JOOPA JOO...

Anonyymi-ap

Parkkisakot saanut mies änkyröi itselleen voiton oikeudessa: Hovioikeuden tuomari näki kikkailun läpi

Parkkipate|Yli viisi vuotta sitten saaduista parkkisakoista syntyi pitkä oikeuskiista. Hovioikeus päätti asiassa toisin kuin käräjäoikeus.

Valtteri Parikka HS
10:27 | Päivitetty 12:55


Helsingin hovioikeus on muuttanut tuomiota tapauksessa, jossa pysäköinninvalvontayritys Parkkipate oy ja vantaalainen yli 65-vuotias mies riitelivät yhteensä viiden pysäköintivalvontamaksun – eli kansankielisesti parkkisakon – maksamisesta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut, ettei miehen tarvitse maksaa maksuja, sillä ei ollut selvää, kuka autot oli pysäköinyt. Hovioikeus katsoi kuitenkin toisin.

Miehelle tapauksesta tulee hovioikeuden ratkaisun mukaan maksettavaksi viisi 60 euron valvontamaksua kaikkine viivästyskorkomenoineen ja perintäkuluineen sekä yli 4 000 euron oikeudenkäyntikulut Parkkipatelle. Lisäksi hän maksaa omat oikeudenkäyntikulunsa.

Yhteensä hammaslääkärinä työskentelevälle miehelle tulee maksettavaa yli 5 000 euroa.

Tapaus on varsin tyypillinen kansalaisen ja yksityisen pysäköintifirman välinen kiista. Kiistan selvittäminen on myös kestänyt kauan, sillä vanhin valvontamaksu on kesäkuulta 2017 ja tuorein joulukuulta 2019.

Asiassa on riidatonta, että miehen hallinnoimat ajoneuvot ovat olleet ehtojen vastaisesti pysäköityinä Parkkipate oy:n valvomilla alueilla valvontamaksujen määräämisajankohtina.

Riitaisaa asiassa on se, kuka autot pysäköi. Mies on kertonut, että hän oli ohjeistanut autojaan käyttäneitä perheenjäseniään olemaan kertomatta hänelle, mikäli autoja käytettäessä määrättiin valvontamaksu. Miehen autojen avaimet olivat olleet perheen yhteisessä asunnossa esillä kaikkien saatavilla ja autojen käytöstä oli sovittu perheenjäsenten kesken tai ainakin ilmoitettu hänelle päiväkohtaisesti.

Hän kiisti itse ajaneensa autoja mutta ei selvittänyt, kuka autoja oli milloinkin ajanut. Hän totesi, ettei hän tarkalleen tiedä.

Miehen mukaan autoja on ajanut pysäköintihetkillä joku hänen perheenjäsenistään, ei hän, ja täten hänen ei tarvitse maksaa parkkisakkoja. Hän katsoi, ettei hänen ja Parkkipaten välille ole syntynyt sopimussuhdetta.

Miehen perheessä on neljä kuljettajaa ja kolme ajoneuvoa. Kolmesta ajoneuvosta kaksi on miehen nimissä

Käräjäoikeus perusteli aiemmin, että sopimusoikeudellisissa asioissa lähtökohtana on, että sopimukseen vetoavalla on näyttövelvollisuus sopimuksen syntymisestä.

Ja koska Parkkipatella ei ollut esittää erityistä näyttöä siitä, että mies ajoi itse hallinnoimiaan autojaan kyseisillä hetkillä, käräjäoikeus katsoi, ettei asiassa ole uskottavasti näytetty, että ajoneuvojen kuljettajana olisi toiminut mies itse.

Hovioikeus katsoi kuitenkin toisin. Se perusteli kantansa seikkaperäisesti:

”Oikeuskäytännössä on pysäköinninvalvontamaksua koskevissa asioissa noudatettu kokemussääntöä, jonka mukaan auton omistaja tai haltija kuljettaa autoaan itse tai vähintään tietää, kuka on toiminut auton kuljettajana tiettynä ajankohtana. Auton mahdollisten kuljettajien henkilöpiiri on tavallisesti rajattu ja suhteellisen pieni, minkä johdosta yleisluontoista kiistämistä auton kuljettajana toimimisesta tiettynä ajankohtana ei ole pidetty uskottavana”, tuomiossa kirjoitetaan.

”Edellä todetun kokemussäännön perusteella [miehen] voidaan lähtökohtaisesti olettaa itse kuljettaneen hallinnoimiaan ajoneuvoja ajankohtina, jolloin valvontamaksut on määrätty.”

Hovioikeuden mukaan mies on osin omalla toiminnallaan tarkoituksellisesti aiheuttanut tilanteen, jossa näytön esittäminen auton kuljettajasta on jälkikäteen haastavaa myös hänelle itselleen, koska hän kertomansa mukaisesti on ohjeistanut perheenjäseniään olemaan kertomatta mahdollisesti näiden saamista valvontamaksuista.

Siksi hovioikeus päätti, että näissä olosuhteissa todistustaakka onkin miehellä itsellään, ei Parkkipatella.

Näin ollen hovioikeus tuomitsi, että Parkkipate oy:n kanne on hyväksyttävä ja mies on velvoitettava suorittamaan yritykselle sen vaatimat valvontamaksujen pääomat ja niitä koskevat perintäkulut viivästyskorkoineen sekä pääomaeristä aiheutuneet korkosaatavat.

Hovioikeuden tuomiosta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen.

4

238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hesarin otsikoksi oudon asenteellinen. Toimittaja on varmaan laiskuuttaan kopioinut sisällön ja otsikon ParkkiPaten sivuilta.

    • Anonyymi

      Varmaan yksi pisimmistä aloituksista mokomasta pikku jutusta. Kukaan ei jaksa lukea. Ei kiinnosta ketään.

      • Anonyymi

        En-ajanut -luikuria varmaankin kuitenkin kiinnostaa, sen verran kirpaisee kukkaroa, kuten myös samaa luikurointia harkitsevia.


    • Anonyymi

      Vittu mitä paskaa. Ihmisen pitäisi olla syytön kunnes joku sinut syylliseksi todistaa. Onko tuomarilla Paten osakkeita?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      83
      4507
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      121
      3896
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2461
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      196
      1463
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1276
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1233
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1168
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1157
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1133
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1045
    Aihe