Mitä tieteellisiä teorioita ja sovelluksia on Raamatun usko saanut aikaan?

Anonyymi-ap

Raamattuun uskovat eivät ole kehittäneet uskon kautta yhtä ainoaa tieteellistä teoriaa tai sovellusta. Raamattuun uskominen on sitä vastoin ollut riippakivi tieteellisen kehityksen kannalta. Uskovaiset ovat vastustaneet tiedettä historiassa ja vielä nykyään. Sanotaan rokotuksia vahingollisiksi ja uskotaan salaliittoteorioihin.

132

914

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Raamattu on tietokirja. Ei siellä rokotuksia tuomita. Salaliittoteoriitikot ovat aivan jotain muuta. Oppikaa tunnistamaan Raamatun tarkoitus ja puhukaa vasta sen jälkeen.

      • Anonyymi

        Raamattu toimii parhaiten pannunalusena. Ei polta hetikään läpi. Niin paljon on höttöä kansien välissä.


      • Mihin keksintöön on tarvittu luomista? Jumalan avulla kyllä on tehty keksintöjä. Ei myöskään evoluutiosta ole tehty yhtään.


      • Arto777 kirjoitti:

        Mihin keksintöön on tarvittu luomista? Jumalan avulla kyllä on tehty keksintöjä. Ei myöskään evoluutiosta ole tehty yhtään.

        "Ei myöskään evoluutiosta ole tehty yhtään."

        Kyllä on. Hyvä esimerkki siitä, miten tehokasta evoluution hyödyntäminen proteiinisuunnittelussa, on Ossi Turusen ja Matti Leisolan tutkimus.

        Sen lähtökohtana oli kritisoida sitä että proteiinisuunnittelussa luotetaan liikaa evoluutioon, mutta lopputuloksena he joutuivat myöntämään, että "darwiniaaniset" mekanismit ovat tehokkaista ja että suunnattu evoluutio toimii paremmin kuin "järkiperäinen" suunnittelu.
        https://www.researchgate.net/publication/51386157_Protein_engineering_Opportunities_and_challenges

        Ja kyllä, toinen tutkimuksen tekijöistä on juuri se samainen Matti Leisola, joka saarnaa vapaa-ajallaan ettei evoluutiolla muka ole mekanismia.


    • Anonyymi

      Näinhän se on ollut näiden kanssa . Usko on sellaista että uskotaan johonkin mitä ei olla koskaan nähty eikä edes keskusteltu niiden kanssa jotkamobat juttujaan laittaneet raamattuun, niitäkin tulkitsevat kukin omalla tavallaan .
      Tiede on taas tietoa ja todistettavissa tieteessä ei uskota mihinkään mitä ei voi todistaa . Onneksi suurin osa maailman ihmisistä ovat omaksuneet tieteen itselleen, silti voivat uskoa johonkin , kuten psyykkinen kävelykeppi johon nojataan
      Mutta uskovaiset kyllä käyttävät kaikkia asioista kitä tieteen avulla on tehty. Ja niitä asioita on maailma pullollaan .
      Salaliittoteoriat ovat aina varjostaneet ihmisten elämää kuten sanoit esim rokotteet , siksi kammoavat niitä kun eivät ole ottaneet selville miten ne toimii . Usein epäilevät kaikkea mikä on uutta ja aina joku tulee jonkun mielikuvituksellisen teorian kanssa selittämään omalla tavallaan asioita , mitä tiedemiehet ovat kauan tutkineet ennenkö ivat saaneet vahvistuksen siihen että ovat oikeassa. . Nämä netti ” professorit” ovat käyneet sen kuuluisan elän kovan koulun , kas kun siellä ei opittu oikeastaan mitään muuta kun epäileminen asioita .
      Muistan äidin joka kieltäytyi ottamasta rokotetta tyttärelleen. Tuhkarokkoa vastaan , ja sanoi lääkärissä asioita mitä oli lukenut salaliitto teorioista . Tämä pieni tyttö sai tuhkarokon ja menehtyi sen aiheuttamaan aivokalvon tulehdukseen . Niin että siinä oli äidin tiedot tuhkaroksta . Ei kerta kaikkiaan välittänyt niin paljon lapsestaan että olis antanut ottaa hänelle rokotteet kas kun tiesi paremmin. Ja monta tälläistä tapahtumaa maailmassa jotka ovat salaliitto teorioita
      Maapallokin on kuulemma litteä , ja virastot heille muka vaan valehtelevat , siis kaikki mikä muille on normaalia on heille vaarallista .ihme että heillä on tietsikat sentään,sillä ilman tiedettä ei niitä olisi edes .
      Siis kehitystä ei ole tapahtunut mitenkään näiden ihmisten kohdalla tramppaamaan samojen asioiden kanssa vuosisatoja polvesta polveen ja aina samat jutut , ei niissäkään ole muutosta mitenkään.

    • Anonyymi

      Ensiksikin... tuota öööö.

    • Anonyymi

      Jumala loi maailman ihan muusta syystä kuin tutkiakseen kuinka se on luotu.

      Toki uskonnot ovat hidastaneet tieteen kehitystä. Mutta luonto säilyi siten pitkään puhtaana ja elinvoimaisena.

      Rooman keisari oli samalla linjalla. Ei ottanut höyrykoneita käyttöön koska katsoi ORJATALOUDEN olevan parempi asia. Ja lisäksi luontoa säästyisi.

      Industrialismi alkoi pyrkiä robotteihin ja ihmisen korvaamiseen vasta kun ORJUUS poistettiin vähitellen 1830 luvulta alkaen.

      Jos palattaisiin nyt orjatalouteen niin koneiden tarve olisi vähäistä. Ja tieteen.

      Mikä kiire tieteellä on? Kuoleman pelossa tahdotaan kuuluisa nimi ja jättää perinnöksi tietoa. Mutta uskonto puhuu iankaikkisesta elämästä.

      • "Rooman keisari oli samalla linjalla. Ei ottanut höyrykoneita käyttöön koska katsoi ORJATALOUDEN olevan parempi asia. Ja lisäksi luontoa säästyisi."

        Kuka heistä? Vai pääsikö käymään niin että valitsit alkaa valehdella uskosi puolesta?


      • Anonyymi

        Höyrykone anekdootti on makaaberi, mutta kertoo uskonnosta kaiken oleellisen, eli tietevastaisuuden. Kristinuskon tapauksessa tieteen kehityksen sementointi, raamatun vastaisena, kesti reipas 1500 vuotta. Häpeällinen aika kristittyjen historiassa.

        Olet olemaan orja iankaikkisesti.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Nobel-palkintoja jaetaan kirjailijoille ja rauhan edistäjille. Ei luonnontieteilijöille pelkästään. Ja vaikka 1900-luvun alussa luonnontieteilijöiden enemmistö oli vielä kristittyjä, niin nykyään heitä on todella vähän. Tiede kun kumoaa kristinuskon.


    • Anonyymi

      Kiihkomielisen ateistin stereotypiat vahvistavat vain omaa ajatusta siitä että uskonto ja tiede eivät vain eroa toisistaan, vaan ne ovat myös lukittuina ikuiseen taisteluun,,,

      Ei eroa millään tavoin kihkouskovaisen ajatusmaailmasta!

      • Anonyymi

        Ai miten hienoa olkiukkoa pöllytteletkään...!


    • Anonyymi

      Itse en usko rokotuksiin enkä raamattuun ainoastaan loogiseen päättelykykyyni.

      Rokotteiden hyödyllisyydestä ei ole ensimmäistäkään tieteelliseen menetelmään perustuvaa tutkimusta kuten ei virustenkaan olemassa olosta.

      Nämä rokotteita kauppaavat tahot ovat mukamas huolissaan ihmisten terveydestä, mutta todellisuudessa antavat ihmisten mielummin kuolla nälkään kuin auttaisivat näitä ihmisiä. Maailmassa kuolee nälkään enemmän ihmisiä kuin mihinkään feikkipandemiohin edes lasketaan kuolleen ihmisiä. Lisäksi kun ottaa huomioon sen seikan, että maailmassa heitetään kolmekertaa enemmän ruokaa menemään kuin millä ruokkisi kaikki nälkää näkevät.

      Siinäpä sitä rokoteuskovaiselle selittelemistä miksi johonkin toiseen asiaan on hyväksyttävämpi kuolla kuin toiseen.

      Mikrobeja vastaan taistelemista voisi kuvailla lähinnä Don Quijoten tuulimyllyjä vastaan taistelemiseksi. Mikrobit ovat peittäneet maan ennen ensimmäisenkään ihmisen tänne ilmaantumista eikä ne ole olleet este elämälle aiemminkaan pikemminkin elämä ei tuisi toimeen ilman mikrobeja.

      Mikrobeilla on helppo pelotella tietämättömiä ihmisiä ja tehdä niinsanottua täysin tarpeetonta bisnestä sen varjolla. Yhtäkään niin sanottua tartuntaudiksi nimettyä tautia ei ole saatu tarttumaan sairaasta ihmisestä terveeseen ihmiseen lukuisista yrityksistä huolimatta oletetun viruksen olisi sairastutteva terve henkilö eli täytettävä Kochin postulaatit, mutta virologia perustuu täysin oletuksiin eikä tämänkaltaisia tutkimuksia ole edes suoritettu virologiassa ns. virustutkimuksen yhteydessä.

      Ainahan näistä uusista viruksista uutisoidaan näyttävästi, mutta koskaan ei kerrota menetelmät osiota miten tämä virus on havaittu, kun tähän asti "viruksen" havaitseminen on ollut mahdotonta ilman niin sanottua soluviljelymenetelmää ja soluviljely ei täytä tieteellistä eristämisen määritelmää alkuunkaan, vaan on sen täydellinen vastakohta.

      Sairastumisia eli oirehtimisia on olemassa, mutta ne johtuvat monista muista syistä joihin ei kuulu mitkään olemattomat virukset. Olemattomia vastaan on vaan helppo tehdä lääkkeitä kun niiltä ei tarvitse edes edellyttää mitään riittää kun ihmiset uskoo niihin.

      • Anonyymi

        "Rokotteiden hyödyllisyydestä ei ole ensimmäistäkään tieteelliseen menetelmään perustuvaa tutkimusta kuten ei virustenkaan olemassa olosta."

        Semmoinen mielipide sulla. Ja mä luulin, että ateistit ovat suhteellisen tolkkua jengiä.


      • Anonyymi

        Tämä virustenkieltäjä mellastaa näköjään useammassa keskustelussa. Mikähän on mennyt vikaan jo lapsuudessa? Vai onko kyse joidenkin aineiden ongelmakäytöstä.


      • Anonyymi

        "loogiseen päättelykykyyni. "

        Tämä tuskin jäi kenellekään epäselväksi.


    • Anonyymi

      Raamattu keskittyy ihmisen ja Jumalan väliseen suhteeseen. Kun se on kunnossa, seuraa siitä, vaihtoehtoon verrattuna hyvä terveys, raittiin ja kunnollisen elämän seurauksena. Raamattuun uskovat ovat tunnollisia , myös tutkijoina ja lääkäreinä. Heillä on , ateistin putkinäköön verrattuna, laaja kokonaisvaltainen näkemys hyvinvoinnin perusteista. Eivätkä he, ateistin tavoin, pidä potilaita rikastumisen välineinä.

      • Anonyymi

        No huh huh. Kylläpä olette vaatimatonta porukkaa. Montako teikä kirkasotsaista onkaan valtakunnassa? 3?
        :)


      • Anonyymi

        "Raamattuun uskovat ovat tunnollisia , myös tutkijoina ja lääkäreinä. Heillä on , ateistin putkinäköön verrattuna, laaja kokonaisvaltainen näkemys hyvinvoinnin perusteista"

        Entäpä nämä raamattuihinsa uskovat lasten hyväksikäyttäjät? Millainen näkemys heillä on "hyvinvoinnin perusteista"?


      • Anonyymi

        Omahyväinen ja itsekäs uskova taas kerran yrittää epätoivoisesti selittää, että hän on parempi ihminen, koska on uskovainen. Ei ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Raamattuun uskovat ovat tunnollisia , myös tutkijoina ja lääkäreinä. Heillä on , ateistin putkinäköön verrattuna, laaja kokonaisvaltainen näkemys hyvinvoinnin perusteista"

        Entäpä nämä raamattuihinsa uskovat lasten hyväksikäyttäjät? Millainen näkemys heillä on "hyvinvoinnin perusteista"?

        Lasten hyväksikäyttäjät ovat laitaluvultaan ateisteja, jotka ovat soluttautuneet kirkkoihin kuin suset lammasten karvoissa. Eivätkä kunnioita Raamatun sanomaa eikä Jeesuksen varoituksia.
        Miten ihmeessä oot noin toppurassa, ettet moista tajua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lasten hyväksikäyttäjät ovat laitaluvultaan ateisteja, jotka ovat soluttautuneet kirkkoihin kuin suset lammasten karvoissa. Eivätkä kunnioita Raamatun sanomaa eikä Jeesuksen varoituksia.
        Miten ihmeessä oot noin toppurassa, ettet moista tajua.

        Kusipäinen "No true Scotsman" -argumentointivirhe taas miten monennen kerran.

        Kristityt yhteisöt ovat oleet merkittävimmät pedofiileja suojelevat järjestäytyneet ryhmät Suomessa. Kiitos Jeesus tästäkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lasten hyväksikäyttäjät ovat laitaluvultaan ateisteja, jotka ovat soluttautuneet kirkkoihin kuin suset lammasten karvoissa. Eivätkä kunnioita Raamatun sanomaa eikä Jeesuksen varoituksia.
        Miten ihmeessä oot noin toppurassa, ettet moista tajua.

        Okei, eli tasapuolisuuden nimissä voidaan jatkossa myös sanoa, että kaikki ateistien tekemät rikokset ovat oikeasti ateistien riveihin soluttautuneiden uskovaisten tekemiä. Sopii minulle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Raamattuun uskovat ovat tunnollisia , myös tutkijoina ja lääkäreinä. Heillä on , ateistin putkinäköön verrattuna, laaja kokonaisvaltainen näkemys hyvinvoinnin perusteista"

        Entäpä nämä raamattuihinsa uskovat lasten hyväksikäyttäjät? Millainen näkemys heillä on "hyvinvoinnin perusteista"?

        Uskovalla lasten hyväksikäyttäjillä on vain oma itsekäs näkemys hyvinvointinsa perusteista, samoin kuin ateistisella hyväksikäyttäjälläkin. Raamattu tuomitsee tälläiset jyrkästi rikoksena, esim. Jeesuksen myllynkivi vertauksessa. Myös maallinen laki tuomitsee ateistiset ja kristityt hyväksikäyttäjät.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Omahyväinen ja itsekäs uskova taas kerran yrittää epätoivoisesti selittää, että hän on parempi ihminen, koska on uskovainen. Ei ole.

        Miksi sitten ateistit tuomitaan helvettiin. "Menkää pois minun silmistäni, te kirotut"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi sitten ateistit tuomitaan helvettiin. "Menkää pois minun silmistäni, te kirotut"

        Koska asiasta on päättämässä sadistinen narsistinen psykopaatti ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi sitten ateistit tuomitaan helvettiin. "Menkää pois minun silmistäni, te kirotut"

        Koska he pilkkaavat ja irvistelevät Jeesusta ja Raamatun sanomaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Koska asiasta on päättämässä sadistinen narsistinen psykopaatti ?

        Jeesus tarjoaa syntiensä vilpittömälle katujalle armoa ja anteeksiantoa. Te maallistuneet ateistit vaaditte hairahtuneita ja vajavaisia, saatanan kynsiin joutuneita tapettavaksi maallisessa tuomioistuimessa. Jos syntinen hylkää Jeesuksen sovitustarjouksen, on hän itse vapaastatahdostaan valinnut ikuise rangaistuksen. Kumpi sinusta on armollisempi ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jeesus tarjoaa syntiensä vilpittömälle katujalle armoa ja anteeksiantoa. Te maallistuneet ateistit vaaditte hairahtuneita ja vajavaisia, saatanan kynsiin joutuneita tapettavaksi maallisessa tuomioistuimessa. Jos syntinen hylkää Jeesuksen sovitustarjouksen, on hän itse vapaastatahdostaan valinnut ikuise rangaistuksen. Kumpi sinusta on armollisempi ?

        Sama suomeksi: jos et nuole innokkaasti kyseisen sadistisen narsistisen psykopaatin perälistoa hän suuttuu ja tekee elämästäsi kärsimystä, kuten sadisteilla on tapana.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Raamattuun uskovat ovat tunnollisia , myös tutkijoina ja lääkäreinä. Heillä on , ateistin putkinäköön verrattuna, laaja kokonaisvaltainen näkemys hyvinvoinnin perusteista"

        Entäpä nämä raamattuihinsa uskovat lasten hyväksikäyttäjät? Millainen näkemys heillä on "hyvinvoinnin perusteista"?

        Ootpa totisesti omituista hiippakuntaa, kun et edes huomaa että lasten hyväksikäyttäjät ovat samanlaisia ateisteja kuin sinäkin, kun pilkkaavat Jeesuksen sanoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sama suomeksi: jos et nuole innokkaasti kyseisen sadistisen narsistisen psykopaatin perälistoa hän suuttuu ja tekee elämästäsi kärsimystä, kuten sadisteilla on tapana.

        Sinun olisi aika vetää itsesi niskasta manaajalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ootpa totisesti omituista hiippakuntaa, kun et edes huomaa että lasten hyväksikäyttäjät ovat samanlaisia ateisteja kuin sinäkin, kun pilkkaavat Jeesuksen sanoja.

        Eivät ole, koska ateistit eivät harrasta moista.

        Ja todisteeksi riittää se, että minä uskon niin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ootpa totisesti omituista hiippakuntaa, kun et edes huomaa että lasten hyväksikäyttäjät ovat samanlaisia ateisteja kuin sinäkin, kun pilkkaavat Jeesuksen sanoja.

        Rinnastatko sinä asiallisen kysymyksen esittämisen lapsenraiskaamiseen!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sama suomeksi: jos et nuole innokkaasti kyseisen sadistisen narsistisen psykopaatin perälistoa hän suuttuu ja tekee elämästäsi kärsimystä, kuten sadisteilla on tapana.

        Entä itse ateisti, suututko ellei muut nuole perälistoasi ja antaudu ehdottomasti käskyvaltasi alle ? Taidat olla mahtavan egosi illuusiossa, niinkuin Luzifer aikoinaan, kun hän alkoi neuvoa maailmankaikkeuden suurinta viisautta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entä itse ateisti, suututko ellei muut nuole perälistoasi ja antaudu ehdottomasti käskyvaltasi alle ? Taidat olla mahtavan egosi illuusiossa, niinkuin Luzifer aikoinaan, kun hän alkoi neuvoa maailmankaikkeuden suurinta viisautta.

        En toivo että kukaan nuolisi perälistoani, enkä halua että kukaan olisi minun käskyvallan alla. Teidän uskovaisten pitää nyt jo vihdoin ymmärtää, ettei ateistit harrasta uskontoharrastusta. Se on teidän kristin-, Allah-, yms. uskovaisten harrastus.


    • Anonyymi

      Raamattu on ollut pelkästään kehityksen jarru.

      Ääriesimerkki on kosmologia. Ajatus maapallon pyörimisestä syntyi antiikin Kreikassa jo 400 eaa. Kristinuskon saatua ylivallan Euroopassa spekulaatio maapallon pyörimisestä kiellettiin ja vielä Martin Luther piti ajatusta maapallon pyörimisestä RAAMATUN PERUSTEELLA täysin mahdottomana. Eli 1800 vuotta sitten keksitty OIKEA johtopäätös kiellettiin edelleen koska Raamatussa on kirjoitettu jotain soopaa.

      Tämä liittyy myös Raamatun "pysyvään totuuteen". KAIKKI kristinuskon auktoriteetit olivat sitä mieltä, että ajatus maapallon pyörimisestä on Raamatun vastainen. Ei ole enää, vaan Raamatun totuus onkin muuttunut.

      Vastaavasti elokehää pidettiin pysyvänä, koska Raamattu niin sanoi ja siksi kun löytyi dinosaurusten fossiileita, niitä etsitiin tutkimattomista viidakoista ja kun Amerikasta löytyi mastodontin fossiileja, niin USA:n silloin vielä tuleva presidentti Thomas Jeffersson rahoitti retkikunnan etsimään eläviä mastodontteja USA:n ja Kanadan vähän tutkituista osista, koska jos Jumala oli luonut mastodontit, niin jossainhan niitä täytyy olla. No nyt kukaan ei enää olekkaan sitä mieltä, että ajatus sukupuutoista (massasukupuutoista puhumattakaan) olisi Raamatun vastainen.

      Raamatun tulkinta on muuttunyt, kun tiede edistyy ja Raamatusta omaksutut virheelliset ajatukset jotenkin vain yritetään unohtaa.

      • Anonyymi

        Kaikki uskovat eivät vieläkään ole hylänneet lättämaata, mutta suurin osa kuitenkin on. Noin 300 vuoden kuluttua evoluutioteorian mukainen elokehän muokkautuminen on jo suurelle osalle tuon ajan kiihkouskovia ihan normiajatus.

        Jo nytkin näkee fundisuskovien alkaneen siirtää maalitolppia aikaan ennen universumin syntyä. Näin myös aletaan noissa piireissä pikku hiljaa tunnustaa se, mitä tiede on viimeisen 50 vuoden aikana selvittänyt tunnetun universumin historiasta.

        Näin se homma etenee.


      • Anonyymi

        Luther hylkäsi teorian auringon kiertämisestä maapallonympäri ennen Saksan eliittiä, joka tahtoi pysyä ihmisen ylemmyyden illuusiossa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Luther hylkäsi teorian auringon kiertämisestä maapallonympäri ennen Saksan eliittiä, joka tahtoi pysyä ihmisen ylemmyyden illuusiossa.

        "Luther hylkäsi teorian auringon kiertämisestä maapallonympäri ennen Saksan eliittiä,"

        Sinulla on varmastikin todisteet tälle väitteelle. Vai valitsetko sittenkin turvautua valehteluun uskoasi puolustaaksesi?


      • Anonyymi
        siare kirjoitti:

        "Luther hylkäsi teorian auringon kiertämisestä maapallonympäri ennen Saksan eliittiä,"

        Sinulla on varmastikin todisteet tälle väitteelle. Vai valitsetko sittenkin turvautua valehteluun uskoasi puolustaaksesi?

        Periaatteessa voisi ollakin mahdollista, koska Saksan eliitti tuohon aikaan ennen uskonpuhdistusta oli ainakin osin katolisen kirkon piiristä tulevaa papistoa. Heillehän oli fundamentalistinen Raamatun tulkinta maakeskeisestä maailmankuvasta. Ja tuolloin heidän auktoriteetti oli uhattuna.

        Tieteen murros 1800-luvun lopussa murti kirkon ja uskonnon auktoriteetin. Tälläkin palstalla on menossa loput rippeet.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Periaatteessa voisi ollakin mahdollista, koska Saksan eliitti tuohon aikaan ennen uskonpuhdistusta oli ainakin osin katolisen kirkon piiristä tulevaa papistoa. Heillehän oli fundamentalistinen Raamatun tulkinta maakeskeisestä maailmankuvasta. Ja tuolloin heidän auktoriteetti oli uhattuna.

        Tieteen murros 1800-luvun lopussa murti kirkon ja uskonnon auktoriteetin. Tälläkin palstalla on menossa loput rippeet.

        Kysymykseni oli retorinen. Oikeasti Luther vastusti maakeskistä maailmankuvaa Raamattuun vedoten. Silti tuo valhe siitä, että Luther oli muka eturintamassa aurinkokeskisen maailmankuvan hylkäämisestä, kiertää jatkuvasti näillä keskustelupalstoilla.

        Alla lainaus professori Tapio Markkasen esitelmään perustuvasta artikkelista
        https://journal.fi/tt/article/viewFile/260/233

        >> Luther lausui vuoden
        1533 tienoilla kuuluisissa pöytäpuheissaan ai-
        heesta:

        "Kerrotaan uudesta astrologista, joka väittää todis-
        taneensa, että Maa liikkuu ja kiertää ympäri eikä
        taivas eli taivaankansi, Aurinko ja Kuu; kuten jos
        joku vankkureissa tai laivassa istuva ja liikkeeseen
        saatettu arvelisi, että hänpä rauhassa ja levossa is-
        tuskeleekin, kun taas maanpiiri ja puut ovat käy-
        neet liikkumaan. Taas on käymässä näin: jos joku
        haluaa näyttää viisaalta, hänen täytyy touhuta
        jotain oman päänsä mukaan; sen mitä hän itse te-
        kee, on oltava kaikista parasta. Tuokin narri tahtoo
        kaataa koko tähtitieteen päälaelleen. Kuitenkin
        kuten Pyhä Kirja osoittaa, käski Joosua Auringon
        seistä alallaan, eikä suinkaan maanpiirin."

        Lutherin yksittäisen puuskahduksen alun perus-
        teet nojaavat aristoteeliseen liikeoppiin, jälkiosas-
        sa Raamatun sananmukaiseen tulkintaan, mitä
        Lutherilta sopii odottaakin. Melanchton vastus-
        ti Kopernikusta erityisen voimakkaasti julkisesti
        ja piti Kopernikuksen käsityksiä vahingollisina.
        Melanchtonin 1549 julkaiseman oppikirjan Initia
        doctrinae physicae mukaan Kopernikuksen väitteet
        olivat aistihavaintojen vastaisia sekä loukkasivat
        tutkijoiden yksimielistä mielipidettä, Raamatun
        auktoriteettia ja antiikin traditiota <<


    • Anonyymi

      Usein kutsutut harvoin soveltuvat🤣😂😅

    • Anonyymi

      Sitten voi kysyä myös toisin päin: mitä kaikkia myöhemmin päteviksi todistettuja tieteellisiä teoriaoita tai löytöjä uskon perusteella on vastustettu.

      Jo 400 eaa esitettiin ensimmäiset ajatukset siitä että maapallo pyörii ja "taivas" pysyy paikallaan eikä toisinpäin. Tämä pohdinta loppui kristinuskon nousuun sadoiksi vuosiksi.

      Maapallon pyörimisen ymmärtäminen johti sitten aurinkokeskeiseen planeettakunnan malliin, jota sitäkin kirkko tietenkin vastusti ankarasti, koska se oli Raamatun vastaista.

      Aikanaanhan papit vastustivat jopa rokotuksia. Isorokotusrokotusten laajentuessa papit olivat sitä mieltä, että rokottaminen oli "puuttumista Jumalan suunnitelmiin". Oli krisitinuskon vastaista, ettei lapset enää kuolleet isorokkoon.

      Geologia ei kai ole suuremmin aiheuttanut vastustusta vaikka jo paljon ennen evoluutioteoriaa geologia osoitti, että höpötykset 6000 vuotta vanhasta maapallosta ei pidä paikkaansa.

      Ja tietenkin evoluutioteoria aiheutti uskovaisissa hyperventilointia, joka ei harhaisimpien osalta ole loppunut vieläkään.

      Evoluutioteoriaan väljästi liittyen kristinusko hidasti ymmärrystä sukupuutoista. Luomiskertomuksessa elokehä luotiin kerralla valmiiksi ja siksi sukuupuuttoon kuolleiden eläinten fossiilien löytyminen herätti hämmennystä ja siksi dinosauruksia alettiin etsiä viidakoista ja mastodonttoja Pohjois-Amerikan tutkimattomista erämaista. Ajateltiin, että kun Jumala oli nämä lajit luonut, niin jossainhan niitä täytyi olla.

    • Anonyymi

      Näkee selvästi, ettei ateistit edes tajua, mistä Raamatussa on kysymys.
      Sen selittää vain henkimaailma,koska on vain kaksi vastakkaista, pimeyden ja valon henkimaailmat.
      Jeesuksen Jumaluuden kieltäjät ovat pimeyden voimien eksyttämiä, jotka luulee tietävänsä, eivätkä tiedä luulevansa.
      Jeesus sanoi, että hekin tulevat näkemään Hänet ja silloin on myöhäistä alkaa vinkumaan kun kirjat avataan.

      • Anonyymi

        Miksi möliset joillekin mielikuvitusateisteillesi, kun koko kreationismin idea on se, että Raamattu on luonnontieteen oppikirja, jossa kuvataan konkreettisesti miten universumi, elämä ja kaikki on syntynyt. Koko tätä palstaa ei olisi, jos ei olisi fundamentalisteja, jotka lukevat Raamattua sanatarkkana kuvauksena maapallon historiasta eikä kuvauksena pelkistä "henkimaailmoista". Miten tyhmä pitää olla ettei tätäkään tajua?

        Tyypillisenä kolmantenatoista laitauskovaisena tusinassa olet rajattomassa omahyväsiyydessäsi tietenkin sitä mieltä että juuri sinä olet vertaansa vailla olevassa viisaudessa tulkinnut Raamatun oikeiin. Niin uskoo myös muut laitauskovat, jotka ovat ymmärtäneet Raamatun ihan eri tavalla kuin sinä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi möliset joillekin mielikuvitusateisteillesi, kun koko kreationismin idea on se, että Raamattu on luonnontieteen oppikirja, jossa kuvataan konkreettisesti miten universumi, elämä ja kaikki on syntynyt. Koko tätä palstaa ei olisi, jos ei olisi fundamentalisteja, jotka lukevat Raamattua sanatarkkana kuvauksena maapallon historiasta eikä kuvauksena pelkistä "henkimaailmoista". Miten tyhmä pitää olla ettei tätäkään tajua?

        Tyypillisenä kolmantenatoista laitauskovaisena tusinassa olet rajattomassa omahyväsiyydessäsi tietenkin sitä mieltä että juuri sinä olet vertaansa vailla olevassa viisaudessa tulkinnut Raamatun oikeiin. Niin uskoo myös muut laitauskovat, jotka ovat ymmärtäneet Raamatun ihan eri tavalla kuin sinä.

        Horinaako sinä narsisti rupesit pieremään. Minähän kirjoitin Raamatun sanoja, ja sinä aloitit pimeän mölinäsi.
        Mitähän "tulkintaa" niissä sanoissa oot näkevinäsi?


      • Anonyymi

        >> Jeesus sanoi, että hekin tulevat näkemään Hänet ja silloin on myöhäistä alkaa vinkumaan kun kirjat avataan.

        Kaikkea sen väitetään sanoneen. Tuonkin piti tapahtua viimeistään n. 1900 vuotta sitten.


    • Anonyymi

      Uskomatonta tyhmyyttä aloittajalta, kun ei sen vertaa tajua, miten Kristittyjen usko on ollut siunaus niille kansoille jotka ovat luottaneet Raamatun sanomaan.
      Ateismi on levittänyt vain rappiota ja moraalittomuutta ja rikollisuutta kaikissa sen muodoissa.

      • Anonyymi

        Kyllä, kyllä veli hyvä. Varsinkin Amerikan pakanat l. alkuperäiskansat jotka hävitettiin lähes olemattomiin rauhaa rakastavien kristittyjen toimesta. Ainoan oikean uskonnon lähimmäisenrakkautta puhtaimmillaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä, kyllä veli hyvä. Varsinkin Amerikan pakanat l. alkuperäiskansat jotka hävitettiin lähes olemattomiin rauhaa rakastavien kristittyjen toimesta. Ainoan oikean uskonnon lähimmäisenrakkautta puhtaimmillaan.

        Alunperin Amerikkaan menijät lähtivät etsimään rikkauksia kuninkaan käskystä. Kukaan heistä ei ollut kiilusilmäinen uskova, he hakivat vain kultaa. He tappoivat kullan takia intiaaneja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alunperin Amerikkaan menijät lähtivät etsimään rikkauksia kuninkaan käskystä. Kukaan heistä ei ollut kiilusilmäinen uskova, he hakivat vain kultaa. He tappoivat kullan takia intiaaneja.

        Niin, niin tietysti. Kukaan ei ollut oikea kristitty, eivät edes ne jotka sanoivat olevansa. Olivat varmaankin ateisteja, jotka vain esittivät pakanoita ainoaan oikeaan uskoaan käännyttäviä kristittyjä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alunperin Amerikkaan menijät lähtivät etsimään rikkauksia kuninkaan käskystä. Kukaan heistä ei ollut kiilusilmäinen uskova, he hakivat vain kultaa. He tappoivat kullan takia intiaaneja.

        Jos kristinuskoa ei olisi levitetty asein, tappamalla ja pakottamalla, niin kristinusko olisi edelleen pieni lahko jossain välimeren rannoilla.

        PÄÄASIALLINEN syy siihen, että kristinusko on suuri maailmanuskonto on se, että sen levittäjillä on ollut tehokkaimmat aseet, paras laivasto ja moraali joka on sallinut pakottamisen, tappamisen ja kiduttamisen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Alunperin Amerikkaan menijät lähtivät etsimään rikkauksia kuninkaan käskystä. Kukaan heistä ei ollut kiilusilmäinen uskova, he hakivat vain kultaa. He tappoivat kullan takia intiaaneja.

        He olivat suurimmaksi osaksi ateisteja, kun ei ne vieneet Raamattuja eikä sanomaa Jeesuksesta intiaaneille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        He olivat suurimmaksi osaksi ateisteja, kun ei ne vieneet Raamattuja eikä sanomaa Jeesuksesta intiaaneille.

        No True Scotsman-argumentti on siitä kiva, että vastapuoli voi käyttää sitä aivan samalla tavalla. Toisin sanoen yksikään pahoja asioita tehnyt ateisti ei ole oikea ateisti, koska tosi ateistit eivät tee pahoja asioita.

        Tietenkään mitään todisteita ei tarvitse esittää, se on totta, koska minä sanon niin...


    • Anonyymi

      Mitä tieteellisiä teorioita ja sovelluksia on Raamatun usko saanut aikaan?

      Rakkaus,minkä Kristus osoitti ja armo !

      • Anonyymi

        Näin pääsiäisenä kannattaa muistaa erityisesti sitä, miten kristillinen rakkaus ilmeni siinä, miten "noitia" ja "vääräoppisia" poltettiin elävältä Jumalan nimissä.
        Kiitos Jeesus tästäkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näin pääsiäisenä kannattaa muistaa erityisesti sitä, miten kristillinen rakkaus ilmeni siinä, miten "noitia" ja "vääräoppisia" poltettiin elävältä Jumalan nimissä.
        Kiitos Jeesus tästäkin.

        Ne ihmisten polttajat oli pakanamaisia harhaoppisia ateisteja, kun eivät ottaneet Jeesuksen sanoja neuvokseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne ihmisten polttajat oli pakanamaisia harhaoppisia ateisteja, kun eivät ottaneet Jeesuksen sanoja neuvokseen.

        "Väärin poltettu"?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne ihmisten polttajat oli pakanamaisia harhaoppisia ateisteja, kun eivät ottaneet Jeesuksen sanoja neuvokseen.

        Kyllä he olivat ihan oman aikansa puhdasoppisia kristittyjä, kuten historiaa vähänkin lukenut tietää. Ihan vastaavia löytyy tänä päivänä vaikka keskustelupalstoilta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne ihmisten polttajat oli pakanamaisia harhaoppisia ateisteja, kun eivät ottaneet Jeesuksen sanoja neuvokseen.

        Eivät olleet. Ateistit eivät harrasta moista, joten väitteesi on hölynpölyä.

        Todisteita minun ei tietenkään tarvitse esittää. Pelkästään se, että tiedän asian olevan niin on riittävä todiste.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä he olivat ihan oman aikansa puhdasoppisia kristittyjä, kuten historiaa vähänkin lukenut tietää. Ihan vastaavia löytyy tänä päivänä vaikka keskustelupalstoilta.

        Kirkko ei voinut Suomessa noitia polttaa, siihen vaadittiin maallisen oikeuden päätös ja toteutus. rangaistusta ei useinkaan toteutettu, sillä tuomarit tiesivät, että ilmiannot yleensä oli tehty hyötymistarkoituksessa, tai jopa kateudesta.


    • Anonyymi

      Kirjapainamisen? Välillisesti toki...

      • Anonyymi

        Ensimmäiset painotuotteet olivat buddhalaisia tekstejä. Vanhin säilynyt painolaatta on buddhalainen puukaiverrus kaudelta 684–705. Vanhin paperille painettu teksti on Koreasta n. vuodelta 750 jaa. Se on hallinnollinen asiakirja eikä liity mihinkään uskontoon. Budhalaisten tekstien lisäksi varhaisimpien uskonnollisten / filosofisten tekstien joukossa on myös taolaisia tekstejä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ensimmäiset painotuotteet olivat buddhalaisia tekstejä. Vanhin säilynyt painolaatta on buddhalainen puukaiverrus kaudelta 684–705. Vanhin paperille painettu teksti on Koreasta n. vuodelta 750 jaa. Se on hallinnollinen asiakirja eikä liity mihinkään uskontoon. Budhalaisten tekstien lisäksi varhaisimpien uskonnollisten / filosofisten tekstien joukossa on myös taolaisia tekstejä.

        Nämä ovat täysin fundamentalistikristityn kuplan ulkopuolella. Aasialaisilla on myös ihan vastaavia luomismyyttejä kuin raamatullinen myytti.


    • Anonyymi

      Kanaanilaiset jahvistit keksivät aakkoset ja niihin perustuvat kirjoitustaidon.

      • Anonyymi

        No juu eivät keksineet. Egyptissa keksittiin hieroglyfit 22 konsonantille jo 2700 eaa eli noin 2000 vuotta aikaisemmin ennen kuin vanhimmat Raamaattuun päätyneet kirjat on kirjoitettu.


    • Anonyymi

      Tiede pohjautuu siihen että kirjoitetaan ylös mitä on nähty ja havaittu. Raamatullinen periaate. Jumala käski juutalaisten tehdä niin. Sitä ennen kirjoitettiin hyvin vähän mitään. Raamattuun on kirjoitettu juutalaisten epäonnistumiset kuulla heidän Jumalaa. Tuollaista nöyryyttä ei ihmisissä luonnostaan ole. Myös tiede vaatii nöyryyttä, myöntää olleensa väärässä ja muuttaa kurssia. Taas Raamatusta opittu periaate. Raamatun varaan rakentuu kaikki totuuteen pohjaava tiede. Evoluutiosadut on sitten asia erikseen.

      • Anonyymi

        Rokotebisneksen etuihin tähtäävä tiede ei myöskään ole totuuteen pohjaava.


      • Anonyymi

        Näistä epätoivoisista yrityksistä löytää Raamatusta jotain tiedettä tukevaa ovat niin kaukaa haettuja että aina ei tiedä onko tämä trollausta vai tehty tosissaan?

        Tällä kertaa epäilen (ikävä kyllä), että lopputuloksen korniudesta huolimatta tämä on ihan tosissaan kirjoitettu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näistä epätoivoisista yrityksistä löytää Raamatusta jotain tiedettä tukevaa ovat niin kaukaa haettuja että aina ei tiedä onko tämä trollausta vai tehty tosissaan?

        Tällä kertaa epäilen (ikävä kyllä), että lopputuloksen korniudesta huolimatta tämä on ihan tosissaan kirjoitettu?

        Kuulostaa siltä että ainoa puolustautumiskeinosi on pilkka. Mites se nyt noin on? Raamattu tosissaan on ensimmäinen kirja jossa on nämä selkeät periaatteet, joita ilman, tiede on vain uskonto.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuulostaa siltä että ainoa puolustautumiskeinosi on pilkka. Mites se nyt noin on? Raamattu tosissaan on ensimmäinen kirja jossa on nämä selkeät periaatteet, joita ilman, tiede on vain uskonto.

        En kylläkään löytänyt viestistä pilkkaa, vaan melko asiallisen vastauksen lapselliseen "Raamatusta nämäkin löytyy, ja vieläpä ihan ekana" -horinaan. Voisitte jo jättää nämä "tiede on uskonto" tyyppiset lapsellisuudet, ja keskittyä argumentoimaan asianne puolesta. Ja koska asianne puolesta ei ole järjellisiä argumentteja, niin mitäpä jos keskittyisitte vain taivallisen diktaattorinne palvomiseen, ja jättäisitte ajattelu- ja tiedehommat niille, joilla on siihen kykyä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En kylläkään löytänyt viestistä pilkkaa, vaan melko asiallisen vastauksen lapselliseen "Raamatusta nämäkin löytyy, ja vieläpä ihan ekana" -horinaan. Voisitte jo jättää nämä "tiede on uskonto" tyyppiset lapsellisuudet, ja keskittyä argumentoimaan asianne puolesta. Ja koska asianne puolesta ei ole järjellisiä argumentteja, niin mitäpä jos keskittyisitte vain taivallisen diktaattorinne palvomiseen, ja jättäisitte ajattelu- ja tiedehommat niille, joilla on siihen kykyä.

        Järjellisiä argumenttejä tuossa annoin. Haasta nuo argumentit tai myönnä että et osaa argumentoida koska ymmärryksesi ihmiskunnan historiasta on puutteellinen. Raamattu on todellakin opettanut asioiden kirjoittamisen objektiivisessä muodossa ihmisille. Kyllä Egyptissäkin kirjoitettiin hieroglyfein, mutta ei niin, että kansan ja kuninkaiden virheet tuotaisiin esiin niissä kirjoituksissa. Raamattu opettaa myös sen että mitään ei synny itsestään, vaan että kaikella on luojansa. Tietokoneohjelma ei ole koskaan kirjoittanut itseään. Maailma on suurempi ja monimutkaisempi, ja on siksi suorastaan typerää väittää ettei Jumala ole sitä luonut. Jo yksi ihminen on todellisempi ja siksi monimutkaisempi kuin tietokoneohjelma.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Järjellisiä argumenttejä tuossa annoin. Haasta nuo argumentit tai myönnä että et osaa argumentoida koska ymmärryksesi ihmiskunnan historiasta on puutteellinen. Raamattu on todellakin opettanut asioiden kirjoittamisen objektiivisessä muodossa ihmisille. Kyllä Egyptissäkin kirjoitettiin hieroglyfein, mutta ei niin, että kansan ja kuninkaiden virheet tuotaisiin esiin niissä kirjoituksissa. Raamattu opettaa myös sen että mitään ei synny itsestään, vaan että kaikella on luojansa. Tietokoneohjelma ei ole koskaan kirjoittanut itseään. Maailma on suurempi ja monimutkaisempi, ja on siksi suorastaan typerää väittää ettei Jumala ole sitä luonut. Jo yksi ihminen on todellisempi ja siksi monimutkaisempi kuin tietokoneohjelma.

        Melko selvää, että meillä on eri käsitys siitä mitä tarkoittaa "järjellinen". Toki sehän on selvää fundamentalistin kanssa.

        "Maailma on suurempi ja monimutkaisempi, ja on siksi suorastaan typerää väittää ettei Jumala ole sitä luonut."
        Tämä on tätä uskovaisten Ville 5-v logiikkaa. Ei ihan riitä "järjellisten" ihmisten kanssa.

        "Raamattu opettaa myös sen että mitään ei synny itsestään, vaan että kaikella on luojansa."
        Ahaa, vai niin. Kerrotko sitten kuka loi luojasi? Ja hänen luojansa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Melko selvää, että meillä on eri käsitys siitä mitä tarkoittaa "järjellinen". Toki sehän on selvää fundamentalistin kanssa.

        "Maailma on suurempi ja monimutkaisempi, ja on siksi suorastaan typerää väittää ettei Jumala ole sitä luonut."
        Tämä on tätä uskovaisten Ville 5-v logiikkaa. Ei ihan riitä "järjellisten" ihmisten kanssa.

        "Raamattu opettaa myös sen että mitään ei synny itsestään, vaan että kaikella on luojansa."
        Ahaa, vai niin. Kerrotko sitten kuka loi luojasi? Ja hänen luojansa?

        Ikuinen Jumala ei tarvitse luojaa. Raamattu opettaa että Jumala on ikuinen.

        Saatiinhan sieltä yksi asiallinenkin vastaväite. Tosin aivan liian helposti kumottava, eikä varsinaisesti kohdistunut alkuperäisiin väittämiini, joihin et taida osata vastata mitään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ikuinen Jumala ei tarvitse luojaa. Raamattu opettaa että Jumala on ikuinen.

        Saatiinhan sieltä yksi asiallinenkin vastaväite. Tosin aivan liian helposti kumottava, eikä varsinaisesti kohdistunut alkuperäisiin väittämiini, joihin et taida osata vastata mitään.

        No niipäs tietysti. Kätevää.

        Mielikuvituksessa kaikki on helppo kumota, ja mielikuvituskaverilta onnistuu mikä vaan. Helppoa, tosiaan.

        Alkuperäiset väitteesi olivat lapsellisia yleistyksiä ja tyhjiä väitteitä. Esim. "Raamatun varaan rakentuu kaikki totuuteen pohjaava tiede" on täysi vitsi. Mitä tuollaiseen harhaiseen horinaan oikein pitäisi "osata vastata".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No niipäs tietysti. Kätevää.

        Mielikuvituksessa kaikki on helppo kumota, ja mielikuvituskaverilta onnistuu mikä vaan. Helppoa, tosiaan.

        Alkuperäiset väitteesi olivat lapsellisia yleistyksiä ja tyhjiä väitteitä. Esim. "Raamatun varaan rakentuu kaikki totuuteen pohjaava tiede" on täysi vitsi. Mitä tuollaiseen harhaiseen horinaan oikein pitäisi "osata vastata".

        Väite on että tätä ei tehty ennen Raamattua:

        "Tiede pohjautuu siihen että kirjoitetaan ylös mitä on nähty ja havaittu. "

        Ja tätä väitettä tukee mm. se että Raamattu ei ylistä sokeasti juutalaisia/israelilaisia, vaan kertoo kuinka he torjuivat Jumalansa ja palvoivat mm. epäjumalia ja tekivät kaikkea mitä Jumala inhoaa. Tuollainen ei ole mikään yleinen tapa historiassa. Kansat eivät normaalisti kirjaa epäonnistumisiaan kirjoihin. Suomessakin uskotellaan että meille oli voitto kun kymmenet tuhannet miehet kuolivat sotimalla natsien puolella, vaikka oikeasti tuo oli aivan kammottava tragedia.


      • " Jumala käski juutalaisten tehdä niin."

        Missä kohtaa?

        "Sitä ennen kirjoitettiin hyvin vähän mitään."

        Mitä oikein tarkoitat tällä? Siinä vaiheessa kun Raamatun vanhimmat osat alkoivat saada muotoa, kirjoitustaito oli tunnettu useassa eri kulttuurissa jo parituhatta vuotta.

        "Raamattuun on kirjoitettu juutalaisten epäonnistumiset kuulla heidän Jumalaa. Tuollaista nöyryyttä ei ihmisissä luonnostaan ole."

        Kyllä on. Hyvä esimerkki on kreikkalainen mytologia, joka oli kreikkalaisille "esihistoriaa" samalla lailla kuin mooseksenkirjat juutalaisille. Kreikkalaisessa mytologiassa epäonnistutaan jatkuvasti jumalten tahdon noudattamisessa. Sen kuvaamat ihmiset ovat usein myös täysin epämoraalisia, turhamaisia yms.

        Olitko tosiaan vilpittömän tietämätön että Raamattu ei ole mitenkään ainutlaatuinen kuvatessaan epäonnistumisia jonkin jumalolennon kuulemisessa? Onko sinulla nöyryyttä myöntää olleesi väärässä ja muuttaa kurssia?

        "Myös tiede vaatii nöyryyttä, myöntää olleensa väärässä ja muuttaa kurssia. Taas Raamatusta opittu periaate."

        Jos kerran tuo on Raamatun periaate, miksi uskovat noudattavat sitä esim. tällä palstalla niin harvoin? He esittävät yhä uudelleen ja uudelleen samoja kuluneita valheita.

        "Evoluutiosadut on sitten asia erikseen."

        Mitä nämä evoluutiosadut mahtavat olla ja miten ne poikkeavat vaikkapa evoluutioteoriasta?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ikuinen Jumala ei tarvitse luojaa. Raamattu opettaa että Jumala on ikuinen.

        Saatiinhan sieltä yksi asiallinenkin vastaväite. Tosin aivan liian helposti kumottava, eikä varsinaisesti kohdistunut alkuperäisiin väittämiini, joihin et taida osata vastata mitään.

        "Ikuinen Jumala ei tarvitse luojaa."

        Eli Raamattu on väärässä opettaessaan että mitään ei synny itsestään, vaan että kaikella on luojansa.

        "Raamattu opettaa että Jumala on ikuinen."

        Jumalille voi keksiä vaikka miten määritelmiä, mutta nuo määritelmät ovat tyhjää sanahelinää, jos ei ole keinoa tarkistaa niiden paikkansapitävyyttä. Aivan yhtä hyvin voi vaan määritellä että universumi on aina ollut olemassa jossain muodossa.


      • Anonyymi
        siare kirjoitti:

        " Jumala käski juutalaisten tehdä niin."

        Missä kohtaa?

        "Sitä ennen kirjoitettiin hyvin vähän mitään."

        Mitä oikein tarkoitat tällä? Siinä vaiheessa kun Raamatun vanhimmat osat alkoivat saada muotoa, kirjoitustaito oli tunnettu useassa eri kulttuurissa jo parituhatta vuotta.

        "Raamattuun on kirjoitettu juutalaisten epäonnistumiset kuulla heidän Jumalaa. Tuollaista nöyryyttä ei ihmisissä luonnostaan ole."

        Kyllä on. Hyvä esimerkki on kreikkalainen mytologia, joka oli kreikkalaisille "esihistoriaa" samalla lailla kuin mooseksenkirjat juutalaisille. Kreikkalaisessa mytologiassa epäonnistutaan jatkuvasti jumalten tahdon noudattamisessa. Sen kuvaamat ihmiset ovat usein myös täysin epämoraalisia, turhamaisia yms.

        Olitko tosiaan vilpittömän tietämätön että Raamattu ei ole mitenkään ainutlaatuinen kuvatessaan epäonnistumisia jonkin jumalolennon kuulemisessa? Onko sinulla nöyryyttä myöntää olleesi väärässä ja muuttaa kurssia?

        "Myös tiede vaatii nöyryyttä, myöntää olleensa väärässä ja muuttaa kurssia. Taas Raamatusta opittu periaate."

        Jos kerran tuo on Raamatun periaate, miksi uskovat noudattavat sitä esim. tällä palstalla niin harvoin? He esittävät yhä uudelleen ja uudelleen samoja kuluneita valheita.

        "Evoluutiosadut on sitten asia erikseen."

        Mitä nämä evoluutiosadut mahtavat olla ja miten ne poikkeavat vaikkapa evoluutioteoriasta?

        "Mitä oikein tarkoitat tällä? Siinä vaiheessa kun Raamatun vanhimmat osat alkoivat saada muotoa, kirjoitustaito oli tunnettu useassa eri kulttuurissa jo parituhatta vuotta."

        Heprea on ensimmäinen aakkosellinen kirjoitettu kieli. Raamatun kerronta on myös erittäin yksityiskohtaista, ei niinkuin perinteiset tarut.


        "Raamattu ei ole mitenkään ainutlaatuinen kuvatessaan epäonnistumisia jonkin jumalolennon kuulemisessa? Onko sinulla nöyryyttä myöntää olleesi väärässä ja muuttaa kurssia?"

        Kreikan mytologia on tullut myöhemmin... joten kenen tässä tulisi nöyrtyä?


      • Anonyymi
        siare kirjoitti:

        "Ikuinen Jumala ei tarvitse luojaa."

        Eli Raamattu on väärässä opettaessaan että mitään ei synny itsestään, vaan että kaikella on luojansa.

        "Raamattu opettaa että Jumala on ikuinen."

        Jumalille voi keksiä vaikka miten määritelmiä, mutta nuo määritelmät ovat tyhjää sanahelinää, jos ei ole keinoa tarkistaa niiden paikkansapitävyyttä. Aivan yhtä hyvin voi vaan määritellä että universumi on aina ollut olemassa jossain muodossa.

        "Eli Raamattu on väärässä opettaessaan että mitään ei synny itsestään, vaan että kaikella on luojansa."

        Raamattu kyllä opettaa että Jumala on ainoa kuka ja mikä on ollut ikuisesti. Olet tämän varmasti kuullut, mutta sanonpa varmuudenvuoksi. Kun puhuin kaikesta, tarkoitin tietysti kaikkea muuta paitsi Jumalaa. Jumala ei ole osa maailmaa. Ainoastaan teidän jumala, jotka väitätte maailmaa ja universumia luojaksenne, on luotu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Eli Raamattu on väärässä opettaessaan että mitään ei synny itsestään, vaan että kaikella on luojansa."

        Raamattu kyllä opettaa että Jumala on ainoa kuka ja mikä on ollut ikuisesti. Olet tämän varmasti kuullut, mutta sanonpa varmuudenvuoksi. Kun puhuin kaikesta, tarkoitin tietysti kaikkea muuta paitsi Jumalaa. Jumala ei ole osa maailmaa. Ainoastaan teidän jumala, jotka väitätte maailmaa ja universumia luojaksenne, on luotu.

        Ps. Nämä luodut jumalat kuten universumi, zeus, ukkoylijumala, odin ym. On kaikki luotuja ja keksittyjä. Evoluutioteoriaan uskova on tehnyt universumin luojakseen, se palvottava patsas vaan on sen kokoinen miten hän näkee maailman. Raamattu opettaa ihmisille ettei Jumala ole osa luomakuntaa, hän on suurempi ja enemmän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ps. Nämä luodut jumalat kuten universumi, zeus, ukkoylijumala, odin ym. On kaikki luotuja ja keksittyjä. Evoluutioteoriaan uskova on tehnyt universumin luojakseen, se palvottava patsas vaan on sen kokoinen miten hän näkee maailman. Raamattu opettaa ihmisille ettei Jumala ole osa luomakuntaa, hän on suurempi ja enemmän.

        Siinä harhainen kertoo ylimielisesti muille miten maa makaa, koska Raamattu. Kaikki muut jumalat ja käsitteet on luotuja ja keksittyjä, mutta kyllä minun mielikuvituskaverini on totta. Täydellinen tietämättömyys antaa täydellisen itsevarmuuden.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Mitä oikein tarkoitat tällä? Siinä vaiheessa kun Raamatun vanhimmat osat alkoivat saada muotoa, kirjoitustaito oli tunnettu useassa eri kulttuurissa jo parituhatta vuotta."

        Heprea on ensimmäinen aakkosellinen kirjoitettu kieli. Raamatun kerronta on myös erittäin yksityiskohtaista, ei niinkuin perinteiset tarut.


        "Raamattu ei ole mitenkään ainutlaatuinen kuvatessaan epäonnistumisia jonkin jumalolennon kuulemisessa? Onko sinulla nöyryyttä myöntää olleesi väärässä ja muuttaa kurssia?"

        Kreikan mytologia on tullut myöhemmin... joten kenen tässä tulisi nöyrtyä?

        "Heprea on ensimmäinen aakkosellinen kirjoitettu kieli."

        Ei ole, vaan protokaanalainen kieli, joka toki on sukua heprealle. Ensimmäinen kieli, jonka kirjoituksissa hyödynnettiin aakkoskirjoitusta laajassa mitassa, oli foinikia.

        "Raamatun kerronta on myös erittäin yksityiskohtaista, ei niinkuin perinteiset tarut."

        Mitä tarkoitat? Esim. tarussa Mooseksen seikkailuissa Egyptissa kirjoittajalla on hyvin epämääräinen käsitys Uuden valtakunnan ajan Egyptistä. Edes faaraoiden nimiä ei kerrota.

        "Kreikan mytologia on tullut myöhemmin"

        Ei ole. Mooseksenkirjat saivat lopullisen muotonsa vasta vuoden 600 eKr paikkeilla. Kreikan tarusto oli olemassa jo tässä vaiheessa. Esim. Hesiodos, joka kirjoitti Pandoran lippaasta (minkä tarinan keskiössä on tottelemattomuus jumalten käskyjä kohtaan) oli ollut haudassa jo puoli vuosisataa ennen Mooseksenkirjojen kirjoittamista.
        Eikä kyse ollut siitä onko Raamattu vanhempi vai uudempi, vaan siitä, että sinä väitit että ihmisillä ei muka olisi nöyryyttä kirjoittaa epäonnistumisista jumalan kuuntelemisessa.

        " joten kenen tässä tulisi nöyrtyä?"

        Sinun

        Unohdit vastata kysymyksiin:
        Missä kohtaa Jumala käski että "kirjoitetaan ylös mitä on nähty ja havaittu"?
        Olitko tosiaan vilpittömän tietämätön että Raamattu ei ole mitenkään ainutlaatuinen kuvatessaan epäonnistumisia jonkin jumalolennon kuulemisessa?


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Eli Raamattu on väärässä opettaessaan että mitään ei synny itsestään, vaan että kaikella on luojansa."

        Raamattu kyllä opettaa että Jumala on ainoa kuka ja mikä on ollut ikuisesti. Olet tämän varmasti kuullut, mutta sanonpa varmuudenvuoksi. Kun puhuin kaikesta, tarkoitin tietysti kaikkea muuta paitsi Jumalaa. Jumala ei ole osa maailmaa. Ainoastaan teidän jumala, jotka väitätte maailmaa ja universumia luojaksenne, on luotu.

        "Raamattu kyllä opettaa että Jumala on ainoa kuka ja mikä on ollut ikuisesti."

        Onko sinulla itään näyttöä tämän määritelmänpaikkansapitävyydestä vai pitääkö siihen vain uskoa sokeasti ja kritiikittä?

        "Ainoastaan teidän jumala, jotka väitätte maailmaa ja universumia luojaksenne, on luotu."

        Ei maailma ole minun jumalani. Miksi sinä valehtelet?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ps. Nämä luodut jumalat kuten universumi, zeus, ukkoylijumala, odin ym. On kaikki luotuja ja keksittyjä. Evoluutioteoriaan uskova on tehnyt universumin luojakseen, se palvottava patsas vaan on sen kokoinen miten hän näkee maailman. Raamattu opettaa ihmisille ettei Jumala ole osa luomakuntaa, hän on suurempi ja enemmän.

        " Evoluutioteoriaan uskova on tehnyt universumin luojakseen, se palvottava patsas vaan on sen kokoinen miten hän näkee maailman."

        Uskon evoluutioteoriaan, mutta en ole tehnyt universumia luojakseni enkä palvottavaksi patsaaksi. Enkä ole koskaan törmännyt keheenkään evoluutioteoriaan uskovaan joka tekisi niin. Miksi sinä valehtelet?

        Evoluutioon liittyen unohdit myös kertoa, että mitä evoluutiosadut, joihin viittasi, mahtavat olla ja miten ne poikkeavat vaikkapa evoluutioteoriasta?


      • Anonyymi
        siare kirjoitti:

        " Evoluutioteoriaan uskova on tehnyt universumin luojakseen, se palvottava patsas vaan on sen kokoinen miten hän näkee maailman."

        Uskon evoluutioteoriaan, mutta en ole tehnyt universumia luojakseni enkä palvottavaksi patsaaksi. Enkä ole koskaan törmännyt keheenkään evoluutioteoriaan uskovaan joka tekisi niin. Miksi sinä valehtelet?

        Evoluutioon liittyen unohdit myös kertoa, että mitä evoluutiosadut, joihin viittasi, mahtavat olla ja miten ne poikkeavat vaikkapa evoluutioteoriasta?

        Ristiriitaista... uskot evoluutioon mutta maailma ei sinua ole kehittänyt eli luonut eli "et" palvo sitä luojanasi, vaikka palvot kuitenkin. Annat sille Luojalle kuuluvan kunnian.


      • Anonyymi
        siare kirjoitti:

        "Heprea on ensimmäinen aakkosellinen kirjoitettu kieli."

        Ei ole, vaan protokaanalainen kieli, joka toki on sukua heprealle. Ensimmäinen kieli, jonka kirjoituksissa hyödynnettiin aakkoskirjoitusta laajassa mitassa, oli foinikia.

        "Raamatun kerronta on myös erittäin yksityiskohtaista, ei niinkuin perinteiset tarut."

        Mitä tarkoitat? Esim. tarussa Mooseksen seikkailuissa Egyptissa kirjoittajalla on hyvin epämääräinen käsitys Uuden valtakunnan ajan Egyptistä. Edes faaraoiden nimiä ei kerrota.

        "Kreikan mytologia on tullut myöhemmin"

        Ei ole. Mooseksenkirjat saivat lopullisen muotonsa vasta vuoden 600 eKr paikkeilla. Kreikan tarusto oli olemassa jo tässä vaiheessa. Esim. Hesiodos, joka kirjoitti Pandoran lippaasta (minkä tarinan keskiössä on tottelemattomuus jumalten käskyjä kohtaan) oli ollut haudassa jo puoli vuosisataa ennen Mooseksenkirjojen kirjoittamista.
        Eikä kyse ollut siitä onko Raamattu vanhempi vai uudempi, vaan siitä, että sinä väitit että ihmisillä ei muka olisi nöyryyttä kirjoittaa epäonnistumisista jumalan kuuntelemisessa.

        " joten kenen tässä tulisi nöyrtyä?"

        Sinun

        Unohdit vastata kysymyksiin:
        Missä kohtaa Jumala käski että "kirjoitetaan ylös mitä on nähty ja havaittu"?
        Olitko tosiaan vilpittömän tietämätön että Raamattu ei ole mitenkään ainutlaatuinen kuvatessaan epäonnistumisia jonkin jumalolennon kuulemisessa?

        "Protokaanalainen kieli on keinotekoinen kieli, joka on suunniteltu palauttamaan tai ennallistamaan muinaisen kananilaisen kielen, jota käytettiin muinaisessa Kanassa, alueella joka vastaa nykyistä Libanonia. Proto-kananilaisessa kielessä yhdistyvät muinaisen kaanilaisen kielen tunnetut piirteet ja ominaisuudet. Tällainen kielten palauttaminen ja rekonstruointi auttaa tutkijoita ymmärtämään menneisyyttä ja kulttuurien kehitystä."

        Että semmonen....ja:

        "Foinikian kielen alkuperä voidaan jäljittää noin 11. vuosisadalle eaa., kun taas heprean varhaisimmat muodot esiintyivät noin 10. vuosisadalle eaa. Näin ollen Foinikia on hieman vanhempi kieli kuin heprea, mutta niiden välillä on läheinen yhteys, koska molemmat ovat semitiläisiä kieliä ja niillä oli merkittävä vaikutus toisiinsa."

        Viisastelua vain. Puhutaan käytännössä samasta kielestä.

        "Missä kohtaa Jumala käski että "kirjoitetaan ylös mitä on nähty ja havaittu"?"

        Koko kirja on esimerkkiä siitä kun kirjataan ylös asioita tuleville sukupolville. Se on ihan perusperiaate tieteelle ja teknologialle ja vaaditaan että ne voivat edistyä. Vai mitä osaisit rakentaa ilman ohjeita? Et kovin paljoa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ristiriitaista... uskot evoluutioon mutta maailma ei sinua ole kehittänyt eli luonut eli "et" palvo sitä luojanasi, vaikka palvot kuitenkin. Annat sille Luojalle kuuluvan kunnian.

        "Ristiriitaista"

        Ristiriita taitaa syntyä siitä ettei sinulla tyypillisen kreationistin tapaan ole hajuakaan siitä mitä evoluutio tai evoluutioteoria on ja siksi kuvittelet omiasi.

        "uskot evoluutioon mutta maailma ei sinua ole kehittänyt"

        Ei niin. Sanamuoto viittaa aktiiviseen toimintaan.

        Etkö sinä muuten usko siihen, että eliöyhteisöjen perimä muuttuu sukupolvien kuluessa?

        "palvo sitä luojanasi, vaikka palvot kuitenkin."

        Äsken puhuit jumalana palvomisesta. "Jumala" on käsite, joka viittaa yliluonnolliseen ja persoonalliseen olentoon. Maailma ei mielestäni ole kumpaakaan. Enkä myöskään palvo sitä mitenkään.

        Voihan nyt sentään, unohdit jälleen kertoa, että mitä evoluutiosadut, joihin viittasi, mahtavat olla ja miten ne poikkeavat vaikkapa evoluutioteoriasta?


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Protokaanalainen kieli on keinotekoinen kieli, joka on suunniteltu palauttamaan tai ennallistamaan muinaisen kananilaisen kielen, jota käytettiin muinaisessa Kanassa, alueella joka vastaa nykyistä Libanonia. Proto-kananilaisessa kielessä yhdistyvät muinaisen kaanilaisen kielen tunnetut piirteet ja ominaisuudet. Tällainen kielten palauttaminen ja rekonstruointi auttaa tutkijoita ymmärtämään menneisyyttä ja kulttuurien kehitystä."

        Että semmonen....ja:

        "Foinikian kielen alkuperä voidaan jäljittää noin 11. vuosisadalle eaa., kun taas heprean varhaisimmat muodot esiintyivät noin 10. vuosisadalle eaa. Näin ollen Foinikia on hieman vanhempi kieli kuin heprea, mutta niiden välillä on läheinen yhteys, koska molemmat ovat semitiläisiä kieliä ja niillä oli merkittävä vaikutus toisiinsa."

        Viisastelua vain. Puhutaan käytännössä samasta kielestä.

        "Missä kohtaa Jumala käski että "kirjoitetaan ylös mitä on nähty ja havaittu"?"

        Koko kirja on esimerkkiä siitä kun kirjataan ylös asioita tuleville sukupolville. Se on ihan perusperiaate tieteelle ja teknologialle ja vaaditaan että ne voivat edistyä. Vai mitä osaisit rakentaa ilman ohjeita? Et kovin paljoa.

        "Viisastelua vain. Puhutaan käytännössä samasta kielestä."

        Ei ole. Aivan samalla lailla ei ole viisastelua sanoa, että rekonstruoitu indoeurooppalainen kantakieli ei ole sama asia kuin latina, joka siitä kehittyi. Ei ole viisastelua sanoa, että ranska on eri kieli kuin latina, josta se on kehittynyt.

        "Foinikian kielen..."

        Tässä tein virheen, pahoitteluni. Muistin väärin: kyse ei ollut foinikian kielestä, vaan kaanaanilaisista kielistä, joiden yksi myöhempi kehitysvaihe on foinikia.
        "The first Canaanite states to make extensive use of the alphabet were the Phoenician city-states and so later stages of the Canaanite script are called Phoenician."
        https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_alphabet

        "Koko kirja on esimerkkiä siitä kun kirjataan ylös asioita tuleville sukupolville. "

        Eli sinulla ei ole nöyryyttä myöntää, että Raamatussa ei ole kohtaa, jossa Jumala käskee käski että "kirjoitetaan ylös mitä on nähty ja havaittu".

        Unohdit vastata kysymykseen:
        Olitko tosiaan vilpittömän tietämätön että Raamattu ei ole mitenkään ainutlaatuinen kuvatessaan epäonnistumisia jonkin jumalolennon kuulemisessa?


      • Anonyymi

        Raamattu on niin ympäripyöreä kokoelma kirjoituksia, että sillä voi väittää mitä vain.

        Kun tiede valistuksen aatteiden pohjalta mursi kirkon ja uskonnon kahleet, se alkoi kehittyä vauhdilla. Ja viimeisen 150 vuoden aikana tiede on eronnut täysin ortogonaaliseksi. Tieteellinen menetelmä pohjaa havaintoihin eikä dogmaattisesti kiinnitä vastauksia kuten uskonnoissa tapahtuu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Mitä oikein tarkoitat tällä? Siinä vaiheessa kun Raamatun vanhimmat osat alkoivat saada muotoa, kirjoitustaito oli tunnettu useassa eri kulttuurissa jo parituhatta vuotta."

        Heprea on ensimmäinen aakkosellinen kirjoitettu kieli. Raamatun kerronta on myös erittäin yksityiskohtaista, ei niinkuin perinteiset tarut.


        "Raamattu ei ole mitenkään ainutlaatuinen kuvatessaan epäonnistumisia jonkin jumalolennon kuulemisessa? Onko sinulla nöyryyttä myöntää olleesi väärässä ja muuttaa kurssia?"

        Kreikan mytologia on tullut myöhemmin... joten kenen tässä tulisi nöyrtyä?

        Egyptiä kirjoitettiin konsonanttihieroglyfeillä (22 erilaista + vokaalin paikkaa osoittava merkki) 2700 eaa eli n. 2000 vuotta aikaisemmin kuin vanhimmat Raamattuun päätyneet tekstit on kirjoitettu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siinä harhainen kertoo ylimielisesti muille miten maa makaa, koska Raamattu. Kaikki muut jumalat ja käsitteet on luotuja ja keksittyjä, mutta kyllä minun mielikuvituskaverini on totta. Täydellinen tietämättömyys antaa täydellisen itsevarmuuden.

        Ennen kirjoitustaitoa on ollut jumalia kuten argeologit ovat voineet osoittaa. Näin voimme loogisesti päätellä, että juutalais-kristillisen jumalan on luonut jokin esihistoriallisen ajan jumala.


      • Anonyymi
        siare kirjoitti:

        "Viisastelua vain. Puhutaan käytännössä samasta kielestä."

        Ei ole. Aivan samalla lailla ei ole viisastelua sanoa, että rekonstruoitu indoeurooppalainen kantakieli ei ole sama asia kuin latina, joka siitä kehittyi. Ei ole viisastelua sanoa, että ranska on eri kieli kuin latina, josta se on kehittynyt.

        "Foinikian kielen..."

        Tässä tein virheen, pahoitteluni. Muistin väärin: kyse ei ollut foinikian kielestä, vaan kaanaanilaisista kielistä, joiden yksi myöhempi kehitysvaihe on foinikia.
        "The first Canaanite states to make extensive use of the alphabet were the Phoenician city-states and so later stages of the Canaanite script are called Phoenician."
        https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_alphabet

        "Koko kirja on esimerkkiä siitä kun kirjataan ylös asioita tuleville sukupolville. "

        Eli sinulla ei ole nöyryyttä myöntää, että Raamatussa ei ole kohtaa, jossa Jumala käskee käski että "kirjoitetaan ylös mitä on nähty ja havaittu".

        Unohdit vastata kysymykseen:
        Olitko tosiaan vilpittömän tietämätön että Raamattu ei ole mitenkään ainutlaatuinen kuvatessaan epäonnistumisia jonkin jumalolennon kuulemisessa?

        2 Mooseksen kirja 34:27 kun kerran sinulle ei riitä se, että Raamattu antaa mallin asioiden kirjaamisesta, jota myös tiede hyödyntää. Tiedettä ei voi tehdä ilman että hyödyntää Raamatun antamaa mallia. Luukkaan evankeliumin alku on myös hyvä malli tieteentekijälle.

        Muista vanhoista kielistä ei ole juuri mitään edes jäljellä ja ne vaikuttaisivat olevan sukulaiskieliä keskenään heprean kanssa. Raamatun mukaan Abraham lähti Kanaanin maasta Jumalan tahdosta. Omallalaillaan se todistaa Raamatun luotettavuudesta että se sisältää mainintoja Kanaanista ja kanaanilaisista, joiden olemassaoloa on varmaan kyseenalaistettu paljon, ennenkuin arkeologia on sen vahvistanut.

        ChatGPT väittää että Egyptissä kehitettiin ensimmäinen kirjoitettu kieli, mutta että se on myös sukulaiskieli kanaanilaisille kielille ja heprealle. Tuo ei ole itselleni ongelma, koska Joosef nousi korkeaan asemaan Egyptissä ja Mooses sai egyptiläisiltä kasvatuksen. Mutta näihin ei voi täysin luottaa.
        Oli itseltäni virhe sanoa että heprea oli ensimmäinen aakkosellinen kieli, sen myönnän, koska asiasta ei ole mitään varmaa näyttöä, eikä Raamattu edes sellaista väitä. Tärkeämpi pointti on se, että Raamattu sisältää paljon kerrontaa joka on kytköksissä toisiinsa ja on säilynyt vuosituhansien ajan, ja antaa hyvän esimerkin asioiden ja tapahtumien kirjaamisen tärkeydestä. Raamatussahan on mm. rakennusohjeita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        2 Mooseksen kirja 34:27 kun kerran sinulle ei riitä se, että Raamattu antaa mallin asioiden kirjaamisesta, jota myös tiede hyödyntää. Tiedettä ei voi tehdä ilman että hyödyntää Raamatun antamaa mallia. Luukkaan evankeliumin alku on myös hyvä malli tieteentekijälle.

        Muista vanhoista kielistä ei ole juuri mitään edes jäljellä ja ne vaikuttaisivat olevan sukulaiskieliä keskenään heprean kanssa. Raamatun mukaan Abraham lähti Kanaanin maasta Jumalan tahdosta. Omallalaillaan se todistaa Raamatun luotettavuudesta että se sisältää mainintoja Kanaanista ja kanaanilaisista, joiden olemassaoloa on varmaan kyseenalaistettu paljon, ennenkuin arkeologia on sen vahvistanut.

        ChatGPT väittää että Egyptissä kehitettiin ensimmäinen kirjoitettu kieli, mutta että se on myös sukulaiskieli kanaanilaisille kielille ja heprealle. Tuo ei ole itselleni ongelma, koska Joosef nousi korkeaan asemaan Egyptissä ja Mooses sai egyptiläisiltä kasvatuksen. Mutta näihin ei voi täysin luottaa.
        Oli itseltäni virhe sanoa että heprea oli ensimmäinen aakkosellinen kieli, sen myönnän, koska asiasta ei ole mitään varmaa näyttöä, eikä Raamattu edes sellaista väitä. Tärkeämpi pointti on se, että Raamattu sisältää paljon kerrontaa joka on kytköksissä toisiinsa ja on säilynyt vuosituhansien ajan, ja antaa hyvän esimerkin asioiden ja tapahtumien kirjaamisen tärkeydestä. Raamatussahan on mm. rakennusohjeita.

        Ps. Sellainen ajatusharjoitus on hyvä, että jos nyt kuvittelette maailman ilman tietokantoja ja kirjoja, niin mitä veikkaatte, kuinka pitkään maailma pyörii ja miten pitkälle päästään? Tulisi aikas rumaa jälkeä. Kaikki tietotaito kokisi romahduksen ja osaaminen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        2 Mooseksen kirja 34:27 kun kerran sinulle ei riitä se, että Raamattu antaa mallin asioiden kirjaamisesta, jota myös tiede hyödyntää. Tiedettä ei voi tehdä ilman että hyödyntää Raamatun antamaa mallia. Luukkaan evankeliumin alku on myös hyvä malli tieteentekijälle.

        Muista vanhoista kielistä ei ole juuri mitään edes jäljellä ja ne vaikuttaisivat olevan sukulaiskieliä keskenään heprean kanssa. Raamatun mukaan Abraham lähti Kanaanin maasta Jumalan tahdosta. Omallalaillaan se todistaa Raamatun luotettavuudesta että se sisältää mainintoja Kanaanista ja kanaanilaisista, joiden olemassaoloa on varmaan kyseenalaistettu paljon, ennenkuin arkeologia on sen vahvistanut.

        ChatGPT väittää että Egyptissä kehitettiin ensimmäinen kirjoitettu kieli, mutta että se on myös sukulaiskieli kanaanilaisille kielille ja heprealle. Tuo ei ole itselleni ongelma, koska Joosef nousi korkeaan asemaan Egyptissä ja Mooses sai egyptiläisiltä kasvatuksen. Mutta näihin ei voi täysin luottaa.
        Oli itseltäni virhe sanoa että heprea oli ensimmäinen aakkosellinen kieli, sen myönnän, koska asiasta ei ole mitään varmaa näyttöä, eikä Raamattu edes sellaista väitä. Tärkeämpi pointti on se, että Raamattu sisältää paljon kerrontaa joka on kytköksissä toisiinsa ja on säilynyt vuosituhansien ajan, ja antaa hyvän esimerkin asioiden ja tapahtumien kirjaamisen tärkeydestä. Raamatussahan on mm. rakennusohjeita.

        Vaikka näitä palstoja lukiessa väkisin turtuu Jeesus-uskoisten epärehellisyyteen ja tottuu heidän taipumukseensa valehdella, niin havoinpa näkee uskonharhaista, joka noin innokkaasti, häikäilemättömästi ja riettaasti palvelee valheen Saatanaa!

        Heität jonkun raamatunjakeen numeron, jossa muka puhutaan jotain dokumentoinnista ja asioiden muistiinmerkitsemisestä. Mutta koska itsekkin tiedät törkeästi valehtelevasi et kehtaa lainata tekstiä: "Herra sanoi Moosekselle: »Kirjoita muistiin nämä käskyt, sillä ne ovat sinun ja Israelin kanssa tekemäni liiton ehdot.» "
        Eli tekstissä kerrotaan vain siitä, miten mielikuvitus-Mooses kuuli mielikuvituksessaan Jumalan sanovan hänelle, että se, mitä hän kuvittelee mielikuvitus-Jumalan hänelle sanovan pitää merkitä muistiin. Tälla ei ole mitään tekemistä TAPAHTUMIEN, FAKTOJEN tai HAVAINTOJEN kanssa. Valehtelusi on iljettävää!

        Entä sitten jos katsotaan rehellisesti tietokirjallisuuden historiaa.

        Vanhin lääketieteellinen kirja on Egyptistä ns. Kahoun Papyrus, joka on peräisin n. 1950 eaa. eli yli TUHAT VUOTTA vanhempi kuin mikään VT:n teksti. Se koostuu kolmesta osasta, joista yksi käsittelee ihmislääketiedettä, toinen eläinlääketiedett' ja kolmas (vähän yllättäin) matematiikkaa.

        Kokonaan oma lukunsa on babylonialaisten matemaatikkaa käsittelevät teokset. Jo 1800 eaa on luuisia savitauluja, joilla käsitellään aritmetiikkaa, algebraa ja geometriaa. Niissä lasketaan mm lukujen neliöjuuria lukusarjoina. Esimerkiksi kahden neliöjuuri (neliön lävistäjä) laskettiin KUUDEN desimaalin tarkkuudella oikein. Niinsanottu Pythagoran lause oli tunnettu jo tuolloin. Tämä siis 1000 vuotta aikaisemmin kun Raamtun rustaajat päätyivät väittämään, että pii on tasan 3. Naurettavia typeryksiä!

        Tieteellisen kirjoittamisen historiassa pitää myös mainita heettiläisten Mitannissa vaikuttanut hevoskasvattaja Kikkuli, joka kirjoitti niin täsmällisen, loogisen ja tarkkoihin havaintoihin perustuvan hevosenkoulutusoppaan noin 1400 eaa, että, kuntohtori Ann Nyland Uuden Englannin yliopistosta Sydneystä kokeili Kikkulin ohjeita arabialaisilla hevosilla vuosina 1991 ja 1992 aikana seitsemän kuukauden ajan, niin tulokset olivat jopa parempia kuin nykyaikaisilla hevoskoulutusmenetelmillä. Kikkulin tiedonkeruumenetelmä ei välttämättä ollut nykymääritelmällä tieteelline, mutta käytännössä sen täytyi perustua hyvin tarkkaan havainnointiin ja analyysiin. Eli oltiin aivan eri tasolla kuin Raamatun harhaisten höpö-höpö teksteiss ja Kikkuli kirjoitti tekstinsä pronssikaudella satoja vuosia aikaisemmin kuin MITÄÄN Vanhaan Testamenttiin päätynyttä oli kirjoitettu.

        Ja muita VT:n kirjoja vanhempia esimerkkejä löytyy vaikka kuinka. JOS asiaa tutkii rehellisesti eikä kristillisesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vaikka näitä palstoja lukiessa väkisin turtuu Jeesus-uskoisten epärehellisyyteen ja tottuu heidän taipumukseensa valehdella, niin havoinpa näkee uskonharhaista, joka noin innokkaasti, häikäilemättömästi ja riettaasti palvelee valheen Saatanaa!

        Heität jonkun raamatunjakeen numeron, jossa muka puhutaan jotain dokumentoinnista ja asioiden muistiinmerkitsemisestä. Mutta koska itsekkin tiedät törkeästi valehtelevasi et kehtaa lainata tekstiä: "Herra sanoi Moosekselle: »Kirjoita muistiin nämä käskyt, sillä ne ovat sinun ja Israelin kanssa tekemäni liiton ehdot.» "
        Eli tekstissä kerrotaan vain siitä, miten mielikuvitus-Mooses kuuli mielikuvituksessaan Jumalan sanovan hänelle, että se, mitä hän kuvittelee mielikuvitus-Jumalan hänelle sanovan pitää merkitä muistiin. Tälla ei ole mitään tekemistä TAPAHTUMIEN, FAKTOJEN tai HAVAINTOJEN kanssa. Valehtelusi on iljettävää!

        Entä sitten jos katsotaan rehellisesti tietokirjallisuuden historiaa.

        Vanhin lääketieteellinen kirja on Egyptistä ns. Kahoun Papyrus, joka on peräisin n. 1950 eaa. eli yli TUHAT VUOTTA vanhempi kuin mikään VT:n teksti. Se koostuu kolmesta osasta, joista yksi käsittelee ihmislääketiedettä, toinen eläinlääketiedett' ja kolmas (vähän yllättäin) matematiikkaa.

        Kokonaan oma lukunsa on babylonialaisten matemaatikkaa käsittelevät teokset. Jo 1800 eaa on luuisia savitauluja, joilla käsitellään aritmetiikkaa, algebraa ja geometriaa. Niissä lasketaan mm lukujen neliöjuuria lukusarjoina. Esimerkiksi kahden neliöjuuri (neliön lävistäjä) laskettiin KUUDEN desimaalin tarkkuudella oikein. Niinsanottu Pythagoran lause oli tunnettu jo tuolloin. Tämä siis 1000 vuotta aikaisemmin kun Raamtun rustaajat päätyivät väittämään, että pii on tasan 3. Naurettavia typeryksiä!

        Tieteellisen kirjoittamisen historiassa pitää myös mainita heettiläisten Mitannissa vaikuttanut hevoskasvattaja Kikkuli, joka kirjoitti niin täsmällisen, loogisen ja tarkkoihin havaintoihin perustuvan hevosenkoulutusoppaan noin 1400 eaa, että, kuntohtori Ann Nyland Uuden Englannin yliopistosta Sydneystä kokeili Kikkulin ohjeita arabialaisilla hevosilla vuosina 1991 ja 1992 aikana seitsemän kuukauden ajan, niin tulokset olivat jopa parempia kuin nykyaikaisilla hevoskoulutusmenetelmillä. Kikkulin tiedonkeruumenetelmä ei välttämättä ollut nykymääritelmällä tieteelline, mutta käytännössä sen täytyi perustua hyvin tarkkaan havainnointiin ja analyysiin. Eli oltiin aivan eri tasolla kuin Raamatun harhaisten höpö-höpö teksteiss ja Kikkuli kirjoitti tekstinsä pronssikaudella satoja vuosia aikaisemmin kuin MITÄÄN Vanhaan Testamenttiin päätynyttä oli kirjoitettu.

        Ja muita VT:n kirjoja vanhempia esimerkkejä löytyy vaikka kuinka. JOS asiaa tutkii rehellisesti eikä kristillisesti.

        Sillä ei ole väliä tapahtuiko noin vai ei. Se malli asioiden kirjaamisesta on selvästi Raamatussa ja sen varaan nojaa myös evoluutiovalhe. Valheitakin voidaan kirjata ylös. Tieto myös vanhenee. Siksi on turhanpäiväistä luottaa jonkin tiedon lopulliseen paikkansapitävyyteen. Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, niinkuin arkeologia on toistuvasti todistanut Raamatun todeksi. Ja koska tiedän että haluat seuraavaksi näyttöä näistä todisteista, niin pyysin ChatGPT:ltä listaa, kun en itse jaksa vaivautua:

        "Raamatun tapahtumien arkeologiset todisteet voivat olla moninaisia ja niiden tulkinta voi vaihdella eri tutkijoiden keskuudessa. Tässä on kuitenkin joitakin esimerkkejä arkeologisista löydöistä, jotka ovat liittyneet Raamatun tapahtumiin:

        1. **Tel Danin kivikirjoitus**: Tel Danissa Israelissa löytyi kivikirjoitus, joka mainitsee "Daavidin huoneen". Tämä on ensimmäinen ei-raamatullinen maininta Daavidista kuningasten joukossa.

        2. **Khirbet Qeiyafan löydökset**: Khirbet Qeiyafa oli muinainen linnoitus Israelissa, ja sieltä löydettiin vuonna 2008 kivikirjoitus, jossa mainitaan muun muassa Juudan kuningas.

        3. **Jerikon kaupungin rauniot**: Jerikon rauniot ovat tuottaneet arkeologisia todisteita, jotka tukevat Raamatun kuvauksia Jerikon valloituksesta Joosuan aikana.

        4. **Hesbonin inskriptio**: Hesbonin inskriptio, joka löydettiin Jordanian alueelta, mainitsee israelilaisten hyökkäyksen ja voiton Moabin yli, mikä vastaa Raamatun kertomusta.

        5. **Kumranin luolat ja Kuolleenmeren kääröt**: Kumranin luolista löydetyt kääröt sisältävät muun muassa käsikirjoituksia Vanhan testamentin kirjoista sekä muita historiallisia tekstejä, mikä vahvistaa Raamatun ajan historiallista taustaa ja auttaa ymmärtämään sen aikakauden kulttuuria ja uskonnollisia käytäntöjä.

        Näitä ovat vain muutamat esimerkit arkeologisista löydöistä, jotka liittyvät Raamatun tapahtumiin. On tärkeää huomata, että arkeologia on jatkuva prosessi, ja uusia löytöjä tehdään jatkuvasti, mikä voi antaa lisää näkökulmia Raamatun aikoihin ja tapahtumiin."

        Luku ja kirjoitustaito ovat tosiaan kehittyneet hyvin pitkälti Raamatun kautta ja ansiosta. Englannissa kuningas Jaakko käännätti Raamatun englanniksi. Suomeksi sen käänsi Agricola.

        Wikipedia:
        "Mikael Agricola (noin 1510 Pernaja – 9. huhtikuuta 1557 Uusikirkko) oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja, joka raamatunsuomennoksellaan loi suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sillä ei ole väliä tapahtuiko noin vai ei. Se malli asioiden kirjaamisesta on selvästi Raamatussa ja sen varaan nojaa myös evoluutiovalhe. Valheitakin voidaan kirjata ylös. Tieto myös vanhenee. Siksi on turhanpäiväistä luottaa jonkin tiedon lopulliseen paikkansapitävyyteen. Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, niinkuin arkeologia on toistuvasti todistanut Raamatun todeksi. Ja koska tiedän että haluat seuraavaksi näyttöä näistä todisteista, niin pyysin ChatGPT:ltä listaa, kun en itse jaksa vaivautua:

        "Raamatun tapahtumien arkeologiset todisteet voivat olla moninaisia ja niiden tulkinta voi vaihdella eri tutkijoiden keskuudessa. Tässä on kuitenkin joitakin esimerkkejä arkeologisista löydöistä, jotka ovat liittyneet Raamatun tapahtumiin:

        1. **Tel Danin kivikirjoitus**: Tel Danissa Israelissa löytyi kivikirjoitus, joka mainitsee "Daavidin huoneen". Tämä on ensimmäinen ei-raamatullinen maininta Daavidista kuningasten joukossa.

        2. **Khirbet Qeiyafan löydökset**: Khirbet Qeiyafa oli muinainen linnoitus Israelissa, ja sieltä löydettiin vuonna 2008 kivikirjoitus, jossa mainitaan muun muassa Juudan kuningas.

        3. **Jerikon kaupungin rauniot**: Jerikon rauniot ovat tuottaneet arkeologisia todisteita, jotka tukevat Raamatun kuvauksia Jerikon valloituksesta Joosuan aikana.

        4. **Hesbonin inskriptio**: Hesbonin inskriptio, joka löydettiin Jordanian alueelta, mainitsee israelilaisten hyökkäyksen ja voiton Moabin yli, mikä vastaa Raamatun kertomusta.

        5. **Kumranin luolat ja Kuolleenmeren kääröt**: Kumranin luolista löydetyt kääröt sisältävät muun muassa käsikirjoituksia Vanhan testamentin kirjoista sekä muita historiallisia tekstejä, mikä vahvistaa Raamatun ajan historiallista taustaa ja auttaa ymmärtämään sen aikakauden kulttuuria ja uskonnollisia käytäntöjä.

        Näitä ovat vain muutamat esimerkit arkeologisista löydöistä, jotka liittyvät Raamatun tapahtumiin. On tärkeää huomata, että arkeologia on jatkuva prosessi, ja uusia löytöjä tehdään jatkuvasti, mikä voi antaa lisää näkökulmia Raamatun aikoihin ja tapahtumiin."

        Luku ja kirjoitustaito ovat tosiaan kehittyneet hyvin pitkälti Raamatun kautta ja ansiosta. Englannissa kuningas Jaakko käännätti Raamatun englanniksi. Suomeksi sen käänsi Agricola.

        Wikipedia:
        "Mikael Agricola (noin 1510 Pernaja – 9. huhtikuuta 1557 Uusikirkko) oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja, joka raamatunsuomennoksellaan loi suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat."

        Ps. Jos mielestäsi tällä ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa, niin voin melkein uskoa että olet yksilönä kehittynyt apinasta ja uskon evoluutioon kohdallasi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sillä ei ole väliä tapahtuiko noin vai ei. Se malli asioiden kirjaamisesta on selvästi Raamatussa ja sen varaan nojaa myös evoluutiovalhe. Valheitakin voidaan kirjata ylös. Tieto myös vanhenee. Siksi on turhanpäiväistä luottaa jonkin tiedon lopulliseen paikkansapitävyyteen. Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, niinkuin arkeologia on toistuvasti todistanut Raamatun todeksi. Ja koska tiedän että haluat seuraavaksi näyttöä näistä todisteista, niin pyysin ChatGPT:ltä listaa, kun en itse jaksa vaivautua:

        "Raamatun tapahtumien arkeologiset todisteet voivat olla moninaisia ja niiden tulkinta voi vaihdella eri tutkijoiden keskuudessa. Tässä on kuitenkin joitakin esimerkkejä arkeologisista löydöistä, jotka ovat liittyneet Raamatun tapahtumiin:

        1. **Tel Danin kivikirjoitus**: Tel Danissa Israelissa löytyi kivikirjoitus, joka mainitsee "Daavidin huoneen". Tämä on ensimmäinen ei-raamatullinen maininta Daavidista kuningasten joukossa.

        2. **Khirbet Qeiyafan löydökset**: Khirbet Qeiyafa oli muinainen linnoitus Israelissa, ja sieltä löydettiin vuonna 2008 kivikirjoitus, jossa mainitaan muun muassa Juudan kuningas.

        3. **Jerikon kaupungin rauniot**: Jerikon rauniot ovat tuottaneet arkeologisia todisteita, jotka tukevat Raamatun kuvauksia Jerikon valloituksesta Joosuan aikana.

        4. **Hesbonin inskriptio**: Hesbonin inskriptio, joka löydettiin Jordanian alueelta, mainitsee israelilaisten hyökkäyksen ja voiton Moabin yli, mikä vastaa Raamatun kertomusta.

        5. **Kumranin luolat ja Kuolleenmeren kääröt**: Kumranin luolista löydetyt kääröt sisältävät muun muassa käsikirjoituksia Vanhan testamentin kirjoista sekä muita historiallisia tekstejä, mikä vahvistaa Raamatun ajan historiallista taustaa ja auttaa ymmärtämään sen aikakauden kulttuuria ja uskonnollisia käytäntöjä.

        Näitä ovat vain muutamat esimerkit arkeologisista löydöistä, jotka liittyvät Raamatun tapahtumiin. On tärkeää huomata, että arkeologia on jatkuva prosessi, ja uusia löytöjä tehdään jatkuvasti, mikä voi antaa lisää näkökulmia Raamatun aikoihin ja tapahtumiin."

        Luku ja kirjoitustaito ovat tosiaan kehittyneet hyvin pitkälti Raamatun kautta ja ansiosta. Englannissa kuningas Jaakko käännätti Raamatun englanniksi. Suomeksi sen käänsi Agricola.

        Wikipedia:
        "Mikael Agricola (noin 1510 Pernaja – 9. huhtikuuta 1557 Uusikirkko) oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja, joka raamatunsuomennoksellaan loi suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat."

        "Sillä ei ole väliä tapahtuiko noin vai ei."

        Ei tietenkään ole väliä SINULLE, koska et piittaa faktoista vaan palvot valheita.

        "Se malli asioiden kirjaamisesta on selvästi Raamatussa"

        Harvoin näkee noin röyhkeää valehtelijaa, joka inttää vaikka JÄIT JO KIINNI VALHEESTA. Ainoa "ohje" raamatussa asioiden kirjaamisen oli, kun mielikuvitus-profeetta sai kirjata ylös Jumalan hänelle muka puhumia käskyjä (joita Mooses ei sitten edes Raamatun mukaan noudattanut).

        Tieteellisen ja ajattelun perinne on syntynyt ihan muualla kuin uskonkiihkoisten esijuutalaisten keskuudessa.

        Uskonkiihkoiset "tutkijat" löytävät kaikenlaista uskomuksiaan tukevaa, mutta kriittinen tukimus kertoo jotain muuta:
        https://library.biblicalarchaeology.org/article/house-of-david-built-on-sand-the-sins-of-the-biblical-maximizers/
        "I am not the only scholar who suspects that the figure of King David is about as historical as King Arthur. "
        "En ole ainoa tutkija, joka epäilee, että kuningas Daavidin hahmo on suunnilleen yhtä historiallinen kuin kuningas Arthur."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Sillä ei ole väliä tapahtuiko noin vai ei."

        Ei tietenkään ole väliä SINULLE, koska et piittaa faktoista vaan palvot valheita.

        "Se malli asioiden kirjaamisesta on selvästi Raamatussa"

        Harvoin näkee noin röyhkeää valehtelijaa, joka inttää vaikka JÄIT JO KIINNI VALHEESTA. Ainoa "ohje" raamatussa asioiden kirjaamisen oli, kun mielikuvitus-profeetta sai kirjata ylös Jumalan hänelle muka puhumia käskyjä (joita Mooses ei sitten edes Raamatun mukaan noudattanut).

        Tieteellisen ja ajattelun perinne on syntynyt ihan muualla kuin uskonkiihkoisten esijuutalaisten keskuudessa.

        Uskonkiihkoiset "tutkijat" löytävät kaikenlaista uskomuksiaan tukevaa, mutta kriittinen tukimus kertoo jotain muuta:
        https://library.biblicalarchaeology.org/article/house-of-david-built-on-sand-the-sins-of-the-biblical-maximizers/
        "I am not the only scholar who suspects that the figure of King David is about as historical as King Arthur. "
        "En ole ainoa tutkija, joka epäilee, että kuningas Daavidin hahmo on suunnilleen yhtä historiallinen kuin kuningas Arthur."

        "Harvoin näkee noin röyhkeää valehtelijaa, joka inttää vaikka JÄIT JO KIINNI VALHEESTA. Ainoa "ohje" raamatussa asioiden kirjaamisen oli, kun mielikuvitus-profeetta sai kirjata ylös Jumalan hänelle muka puhumia käskyjä (joita Mooses ei sitten edes Raamatun mukaan noudattanut)."

        En valehdellut. Sinä vain satuit valitsemaan käännöksen jossa käytetään sanaa "käskyjen" sanan "sanojen" sijaan ja "suuressa rehellisyydessäsi" väität että käskyt eivät ole sanoja käskymuodossa.

        Ateisti lainaa oman uskonlahkonsa profeettoja oman raamattuvihansa tueksi. Yllätys...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sillä ei ole väliä tapahtuiko noin vai ei. Se malli asioiden kirjaamisesta on selvästi Raamatussa ja sen varaan nojaa myös evoluutiovalhe. Valheitakin voidaan kirjata ylös. Tieto myös vanhenee. Siksi on turhanpäiväistä luottaa jonkin tiedon lopulliseen paikkansapitävyyteen. Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, niinkuin arkeologia on toistuvasti todistanut Raamatun todeksi. Ja koska tiedän että haluat seuraavaksi näyttöä näistä todisteista, niin pyysin ChatGPT:ltä listaa, kun en itse jaksa vaivautua:

        "Raamatun tapahtumien arkeologiset todisteet voivat olla moninaisia ja niiden tulkinta voi vaihdella eri tutkijoiden keskuudessa. Tässä on kuitenkin joitakin esimerkkejä arkeologisista löydöistä, jotka ovat liittyneet Raamatun tapahtumiin:

        1. **Tel Danin kivikirjoitus**: Tel Danissa Israelissa löytyi kivikirjoitus, joka mainitsee "Daavidin huoneen". Tämä on ensimmäinen ei-raamatullinen maininta Daavidista kuningasten joukossa.

        2. **Khirbet Qeiyafan löydökset**: Khirbet Qeiyafa oli muinainen linnoitus Israelissa, ja sieltä löydettiin vuonna 2008 kivikirjoitus, jossa mainitaan muun muassa Juudan kuningas.

        3. **Jerikon kaupungin rauniot**: Jerikon rauniot ovat tuottaneet arkeologisia todisteita, jotka tukevat Raamatun kuvauksia Jerikon valloituksesta Joosuan aikana.

        4. **Hesbonin inskriptio**: Hesbonin inskriptio, joka löydettiin Jordanian alueelta, mainitsee israelilaisten hyökkäyksen ja voiton Moabin yli, mikä vastaa Raamatun kertomusta.

        5. **Kumranin luolat ja Kuolleenmeren kääröt**: Kumranin luolista löydetyt kääröt sisältävät muun muassa käsikirjoituksia Vanhan testamentin kirjoista sekä muita historiallisia tekstejä, mikä vahvistaa Raamatun ajan historiallista taustaa ja auttaa ymmärtämään sen aikakauden kulttuuria ja uskonnollisia käytäntöjä.

        Näitä ovat vain muutamat esimerkit arkeologisista löydöistä, jotka liittyvät Raamatun tapahtumiin. On tärkeää huomata, että arkeologia on jatkuva prosessi, ja uusia löytöjä tehdään jatkuvasti, mikä voi antaa lisää näkökulmia Raamatun aikoihin ja tapahtumiin."

        Luku ja kirjoitustaito ovat tosiaan kehittyneet hyvin pitkälti Raamatun kautta ja ansiosta. Englannissa kuningas Jaakko käännätti Raamatun englanniksi. Suomeksi sen käänsi Agricola.

        Wikipedia:
        "Mikael Agricola (noin 1510 Pernaja – 9. huhtikuuta 1557 Uusikirkko) oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja, joka raamatunsuomennoksellaan loi suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat."

        Ihan ChaGPT on sinun lähteesi. On sinulla hyvät lähteet. Millä promptilla muuten kyselit?

        Edellä tyrmättiin väitteesi vanhimmista teksteistä ihan oikeisiin tutkimuksiin viitaten. Menit sitten ihan ChatGPTltä kyselemään.

        Ja sitten siirrät maalitolppia, kun tukikin ikävää faktaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihan ChaGPT on sinun lähteesi. On sinulla hyvät lähteet. Millä promptilla muuten kyselit?

        Edellä tyrmättiin väitteesi vanhimmista teksteistä ihan oikeisiin tutkimuksiin viitaten. Menit sitten ihan ChatGPTltä kyselemään.

        Ja sitten siirrät maalitolppia, kun tukikin ikävää faktaa.

        ChatGPT on rehellisempi kuin joku Jumalan kieltävä tutkija, jonka agenda on kieltää Jumala ja väittää Raamattua valheeksi.

        Valehtelit kun väitit että tässä puhutaan vanhimmasta tekstistä. Puhuttiin aakkosellisesta kirjoituksesta. Siihen ei ole mitään varmaa vastausta. Myönsin että tuossa minulla oli virheellistä tietoa, mutta että heprea on noiden muiden kielien sukulaiskieli. Kun otetaan huomioon historian tutkimuksen hankaluus, ei voida tarkkaan määrittää ensimmäistä aakkosellista kirjakieltä. Se voi hyvin ollakin lopulta heprea.

        Lisätieto Kikkulista:
        "Ei, akkadian kieli ei ollut aakkosellinen kieli. Sen sijaan akkadian kieli käytti kirjoitukseen muinaista muistutusten järjestelmää, joka tunnetaan nimellä kiilakirjoitus. Kiilakirjoitus koostui monista erilaisista merkeistä, jotka muodostivat monimutkaisia merkkijonoja, jotka edustivat sanoja, äänteitä tai tavuja. Tätä kirjoitusjärjestelmää käytettiin laajasti muinaisessa Mesopotamiassa, mukaan lukien Babylonian ja Assyrian valtakunnissa, joissa akkadian kieltä puhuttiin. Aakkosellisia kirjoitusjärjestelmiä, kuten foinikialaista aakkostoa, kehitettiin myöhemmin muissa kulttuureissa."

        Raamattu toi aakkosellisen järjestelmän yleiseen käyttöön, ja mahdollisti siten tiedon laajamittaisen tallentamisen, ja myös tieteen. On typerää väittää muuta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ChatGPT on rehellisempi kuin joku Jumalan kieltävä tutkija, jonka agenda on kieltää Jumala ja väittää Raamattua valheeksi.

        Valehtelit kun väitit että tässä puhutaan vanhimmasta tekstistä. Puhuttiin aakkosellisesta kirjoituksesta. Siihen ei ole mitään varmaa vastausta. Myönsin että tuossa minulla oli virheellistä tietoa, mutta että heprea on noiden muiden kielien sukulaiskieli. Kun otetaan huomioon historian tutkimuksen hankaluus, ei voida tarkkaan määrittää ensimmäistä aakkosellista kirjakieltä. Se voi hyvin ollakin lopulta heprea.

        Lisätieto Kikkulista:
        "Ei, akkadian kieli ei ollut aakkosellinen kieli. Sen sijaan akkadian kieli käytti kirjoitukseen muinaista muistutusten järjestelmää, joka tunnetaan nimellä kiilakirjoitus. Kiilakirjoitus koostui monista erilaisista merkeistä, jotka muodostivat monimutkaisia merkkijonoja, jotka edustivat sanoja, äänteitä tai tavuja. Tätä kirjoitusjärjestelmää käytettiin laajasti muinaisessa Mesopotamiassa, mukaan lukien Babylonian ja Assyrian valtakunnissa, joissa akkadian kieltä puhuttiin. Aakkosellisia kirjoitusjärjestelmiä, kuten foinikialaista aakkostoa, kehitettiin myöhemmin muissa kulttuureissa."

        Raamattu toi aakkosellisen järjestelmän yleiseen käyttöön, ja mahdollisti siten tiedon laajamittaisen tallentamisen, ja myös tieteen. On typerää väittää muuta.

        Ps. Kikkuli käytti ilmeisesti tuota kiilakirjoitusta. Aika mitätön vaikutus sillä on verrattuna Raamattuun.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Harvoin näkee noin röyhkeää valehtelijaa, joka inttää vaikka JÄIT JO KIINNI VALHEESTA. Ainoa "ohje" raamatussa asioiden kirjaamisen oli, kun mielikuvitus-profeetta sai kirjata ylös Jumalan hänelle muka puhumia käskyjä (joita Mooses ei sitten edes Raamatun mukaan noudattanut)."

        En valehdellut. Sinä vain satuit valitsemaan käännöksen jossa käytetään sanaa "käskyjen" sanan "sanojen" sijaan ja "suuressa rehellisyydessäsi" väität että käskyt eivät ole sanoja käskymuodossa.

        Ateisti lainaa oman uskonlahkonsa profeettoja oman raamattuvihansa tueksi. Yllätys...

        Uskonnollisia tekstejä on kirjoitettu ennen Raamattuakin. Samanlaista soopaa kaikki.

        Aito tieteellisen ajattelun perinne alkaa Babyloniasta. Ennen kaikkea heidän innostuksestaan matematiikkaan.

        Väitteesi Raamatusta joinain tieteen äitinä on naurettava valhe. Sille ei ole mitään perusteluja. Puihuvat aasit ja käärmeet ovat typeriä taruja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ChatGPT on rehellisempi kuin joku Jumalan kieltävä tutkija, jonka agenda on kieltää Jumala ja väittää Raamattua valheeksi.

        Valehtelit kun väitit että tässä puhutaan vanhimmasta tekstistä. Puhuttiin aakkosellisesta kirjoituksesta. Siihen ei ole mitään varmaa vastausta. Myönsin että tuossa minulla oli virheellistä tietoa, mutta että heprea on noiden muiden kielien sukulaiskieli. Kun otetaan huomioon historian tutkimuksen hankaluus, ei voida tarkkaan määrittää ensimmäistä aakkosellista kirjakieltä. Se voi hyvin ollakin lopulta heprea.

        Lisätieto Kikkulista:
        "Ei, akkadian kieli ei ollut aakkosellinen kieli. Sen sijaan akkadian kieli käytti kirjoitukseen muinaista muistutusten järjestelmää, joka tunnetaan nimellä kiilakirjoitus. Kiilakirjoitus koostui monista erilaisista merkeistä, jotka muodostivat monimutkaisia merkkijonoja, jotka edustivat sanoja, äänteitä tai tavuja. Tätä kirjoitusjärjestelmää käytettiin laajasti muinaisessa Mesopotamiassa, mukaan lukien Babylonian ja Assyrian valtakunnissa, joissa akkadian kieltä puhuttiin. Aakkosellisia kirjoitusjärjestelmiä, kuten foinikialaista aakkostoa, kehitettiin myöhemmin muissa kulttuureissa."

        Raamattu toi aakkosellisen järjestelmän yleiseen käyttöön, ja mahdollisti siten tiedon laajamittaisen tallentamisen, ja myös tieteen. On typerää väittää muuta.

        Kai sinä ylimielinen uskova tiedät, miten chatgpt noin suunnilleen vastauksensa generoi. Ja kerrotko aina millä promptilla kysyt? Voin nimittäin saada chatgpl:ltä hyvin helposti vastauksen, joka kertoo juttujesi olen kiihkokristityn jorinaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        2 Mooseksen kirja 34:27 kun kerran sinulle ei riitä se, että Raamattu antaa mallin asioiden kirjaamisesta, jota myös tiede hyödyntää. Tiedettä ei voi tehdä ilman että hyödyntää Raamatun antamaa mallia. Luukkaan evankeliumin alku on myös hyvä malli tieteentekijälle.

        Muista vanhoista kielistä ei ole juuri mitään edes jäljellä ja ne vaikuttaisivat olevan sukulaiskieliä keskenään heprean kanssa. Raamatun mukaan Abraham lähti Kanaanin maasta Jumalan tahdosta. Omallalaillaan se todistaa Raamatun luotettavuudesta että se sisältää mainintoja Kanaanista ja kanaanilaisista, joiden olemassaoloa on varmaan kyseenalaistettu paljon, ennenkuin arkeologia on sen vahvistanut.

        ChatGPT väittää että Egyptissä kehitettiin ensimmäinen kirjoitettu kieli, mutta että se on myös sukulaiskieli kanaanilaisille kielille ja heprealle. Tuo ei ole itselleni ongelma, koska Joosef nousi korkeaan asemaan Egyptissä ja Mooses sai egyptiläisiltä kasvatuksen. Mutta näihin ei voi täysin luottaa.
        Oli itseltäni virhe sanoa että heprea oli ensimmäinen aakkosellinen kieli, sen myönnän, koska asiasta ei ole mitään varmaa näyttöä, eikä Raamattu edes sellaista väitä. Tärkeämpi pointti on se, että Raamattu sisältää paljon kerrontaa joka on kytköksissä toisiinsa ja on säilynyt vuosituhansien ajan, ja antaa hyvän esimerkin asioiden ja tapahtumien kirjaamisen tärkeydestä. Raamatussahan on mm. rakennusohjeita.

        "kun kerran sinulle ei riitä se, että Raamattu antaa mallin asioiden kirjaamisesta, jota myös tiede hyödyntää. "

        Ei niin riitäkään, kun sinä et ole paljastanut, että missä kohtaa Raamattua tuollainen malli on. Kuten toinen anonyymi jo huomautti, tuo 2 Mooseksen kirja 34:27 koskee tiettyä tilannetta, jossa pitää kirjoittaa tietyt käskyt. Se ei ole yleisohje.
        Eli sinulla ei ole nöyryyttä myöntää, että Raamatussa ei ole kohtaa, jossa Jumala käskee että "kirjoitetaan ylös mitä on nähty ja havaittu".

        " Luukkaan evankeliumin alku on myös hyvä malli tieteentekijälle."

        Miten niin?

        "Muista vanhoista kielistä ei ole juuri mitään edes jäljellä ja ne vaikuttaisivat olevan sukulaiskieliä keskenään heprean kanssa. "

        Niin. Ja? Tuo ei mitenkään muuta sitä, että heprea ei ollut läheskään ensimmäinen kieli, jossa käytettiin aakkoskirjoitusta, eikä edes läheskään ensimmäinen kieli, josa sitä käytettiin laajassa mitassa.

        "Tuo ei ole itselleni ongelma, koska Joosef nousi korkeaan asemaan Egyptissä ja Mooses sai egyptiläisiltä kasvatuksen. Mutta näihin ei voi täysin luottaa."

        No ei Joosefin tai Mooseksen tarinoihin voi tosiaan luottaa, koska ovat taruja, joille ei ole mitään näyttöä.

        Unohdit vastata kysymykseen:
        Olitko tosiaan vilpittömän tietämätön että Raamattu ei ole mitenkään ainutlaatuinen kuvatessaan epäonnistumisia jonkin jumalolennon kuulemisessa?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Sillä ei ole väliä tapahtuiko noin vai ei. Se malli asioiden kirjaamisesta on selvästi Raamatussa ja sen varaan nojaa myös evoluutiovalhe. Valheitakin voidaan kirjata ylös. Tieto myös vanhenee. Siksi on turhanpäiväistä luottaa jonkin tiedon lopulliseen paikkansapitävyyteen. Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, niinkuin arkeologia on toistuvasti todistanut Raamatun todeksi. Ja koska tiedän että haluat seuraavaksi näyttöä näistä todisteista, niin pyysin ChatGPT:ltä listaa, kun en itse jaksa vaivautua:

        "Raamatun tapahtumien arkeologiset todisteet voivat olla moninaisia ja niiden tulkinta voi vaihdella eri tutkijoiden keskuudessa. Tässä on kuitenkin joitakin esimerkkejä arkeologisista löydöistä, jotka ovat liittyneet Raamatun tapahtumiin:

        1. **Tel Danin kivikirjoitus**: Tel Danissa Israelissa löytyi kivikirjoitus, joka mainitsee "Daavidin huoneen". Tämä on ensimmäinen ei-raamatullinen maininta Daavidista kuningasten joukossa.

        2. **Khirbet Qeiyafan löydökset**: Khirbet Qeiyafa oli muinainen linnoitus Israelissa, ja sieltä löydettiin vuonna 2008 kivikirjoitus, jossa mainitaan muun muassa Juudan kuningas.

        3. **Jerikon kaupungin rauniot**: Jerikon rauniot ovat tuottaneet arkeologisia todisteita, jotka tukevat Raamatun kuvauksia Jerikon valloituksesta Joosuan aikana.

        4. **Hesbonin inskriptio**: Hesbonin inskriptio, joka löydettiin Jordanian alueelta, mainitsee israelilaisten hyökkäyksen ja voiton Moabin yli, mikä vastaa Raamatun kertomusta.

        5. **Kumranin luolat ja Kuolleenmeren kääröt**: Kumranin luolista löydetyt kääröt sisältävät muun muassa käsikirjoituksia Vanhan testamentin kirjoista sekä muita historiallisia tekstejä, mikä vahvistaa Raamatun ajan historiallista taustaa ja auttaa ymmärtämään sen aikakauden kulttuuria ja uskonnollisia käytäntöjä.

        Näitä ovat vain muutamat esimerkit arkeologisista löydöistä, jotka liittyvät Raamatun tapahtumiin. On tärkeää huomata, että arkeologia on jatkuva prosessi, ja uusia löytöjä tehdään jatkuvasti, mikä voi antaa lisää näkökulmia Raamatun aikoihin ja tapahtumiin."

        Luku ja kirjoitustaito ovat tosiaan kehittyneet hyvin pitkälti Raamatun kautta ja ansiosta. Englannissa kuningas Jaakko käännätti Raamatun englanniksi. Suomeksi sen käänsi Agricola.

        Wikipedia:
        "Mikael Agricola (noin 1510 Pernaja – 9. huhtikuuta 1557 Uusikirkko) oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja, joka raamatunsuomennoksellaan loi suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat."

        "ja sen varaan nojaa myös evoluutiovalhe"

        Mikä tämä evoluutiovalhe mahtaa olla?

        "Siksi on turhanpäiväistä luottaa jonkin tiedon lopulliseen paikkansapitävyyteen"

        Eli sinunkin mielestäsi on turhanpäiväistä luottaa Raamatun "tiedon" paikkansapitävyyteen. Hyvä että voimme olla yhtä mieltä tästä.
        Ei kukaan väitä että tieteessä on jotain lopullisesti paikkansapitäviä tietoja. Ainoat lopulliseen tietoon uskovat ovat uskovaisia.

        "Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, "

        Ai, aloitkin leikkia sanapelia "luottaa" ja "uskoa" sanojen merkityseroilla.

        Tuplastandartisi on räikeä.

        "1. **Tel Danin kivikirjoitus**:"

        ChatGPT unohti mainita sellaisen oleellisen yksityiskohdan, että tuo piirtokirjoitus on noin kaksisataa vuotta myhäisempi kuin Daavidin väitetty elinaika. Eli tuo todistaa, että parisataa vuotta Daavidin oletetun ajan jälkeen kuningashuoneeseen viitattiin Daavidin huoneena.

        "2. **Khirbet Qeiyafan löydökset**: Khirbet Qeiyafa oli muinainen linnoitus Israelissa, ja sieltä löydettiin vuonna 2008 kivikirjoitus, jossa mainitaan muun muassa Juudan kuningas."

        ChatGPT on tainnut käyttää virheellisiä lähteitä: Khirbet Qeiyafasta löytynyt piirtokirjoitus ei ole kirjoittetu kivelle vaan keramiikanpalalle eikä se puhu Juudan kuninkaasta, vaan siinä on maininta pelkästä kuninkaasta.

        "**Jerikon kaupungin rauniot**: Jerikon rauniot ovat tuottaneet arkeologisia todisteita, jotka tukevat Raamatun kuvauksia Jerikon valloituksesta Joosuan aikana."

        Tuo on nyt vaan epämääräinen heitto, jota ChatGPT ei perustele mitenkään. Jeriko on kyllä tuhoutunut joskun 1500-1300 eKr. välisenä aikana, mutta se on aivan liian aikainen sopiakseen yhteen Raamatun kertomuksen tuhon kanssa.

        Israelin pronssikauden johtava asiantuntija arkeologi Israel Finkelstein on todennut, että juutalaisten muutto Egyptistä on tarua, koska arkeologinen näyttö ei tue sitä.
        "Finkelstein and Silberman argue that instead of the Israelites conquering Canaan after the Exodus (as suggested by the book of Joshua), most of them had in fact always been there; the Israelites were simply Canaanites who developed into a distinct culture"
        https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bible_Unearthed#Origin_of_the_Israelites

        " **Hesbonin inskriptio**: Hesbonin inskriptio, joka löydettiin Jordanian alueelta, mainitsee israelilaisten hyökkäyksen ja voiton Moabin yli, mikä vastaa Raamatun kertomusta."

        Tässä varmaan tarkoitetaan Moabin steelaa, koska se kertoo Omrin ja Mesan kuninkaan välisestä sodasta. Hesbonin inskriptio on vain ruukunpala, jossa luetallaan jollekin nimeämättömälle kuninkaalla meneviä ruokatarpeita yms.

        "*Kumranin luolat ja Kuolleenmeren kääröt**: Kumranin luolista löydetyt kääröt sisältävät muun muassa käsikirjoituksia Vanhan testamentin kirjoista sekä muita historiallisia tekstejä, mikä vahvistaa Raamatun ajan historiallista taustaa ja auttaa ymmärtämään sen aikakauden kulttuuria ja uskonnollisia käytäntöjä."

        Niin, niistä esim. selviää se historiallinen monijumalinen tausta, josta juutalaisuus kehittyi. Yksi uskovaisten eniten inhoamia 1992-Raamatunkäännöksen kohtia on 5. Moos. 32:8, joka on suomennettu Kumranin tekstin pohjalta, eikä myöhemmin muokatun version pohjalta. Siis: "Kun Korkein jakoi kansoille maat, kun hän levitti ihmiset yli maan piirin, hän määräsi kansojen asuinsijat ja kullekin oman jumalan" eikä "Kun Korkein jakoi perinnöt kansoille, kun hän erotteli ihmisten lapset, silloin hän määräsi kansojen rajat israelilaisten luvun mukaan."

        Huomaatko että ChatGPT on työkalu, johon ei kannata hirveästi luottaa? Tai että ainakin kannattaa tarkistaa sen vastaukset eikä vaan suoraan kopioida niitä.

        Kyllähän se on selvää, että Raamatun kuvaama israelilaisten historia pitää paikkansa Omrin kuningashuoneesta alkaen. Mutta sitä aikaisemmat kuninkaat ovat parhaimmillaankin puolihistoriallisia ja Mooseksen ja Joosuan kirjojen tapahtumat ovat puhdasta tarua. ChatGPT ei antanut mitään Mooseksenkirjojen tapahtumia tukevia löytöjä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sillä ei ole väliä tapahtuiko noin vai ei. Se malli asioiden kirjaamisesta on selvästi Raamatussa ja sen varaan nojaa myös evoluutiovalhe. Valheitakin voidaan kirjata ylös. Tieto myös vanhenee. Siksi on turhanpäiväistä luottaa jonkin tiedon lopulliseen paikkansapitävyyteen. Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, niinkuin arkeologia on toistuvasti todistanut Raamatun todeksi. Ja koska tiedän että haluat seuraavaksi näyttöä näistä todisteista, niin pyysin ChatGPT:ltä listaa, kun en itse jaksa vaivautua:

        "Raamatun tapahtumien arkeologiset todisteet voivat olla moninaisia ja niiden tulkinta voi vaihdella eri tutkijoiden keskuudessa. Tässä on kuitenkin joitakin esimerkkejä arkeologisista löydöistä, jotka ovat liittyneet Raamatun tapahtumiin:

        1. **Tel Danin kivikirjoitus**: Tel Danissa Israelissa löytyi kivikirjoitus, joka mainitsee "Daavidin huoneen". Tämä on ensimmäinen ei-raamatullinen maininta Daavidista kuningasten joukossa.

        2. **Khirbet Qeiyafan löydökset**: Khirbet Qeiyafa oli muinainen linnoitus Israelissa, ja sieltä löydettiin vuonna 2008 kivikirjoitus, jossa mainitaan muun muassa Juudan kuningas.

        3. **Jerikon kaupungin rauniot**: Jerikon rauniot ovat tuottaneet arkeologisia todisteita, jotka tukevat Raamatun kuvauksia Jerikon valloituksesta Joosuan aikana.

        4. **Hesbonin inskriptio**: Hesbonin inskriptio, joka löydettiin Jordanian alueelta, mainitsee israelilaisten hyökkäyksen ja voiton Moabin yli, mikä vastaa Raamatun kertomusta.

        5. **Kumranin luolat ja Kuolleenmeren kääröt**: Kumranin luolista löydetyt kääröt sisältävät muun muassa käsikirjoituksia Vanhan testamentin kirjoista sekä muita historiallisia tekstejä, mikä vahvistaa Raamatun ajan historiallista taustaa ja auttaa ymmärtämään sen aikakauden kulttuuria ja uskonnollisia käytäntöjä.

        Näitä ovat vain muutamat esimerkit arkeologisista löydöistä, jotka liittyvät Raamatun tapahtumiin. On tärkeää huomata, että arkeologia on jatkuva prosessi, ja uusia löytöjä tehdään jatkuvasti, mikä voi antaa lisää näkökulmia Raamatun aikoihin ja tapahtumiin."

        Luku ja kirjoitustaito ovat tosiaan kehittyneet hyvin pitkälti Raamatun kautta ja ansiosta. Englannissa kuningas Jaakko käännätti Raamatun englanniksi. Suomeksi sen käänsi Agricola.

        Wikipedia:
        "Mikael Agricola (noin 1510 Pernaja – 9. huhtikuuta 1557 Uusikirkko) oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja, joka raamatunsuomennoksellaan loi suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat."

        Argeologia tosiaan on jatkuvasti antanut tietoa myös Raamattua edeltävistä ajoista.


      • Anonyymi
        siare kirjoitti:

        "ja sen varaan nojaa myös evoluutiovalhe"

        Mikä tämä evoluutiovalhe mahtaa olla?

        "Siksi on turhanpäiväistä luottaa jonkin tiedon lopulliseen paikkansapitävyyteen"

        Eli sinunkin mielestäsi on turhanpäiväistä luottaa Raamatun "tiedon" paikkansapitävyyteen. Hyvä että voimme olla yhtä mieltä tästä.
        Ei kukaan väitä että tieteessä on jotain lopullisesti paikkansapitäviä tietoja. Ainoat lopulliseen tietoon uskovat ovat uskovaisia.

        "Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, "

        Ai, aloitkin leikkia sanapelia "luottaa" ja "uskoa" sanojen merkityseroilla.

        Tuplastandartisi on räikeä.

        "1. **Tel Danin kivikirjoitus**:"

        ChatGPT unohti mainita sellaisen oleellisen yksityiskohdan, että tuo piirtokirjoitus on noin kaksisataa vuotta myhäisempi kuin Daavidin väitetty elinaika. Eli tuo todistaa, että parisataa vuotta Daavidin oletetun ajan jälkeen kuningashuoneeseen viitattiin Daavidin huoneena.

        "2. **Khirbet Qeiyafan löydökset**: Khirbet Qeiyafa oli muinainen linnoitus Israelissa, ja sieltä löydettiin vuonna 2008 kivikirjoitus, jossa mainitaan muun muassa Juudan kuningas."

        ChatGPT on tainnut käyttää virheellisiä lähteitä: Khirbet Qeiyafasta löytynyt piirtokirjoitus ei ole kirjoittetu kivelle vaan keramiikanpalalle eikä se puhu Juudan kuninkaasta, vaan siinä on maininta pelkästä kuninkaasta.

        "**Jerikon kaupungin rauniot**: Jerikon rauniot ovat tuottaneet arkeologisia todisteita, jotka tukevat Raamatun kuvauksia Jerikon valloituksesta Joosuan aikana."

        Tuo on nyt vaan epämääräinen heitto, jota ChatGPT ei perustele mitenkään. Jeriko on kyllä tuhoutunut joskun 1500-1300 eKr. välisenä aikana, mutta se on aivan liian aikainen sopiakseen yhteen Raamatun kertomuksen tuhon kanssa.

        Israelin pronssikauden johtava asiantuntija arkeologi Israel Finkelstein on todennut, että juutalaisten muutto Egyptistä on tarua, koska arkeologinen näyttö ei tue sitä.
        "Finkelstein and Silberman argue that instead of the Israelites conquering Canaan after the Exodus (as suggested by the book of Joshua), most of them had in fact always been there; the Israelites were simply Canaanites who developed into a distinct culture"
        https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bible_Unearthed#Origin_of_the_Israelites

        " **Hesbonin inskriptio**: Hesbonin inskriptio, joka löydettiin Jordanian alueelta, mainitsee israelilaisten hyökkäyksen ja voiton Moabin yli, mikä vastaa Raamatun kertomusta."

        Tässä varmaan tarkoitetaan Moabin steelaa, koska se kertoo Omrin ja Mesan kuninkaan välisestä sodasta. Hesbonin inskriptio on vain ruukunpala, jossa luetallaan jollekin nimeämättömälle kuninkaalla meneviä ruokatarpeita yms.

        "*Kumranin luolat ja Kuolleenmeren kääröt**: Kumranin luolista löydetyt kääröt sisältävät muun muassa käsikirjoituksia Vanhan testamentin kirjoista sekä muita historiallisia tekstejä, mikä vahvistaa Raamatun ajan historiallista taustaa ja auttaa ymmärtämään sen aikakauden kulttuuria ja uskonnollisia käytäntöjä."

        Niin, niistä esim. selviää se historiallinen monijumalinen tausta, josta juutalaisuus kehittyi. Yksi uskovaisten eniten inhoamia 1992-Raamatunkäännöksen kohtia on 5. Moos. 32:8, joka on suomennettu Kumranin tekstin pohjalta, eikä myöhemmin muokatun version pohjalta. Siis: "Kun Korkein jakoi kansoille maat, kun hän levitti ihmiset yli maan piirin, hän määräsi kansojen asuinsijat ja kullekin oman jumalan" eikä "Kun Korkein jakoi perinnöt kansoille, kun hän erotteli ihmisten lapset, silloin hän määräsi kansojen rajat israelilaisten luvun mukaan."

        Huomaatko että ChatGPT on työkalu, johon ei kannata hirveästi luottaa? Tai että ainakin kannattaa tarkistaa sen vastaukset eikä vaan suoraan kopioida niitä.

        Kyllähän se on selvää, että Raamatun kuvaama israelilaisten historia pitää paikkansa Omrin kuningashuoneesta alkaen. Mutta sitä aikaisemmat kuninkaat ovat parhaimmillaankin puolihistoriallisia ja Mooseksen ja Joosuan kirjojen tapahtumat ovat puhdasta tarua. ChatGPT ei antanut mitään Mooseksenkirjojen tapahtumia tukevia löytöjä.

        Hienoa, että joku asiaa hyvin tunteva viitsii tuonkin kreationistin jutun perata. Ei tainnut jäädä ainoatakaan kohtaa, mutta toki tuo näytti jo aiemmin, että maalia voi siirtää hyvin helposti.


      • Anonyymi
        siare kirjoitti:

        "ja sen varaan nojaa myös evoluutiovalhe"

        Mikä tämä evoluutiovalhe mahtaa olla?

        "Siksi on turhanpäiväistä luottaa jonkin tiedon lopulliseen paikkansapitävyyteen"

        Eli sinunkin mielestäsi on turhanpäiväistä luottaa Raamatun "tiedon" paikkansapitävyyteen. Hyvä että voimme olla yhtä mieltä tästä.
        Ei kukaan väitä että tieteessä on jotain lopullisesti paikkansapitäviä tietoja. Ainoat lopulliseen tietoon uskovat ovat uskovaisia.

        "Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, "

        Ai, aloitkin leikkia sanapelia "luottaa" ja "uskoa" sanojen merkityseroilla.

        Tuplastandartisi on räikeä.

        "1. **Tel Danin kivikirjoitus**:"

        ChatGPT unohti mainita sellaisen oleellisen yksityiskohdan, että tuo piirtokirjoitus on noin kaksisataa vuotta myhäisempi kuin Daavidin väitetty elinaika. Eli tuo todistaa, että parisataa vuotta Daavidin oletetun ajan jälkeen kuningashuoneeseen viitattiin Daavidin huoneena.

        "2. **Khirbet Qeiyafan löydökset**: Khirbet Qeiyafa oli muinainen linnoitus Israelissa, ja sieltä löydettiin vuonna 2008 kivikirjoitus, jossa mainitaan muun muassa Juudan kuningas."

        ChatGPT on tainnut käyttää virheellisiä lähteitä: Khirbet Qeiyafasta löytynyt piirtokirjoitus ei ole kirjoittetu kivelle vaan keramiikanpalalle eikä se puhu Juudan kuninkaasta, vaan siinä on maininta pelkästä kuninkaasta.

        "**Jerikon kaupungin rauniot**: Jerikon rauniot ovat tuottaneet arkeologisia todisteita, jotka tukevat Raamatun kuvauksia Jerikon valloituksesta Joosuan aikana."

        Tuo on nyt vaan epämääräinen heitto, jota ChatGPT ei perustele mitenkään. Jeriko on kyllä tuhoutunut joskun 1500-1300 eKr. välisenä aikana, mutta se on aivan liian aikainen sopiakseen yhteen Raamatun kertomuksen tuhon kanssa.

        Israelin pronssikauden johtava asiantuntija arkeologi Israel Finkelstein on todennut, että juutalaisten muutto Egyptistä on tarua, koska arkeologinen näyttö ei tue sitä.
        "Finkelstein and Silberman argue that instead of the Israelites conquering Canaan after the Exodus (as suggested by the book of Joshua), most of them had in fact always been there; the Israelites were simply Canaanites who developed into a distinct culture"
        https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bible_Unearthed#Origin_of_the_Israelites

        " **Hesbonin inskriptio**: Hesbonin inskriptio, joka löydettiin Jordanian alueelta, mainitsee israelilaisten hyökkäyksen ja voiton Moabin yli, mikä vastaa Raamatun kertomusta."

        Tässä varmaan tarkoitetaan Moabin steelaa, koska se kertoo Omrin ja Mesan kuninkaan välisestä sodasta. Hesbonin inskriptio on vain ruukunpala, jossa luetallaan jollekin nimeämättömälle kuninkaalla meneviä ruokatarpeita yms.

        "*Kumranin luolat ja Kuolleenmeren kääröt**: Kumranin luolista löydetyt kääröt sisältävät muun muassa käsikirjoituksia Vanhan testamentin kirjoista sekä muita historiallisia tekstejä, mikä vahvistaa Raamatun ajan historiallista taustaa ja auttaa ymmärtämään sen aikakauden kulttuuria ja uskonnollisia käytäntöjä."

        Niin, niistä esim. selviää se historiallinen monijumalinen tausta, josta juutalaisuus kehittyi. Yksi uskovaisten eniten inhoamia 1992-Raamatunkäännöksen kohtia on 5. Moos. 32:8, joka on suomennettu Kumranin tekstin pohjalta, eikä myöhemmin muokatun version pohjalta. Siis: "Kun Korkein jakoi kansoille maat, kun hän levitti ihmiset yli maan piirin, hän määräsi kansojen asuinsijat ja kullekin oman jumalan" eikä "Kun Korkein jakoi perinnöt kansoille, kun hän erotteli ihmisten lapset, silloin hän määräsi kansojen rajat israelilaisten luvun mukaan."

        Huomaatko että ChatGPT on työkalu, johon ei kannata hirveästi luottaa? Tai että ainakin kannattaa tarkistaa sen vastaukset eikä vaan suoraan kopioida niitä.

        Kyllähän se on selvää, että Raamatun kuvaama israelilaisten historia pitää paikkansa Omrin kuningashuoneesta alkaen. Mutta sitä aikaisemmat kuninkaat ovat parhaimmillaankin puolihistoriallisia ja Mooseksen ja Joosuan kirjojen tapahtumat ovat puhdasta tarua. ChatGPT ei antanut mitään Mooseksenkirjojen tapahtumia tukevia löytöjä.

        "Mikä tämä evoluutiovalhe mahtaa olla?"

        Siinäpä sinulle pähkinä purtavaksi.

        "Eli sinunkin mielestäsi on turhanpäiväistä luottaa Raamatun "tiedon" paikkansapitävyyteen. Hyvä että voimme olla yhtä mieltä tästä.
        Ei kukaan väitä että tieteessä on jotain lopullisesti paikkansapitäviä tietoja. Ainoat lopulliseen tietoon uskovat ovat uskovaisia."

        Usko on välttämätöntä. Mutta ethän sinä sitä ymmärrä. Minä uskon ja luotan että Raamatussa oleva tieto on totta. Sinä et usko ja luota. Yksinkertaista.

        Vastauksesi ChatGPT:n vastaukseen on pelkkää spekulointia. Raamatun ajoituksista sinä tai kukaan muukaan ihminen ei tiedä mitään varmaa.

        Tuo yksi fanipoikasi ehti jo hivelemään egoasi. Mutta näistä keskusteluista huomaa että teillä ei ole aikomustakaan muuttaa mieltänne. Olette päättäneet että Raamattu ei ole totta ja otatte kaiken tiedon vastaan mikä on kriittistä sitä kohtaan ja kiellätte kaiken sitä puoltavan. Sitten olette olevinanne rehellisiä.

        ChatGPT mooseksen kirjoista:

        "Mooseksen kirja on yksi viidestä Mooseksen kirjasta Vanhassa testamentissa, ja se sisältää monia tapahtumia ja henkilöitä. Tässä on joitakin todisteita Mooseksen kirjassa mainituista tapahtumista ja henkilöistä:

        1. Egyptin orjuus: Historialliset todisteet, kuten muinaiset egyptiläiset inskriptiot ja arkeologiset löydöt, vahvistavat, että muinaiset israelilaiset olivat Egyptin orjina.

        2. Mooses: Vaikka ei ole suoria ei-raamatullisia todisteita Mooses-henkilöstä, useat muinaiset lähteet, kuten Egyptiläiset ja Babylonialaiset kirjoitukset, mainitsevat Egyptin orjuuden ja israelilaisten lähdön Egyptistä, mikä viittaa siihen, että Mooses oli todellinen historiallinen hahmo.

        3. Luvattu maa: Arkeologiset kaivaukset Israelin alueella ovat paljastaneet todisteita muinaisista asutuksista ja kulttuureista, jotka vastaavat Mooseksen kirjan kuvausta Luvatusta maasta.

        4. Kymmenen käskyä: Kymmenen käskyä ovat keskeinen osa Mooseksen lakia, ja niitä pidetään yhtenä perustana monille länsimaisille oikeusjärjestelmille. Niitä on myös löydetty muinaisista kirjoituksista, kuten kuolleidenmeren käsikirjoituksista.

        5. Israelin kuninkaat: Useat muinaiset inskriptiot ja arkeologiset löydöt vahvistavat Israelin kuninkaiden olemassaolon ja osan Mooseksen kirjan historiasta.

        Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, ja on tärkeää huomioida, että kaikki Mooseksen kirjassa kerrotut tapahtumat ja henkilöt eivät ole saaneet suoraa vahvistusta ei-raamatullisista lähteistä, mutta monilla niistä on historiallista ja arkeologista tukea."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Mikä tämä evoluutiovalhe mahtaa olla?"

        Siinäpä sinulle pähkinä purtavaksi.

        "Eli sinunkin mielestäsi on turhanpäiväistä luottaa Raamatun "tiedon" paikkansapitävyyteen. Hyvä että voimme olla yhtä mieltä tästä.
        Ei kukaan väitä että tieteessä on jotain lopullisesti paikkansapitäviä tietoja. Ainoat lopulliseen tietoon uskovat ovat uskovaisia."

        Usko on välttämätöntä. Mutta ethän sinä sitä ymmärrä. Minä uskon ja luotan että Raamatussa oleva tieto on totta. Sinä et usko ja luota. Yksinkertaista.

        Vastauksesi ChatGPT:n vastaukseen on pelkkää spekulointia. Raamatun ajoituksista sinä tai kukaan muukaan ihminen ei tiedä mitään varmaa.

        Tuo yksi fanipoikasi ehti jo hivelemään egoasi. Mutta näistä keskusteluista huomaa että teillä ei ole aikomustakaan muuttaa mieltänne. Olette päättäneet että Raamattu ei ole totta ja otatte kaiken tiedon vastaan mikä on kriittistä sitä kohtaan ja kiellätte kaiken sitä puoltavan. Sitten olette olevinanne rehellisiä.

        ChatGPT mooseksen kirjoista:

        "Mooseksen kirja on yksi viidestä Mooseksen kirjasta Vanhassa testamentissa, ja se sisältää monia tapahtumia ja henkilöitä. Tässä on joitakin todisteita Mooseksen kirjassa mainituista tapahtumista ja henkilöistä:

        1. Egyptin orjuus: Historialliset todisteet, kuten muinaiset egyptiläiset inskriptiot ja arkeologiset löydöt, vahvistavat, että muinaiset israelilaiset olivat Egyptin orjina.

        2. Mooses: Vaikka ei ole suoria ei-raamatullisia todisteita Mooses-henkilöstä, useat muinaiset lähteet, kuten Egyptiläiset ja Babylonialaiset kirjoitukset, mainitsevat Egyptin orjuuden ja israelilaisten lähdön Egyptistä, mikä viittaa siihen, että Mooses oli todellinen historiallinen hahmo.

        3. Luvattu maa: Arkeologiset kaivaukset Israelin alueella ovat paljastaneet todisteita muinaisista asutuksista ja kulttuureista, jotka vastaavat Mooseksen kirjan kuvausta Luvatusta maasta.

        4. Kymmenen käskyä: Kymmenen käskyä ovat keskeinen osa Mooseksen lakia, ja niitä pidetään yhtenä perustana monille länsimaisille oikeusjärjestelmille. Niitä on myös löydetty muinaisista kirjoituksista, kuten kuolleidenmeren käsikirjoituksista.

        5. Israelin kuninkaat: Useat muinaiset inskriptiot ja arkeologiset löydöt vahvistavat Israelin kuninkaiden olemassaolon ja osan Mooseksen kirjan historiasta.

        Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, ja on tärkeää huomioida, että kaikki Mooseksen kirjassa kerrotut tapahtumat ja henkilöt eivät ole saaneet suoraa vahvistusta ei-raamatullisista lähteistä, mutta monilla niistä on historiallista ja arkeologista tukea."

        Tyypillinen uskonkiihkoisen valehtelijan kirjoitus:

        1. Mitään todisteita juutalaisten orjuudesta ja exoduksesta ei ole. Päin vastoin koko tarina exoduksesta on täysin absurdi, kun sen kuvitellaan tapahtuneen Ramses II:n aikana. Ramses II hallitsi myös Palestiinaa eli Mooses johdatti israelilaiset Egyptistä pakoon Egyptiin. Uskovainen uskoo.

        2. Pistä viite babylonialaiseen aikalaiskirjoitukseen jossa kerrotaan juutalaisten paosta Egyptistä?

        3. Eli Palestiinaan sijoitetut kertomukset vaikuttavat Palestiinaan sijoitetulta? No shit Sherlock!

        4. Länsimainen oikeusjärjestelmä perustuu Rooman 12 taulun lakiin, jonka takia EDELLEEN erityisesti anglosaksisissa maissa oikeussaleissa tai niidne edessä on roomalaisen Justitia-jumalattaren patsaita.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Lady_Justice#/media/File:Statue_of_Justice,_Central_Criminal_Court,_London,_UK_-_20030311.jpg
        P.S.
        Kymmenen käskyn keskeisyydestä kertoo hyvin se, että saman tien kun tarinoiden Mooses laskeutui Siinain vuorelta hän murhautti 3000 juutalaista kymmenen käskyn vastaisesti.
        P.P.S.
        MISSÄÄN Raamatussa ei sanota, että ne katekismuksen 10 käskyä ovat juuri NE kymmenen käskyä, jotka Jahve saneli Moosekselle.

        5. KAIKKI Mooseksen kirjoissa mainitut merkittävät kuninkaan vaikuttavat taruhahmoilta, koska niitä ei tunneta lainkaan näiden kertomusten ulkopuolella:
        Kannattaa lukea tuo:
        https://library.biblicalarchaeology.org/article/house-of-david-built-on-sand-the-sins-of-the-biblical-maximizers/
        "I am not the only scholar who suspects that the figure of King David is about as historical as King Arthur. "
        "En ole ainoa tutkija, joka epäilee, että kuningas Daavidin hahmo on suunnilleen yhtä historiallinen kuin kuningas Arthur."


      • Anonyymi kirjoitti:

        Hienoa, että joku asiaa hyvin tunteva viitsii tuonkin kreationistin jutun perata. Ei tainnut jäädä ainoatakaan kohtaa, mutta toki tuo näytti jo aiemmin, että maalia voi siirtää hyvin helposti.

        "Hienoa, että joku asiaa hyvin tunteva"

        Kiitoksi vaan, mutta en suinkaan ole asiantuntija, esim. Hesbonin inskriptio ja Khirbet Qeiyafan löydökset olivat minulle ihan uusia asioita. Ei noiden kumoaminen vaadi asiantuntijuutta vaan pelkästää kohtalaista englannintaitoa, kykyä käyttää hakukonetta ja ennen kaikkea viitseliäisyyttä. Ymmärrän yllä hyvin että moni ei vaan jaksa loputtomasti oikoa kreationisteja, en minäkään kuin satunnaisesti.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Mikä tämä evoluutiovalhe mahtaa olla?"

        Siinäpä sinulle pähkinä purtavaksi.

        "Eli sinunkin mielestäsi on turhanpäiväistä luottaa Raamatun "tiedon" paikkansapitävyyteen. Hyvä että voimme olla yhtä mieltä tästä.
        Ei kukaan väitä että tieteessä on jotain lopullisesti paikkansapitäviä tietoja. Ainoat lopulliseen tietoon uskovat ovat uskovaisia."

        Usko on välttämätöntä. Mutta ethän sinä sitä ymmärrä. Minä uskon ja luotan että Raamatussa oleva tieto on totta. Sinä et usko ja luota. Yksinkertaista.

        Vastauksesi ChatGPT:n vastaukseen on pelkkää spekulointia. Raamatun ajoituksista sinä tai kukaan muukaan ihminen ei tiedä mitään varmaa.

        Tuo yksi fanipoikasi ehti jo hivelemään egoasi. Mutta näistä keskusteluista huomaa että teillä ei ole aikomustakaan muuttaa mieltänne. Olette päättäneet että Raamattu ei ole totta ja otatte kaiken tiedon vastaan mikä on kriittistä sitä kohtaan ja kiellätte kaiken sitä puoltavan. Sitten olette olevinanne rehellisiä.

        ChatGPT mooseksen kirjoista:

        "Mooseksen kirja on yksi viidestä Mooseksen kirjasta Vanhassa testamentissa, ja se sisältää monia tapahtumia ja henkilöitä. Tässä on joitakin todisteita Mooseksen kirjassa mainituista tapahtumista ja henkilöistä:

        1. Egyptin orjuus: Historialliset todisteet, kuten muinaiset egyptiläiset inskriptiot ja arkeologiset löydöt, vahvistavat, että muinaiset israelilaiset olivat Egyptin orjina.

        2. Mooses: Vaikka ei ole suoria ei-raamatullisia todisteita Mooses-henkilöstä, useat muinaiset lähteet, kuten Egyptiläiset ja Babylonialaiset kirjoitukset, mainitsevat Egyptin orjuuden ja israelilaisten lähdön Egyptistä, mikä viittaa siihen, että Mooses oli todellinen historiallinen hahmo.

        3. Luvattu maa: Arkeologiset kaivaukset Israelin alueella ovat paljastaneet todisteita muinaisista asutuksista ja kulttuureista, jotka vastaavat Mooseksen kirjan kuvausta Luvatusta maasta.

        4. Kymmenen käskyä: Kymmenen käskyä ovat keskeinen osa Mooseksen lakia, ja niitä pidetään yhtenä perustana monille länsimaisille oikeusjärjestelmille. Niitä on myös löydetty muinaisista kirjoituksista, kuten kuolleidenmeren käsikirjoituksista.

        5. Israelin kuninkaat: Useat muinaiset inskriptiot ja arkeologiset löydöt vahvistavat Israelin kuninkaiden olemassaolon ja osan Mooseksen kirjan historiasta.

        Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, ja on tärkeää huomioida, että kaikki Mooseksen kirjassa kerrotut tapahtumat ja henkilöt eivät ole saaneet suoraa vahvistusta ei-raamatullisista lähteistä, mutta monilla niistä on historiallista ja arkeologista tukea."

        "Siinäpä sinulle pähkinä purtavaksi."

        Ei. Se, ettet osaa perustella lainkaan omia väitteitösi, on nimenomaan sinun ongelmasi. Eli et edes itse tiedä mitä tarkoitat "evoluutiovalheella".

        "Usko on välttämätöntä."

        Aivan. On perusteltua uskoa ja on sokeaa uskoa. Usko Mooseksenkirjojen historiallisuuteen on sokeaa uskoa.

        "Vastauksesi ChatGPT:n vastaukseen on pelkkää spekulointia."

        Se, että Khirbet Qeiyafasta löytynyt piirtokirjoitus ei ole kirjoittetu kivelle vaan keramiikanpalalle, eikä se puhu Juudan kuninkaasta, vaan siinä on maininta pelkästä kuninkaasta, ei ole spekulaatiota, vaan faktaa:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Khirbet_Qeiyafa_ostracon
        Se, että Hesbonin inskriptio on vain ruukunpala, jossa luetallaan jollekin nimeämättömälle kuninkaalla meneviä ruokatarpeita yms. ei ole spekulaatiota, vaan faktaa:
        https://digitalcommons.andrews.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=&httpsredir=1&article=1298&context=auss

        Näissä asioissa ChatGPT antoi täysin yksiselitteisesti väärää tietoa. Miksi sinä edelleen luotat siihen?

        "Raamatun ajoituksista sinä tai kukaan muukaan ihminen ei tiedä mitään varmaa."

        Kerro, mikä niissä ajoituksissa on vikana? Ja jos kerran niistä ei tiedetä mitään varmaa, miksi sitten et näe ongelmaa siinä, että ChatGPT:n vastaukset vaativat sen, että on jotain tietoa Raamatun ajoituksista?

        "Olette päättäneet että Raamattu ei ole totta"

        Enkä ole, vaan se, etten luota Mooseksenkirjojen väittesiin, on johtopäätös todisteiden puutteesta.

        "ja otatte kaiken tiedon vastaan mikä on kriittistä sitä kohtaan ja kiellätte kaiken sitä puoltavan."

        Mutta viestissä, jota kommentoit, ihan selkeästi sanoin, että Raamatun kuvaama israelilaisten historia pitää paikkansa Omrin kuningashuoneesta alkaen. Minulla ei ole mitään vaikeuksia hyväksyä Raamattua puoltavia todisteita. Mooseksenkirjojen tai Joosuan kirjojen tapahtumia tukevia todisteita ei ole, joten vaikea niitä on hyväksyä.

        Eikö sinua yhtään hävetä valehdella noin räikeästi asiasta, jonka oikean laidan kaikki lukijat näkevät helposti viestistäni?

        "Historialliset todisteet, kuten muinaiset egyptiläiset inskriptiot ja arkeologiset löydöt, vahvistavat, että muinaiset israelilaiset olivat Egyptin orjina."

        ChatGPT unohti kovin valitettavasti mainita ensimmäisenkään näistä inskriptioista tai arkeologisista löydöistä. Kummallista myös että egyptologit eivät tunne niitä.

        "Arkeologiset kaivaukset Israelin alueella ovat paljastaneet todisteita muinaisista asutuksista ja kulttuureista, jotka vastaavat Mooseksen kirjan kuvausta Luvatusta maasta."

        Jälleen kerran ChatGPT jätti kertomatta mitä nämä todisteet tarkalleen ovat. Toki Raamatun kuvaama kulttuuripiiri on ollut olemassa. Ei kai sitä kukaan kiistä. Kai nyt juutalaiset osasivat kuvata omaa kotimaataan.

        "Vaikka ei ole suoria ei-raamatullisia todisteita Mooses-henkilöstä, useat muinaiset lähteet, kuten Egyptiläiset ja Babylonialaiset kirjoitukset, mainitsevat Egyptin orjuuden ja israelilaisten lähdön Egyptistä, mikä viittaa siihen, että Mooses oli todellinen historiallinen hahmo."

        Jälleen kerran ChatGPT tietää asioita, jotka egyptologeille ovat tuiki tuntemattomia. Ja kovin valitettavasti tässäkään tapauksessa ChatGPT ei yksilöi yhtäkään näistä väitetysti olemassaolevista egyptiläisistä ja babylonialaisista lähteistä.

        "Kymmenen käskyä: Kymmenen käskyä ovat keskeinen osa Mooseksen lakia, ja niitä pidetään yhtenä perustana monille länsimaisille oikeusjärjestelmille. "

        Niin, uskovat tosiaan pitävät niitä länsimaisen oikeuden perusteena, kun eivät tiedä että oikeasti se perustuu roomalaselle oikeudelle. Siksi lainopillisissa tiedekunnissa on edelleen roomalainen oikeus oppiaineena. Kaikissa muinaisssa lakikokoelmissa säädettiin omaisuuden suojasta, fyysiestä koskemattomuudesta ja avioliitosta, myös paljon kymmentä käskyä vanhemmissa laeissa. Ja vaikka leikittäisiin, että länsimainen oikeus perustuu kymmenelle käskylle, niin eihän se mitenkään todista, että Mooseksenkirjojen kuvaamat tapahtumat olivat aitoja.

        "Israelin kuninkaat: Useat muinaiset inskriptiot ja arkeologiset löydöt vahvistavat Israelin kuninkaiden olemassaolon ja osan Mooseksen kirjan historiasta."

        Miten ihmeessä Israelin kuninkaiden olemassaolo puoltaa Mooseksenkirjojen kuvaamien tapahtumien aitoutta, kun kerran Mooseksenkirjojen tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen Israelin kuninkaita? Raamatun kuninkaat ovat tosiaan historiallisia ainakin Omrista lähtien. Siitä ei vaan ole apua Mooseksenkirjojen tapahtumien todistelussa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tyypillinen uskonkiihkoisen valehtelijan kirjoitus:

        1. Mitään todisteita juutalaisten orjuudesta ja exoduksesta ei ole. Päin vastoin koko tarina exoduksesta on täysin absurdi, kun sen kuvitellaan tapahtuneen Ramses II:n aikana. Ramses II hallitsi myös Palestiinaa eli Mooses johdatti israelilaiset Egyptistä pakoon Egyptiin. Uskovainen uskoo.

        2. Pistä viite babylonialaiseen aikalaiskirjoitukseen jossa kerrotaan juutalaisten paosta Egyptistä?

        3. Eli Palestiinaan sijoitetut kertomukset vaikuttavat Palestiinaan sijoitetulta? No shit Sherlock!

        4. Länsimainen oikeusjärjestelmä perustuu Rooman 12 taulun lakiin, jonka takia EDELLEEN erityisesti anglosaksisissa maissa oikeussaleissa tai niidne edessä on roomalaisen Justitia-jumalattaren patsaita.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Lady_Justice#/media/File:Statue_of_Justice,_Central_Criminal_Court,_London,_UK_-_20030311.jpg
        P.S.
        Kymmenen käskyn keskeisyydestä kertoo hyvin se, että saman tien kun tarinoiden Mooses laskeutui Siinain vuorelta hän murhautti 3000 juutalaista kymmenen käskyn vastaisesti.
        P.P.S.
        MISSÄÄN Raamatussa ei sanota, että ne katekismuksen 10 käskyä ovat juuri NE kymmenen käskyä, jotka Jahve saneli Moosekselle.

        5. KAIKKI Mooseksen kirjoissa mainitut merkittävät kuninkaan vaikuttavat taruhahmoilta, koska niitä ei tunneta lainkaan näiden kertomusten ulkopuolella:
        Kannattaa lukea tuo:
        https://library.biblicalarchaeology.org/article/house-of-david-built-on-sand-the-sins-of-the-biblical-maximizers/
        "I am not the only scholar who suspects that the figure of King David is about as historical as King Arthur. "
        "En ole ainoa tutkija, joka epäilee, että kuningas Daavidin hahmo on suunnilleen yhtä historiallinen kuin kuningas Arthur."

        "Päin vastoin koko tarina exoduksesta on täysin absurdi, kun sen kuvitellaan tapahtuneen Ramses II:n aikana. Ramses II hallitsi myös Palestiinaa eli Mooses johdatti israelilaiset Egyptistä pakoon Egyptiin"

        Lisäongelmana on ajoitus. Itse asiassa Ramses II ei voinut olla exoduksen faarao, sillä Raamatussa sanotaan että juutalaiset laitettiin rakentamaan Ramseksen kaupunki (eli PiRamessu, Ramses II:n pääkaupunki) ja tämän rakennusurakan alulle laittanut faarao ehti kuolla, ennen kuin Mooses palasi Egyptiin pakomatkaltaan.

        Exodus voisi tapahtua siis aikaisintaan 1213 eKr. jolloin Ramses II kuoli. Ensimmäisen varmasti historiallisen Raamatun kuninkaan Omrin hallitusaika voidaan ajoittaa kohtalaisella varmuudella alkaneeksi 885 eKr. Näiden välillä olevaan 328 vuoteen pitäisi saada mahtumaan seuraavat Raamatun tapahtumat:
        Harhailu Siinailla, 40 vuotta
        Kaanaanmaan valloitus, 38vuotta
        Tuomarien aika, 200-400 vuotta riippuen arviosta
        Kuninkaat Saulista Simriin, noin 160 vuotta

        Eli vaikka olettaisi, että Mooses tuli Egyptiin heti Ramseksen kuoltua ja laskisi Tuomarien ajan lyhimmällä kestolla, aikaa tarvittaisiin 110 vuotta lisää, jotta kaikki nuo tapahtumat saisi mahtumaan historiaan.


      • Anonyymi
        siare kirjoitti:

        "Siinäpä sinulle pähkinä purtavaksi."

        Ei. Se, ettet osaa perustella lainkaan omia väitteitösi, on nimenomaan sinun ongelmasi. Eli et edes itse tiedä mitä tarkoitat "evoluutiovalheella".

        "Usko on välttämätöntä."

        Aivan. On perusteltua uskoa ja on sokeaa uskoa. Usko Mooseksenkirjojen historiallisuuteen on sokeaa uskoa.

        "Vastauksesi ChatGPT:n vastaukseen on pelkkää spekulointia."

        Se, että Khirbet Qeiyafasta löytynyt piirtokirjoitus ei ole kirjoittetu kivelle vaan keramiikanpalalle, eikä se puhu Juudan kuninkaasta, vaan siinä on maininta pelkästä kuninkaasta, ei ole spekulaatiota, vaan faktaa:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Khirbet_Qeiyafa_ostracon
        Se, että Hesbonin inskriptio on vain ruukunpala, jossa luetallaan jollekin nimeämättömälle kuninkaalla meneviä ruokatarpeita yms. ei ole spekulaatiota, vaan faktaa:
        https://digitalcommons.andrews.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=&httpsredir=1&article=1298&context=auss

        Näissä asioissa ChatGPT antoi täysin yksiselitteisesti väärää tietoa. Miksi sinä edelleen luotat siihen?

        "Raamatun ajoituksista sinä tai kukaan muukaan ihminen ei tiedä mitään varmaa."

        Kerro, mikä niissä ajoituksissa on vikana? Ja jos kerran niistä ei tiedetä mitään varmaa, miksi sitten et näe ongelmaa siinä, että ChatGPT:n vastaukset vaativat sen, että on jotain tietoa Raamatun ajoituksista?

        "Olette päättäneet että Raamattu ei ole totta"

        Enkä ole, vaan se, etten luota Mooseksenkirjojen väittesiin, on johtopäätös todisteiden puutteesta.

        "ja otatte kaiken tiedon vastaan mikä on kriittistä sitä kohtaan ja kiellätte kaiken sitä puoltavan."

        Mutta viestissä, jota kommentoit, ihan selkeästi sanoin, että Raamatun kuvaama israelilaisten historia pitää paikkansa Omrin kuningashuoneesta alkaen. Minulla ei ole mitään vaikeuksia hyväksyä Raamattua puoltavia todisteita. Mooseksenkirjojen tai Joosuan kirjojen tapahtumia tukevia todisteita ei ole, joten vaikea niitä on hyväksyä.

        Eikö sinua yhtään hävetä valehdella noin räikeästi asiasta, jonka oikean laidan kaikki lukijat näkevät helposti viestistäni?

        "Historialliset todisteet, kuten muinaiset egyptiläiset inskriptiot ja arkeologiset löydöt, vahvistavat, että muinaiset israelilaiset olivat Egyptin orjina."

        ChatGPT unohti kovin valitettavasti mainita ensimmäisenkään näistä inskriptioista tai arkeologisista löydöistä. Kummallista myös että egyptologit eivät tunne niitä.

        "Arkeologiset kaivaukset Israelin alueella ovat paljastaneet todisteita muinaisista asutuksista ja kulttuureista, jotka vastaavat Mooseksen kirjan kuvausta Luvatusta maasta."

        Jälleen kerran ChatGPT jätti kertomatta mitä nämä todisteet tarkalleen ovat. Toki Raamatun kuvaama kulttuuripiiri on ollut olemassa. Ei kai sitä kukaan kiistä. Kai nyt juutalaiset osasivat kuvata omaa kotimaataan.

        "Vaikka ei ole suoria ei-raamatullisia todisteita Mooses-henkilöstä, useat muinaiset lähteet, kuten Egyptiläiset ja Babylonialaiset kirjoitukset, mainitsevat Egyptin orjuuden ja israelilaisten lähdön Egyptistä, mikä viittaa siihen, että Mooses oli todellinen historiallinen hahmo."

        Jälleen kerran ChatGPT tietää asioita, jotka egyptologeille ovat tuiki tuntemattomia. Ja kovin valitettavasti tässäkään tapauksessa ChatGPT ei yksilöi yhtäkään näistä väitetysti olemassaolevista egyptiläisistä ja babylonialaisista lähteistä.

        "Kymmenen käskyä: Kymmenen käskyä ovat keskeinen osa Mooseksen lakia, ja niitä pidetään yhtenä perustana monille länsimaisille oikeusjärjestelmille. "

        Niin, uskovat tosiaan pitävät niitä länsimaisen oikeuden perusteena, kun eivät tiedä että oikeasti se perustuu roomalaselle oikeudelle. Siksi lainopillisissa tiedekunnissa on edelleen roomalainen oikeus oppiaineena. Kaikissa muinaisssa lakikokoelmissa säädettiin omaisuuden suojasta, fyysiestä koskemattomuudesta ja avioliitosta, myös paljon kymmentä käskyä vanhemmissa laeissa. Ja vaikka leikittäisiin, että länsimainen oikeus perustuu kymmenelle käskylle, niin eihän se mitenkään todista, että Mooseksenkirjojen kuvaamat tapahtumat olivat aitoja.

        "Israelin kuninkaat: Useat muinaiset inskriptiot ja arkeologiset löydöt vahvistavat Israelin kuninkaiden olemassaolon ja osan Mooseksen kirjan historiasta."

        Miten ihmeessä Israelin kuninkaiden olemassaolo puoltaa Mooseksenkirjojen kuvaamien tapahtumien aitoutta, kun kerran Mooseksenkirjojen tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen Israelin kuninkaita? Raamatun kuninkaat ovat tosiaan historiallisia ainakin Omrista lähtien. Siitä ei vaan ole apua Mooseksenkirjojen tapahtumien todistelussa.

        ChatGPT louhii mallin opettamiseen käytetyn materiaalin Internetistä. Mukaan tulee toki myös uskonnollista materiaalia, jolla ei ole mitään todellisuuspohjaa. Kun ChatGPT:ltä kysyy sopivia kysymyksiä (eli prompti valitaan sopivasti), saadaan haluttuja vastauksia. Eikä lähdekritiikistä ole tietoakaan. Lähdeviitteenä ChatGPT on suorastaan koominen.

        Tietysti kiihkouskovalle tuo sopii oikein hyvin. Onhan kaikki omaa uskoa vahvistava tieteestä valehtelukin havaittu hyväksyttäväksi noissa piireissä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sillä ei ole väliä tapahtuiko noin vai ei. Se malli asioiden kirjaamisesta on selvästi Raamatussa ja sen varaan nojaa myös evoluutiovalhe. Valheitakin voidaan kirjata ylös. Tieto myös vanhenee. Siksi on turhanpäiväistä luottaa jonkin tiedon lopulliseen paikkansapitävyyteen. Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, niinkuin arkeologia on toistuvasti todistanut Raamatun todeksi. Ja koska tiedän että haluat seuraavaksi näyttöä näistä todisteista, niin pyysin ChatGPT:ltä listaa, kun en itse jaksa vaivautua:

        "Raamatun tapahtumien arkeologiset todisteet voivat olla moninaisia ja niiden tulkinta voi vaihdella eri tutkijoiden keskuudessa. Tässä on kuitenkin joitakin esimerkkejä arkeologisista löydöistä, jotka ovat liittyneet Raamatun tapahtumiin:

        1. **Tel Danin kivikirjoitus**: Tel Danissa Israelissa löytyi kivikirjoitus, joka mainitsee "Daavidin huoneen". Tämä on ensimmäinen ei-raamatullinen maininta Daavidista kuningasten joukossa.

        2. **Khirbet Qeiyafan löydökset**: Khirbet Qeiyafa oli muinainen linnoitus Israelissa, ja sieltä löydettiin vuonna 2008 kivikirjoitus, jossa mainitaan muun muassa Juudan kuningas.

        3. **Jerikon kaupungin rauniot**: Jerikon rauniot ovat tuottaneet arkeologisia todisteita, jotka tukevat Raamatun kuvauksia Jerikon valloituksesta Joosuan aikana.

        4. **Hesbonin inskriptio**: Hesbonin inskriptio, joka löydettiin Jordanian alueelta, mainitsee israelilaisten hyökkäyksen ja voiton Moabin yli, mikä vastaa Raamatun kertomusta.

        5. **Kumranin luolat ja Kuolleenmeren kääröt**: Kumranin luolista löydetyt kääröt sisältävät muun muassa käsikirjoituksia Vanhan testamentin kirjoista sekä muita historiallisia tekstejä, mikä vahvistaa Raamatun ajan historiallista taustaa ja auttaa ymmärtämään sen aikakauden kulttuuria ja uskonnollisia käytäntöjä.

        Näitä ovat vain muutamat esimerkit arkeologisista löydöistä, jotka liittyvät Raamatun tapahtumiin. On tärkeää huomata, että arkeologia on jatkuva prosessi, ja uusia löytöjä tehdään jatkuvasti, mikä voi antaa lisää näkökulmia Raamatun aikoihin ja tapahtumiin."

        Luku ja kirjoitustaito ovat tosiaan kehittyneet hyvin pitkälti Raamatun kautta ja ansiosta. Englannissa kuningas Jaakko käännätti Raamatun englanniksi. Suomeksi sen käänsi Agricola.

        Wikipedia:
        "Mikael Agricola (noin 1510 Pernaja – 9. huhtikuuta 1557 Uusikirkko) oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja, joka raamatunsuomennoksellaan loi suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat."

        Tieteeseen saattoi ehkä keskiajalla Raamattu vaikuttaakin, ainakin sen oppeja noydattanut kirkko ja uskonto olivat uhka. Jos nimittäin tutkija teki väärän johtopäätöksen, niin siitä seurasi ikäviä asioita.

        Sittemmin tiede on pystynyt kehittymään uskonnosta riippumatta ja kehitys onkin tuon jälkeen ollut aivan toista luokkaa. Vastauksia kun ei ole tarvinnut sovittaa Raamatun kanssa yhteen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vaikka näitä palstoja lukiessa väkisin turtuu Jeesus-uskoisten epärehellisyyteen ja tottuu heidän taipumukseensa valehdella, niin havoinpa näkee uskonharhaista, joka noin innokkaasti, häikäilemättömästi ja riettaasti palvelee valheen Saatanaa!

        Heität jonkun raamatunjakeen numeron, jossa muka puhutaan jotain dokumentoinnista ja asioiden muistiinmerkitsemisestä. Mutta koska itsekkin tiedät törkeästi valehtelevasi et kehtaa lainata tekstiä: "Herra sanoi Moosekselle: »Kirjoita muistiin nämä käskyt, sillä ne ovat sinun ja Israelin kanssa tekemäni liiton ehdot.» "
        Eli tekstissä kerrotaan vain siitä, miten mielikuvitus-Mooses kuuli mielikuvituksessaan Jumalan sanovan hänelle, että se, mitä hän kuvittelee mielikuvitus-Jumalan hänelle sanovan pitää merkitä muistiin. Tälla ei ole mitään tekemistä TAPAHTUMIEN, FAKTOJEN tai HAVAINTOJEN kanssa. Valehtelusi on iljettävää!

        Entä sitten jos katsotaan rehellisesti tietokirjallisuuden historiaa.

        Vanhin lääketieteellinen kirja on Egyptistä ns. Kahoun Papyrus, joka on peräisin n. 1950 eaa. eli yli TUHAT VUOTTA vanhempi kuin mikään VT:n teksti. Se koostuu kolmesta osasta, joista yksi käsittelee ihmislääketiedettä, toinen eläinlääketiedett' ja kolmas (vähän yllättäin) matematiikkaa.

        Kokonaan oma lukunsa on babylonialaisten matemaatikkaa käsittelevät teokset. Jo 1800 eaa on luuisia savitauluja, joilla käsitellään aritmetiikkaa, algebraa ja geometriaa. Niissä lasketaan mm lukujen neliöjuuria lukusarjoina. Esimerkiksi kahden neliöjuuri (neliön lävistäjä) laskettiin KUUDEN desimaalin tarkkuudella oikein. Niinsanottu Pythagoran lause oli tunnettu jo tuolloin. Tämä siis 1000 vuotta aikaisemmin kun Raamtun rustaajat päätyivät väittämään, että pii on tasan 3. Naurettavia typeryksiä!

        Tieteellisen kirjoittamisen historiassa pitää myös mainita heettiläisten Mitannissa vaikuttanut hevoskasvattaja Kikkuli, joka kirjoitti niin täsmällisen, loogisen ja tarkkoihin havaintoihin perustuvan hevosenkoulutusoppaan noin 1400 eaa, että, kuntohtori Ann Nyland Uuden Englannin yliopistosta Sydneystä kokeili Kikkulin ohjeita arabialaisilla hevosilla vuosina 1991 ja 1992 aikana seitsemän kuukauden ajan, niin tulokset olivat jopa parempia kuin nykyaikaisilla hevoskoulutusmenetelmillä. Kikkulin tiedonkeruumenetelmä ei välttämättä ollut nykymääritelmällä tieteelline, mutta käytännössä sen täytyi perustua hyvin tarkkaan havainnointiin ja analyysiin. Eli oltiin aivan eri tasolla kuin Raamatun harhaisten höpö-höpö teksteiss ja Kikkuli kirjoitti tekstinsä pronssikaudella satoja vuosia aikaisemmin kuin MITÄÄN Vanhaan Testamenttiin päätynyttä oli kirjoitettu.

        Ja muita VT:n kirjoja vanhempia esimerkkejä löytyy vaikka kuinka. JOS asiaa tutkii rehellisesti eikä kristillisesti.

        Tämä kirjiittaja toteuttaa parin "kreationistisen tieteen" menetelmää tässä.

        Lainauslouhintahan on yksi heidän perustekniikoita. Poimitaan lauseita tai sanoja sieltä täältä ja näin saadulla tekstillä perustellaan valheellisesti mitä vain.

        Toinen on Raamatun tulkinnat ja omat lisäykset Raamattuun. Tässä on vielä sellainen piirre, että vain oman lahkon tulkinta on oikein.

        Tuossa edellä jopa nämä kaksi yhdistyy kauniisti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sillä ei ole väliä tapahtuiko noin vai ei. Se malli asioiden kirjaamisesta on selvästi Raamatussa ja sen varaan nojaa myös evoluutiovalhe. Valheitakin voidaan kirjata ylös. Tieto myös vanhenee. Siksi on turhanpäiväistä luottaa jonkin tiedon lopulliseen paikkansapitävyyteen. Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, niinkuin arkeologia on toistuvasti todistanut Raamatun todeksi. Ja koska tiedän että haluat seuraavaksi näyttöä näistä todisteista, niin pyysin ChatGPT:ltä listaa, kun en itse jaksa vaivautua:

        "Raamatun tapahtumien arkeologiset todisteet voivat olla moninaisia ja niiden tulkinta voi vaihdella eri tutkijoiden keskuudessa. Tässä on kuitenkin joitakin esimerkkejä arkeologisista löydöistä, jotka ovat liittyneet Raamatun tapahtumiin:

        1. **Tel Danin kivikirjoitus**: Tel Danissa Israelissa löytyi kivikirjoitus, joka mainitsee "Daavidin huoneen". Tämä on ensimmäinen ei-raamatullinen maininta Daavidista kuningasten joukossa.

        2. **Khirbet Qeiyafan löydökset**: Khirbet Qeiyafa oli muinainen linnoitus Israelissa, ja sieltä löydettiin vuonna 2008 kivikirjoitus, jossa mainitaan muun muassa Juudan kuningas.

        3. **Jerikon kaupungin rauniot**: Jerikon rauniot ovat tuottaneet arkeologisia todisteita, jotka tukevat Raamatun kuvauksia Jerikon valloituksesta Joosuan aikana.

        4. **Hesbonin inskriptio**: Hesbonin inskriptio, joka löydettiin Jordanian alueelta, mainitsee israelilaisten hyökkäyksen ja voiton Moabin yli, mikä vastaa Raamatun kertomusta.

        5. **Kumranin luolat ja Kuolleenmeren kääröt**: Kumranin luolista löydetyt kääröt sisältävät muun muassa käsikirjoituksia Vanhan testamentin kirjoista sekä muita historiallisia tekstejä, mikä vahvistaa Raamatun ajan historiallista taustaa ja auttaa ymmärtämään sen aikakauden kulttuuria ja uskonnollisia käytäntöjä.

        Näitä ovat vain muutamat esimerkit arkeologisista löydöistä, jotka liittyvät Raamatun tapahtumiin. On tärkeää huomata, että arkeologia on jatkuva prosessi, ja uusia löytöjä tehdään jatkuvasti, mikä voi antaa lisää näkökulmia Raamatun aikoihin ja tapahtumiin."

        Luku ja kirjoitustaito ovat tosiaan kehittyneet hyvin pitkälti Raamatun kautta ja ansiosta. Englannissa kuningas Jaakko käännätti Raamatun englanniksi. Suomeksi sen käänsi Agricola.

        Wikipedia:
        "Mikael Agricola (noin 1510 Pernaja – 9. huhtikuuta 1557 Uusikirkko) oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja, joka raamatunsuomennoksellaan loi suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat."

        "Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, niinkuin arkeologia on toistuvasti todistanut Raamatun todeksi."

        Argeologia muun muassa on osoittanut Euroopassa olleen jo asutusta kymmeniä tuhansia vuosia. Sinun täytyy nyt odotella, että argeologit unohtaa nuo löydöt.

        Sinälläänhän lausahdus kertoo kaiken siitä, miten kiihkouskova suhtautuu tieteelliseen tietoon. Se ei ole oikein, jos se on oman uskon kanssa ristiriidassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, niinkuin arkeologia on toistuvasti todistanut Raamatun todeksi."

        Argeologia muun muassa on osoittanut Euroopassa olleen jo asutusta kymmeniä tuhansia vuosia. Sinun täytyy nyt odotella, että argeologit unohtaa nuo löydöt.

        Sinälläänhän lausahdus kertoo kaiken siitä, miten kiihkouskova suhtautuu tieteelliseen tietoon. Se ei ole oikein, jos se on oman uskon kanssa ristiriidassa.

        "Usko on asia erikseen ja siinä pidetään kiinni luottaen että tieto tulee vääntymään sen oman uskon puoleen ajansaatossa, niinkuin arkeologia on toistuvasti todistanut Raamatun todeksi."

        Jännittää jo etukäteen koska piin arvo muuttuu kolmeksi. Saattaa olla että siinä ajansaatossa vierähtää tovi jos toinen.


    • Anonyymi

      Niin sanottu Pyhä Henki ei ole tehnyt kenestäkään yhtään älykkäämpää kuin hän on eikä ole vaikuttanut mitään tieteellistä kehitystä, vaikka sen sanotaan olevan Jumala ja älykkäin mahdollinen olento.

      Miksi se ei ole neuvonut kristittyjä ja auttanut kehittämään tiedettä? Sitävastoin kristityt ovat vastustaneet tieteen kehitystä ja pitäneet kiinni maakeskeisestä maailmankuvasta ja kieltäneet rokotukset isorokkoa vastaan.

      Varsinainen idiootti se Pyhä henki, kun vastustaa tiedettä ihmiskunnan parhaaksi!

      • Anonyymi

        Pyhä Henki on nimensä mukaisesti henki. Jos ihminen on pyhän hengen vallassa, niin hän on täydellisessä tilassa, jossa häneltä ei puutu mitään, hän hyväksyy kaiken, ei vastusta mitään...On vaan ja hengittelee. Miten ihmeessä tässä tilassa pitäisi ruveta muuttamaan maailmaa, kun sehän kielletään jo pyhissä teksteissä.

        Tiede on kehittynyt ihmisten tyytymättömyydestä vallitseviin oloihin. Kaikki ongelmat on myös seurausta siitä.

        Ihmisen koko keho on varmaan syntynyt vastustamisen kautta. Kun ihminen ei hyväksy tapahtumia, anna henkienergioiden vaan virrata läpi, niin on syntynyt esim. suolisto, joka kaipaa ruokaa. Ruoan tarve taas tarkottaa, että on ruvettava vastustamaan ruoan puutetta.

        On hommattava kädet, joilla kerätä syötävää, myöhemmin kuokkia maata, opeteltava kasvien kasvuolosuhteet, sodittava muiden kanssa... Kaikki tämä on erkaantumista pyhästä hengestä, joka on se tila, jossa kaikki on hyvin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pyhä Henki on nimensä mukaisesti henki. Jos ihminen on pyhän hengen vallassa, niin hän on täydellisessä tilassa, jossa häneltä ei puutu mitään, hän hyväksyy kaiken, ei vastusta mitään...On vaan ja hengittelee. Miten ihmeessä tässä tilassa pitäisi ruveta muuttamaan maailmaa, kun sehän kielletään jo pyhissä teksteissä.

        Tiede on kehittynyt ihmisten tyytymättömyydestä vallitseviin oloihin. Kaikki ongelmat on myös seurausta siitä.

        Ihmisen koko keho on varmaan syntynyt vastustamisen kautta. Kun ihminen ei hyväksy tapahtumia, anna henkienergioiden vaan virrata läpi, niin on syntynyt esim. suolisto, joka kaipaa ruokaa. Ruoan tarve taas tarkottaa, että on ruvettava vastustamaan ruoan puutetta.

        On hommattava kädet, joilla kerätä syötävää, myöhemmin kuokkia maata, opeteltava kasvien kasvuolosuhteet, sodittava muiden kanssa... Kaikki tämä on erkaantumista pyhästä hengestä, joka on se tila, jossa kaikki on hyvin.

        Ihan varmaan joo, henki-huuhari :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihan varmaan joo, henki-huuhari :)

        Nopeastipa taas kiusaaja perskärpänen ilmestyi paikalle. Piileskelee jossain, vainoaja ja stalkkeri.

        On olemassa ihmisiä, jotka pystyvät olemaan syömättä ja juomatta pitkiä aikoja koska tavoittelevat tuota tilaa. Sinä et tietenkään asiasta mitään tiedä etkä ymmärrä, koska elät ja nautit kiusaamisesta ja paskanhajusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pyhä Henki on nimensä mukaisesti henki. Jos ihminen on pyhän hengen vallassa, niin hän on täydellisessä tilassa, jossa häneltä ei puutu mitään, hän hyväksyy kaiken, ei vastusta mitään...On vaan ja hengittelee. Miten ihmeessä tässä tilassa pitäisi ruveta muuttamaan maailmaa, kun sehän kielletään jo pyhissä teksteissä.

        Tiede on kehittynyt ihmisten tyytymättömyydestä vallitseviin oloihin. Kaikki ongelmat on myös seurausta siitä.

        Ihmisen koko keho on varmaan syntynyt vastustamisen kautta. Kun ihminen ei hyväksy tapahtumia, anna henkienergioiden vaan virrata läpi, niin on syntynyt esim. suolisto, joka kaipaa ruokaa. Ruoan tarve taas tarkottaa, että on ruvettava vastustamaan ruoan puutetta.

        On hommattava kädet, joilla kerätä syötävää, myöhemmin kuokkia maata, opeteltava kasvien kasvuolosuhteet, sodittava muiden kanssa... Kaikki tämä on erkaantumista pyhästä hengestä, joka on se tila, jossa kaikki on hyvin.

        Et kuitenkaan itse seuraa periaatetta, että pyhä henki olisi riittävä. Olethan näemmä valinnut tieteen kehitykseen perustuvan viestintävälineen. Ja luultavasti syöt tieteelliseen tietoon perustuvan kasvinjalostuksen tuloksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nopeastipa taas kiusaaja perskärpänen ilmestyi paikalle. Piileskelee jossain, vainoaja ja stalkkeri.

        On olemassa ihmisiä, jotka pystyvät olemaan syömättä ja juomatta pitkiä aikoja koska tavoittelevat tuota tilaa. Sinä et tietenkään asiasta mitään tiedä etkä ymmärrä, koska elät ja nautit kiusaamisesta ja paskanhajusta.

        Olisi luullut että kaltaisesi korkeasti kehittynyt henki-ihminen pystyisi hieman järkevämpään ja kauniimpaan ulosantiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nopeastipa taas kiusaaja perskärpänen ilmestyi paikalle. Piileskelee jossain, vainoaja ja stalkkeri.

        On olemassa ihmisiä, jotka pystyvät olemaan syömättä ja juomatta pitkiä aikoja koska tavoittelevat tuota tilaa. Sinä et tietenkään asiasta mitään tiedä etkä ymmärrä, koska elät ja nautit kiusaamisesta ja paskanhajusta.

        Sovitaan, että olet näin alkuun viikon syömättä ja juomatta Pyhän Hengen voimalla ja palaat vasta sitten kommentoimaan palstalle.
        Jookosta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pyhä Henki on nimensä mukaisesti henki. Jos ihminen on pyhän hengen vallassa, niin hän on täydellisessä tilassa, jossa häneltä ei puutu mitään, hän hyväksyy kaiken, ei vastusta mitään...On vaan ja hengittelee. Miten ihmeessä tässä tilassa pitäisi ruveta muuttamaan maailmaa, kun sehän kielletään jo pyhissä teksteissä.

        Tiede on kehittynyt ihmisten tyytymättömyydestä vallitseviin oloihin. Kaikki ongelmat on myös seurausta siitä.

        Ihmisen koko keho on varmaan syntynyt vastustamisen kautta. Kun ihminen ei hyväksy tapahtumia, anna henkienergioiden vaan virrata läpi, niin on syntynyt esim. suolisto, joka kaipaa ruokaa. Ruoan tarve taas tarkottaa, että on ruvettava vastustamaan ruoan puutetta.

        On hommattava kädet, joilla kerätä syötävää, myöhemmin kuokkia maata, opeteltava kasvien kasvuolosuhteet, sodittava muiden kanssa... Kaikki tämä on erkaantumista pyhästä hengestä, joka on se tila, jossa kaikki on hyvin.

        "Tiede on kehittynyt ihmisten tyytymättömyydestä vallitseviin oloihin."

        Aika pessimistinen ilmaisu, mutta osin totta. Ehkä ihmisen uteliaisuus selvittää meitä ympäröivää todellisuutta on tieteen käyttövoima. Tosin onhan se tyytymättömyyttä vallitseviin olosuhteisiin.

        Ongelmat tosin eivät tuosta johdu. Itse asiassa ihmiskunnan historiassa meillä menee paremmin kuin koskaan. Ravinto ja terveys, kaksi ihan perusasiaa, on varsin hyvällä tolalla verrattuna mihin menneeseen aikaan tahansa.


    • Anonyymi

      Liitothan on juurikin kieroutuneisuutta varten tilaisuuden saadessa aikaan monenmoista varkautta? Tykkäättekö olla hieman syntisiä ja niinollen vähän rikollisia? Niin, pidättekö? Kiva kupsutella lihoja

    • Anonyymi

      Raamattu on auttanut kasvatustieteitä ja Raamatun ohjeiden mukaan lapsia on kasvatettu kristillisessä rakkauden hengessä:
      https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010272311.html

      "(Lestadiolaisessa perheessä kasvanut) Hannu muistelee saaneensa piiskaa säännöllisesti alle kouluikäisestä ala-asteelle saakka. Muita fyysisen kurituksen muotoja olivat tukistaminen, luunapit ja suun peseminen saippualla niin, että pahimmillaan ikenet vuotivat hankauksesta verta."

      Kiitos Jeesus tästäkin.

      • Anonyymi

        Joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan.

        Joka lastaan rakastaa, se ei vitsaa säästä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan.

        Joka lastaan rakastaa, se ei vitsaa säästä.

        Kyllä, uskonnollisissa piireissä lasten kokema väkivalta on varsin yleistä. Tämä siitä huolimatta, että kuritusväkivalta on lain vastaista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä, uskonnollisissa piireissä lasten kokema väkivalta on varsin yleistä. Tämä siitä huolimatta, että kuritusväkivalta on lain vastaista.

        Jeesus rakastaa lapsiensa pieksijää!


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      315
      2918
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      106
      2223
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      84
      1651
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      189
      1561
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      67
      1355
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      55
      1253
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1104
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      21
      1098
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      2
      1039
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      931
    Aihe