanne, jossa mumma on kuollut ja kävimme katsomassa paappaa heidän talossaan. Unissa paappa on suhteellisen virkeä ja järjissään.

Todellisuudessa paappa oli viimeiset vuotensa Alzheimerin kourissa ja kulki loppua kohden hyvin raskaasti. Mumman kuoleman jälkeen paappa eli viimeiset viikkonsa paikallisen terveyskeskuksen hoidossa. Kävimme häntä siellä katsomassa. Eli tältä osin uni ei vastaa todellisuutta laisinkaan.

Nyt viime yönä näkemäni uni olikin aivan erilainen. Menin mumman ja paapan talolle, joka oli unessa purettu ja sen paikalla pieni kerrostalo. Ilmeisesti se oli jonkinlainen hoitokoti, sillä sisällä oli hoitohenkilökuntaa.

Menin sisään ja kysyin paappaa hoitajalta. Hoitaja sanoi että paappa hädin tuskin enää elää. Lähdin kohti paapan huonetta ja kuulin kun hoitaja harmitteli toiselle hoitajalle, että niin sympaattinen vanhus ja lapsille aina kiltti... (Sellainen paappa olikin eläissään.) Kaivoin älypuhelimeni (joita ei oikeasti ollut vielä tuohon aikaan) esiin soittaakseni äidille tilanteesta, mutta jostain syystä sen käyttämisestä ei tullut mitään.

Puhelin jäi sikseen, kun paappa hortoili vastaan huoneen ovella, oli kai juuri tulossa jostain. Hänellä oli päällään hoitokodin aamutakki. Kolmas hoitaja saattoi häntä. Paapan silmät olivat kiinni ja hän sopersi jotain. Yritin tervehtiä, paappa kai jotenkin huomasi mutta oli niin sekaisin tai väsynyt ettei juuri reagoinut. Menimme huoneeseen. (Tämä osa unesta vastasi aika hyvin todellisuutta, sillä paapan viimeiset päivät olivat heikkoja. Ehdin käydä kerran häntä vuodeosastolla tervehtimässä, pari viikkoa ennen kuolintietoa.)

Yhtäkkiä paappa asettui lattiaa kohti ja mutisi jotakin, kait menevänsä pitkäkseen. Yritin sanoa että ethän sinä nyt lattialle voi mennä maate. En ehtinyt tehdä oikein mitään, kun paappa meni jo pitkälleen lattialle. Silloin tajusin että nyt paappa on kuolemassa ja vajosin polvilleni hänen viereensä. Kuulin kun hän yritti sanoa iltarukosta, mutta puheesta ei enää tullut juuri mitään. Nostin käteni hänen ylleen ja koetin sanoa "levolle lasken, luojani"-rukousta mutta en saanut sanottua sitä kun unohdin miten se jatkuu ja minulla alkoi tulla pala kurkkuun. Vaihdoin isämeidän-rukoukseen jonka latelin ulkomuistista lähes robottimaisesti.

Heti kun olin saanut rukouksen loppuun, paappa alkoi kutistua, nopeasti, pienemmäksi ja pienemmäksi. Samalla hänen ulkoinen olemuksena muuttui ihmisestä pieneksi nukeksi. Lopulta nukke oli aivan pikkuruinen, alle kymmenen senttiä. Olin shokissa ja itkuinen. Sanoin nukelle että autan hänet petiin. Nukke oli niin pieni että sormenpäilläni kannoin sen hellävaroen sängylle ja asettelin siihen. Sillä hetkellä sitten suru iski lujaa ja tajusin hänen kuolleen. Jokin sisälläni vastusti, mutta pakotin itseni sanomaan "Hyvästi, paappa" ja suru oli musertava.

Siihen surun tunteeseen heräsin.

Heräillessä itkin ja mietin että tämä oli nyt se hyvästijättöni paapalle, jota en oikeassa elämässä päässyt sanomaan. Paapan muuttuminen nukeksi on symbolista: kun henki lähtee, ruumiista tulee eloton, kuin nukke.

Itku ei tahdo hellittää vieläkään, samalla kun kirjoitan tätä. Hänen kuolemastaan tulee 17 vuotta suunnilleen näinä päivinä. En ole koskaan aiemmin nähnyt unta hänen kuolemastaan.

Todellisuudessa olin paapan kuollessa opiskelupaikkakunnallani satojen kilometrien päässä. Äitini soitti eräänä päivänä "paapan lähteneen mumman luokse". Äidillä on kolme siskoa, hän kertoi olleensa siskojensa kanssa paapan viimeisinä päivinä siellä, ja olivat vuorotellen olleet aina kaksi kerrallaan paapan lähellä ja kaksi heidän talollaan lepäämässä. Äiti oli juuri talolla nuorimman siskonsa kanssa, kun vanhemmat siskonsa soittivat vuodeosastolta ja sanoivat että "tulkaa tänne, nyt tuntuu että isä ei kestä enää kauaa". He ajoivat heti paikalle, mutta eivät ihan ehtineet viimeisiin hengenvetoihin paikalle. Äidin kertoman mukaan paapan keho oli vielä lämmin. Sellainen oli paapan lähtö tästä maailmasta.

En ole koskaan erityisen paljon osannut surra isovanhempieni pois nukkumista. Olin tuohon aikaan 21-vuotias ja oma elämäni oli aivan sekaisin ja hankalat mielenterveyden ongelmat rajoittivat sitä mitä jaksoin kokea. Kävin jonkin aikaa paapan kuoleman jälkeen sukuhaudalla ja heidän talonsa pihassa. Mukanani oli hyvä ystäväni. En tuolloinkaan itkenyt, mutta muistelin erilaisia juttuja ja kerroin kaverilleni muistoja mitä pihassa kävellessä tuli mieleen.

Vasta viimeisen viiden vuoden aikana olen alkanut saada elämääni kokoon ja psyykeni on paranemaan päin. Ehkä nyt sitten oli vihdoin tilaa kokea paapan kuolema tunnetasolla. Jätin siis unessa hyvästit hänelle - asia jota en saanut tehtyä aikaisemmin.

4

104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Koskettava kertomus, ihmisen mieli on erikoinen. Kaikkea hyvää sinulle !

      • Anonyymi

        😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍

        💋 ­­­N­­­y­m­­f­o­­­m­­a­a­­n­i -> https://ye.pe/finngirl21

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    • Anonyymi

      😋😋😋😍😍😍😍😋😋😋

      🍒 K­­­u­­­u­m­a­­­t­ ­­­t­­­y­t­­ö­t­­ ­­o­d­­o­­t­­­t­­a­­­v­­­a­t­­­ ­­­s­­­i­­n­­u­a­­­ -> https://us4.fun/kissgirl?18303068

      🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞

    • Anonyymi

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑

      😍 ­V­­i­­t­­t­­­u­­ ­t­­­ä­­m­­ä­­ ­­k­u­u­m­­a­ ­n­­a­r­­t­­t­­­u­ -> https://siz.la/hotcat21

      🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      2015
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1430
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      60
      1337
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      18
      1298
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      69
      1216
    Aihe