Hallituspuolueiden PETOS

Anonyymi-ap

Nykyisen hallituksen kauden yksi suurimmista ristiriidoista liittyy valtion velanottoon. Ennen vaaleja puolueet puhuivat voimakkaasti velkaantumisen pysäyttämisestä ja valtiontalouden tasapainottamisesta. Erityisesti Kokoomus esitti itsensä talouskurin ja vastuullisen julkisen talouden puolustajana, kun taas Perussuomalaiset lupasivat puolustaa suomalaisia veroja korottamatta ja vähentämällä turhia menoja.

1. Lupaus velkaantumisen pysäyttämisestä.
Kokoomus lähti vaaleihin isolla lupauksella: velkaantuminen saataisiin hallintaan ja julkista taloutta vahvistettaisiin ilman, että suomalaiset joutuisivat kärsimään kohtuuttomasti. Perussuomalaiset puolestaan lupasivat, ettei tavallisen kansan elintasoa uhrattaisi velanoton vuoksi ja että talouden tervehdyttäminen hoidettaisiin ensisijaisesti vähentämällä julkisen sektorin turhia menoja.

Vaalikeskusteluissa painotettiin sitä, että jatkuva velkaantuminen ei ollut kestävää ja Suomi tarvitsisi tiukan talouskuurin, jotta velkaa ei jouduttaisi ottamaan lisää tulevien sukupolvien rasitteeksi.

2. Todellisuus: Velanotto jatkuu.
Kun hallituskausi alkoi, kävi nopeasti ilmi, että julkisen talouden tasapainottaminen ei ollut aivan niin yksinkertaista kuin kampanjoissa annettiin ymmärtää. Vaikka hallitus lupasi vähentää velkaantumista ja ryhtyä tiukkoihin säästötoimiin, velanotto ei suinkaan loppunut, vaan jatkui – ja jopa kasvoi.

Hallitus joutuikin nostamaan velanottoa heti budjettineuvottelujen yhteydessä, mikä herätti paljon kritiikkiä. Vaikka hallitus leikkasi menoja merkittävästi – muun muassa koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja terveydenhuollosta – nämä säästöt eivät riittäneet paikkaamaan valtiontalouden alijäämää. Lisäksi maailmantilanteen epävarmuus, kuten inflaatio ja energian hintojen nousu, lisäsivät painetta julkiseen talouteen, mikä pakotti hallituksen ottamaan lisää velkaa.

Tämä oli erityisen kiusallista, koska ennen vaaleja oli voimakkaasti korostettu velkaantumisen pysäyttämisen välttämättömyyttä ja tuomittu edellisen hallituksen (SDP:n johdolla) velkapolitiikkaa. Nyt monet Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kannattajat kysyivät: "Miten tämä eroaa edellisistä hallituksista?"

3. Petetyt lupaukset säästöistä ja tehokkuudesta.
Ennen vaaleja molemmat puolueet painottivat, että suuria rakenteellisia uudistuksia tehtäisiin, jotta valtio voisi säästää ilman, että kansalaisten elintasoa leikattaisiin merkittävästi. Puheissa korostettiin julkisen sektorin tehostamista, turhien menojen karsimista ja "tarkkaa taloudenpitoa."

Todellisuus osoittautui kuitenkin vaikeammaksi. Vaikka joitain säästöjä saatiin aikaan, erityisesti heikompiosaiset ja palveluiden käyttäjät joutuivat kärsimään, kun sosiaaliturvaa ja julkisia palveluita leikattiin. Esimerkiksi koulutusleikkaukset ja työttömyysturvan heikennykset iskevät suoraan kansalaisiin, kun taas hallituksen luvatut "turhien menojen" karsinnat eivät tuottaneet odotettuja säästöjä. Tämä johti siihen, että moni koki, että vaalilupaukset olivat olleet epärealistisia tai suoraan ristiriidassa hallituksen toimien kanssa.

4. Selitykset ja ristiriitaiset viestit.
Kun kansalaiset ja oppositio alkoivat kritisoida hallitusta petetyistä lupauksista, erityisesti velkaantumisen osalta, hallitus puolustautui toteamalla, että "tilanne on muuttunut." Maailmantalouden epävarmuudet, Ukrainan sota, korkea inflaatio ja energiakriisi olivat hallituksen mukaan syitä, miksi velanottoa oli pakko jatkaa. Kokoomus ja Perussuomalaiset perustelivat velkaantumista "välttämättömänä pahana", mutta tämä selitys ei vakuuttanut kaikkia – erityisesti niitä äänestäjiä, jotka olivat luottaneet hallituksen lupaukseen lopettaa velkaantuminen.

5. Kansan reaktio: Surkuhupaisa tilanne.
Monet suomalaiset ovat kokeneet nykyisen hallituksen talouspolitiikan olevan kaukana vaalilupauksista. Vaikka hallitus leikkaa ja säästää monista kriittisistä palveluista, velanotto jatkuu silti. Tämä ristiriita on johtanut siihen, että kansalaiset kokevat hallituksen toimet surkuhupaisiksi – säästetään, mutta velkaa otetaan lisää, ja ne, jotka tarvitsevat julkisia palveluita eniten, kärsivät säästötoimista eniten.

Yhtenä esimerkkinä voidaan mainita Perussuomalaisten kannattajien turhautuminen, kun puolue vaati ennen vaaleja tiukkaa veropolitiikkaa ja talouden tervehdyttämistä, mutta lopulta joutui hyväksymään velanoton jatkumisen. Myös Kokoomuksen talouskuria ajaneet äänestäjät ovat pettyneitä, kun heidän odottamansa velanoton loppuminen ei toteutunut.

Yhteenveto: Velanoton ja lupausten ristiriita
Nykyisen hallituksen suuri ristiriita on ollut vaalilupausten ja todellisuuden välinen kuilu. Ennen vaaleja luvattiin velkaantumisen pysäyttämistä ja tiukkaa taloudenpitoa, mutta hallituskauden alussa jouduttiin tunnustamaan, että lisävelkaa on pakko ottaa. Säästöjä on tehty erityisesti julkisista palveluista, mutta tämä ei ole estänyt velanottoa, mikä on johtanut laajaan pettymykseen ja turhautumiseen.

10

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Rupian ryyppäämään

      • Anonyymi

        Ryyphäämään, rryyppäämään… ei huolet paina ei rasitu polla.


    • Anonyymi

      Ajat vaikuttavat ankeammalta kuin ennen, koska Sanna ei ole julkaissut uusia herkkupeppukuvia. 😭😫😣

    • Anonyymi

      PS ja Kokoomus pelastaa Suomen
      Kommarit vain paskaa jauhaa täällä
      Loppuu kurjien hyysäys

      • Anonyymi

        Kun hallituspuolueiden sanat ja teot eivät kohtaa niin kuka silloin jauhaa paskaa?


    • Anonyymi

      Miten soli eellisen Demarijohtoisen hallituksen m eno ? Velekaa lapettiin valtavasti koronan varjolla. Ei siinä kaikki surkeus . Eellinen demuhallitus lisäsi valtion PYSYVIÄ menoja 8 MRD. Turha on ed. demarin sepustaa pitkiä kirjootuksia. Ei niihin enään kukaan usko.
      Kato illan kyselytunti. Jokahan Lintadman esittää omat säästökohteet ?
      Ennen se on vain vaatinu perumaan lähes kaikki nykyhallituksen säästötoimet.

      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Hallitus ottaa vuoden 2024 aikana 14,4 MILJARDIA LISÄÄ LAINAA!


    • Anonyymi
    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      577
      3846
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2729
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2124
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1947
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1845
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1790
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1739
    Aihe