Somac ollut päivittäisenä lääkityksenä käytössä vaihtelevina annoksina refluksitaudin oireisiin. Suurimmillaan 80mg kuurina ja 40mg päiväannoksena.
Nyt kesästä lähtien tiputettu 20mg.
2024 talvesta lähtien huomattavaa selittämätöntä painonnousua, päiväannos oli ehti olla vajaa vuoden verran 40mg ennen annoksen puolittamista.
Harrastan kehonrakennusta, joten ruokavaliosta ja liikunnanpuutteesta johtuvaa painonnousua tämä ei ole ollut.
Onko vastaavanlaisia kokemuksia, että Somac päivittäisellä käytöllä pitkään olisi aiheuttanut huomattavaa painonnousua?
Muita haittavaikutuksia lääkkeellä toki on ollut myös.
Tällä hetkellä harkitsen sen purkamista pois kokonaan pikkuhiljaa, että näkisin kuinka suuri osa erinäisistä oireista häviää sen mukana.
Kertokaa kokemuksia haittavaikutuksista lääkkeen käytön aikana. Onko ollut vastaavaa?
Refluksitauti ja somac 40mg, 20mg
7
119
Vastaukset
- Anonyymi
Kehonrakennus mömmöt eivät ole ihmiselle terveellisiä.
- Anonyymi
Nyt meni aika hyvin ohi aiheen!
Ei olekaan! Lajia voi onneksi harrastaa ihan ilmankin!
- Anonyymi
Itse en ole haittoja kokenut koskaan noista vatsansuojalääkkeistä, mutta eroja tehossa olen huomannut.
Aikoinaan kokeilin läpi Somacin, Lanzon, ja mitähän kaikkea niitä olikaan, mutta sitten tuli eteen Nexium, josta oli oikeasti apua.
Nexium oli aika arvokas, mutta onneksi löytyi rinnakkaisvalmiste Esomeprazol.
Sitä olen käyttänyt ja on auttanut hyvin refluksi vaivoihin.
Haitoista en tosiaan osaa sanoa, mutta kuten huomasit, niin vaihtoehtoisia lääkkeitä on olemassa.
Oletko koskaan kokeillut muuta kuin tuota Somacia ?- Anonyymi
Esomeprazolia lyhyen aikaa jo pidemmän aikaa sitten.
Silloin palattiin Somacciin vatsahaittojen takia. Toki sille voisi antaa vielä uuden mahdollisuuden. Varmaan lääkäristä sanovatkin, että täytyy vielä kokeilla uusiksi. - Anonyymi
Ja kiitos kun kerroit omasta kokemuksestasi!
- Anonyymi
pantopratsolia käytetään yleisestimaha ja pohjukaissuolikanavien sekä mahaklaukun (gasten, vnetriculus) haavaummien ehkäisyys ibuprofeenilääkityksen yhteydessä. refluksitaudissa, tuokaorven refluksi, ulkustauti ei aina niinkään, toki yksilöllistä, mutta voi olla että toimii joillakin. lääkkeen ei kyllä pitäisi nostaa painoa eikä ilmetä mittän vakavia sivuvaikutuksiakaan, lääke muodostaa kalvoa ja suojaa siten limakalvoja. refluksitaudissa mahanportti,mahalaukun yläosa on teillä väljä, ruoka virtaa gasterista ylös, somac yksinään ei välttämättä vaivaa poista.
- Anonyymi
Refluksitaudin hoito
Jos närästysoire on selvä, ei esiinny vakavia oireita (esim. nielemisvaivat, oksentelu, laihtuminen) ja potilas on alle 55-vuotias, lääkäri voi aloittaa lääkityksen ilman lisätutkimuksia. Jos oireilu ei parane, uusiutuu pian hoidon jälkeen tai esiintyy vakavia oireita, tehdään muita tutkimuksia. Perustutkimus on mahalaukun tähystys eli gastroskopia, jossa nähdään mahalaukun ja ruokatorven tila. Erityistutkimuksena tehdään joskus ruokatorven toimintaa selvittäviä tutkimuksia, kuten ruokatorven happamuuden rekisteröinti ruokatorveen asetetun pienen anturin avulla.
Nykyään on saatavissa tehokkaita mahan happamuutta vähentäviä lääkkeitä, jotka huomattavasti vähentävät oireita ja usein poistavat ne kokonaan (ks. Närästyslääkkeet (happolääkkeet)). Lääkkeet eivät estä mahan sisällön takaisinvirtausta, mutta koska se ei enää ole hapanta, neste ei ärsytä ruokatorvea. Lääkkeitä käytetään säännöllisesti päivittäin 6–12 viikon ajan, minkä jälkeen ne asteittain lopetetaan ja seurataan, pysyvätkö oireet poissa.
Yli 2 kuukautta kestänyt lääkitys pitää lopettaa asteittain usean viikon aikana, sillä nopea lopettaminen aiheuttaa normaalia suuremman mahan hapontuoton. Annos ensin puolitetaan 2–3 viikon ajaksi ja sen jälkeen annostusväliä vähitellen pidennetään
Refluksitauti on usein krooninen eli pitkäaikainen. Useimmilla oireet uusiutuvat vuoden kuluessa lääkityksen lopettamisesta. Tällöin voidaan tapauskohtaisesti käyttää lääkkeitä vain tarvittaessa tai uusia lyhyt lääkehoitojakso ja osa voi tarvita lääkkeitä pidempään. Pitkäaikaishoidossa riittää yleensä pienempi lääkeannos kuin alkuvaiheen hoidossa. Hyvin pitkiä lääkehoitoja pyritään välttämään, koska pitkä mahalaukun hapottomuus voi johtaa joidenkin vitamiinien ja mineraalien puutoksiin, erityisesti iäkkäillä ja monisairailla.
Vaikeimmissa tapauksissa, esimerkiksi silloin, kun ruokatorven tulehdus ei parane lääkkeillä, refluksitautia on mahdollista hoitaa leikkauksella. Yleisin leikkaustekniikka on ns. Nissenin fundoplikaatio, jossa mahalaukun yläosasta muodostetaan eräänlainen mansetti ruokatorven alaosan ympärille, mikä estää takaisinvirtauksen (ks. kuva ). Leikkauksen pitkäaikaistulokset ovat hyvät.
KuvaPalleatyräleikkaus. Putkimaisen ruokatorven liittymäkohta mahalaukkuun. Mahansisällön nouseminen ruokatorveen (refluksitauti, ks. artikkeli Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen)) voidaan estää muotoilemalla "kaulus" ruokatorven loppuosan ympärille. Leikkauksen ammattitermi on "Nissenin fundoplikaatio".
Refluksitaudin ehkäisy
Refluksitaudin syntyä voidaan huomattavasti vähentää säilyttämällä normaali paino, lopettamalla tupakointi, välttämällä runsasta alkoholin käyttöä ja vähentämällä rasvaisten ruokien käyttöä.
Kirjallisuutta
Kiviniemi M. Refluksitauti. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 22.4.2021.
Voutilainen M. Ruokatorvi. Refluksisairaus. Kirjassa: Färkkilä M, Heikkinen M, Isoniemi H, Puolakkainen P (toim.). Gastorenterologia ja hepatologia. Kustannus Oy Duodecim 2018.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.834283- 1623528
- 533139
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä1951930- 441756
- 271747
- 231744
- 571694
- 191597
- 181581